2018-01-19 91 浏览
难得男朋友今日不用加班,我們決定到尖沙咀食日本料理,於寶勒巷入口看見稻乙日本料理,相片中的食物看似很美味,我們二話不說就上2樓嘗試嘗試。餐廳門口放置著富有日本特色的流水擺設,上面印有櫻花圖案。我同男朋友選擇了稻乙套餐,有刺身、壽司、前菜等,超豐富。基本上料理由師傅決定,但是在點菜時可向職員表示自己偏愛的刺身種類。前菜是鮟鱇魚肝,肉質偏實,口感似比硬豆腐更結實,不停咀嚼會品嚐到魚的鮮味,比一般魚肉更鮮美,餐廳將食擺放得很精緻,令人食慾大增。接著有蕃茄拼青瓜,味道與其他日本餐廳差不多, 新鮮的食材搭配酸酸咸咸的醬汁,開胃可口。真蠔刺身很新鮮,肉質爽口,餐廳除左提供檸檬外,還配搭了酸咸的醬汁,沒有腥味,連少食生蠔的男朋友都表示很好食。刺身拼盤有牡丹蝦、深海池魚,帶子及油甘魚。食材很新鮮,第一次食深海池魚,口感爽口彈牙,幾特別,值得一試。主食有西冷牛扒,職員表示牛扒大約3-4成熟,一燒完就儘快送到客人面前,所以不會出現血水及冷掉,溫度容易入口。牛扒肉質很滑嫩,配搭餐廳調味醬油,很可口。活燒鰻魚是海鰻來的,肉質爽口, 比較結實。表皮燒得很脆口,有種越食越上引感覺。天婦羅盛合由不同新鮮食材組成。每

餐廳門口放置著富有日本特色的流水擺設,上面印有櫻花圖案。
我同男朋友選擇了稻乙套餐,有刺身壽司、前菜等,超豐富。基本上料理由師傅決定,但是在點菜時可向職員表示自己偏愛的刺身種類。

天婦羅盛合由不同新鮮食材組成。每款食材只用了很少的粉漿,炸出黎很脆口,特別是蝦,啖啖肉!還有第一次嘗試的白子,口感似滑豆腐,貪靚的女仕恩物,🙈🙈這是魚類的精巢,一試無防🤣🤣。

最後是魚湯同雪糕,由5種魚煲成奶白色的魚湯,很鮮味,一入口可能有少少腥味,但再飲落去,會發現濃濃的魚湯,非常非常鮮甜!

食物質素與價錢是正比例,因為除左食得出餐廳對食物的要求及用心,還有不得不提的是餐廳職員十分熱情,與客人交談,好似朋友形式,離開時還送到搭lift 。在香港都感受到日本人的服務態度及精神。
2018-01-18 99 浏览
食過返尋味😂😂😂又再光臨啦!食過咁多食本野,呢間最值得回味😍😍😍今次除左食美味的刺身,仲試左新食品火鍋,哈哈天氣太凍了,最岩就係烚吓烚吓,個人即刻暖返曬!我個人真的非常之鐘意食日本野,所以今次又試左好多新野,視覺和味覺的享受,一試忘記😂😂😂食得太開心啦,刺身的名都忘記曬😉😉😉出街食嘢除咗嘢食好味之外,環境和服務都好緊要,餐廳的卡位,坐得好舒服!哈哈,可能好快又見到我再來!!!

2018-01-12
2018-01-17 106 浏览
<尖沙咀有質素高既Omakase>😍🇯🇵寶勒巷除左多酒吧仲有好多餐廳 不過過今次第一次食日本野 原來呢間稻乙都係開左 3 個月 所以環境好新淨 以藍色廉 同啡色櫈做主題 裝修好日本 🇯🇵 食物種類好多 有d平時少機會食到既食材都有 好似雪魚魚子 石桓鯛等等 😍 因為唔想點菜 所以揀左omakase 😂<稻乙套餐 每人 600 蚊>😍🇯🇵Omakaze日本野 菜式有好多款 , 前菜 ,刺身, 燒物, 一品料理 , 天婦羅, 魚湯 ,甜品 夠哂豐富💪🏻😀🍴前菜 蟹肉蟹子🦀沙律🌿用左新鮮爽口青瓜 🥒 鮮甜蟹肉同埋爽滑既蟹子 一齊整成 夠清新 好適合做前菜😄🍴雪魚白子🐟其實係雪魚既精子黎 質感 好軟滑 加埋葱花🌿 同咸豉油配搭 味道好match平時聽得多 今次終於有機會試下😍🍴刺身併盤🐟🍱有活車海老 新鮮到仲郁郁下 🦐 蝦肉彈牙鮮甜 口感厚實, 針魚 🐟 夠爽滑 點埋葱花豉油好滋味, 活赤貝 夠新鮮爽甜 🐚 正😍 仲有 平時好少機會食到既石桓鯛😄 厚切 魚肉好厚身 煙靭 魚味濃 口感好特別 同一半軟滑既鯛魚好唔同😍🍴燒鰻魚 🐟🔥超好食 師傅有30 年經驗 海鰻燒
<尖沙咀有質素高既Omakase>😍🇯🇵

<稻乙套餐 每人 600 蚊>😍🇯🇵

🍴雪魚白子🐟

🍴刺身併盤🐟🍱

🍴燒鰻魚 🐟🔥
超好食 師傅有30 年經驗 海鰻燒到恰到好處 底層好香脆 鰻魚因為係咸水邊 所以超彈牙口感 燒汁又夠香甜 勁正!😍 推介!

🍴網燒西冷牛扒 🔥🐂
牛扒以新鮮沙律蕃茄伴碟🍅 牛扒份量唔細切成幼長狀 口感好juicy 😄 煙靭得黎好香牛肉味 喺肉質邊帶有d 肥膏位 好味😍🐮

🍴天婦羅🔥
有炸得juicy 既茄子🍆 雪魚白子🐟雪魚既精子 出面爽脆入面軟滑 好得意 😄爽口黏稠既秋葵🌿 甜南瓜🎃 個天婦羅皮炸得好博同香脆🔥 功夫好好 正!

🍴魚湯🐟🍲
用真木鯛煲成既魚湯 一開蓋已經聞到勁香濃 飲落去不得了 d魚味濃郁 😍 密度高充滿骨膠原 仲有d豆腐同草菇增加口感 推介!

🍨 最尾仲有綠茶同芝麻味雪糕 味道香濃 甜味適中 正!

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#稻乙日本料理
尖沙咀寶勒巷10 號2樓
~~~~~~~~~~~~~
2018-01-17
2017-12-31 850 浏览
朋友預祝我生日, 當然要搵間高檔的餐廳, 一年一次的機會, 好好把握, 尖沙咀新開的這間高級日本料理餐廳就很適合了。叫朋友預訂了座位, 準時來到, 上來發現氣氛格局與別不同, 餐廳內以包廂座為主, 另外還有榻榻米房間和吧枱位, 私隱度很高, 方便聊天。前菜小小碟, 有雞冠草、水菜、蟹肉、蟹膏, 水菜充滿水份又爽脆, 蟹肉甜, 蟹膏鮮, 簡單搭配但效果很好。真蠔刺身$58一向喜歡吃日本的生蠔, 味道和澳洲法國的不同, 例如這真蠔, 蠔味好純, 金屬味不重, 甜味幾出, 更有蔥粒、辣蘿蔔蓉、酸汁和青檸汁加持, 加分不少。精選刺身拼盤$328拼盤有活赤貝、油甘魚、大拖羅等, 我最喜歡的是切成薄片半透明白鯛魚刺身, 魚味甜而清香, 配上酸汁更怡人, 爽甜的活赤貝也是很矜貴難得, 要細味品嚐, 大拖羅則油脂豐富, 魚肉帶酸香甘香。網燒西冷牛扒$140@問過店員這是來自美國的肉眼扒, 網燒過那香氣實在迷人, 肉眼油脂較豐盛, 入口嫩滑, 有入口即融之感, 不要忘了新鮮的炸蒜片, 那蒜味好甘香, 卜卜脆, 旁邊的沙律菜都好爽口。天婦羅盛合$90@有大蔥、蕃薯、南瓜、蝦、白子, 炸皮薄脆, 蝦肉實淨鮮

真蠔刺身$58

精選刺身拼盤$328

網燒西冷牛扒$140@
問過店員這是來自美國的肉眼扒, 網燒過那香氣實在迷人,

天婦羅盛合$90@
有大蔥、蕃薯、南瓜、蝦、白子, 炸皮薄脆, 蝦肉實淨鮮甜,
蕃薯、南瓜都好甜, 應該是日本貨色, 白子是當中較特別的, 這是魚類的精巢, 質感像豆腐花但帶黏性, 未必人人接受。

煮魚湯$60@
奶白色的魚湯, 朋友說這狀態可能加有豆類製品, 他吃到有點腐竹味, 魚香亦很濃郁, 除了魚肉外, 還有滑嘟嘟的菇和豆腐。

最後有雪糕送, 芝麻味和抹茶味, 抹茶味奶味較重, 芝麻味較純粹, 我們都喜愛芝麻。
總括, 在這裡用餐很有日本當地進餐的感覺, 店員服務也很好, 洗手間用品設備多多, 有日本人的貼心精神, 客人離去時更會送我們到升降機, 充份體驗日本的待客文化。
2017-12-29 544 浏览
稻乙今晚同朋友決定食一餐好嘅準備過聖誕,朋友提議試下寶勒巷嘅日本餐廳,餐廳已經唔會有聖誕氣氛,座位分有榻榻米廂房,適合一大班人;壽司吧枱,同埋私隱度極高可以坐二至四人嘅包廂。甫坐下,店員已經端上熱毛巾,相當好細心呢。由於我們是當晚餐廳的第一台客人,所以四周嘅環境都比較清靜,讓我們能夠細心地研究當晚嘅餐單,正在猶豫之際,店員我們推介廚師發辦$788。廚師發辦有幾種選擇,我們選擇了$788稻乙套餐,包括前菜、刺身、燒物、一品料理、天婦羅、甜品等等…… 這個價錢能夠享用數款精緻嘅日本料理,實在非常吸引,讓我們交給廚師發辦吧。第一次食廚師發辦,感覺好新奇。因為每一道菜都充滿驚喜,好期待下一道菜嘅來臨,先有蟹肉沙律和日本凍番茄作為前菜,好開胃。繼而刺身拼盤來到了,包括:。甜蝦。油甘魚。拖羅。赤貝。亮點係比較少有的——八角魚。雖然八角魚外表很醜,有八隻角,帶點兇神惡煞,但係極之珍貴,係深海嘅海底,不容易捕獲。肉質非常嫩滑,十分鮮甜,只會係秋冬季節出沒,所以呢個時候係最適合品嚐。店員特別提醒我們,八角魚不需要沾上豉油和Wasabi,上面已沾上醬汁和特製的辣蘿蔔蓉,肉質彈牙爽口鮮甜。
燒物共有三串:。
稻乙

繼而刺身拼盤來到了,包括:
。甜蝦
。油甘魚
。拖羅
。赤貝
。亮點係比較少有的——八角魚。

燒物共有三串:
。蒲燒野生鰻魚
。日本青椒
。牛肋骨肉

野生鰻魚令人一試難忘,一般食肆嘅燒鰻魚顏色比較深,因為用上大量嘅醬汁掩蓋唔新鮮,但係呢度嘅蒲燒鰻魚肉質好結實,店員話係餐廳特別燒製及用上少量的秘製醬料烹調,突出鮮味。由於鰻魚好新鮮,所以醬汁不需要太多。日本青椒串配合木魚碎, 感覺清新爽口。牛肋肉,牛肉味濃,肉質軟稔嫩滑,配合略帶甜味嘅醬汁。讚。

清酒煮蜆,略為一般,湯底有點淡,幸好蜆十分大隻,十分新鮮,亦沒有沙。

魚湯稻庭烏冬
原來係鎮店招牌菜,奶白色嘅魚湯配以稻庭烏冬,一看魚湯的顏色便知道用料充足,色澤比一般嘅魚湯更奶白色, 一問之下,原來由四至五種鮮魚以上煲成,每日限量供應。湯底真係十分鮮甜濃郁,亦沒有腥味,對於不喜愛吃魚的我也讚不絕口。

最後店員奉上雪糕作為完結,呢一餐食得好滿意,每一道食材都係新鮮而且高質素,性價比好高,除咗有榻榻米之外,亦都有私隱度好高嘅卡位廂座,感覺私隱度好高。下一次都會再嚟光臨。

總括來說,餐廳食材新鮮,用心烹調,讓我和朋友渡過了一個愉快嘅晚上。

溫馨提示:
由於餐廳仲係新開張,午市星期一至五供應,有八折優惠。
憑單據,下次惠顧晚市更加有九折優惠呢。
餐廳真係好細心,洗手間入邊竟然有女性用品供應,真係加分不少!
餐廳服務真的十分值得讚賞,侍應們都彬彬有禮,當我們離開之際,秉承了日本人對客人至上的態度,一直送我們到電梯。

2017-12-24 193 浏览
朋友話尖沙咀有間新開日本菜,佢知道我最like,所以今晚就去食,鋪不大,但坐得舒服,幾人坐卡座,好私隠和傾計方便舒適之後fd帶我去睇下今日入左咩野飛機貨,最終都由廚司發辦,值得信任,點出的菜非常合我地喜愛😁先點前菜,鹽焗銀杏,又香又圓又大粒,枝豆係每次都要食既,鱈魚白子、鮟鱇魚肝、日本生蠔、刺身拼盤、一個個球形海膽、炸雞(但冇飲啤酒)、之後再來二球芝麻、豆腐雪糕,個女服務生仲話係日本雪糕,唔怪得之又唔甜又滑,啱哂我不愛太甜,今次主要食下次就要飲下大吟釀
下次就要飲下大吟釀
鱈魚白子,滑過豆腐,有補身☺️
飛機貨,全部好新鮮,我一個已經吃了一半,哈哈🤣
日本生蠔,好抵吃$78一隻,鮮甜,包辦2隻
原隻海膽,在日本吃過,估不到今晚遇到,超級超級鐘意吃海膽,以後一板北海道海膽只能排第二了,價錢220,真心唔貴,一隻先
炸漿做得好
1K
Another Weekly Lunch takes place in 稻乙日本料理,設於寶勒巷10號這商業大廈之中,不單餐廳是新開,就連大廈也像是新的,G/F放有大量樓上餐廳的花牌。精緻日式定食,午市套餐由$78元起跳,含蒸蛋、沙律、麵豉湯、主食及飲品,屬區內market price日式蒸蛋既香且滑,含蛋香,放有香菇及雞肉等料。吉列黑豚定食 ($88): 吉列炸粉香酥且薄脆,有種入口即化的質感,令黑豚相當惹味。黑豚脂肪比例稍高,極富肉汁,但肉感稍遜,肉味亦達適中,整體蠻不錯!北海道魚生飯 ($138): 魚生包括油甘魚、三文魚、海膽、甜蝦、蟹棒,以及玉子。刺身款款新鮮甜美,連普遍味覺較淡的油甘魚的魚味也夠濃厚,實屬味覺之享受; 三文魚及海膽亦見鮮甜美味,並不是等閒之輩。醋飯雖為配角,但也絕不單調,完美之選。

日式蒸蛋既香且滑,含蛋香,放有香菇及雞肉等料。

即磨咖啡

2017-12-19
2017-12-19 605 浏览
日本料理雖然以經普及化, 但有D食物係秋冬時間先可以食到, 不過又唔係間間都品嚐到!鱈魚白子~ 唔講唔知原來係日本人 秋冬進補恩物! 含有豐富蛋白質及維他命D, 仲係女士們知陰養顏嘅宝物。 店舖把白子炮製過再給客人 品嚐。 我個人感覺口感似豆腐花, 白雪雪, 軟綿綿, 冇腥味。 其實這種東西 係魚嘅精巢, 仲係最頂級質素嗰隻~ 那就係鱈魚白子了。 為了養顏 一啖就把百子掃光!香箱蟹~ 雌性松葉蟹又名香箱蟹, 體型細小, 只有100至200g, 主要產地係日本, 收成期大約喺11月至1月間, 因為捕獲期較短,  一般都甚少出口, 而E間日本餐廳係特別專誠喺日本訂貨, 真係罕有珍貴, 價錢仲好相宜! 香箱蟹主要食蟹膏, 密麻麻蟹膏, 口感似食蝦子ㄧ样, 雖然香箱蟹細細隻, 但蟹蓋上 滿滿盛載著蟹膏蟹子, 而且 蟹味仲非常濃郁!牡丹蝦刺身, 肉質細緻, 味道鮮甜,  蝦肉厚實及非常彈牙爽口。 赤貝刺身, 新鮮, 爽脆, 加少少芥末醤及甜豉油更加把鮮味帶出来! 拖羅刺身, 肉筫鮮嫩, 魚味清甜, 仲滿口油香, 試ㄧ啖, 入口即溶。👍👍👍蒜片和牛~ 外了牛肉鬆化, 肉味出衆, 牛肉仲入口溶化,

蒜片和牛~ 外了牛肉鬆化, 肉味出衆, 牛肉仲入口溶化, 口腔感受到牛味濃郁, 以及牛肉嘅質感, 配合蒜片香脆, 可口無比,  冇得彈!

紅豆雪糕可以為今餐矜貴日本料理晝上句號!唔會太甜~

2017-12-17 129 浏览
工作上嘅前輩要退休了, 當然要搵一間信得過有質素嘅餐廳, 請佢食餐好嘅!! 有朋友拍心口推薦呢間新開嘅日式餐廳, 所以決定試試佢!!!一入門口, 有包廂, 有吧枱, 仲有一間日式大房, 坐榻榻咪嘅, 真係好似去左日本咁! (P.S. 要日式大房要除鞋架。)仲有好多好精緻好靚嘅酒杯仔!!朋友千叮萬囑要試鱈魚白子, 所以不好內臟嘅我都大膽一試! 鱈魚白子非常爽口, 配合微咸帶甜的醬油, 非常開胃!後來幫忙收碟嘅店員, 佢詳細介紹咩係鱈魚白子, 白子係鱈魚嘅精囊, 大師傅要反覆清潔同處理, 難怪食落完全唔腥, 好味!!前菜仲有另外一款, 係香濃嘅麵豉醬, 配爽口青瓜, 非常開胃嘅組合, 可惜太心急食左, 唔記得影!!刺身拼盤非常新鮮, 左口魚十分爽口, 配埋佢嘅特製醬汁, 酸酸地, 好正呀!! 拖羅肥美無筋, 入口啲魚油好香, 好好味!!! 而牡丹蝦大大隻, 鮮甜爽彈, 啖啖肉! 前輩對於刺身拼盤俾個!!!日本真蠔刺身, 蠔肉鮮甜飽滿, 即使唔落青檸汁都無問題! 因為佢嘅蝦實在太大, 太好味, 所以我地再點左鐵板燒海蝦。燒過嘅海蝦無咗滑溜溜嘅口感, 有好彈牙嘅口感, 好味!天婦羅做得正宗,

仲有好多好精緻好靚嘅酒杯仔!!

, 非常開胃!

!!!

日本真蠔刺身, 蠔肉鮮甜飽滿
, 即使唔落青檸汁都無問題!

!

天婦羅做得正宗, 有日本風味, 店員表示可以用蘿白蓉加入醬汁解油膩, 還不錯。

前輩話鵝肝好正, 正到有想喊嘅感動
!! 外脆內嫩, 煎得非常香口, 一咬落去鵝肝油滲出黎嘅香味真係一流, 配埋甜甜地嘅醬汁減膩, 無法抗拒的味道!

明明已經好飽, 店員小姐推介食埋個招牌魚湯烏冬, 佢表示, 好多客人就算飽都會叫黎食。因為呢度嘅食物水準真係太好, 所以最後為食嘅我倆都係叫左招牌魚湯烏冬。
店員小姐的確係無介紹錯, 單單睇魚湯嘅顏色, 奶白色嘅湯底已經代表一齊!! 魚湯好濃郁, 好足料, 完全無腥味, 飲完成個喉嚨都好潤, 好舒服
。 大廚真利害!!! 招牌魚湯烏冬為今晚晚餐畫上一個完滿嘅句號!!

甜品有自選雪糕, 甜品胃開動, 輕輕鬆鬆搞掂

前輩表示今晚日本餐超正, 好好味, 會帶自己老公黎食多次。哈哈, 前輩食到lam lam脷
, 環境又坐得舒服, 總算能夠好好感謝前輩。

值得一提嘅係餐廳嘅服務, 店員會主動介紹菜式, 煮法同食法, 真誠的與客人交流, 送客送到𨋢位, 真係有日本餐廳的熱情, 抵讚
!!!
2017-12-14 613 浏览
今晚又跟男友男吃日本料理啦~這家餐廳比較新,讓我們好奇。有時吃飯不太想自己考慮吃甚麼好,在這些情況有廚師發辦這選項太好了。這裡的環境好高級的樣子,充滿和式風格,廂座空間好闊呢。桌上的用具也很精緻呢。對了,廚師發辦套餐每人788起,對比其他日本餐廳,這裡不算好貴的了。第一道菜是鱈魚白子,顏色雪白乾淨,入口味道鮮,質地幼滑creamy,有點像結實的豆腐花的感覺。配辣蘿蔔,蔥,海藻同食味道更有層次!開頭以為是像魚子的東西,但吃到中途店員來問我們知道是甚麼時,告訴了我們這是是熟的鱈魚精子,一度讓我們卻步。不過它經清洗再煮熟再凍食,味道也不錯,就繼續吃了溫室蕃茄點胡麻醬,味道鮮甜帶酸,麵豉醬鹹香味道配溫室青瓜好清爽。生蠔大大隻,新鮮又肥美,配青檸汁,蔥和辣蘿蔔蓉提升鮮味深海池魚王厚肉,爽中帶嫩;拖羅肥美油脂分佈平均,豐腴味道;另一款更火灸過,味道更香更嫩滑。剝皮魚配自家製的肝醬,本身味道不太濃但肝醬味道特濃,像鵝肝的感覺,配蔥也不錯吃。燒日本大蜆超大隻又肥美,肉佔滿整個殼,味道鮮甜又啖啖肉,湯汁有海水鹹味和蜆的鮮味雜錦天婦羅有蝦,茄子,大蔥,青椒仔,南瓜,厚肉白肉魚,非常香脆又豐盛,吃完飽了一半

這裡的環境好高級的樣子,充滿和式風格,廂座空間好闊呢。

鱈魚白子

溫室蕃茄青瓜

生蠔大大隻,新鮮又肥美,配青檸汁,蔥和辣蘿蔔蓉提升鮮味

生蠔

燒日本大蜆

雜錦天婦羅

燒牛扒是我倆最愛之一,蒜片頗厚,全部都好脆口,味道又重,好正
有點像風乾蘋果片那些感覺。牛扒薄燒約七成熟,肉質鮮嫩牛味濃郁,配甜的燒汁味道更豐富

燒牛扒

魚湯烏冬是店家引以為榮的招牌菜,用大量魚淆製,無味精。乳白色湯像豆乳,味道超鮮甜濃厚,幼滑creamy,配清新菇菌,半透明幼身烏冬入口順滑煙靭,吸收了魚湯精華,好吃到一點也不能漏啊

鮮魚湯烏冬

紅豆,綠茶雪糕好滑味濃,有紅豆粒,綠茶甘香,用作結尾最合適不過。

這個廚師發辦套餐相當豐富,種類又多,每款都能感受到食材的新鮮,好滿足
2017-12-03
雜錦天婦羅
燒牛扒
鮮魚湯烏冬
2017-12-11 160 浏览
一踏入電梯已經感覺自己好似喺日本搵食一樣, 一些銀座嘅上樓日本料理就係咁樣格局 心理上亦都非常期待陣間嘅日本料理 和式嘅裝修同埋佈置,令你有如置身日本嘅感覺!兩個女仔食日本嘢係最好嘅,當打開個menu 發現林林總總太多選,最後我哋都係選擇咗omakase 交畀廚師幫我哋諗前菜首先係三文魚子配秋葵感覺清新健康 再來一客,柚子汁配海蜇頭, 海蜇頭爽脆,柚子汁配合得啱啱好刺身拼盤一睇已經都知每一樣嘢都十分之新鮮, 拖羅更加係入口即溶滿口油香, 美味嘅油甘魚同海膽更加唔需要多介紹, 後來老闆介紹話佢哋嘅刺身魚生係逢一三五日本空運到港, 所以唔怪得知可以食到咁新鮮嘅魚生 出乎意料之外 刺身拼盤之後係香箱蟹 蟹子與蟹膏,鮮甜,蟹味濃郁 一個字鮮烤物出場係美味嘅鵝肝外脆內嫩, 如果鍾意食鵝肝嘅朋友就知道,鵝香同油香夾雜出嚟嗰種難以形容嘅美味, 要去試嘅朋友記得要連埋塊紫蘇葉一齊食鵝肝,出奇地配搭得咁好!! 再來就係烤和牛 食到呢度已經十分之飽, 但係仲好期待,廚師為我哋準備中嘅菜式最後出場嘅係魚湯烏冬, 魚湯每日只供應40碗, 奶白色嘅魚湯,入口鮮甜,不添加味精,連一點腥味都冇, 飲完都覺得自己皮膚
心理上亦都非常期待陣間嘅日本料理
和式嘅裝修同埋佈置,令你有如置身日本嘅感覺!

交畀廚師幫我哋諗

前菜首先係三文魚子配秋葵感覺清新健康
再來一客,柚子汁配海蜇頭, 海蜇頭爽脆,柚子汁配合得啱啱好

出乎意料之外 刺身拼盤之後係香箱蟹
蟹子與蟹膏,鮮甜,蟹味濃郁
一個字鮮

再來就係烤和牛

最後出場嘅係魚湯烏冬, 魚湯每日只供應40碗, 奶白色嘅魚湯,入口鮮甜,不添加味精,連一點腥味都冇, 飲完都覺得自己皮膚靚咗

論食物質素,價錢,新鮮程度,裝修, 同服務 ,物超所值這四個字都不能夠形容今次嘅體驗, 我絕對畀佢五星級!! 亦都推介我一班鍾意食日本料理嘅朋友去試一試

埋單之後,佢哋嘅員工仲送我哋出門口同我哋等埋lift, 親切嘅笑容同窩心嘅服務,今時今日嘅香港實屬少見

2017-12-04 193 浏览
一開始冇諗住去食日本料理,因為依家天氣已經轉左冬天,凍冰冰。經過朋友嘅推介最後都係去咗食日本野。一上到去餐廳就見到日式裝修風格,位置有分包房同卡位。由於得我同我朋友兩個人,所以店員安排我地就坐咗卡位。如果一班朋友去食嘢,就有包房好啱一班朋友邊食嘢邊傾解。前菜:鱈魚白子淨係睇名唔知道依碟餸係咩嚟嘅,好奇既我忍唔住問staff 先知白子就係鱈魚嘅精子😱但阻止唔到我想試新野嘅心😚白子質感上好滑,入口即溶,唔會食到d 腥味。刺身拼盆:左口魚,深海池魚,立貝,大拖羅依款刺身拼盤一上枱,好吸引呀。一擺落口,真係覺得好意外呢,感覺比喺日本食好味,好有驚喜。食刺身由淡味開始,食到大拖羅既肥美,如果有多幾舊就好。日本真蠔日本真蠔好肥美,一上枱就見到肥嘟嘟,好吸引。擺落口就食到啖啖肉,好正呀😍只要點少少青檸,就夠啦,加上有醬油,有蔥,易入口。燒活鰻魚呢度鰻魚好新鮮,係活生生鰻魚送到餐廳之後,再經過廚師處理,個名就係燒活鰻魚,食落少骨。天婦羅天婦羅好多材料有南瓜茄子青椒仲有大大隻蝦。魚湯烏冬一見到碗湯咁白色,飲落魚味好濃郁。食完烏冬,連湯都飲落去。甜品:雪糕果晚我食嗰陣有三種味道雪糕可以揀,有豆腐,抹茶,芝

前菜:鱈魚白子

刺身拼盆:左口魚,深海池魚,立貝,大拖羅

日本真蠔

燒活鰻魚

天婦羅

天婦羅好多材料有南瓜茄子青椒仲有大大隻蝦。

魚湯烏冬
一見到碗湯咁白色,飲落魚味好濃郁。食完烏冬,連湯都飲落去。

甜品:雪糕

果晚我食嗰陣有三種味道雪糕可以揀,有豆腐,抹茶,芝麻。我揀咗豆腐味,雪糕滑味濃

2017-12-04 206 浏览
啱啱完成咗project, 老闆請食日本私房菜。去咗公司附近一間新開稻乙日本料理。咁大個女都系第一次食私房菜咋,超開心。一嚟就先食個頭盤,雪魚白子。白色一舊野,店員話系雪魚嘅一部分,已經煮熟咗,叫我哋估下。原來係鱈魚嘅精子,幸好店員說,他已煮熟,以日本醋作醬汁,加上紅辣蘿白蓉,葱花, 賣相高貴。雖然有點腥,但是口感好特別,有點像食生腸的感覺。日本真蠔,同樣是以日本醋作醬汁,紅辣蘿白蓉,葱花灑在上面,真蠔肉質雪白飽滿,蠔味十足。接下來是刺身拼盤,最前是赤貝,中間是帶子,最後面由左至右起,分別是馬面剥皮魚剌身,深水海池魚皇,吞拿魚。馬面剥皮魚剌身,咁多款刺身中最特別,一來一般係普通嘅壽司店都唔會食到,二來要在這個季節中才可以品嚐到。雖然係已經有日式麻醬加上蔥花,但是他是五款刺身中最濃味的,所以店員建議留待最後品嚐。剝皮魚魚肉肉質不像吞拿魚那麼軟,有點嚼勁,有新意。其餘的刺身都很新鮮,他的芥辣是新鮮青葵磨成的,雖然冇咁辣,但是一粒粒的口感跟平時機器制的大有不同。食完冷盤,熱盤登場,鐵板時令大蝦。燒烤時以黑椒調味, 燒烤時間掌握恰當好處, 肉質爽口彈牙,啖啖肉,蝦頭蝦膏很多,還可以隨個人喜歡加

食完冷盤,熱盤登場,鐵板時令大蝦。燒烤時以黑椒調味, 燒烤時間掌握恰當好處, 肉質爽口彈牙,啖啖肉,蝦頭蝦膏很多,還可以隨個人喜歡加上檸檬汁,已僻除腥味。

再來是網燒牛扒,用西京汁,這是日本的醬汁。

雖然是網燒,但是保留肉質鮮嫩,大約六成熟, 一人份量都算不少。

因爲我不吃牛,所以,他們把牛肉換成豬腩肉,如果下次再過來食,我一定會推薦朋友食這個豬腩肉一來它切割方式比較特別,最底的一舊豬肉切成圓柱體, 二來他用的豬腩肉肥瘦均勻, 它帶有酸甜但亦有豬肉的咸味,旁邊還有沙律醬,可供點用。

天婦羅盛

這個跟一般天婦羅的材料有所不同,他有炸大葱, 炸時令魚塊@鯛魚,這兩款在出邊的天婦羅都比較少見,大葱一定要新鮮才可以炸, 日本的大蔥價很貴。另外, 他的茄子切片後才炸,這次不會一口下去全都是油,這點很細心哦 。南瓜也很甜很好食, 最後當然不少得主菜大蝦, 油炸時間控制得很好,蝦肉鮮嫩。炸魚塊是有點遜色, 因為肉質比較不適合油炸。整體天婦羅的炸漿做得非常好,薄薄一個炸漿,包裹著食物的鮮味, 完全是天婦羅優秀的示範。

正當我們在談天說地,服務員跟我們說還有烏冬要來,原本想只是醬油烏冬, 想不到送來的竟然是魚湯烏冬。奶白色的魚湯配上稻庭烏冬, 裡頭還有一些菇類, 上面撒上一些蔥花,美極了。
魚湯烏冬為我倆沖洗了之前熱盤的油膩, 陣陣魚香暖透我們的胃。稻庭烏冬吸收魚湯的鮮味,趁熱食麵質才不至於太過腍。

最後以自家製紅豆雪糕和芝麻雪糕,完美作結,多謝老闆。

值得一提,女仔廁所入邊,好乾淨同埋有埋hand cream俾女仔用,真係估唔到咁細心啊。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:10
總分:9
  • 魚湯烏冬
  • 燒豬腩肉
2017-12-02 427 浏览
今日想食餐好d, 貴少少都唔緊要!於是來左尖沙咀呢間日本餐廳。鮟鱇魚肝 $120鵝肝就食得多,鮟鱇魚肝比較少機會食到。食落好嫩口咁,而且好肥美。 精選刺身拼盤 $328這個拼盤有拖羅、深海池魚、 活北寄貝和平目魚。 平日在香港不太喜歡吃拖羅,但這家的拖羅質素很高,非常鮮甜沒腥味。 最驚喜的是平目魚 , 因這種魚本身味道較淡,所以不要點太多豉油,包住啲蔥來吃超好吃的。日本真蠔 $156我覺得日本真蠔的金屬味沒有很重,口感是比較 creamy的,加了一點蔥花和醬汁辟腥,不錯!燒活鰻魚 $150不知道大家有沒有覺得,很多地方的鰻魚飯味道都很相似,但這碟燒活鰻魚很不一樣。店員說因為鰻魚是新鮮運到香港才劏的,所以比較新鮮,而且鰻魚汁也是自己調製的,很值得一試。 天婦羅盛合 $180天婦羅盛合有蝦、洋蔥、茄子、南瓜和時令魚, 覺得用魚做天婦羅挺特別的。醬汁添加蘿蔔蓉和薑蓉更好吃。網燒西冷牛扒 $128這個網燒牛肉肉味很濃,而且感覺有油香,回味無窮。魚湯稻庭烏冬 $130這魚湯稻庭烏冬是這家店的招牌菜, 因為魚湯是店員每天到街市買很多魚回來煲湯, 真的就是濃濃的 魚的鮮味, 與味精湯底

今日想食餐好d, 貴少少都唔緊要!
於是來左尖沙咀呢間日本餐廳。

鮟鱇魚肝 $120
鵝肝就食得多,鮟鱇魚肝比較少機會食到。
食落好嫩口咁,而且好肥美。

精選刺身拼盤 $328

日本真蠔 $156

燒活鰻魚 $150

天婦羅盛合 $180
醬汁添加蘿蔔蓉和薑蓉更好吃。

網燒西冷牛扒 $128
這個網燒牛肉肉味很濃,而且感覺有油香,回味無窮。

魚湯稻庭烏冬 $130
這魚湯稻庭烏冬是這家店的招牌菜, 因為魚湯是店員每天到街市買很多魚回來煲湯, 真的就是濃濃的 魚的鮮味, 與味精湯底完全是兩回事。 就是上枱後要盡快趁熱食, 不然魚湯冷了無法避免會腥。

這餐飯雖然不算便宜,可是菜式都很好吃,用料新鮮而且處處感受到廚師的用心。真的很推薦試試看!
2017-11-26
2017-11-26 174 浏览
餐廳有獨立包廂可以坐2-4人,私隱度高,而且坐得好舒服。雪魚白子 白子係魚既精巢,日本人視為補品,白子質感柔滑,完全沒有腥味,食完口中有一種鮮味。而且個醬汁酸味適中,檸檬酸香 ,同白子好夾。日本真蠔店員介紹真蠔蠔味唔濃,重點在於蠔既鮮味。一食落去果然係鮮味十足,非常新鮮,而且帶有點點甜味, 醬汁亦非常配合真蠔,突出左蠔既鮮味。沙律沙律個樣看似簡單,但蔬菜既質素極高,尤是是個蕃茄,原本係日本蕃茄,甜味比酸味多,味道清甜中帶少少酸。刺身有赤貝、深海池魚,左口魚同中拖羅。整體既質素極高,而且超級新鮮。赤貝爽脆清甜,食完有回甘。深海池魚肉爽肥美,魚味濃郁。中拖羅油脂豐富,入口溶化,鮮味係口中慢慢散發。薄切左口魚超彈牙,越咬越濃味,另外有個酸汁配左口食,提升左魚生既鮮味。浦燒鰻魚係我係香港食過最好食既鰻魚,一上菜已超香,一咬落去就不得了,一向鰻魚都係軟林既,但依個鰻魚外層超脆,魚皮都超脆,脆都好似炸左咁,但魚肉軟林,肉質肥美味香。而且有微咸的醬汁突出魚香,真係好好食。個底部有海草去一去油膩。店員好細心,怕我凍,留心地送上熱茶網燒西冷牛排牛排肥美,燒得勁香口,蒜片炸到好脆,連埋牛排食好正,牛排外層

餐廳有獨立包廂可以坐2-4人,私隱度高,而且坐得好舒服。

雪魚白子

日本真蠔

沙律

浦燒鰻魚

店員好細心,怕我凍,留心地送上熱茶

網燒西冷牛排
牛排肥美,燒得勁香口,蒜片炸到好脆,連埋牛排食好正,牛排外層掃上左日式醬汁,除左牛肉本身既味道外,醬汁同黑椒味都好配合。

天婦羅
估唔到有炸大蔥,炸左既大蔥仲好多汁,非常惹味。炸魚都係驚喜,魚肉超甜又多汁。炸蝦既蝦超大隻,唔係空氣炸蝦,蝦肉鮮味彈牙。

魚湯稻庭烏冬
奶白既魚湯真係好吸引,魚湯完全冇腥味,有超濃超香既魚鮮味,真係好正,淨係飲個湯都好正,而且有香蔥同香菇襯托魚湯,香落吸左湯味,好好食!稻庭麵彈烏冬又彈又滑,好正!

豆腐雪糕
雪糕夠哂滑,又有陣陣豆腐既香甜味,十分 清新!