2019-04-26 25 浏览
今日收工約咗幾個舊同學食飯gathering,揀咗係公司附近呢間私房火鍋,貪呢到環境ok,食物評價唔錯,啱晒我哋傾計😊😊😊見呢到係私房火鍋,咁實有d嘢係出面餐廳食唔到嘅,店員就介紹我哋試吓呢個天麻川芎白芷魚頭煲 ,可以先飲魚湯🐟🍵再加湯打邊爐😍😍😍魚湯味道非常鮮甜,我忍唔住飲咗兩碗,絕對值得推介!我哋仲叫咗其他餐廳好少見嘅水晶叉燒包同埋水晶奶皇包!食落感覺非常特別,好似真係食緊熱辣辣嘅包咁☺️☺️☺️西班牙黑毛豬梅肉,肉質有彈性,質素唔錯自家製牛肉丸,大大粒,非常足料,彈牙有牛味,心機嘢,值得試👍🏻👍🏻👍🏻最後食埋甜品,好滿足☺️呢間私房火鍋有好多出邊冇嘅特別湯底同埋打邊爐材料,質素唔錯,加埋環境舒適,下次再同friend聚會一定嚟試埋其他特色野!

魚湯味道非常鮮甜,我忍唔住飲咗兩碗,絕對值得推介!

西班牙黑毛豬梅肉,肉質有彈性,質素唔錯

最後食埋甜品,好滿足☺️

2019-04-24 61 浏览
一年四季都適合香港人打邊爐,一班人圍爐烚吓烚吓好有氣氛,今日去到中上環呢間開張冇幾耐嘅私房火鍋,朋友真係冇介紹錯,用了豐盛而且非常高質。一入到去我發覺間隔真係好舒服,坐得好鬆動,唔似一般嘅火鍋店,會好狹窄同埋好大浸油煙味,而且仲有個大電視,非常有家的感覺!牆上面都貼滿火鍋湯底嘅壁畫,看得出店主也是很有要求的人。先來是醬料架,其中一款XO海鮮醬是他們自家製的,多數用蟹和蝦製成,吃下去有少許搶喉和辣辣的,幾過癮。我就胡亂拿了很多辣椒和香草,方便點上在食材上。我們叫了天麻川芎白芷魚頭煲,聽說有醫治頭痛的功效。魚湯非常新鮮,裏面有很多不同的材料如淮山紅棗等藥材。煲起來後完全沒有味精的感覺,是香甜的,魚頭肉質嫩滑,加上魚的份量十足,肉也很多,吃下去不會骨杉杉而且沒有帶魚腥的感覺。職員也會時刻提醒喝湯的時間,避免魚太生或太熟。乾是喝這個魚湯,已經填飽了肚子一半的空間。 加上其他的火鍋配料,令我覺得這次的私房火鍋真的如願以償,非常開心的晚餐呢!

加上其他的火鍋配料,
令我覺得這次的私房火鍋真的如願以償,非常開心的晚餐呢!
2019-04-23
  • 安格斯肥牛
2019-04-24 12 浏览
如果想食正嘢真係唔可以求求其,今日去到上環呢間永樂街嘅新開私房火鍋,居然有驚喜。他們說這裏最受歡迎的是黑蒜姫松茸脊骨煲,其餘就是椰子雞湯,跟一般的火鍋店有所不同他們的湯底是精心炮製,是名不虛傳的老火湯。一口氣叫了不同的食材分別有,豬潤、廣島蠔、不同類型的手打功夫丸,而且還有特式的餃子!但是最令我難以忘記的就是這個蘇格蘭安格斯肥牛,果真非常好吃,超級值得推薦,那牛肉塊切得薄薄的,明顯見到啡白色的紋理有系統地出現。店員解釋最好吃的方法,是把它放在沸騰的湯裏3至5秒最為好吃!吃了一塊後非常激動,連忙繼續把一塊又一塊的肥牛送進口中。另外的滑牛也相當不錯,賣相很漂亮,有菊花作點綴,加上清新的效果,配上醬汁令人精神為之一振。另外川色麻辣牛肉餃亦令我難以忘記,因為我的朋友不小心把餃子的皮弄散了,餡掉進湯底裏,弄得湯底有麻辣味呢,可見足料非常。最後的甜品更令我大開眼界,是他們自家製的南瓜豆乳,賣相簡約,一粒紅莓半粒士多啤梨,配上蓋滿豆乳的南瓜蓉,南瓜很香,在口中散發出來,豆乳亦不錯,但有趣是店員給了我們一個叉子,笑!

一口氣叫了不同的食材分別有,豬潤、廣島蠔、
不同類型的手打功夫丸,

2019-04-23
2019-04-24 14 浏览
雖然有人認為火鍋沒有什麼文化,只是將食物切好了就被扔進鍋裡去。但香港人卻非常喜歡食這沒有什麼文化的食物,就算天時暑熱,有了冷氣,香港人食火鍋已經沒有什麼季節之分。朋友請食火鍋, 因為公司臨時開會,所以遲到了。到步時, 己經見到一檯滿滿的火鍋料。她說這間是主打精品手工火鍋,火鍋料都是即叫即做,確保品質新鮮。她愛辣,我不食得太辣,鴛鴦鍋是最好的選擇 - 白湯拼四川麻辣煲。講起食火鍋,重點當然是湯底。湯底會直接影響到火鍋的滋味程度,白湯是蔬菜豆腐湯,好有菜味, 湯底清淡而健康。四川麻辣湯,是傳統改良版, 偏淡的湯底不太辣, 但勝在夠香夠麻。火鍋除了湯底,還有甚麼最重要?當然是新鮮火鍋料。即炸脆口響鈴卷,我覺得不用放入火鍋,熱辣辣即食口感更佳,入口即散。即切牛肉片, 安格斯雪花薄切肥牛,油花分佈均勻,肉質軟嫩,薄切吃起來口感很好。手打豬肉丸拼帶子丸,手打肉丸比用機器或者手攪更有彈牙口感。 肉丸的選材很好,豬肉及帶子很新鮮度,是晚火鍋我最喜歡的火鍋料。雞紅,外形上和豬紅沒大分別,腥味較少。雞紅不但有排毒作用,而且補血。這裡的雞紅,不會一夾即散,嚼起來口感嫩滑。黑豚即包餃子拼水晶奶皇包,外形很精美

朋友請食火鍋, 因為公司臨時開會,所以遲到了。到步時, 己經見到一檯滿滿的火鍋料。她說這間是主打精品手工火鍋火鍋料都是即叫即做,確保品質新鮮。她愛辣,我不食得太辣,鴛鴦鍋是最好的選擇 - 白湯拼四川麻辣煲。

黑豚即包餃子拼水晶奶皇包,外形很精美。即點即包,以黑豚肉作為水餃餡料,薄皮與肉汁豐富, 食得出有層次。
水晶奶皇包,用火鍋方法食點心,薄皮晶瑩,口感煙韌,夠創意特色。

菜心苗應該是未長大的菜心,幼嫩無渣,可是今晚菜心苗卻是老菜心。

食完還有南瓜蓉甜品,很不錯的一餐。
2019-04-23 18 浏览
There are not many hotpots in Sheungwan or Central so if you were desperate for hotpot then this is a hotpot option.Being in Sheungwan, the quality should be slightly better.For me, the broth is the most important thing because I love drinking the broth hence had the matsutake mushroom with black garlic broth.The broth was really tasty and the pieces of black garlic were sweet.Sauces are HKD30 per person.Blood jelly is one of my favourite items and here they had CHICKEN BLOOD which was firm.It d
Sauces are HKD30 per person.
It didn't have much flavour so it depended on the broth or sauces.
The meatballs were good but my favourite were the pork balls as they were fresh!
They even had scallop balls as well which was unique.
I don't really like dumplings but the ones here do not contain Chinese leek/chives so they were very tasty.
THE LAST HOTPOT INGREDIENT WAS SIMPLY WEIRD BUT THEN THEY DID HAVE SOME SERIOUSLY WEIRD ONES LIKE CHARSIU BAU BUT THE ONE WE HAD WAS THE CUSTARD BUN AS WE THOUGHT IT MIGHT BE FUN TO DUNK IN SOME SWEET THING INTO THE SAVOURY BROTH.
IF PEOPLE HAD THE SICHUAN BROTH, IT MUST BE STRANGE DUNKING THE CUSTARD.
NEVERTHELESS IT WAS THE FINAL ACT.
AS EXPECTED IT WAS JUST WEIRD.

Finished with a bowl of pumpkin puree, red bean jelly, raspberry and fig.
Might return for the other broths.
2019-04-23 37 浏览
印象中記得世瑛大廈好多隱世私房菜,又知道湯煲私房火鍋新開無耐,勁中意飲靚湯+打邊爐既我,決定同朋友一行兩人去試下~一入到去空間感都還可以,裝修感覺係整到好乾淨同舒服,已經有幾台客人係度,坐低左後都同隔離位好寬闊,可以靜靜地傾下計。店員介紹主打幾個老火湯底,包括天麻川芎白芷魚頭煲,花雕醉雞煲,黑蒜姬松茸脊骨煲,冬瓜陳皮水鴨煲,清香椰子雞煲。有講到全部都係老火湯, 煲左好耐好補身! 最後決定叫黑蒜姬松茸脊骨煲($288)個湯一黎到已經好香,好多松茸、黑蒜、豬骨仲有少少紅棗。滾起後店員會幫你不湯飲,我同朋友都一人飲左兩碗,好正一淡接一淡,松茸味同其他野菌味唔係好似,係特別有佢陣獨特香氣,濃得黎唔會好咸。特別欣賞佢個湯匙可以隔渣~其也火鍋店都少見醬料$30/位,應有盡有,特別推介自家製既蟹醬~唔辣但好香 頂級本地手切牛 半份($398) 聽到老闆同隔離台好自豪地讚佢既自家手切牛,係出面食係一定唔會好食過佢!咁就真係要試下係味真係咁好味。黎到提醒隻牛只係需要放落湯3-4秒,肥瘦分佈得好靚,係幾滑又充滿牛味!份量睇落唔多 其實2個人半份都飽飽地。。。不過真心好食紐西蘭頂級雪花羊肉片($188)每碟
醬料$30/位,應有盡有,特別推介自家製既蟹醬~唔辣但好香
頂級本地手切牛 半份($398

紐西蘭頂級雪花羊肉片($188)
每碟都有唔同既花做裝飾,呢個我就一般般,佢羊味係偏重~但我朋友就好中意,因為佢好鍾意食羊!

牛丸&蝦丸雙拼($108)2樣丸類都係好彈牙,牛丸有驚喜 比出面既Juicy但一d都唔散。
必食川味麻辣牛肉餃, 水晶野菌包雙拼($88)
平時餃子打邊爐試得多,將點心加入邊爐應該係得佢一間。 平時唔喜歡食辣,老實講呢個餃唔係好辣而係充滿四川麻香,食材亦好新鮮,菜爽口,肉味同麻香味岩岩平衡,食好多都會想繼續食。食完咁香既餃子,野菌包反而比較唔突出 裡面起碼3種蔬菜配唔同既菌,味道係清淡少少。 食到呢度已經飽晒,估唔到仲會送甜品,一大驚喜呀~
由左起,椰青椰汁糕(佢最特別係加左一粒粒椰青係入面好得意)、紅豆糕(應該加左山渣 酸酸地中和番咁肥膩)、水果等等 重質之選,滿足既一餐!一定會再食過!!
  • 黑蒜姬松茸脊骨煲
  • 麻辣牛肉餃
  • 水晶野菌包雙拼
  • 頂級本地手切牛
2019-04-23 35 浏览
男朋友好鐘意食中菜,而且仲好鐘意飲湯,所以身為貼心嘅女朋友都會盡量留意下睇下有無D新好西可以帶下男朋友去食,XD一來可以俾D新鮮感佢,二來等佢覺得我好有佢心呀嘛。所以見到男朋友返工附近新開左間燉湯火鍋,點都一定要帶男朋友黎試!呢間餐廳好近上環地鐵站E1出口,基本上一上到地面,行幾十步路仔就已經到,不過呢世瑛大廈呢佢個門口係巷仔入面,唔熟上環嘅人有可能會行多左好多冤枉路,其實佢係個電腦鋪,未去到電車路,就轉入內巷就已經到,果度其實仲收埋幾間餐廳、酒吧嫁!呢度嘅環境都幾舒服乾淨企理,話就話主打火鍋,但呢度個裝潢佈置都幾西式帶少少工業風嘅味道。檯上已經整整齊齊咁放好哂餐具歡迎我地嘅到黎,而風格都同環境係統一岩Feel 嘅,第一印象都幾唔錯。一入到黎,店員已經好友善咁招呼我地,坐定定就俾左2張餐單我地睇,同埋介紹左近期推介俾我地。聽店員過佢地D野都充材,建議我地唔好一次過叫咁多,(O_O當下心諗,我叫多左餐廳唔係應該開心嫁咩?) 咁我地都聽話,等D野上左先再決定洗唔洗加單,XD事實都真係唔洗再叫。我地叫左個黑蒜姬松茸肴骨煲($288),食法都幾有趣嘅,原來係先飲哂個燉湯先,之後先再幫你轉做火鍋

我地叫左個黑蒜姬松茸肴骨煲($288),食法都幾有趣嘅,原來係先飲哂個燉湯先,之後先再幫你轉做火鍋湯湯底去打邊爐。

男朋友見到個煲上檯就話,一定係正!我都非常明白,事關個湯嘅色水非常深,同埋佢已經係煮到有少少稠稠地嘅質地,唔洗試都已經知火喉十足。個煲好大煲,而店家都非常大方,放左海量嘅姬松茸、杞子、豬肉、黑蒜等去煮,姬松茸扶正補虛,黑蒜抗氧、札子養肝明目,岩哂轉天飲。個湯非常甜,好香菇味,我同男朋友未食飯,已經先飲左2大碗落肚。

飲完湯之後,店員幫我地加湯轉做打邊爐,我地叫左肥美牛肉粒 半份($149)、
西班牙黑毛豬梅肉 半份($128)、油麥菜($68)同 廣東雲吞 併 鳳城水餃($108),因為我地飲完湯已經飽飽地,食唔到再多Lo,哈哈!

不得不讚呢度嘅用料非常新鮮,牛肉粒色澤好靚,而且好多雪花,牛嘅鮮度保持得幾好,而入口確實都幾重牛味,啖啖肉同香油脂味。

黑毛豬都一樣正!紋理分明,色澤都係靚仔嘅,入口非常爽口。

XD油麥菜無咩野要介紹,最緊要新鮮,夠爽甜就夠,同埋唔好太多蟲駐就已經好好嫁啦我覺得。

特別推介佢地嘅雲吞、餃子同炸魚皮,事關係即叫即製,餃類粒粒飽滿多料,而煮野都仲係好Juicy,唔會皮肉分離,或者爛哂皮,餡嘅調味唔錯,好好食。魚皮新鮮現炸,上檯都仲有少少微溫,魚皮唔會太油唔會重油益味,咬落卜卜脆,而且好香魚味。

飲飽食濟之後,店員見我地食我都差唔多,好醒目咁上埋甜品俾我地,即刻心心眼,而佢嘅甜品都真係實在有心,奉送嘅甜品都好講究T0T,會擺盤,同有2款食!紅豆糕唔會太甜,好岩我口味,上面仲有2塊花瓣,即刻少女哂,哈哈。椰汁糕同樣好食,夠哂滑,又夠哂香椰奶味。唔重口味嘅甜品,令我食得好舒服。XD

呢間野價野嘅野食都真心幾高質有水準,如果有咩活動約會,呢度都不失為一個好選擇。
2019-04-18
2019-04-22 38 浏览
今日星期六都要返公司加班,就決定收工要同同事食好啲💪🏼上網搵到喺公司附近新開嘅火煲店,好似好高質就試下😁入到去就覺得啲餐具幾靚幾高質。湯底方面叫咗個清香椰子雞鍋,佢真係有成個椰子放落去煲,啲椰子肉都仲放喺個湯底入面,可以食👍😁真材實料。老闆仲話呢啲全部都係啲養生鍋,如果下次身體有咩問題想改善,可以叫訂位時訂製一個特定鍋底👍👍叫咗個炸魚皮,新鮮熱辣,應該係即叫即整,我未食過咁熱嘅炸魚皮,而且好脆好好食😋鯇魚片同埋魚腩,超級新鮮,好鮮甜而且無骨,推薦😁啲丸同埋啲餃子一食落口就知道係師傅即整嘅,同出面啲街邊貨完全唔同😁十分爽口西班牙梅肉,肥瘦適中,肉味好濃😋除咗一般火鍋店都有嘅醬料之外,佢仲有一個餐廳自家製嘅蝦蟹醬,十分好味😁火鍋店送嘅甜品,第一次見到餐廳送咁有誠意嘅甜品,而且好好味,右邊嘅係椰青西米糕,可以清熱,中間嘅係番薯紅豆糕😋😋 10分滿足嘅一餐,一分錢一分貨,兩個人食咗大約千二蚊,不過真係物有所值😁

入到去就覺得啲餐具幾靚幾高質。

鯇魚片同埋魚腩,超級新鮮,好鮮甜而且無骨,推薦😁

西班牙梅肉,肥瘦適中,肉味好濃😋

2019-04-21 23 浏览
逢復活節組聚,原來大家未試過一齊食火鍋,所以就其中一個朋友就黎左上環食火鍋。呢間餐廳就係巴士站對面,勁方便。 我地4個人叫左兩個煲 因為有人食辣又有人想食清d. 其實4個人叫一個煲都得,不過可以試多d野何樂而不為?椰子雞煲啖啖椰子肉加陣陣椰香,一入餐廳就聞到。好好飲好清甜。仲有半隻雞,雞仲有青檸同特製沙薑。 誠意十足。麻辣鍋和莞茜皮蛋煲麻辣調得好惹味,食魷魚同肉類一流。食菜呢的就鍾意落入椰子煲度,因為麻辣愈食愈辣呀。莞茜煲我朋友至愛,莞茜只用中間最靚果部係,亦係最香既。手必靚牛肉片呢個必點,連唔鍾意食牛既朋友都話新鮮好味。 魚腩呢個魚腩勁新鮮,魚油好肥美。落莞茜或椰子煲更正。雙拼 豬肉丸 鯪魚肉丸一次過食哂兩種丸,全手打 ,好彈牙好香。羊肉片又係必點。因為脆卜卜,入口即溶牛肉餃因為d牛肉勁靚 所以特登加左份牛肉餃。好有新鮮感。可以再試。水餃雲吞好味,皮薄餡靚。好味。水魷魚亦是很新鮮,很爽口餐廳好舒適,至岩傾計。

椰子雞煲

麻辣鍋和莞茜皮蛋煲

莞茜煲我朋友至愛,莞茜只用中間最靚果部係,亦係最香既。

手必靚牛肉片
呢個必點,連唔鍾意食牛既朋友都話新鮮好味。

魚腩
呢個魚腩勁新鮮,魚油好肥美。落莞茜或椰子煲更正。

雙拼 豬肉丸 鯪魚肉丸
一次過食哂兩種丸,全手打 ,好彈牙好香。

羊肉片
又係必點。因為脆卜卜,入口即溶

牛肉餃

水餃雲吞
好味,皮薄餡靚。好味。

水魷魚
亦是很新鮮,很爽口

餐廳好舒適,至岩傾計。

2019-04-20 119 浏览
收到風上環開左間隱世私房火鍋,難得假期就上黎嘆下。湯底款款選擇都吸引,我地下行4人叫左2款湯底: 椰子雞,加個麻辣拼莞茜皮蛋湯底。個麻辣湯既花椒愈煮愈勁,好正。太辣又可以食返個莞茜湯底。侍應是個可靠既中年女性 佢服務很殷勤有禮。首先佢準備左椰子雞,係我地面前落左半隻雞煮湯飲。一人一碗 椰子味蹼鼻,好正。飲完湯就加水煮雞。都有成半隻咁多,好嫰口。醬料有9款俾你自己整 ,特別介紹個蟹醬,2個朋友都話正。我就鍾意加佢既特製醋,同芝麻油,同樣惹味1份半手切牛 $398雪花分明,牛味勁重。好正羊肉片 $188紋理好清,食落好爽。 必點。蝦丸 $108煮完好大粒 落足新鮮蝦肉。我食左2粒好滿足水魷魚 $88我好鍾意食魷魚,呢個水魷煮到入味又得,煮到爽呀食又得。份量都唔少。雙拼 豬肉丸 同鯪魚丸 $108呢個我冇食到 因為已經好飽。蔬菜拼盤 $108呢個要健康飲食,每次打邊爐我都會叫。蔬菜份量唔多,但每樣都好新鮮。甜品今日甜品係椰汁布甸同紅豆糕。師父每日手工做既。我覺得好好味。提提你醬料每位30蚊同有加一除左食物擺碟靚之外 ,連廁所既佈置也有心思。
收到風上環開左間隱世私房火鍋,難得假期就上黎嘆下。

個麻辣湯既花椒愈煮愈勁,好正。太辣又可以食返個莞茜湯底。

侍應是個可靠既中年女性 佢服務很殷勤有禮。

醬料有9款俾你自己整 ,特別介紹個蟹醬,2個朋友都話正。

我就鍾意加佢既特製醋,同芝麻油,同樣惹味

1份半手切牛 $398
雪花分明,牛味勁重。好正

羊肉片 $188
紋理好清,食落好爽。 必點。

蝦丸 $108
煮完好大粒 落足新鮮蝦肉。我食左2粒好滿足

水魷魚 $88

雙拼 豬肉丸 同鯪魚丸 $108
呢個我冇食到 因為已經好飽。

蔬菜拼盤 $108

甜品

提提你
醬料每位30蚊同有加一

除左食物擺碟靚之外 ,連廁所既佈置也有心思。

• 蝦丸
  • 羊肉卷
  • 手切牛
  • 椰子雞湯
2019-04-18 31 浏览
雖然天氣回暖但仍然無阻我倆愛吃火鍋的心,火鍋店去特多,私房火鍋真的未試,而且網上資料介紹說有點心做火鍋料呢,我倆立即有興趣去一試。間格好home feel,主要用上白色夠清雅。一盤醬料供混醬,推力推介這樽紅色的蝦蟹醬和白醋汁,加起來味道酸咸很提味。職員推介這款火鍋湯底冬瓜陳皮水鴨煲 $288,有半隻水鴨和冬瓜片,湯底深色香濃,我們先喝一碗。西班牙黑毛猪梅肉 $128半份。黑毛猪梅肉大片,有肥膏才好吃不會韌,豬肉味好香,點上蝦蟹醬更好吃。 火鍋也有點心,奶黃包和蒸粉果,細細隻剛好一口,味道也算不錯。豬紅,口感也滑口,放入湯中而吃更加好味。蔬菜籃 $108。鮮翠嫩綠,平衡整餐的肉感,但有點貴。整體服務也不錯,食物也算新鮮,湯底最香濃,食物款式也不少,合適一班人聚餐,和朋友一起吃也是過了一個愉快的晚上。

豬紅,口感也滑口,放入湯中而吃更加好味。

蔬菜籃 $108。鮮翠嫩綠,平衡整餐的肉感,但有點貴。

• 西班牙黑毛猪梅肉
  • 冬瓜陳皮水鴨煲
2019-04-17 24 浏览
想起好耐無打邊爐,便相約朋友今晚去打個邊爐。剛巧見到上環原來新開咗一間主打高質食材的湯煲私房火鍋,就打電話訂位。餐廳裝修新淨簡約,鋪面不算太大,有五六張四人檯同一張大檯等,有良好的抽風系統,唔會聞到湯底味。餐廳提供多達九款醬料,其中蟹醬是餐廳特製的,用料雖然無用蟹,但用上多種蝦的蝦肉同蝦殼來整成,味道濃郁惹味。清香椰子雞煲香港有不少火鍋店都有椰子雞煲,不過還是第一次飲到咁鮮甜的湯底,湯底用上即開新鮮椰青的椰子水,再落雞肉煮一陣,雞肉嫩滑鮮甜,吸收晒椰青水精華,帶有清新感。頂級本地手切牛,牛頸脊師傅介紹餐廳係用本地上等的手切牛肉,肉質特別嫩滑,呈鮮紅色,雪花油脂分佈平均,煮三秒就可以食,入口軟稔鮮甜,牛肉味濃郁。西班牙橡果豬梅肉這款西班牙豬係食橡果長大的,肉質帶有橡子香味,脂肪味香濃,切得透薄,入口香氣散發。自家製蝦丸自家手打蝦丸,用料十分足,幾乎成粒都係蝦肉,彈牙爽滑,蝦味鮮甜濃郁。自家製豬肉丸豬肉丸肉質較結實,有蔥粒調味,鮮甜多汁,咬落爽口滑溜,肥瘦適中。阿根廷墨魚滑墨魚滑上碟賣相吸引,白色通透,用一條8斤幾重的阿根廷墨魚肉打成,起膠彈牙,咬落鮮甜嫩滑,墨魚味香濃。

清香椰子雞煲

頂級本地手切牛,牛頸脊

西班牙橡果豬梅肉

自家製蝦丸

自家製豬肉丸

阿根廷墨魚滑

2019-04-17 589 浏览
今日收工,同事發現上環開了一間新的上樓火鍋,想去一試,於是我們晚上就去試試新嘢先。湯煲大廚有二十多年火鍋經驗,一直鑽研廚藝功夫。私房菜火鍋新開業,馬上抽空去品嚐一下。每樣菜色均以匠心巧手製作,丸、餃、滑等種類全手工即叫即製,每樣均精緻怡人,味道好味亦富特色。店員介紹這款自家製蝦蟹醬,必試。由多款食材包括大脊骨、紅棗、姫茸、杞子等淆製而成的湯底,火鍋前先來喝碗湯,清甜滋潤。而且店員會適時加湯,不會越煮越咸。有師傅的介紹真的獲益良多,師傅介紹餐廳會有天天不同部位的高質頂級本地手切牛,而今日的是騸古牛,是牛腩位,色澤紋路漂亮,下鍋幾秒即可,口感腍軟,肉味特別香濃,確實讓人回味。西班牙黑毛豬梅肉 $128半份色澤深色些,質感幼滑,肉味濃。宮崎黑豚腩肉 $118半份色澤淺色些,肥瘦相間,帶有口感。這裏的豬潤色澤特別深,落鍋不可久煮,要不然把這樣新鮮高質的豬潤浪費掉,口感爽腍帶口感,味道新甜,一片接一片,停不了口。全自家製即叫即唧,師傅手藝了得,每粒都大大粒蝦丸白中透紅,紅中見原隻蝦仁。口感爽口彈牙不鬆散,咬下粒粒蝦仁混其中,鮮甜十足。驚喜的是可以用點心作火鍋食材,真係幾特別,怎能不試,叉燒和奶皇

店員介紹這款自家製蝦蟹醬,必試。
黑蒜姫茸脊骨煲 $288

頂級本地手切牛 $568

西班牙黑毛豬梅肉 $128半份 宮崎黑豚腩肉 $118半份

西班牙黑毛豬梅肉 $128半份
色澤深色些,質感幼滑,肉味濃。
宮崎黑豚腩肉 $118半份
色澤淺色些,肥瘦相間,帶有口感。
豬潤 $68

自家製牛肉丸 $98 自家製蝦丸 $108

全自家製即叫即唧,師傅手藝了得,每粒都大大粒
水晶叉燒包拼水晶奶皇包 $88雙拼+$20

驚喜的是可以用點心作火鍋食材,真係幾特別,怎能不試,叉燒和奶皇包用的水晶皮,厚實而不韌不易爛,叉燒包餡料肉多汁濃稠,奶皇餡好Creamy好滑溜,不會太甜。
即炸魚皮 $88

鮮炸魚片口感特酥脆,比平時吃到放久了的炸魚皮,口感確實有分別,即食又得,燙一燙又得。

蔬菜拼盤 $108
蔬菜籃十分新鮮翠綠,相對而言價格稍高,反映質素。
椰青布丁笑口棗

餐廳師傅每天自製的甜品,天天不一樣,今天是"椰青布丁笑口棗",布丁中有豐富的椰青肉,甜度不高很清新,食完火鍋後最適合不過了。

“湯煲私房火鍋”以質素、細節和手工取勝,價錢也相對較高,想食到高質精緻的巧手火鍋,來這裏能嚐到。

2019-04-11
水晶叉燒包拼水晶奶皇包 $88雙拼+$20
即炸魚皮 $88
椰青布丁笑口棗
2019-04-17 411 浏览
今日又約左閨密去打邊爐,我地揀左一間新嘅火鍋店,位於上環永樂街,近地鐵站,非常方便。店內環境光猛明澄,設計簡約,仲有「廂房」,方便想要私密空間嘅朋友。天麻川芎白芷魚頭煲 $328店內嘅老火湯煲真係冇得彈,個人認為必點!呢個魚頭煲尤其值得推薦,真材實料,又夠足料,未開始打邊爐之前飲左兩碗,好滿足!芫茜皮蛋煲 (鴛鴦煲)$79四川麻辣煲(鴛鴦煲)$79想試多幾款湯底,嗜辣嘅朋友必點「四川麻辣煲」!又麻又香,而且堅夠辣!除左湯底夠誠意,火鍋配料一樣冇得輸,食得出係上等靚貨,而且好新鮮!鯇魚鰾 $98西班牙黑毛豬梅肉(半份) $128自家製牛肉丸$98自家製豬肉丸$88丸類係店家自家製的,好大粒,簡直係重量級!新鮮彈牙,好正!自家製墨魚丸$108自家製蝦丸$108頂級本地手切牛 $398水晶叉燒包$88水晶奶皇包$88以上兩款火鍋配料非常有特色,打邊爐食到叉燒包同奶皇包,真係唔係周圍都食到,估唔到味道又幾夾。菠菜面$78肥美雞腸$128今餐太豐富,我地四個女仔努力地食,人人都捧住個肚離開,不得不大呼:好滿足!食物有水準,感受到係誠意之作,價錢合理,下次一定會再黎!

天麻川芎白芷魚頭煲 $328

芫茜皮蛋煲 (鴛鴦煲)$79
四川麻辣煲(鴛鴦煲)$79

鯇魚鰾 $98

西班牙黑毛豬梅肉(半份) $128

自家製牛肉丸$98
自家製豬肉丸$88
丸類係店家自家製的,好大粒,簡直係重量級!新鮮彈牙,好正!

自家製墨魚丸$108

菠菜面$78

肥美雞腸$128

2019-04-16
2019-04-15 56 浏览
一分錢 一分貨。這裡不是平價火鍋店,但物有所值!先預約,及告知愛吃的東西,他們保証給客人最新鮮的食材。牛肉、海鮮等夠新鮮!丸類及餃子也是即時做!醬料也有一款自家做的蝦蟹糕,好味道!我倆覺得此頓火鍋很高質、很滿足!進點先已被花雕醉雞煲的味所吸引!我們享用了它$328。花雕醉雕藥饍煲👍🏻!不得不介紹的是頂級本地手切牛$398不是牛魔王的我也覺得讚喔!得知店內供應的騸牯牛是來自山東的黃牛,全港每天只宰10隻。該店每天也採購最靚的部位呢!我們亦品嚐了鮮雞紅$68,很新鮮的脆肉鯇魚片$98及脆骨魚腩$108另外,不得不介紹即製的牛肉丸及蝦丸$108,及手工味噌大根黑豚餃及水晶叉燒包$128。精緻、美味,我第一次品嚐水晶叉燒包放在火鍋內👍🏻還有精緻甜品送😍用蕃薯做的野莓糕及椰子糕😋
蝦蟹醬

花雕醉雞煲

不得不介紹的是頂級本地手切牛$398[色]不是牛魔王的我也覺得讚喔!得知店內供應的騸牯牛是來自山東的黃牛,全港每天只宰10隻。該店每天也採購最靚的部位呢!
頂級本地手切牛

鮮雞紅