2019-05-16 15 浏览
世瑛大廈就響我公司隔離,呢度都唔少美食,但唔算多人知,係夏天來臨之前我去左新開既私房火鍋準備同涼快既天氣告別。湯煲私房菜走中高檔路線,淨係睇醬料有十幾款都夠誠意,而且有自家製既蟹醬,味道鮮香惹味,我同友人都不禁拎兩個碟黎裝醬。黑蒜姬松茸脊骨煲($288)- 忍唔住飲左幾碗,飲得出煲左唔小時間,因為豬骨味同姑味好香濃,而且冇落味精,好滋補。頂級本地手切牛($398)- 淨睇賣相已經好吸引,佢唔算厚,淥5秒就食得,油脂分佈好平均,食落冇筋,充滿油香而且牛味濃,算對得起呢個價錢。即炸響鈴($88)- 即炸熱辣辣,脆卜卜,好難唔好食,點泰式酸辣醬可中和油感。日本香金豚腩肉($138)- 厚切既日本豚肉,豬腩好爽口,食落甘香。自家製豬肉丸 ($88)/ 自家製牛肉丸($98)- 呢度自製既肉丸都好高質,大大粒新鮮足料,但好快飽食唔到其他野。川式麻辣牛肉餃($88)- 很juicy,餃子皮好薄,好辣好麻,嗜辣人士必點。食到呢度已經好飽,最後店仲送左個甜品俾我地食。係椰青布甸,好清甜,裏面有椰肉。旁邊既蕃薯粒香站內裏參左酸酸地既紅莓,挺特別。埋單around $1,100,唔算平,但用料好,真材實料

埋單around $1,100,唔算平,但用料好,真材實料,擺碟精緻,上面放左唔同既花花好切合我既少女心,而且服務都好殷勤,呢個價錢係對得住既。
2019-05-15 26 浏览
趁天氣未算太熱,我哋三個為食老友一齊去咗打邊爐。呢間樓上舖打邊爐,位置唔多,所以記住要訂位。我哋幾個都好鍾意食牛肉。點左最貴嘅頂級本地手切牛!$398嘅牛肉係點樣嘅呢?賣相一流!厚薄適中,肥瘦適中!淥10秒就食得,肉質好好,肉味好濃郁牛肉配呢款自家製嘅XO醬就最好味呢個醬味道充滿鹹香同鮮味,又唔會好辣。姬松茸脊骨湯味道香濃,打邊爐之前先飲幾碗滋潤一下,好似屋企嘅老火湯咁足料即炸響鈴可以當小食,放湯浸一浸亦可以。非常之香脆可口放湯就可以吸收湯嘅鮮味。呢碟係西班牙黑毛豬梅肉:呢碟豬肉質素好高,雪花紋好靚,淥到啱啱熟就最好食今晚見到點餐紙有大魚頭,一於叫一個試吓。個魚頭大到大家都嘩咗一聲!魚頭就要煮耐啲先食得,大約要煮10分鐘,同埋要調大個火。大魚頭好多嘢食,最正係魚頭雲,好滑溜!我哋仲要左大根黑豚餃同埋小籠包雙拼!大根黑豚餃幾好食,入面嘅大根有啲爽口嘅感覺,食落口感幾豐富。最後點都要食啲菜啦。芥蘭苗好新鮮,大家成兜都食晒今晚每樣食物都好滿意,可惜眼闊肚窄,點餐紙上面好多推介嘅食物都未食到

我哋幾個都好鍾意食牛肉。點左最貴嘅頂級本地手切牛!

$398嘅牛肉係點樣嘅呢?

牛肉配呢款自家製嘅XO醬就最好味

呢個醬味道充滿鹹香同鮮味,又唔會好辣。

即炸響鈴可以當小食,放湯浸一浸亦可以。
非常之香脆可口

放湯就可以吸收湯嘅鮮味。

呢碟係西班牙黑毛豬梅肉:

呢碟豬肉質素好高,雪花紋好靚,淥到啱啱熟就最好食

今晚見到點餐紙有大魚頭,一於叫一個試吓。

個魚頭大到大家都嘩咗一聲!
魚頭就要煮耐啲先食得,大約要煮10分鐘,同埋要調大個火。

大魚頭好多嘢食,最正係魚頭雲,好滑溜!

我哋仲要左大根黑豚餃同埋小籠包雙拼!

最後點都要食啲菜啦。芥蘭苗好新鮮,大家成兜都食晒

2019-05-13
2019-05-15 13 浏览
喺上環樓上嘅火鍋店。叫得私房菜用料靚之餘,而且服務好好,貴少少都值得。川芎白芷魚頭湯 $328好濃郁魚香,反而藥材唔夠出味,不過都好好飲,我地打邊爐之前都飲左兩碗湯先。仲有兩大個魚頭,充滿骨膠原。魚鰾$98我個人就一般,好似同麻辣湯底夾啲,但係朋友就一個人食哂成碟,份量都好多。墨魚滑 $108好滑好彈牙,食落啖啖墨魚粒,好足料,而且鮮味十足。芥蘭苗$68好少地方有得食,好鮮嫩,鍾意食芥蘭嘅必試。牛肉餃$88好麻香,唔會太辣,但係好惹味。羊肉片$188少少羊羶味啱啱好,肥瘦適中,烚三秒生生地就食得。醬料 $30雖然聽落有少少貴,但係佢有多種醬料選擇,仲有自家炒嘅蝦蟹醬,有啲似xo醬咁。而且仲有每人有份甜品,淨係南瓜布甸都值$30,好香甜南瓜味,食落有一絲絲南瓜。

川芎白芷魚頭湯 $328

魚鰾$98

墨魚滑 $108
好滑好彈牙,食落啖啖墨魚粒,好足料,而且鮮味十足。

芥蘭苗$68
好少地方有得食,好鮮嫩,鍾意食芥蘭嘅必試。

牛肉餃$88
好麻香,唔會太辣,但係好惹味。

羊肉片$188
少少羊羶味啱啱好,肥瘦適中,烚三秒生生地就食得。

醬料 $30
2019-05-14 52 浏览
想吃火鍋但不想太油膩,用老火湯做湯底就可滿足兩個願望湯煲私房火鍋有數款老火湯可供選擇,可以先喝完再拿來做湯底!黑蒜姬松茸脊骨煲有抗氧防癌功效,菌肉肥厚、香氣濃郁醬料共有16款,各有特色!當中自家製的蝦蟹醬特別惹味在等待湯底的滾起來前先來一下牡丹蝦刺身!顏色艷紅、蝦肉香甜即炸響鈴入口即散、又薄又脆!可以配甜酸醬即食蘇格蘭安格斯肥牛油花細緻,肉質鮮嫩而不油膩竹笙帶子丸十分特別,即叫即做,亳無鬆散感酸梅湯清腸胃去油膩,吃火鍋不能缺少的飲料這裏的食材大部份都是即叫即做, 十分新鮮,湯底真材實料,絕對物有所值
想吃火鍋但不想太油膩,用老火湯做湯底就可滿足兩個願望
黑蒜姬松茸脊骨煲
醬料共有16款,各有特色!當中自家製的蝦蟹醬特別惹味
在等待湯底的滾起來前先來一下牡丹蝦刺身!顏色艷紅、蝦肉香甜
牡丹蝦
即炸響鈴入口即散、又薄又脆!可以配甜酸醬即食
即炸響鈴
蘇格蘭安格斯肥牛油花細緻,肉質鮮嫩而不油膩
蘇格蘭安格斯肥牛
竹笙帶子丸十分特別,即叫即做,亳無鬆散感
竹笙帶子丸
酸梅湯清腸胃去油膩,吃火鍋不能缺少的飲料
酸梅湯
2019-05-13
黑蒜姬松茸脊骨煲
牡丹蝦
蘇格蘭安格斯肥牛
竹笙帶子丸
酸梅湯
我與友人也愛食火鍋, 早前就由佢帶領下, 去了位於上環樓上店的湯煲私房火鍋食飯.原來這裡的湯底係老火湯煲成,而且所有配料係即叫即整, 所以特別新鮮.湯底我地選了冬瓜陳皮水鴨煲. 對於鍾意飲湯的我, 當然要首先試下個湯.個湯夠鮮甜, 我就飲咗幾碗湯先開始火鍋.內裡有半隻鴨. 鴨肉相當嫩滑.飲完湯, 食埋鴨和湯料, 也飽了幾成.配料選了鮮滑牛肉 , 自家製蝦丸,即炸響鈴 和花膠.先奉上即炸響鈴. 這個要即時點醬食.響鈴夠鬆化. 但我自己更鍾意放入湯裡, 吸收晒湯的精華, 好好味. 花膠. 算幾大條.入口夠滑身. 而且吸收晒湯的精華, 所以特別好味. 鮮滑牛肉.  肉質夠嫩滑, 完全唔會覺得乾和硬身. 自家製蝦丸. 夠爽口彈牙. 最後, 仲送上一份精緻的甜品, 非常滿足.這裡食材夠新鮮,食火鍋又多一個選擇的地方。

湯底我地選了冬瓜陳皮水鴨煲.

冬瓜陳皮水鴨煲

對於鍾意飲湯的我, 當然要首先試下個湯.

個湯夠鮮甜, 我就飲咗幾碗湯先開始火鍋.

內裡有半隻鴨. 鴨肉相當嫩滑.

飲完湯, 食埋鴨和湯料, 也飽了幾成.

配料選了鮮滑牛肉 , 自家製蝦丸,即炸響鈴 和花膠.

先奉上即炸響鈴.

即炸響鈴

這個要即時點醬食.

響鈴夠鬆化.

但我自己更鍾意放入湯裡, 吸收晒湯的精華, 好好味.

花膠.

算幾大條.

入口夠滑身. 而且吸收晒湯的精華, 所以特別好味.

鮮滑牛肉

肉質夠嫩滑, 完全唔會覺得乾和硬身.

自家製蝦丸.

自家製蝦丸

夠爽口彈牙.

最後, 仲送上一份精緻的甜品, 非常滿足.

這裡食材夠新鮮,食火鍋又多一個選擇的地方。

冬瓜陳皮水鴨煲
自家製蝦丸
2019-05-12 20 浏览
天氣仍然有點涼, 吃火鍋好適合, 今晚女朋友約我去上環試新店 ~ 湯煲私房火鍋, 主打靚湯及高質食品. 我們喜歡私房菜, 因為食品選材嚴格, 廚藝有技巧, 吃得有質素.火鍋店內, 少不了啤酒, 電視. 座位不迫促, 闊落舒適, 整潔美觀, 環境佈局都以西式為主, 有別於一般的火鍋店.侍應姐姐,  送上點菜紙, 食物種類真係臥虎藏龍, 單係湯底已經有九種,  肉類有好多, 包括日本, 西班牙, 蘇格蘭進口. 也有海產.  而手工點心種類也不少.醬油有多款選擇 (蔥粒, 芫茜, 炸蒜, 辣椒粒, 辣椒醬, 蟹醬, 紹酒), 有辣有唔辣, 任君選擇. 唔夠重可以添加蔬菜:    菜心苗~~ 翠翠綠綠, 爽口甜美.加上幾段紅羅白,增加視覺效果湯底芫茜皮蛋煲~~   芫茜的香味大量地滲出. 皮蛋份量頗多.帶出皮旦獨有香味西班牙黑毛豬梅肉  ~~  色澤好靚好鮮紅, 油花分佈得好靚,  水準的確高,  切得薄薄地.好快就熟, 有濃香豬肉味,  肉質鮮又甜美,  超好吃  !蘇格蘭安格斯肥牛~~條理分明顏色靚,   肥瘦適中, 雪花圖案分佈得好平均. 食落肉質細嫩,  牛香四溢 , 完全唔需要任何調
火鍋店內, 少不了啤酒, 電視.
有辣有唔辣, 任君選擇. 唔夠重可以添加
蔬菜:    菜心苗~~
翠翠綠綠, 爽口甜美.加上幾段紅羅白,增加視覺效果
湯底芫茜皮蛋煲~~   芫茜的香味大量地滲出.
皮蛋份量頗多.帶出皮旦獨有香味
西班牙黑毛豬梅肉  ~~
色澤好靚好鮮紅, 油花分佈得好靚,
 水準的確高,  切得薄薄地.
蘇格蘭安格斯肥牛~~
條理分明顏色靚,   肥瘦適中,
雪花圖案分佈得好平均.
食落肉質細嫩,  牛香四溢 , 完全唔需要任何調味,
 牛味超濃, 肉質香軟,  好出色.
此店有特式手工點心, 即叫即制, 可惜今晚只得兩個人, 不能試齊點心,  川師麻辣牛肉餃, 黑豚餃, 水晶奶皇包, 小籠包, 水晶野菌包.........
我們只點了 廣東雲吞/水晶叉燒包.
我們也愛自家製手打丸 :  墨魚丸/ 蝦丸.
好有新意:      水晶叉燒包,
廣東雲吞 ~~   蝦大大隻, 爽口彈牙, 味道鮮美, 配木耳絲,  多重口感.
墨魚丸 跟 蝦丸,  粒粒足料, 質感紮實, 新鮮手打,  超級彈牙,   爽口,  鮮味十足, 美味可口.
餐後送甜品:   芒果布甸, 杏仁冰皮餅, 伴有火龍果和哈蜜瓜 ,
布甸清涼, 有芒果肉 , 冰皮餅, 杏仁味香濃, 加上有火龍果粒和密瓜粒做伴, 更加美味.
食完火鍋肉後, 有甜品中和味蕾,  店長有心思.
私房菜, 做得用心, 有其優點 !
  • 廣東雲吞/水晶叉燒包.
  • 西班牙黑毛豬梅肉
  • 蘇格蘭安格斯肥牛
  • 手打丸
2019-05-10 39 浏览
今晚有朋友帶路,去咗一間好似私房菜咁樣嘅餐廳,係食打邊爐嘅。餐廳面積唔大,裝修簡單新淨,感覺唔錯。呢度主打係用老火湯打邊爐!每款湯底都好吸引左諗右諗我哋決定要黑蒜姬松茸脊骨煲!未有嘢食之前就混醬先啦。呢盆醬料睇落好平凡,但其實左邊嗰排中間嗰樽醬料係餐廳自家製㗎!!呢樽醬料好似XO醬咁,但唔係好辣,味道好突出,點肉類食真係好好味好,開波食嘢!個湯拎上嚟嘅時候聞落冇乜特別,但滾左大約15分鐘之後,菇味就出晒嚟!跟住每人飲咗兩碗湯,真係好鮮甜,感覺好補飲完湯之後,侍應拎咗碟新鮮即炸嘅響鈴上枱。呢碟響鈴真係新鮮炸起,超級熱辣辣同埋香脆,就咁食已經好好味重點來了:頂級本地手切牛呢啲牛肉切得厚薄適中,油脂分布得好靚,見到啲雪花紋大家已經嘩嘩聲!數住 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10!咁就食得!呢碟牛肉真係好得!肉味超級濃!肉質好好!黑豚都好值得點!又係10秒就食得見到點餐紙推介豬肝,我哋都叫咗碟。豬肝要淥熟先食得,呢碟肝用料好新鮮,煮完之後口感都軟中帶脆,點埋秘製XO醬食就好好味!蝦餃都係必點推介!新鮮、爽口又彈牙飲品我哋要左酸梅湯,呢個都係自家製㗎,酸酸甜甜幾好飲。呢餐打邊爐雖然唔係好平

餐廳面積唔大,裝修簡單新淨,感覺唔錯。

呢度主打係用老火湯打邊爐!每款湯底都好吸引

左諗右諗我哋決定要黑蒜姬松茸脊骨煲!

未有嘢食之前就混醬先啦。

好,開波食嘢!

黑蒜姬松茸脊骨湯

飲完湯之後,侍應拎咗碟新鮮即炸嘅響鈴上枱。
響鈴

呢碟響鈴真係新鮮炸起,超級熱辣辣同埋香脆,就咁食已經好好味

重點來了:
頂級本地手切牛
手切本地肥牛

數住 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10!咁就食得!

呢碟牛肉真係好得!
肉味超級濃!肉質好好!

黑豚都好值得點!
又係10秒就食得

見到點餐紙推介豬肝,我哋都叫咗碟。

蝦餃都係必點推介!
新鮮、爽口又彈牙

飲品我哋要左酸梅湯,呢個都係自家製㗎,酸酸甜甜幾好飲。

呢餐打邊爐雖然唔係好平,但質素真係好高!

2019-05-09
響鈴
手切本地肥牛
2019-05-10 95 浏览
在港島區工作的好友知我這天休假,就相約我到一間在中區剛剛開張的私房火鍋店一聚;得好友告知,乍聽之下該店名字看不端倪,但當親臨惠顧之後,發覺真是拓闊了眼界,滋養了味蕾,潤澤了身體!與好友相約於中環地鐵香港站的C出口,從那邊走過中上環交界的永樂街1號算是比較接近的位置;而大廈所處的街道的入口,從永和街走進去是最方便的!乘搭電梯到達餐廳所在樓層後,一開梯門已有個醒目的招牌呈現在眼前;內裡的裝潢廠簡約明亮,甚具時尚氣息;餐桌椅的鋪排寬敞,置身在內感覺非常舒服!由於餐廳是私房火鍋的關係,所以好友預先打了電話去訂位,順便預算了每人的筆值,由其是新鮮而量少的食材,好讓餐廳一方做好準備!侍應的服務態度很親切,我倆甫坐下便推介我們要一試由餐廳大廚親製的酸梅湯;一入口,就知這絕非池中物,酸梅與甜味的互相平衡,中等的濃度,入口之後的回味甚為悠長,確是消暑與清熱下火的極品!隨後大廚親自前來了解我倆的飲食口味與習慣,一番交談之後,我們接受其建議,選了很特別的湯底--遠年陳皮薑母水鴨湯;而食材方面,其新鮮的本地牛是必食之選;另外,點心類與肉丸類食物是有大師傅每日手製;根據大廚的推介選好食物後立刻落單,與好友邊等邊

自家製酸梅湯

隨後大廚親自前來了解我倆的飲食口味與習慣,一番交談之後,我們接受其建議,選了很特別的湯底--遠年陳皮薑母水鴨湯;而食材方面,其新鮮的本地牛是必食之選;另外,點心類與肉丸類食物是有大師傅每日手製;根據大廚的推介選好食物後立刻落單,與好友邊等邊聊,也順道品味著那極之美味的酸梅湯!

遠年陳皮薑母水鴨湯底
侍應生一端上水鴨湯時,從湯色與底料就知這絕非是池中物!
遠年陳皮薑母水鴨湯底
湯底色深而味濃,一滾起時空氣中飄散著陳皮與鴨脂的香氣!但見湯底香濃卻沒甚油脂浮面,又向大廚了解一番後得知,原來在烹製前,先將水鴨大量的肥膏起出;再於熬製此湯時,每隔一段時間要撈起從水鴨釋出的油脂,難怪湯底是那麽的醇和而不油膩!
遠年陳皮薑母水鴨湯
啖味在味蕾上,30年以上的陳皮獨特的香味,完全與水鴨的本味融合,在味蕾上留下的餘韻很悠長!
冬瓜
作為配料的冬瓜,吸收了鴨湯的精華後,其本身的清甜味更發揮了作用,讓細嫩滑溜的質感一下子融化了味蕾!
水鴨
更讓人滿足的是,熬湯後的鴨肉肉質依然嫩滑,沒有又柴又多渣的質感,口感很豐富!用這個十分滋補又極度美味的水鴨湯來作為火鍋的湯底,本人還是首次遇上,確是又開闊了眼界!
醬料
另外,在這個湯底所配上的火鍋醬料中,沒有奉上醬油,是因為水鴨湯可作醬油的角色;
侍應都遞上了我們點選的火鍋配料後,大廚又為我們分享了其對多種食材涮煮的時間掌控的看法,實在是十分有用!

本地新鮮手切牛
本地新鮮手切牛,餐廳所提供的肉類都是從高級食材供應商進貨的,而且嚴選部位,能放上桌面的都是一等一的靚貨!
本地新鮮手切牛
根據大廚分享的經驗,我與好友將牛肉夾起,放在冒泡的湯底中大角度地涮了三下,令鮮紅的牛肉變成淡胭脂色;趁著熱度放進口中,非常嫩滑的肉質,牛肉本味十分濃郁,而且很純粹,恰當的脂肪比例,吃起來稍有嚼勁卻可令人吃不厭的!
本地新鮮手切牛
再涮一塊來蘸點醬料,少許的辣度與這種頂級牛肉也非常匹配,辣味更昇華了肉味!

小籠包
水晶皮鴨鬆小籠包
兩款的小籠包也是餐廳的點心師傅即日製作,尤其是水晶皮鴨鬆小籠包,面皮煙韌有彈勁,肉餡豐盛多汁而味濃,加上泡在鴨湯中盡吸其味精華,令味蕾感受著美味多種美味的層次變化!
肉汁小籠包
而另一款肉汁小籠包,泡在湯底熟透後,要從上面吃起來,讓蒸汽消散,否則很易燙著嘴巴;其豐富的肉餡與餡汁,也甚具滋味!爾後,來一杯醒神的酸梅湯,即時有種心曠神怡的感覺!

雲吞與餃子
雲吞
雲吞與餃子也與小籠包同出一轍,面皮與肉餡的質感俱佳,只是在形狀與大小間形成不同的口感,特別過癮!

肉丸與墨魚丸
而肉丸類方面,也是大廚每日親手打製,所以供應量也是有限;
肉丸
手打的肉丸,其質感與機製可說是分野太大!
墨魚丸
墨魚丸的爽滑彈牙,肉丸的本味甚濃肉汁豐沛,加上水鴨湯底的增味,實在是味蕾上的一次翻新體驗--令本人重新定義了高質肉丸的口感!

墨魚滑
墨魚滑也是師傅手打至起膠,與墨魚丸堪比爽滑彈牙的程度,但鮮味更勝一籌!

鮮菜
最後來個鮮菜的收結,估不到泡著水鴨湯的新鮮蔬菜是那麽的甜美,也帶點平衡肉類食材的況味!

席末,一邊喝著滋味的酸梅湯,一邊想著這麽優質的私房火鍋,下次何時來再飽嚐這種極級美味?!
2019-04-23
肉丸
墨魚丸
鮮菜
2019-05-10 25 浏览
我們是揀飲擇食一族, 對食材品質有要求.   老朋友知道我的心意,  請我食飯也特別細心.今次他帶我去吃火鍋私房菜, 甚有新意......湯煲 !餐廳裝修和設計,  都依私房菜格局.  用了間格, 含私隱度, 較一般火鍋店優靜, 也沒有濃煙味. 座位舒適, 雅緻整齊.店員很有禮貌,  安排座位, 送上暖水及餐單.看看餐單, 有老火湯煲,   (特式的有天麻川芎白芷魚頭, 黑蒜姬松茸脊骨, 花雕醉雞刺身............共五種)  另有海產, 豬雞牛羊, 手打丸/滑, 菌類,  時蔬, 點心/餃子, 粉麵食, 飲品.  好豐富.朋友當然先點了Suntory  生啤酒, 夠冰涼. 配火鍋至正 .我獨愛芫茜香, 所以點 芫茜皮蛋煲.湯裡面芫茜份量極多, 未落任何材料湯底已經香甜,  皮蛋味滑.醬料:  有蔥, 炒蒜, 芫茜, 辣辣醬, 豉油, 麻油, 紹酒.還有自制蟹醬, 試 試味, 感覺比 XO醬更正,  有蝦米蓉, 蝦籽, 蝦乾, 及蝦膏, 好野味, 如果淨撈米粉, 白飯, 真可吃兩碗. 食物即叫即切, 蘇格蘭安格斯肥牛 (半份)賣相不俗, 選材非常好, 牛肉脂肪比較少, 色澤嫩紅
今次他帶我去吃火鍋私房菜, 甚有新意......湯煲 !

較一般火鍋店優靜, 也沒有濃煙味.
座位舒適, 雅緻整齊.
店員很有禮貌,  安排座位, 送上暖水及餐單.
我獨愛芫茜香, 所以點 芫茜皮蛋煲.
食物即叫即切,
蘇格蘭安格斯肥牛 (半份)
賣相不俗, 選材非常好, 牛肉脂肪比較少, 色澤嫩紅, 油花細密均勻, 油脂與肉形成美麗的圖案.
灼至剛熟即起, 牛味香, 肉質順滑,  與分佈均勻的油脂混和, 相當好吃.
 肉質優秀, 特別香滑, 食落味道十分出色.
自家製墨魚丸拼自家製蝦丸
是即叫即制, 蝦肉爽滑彈牙,  混合鮮蝦肉, 味道鮮, 更有層次.
墨魚丸,  足墨魚味, 純淨的墨魚膠再渾入墨魚小粒, 有咬口, 好滿意.
西班牙黑毛豬梅肉 (半份)
每片肉質順滑, 油花分佈平均, 十分漂亮.
只滾滾就可食用, 肉味豐富,
菜心苗
翠綠新鮮, 明顯是經揀選過,   好嫩滑.
水晶叉燒包拼鳳城水餃
鳳城水餃:  內餡飽滿,  有彈牙鮮蝦, 味道鮮甜, 夾木耳絲爽口,  而那水餃皮, 柔韌有彈性, 不會滾爛.
水晶叉燒包,
真是改良品種,  麵粉外殼換做水晶皮, 皮薄餡靚, 叉燒內餡透視,  手工水晶叉燒包, 好欣賞!!   叉燒包在湯內打滾, 仍能保持原美, 入口叉燒包餡香, 過足吃廣東點心口味.
吃罷火鍋, 店員送上甜品
芒果布甸, 杏仁冰皮餅配哈蜜瓜及火龍果.
芒果布甸貼上金泊,  入口芒果味濃, 滑得溜口.  杏仁冰皮餅有杏香, 廚師真給我們留住驚喜.
有水準又有質素, 冇肥膩之感, 服務同環境都理想, 值得回味再來 !!
  • 蘇格蘭安格斯肥牛
  • 西班牙黑毛豬梅肉
  • 水晶叉燒包
  • 自家製墨魚丸
  • 蝦丸
  • 鳳城水餃
2019-05-09 14 浏览
難得約開對面海既朋友食飯 朋友就介紹呢間打邊爐黎食地點雖然係上環 好似遠左d 但係係上環地鐵一出就係 大概行5分鐘左右🤭都好近👍👍👍所以不是問題內裡位置唔多 但勝在坐得夠舒服🥰醬料齊全特別係呢隻⭐️⭐️⭐️必食醬⭐️⭐️⭐️自家制架好好味 預小小辣叫左椰子🥥雞湯底放左雞後 再等佢滾起即飲返一碗好清甜 好香椰子味日本豬肉 好香口 唔似一般豬肉好彈口👍👍墨魚滑帶子竹笙滑-必叫👍👍👍👍👍口感好新鮮 有一粒粒帶子亦有竹笙爽脆口感菜好新鮮-滾完椰子湯仲更加甜鮮腐竹- 滾完仲好爽口 good ar自家制 酸梅湯唔會好甜☺️呢間湯煲必定再食 仲有好多款野食未食🥳服務亦好好 會介紹每款野食
難得約開對面海既朋友食飯

呢間湯煲必定再食
仲有好多款野食未食🥳
服務亦好好 會介紹每款野食
2019-05-09 16 浏览
呢到地方唔難搵, 係永安斜對面。呢到地方裝潢簡簡單單, 十分乾淨👍🏻店員服務一流, 會幫手加雞件, 主動幫手加湯, 又會建議特式食物💪🏻呢到調味醬中,有一隻由餐廳特調,似xo醬咁,好野味❤️❤️哈哈, 好到呢....其實今晚叫左~清香椰子雞煲($288)一滾, 椰子清香已經一陣陣香雞~用清遠雞, 雞皮勁薄,唔肥✌🏻岩哂健康既人食當食完雞後, 店員幫手加湯,俾我地打邊爐。我地慢慢落........ 日本白金豚腩肉($138/半份)肉與脂肪比例剛好,整片食落都唔流 竹生帶子丸($148)口感特別, 有粒粒帶子又有一絲絲竹生鮮味❤️❤️👍🏻墨魚滑($108)好彈牙😍鮮腐竹($68)油麥菜拼芥蘭苗($68/款)(雙拼加$20)菜好新鮮🥦
呢到地方唔難搵, 係永安斜對面。
呢到地方裝潢簡簡單單, 十分乾淨👍🏻

呢到調味醬中,有一隻由餐廳特調,似xo醬咁,好野味❤️❤️

哈哈, 好到呢....其實今晚叫左~

清香椰子雞煲($288)
一滾, 椰子清香已經一陣陣香
雞~用清遠雞, 雞皮勁薄,唔肥✌🏻岩哂健康既人食

日本白金豚腩肉($138/半份)
肉與脂肪比例剛好,整片食落都唔流

竹生帶子丸($148)
口感特別, 有粒粒帶子又有一絲絲竹生
鮮味❤️❤️👍🏻

墨魚滑($108)
好彈牙😍

鮮腐竹($68)
油麥菜拼芥蘭苗($68/款)(雙拼加$20)
菜好新鮮🥦

2019-05-08
2019-05-09 31 浏览
今日跟友人去到上環食火鍋私房菜,有咩令到我過海打邊爐喇🤣友人話唔係普通嘅火鍋🍲係用老火湯,先飲湯後打邊爐既湯底有成九款選擇:天麻川芎白芷魚頭煲、黑蒜姫松茸脊骨煲、冬瓜陳皮水鴨煲、椰子雞煲...等等全部名都好長🤣感覺上好足料~友人介紹㨂左~黑蒜姬松茸脊骨煲湯鍋上枱😱嘩~湯既顏色已經出咗,而料非常足,黑蒜姬松都非常多,唔係只係個名,仲有陣陣既老火煲味。侍應叫我地等佢滾多十分鐘左右,等菇既香味更出,就可以飲~味道濃郁,不油膩,非常好味,添完一碗又一碗🤤🤤唔捨得加湯用黎打邊爐。 侍應介紹自家製蝦蟹醬,叫我地必試,好香櫻花蝦🦐味,辣辣的似XO醬高質頂級本地手切牛:侍應有作介紹,我簡稱為公公牛,非常罕有,滾幾秒就食得,牛味特別香濃,肉質有口感。罕有既野~價錢比較貴🙈湯底用黎滾蔬菜特別甜😁仲有小見既芥蘭苗,非常新鮮,口感爽脆。 炸魚皮同炸響鈴,即叫即炸,非常香脆。最後仲有甜品😋😋好靚好精緻,有芒果布甸、芝麻卷加上火龍果,好好味~非常滿足。私房菜樓上鋪~鋪頭唔大,只有七~八張枱,但係老火湯底真係好好味,唔一定要幫襯大鋪,有時小店也會帶俾我地驚喜既💕💕💕

友人介紹㨂左~黑蒜姬松茸脊骨煲

湯底用黎滾蔬菜特別甜😁
仲有小見既芥蘭苗,非常新鮮,口感爽脆。

炸魚皮同炸響鈴,即叫即炸,非常香脆。

2019-05-06
2019-05-08 26 浏览
朋友發現上環新開一間樓上私房火鍋,愛打邊爐的我們,怎能錯過。看菜單有好多款特色湯底。我們選了這款,”冬瓜陳皮水鴨煲 $288”,店員介紹水鴨先炸後蒸,用上秘製料、陳皮等用心精製,急不及待先喝两碗湯,再火鍋。好喜歡這個設計的勺子,好少火鍋店會用。頂級本地手切牛 $568師傅專業認真的介紹牛肉的來源,餐廳每天會有不同部位的頂級本地手切牛,今日食到的是騸古牛,是牛腩的位置,色澤紅潤,下鍋待數秒就食得,肉味特別香濃,肉質鮮嫩。紐西蘭頂級雪花羊肉片 $188羊肉味香濃,肉質柔嫩。宮崎黑豚腩肉 $118半份黑豚肉質感比平時食到的更嫩些,更有肉味,不錯。鮮雞紅 $68香港已經甚少食到雞紅,師傅稱應該只得上環街市有,而且天天新鮮,在香港火鍋店更難食到,想試就一定要來這裏,口感味道比豬紅鴨紅更好。墨魚滑 $108以大大隻墨魚起肉手打而成,表面平滑光澤。墨魚滑味道純正墨魚味濃郁,滾後咬下結實彈牙卻不失柔軟,柔軟不失煙韌。川色麻辣牛肉餃 $88味增大根黑豚餃 $88我是餃子控,對這裏的餃子很期待,因為師傅說所有餃子都是新鮮製作,光看出品的餃子皮就知道,粒粒餃子十分飽滿,餃子帶煙韌口感,把肉汁全鎖住,咬下花椒

好喜歡這個設計的勺子,好少火鍋店會用。

頂級本地手切牛 $568

紐西蘭頂級雪花羊肉片 $188
羊肉味香濃,肉質柔嫩。
宮崎黑豚腩肉 $118半份
黑豚肉質感比平時食到的更嫩些,更有肉味,不錯。

鮮雞紅 $68

墨魚滑 $108

川色麻辣牛肉餃 $88
味增大根黑豚餃 $88
我是餃子控,對這裏的餃子很期待,因為師傅說所有餃子都是新鮮製作,光看出品的餃子皮就知道,粒粒餃子十分飽滿,餃子帶煙韌口感,把肉汁全鎖住,咬下花椒香、麻辣味及牛肉香相融,尤如在食水煮牛肉一樣。

水晶叉燒包拼水晶奶皇包 $88雙拼+$20
原來點心也可作火鍋食材,真係幾特別,用上水晶皮,厚實不易爛,叉燒包多汁,奶皇餡好好滑溜。

椰青布丁笑口棗,布丁中有椰青肉,甜度不高很清新,食完火鍋很適合。
2019-04-20
2019-05-08 85 浏览
聽說這裡開了間新老火湯火鍋店,很像很吸引這大概是夏季來臨前的最後一個邊爐之後應該熱得不會很想打邊爐醬料配料選擇來得很有誠意,共十多款很喜歡自家製的蝦蟹醬,味道鮮香惹味黑蒜姬松茸脊骨湯 $288湯豬骨味道香濃,單是湯都飲了好幾碗松茸到最後吸滿湯汁,養生得來又美味即炸響鈴 $88即炸的,口感很脆比起浸在湯裡,個人較喜歡直接點辣醬食頂級本地手切牛 $398友人說牛味香濃,肉沒有根油脂分布平均,高質牛肉日本香金豚腩肉 $138厚切的豚腩肉,食起來沒有感到很肥很油膩反而脂肪部分頗甘香自家製牛肉丸 $98即使是肉丸,肉也新鮮,而且真材實料自家製豬肉丸 $88豬肉丸大大粒,所以涮的時間要久一點口感很彈牙,有混入冬菇,足料川色麻辣牛肉餃 $88麻辣味香,而且不會很辣,而且餃子都很大隻友人不停讚賞餃子皮很薄,肉又新鮮很好味味噌大根黑豚餃 $88大概是有大根關係,黑豚餃一咬便很JUICY而且豬肉也是新鮮,很欣賞這裡的肉餃唐生菜 $68生菜翠綠鮮嫩,不錯飯後甜品-椰青布甸(隨機附送?)雖然是免費,但質素都頗驚豔味道清甜,不是平日椰汁味道像是用椰青汁整成的,內還有椰子肉旁邊的是混有紅莓的蕃薯粒,味道清新總括而
聽說這裡開了間新老火湯火鍋店,很像很吸引
這大概是夏季來臨前的最後一個邊爐
之後應該熱得不會很想打邊爐

醬料配料選擇來得很有誠意,共十多款
很喜歡自家製的蝦蟹醬,味道鮮香惹味
黑蒜姬松茸脊骨湯 $288
湯豬骨味道香濃,單是湯都飲了好幾碗
松茸到最後吸滿湯汁,養生得來又美味

即炸響鈴 $88
即炸的,口感很脆
比起浸在湯裡,個人較喜歡直接點辣醬食

頂級本地手切牛 $398
友人說牛味香濃,肉沒有根
油脂分布平均,高質牛肉
頂級本地手切牛
日本香金豚腩肉 $138
厚切的豚腩肉,食起來沒有感到很肥很油膩
反而脂肪部分頗甘香
日本香金豚腩肉

自家製牛肉丸 $98
即使是肉丸,肉也新鮮,而且真材實料
自家製豬肉丸 $88
豬肉丸大大粒,所以涮的時間要久一點
口感很彈牙,有混入冬菇,足料
自家製牛肉丸 、自家製豬肉丸

川色麻辣牛肉餃 $88
麻辣味香,而且不會很辣,而且餃子都很大隻
友人不停讚賞餃子皮很薄,肉又新鮮很好味
味噌大根黑豚餃 $88
大概是有大根關係,黑豚餃一咬便很JUICY
而且豬肉也是新鮮,很欣賞這裡的肉餃
川色麻辣牛肉餃、味噌大根黑豚餃

唐生菜 $68
生菜翠綠鮮嫩,不錯
唐生菜

飯後甜品-椰青布甸(隨機附送?)
雖然是免費,但質素都頗驚豔
味道清甜,不是平日椰汁味道
像是用椰青汁整成的,內還有椰子肉
旁邊的是混有紅莓的蕃薯粒,味道清新
飯後甜品

總括而言,這個邊爐真的不錯
但食物很新鮮,尤其是肉類和餃子
服務方面嬸嬸也是很好招呼,會幫我們舀湯
又定時幫我們留意著火鍋
每道菜也有點綴裝飾,為菜添上幾分心思
為本年度最後一個邊爐畫上完美的休止符

2019-05-07 18 浏览
同爸爸媽媽食野都會比較看重養生同健康,今次就特別揀左呢間以老火湯為湯底嘅火鍋店,既健康又好食,極力向大家推薦。湯底方面選擇都幾多,因為媽媽想食鴨,我地就揀左呢個冬瓜鴨湯做湯底,原隻嘅鴨放左落黎煲湯,非常足料!呢度嘅火鍋同其他地方嘅食法唔同,食之前首先飲左個湯先,湯底味道非常濃郁,飲落清甜唔會口渴,飲得出係無加味精 店員態度亦非常好,不斷幫我地裝湯,服務拍得住內地嘅海底撈。飲完湯之後可以食埋入面嘅鴨肉,味道亦相當唔錯。之後就正式開始食火鍋喇,呢度嘅火鍋材料都非常新鮮,質素有保證。平時雖然鍾意食豬嘅內臟,但因為怕唔衛生,一向好少係出面食,呢度嘅豬內臟就絕對令人放心,洗得非常乾淨而且冇怪味。牛肉亦非常新鮮,非常嫩滑。墨水滑同鮮魷亦係必點之選。最後呢個南瓜奶凍係師傅每日新鮮制,味道都唔錯。

店員態度亦非常好,不斷幫我地裝湯,服務拍得住內地嘅海底撈。

飲完湯之後可以食埋入面嘅鴨肉,味道亦相當唔錯。

牛肉亦非常新鮮,非常嫩滑。

墨水滑同鮮魷亦係必點之選。

最後呢個南瓜奶凍係師傅每日新鮮制,味道都唔錯。