餐厅: 漁獲浜燒
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-10-13 617 浏览
很久沒有吃過浜燒,銅鑼灣這間店環境舒適,店員接待有禮。七味魷魚鬚 | $68炸得香脆酥化,加了些少七味粉,味道帶點辣,惹味得來佐酒一流。味㬝蟹甲羅燒 | $88/件店員會先給客人看看然後再燒,燒烤爐就在座位附近,一邊燒一邊聞香味。活貝浜燒盛盒 | $1068。靜崗縣金目鯛: 加錢轉了金目鯛,賣相擺盤精緻,先食魚尾,魚肉鮮甜,淡粉紅色,可點酸汁更突顯鮮味。北海道帆立貝: 有兩款口味,牛油及清酒煮,牛油加了醬油夠入味。北海道活北寄貝: 連湯都飲埋,夠鮮甜。南非鮑魚: 燒完剝殼切開,方便食,加些柚子胡椒味道更豐富金目鯛二食,把魚頭魚骨都炸到脆卜卜,第一次食魚頭,覺得是一款炸物🤣加些檸檬汁,味道更佳。菠蘿雪葩 | $98菠蘿做型出位,甜中帶酸,超冰凍🥶,份量也較蘋果雪葩大。蘋果雪葩 | $88味道較菠蘿甜,問店員拎份刀叉切了些果肉試下,果肉淋淋地。巨峰果汁汽水 | $38味道不會過甜,大杯又點了少冰,食炸物夠解渴。
很久沒有吃過浜燒,銅鑼灣這間店環境舒適,店員接待有禮。
七味魷魚鬚 | $68
味㬝蟹甲羅燒 | $88/件
活貝浜燒盛盒 | $1068

。北海道活北寄貝: 連湯都飲埋,夠鮮甜
。南非鮑魚: 燒完剝殼切開,方便食,加些柚子胡椒味道更豐富
菠蘿雪葩 | $98
菠蘿做型出位,甜中帶酸,超冰凍🥶,份量也較蘋果雪葩大。
蘋果雪葩 | $88
味道較菠蘿甜,問店員拎份刀叉切了些果肉試下,果肉淋淋地。
巨峰果汁汽水 | $38
味道不會過甜,大杯又點了少冰,食炸物夠解渴。
2022-10-13 464 浏览
銅鑼灣漁獲浜燒顧名思義都是主要食海鮮🦞我和家姐選擇了這個$1680的二人套餐包括前菜 ❣️特製黑松露炙燒平目魚邊沙律第一次食平目魚邊 很鮮甜 入口滑滑的配上蔬菜酸酸甜甜的汁醬💕很開胃接着是❣️壽司拼盤三文魚 池魚王 油甘魚 北海道牡丹蝦每樣兩件壽司刺身也很新鮮另外我第一次吃池魚 原來是這麼好吃😆 新鮮而且肉質很爽口彈牙❣️ 白鳝浜燒其實就是燒白鱔 看起來有一點像鰻魚入口很肥美很香 充滿油香有一些小骨軟骨白鱔的皮燒得脆卜卜非常香口 ❣️ 活龍蝦浜燒主菜我考慮了很久到底食龍蝦好還是和牛好呢?看到旁邊座位的客人都吃龍蝦很香職員還會拿活龍蝦給客人的枱 看看看到龍蝦很活躍 一看就知道非常新鮮所以我都選擇了吃龍蝦🦞這個選擇果然沒有錯師傅用龍蝦頭的龍蝦膏 去烹調這個龍蝦肉而且龍蝦身有很多肉 滿足的感覺! !而且龍蝦膏非常濃郁😜 一試難忘❣️ 漁獲海鮮鍋配稻庭烏冬我們選擇了這個烏冬煲 有許多海鮮例如大蝦 鮑魚 魷魚 蠔仔這個烹調方式比較清淡 配上稻庭烏冬❣️甜品方面我們選擇了蘋果雪芭和椰子雪糕 🍦蘋果雪芭 很清甜的蘋果香氣但是我更加喜歡椰子雪糕 非常濃郁的椰子味 口感香滑總括來說這邊的食物也很新鮮職員態度也很友善
銅鑼灣漁獲浜燒

入口很肥美很香 充滿油香
有一些小骨軟骨
白鱔的皮燒得脆卜卜非常香口

❣️ 活龍蝦浜燒
主菜我考慮了很久到底食龍蝦好還是和牛好呢?
看到旁邊座位的客人都吃龍蝦很香
職員還會拿活龍蝦給客人的枱 看看
看到龍蝦很活躍 一看就知道非常新鮮
所以我都選擇了吃龍蝦🦞

這個選擇果然沒有錯
師傅用龍蝦頭的龍蝦膏 去烹調這個龍蝦肉
而且龍蝦身有很多肉
滿足的感覺! !
而且龍蝦膏非常濃郁😜 一試難忘

和椰子雪糕 🍦
蘋果雪芭 很清甜的蘋果香氣
但是我更加喜歡椰子雪糕 非常濃郁的椰子味 口感香滑
總括來說這邊的食物也很新鮮
職員態度也很友善~
謝謝職員家豪 和女職員呀文
由於我第一次來這家餐廳他們也很有耐性地向我講解食物

這次我是有預約的~

📍漁獲浜燒
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心18樓
  • 波士頓龍蝦
  • 椰子雪糕
  • 黑松露炙燒平目魚邊沙律
  • 池魚刺身
2022-10-12 67 浏览
今次去食銅鑼灣既漁獲浜燒🐠🦞一入到門口,即刻聞到海水味,原來大門口有個大魚缸養住啲龍蝦,未食都已經知道會好新鮮😝呢間舖頭真係好旺場,閒日夜晚都好full,大家記住book💕今次食左【波士頓龍蝦活貝浜燒盛盒】,盛盒有波士頓龍蝦、活北寄貝、活帆立貝、活鮑魚✨呢到有樣野好正🤣煮之前店員會將一隻超生猛嘅龍蝦放上枱比我地影相📸️因為佢太活躍,我想捉住佢影相都唔得🤣🤣之後仲有海鮮大合照,然後佢就會拎去隔離個爐到即刻燒俾你食🤩🤩一路睇,我就一路食住魚生🥰呢間舖係會每日新鮮運日本魚黎香港,所以魚生真係特別鮮甜。今次食左六款刺身。最令我一食難忘既係佢既拖羅,睇羅去已經知道佢油脂分佈超平均,食落口真係好重油脂香味,連個嘴唇都好似搽咗潤唇膏咁💄食完刺身,岩岩好就燒好啲鮑魚同貝類🐚 帆立貝好大隻,分左兩種口味:蒜味同清酒。因為浜燒火力好足,所以帆立貝肉質仍然好juicy,非常鮮味。龍蝦就會開2邊燒,佢地仲會用自己調既蛋黃醬一齊燒,一上枱已經聞到好香。 龍蝦肉質彈牙,仲有好多龍蝦膏,啖啖肉好滿足🥰🦞除左燒海鮮,呢度既牛舌同海膽炒飯都好出色,記住留肚食😝😝食完咁多野最後食埋日本黎既檸檬雪葩🍋真係完美既句號🥰🥰

媽媽的生日是在8月初。那個時候我和弟弟也各有各忙,沒有正式吃一餐好的生日飯。於是今天特意嚟到銅鑼灣,吃一頓好的日本菜。漁獲浜燒位於銅鑼灣澳門逸園中心,從銅鑼灣地鐵站D1出口不用兩分鐘便到,十分方便就腳。為了和媽媽慶祝生日,我們特意叫得好一點。 純米大金釀(⭐⭐⭐⭐⭐):我們平時不喝酒的,但難得慶祝生日,特意叫店員介紹了這一支純米大金釀酒。易入口,十分香醇,最適合配海鮮刺身這些食物。每人也可以有二至三杯。 沖繩風沙律 (⭐⭐⭐⭐💢)清新開胃的前菜。除了一般的沙律菜外,這個沖繩沙律還包括了口感爽脆的海葡萄和沖繩特產苦瓜片,簡簡單單的配上柚子沙律醋已經十分醒神。另外還包括了三文魚,吞拿魚,八爪魚,帶子等等。雖然是沙律配菜,但一點也不馬虎,新鮮而且是厚切。漁獲浜燒盛合(⭐⭐⭐⭐⭐):濱燒是這間餐廳的重點推介,一場來到當然要試一試。我們選了波士頓龍蝦活貝浜燒盛合。原本套餐包括波士頓龍蝦,活帆立貝,活文蜆和活北寄貝。為了慶祝生日,我們特意加錢轉為活龍蝦,吃好一點。活龍蝦新鮮大隻,可以作為刺身和甲羅燒兩種食法。刺身份量多,一份大約有七至八片,都是厚切。吃起來肉質飽滿細嫩,彈牙而且鮮味濃沃。之後的龍蝦

為了和媽媽慶祝生日,我們特意叫得好一點。

純米大金釀(⭐⭐⭐⭐⭐):
沖繩風沙律 (⭐⭐⭐⭐💢)
漁獲浜燒盛合(⭐⭐⭐⭐⭐):
之後的龍蝦甲羅燒味道濃郁香口,吃起來啖啖龍蝦膏,質感嫩滑但不會覺得太漏。
接著北寄貝用了清酒和昆布烹調,吃起來肉質彈牙,爽口好吃得湯汁也喝清。
相比起文蜆較為肉厚,吃起來同樣鮮味,蜆味出眾。
最後是燒帆立貝,我們選擇一隻用牛油,另一隻用清酒作調味。牛油的那一隻吃起來比較香口惹味,清酒的那一隻則比較鮮甜多汁。個人認為牛油比較適合好吃 。
燒明太子 (⭐⭐⭐⭐💢)
明太子是醃製的鱈魚卵,燒得比較乾身,而且口感特別,簡單的配合青瓜和蒜片已經十分好吃。
黃金蟹肉海膽炒飯 (⭐⭐⭐⭐💢)
最後吃個炒飯,有點澱粉質才飽肚的。雖然材料簡單,但卻體現出師傅的巧手工藝。炒得乾身,而且十分香口,配上鮮味海膽和一絲絲的蟹肉,為這天的晚餐劃上完美句號。
總括而言,這間餐廳的食材高級,而且新鮮。另外烹調方法也是水準之上。最重要的還是媽媽吃得開心,為她留下一個美好的生日回憶。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
漁獲浜燒 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心18樓
推介菜式:漁獲浜燒盛合,赤羽太刺身

👍🏻地點方便
👍🏻食材新鮮
2022-10-09 182 浏览
餐廳地點方便,位於地鐵站上蓋的澳門逸園中心。環境是日本木系裝飾,很有風味。餐桌間隔亦很具有私隱度。我點了無酒精飲品的乳酪汽水。而友人則要了一瓶鈴鹿川,還可以選一隻很可愛的燒酒杯。前菜是沖繩風味沙律。入面有沖繩苦瓜,海葡萄,還有雜錦魚生。味道酸酸的很開胃。接著是最期待的燒海鮮。漁獲浜燒的名字給人的感覺就像是在海旁即捕即燒。講求的是海鮮要夠新鮮。我們點了一個龍蝦海鮮盛盤 ,除了有一隻大大隻的活龍蝦之外,還有兩隻扇貝和兩款不同的貝類。待應會在煮之前把活海鮮放在客人面前,讓客人先確認一下海鮮的新鮮。這是活的龍蝦,剛捧上桌時被敲暈,但很快便慢慢甦醒,彷彿要跳出來的樣子。活龍蝦當然不能浪費了它的新鮮度,蝦肉主要是用來做刺身。我是第一次吃龍蝦刺身,師傅手工一流,把龍蝦肉都畫了花,龍蝦肉吃下比較淋,味道亦比較淡,但能夠吃到它最新鮮的原始味道,非常特別。接著龍蝦的其他部分會被起肉,然後連蝦頭 蝦膏一起加上龍蝦味噌做一個龍蝦甲羅燒。 我比較重口味,這個龍蝦甲羅燒深得我心,吃下有蝦膏的香味,龍蝦肉的彈牙,還有味增甲羅燒的香口感,吃極都不夠喉。兩款扇貝不同燒法。一款是牛油燒,一款是清酒燒。清酒燒的扇貝很鮮甜,

兩款扇貝不同燒法。一款是牛油燒,一款是清酒燒。清酒燒的扇貝很鮮甜,我個人比較喜歡。牛油燒的扇貝就香口,但始終濃郁的味道浪費了食材的新鮮。

燒北寄貝加了木魚高湯和清酒。北寄貝本身就是吃下十分鮮甜的海鮮,再用清的煮法更突顯出它本身的鮮甜,吃下還非常彈牙。

文蛤蜆也是用清酒高湯的燒法,同樣地鮮味十足。

吃了這麼多海鮮,我們點了個燒明太子小吃 。我還是第一次吃如此大片的明太子哦。口感鹹香可口,夾青瓜或送飯一流。

當然少不了叫個飯。我們選了海膽蟹肉炒飯。蟹肉和海膽的份量十足,炒飯粒粒分明夠鑊氣,吃下香口,質素很高。
2022-09-28
1K
2022-10-08 462 浏览
還記得在這裡可以享受由店員為你即時將海鮮以浜燒方式處理,選料新鮮,落單即燒,全用上新鮮海鮮,所以久不久就會同朋友到這裡食高質素嘅浜燒!今次同朋友上來點了份漁獲浜燒盛合, 內有珍寶大蝦、松葉蟹腳、鮑魚、蠔、活帆立貝,五款海鮮盛合拍照打卡就再交給點員即燒,來得這裡當然還有點了份刺身盛合5款,牲丹蝦、生吞拿魚、油甘魚、三文魚、馬糞海膽加埋杯Suntory生啤,咁先似在居酒屋暢快一番!刺身盛合5款內每款刺身都十分新鮮,牲丹蝦肉質夠晒緊實鮮甜;生吞拿魚含豐富魚油,油脂甘香,入口即化, 鮮味濃,甘香鮮甜;油甘魚非常厚實滑嫩,色澤紋路分布均勻,如大理石,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜、滑嫩、多膠質,油花散佈均勻,入口即融;三文魚脂肪豐富鮮味;馬糞海膽入口時口感奶滑而又濃郁,而且入口即溶,味道相當鮮甜!在慢慢欣賞刺身同時,不同的即燒海鮮亦一道一道上枱!燒蠔,蠔肉飽滿略帶海水鹹味,肉質十分嫩滑肥美!燒松葉蟹腳,蟹腳已開殼啖啖肉,入口鮮味十足,絕對係懶人恩物!燒帆立貝,大隻彈牙爽口,肉質十分鮮味!燒活鮑魚肉質十分煙靭彈牙超有口感!最後的珍寶大蝦由店員燒完再去殼,蝦肉肉質彈牙爽口,蝦味香濃鮮味,勁正!一啖冰凍嘅生啤

加埋杯Suntory生啤,咁先似在居酒屋暢快一番!

燒蠔,蠔肉飽滿略帶海水鹹味,肉質十分嫩滑肥美!
燒帆立貝,大隻彈牙爽口,肉質十分鮮味!
燒活鮑魚肉質十分煙靭彈牙超有口感!

一啖冰凍嘅生啤一邊享受即場浜燒嘅感覺,雖未有機會回鄉,但一樣可以在這裡找到個種風味!
2022-10-06 140 浏览
10月有假期又係我最愛的月份,食餐浜燒慶祝紀念日!下班後相約銅鑼灣買禮物,然後去咗附近漁獲浜燒食燒海鮮,真係超正好容易一食便愛上,必試即捕即燒靚海鮮!餐廳室內裝修以和式為主,充滿海洋風情,座位夠闊落,而且服務十分好,每一次上菜時都會介紹菜式,給客人很親切的感覺。薑汽水割燒酎 $58坐低叫杯 drink 🍹 然後先慢慢睇Menu,慢活享受!刺身盛合5款 $468Assorted Sashimi (5 Kinds)餐廳刺身盛合五款 款式多而且好新鮮,當中都是我喜歡的牡丹蝦、生吞拿魚、油甘魚、三文魚、馬冀海膽。擺盤又靚,最緊要刺身冰凍上枱,保持鮮度。我最鍾意食當然係馬冀海膽,海膽清甜無腥味,入口即溶,加上濃郁肥美嘅口感,齒頰留香,真係會食上癮。跟住就係食牡丹蝦,第一次食到咁甜美的牡丹蝦,爽口彈牙充滿海水味,真係超正!牡丹蝦膏好香甜,very yummy!生吞拿魚入口油潤油脂豐富,口感十足,不能錯過。油甘魚厚切鮮甜美味,打卡都靚過人。漁獲浜燒盛合(活) $888店長推介必食精選!也是這裏招牌菜之一Tore Hamayaki Platter!活海鮮浜燒特別鮮甜,漁獲浜燒盛合 賣相有氣勢,真材實料

薑汽水割燒酎 $58
坐低叫杯 drink 🍹 然後先慢慢睇Menu,慢活享受!

刺身盛合5款 $468
Assorted Sashimi (5 Kinds)

生吞拿魚入口油潤油脂豐富,口感十足,不能錯過。

油甘魚厚切鮮甜美味,打卡都靚過人。

漁獲浜燒盛合(活) $888

活海鮮浜燒特別鮮甜,漁獲浜燒盛合 賣相有氣勢,真材實料非常豐富。珍寶大蝦、松葉蟹腳、鮑魚、活帆立貝、蠔。

鮑魚上枱嘅時候仲好生猛郁緊呀!鮑魚好新鮮好鮮味,入口好香帶微焦味,活鮑魚保留肉汁之餘口感煙韌軟腍,配上柚子香味,好食。

至於松葉蟹腳熱辣辣食真係超正,聞到濃郁嘅松葉蟹腳 海水味,嫩滑蟹肉好鮮甜。

活帆立貝以清酒燒,貝肉更加惹味,油滑清香,入口帶陣陣咸香,口感十分爽甜,鮮甜味道更加惹味豐富,肉質結實柔軟富彈性,正!

白鱔浜燒 $148
跟著就係白鱔浜燒,生熟程度剛剛好,食落好惹味,仲有一陣陣清香,唔需要點任何調味料, 超鮮甜,好爽口 !

椰子雪糕 $88
食落好綿綿嘅口感,必試椰子雪糕,係日本直送,雪糕口感軟綿綿又香滑,每啖都充滿椰子香味。

庆祝纪念
  • 刺身盛合5款
  • 椰子雪糕
  • 白鱔
2022-10-06 179 浏览
近日很想吃日本的浜燒美食,於是預早訂了這間口碑不錯,地點方便,位於銅鑼灣澳門逸園中心的「漁獲浜燒」,與好友一起品嚐。室內裝潢充滿日本居酒屋風格,我們選擇了壽司吧枱,感覺更有日本feel。這裡的海鮮由日本新鮮運到,提供浜燒和刺身,時令食材,即叫即做;還有各式各樣的日本酒和梳打汽水,適合不同客人的口味。我們點選了沙律、浜燒盛合、甜點和飲品開心分享。🥗沖繩風沙律既然係沖繩風,當然有沖繩特有藻類,口感爽脆的海葡萄;甘香美味的沖繩苦瓜;雜錦魚生有三文魚、帶子、吞拿魚、八爪魚和爽脆蔬菜,食材新鮮。放上微酸的柚子醋, 十分醒胃,作為前菜一流。🎏 伊佐木活貝浜燒盛合店員先把鮮活材料放在燈光下給客人講解和打卡📸😁,食材非常吸睛😍,有伊佐木魚、活北寄貝、活文蛤蜆和活帆立貝,將以不同烹調方式製作。🐟 單看原條烏卒卒亮麗的伊佐木魚便可知食材非常新鮮,刺身二食,廚師把魚身起肉做刺身,而魚頭和魚骨將以脆炸形式製作。一片片晶凝通透的刺身,肉質白裏透紅,可看出廚師的刀工,薄切口感清甜爽口。伊佐木魚的魚頭和魚骨炸至金黃色香脆,加上少許檸檬汁加添清香味道,不覺油膩。店員溫馨提示食用時要小心,避免給魚骨刺傷,十分貼心!跟住
我們點選了沙律、浜燒盛合、甜點和飲品開心分享。
🥗沖繩風沙律
🎏 伊佐木活貝浜燒盛合
伊佐木活貝浜燒盛合
跟住就係活貝浜燒類別,醬料有海鮮豉油、柚子胡椒和辣味味噌。
✨活北寄貝
燒北寄貝以昆布和清酒烹調,肉質爽口彈牙,味道十分香甜,記得湯底也不能放過,非常鮮甜。
✨活文蛤蜆
大大隻的蜆肉味道香濃,肉身多汁,蜆味出眾。
✨活帆立貝
廚師把帆立貝以兩種煮法烹調切開,客人便可品嚐不同煮法的味道:
清酒煮法:可品嚐到鮮嫩清甜味道;
牛油燒:帆立貝吸收了牛油香味,味道香濃;
兩款做法都好好味,各有特色。
甜點:
🍎 蘋果雪葩
把蘋果肉打成沙冰冷卻。蘋果味道香甜,冰涼透心的蘋果雪葩,是夏日甜點之選。
🍍 菠蘿雪葩
勁冰凍的新鮮菠蘿雪葩十分清甜,味道出眾。
🥃 柚子梅酒
朋友要的梅酒味道清新,與淡淡的柚子非常搭配。
🍹 巨峰乳酸梳打
冰涼清爽的巨峰梳打,酸酸甜甜,清新解渴。
2022-09-26
  • 漁獲浜燒盛合
2022-10-06 307 浏览
和朋友到銅鑼灣逛街,差不多晚飯時間,大家也覺得很久沒有到日本旅行,很想吃一些高質的日本菜慰藉一下心靈,上網找到了這家餐廳,餐廳裝修別緻,很有日本風,座位也寬敞舒適,餐桌和餐具也乾淨衛生,乳酸梳打&巨峰梳打 - $38/杯和朋友分別選了乳酸梳打&巨峰梳打,乳酸梳打酸酸甜甜,很適合女生飲,朋友則盛讚巨峰梳打沒有那些很假的藥水味,我們都覺得飲品的甜度恰到好處,沒有過甜, 和朋友決定選這個波士頓龍蝦活貝浜燒盛合,加了$288將龍蝦改為金目鯛,看那鮮豔漂亮的紅魚身,閃耀著新鮮的光澤,師傅處理好金目鯛後再上桌,師傅刀工好,擺盤又漂亮,而且處理後,魚生片份量比想像中更多,魚皮有火灸過,所以帶有火灸的香味,肉質細緻鮮美,口感肥而不膩,魚肉好像淺粉紅色,魚肉鮮甜,嫩滑彈牙,吃畢金目鯛刺身後,餐廳會將其餘部位炸起,一魚兩食,真正吃盡了整條魚,沒有浪費這尾新鮮食材的任何一個部位,魚頭又酥又脆,帶有魚肉的部分外脆內軟,魚鮫位置每一口都很甘香,很滑溜,師傅亦會提醒,酥炸魚尾有一節位好硬,食用時要小心,鮑魚很大隻,有火灸的香味,入口鮮甜彈牙,很新鮮,燒起後,上桌前,先切成一片片,方便食用,每一口也嚐到大海的鮮味,
和朋友到銅鑼灣逛街,差不多晚飯時間,
大家也覺得很久沒有到日本旅行,
很想吃一些高質的日本菜慰藉一下心靈,
上網找到了這家餐廳,

餐廳裝修別緻,很有日本風,
座位也寬敞舒適,
餐桌和餐具也乾淨衛生,

乳酸梳打&巨峰梳打 - $38/杯
和朋友分別選了乳酸梳打&巨峰梳打,
乳酸梳打酸酸甜甜,很適合女生飲,
朋友則盛讚巨峰梳打沒有那些很假的藥水味,
我們都覺得飲品的甜度恰到好處,沒有過甜,

和朋友決定選這個波士頓龍蝦活貝浜燒盛合,
加了$288將龍蝦改為金目鯛,
金目鯛活貝浜燒盛合 - $1356

看那鮮豔漂亮的紅魚身,閃耀著新鮮的光澤,

金目鯛活貝浜燒盛合 - 金目鯛

師傅處理好金目鯛後再上桌,師傅刀工好,擺盤又漂亮,
而且處理後,魚生片份量比想像中更多,
魚皮有火灸過,所以帶有火灸的香味,
肉質細緻鮮美,口感肥而不膩,魚肉好像淺粉紅色,
魚肉鮮甜,嫩滑彈牙,
金目鯛活貝浜燒盛合 - 金目鯛

吃畢金目鯛刺身後,餐廳會將其餘部位炸起,一魚兩食,
真正吃盡了整條魚,沒有浪費這尾新鮮食材的任何一個部位,
魚頭又酥又脆,帶有魚肉的部分外脆內軟,
魚鮫位置每一口都很甘香,很滑溜,
師傅亦會提醒,酥炸魚尾有一節位好硬,食用時要小心,
金目鯛活貝浜燒盛合 - 鮑魚

鮑魚很大隻,有火灸的香味,入口鮮甜彈牙,
很新鮮,燒起後,上桌前,先切成一片片,方便食用,
每一口也嚐到大海的鮮味,
金目鯛活貝浜燒盛合 - 北寄貝

北海道活北寄貝,鮮甜爽口,
用清酒,高湯煮,完全帶出了貝類海鮮的鮮甜味,
烹調時間剛剛好,不會韌,口感爽脆,

北海道活帆立貝,

這家餐廳的食材真的很新鮮,高質,
海鮮最重要就是鮮,
這家餐廳完全做到了,
活帆立貝很大隻,很厚身,鮮甜彈牙,肉質細緻嫩滑,
無論用清酒煮或是用牛油煮,
都掩蓋不了帆立貝的鮮甜,味道各有特色,

味噌蟹甲羅燒 - $88/份
蟹膏釀滿了整個蟹蓋,蟹膏鮮味濃郁,
灑在蟹膏上的是麵包糠,
脆脆地,令到口感更加豐富,
多士烤得香脆,配上鹹甜適中的蟹膏,
每一口都有蟹鮮味在口中爆發,

七味炸魷魚鬚 - $68
魷魚鬚炸得香脆,亦彈牙可口,
配上七味粉調味,佐酒一流,必點小食,
說真的,雖說看似簡單,
事實卻不是每一間餐廳也能像這餐廳一樣,做得好吃,

菠蘿雪葩 - $98

口感像雪糕般香滑,有很濃郁的鮮果味,
用菠蘿外殼盛載,很吸睛,

蘋果雪葩 - $88
蘋果雪葩味道很清甜,
口感軟滑,食畢雪葩後,
還可以連盛載的蘋果也一併吃掉,
為這頓晚餐畫上一個完美的句號。

總結:
餐廳裝修漂亮帶日本風,
座位寛敞舒適,餐桌和餐具也乾淨衛生,
食材新鮮高質,師傅處理得宜,
真的令到食物的味道發揮至極致,
侍應招呼亦主動殷勤,
下次一定會再來光顧其他款式。
2022-09-21
金目鯛活貝浜燒盛合 - $1356
2022-10-02 149 浏览
朋友升職加薪請食好西,他發板選擇了澳門逸園中心18樓的“漁獲浜燒”日本菜,因為地點非常方便就在sogo附近又近他公司。這間日本料理餐廳都幾別緻,我哋選擇坐壽司吧枱,因朋友喜歡,他覺得坐吧枱較有氣氛。頭盤嗌咗一個“沖繩風沙律”, 這個沙律非常清新,顏色繽紛好吸引,用了新鮮沖繩特產苦瓜、海葡萄配埋雜錦魚生和沙律菜,魚生刺身件件厚身非常足料配上柚子醋汁好開胃。朋友話升職要賀一賀佢,要食番條魚先。店員介紹這個“伊佐木活貝浜燒盛合”,大家都未試過伊佐木魚就試一試, 店員先將所有食材上枱給大家睇吓真身,貨真價實比相機打吓咭先。然後將原條伊佐木魚刺身,賣相好生動,刀功一流,魚肉晶瑩雪白,口感清爽,味道清淡但鮮甜,之後把魚頭和魚骨酥炸又有另一番風味,非常香脆好惹味,整條魚食哂一啲都唔嘥。点了杯柚子·梅酒配食好夾, 梅酒的柚子味清香,入口清新。看見牆上張貼 清酒買一送一,嗜噃飲兩杯的朋友都不錯。大大隻的活北寄貝,一隻可以分兩人食用,用昆布清酒燒煮,肉質爽口鮮甜連同湯汁食好juice好鮮味。活文蛤兩隻,肉厚肥美,蛤味鲜濃。活帆立貝兩隻,分別用牛油和高湯燒煮,牛油味香濃特別惹味,另一高湯燒煮完全保留帆立貝的

活北寄貝

活文蛤兩隻,肉厚肥美,蛤味鲜濃。
活文蛤

活帆立貝兩隻,分別用牛油和高湯燒煮,牛油味香濃特別惹味,另一高湯燒煮完全保留帆立貝的鮮甜味。
活忛立貝

最後食埋用新鮮小菠蘿、蘋果做的雪葩非常滿足,用新鮮原個生果做原汁原味 賣相吸引,健康又好味。

活文蛤
活忛立貝
2022-09-27 104 浏览
呢間留意咗好耐 聽講佢啲浜燒海鮮好好食即捕即燒 今次行開銅鑼灣竟然book到位❣️伊勢刺身set (龍蝦活刺身+甲羅焼 兩食) $668上枱嘅時候🦞仲郁緊 龍蝦肉堆滿成個殼 唔需要點豉油調味料 超鮮甜好爽口 真係好似食蘋果咁索索聲 至於甲羅燒熱辣辣食真係超正 用鼻聞吓濃郁嘅松葉🦀膏 嫩滑蟹肉加上微濃嘅味噌 入口即溶嘅口感真係會上癮❣️味噌蟹甲羅焼(配多士) $88/隻食完之後仲嗌多咗份當麵包醬咁搽啲法包 再㗳啖清酒 一定係最正嘅開胃菜❣️活波士頓龍蝦浜燒 $398/隻龍蝦面鋪滿嘅蛋黃醬燒到勁香 但依然保留蝦肉嘅鮮味 絕對唔會話被重口味搶走咗 店家仲要起晒啲肉方便食❣️火炙帶子海膽包 $128大大隻香甜帶子中間夾住一堆海膽 連埋脆卜卜嘅紫菜一啖食 真係好似食緊burger咁帶子控表示一口氣食咗五粒左右咋❣️蒜片煎厚切牛舌 $108雖然牛舌冇想像中咁厚 但一口嘅大小足以喺口腔入面慢慢品嚐 牛舌再加上脆口嘅蒜片 口感好得意 蒜片香味唔算好濃但增加咗牛嘅層次❣️ A5和牛壽喜燒鍋 $298一份五片鹿兒島和牛大過塊面 跟鍋嘅雜菜都唔少 店員哥哥貼心問想要幾成熟

❣️伊勢刺身set

蒜片煎厚切牛舌

❣️蒜片煎厚切牛舌 $108

A5和牛壽喜燒鍋

❣️ A5和牛壽喜燒鍋 $298
一份五片鹿兒島和牛大過塊面 跟鍋嘅雜菜都唔少 店員哥哥貼心問想要幾成熟 一熟即夾嘅牛肉再撈🥚食 配搭一碗牛肉熬製嘅湯底 軟綿綿嘅牛肉一下子就sir咗落喉嚨
水果雪芭

❣️水果雪芭 $88/個
今次嗌咗蘋果🍎菠蘿🍍檸檬🍋 容器就係水果自己本身 中間嘅雪芭成份天然食落好fresh 蘋果的話食完仲可以順便啃埋個生果 一舉兩得好健康

越乃雪樁 直汲純米大吟釀原酒 720ml

A5和牛壽喜燒鍋
水果雪芭
越乃雪樁 直汲純米大吟釀原酒 720ml
2022-09-26 550 浏览
朋友是海鮮愛好者,所以我提議吃浜燒,因為即叫即劏即食,一定最鮮;網上發現了這間人氣高企的漁獲浜燒,決定一試叫了一個波士頓龍蝦活貝浜燒盛合$1068性價比高先看見活龍蝦 / 象拔蚌 / 鮑魚/貝殼在我們面前, 真正活捉浜燒✨象拔蚌刺身$398(時價)抵吃! 還有刺身及脆炸肝兩食;師傅刀功一流,削得很薄,看起來光潤亮澤,爽口新鮮🦞波士頓龍蝦先來龍蝦鉗及腳,由於波士頓龍蝦體型比較龐大,肉超級多鮮甜滑口,一絲絲質感有點像蟹肉,所以鉗的肉也有排吃; 肉身也很豐富,芝士連蝦膏一起吃更香濃滑溜;最喜愛就是配合芝士一起燒,這是少有的浜燒做法🔸北寄貝清甜,海苔湯煮;記得飲曬D精華🫰🏻鮑魚生熟度剛剛好,肉身嫩口軟棉,還有磯燒的香味🌊扇貝兩食一個是清燒,保留原汁原味及精華❤️一個是我大愛的拉絲芝士,濃厚的mozzarella cheese 注滿了整個扇貝,比焗的芝士扇貝拉絲度更高,所以時間掌握好重要,不能過久,芝士也混合了扇貝的鮮味,很配合**溫馨提示:吃的時候要做到拉絲狀態不能放太久,要趁熱吃🦀蟹肉黃金海膽炒飯$198飯做到粒粒分明乾爽,一陣油香及蛋黃香味,蟹肉絲及蔥花調味,加一口海膽更加滑溜creamy,
叫了一個波士頓龍蝦活貝浜燒盛合$1068
性價比高
象拔蚌刺身
✨象拔蚌刺身$398(時價)
🦞波士頓龍蝦
北寄貝
🔸北寄貝
清甜,海苔湯煮;記得飲曬D精華
鮑魚
🫰🏻鮑魚
生熟度剛剛好,肉身嫩口軟棉,還有磯燒的香味
扇貝
🌊扇貝兩食
一個是清燒,保留原汁原味及精華
芝士扇貝
**溫馨提示:吃的時候要做到拉絲狀態不能放太久,要趁熱吃
🦀蟹肉黃金海膽炒飯$198
飯做到粒粒分明乾爽,一陣油香及蛋黃香味,蟹肉絲及蔥花調味,加一口海膽更加滑溜creamy,大滿足
🍺Sapporo $48
鮑魚
扇貝
芝士扇貝
蟹肉黃金海膽炒飯
心情鬱悶,下班後約一起長大的中同吃好西認識我的人都知道我最愛吃海鮮,在開飯程式找到有生猛海鮮即場燒烤的日料就在附近,毫無懸念地前往店子的格局及裝潢如漁市場的居酒屋,設有壽司吧桌,可看著師傅切割魚鮮以清幽木系作設計,間隔出幾個私密空間,簡約舒適店員推介不在餐牌上的活象拔蚌刺身,還讓我們先看看它還在動的模樣,保證新鮮刺身口感爽脆,鮮甜度十足淡淡海水味,搭配生芥辣吃簡直是最佳享受一象兩食,肝臟可拿去炸,絕不浪費雖是炸物卻沒有油膩感,香度恰到好處波士頓龍蝦活貝浜燒盛盒所有海鮮也於燒前讓我們打卡活北寄貝煮法是將清酒及海帶放入殼,再將剪碎的北寄貝肉放上去一起燒北寄貝肉質爽口,味美多汁活鮑魚保留肉汁之餘,口感煙韌軟腍配柚子胡椒醬吊味,加上煙熏香味,齒頰留香活帆立貝一隻以牛油燒,另一隻以芝士燒牛油令貝肉更加惹味油滑,清香中帶陣陣咸香,令人意猶未盡!裙邊的火候拿捏得宜,柱肉結實柔軟富彈性芝士燒熟度剛好,有拉絲效果芝士鹹香與帆立貝的鮮甜令味道更加惹味豐富波士頓龍蝦還冒著煙,以蛋黃醬鋪面燒,但無搶走鮮味,蝦頭還有很多膏店家已細心切開一塊塊,爽口彈牙,鮮甜多汁龍蝦鉗分開上並已開殼,可以優雅享用海鮮,不用自己動
心情鬱悶,下班後約一起長大的中同吃好西
以清幽木系作設計,間隔出幾個私密空間,簡約舒適
活象拔蚌刺身
刺身口感爽脆,鮮甜度十足
活象拔蚌刺身
淡淡海水味,搭配生芥辣吃簡直是最佳享受
活象拔蚌刺身
一象兩食,肝臟可拿去炸,絕不浪費
活象拔蚌刺身
雖是炸物卻沒有油膩感,香度恰到好處
波士頓龍蝦活貝浜燒盛盒
波士頓龍蝦活貝浜燒盛盒所有海鮮也於燒前讓我們打卡
活北寄貝
北寄貝肉質爽口,味美多汁
活鮑魚
活鮑魚保留肉汁之餘,口感煙韌軟腍
活鮑魚
配柚子胡椒醬吊味,加上煙熏香味,齒頰留香
活帆立貝
活帆立貝一隻以牛油燒,另一隻以芝士燒

活帆立貝
芝士燒熟度剛好,有拉絲效果
芝士鹹香與帆立貝的鮮甜令味道更加惹味豐富
波士頓龍蝦
店家已細心切開一塊塊,爽口彈牙,鮮甜多汁
波士頓龍蝦
龍蝦鉗分開上並已開殼,可以優雅享用海鮮,不用自己動手
波士頓龍蝦

巨鉗啖啖肉,肉質結實
蟹肉黃金海膽炒飯
最後來過蟹肉黃金海膽炒飯!粒粒金黃分明,蟹肉鮮甜
蟹肉黃金海膽炒飯
海膽清甜無怪味,入口即溶
烏龍茶割燒酌
清酒正進行買一送一優惠,因為今天只有兩個人喝不到那麼多,最後要了烏龍茶割燒酌
札幌啤酒
朋友就要了罐裝札幌啤酒!入口清新,沒有一般啤酒的苦澀味
2022-09-20
波士頓龍蝦活貝浜燒盛盒
烏龍茶割燒酌
札幌啤酒
2022-09-17 86 浏览
一年到晚總有幾次掛住呢間餐廳,趁住朋友生日就搵個藉口黎食下。同以前店員企喺枱邊燒嘅形式唔同,依家所有海鮮都統一送去俾場中間嘅師傅燒,工作量集中晒但都冇手忙腳亂,漁獲浜燒盛合同我印象中嘅一樣咁好食。鮑魚、大蝦、蠔、蟹、帆立貝之中,我最愛蟹腳同帆立貝,除咗本身用料靚之外,師傅都燒得好有功架,喺啱啱燒好個刻就上枱,鮮甜幼滑。 蟹腳完全冇雪藏咸味,比唔少主打蟹嘅餐廳出色。刺身盛合超級厚切、海膽配埋紫菜嘅組合,就感覺到好有誠意。 刺身出乎意料地新鮮,當中牡丹蝦尤其有驚喜,大隻紮實、爽脆夠鮮甜,質地完全唔粉。 馬糞海膽都好濃味完全唔腥,餘味只有甜味,夠哂大塊完整又鮮甜,淨係呢款都值回票價。味噌蟹甲羅燒平時都食唔少,但佢比坊間嘅甲羅燒出色在於,佢完全唔會過咸,空口食都得。 除咗有蟹膏嘅甘香,一絲絲蟹肉嘅口感都幾明顯,多士同炸麵包糠都夠脆,配埋一齊食唔會突兀,如果多幾塊多士就好喇。

2022-09-14 90 浏览
想食靚海鮮又唔想咁長途跋涉,我次次都諗起呢間燒海鮮,有人燒埋其實同我係海鮮檔訂都差唔多價錢,非常抵。漁獲浜燒盛合 ($888)係每次嚟都一定會叫嘅燒海鮮組合,雖然唔係啲咩特別材料,但夠新鮮、燒得啱啱好,就超級好食。 蠔漲卜卜,唔使加檸檬汁調味都夠甜,媲美生蠔嘅蠔味。松葉蟹腳雖然睇落份量唔多,但bling bling咁水潤,多肉幼嫩,兩個人都夠分。帆立貝本身已經夠甜,清酒同醬油煮平分秋色,印象中後者好似偏鹹,但感覺調味改良咗好多,而家只係食到牛油香同鮮甜味,帶子肉甜到有衝動連汁都飲埋。鮑魚非常Q彈,鮮味濃郁,仲食到炭燒香味,配柚子胡椒一流。大蝦同想像中一樣咁爽彈,蝦味十足。清酒煮時令貝 ($138)視覺效果好震撼,因為貝殼真係有我拳頭咁大,足足有五隻好抵食。 貴妃蚌好飽滿冇縮水,可以話係食緊終極豪華版清酒煮蜆,甜到極致,原諒我影唔出佢嘅美味。生燒鰻魚飯 ($168)上次一試難忘,畢竟而家周圍都賣緊大陸產鰻魚,想食新鮮厚肉少少都難過登天。 但呢個飯名副其實,感覺到鰻魚由生燒到熟,最後搽上醬料,完全係日韓當地食到燒鰻魚嘅質素,講真,我覺得俾$300都值。

蠔漲卜卜,唔使加檸檬汁調味都夠甜,媲美生蠔嘅蠔味。

鮑魚非常Q彈,鮮味濃郁,仲食到炭燒香味,配柚子胡椒一流。

大蝦同想像中一樣咁爽彈,蝦味十足。