2019-04-23 35 浏览
男朋友好鐘意食中菜,而且仲好鐘意飲湯,所以身為貼心嘅女朋友都會盡量留意下睇下有無D新好西可以帶下男朋友去食,XD一來可以俾D新鮮感佢,二來等佢覺得我好有佢心呀嘛。所以見到男朋友返工附近新開左間燉湯火鍋,點都一定要帶男朋友黎試!呢間餐廳好近上環地鐵站E1出口,基本上一上到地面,行幾十步路仔就已經到,不過呢世瑛大廈呢佢個門口係巷仔入面,唔熟上環嘅人有可能會行多左好多冤枉路,其實佢係個電腦鋪,未去到電車路,就轉入內巷就已經到,果度其實仲收埋幾間餐廳、酒吧嫁!呢度嘅環境都幾舒服乾淨企理,話就話主打火鍋,但呢度個裝潢佈置都幾西式帶少少工業風嘅味道。檯上已經整整齊齊咁放好哂餐具歡迎我地嘅到黎,而風格都同環境係統一岩Feel 嘅,第一印象都幾唔錯。一入到黎,店員已經好友善咁招呼我地,坐定定就俾左2張餐單我地睇,同埋介紹左近期推介俾我地。聽店員過佢地D野都充材,建議我地唔好一次過叫咁多,(O_O當下心諗,我叫多左餐廳唔係應該開心嫁咩?) 咁我地都聽話,等D野上左先再決定洗唔洗加單,XD事實都真係唔洗再叫。我地叫左個黑蒜姬松茸肴骨煲($288),食法都幾有趣嘅,原來係先飲哂個燉湯先,之後先再幫你轉做火鍋

我地叫左個黑蒜姬松茸肴骨煲($288),食法都幾有趣嘅,原來係先飲哂個燉湯先,之後先再幫你轉做火鍋湯湯底去打邊爐。

男朋友見到個煲上檯就話,一定係正!我都非常明白,事關個湯嘅色水非常深,同埋佢已經係煮到有少少稠稠地嘅質地,唔洗試都已經知火喉十足。個煲好大煲,而店家都非常大方,放左海量嘅姬松茸、杞子、豬肉、黑蒜等去煮,姬松茸扶正補虛,黑蒜抗氧、札子養肝明目,岩哂轉天飲。個湯非常甜,好香菇味,我同男朋友未食飯,已經先飲左2大碗落肚。

飲完湯之後,店員幫我地加湯轉做打邊爐,我地叫左肥美牛肉粒 半份($149)、
西班牙黑毛豬梅肉 半份($128)、油麥菜($68)同 廣東雲吞 併 鳳城水餃($108),因為我地飲完湯已經飽飽地,食唔到再多Lo,哈哈!

不得不讚呢度嘅用料非常新鮮,牛肉粒色澤好靚,而且好多雪花,牛嘅鮮度保持得幾好,而入口確實都幾重牛味,啖啖肉同香油脂味。

黑毛豬都一樣正!紋理分明,色澤都係靚仔嘅,入口非常爽口。

XD油麥菜無咩野要介紹,最緊要新鮮,夠爽甜就夠,同埋唔好太多蟲駐就已經好好嫁啦我覺得。

特別推介佢地嘅雲吞、餃子同炸魚皮,事關係即叫即製,餃類粒粒飽滿多料,而煮野都仲係好Juicy,唔會皮肉分離,或者爛哂皮,餡嘅調味唔錯,好好食。魚皮新鮮現炸,上檯都仲有少少微溫,魚皮唔會太油唔會重油益味,咬落卜卜脆,而且好香魚味。

飲飽食濟之後,店員見我地食我都差唔多,好醒目咁上埋甜品俾我地,即刻心心眼,而佢嘅甜品都真係實在有心,奉送嘅甜品都好講究T0T,會擺盤,同有2款食!紅豆糕唔會太甜,好岩我口味,上面仲有2塊花瓣,即刻少女哂,哈哈。椰汁糕同樣好食,夠哂滑,又夠哂香椰奶味。唔重口味嘅甜品,令我食得好舒服。XD

呢間野價野嘅野食都真心幾高質有水準,如果有咩活動約會,呢度都不失為一個好選擇。
2019-04-18