2019-04-30 32 浏览
為食太太最鍾意就係四圍去搵野食,今日就食到去上環商廈區。呢間開設於4樓既私房火煱館,鄰近港鐵站E3出口對面的單幢商廈。私房菜特色就係講求貴精不貴多,大廳只能招待約6-7張散座及餘下一部份可劃為私人包廳之用,頗適合一大班朋友包場來個私人烚烚下派對係最理想既地方選擇。個人對於邊爐湯底既要求都係偏好重口味,呢度提供既鴛鴦煲可以四選二,有太太喜歡既沙嗲煲跟自己既心頭好四川麻辣煲組成湯底部分。兩者之中以沙嗲煲味道較為出色,尤以湯頭滾沸時泛起的花生香味及香料倍感突出,質感上又不過度濃杰封喉。另一邊廂既麻辣卻略缺少了麻香之神緒,煱面既花椒量不及預期般多且帶著紅池地獄一樣既感觀。食物還未就緒之際,先來重要的食前混醬一環。服務員先為我們端上一盤載有各式各樣既醬料架,特別推介當中一款由師傅親自秘制既蝦蟹鮮味醬,入口果真極尚鮮味無比。火煱必備之好拍檔指天椒當然不能少,加入小撮清新鮮嫩既芫茜及鮮蒜蓉,最後配合幾滴麻油及豉油調試一口簡直精神渙發。每一道火煱配料服務員均會建議我們相關最佳煮食時間,以免過火影響食材真鮮味。色澤紅潤得有如牛肉般深,經切割成薄片既西班牙黑毛豬梅肉,只需下到鍋面快手拖曳6秒即離湯,肉質仍

每一道火煱配料服務員均會建議我們相關最佳煮食時間,以免過火影響食材真鮮味。色澤紅潤得有如牛肉般深,經切割成薄片既西班牙黑毛豬梅肉,只需下到鍋面快手拖曳6秒即離湯,肉質仍然嫩滑十足兼夠Juicy,總體餘香度甚高,搭配沙嗲湯比較match。

觀感恰似大理石花紋般既脂肪分佈得宜,使得口感倍添柔滑,吃到高品位既靚肉即使價目稍高一點都在所不計啦

墨魚滑在綠葉之下更突顯出亮白度及呈起膠軟黏,服務員十分貼心為我們用小木匙輕搓小掫入湯,輕煮數十秒後已浮游於湯面。端起一顆咬下彈牙又爽口,鮮味得沒有半點腥味,可見用料新鮮上盛。

小籠包都係店長推介既其一項目,一碟六粒飽滿堅挺,看落餡料份量十足。輕放一口到四川麻辣煲裡,熟透後的外皮不易被戳穿或受熱破裂,內裡鎖留著瘦肉原有既鮮甜肉汁及湯汁之精華。

2019-04-26
2019-04-29 32 浏览
朋友話上環開咗一間幾新意嘅私房湯煲火鍋,私房菜就見得多,私房湯煲火鍋都係第一次見,梗係要去滾一滾場內環境簡潔,兩人到多人食都無難度~不過記得要book枱~食材有好多選擇,豬丶牛丶羊丶雞同海鮮。丸類丶餃類和包類係自家手工制丶而常規打邊爐的食材也是座上客,但有D食材就有季節限定。店員介紹醬料,有成十二樣款咁多,其中有一個醬叫蝦蟹醬,係師傅自家炒制。味道微微辣,有點像XO醬先叫咗個黑蒜姫松茸脊骨煲,材料十足,係老火湯嚟,店員先煲六分鐘,就可飲用,湯頭帶小小黑蒜辛辣,姬松茸的甜和脊骨的香,濃郁香醇,非常好飲,待我們嚐夠後店員方會再添加清湯作火鍋之途打邊爐一定不能小的食物,肥牛和黑毛豬,我哋叫咗蘇格蘭安格斯肥牛一份同西班牙黑毛豬梅肉半份,買相吸引,油脂分布均勻,店員介紹最佳淥法係幾多秒,除肉香味濃,仲又嫩又滑,入囗即溶打邊爈一定唔小得炸響鈴,呢個響鈴係即炸,而且佢唔係用嚟㸃湯,係就咁食,有個醬點嚟食,而且要趁熱食,即叫即炸,熱辣辣脆卜卜鯇魚鰾、墨魚滑丶豬皮拼新鮮粉腸和炸枝竹,食材好新鮮,部份食物可加$20變雙拼,咁就可以食到更多種類。丸類亦不能錯過,全自家制,手打丸打得夠爽實,鮮甜又有口感,牛肉
場內環境簡潔,兩人到多人食都無難度~不過記得要book枱~
丸類亦不能錯過,全自家制,手打丸打得夠爽實,鮮甜又有口感,牛肉丸啖啖肉,帶有新皮香,墨魚丸和蝦丸除鮮甜也爽口彈牙,而小龍包用淥也可肉嫩多汁,水晶野菌包就係煙韌的水晶包皮包滿各種菌類,清新可口。
魚鰾夠鮮又夠爽,而且湯料也不要錯過,煲耐咗味道更出,能夠吃到姫松茸的清香和脊骨的腍滑
蔬菜也是不能小的一環,什菜拼盤可以吃上五款是蔬,選用菜苗上盤
私房菜福利,有甜品贈送,冰冰的豆腐布甸和熱熱的椰絲糯米糍,建議由較淡味的豆腐布甸開始吃,最後才吃哈密瓜~
  • 墨魚滑
  • 墨魚丸
  • 手打蝦丸
  • 黑蒜姬松茸脊骨煲
湯煲私房火鍋在上環世瑛大廈四樓,環境明亮舒服,窗邊有大玻璃透光。樓上店面積不算大,但大枱、四人枱、二人枱都有兼備,照顧到不同需要。另外必須要說樓面姐姐服務100分,雖然是夜很多客人分身乏術,但都有向我們細心介紹各種火鍋配料和料理時間,值得一讚先附上醬料調配,除了一般的芫茜蒜蓉辣椒等,還有右下角自家製的蝦蟹醬,特別的香氣令醬汁提昇了一個層次湯底方面我們點了什菜豆腐白湯,很大的一鍋,裡頭的什菜和豆腐都很嫩煲起後先嚐一口奶白色的湯底,香甜濃郁而且帶魚香,一問之下原來加了柴魚熬湯,難怪如此美味肉類點了蘇格蘭安格斯肥牛和宮崎黑豚腩肉,我們只有兩人所以每樣點了半份品嚐。肉片切得漂亮,細膩均勻的雪花紋更是令人垂涎,下鍋三秒將牛肉片涮至微微粉紅即可享用,牛味濃郁,而豚肉就要全熟吶,不過仍然保留非常柔軟的口感,充滿豬脂香餃子和丸類都點了雙拼,手工餃一邊是川色麻辣牛肉餃,一邊是鳳城水餃。麻辣牛肉餃咬開麻辣肉汁緩緩流岀,唇齒留香。鳳城水餃很正宗唷,餡料豐富,還有陣陣的麻油香手打丸選了自家製的蝦丸和墨魚丸,沒有令人失望,充滿膠質的口感,吃得岀實實在在的蝦肉和墨魚肉,很彈牙之前不知道火鍋湯底有這麼多蔬菜,所以另

之前不知道火鍋湯底有這麼多蔬菜,所以另外點了個蔬菜拼盤哈哈

打邊爐喜歡點白蘿蔔,可以於湯內熬煮,慢慢於將湯汁精華吸飽,吃起來特別清甜

沒想到最後還有窩心的自家製甜品!今天的甜品是南瓜奶凍和芝麻綠豆糕,南瓜奶凍軟糯綿密,淡淡的南瓜香甜味,而芝麻綠豆糕入口即化,甜而不膩,很好的作結 !
  • 什菜豆腐白湯
2019-04-29 32 浏览
想同朋友傾下計,一齊烚下烚下就最好 同住港島既我地都好想搵啖靚湯飲下 其他湯鋪又唔抵朋友介紹有間私房菜新開 專係飲特別湯底仲可能用個湯底黎打邊爐添! 吃貨的我當然要出動啦!講真靚陳皮水/陳皮茶試唔過唔少,用陳皮做主角煲湯飲好似真係無.香港天氣又濕又熱,加上岩岩轉天氣成日落雨,叫左個冬瓜陳皮水鴨煲$288.利水解暑又健脾!火鍋前先飲靚湯係必做步驟啊,鴨肉多又勁大隻,個湯係甘甘香香 冬瓜記得放到最後先,因為會吸晒所有精華!飲完湯當然要叫下唔同配料開始打邊爐啦! 先黎半份頂級本地手切肥牛($398),由於太興奮的關係,影左一張相就要開動了,因為真係超級好味再黎半份份宮崎黑腩肉 半份 $118老闆有介紹到佢地既豬肉有分3種,有西班牙橡果黑毛豬腩/日本宫崎豬腩/日本岩手既白金豬豬腩,香味味道會有唔一樣,而最易劃分既就係佢地既脂肪含量,想食無咁肥叫頭2樣都ok.唔洗放好耐就食得,入口即溶 肥瘦相間岩岩好 肉味都好出 值得推介唐生菜 $68同叉燒包及水餃雙拼 $108叉燒包並唔係真係成個包放落去,而係將傳統既包換左做水間皮放落個湯到滾,口感好得意 我自己本來就好鐘意叉燒包個餡,得呢間先有好值得一試水

再黎半份份宮崎黑腩肉 半份 $118

唐生菜 $68同叉燒包及水餃雙拼 $108

叉燒包並唔係真係成個包放落去,而係將傳統既包換左做水間皮放落個湯到滾,口感好得意 我自己本來就好鐘意叉燒包個餡,得呢間先有好值得一試水餃皮薄餡靚,百吃不厭.唐生菜新鮮唔爛,再附送精美甜品,佢地定時都會轉最時令既甜品.一定會再黎,因為d湯真係好足料!飲得出係用左好多時間煲出黎.下次要再叫多d朋友食唔同的湯底
  • 宮崎黑腩肉
  • 冬瓜陳皮水鴨煲
  • 叉燒包及水餃
  • 頂級本地手切肥牛
2019-04-29 24 浏览
今晚約左一班朋友去左上環呢間火鍋店之前聽同事話幾高質 果然冇介紹錯樓上鋪旺中帶靜Menu選擇都好多 而且staff服務殷勤不時幫我地加湯加水 又會介紹每樣野要點食自己調醬料 有多種口味其中最特別既係蝦蟹醬 呢到特製獨有食落帶點咸香 好食選左沙嗲湯底 濃郁既沙嗲香氣仲有牛油 夠哂香安格斯牛 顏色好靚 油脂分佈平均Staff教我地生d食就3秒 熟少少就5秒果然好鮮嫩 牛味香濃份量又足夠 唔錯水魷 爽脆彈牙夠哂新鮮而且擺盤真係幾靚蜂巢豆腐 由頭浸到落尾吸滿哂沙嗲湯底既香濃又唔會油膩 好正雜菇is always my favourite 樣樣都有 食落爽口最後食埋甜品~南瓜布甸+芝麻綠豆餅仲有紅莓同哈密瓜好高質好正超級滿足既一餐 可以飽吃一頓:)
今晚約左一班朋友去左上環呢間火鍋

樣樣都有 食落爽口
最後食埋甜品~南瓜布甸+芝麻綠豆餅
仲有紅莓同哈密瓜
好高質好正
超級滿足既一餐 可以飽吃一頓:)
2019-04-28 17 浏览
今晚一班朋友去左上環一間樓上火鍋店烚下烚下,雖然係小店,但裝修光猛企理,而且空間感十足,完全唔會覺得逼!醬料任配選了沙嗲湯底,除左沙嗲醬,仲有牛油香,加湯時唔係加水,而係加沙嗲湯,保證湯底唔會變稀。安格斯肥牛,雪花分佈平均,顏色偏粉紅,只要放入湯底淥3-5秒就可以食得,牛肉鮮嫩,有少少入口即融既感覺。自家製蝦丸,食起來爽口鮮甜,食到手打既爽脆。擺盤都好用心,有花做點綴。即炸響鈴鬆脆香口,唔洗放入湯底浸,就咁沾酸甜醬就已經好好食。最後竟然有甜品食,好驚喜。南瓜花奶布甸,南瓜味香濃,打得好滑。芝麻綠豆餅軟綿綿,食落好香。值得一讚既係火鍋店既service,不時為我地加湯收碟,亦會按我地食野既速度去上菜,每個火鍋料上枱既時候都係先介紹,抵讚!

醬料任配

2019-04-28 78 浏览
雖然香港天氣已經有30幾度,但亦無阻我對火鍋嘅熱愛,呢個星期已經係第二次食火鍋了~ 喺上環見完工火鍋癮又起,上環其實唔多火鍋店,search到呢間新開既樓上火鍋店~以私房菜模式既小店,裝修簡潔,檯子唔多不過都有一間房,人多都可以book。打邊爐最重要緊係湯底啦!呢度既特色鍋底都幾吸引,天麻川芎白芷魚頭 煲、 黑蒜姬松茸脊骨湯等,店員介紹因為經多小時餚製,所以可以先飲湯幾碗湯再做湯底~ 不過因為二人用餐最後選了2個比較普通的四川麻辣、沙嗲湯作鴛鴦鍋~ 醬料每位$30,除了平時既辣醬、蒜蓉、麻醬等等,仲有自家制蝦蟹醬,加埋白醋味道更香口~每次火鍋必叫既炸響鈴今次成為了餐前小吃,未黎湯底前店員先送上並介紹因為師傅即制,熱辣辣的所以唔好浸湯~ 用筷子輕輕夾都脆到好似好易碎咁如其名,一口咬下會發出酥脆的輕響,超級鬆脆香口。食完響鈴可以打邊爐啦!!雖然點左沙嗲拼麻辣湯,感覺兩者都屬於辣既,不過老公想食辛麻,而我偏好沙嗲既香,所以係唔同㗎!!沙嗲湯帶花生味,香濃惹味,但食完火鍋都無口渴~幾中意湯勺既設計點左蘇格蘭安格斯肥牛,同沙嗲湯非常配!肥牛脂肪呈大理石紋,有咬口亦有牛味,入口鮮甜軟滑。牛脷片味鮮
打邊爐最重要緊係湯底啦!

蝦蟹醬
每次火鍋必叫既炸響鈴
用筷子輕輕夾都脆到好似好易碎咁
如其名,一口咬下會發出酥脆的輕響,超級鬆脆香口。
炸響鈴
食完響鈴可以打邊爐啦!!
沙嗲湯帶花生味,香濃惹味,但食完火鍋都無口渴~
幾中意湯勺既設計
點左蘇格蘭安格斯肥牛,同沙嗲湯非常配!
肥牛脂肪呈大理石紋,有咬口亦有牛味,入口鮮甜軟滑。
蘇格蘭安格斯肥牛
牛脷片味鮮肉質柔軟細嫩, 輕灼數秒口感爽甜~
牛脷片
另外最窩心係餐後甜品,以前只係普通糖水,原來係豆腐布甸拼椰絲糯米糍,仲有生果。
布甸香滑有清清嘅豆香,糯米糍仲暖暖地~好有heart~

整體環境服務都唔錯,又唔會一次過黎哂食物!

蝦蟹醬
炸響鈴
蘇格蘭安格斯肥牛
牛脷片
2019-04-28 35 浏览
和一班好姐妹食飯,當然要尋找個舒服又有質素的餐廳,作為打邊爐fans,真的好驚喜!首先,在湯底上已有心思,我們叫了三個湯底,先有「天麻川芎白芷魚頭煲 」($328),這個湯底可當湯飲,個湯頭好鮮甜,而且有微微香辣,非常暖胃,飲之後還可加水打邊爐呢!另外兩個煲也非常不錯,「芫茜皮蛋煲 (鴛鴦煲)」($79),味道非常清香,「四川麻辣煲(鴛鴦煲)」($79)則辣得十分香口。食物質素都非常不錯,「西班牙黑毛豬梅肉(半份)」( $128)肉質鮮美可口!此外,「鯇魚鰾」( $98)鮮嫩,打邊爐一流!另外,「菠菜面」($78)也相當不錯,店員善意提醒我們,最佳時間為煮一分鐘,果然面條的口感軟硬適中,很有飽充感呢!整體來說,店內舒適,位置亦方便去,店員友善,食物質素又好,下次經過絕對會再幫襯呢!

此外,「鯇魚鰾」( $98)鮮嫩,打邊爐一流!

整體來說,店內舒適,位置亦方便去,
店員友善,食物質素又好,
下次經過絕對會再幫襯呢!
2019-04-16
2019-04-27 13 浏览
💖高質私房菜火鍋♥🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽朋友仔就生日,諗住食好d 賀賀佢得知道 上環開咗一間私房菜火鍋,所以今日收工我哋就去試下新嘢啦。聽入面嘅夥記講, 湯煲大廚有多年嘅火鍋經驗,一直都不停研究緊廚藝嘅功夫。 舖頭入面嘅每一樣菜色,都係匠心巧手製作, 而且係全手工即叫即製, 每款都精緻 味道亦都好有特色。有個靚仔店員介紹一定要試下自家製嘅蝦膏醬店舖雖然唔大,但係座位 坐落去都算係舒服嘅整潔, 而且樓底高有空間感好適合同朋友過嚟吹水店內環境光猛,設計簡約。😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛鴛鴦湯 $158鴛鴦湯係沙嗲煲同埋白湯煲,沙嗲煲好入味, 將啲食物擺喺沙嗲嗰度會將食物嗰陣味帶出嚟。白湯煲 呢個比較清淡,如果朋友仔想食得清啲就可以要呢個湯底。🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗* 頂級本地手切牛$398本身我哋唔知道呢個同一般嘅有咩唔同,經過師傅介紹之後真係獲益良多,色澤紋路十分漂亮,下鍋幾秒就可以食,口感腍軟,肉味特別香濃, 真係同出面食開嘅有好大分別,令人哋十分回味。😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋* 自家製蝦丸,牛丸雙拼$128* 全部都係自家製作,即叫即唧,師傅手藝了得每一粒都大大粒, 蝦丸白
💖高質私房菜火鍋

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

朋友仔就生日,諗住食好d 賀賀佢

有個靚仔店員介紹一定要試下自家製嘅蝦膏醬

店內環境光猛,設計簡約。

😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛
鴛鴦湯 $158

鴛鴦湯係沙嗲煲同埋白湯煲,
沙嗲煲好入味, 將啲食物擺喺沙嗲嗰度會將食物嗰陣味帶出嚟。

🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
* 頂級本地手切牛$398

本身我哋唔知道呢個同一般嘅有咩唔同,
經過師傅介紹之後真係獲益良多,
色澤紋路十分漂亮,下鍋幾秒就可以食,
😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

* 自家製蝦丸,牛丸雙拼$128

* 全部都係自家製作,即叫即唧,師傅手藝了得每一粒都大大粒, 蝦丸白中透紅,紅中見到原隻蝦仁, 口感爽口彈牙,唔會鬆散。

牛丸有驚喜比出面嘅juicy但係一啲都唔散架

😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜

* 菜雙拼

菜心苗同芥蘭苗, 菜呢家嘢呢就唔使點樣介紹
最緊要就係新鮮夠爽甜就夠㗎啦-

🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴

菠菜麵$88

呢度嘅菠菜麵比較幼同埋軟身, 擺落火鍋到煮大約半分鐘就可以食㗎啦。

炸響鈴$88

呢一個係靚仔店員,強烈推薦一定要試㗎
佢話呢個係師傅每一日,即叫即煮,好巧功夫
即使唔使擺落火鍋到就咁食都好食。

🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚
估唔到仲有甜品
係豆腐布甸同笑口棗,
豆腐好滑得嚟又唔會太過淡。
餐廳師傅每一日都會自製甜品日日都唔同

所以今晚食完餐飯,我覺得呢一個私房菜以質素細節同埋手工取勝,所以佢嘅價錢相對都係會比較高, 想食到高質精緻嘅嘢,呢度就可以試下㗎啦。

💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯

2019-04-25
庆祝纪念
生日
2019-04-27 51 浏览
<上環好出色既高質邊爐 >🔥上環平時 lunch就去得多 基本上夜晚好多食店都冇開 但細心揾會發覺美食 . 呢間喺永樂街頭既湯煲 開左1個月 環境舒服 食物質素高 製作用心 . 😍 最啱成班朋友黎邊爐傾計 !🍴清香椰子雞煲 288 蚊🐥🥥一上枱椰子同雞係分開上 , 仲有青檸同新鮮薑蓉 預備點雞食 . 一開蓋已聞到好香椰子味 湯底有 好多椰子肉 蓮子 黨參 紀子 等等 十分香甜 先放雞入去3 分鐘煲熟佢 然後 飲一兩碗湯 落 d 青檸增添雞同椰子味 酸甜開胃 好滿足 椰子味勁香🐥 然後再食雞肉 雞好香滑 熟成度剛好 點埋薑蓉勁正 🐤😍飲哂 d湯 再用番有椰子水既湯 打邊爐🥥勁正 😍🍴即炸魚皮88 蚊 🔥🐟即叫即炸既魚皮 大大碟 魚皮偏闊身 最正係薄得黎炸得好香脆 咸味適中 要黎做小食襯啤酒一流 ! 😍🍴肥美牛肉粒 149 蚊🐂好靚既肥牛粒 油花均勻 食落去 肥瘦適中 食落好軟熟 好 juicy . 牛肉味濃 好正🐮🍴味噌大根黑豚餃 88 蚊🥕🥟呢個餃超好食 長身皮好夠滑厚度適中 🥟入面味噌大根好香甜 切得好碎有口感 充滿住 juicy既豬肉 🐷唔點汁都勁正 !
<上環好出色既高質邊爐 >🔥

🍴味噌大根黑豚餃 88 蚊🥕🥟

🍴正宗大光麵 22 蚊🍜
其實係公仔麵既牌子 麵身偏彈牙 幾啱打邊爐撈汁

🍴墨魚丸 蝦丸隻拼 108 蚊 隻拼加20 蚊🦑🦐
大大粒既丸每樣三粒 好新鮮 蝦係勁多新鮮蝦肉整成好彈牙 🦐 墨魚丸好香墨魚味 口感同蝦差唔多彈 正🦑 唔洗點野都好夠味

🍴奶皇水晶包 128 蚊
🍴叉燒水晶包 隻拼加20 蚊 😍🐷
水晶包要黎打邊爐比較少地方有得食 因為工序多 , 佢係用水晶皮包住餡料 當邊爐料甘放 👍🏻 叉燒味 入面既叉燒好香甜 豬肉軟林 . 🐷而奶皇就好香甜 最欣賞係佢個皮唔會煲煲下爛 呢個師傅好野 👍🏻

🍴甜品🍡
開心地打完邊爐有甜品送 😍
南瓜奶凍 🎃 芝麻綠豆糕
南瓜奶凍 南瓜勁多 食到密度好高 口感黏稠 凍食加上花奶 好香滑 而芝麻綠豆糕 綠豆味香 食到中段帶有少少芝麻香味 唔算但夠味 正😍
#奶皇包 #叉燒包 #水晶包 #火鍋 #打邊爐 #牛肉粒 #蝦丸 #墨魚丸 #椰子雞煲 #炸魚皮 #水餃
Score 平均分 <8.1/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#湯煲私房火鍋
上環永樂街1至3 號世瑛大廈4 樓401 室
~~~~~~~~~~~~
2019-04-27
2019-04-27 22 浏览
有一個一齊工作左超過10年嘅戰友黎緊會去另一間公司工作,我哋一班親密戰友決定去呢間私房菜火鍋為佢餞行呢間餐廳我哋第一次嚟,地點都算方便,喺地鐵站出口附近,裝修好新,而且店員都好殷勤店員介紹我哋食呢個椰子雞煲,首先個湯底非常清甜,因為係用好多嘅椰青水去煲,令到我哋飲完一碗又一碗我哋叫咗一份安格斯肥牛,牛肉味好重,而且油脂分布平均,非常正特別要讚一讚佢個炸魚皮,即刻炸上嚟熱辣辣,非常香脆,就咁食都好正另一個覺得幾有特色嘅係水晶叉燒包,入面充滿豐富嘅叉燒,外層水晶口感好滑,正希望下一次再同呢位親密戰友再嚟食多餐火鍋

希望下一次再同呢位親密戰友再嚟食多餐火鍋

2019-04-27 13 浏览
老友想打邊爐,帶我黎上環呢間質素OK既湯煲私房火鍋~~一黎先混醬,有多款醬料揀,選擇多多!我地先叫個椰子雞鍋,以椰青水及椰子肉為主,味道清新香甜!湯滾之後把半隻雞丟入鍋,雞肉嫩肉好食。打邊爐當然要食牛啦,我地要左個蘇格蘭安格斯肥牛,油壓分佈平均,食落鮮嫩,入口即溶!仲有紅油抄手雲吞,辣得好惹味~水魷魚+粉腸就爽口,好食!最後加埋個白菜仔,清甜健康,唔錯呀!OVERALL 食物質素係高, 係貴左少少~~
老友想打邊爐,帶我黎上環呢間質素OK既湯煲私房火鍋~~
一黎先混醬,有多款醬料揀,選擇多多!

我地先叫個椰子雞鍋,以椰青水及椰子肉為主,味道清新香甜!
湯滾之後把半隻雞丟入鍋,雞肉嫩肉好食。

仲有紅油抄手雲吞,辣得好惹味~水魷魚+粉腸就爽口,好食!
最後加埋個白菜仔,清甜健康,唔錯呀!

OVERALL 食物質素係高, 係貴左少少~~

2019-04-24
2019-04-27 18 浏览
難得早收工 #小秘書 梗係受唔住魔鬼嘅引誘,今晚我哋又去咗 #打邊爐。朋友介紹我哋嚟到 #湯煲私房火鍋,叫我哋一定要試吓佢哋啲靚湯底。餐廳位於上環永樂街嘅樓上舖,雖然google話我知大廈只係距離地鐵出口一分鐘,但係我呢個路盲就兜咗個大圈先去到正門😅女侍應聽到我有幾聲咳,推介我哋可以試吓佢哋個 #冬瓜陳皮水鴨湯,既可以化痰只咳,湯底包埋半隻 #水鴨,可以當湯料食埋。既然講到咁好,就信佢一次咁多啦🤣 啖湯確實係唔錯,飲落唔覺有味精、仲幾順喉,而且唔會有陣鴨味,鴨肉仲幾嫩滑㖭👍🏻 #小秘書 飲咗幾碗湯、又食咗1/4隻鴨,雖然已經半飽,但係我哋依然好想試吓其他火鍋料😉 #牛肉粒 同 #羊肉片 嘅品質果然無令我哋失望,點埋佢哋 #自家製嘅XO醬,更加野味🤩 仲有廚師鮮炸嘅響鈴,唔使浸湯都一樣咁好味😚 呢晚我特別點咗 #麻辣牛肉餃、#奶黃水晶包 比我朋友試吓,因為佢話未試過用 #點心 打邊爐,覺得好得意、而且 #奶黃水晶包 好啱佢口味呀!最後餐廳仲請我哋食咗個好好味嘅 #南瓜布甸 做 #甜品❤️正好調和一吓複雜嘅味蕾呀!

2019-04-25
2019-04-27 28 浏览
忙完一輪老闆萬歲食餐好,話帶我地去老朋友到打邊爐。環境簡潔,乾淨時尚。湯底要了鴛鴦,雜菜豆腐白湯鍋拼沙嗲鍋。偷喝了幾口白湯,味道清甜,有點像上海嫩雞燴麵的湯底。沙嗲鍋非常濃郁,濃郁到能掛上食材上,正!大廚推介的手切牛肉,當日部位係牛腩頭。第一次食騸牯牛,是被閹割過公牛,脂肪均勻,肉與脂肪的比例上佳,肉質鮮嫩甘香帶咬勁,渌3至5秒即可以食。西班牙梅頭及宮崎豬腩肉平時打邊爐好少食豬,仲要係宮崎同西班牙嘅豬,真係第一次食。西班牙梅頭肉味香濃,食落有啲似牛肉;宮崎豬腩肉肉質較滑,食落不覺肥膩。脆肉鯇第一次食到脆到好似薯片咁嘅脆肉鯇,食落真係索索聲,鮮甜爽口,大家都爭住食。豬肉丸、鯪魚丸、蝦丸都是自家製手打的,聽到廚房達達聲,似是即點即吱,誠意十足。水餃、雲吞、川味麻辣牛肉餃必須!必須!來一客川味麻辣牛肉餃,非常四川,花椒香氣十足,調味到位,恍如在口中有一頓迷你水煮牛肉!最後還有小甜點。跟住老闆,實有好嘢食!
忙完一輪老闆萬歲食餐好,話帶我地去老朋友到打邊爐。

環境簡潔,乾淨時尚。

湯底要了鴛鴦,雜菜豆腐白湯鍋拼沙嗲鍋。

大廚推介的手切牛肉,當日部位係牛腩頭。

西班牙梅頭及宮崎豬腩肉
平時打邊爐好少食豬,仲要係宮崎同西班牙嘅豬,真係第一次食。
西班牙梅頭肉味香濃,食落有啲似牛肉;
宮崎豬腩肉肉質較滑,食落不覺肥膩。

脆肉鯇
第一次食到脆到好似薯片咁嘅脆肉鯇,
食落真係索索聲,鮮甜爽口,大家都爭住食。

豬肉丸、鯪魚丸、蝦丸
都是自家製手打的,聽到廚房達達聲,似是即點即吱,誠意十足。

水餃、雲吞、川味麻辣牛肉餃
必須!必須!來一客川味麻辣牛肉餃,非常四川,
花椒香氣十足,調味到位,恍如在口中有一頓迷你水煮牛肉!

最後還有小甜點。
跟住老闆,實有好嘢食!
2019-04-27 17 浏览
今日約左舊同事食飯, 佢想打邊爐, 所以我地黎左湯煲~一開始先叫個湯底,揀左椰子雞湯~鍋底以椰青水及椰子肉主料,味道清清甜甜;一開始先再將半隻雞丟入鍋內,滾熟之後,湯底又香甜並帶出鮮雞味!!雞肉嫩滑好食,而且雞味香濃,又有鮮味!另外我地仲叫左個西班牙橡果豬梅肉,這種豬梅肉聽侍應講,滾五六秒就可以食,食落豬肉口感嫩滑幼細,入口即融,好唔錯~我地亦點左綾魚丸、墨魚丸,非常爽口彈牙~佢地都係手打咖!最後仲送左個甜品比我地,有南瓜布丁及蕃薯燸米磁,食落唔錯,唔會死甜~
今日約左舊同事食飯, 佢想打邊爐, 所以我地黎左湯煲~
一開始先叫個湯底,揀左椰子雞湯~

雞肉嫩滑好食,而且雞味香濃,又有鮮味!

我地亦點左綾魚丸、墨魚丸,非常爽口彈牙~佢地都係手打咖!

2019-04-24