2019-04-23 37 浏览
印象中記得世瑛大廈好多隱世私房菜,又知道湯煲私房火鍋新開無耐,勁中意飲靚湯+打邊爐既我,決定同朋友一行兩人去試下~一入到去空間感都還可以,裝修感覺係整到好乾淨同舒服,已經有幾台客人係度,坐低左後都同隔離位好寬闊,可以靜靜地傾下計。店員介紹主打幾個老火湯底,包括天麻川芎白芷魚頭煲,花雕醉雞煲,黑蒜姬松茸脊骨煲,冬瓜陳皮水鴨煲,清香椰子雞煲。有講到全部都係老火湯, 煲左好耐好補身! 最後決定叫黑蒜姬松茸脊骨煲($288)個湯一黎到已經好香,好多松茸、黑蒜、豬骨仲有少少紅棗。滾起後店員會幫你不湯飲,我同朋友都一人飲左兩碗,好正一淡接一淡,松茸味同其他野菌味唔係好似,係特別有佢陣獨特香氣,濃得黎唔會好咸。特別欣賞佢個湯匙可以隔渣~其也火鍋店都少見醬料$30/位,應有盡有,特別推介自家製既蟹醬~唔辣但好香 頂級本地手切牛 半份($398) 聽到老闆同隔離台好自豪地讚佢既自家手切牛,係出面食係一定唔會好食過佢!咁就真係要試下係味真係咁好味。黎到提醒隻牛只係需要放落湯3-4秒,肥瘦分佈得好靚,係幾滑又充滿牛味!份量睇落唔多 其實2個人半份都飽飽地。。。不過真心好食紐西蘭頂級雪花羊肉片($188)每碟
醬料$30/位,應有盡有,特別推介自家製既蟹醬~唔辣但好香
頂級本地手切牛 半份($398

紐西蘭頂級雪花羊肉片($188)
每碟都有唔同既花做裝飾,呢個我就一般般,佢羊味係偏重~但我朋友就好中意,因為佢好鍾意食羊!

牛丸&蝦丸雙拼($108)2樣丸類都係好彈牙,牛丸有驚喜 比出面既Juicy但一d都唔散。
必食川味麻辣牛肉餃, 水晶野菌包雙拼($88)
平時餃子打邊爐試得多,將點心加入邊爐應該係得佢一間。 平時唔喜歡食辣,老實講呢個餃唔係好辣而係充滿四川麻香,食材亦好新鮮,菜爽口,肉味同麻香味岩岩平衡,食好多都會想繼續食。食完咁香既餃子,野菌包反而比較唔突出 裡面起碼3種蔬菜配唔同既菌,味道係清淡少少。 食到呢度已經飽晒,估唔到仲會送甜品,一大驚喜呀~
由左起,椰青椰汁糕(佢最特別係加左一粒粒椰青係入面好得意)、紅豆糕(應該加左山渣 酸酸地中和番咁肥膩)、水果等等 重質之選,滿足既一餐!一定會再食過!!