吃お任せ廚師發辦🤤,有誰不愛呢😍!! 最近又有間新割煮料理店開幕囉,🇯🇵矅𝕐𝕠𝕦 主打廚師發辦、客人發辦 及 姫路ᴀ5和牛,大家又可以大飽口福啦~ 廚師發辦套餐有三個,包含刺身和熟食,更合港人胃口💕。而客人發辦就更特別,總廚會安客人喜好定製菜單,更個人化更合你胃口🤭。為譽為頂級的兵庫県姫路A5和牛🥩,在坊間少見,矜貴又特別,絕對不能錯過呀~「 矓🍽️ $980/位 」 十品的廚師發辦,除飛機貨外,食材全部每日新鮮到街市選購✨,保持食到又新鮮又時令的美食。 _蜜柑鯛刺身🐟,帶有淡淡果香,一件夾著三文魚子,一件捲著海膽,不錯耶~ _油甘魚薄切🐟,魚肉鮮甜,蘸上三杯醋,味道更鮮美。 _吞拿魚面頰肉🥩,魚肉肥美,脂肪豐富。 _姫路A5和牛三角🍖,真的好好吃🤤!! 肉質超軟腍,肉香十足而不油膩。醬汁由蘋果、菠蘿🍍、奇異果🥝和香蕉🍌煮成,甜甜的滋味,一流~ _大閘蟹茶碗蒸🥚,超有驚喜。蟹肉有毛蟹、松葉蟹、長腳蟹🦀,再用大閘蟹醬調味,濃郁鮮美,值得推介~ _海老丸煮物🦐,丸子用虎蝦造成,好彈牙。 _龍蝦黄金燒🦞,龍蝦是當日下午在超時購買,肉質新鮮到不行🤤。 _海膽鮑魚飯✨,用上日本小川海膽及用鮑魚膽汁
吃お任せ廚師發辦🤤,有誰不愛呢😍!!

廚師發辦套餐有三個,包含刺身和熟食,更

「 矓🍽️ $980/位 」

_油甘魚薄切🐟,魚肉鮮甜,蘸上三杯醋,味道更鮮美。

_吞拿魚面頰肉🥩,魚肉肥美,脂肪豐富。

_海老丸煮物🦐,丸子用虎蝦造成,好彈牙。

_海膽鮑魚飯✨,用上日本小川海膽及用鮑魚膽汁煮的鮑魚,好香耶~

_最後有靜岡蜜瓜,多汁又鮮甜。
2023-03-17
2023-03-20 19 浏览
留係香港嘅時間成日都心思思掛住日本野,omakase 廚師發板食得多,客人發板大家又試過未😆😆發現到一間行型格、現代風路線嘅日本高級食材私房料理🥰Lunch set:8件壽司set $280 Omakase set $680金鯛 三文魚子 小川海膽 🥰 三樣好鮮味嘅野放埋一齊 鮮掉眉毛龍蝦膏面豉醬 油甘魚 呢個十級推介 龍蝦膏味濃 如果你同我一樣偏重口味要食佢😚 無介紹錯大閘蟹+毛蟹+雪場蟹+長腳蟹 蟹膏 有機栗子蓉蒸蛋 加入栗子可以增加口感馬面魚 加 魚肝 芝麻點綴 屬於淡味魚 魚肝都唔會超級濃烈味道 ☺️自家製 海老蝦丸 大根毛蟹汁 非常彈牙 考驗用筷子嘅功力😆白象拔蚌 蝦頭醬油 紫菜粉 食得出蝦味嘅醬油令壽司美味程度好有提升😜帶子 黑松露醬、赤身 芝麻炸蒜、牡丹蝦 蝦頭膏 新鮮嘅食材只要簡單嘅配搭已經好好食🥳鱲魚 鯛魚骨 煲兩小時 奶白嘅鮮魚湯 只係用鹽調味都十級好飲😚😚

發現到一間行型格、現代風路線嘅日本高級食材私房料理🥰

自家製 海老蝦丸 大根毛蟹汁 非常彈牙 考驗用筷子嘅功力😆

2023-03-18 45 浏览
曜  -  精緻日本私房菜一直喜歡日本菜幾位朋友同月生日揀左銅鑼灣登龍街新開業嘅「曜」慶祝餐廳環境細細地我地一行9⃣️人book左房房間闊落坐得舒服頭盤係日本米奇蠔大大隻非常爽口!配上白芝麻脆脆令生蠔口感更有層次紫蘇花點綴啱哂打卡刺身拼盤欣賞師傅嘅擺盤不過左靚,味道都非常好👍🏼全部刺身都由師傅特別調味非常新鮮吞拿魚面肉肉質實淨食落唔似魚味道濃洧牛三角肉師傅解釋牛三角位置大概係前臂腋下肉質滑嫩,雖然偏肥但師傅考慮到配日本清酒所以特選呢個位置牛肉壽喜燒牛肉滑,粟米鮮甜龍蝦肉茶碗蒸茶碗蒸蛋非常滑上面一層濃濃的龍蝦肉汁好好味👍🏼海膽鮑魚飯最期待就係呢個海膽鮑魚飯海膽鮮甜燴飯吸收哂高湯,啖啖都係滿足感❤️期待下一次再試到曜嘅新菜式❤️
曜  -  精緻日本私房菜

一直喜歡日本菜
幾位朋友同月生日
揀左銅鑼灣登龍街新開業嘅「曜」慶祝

餐廳環境細細地
我地一行9⃣️人book左房
房間闊落坐得舒服

頭盤係日本米奇蠔
大大隻非常爽口!
配上白芝麻脆脆令生蠔口感更有層次
紫蘇花點綴啱哂打卡

刺身拼盤
欣賞師傅嘅擺盤
不過左靚,味道都非常好👍🏼
全部刺身都由師傅特別調味

好好味👍🏼

海膽鮑魚飯
最期待就係呢個海膽鮑魚飯
海膽鮮甜
燴飯吸收哂高湯,啖啖都係滿足感❤️

期待下一次再試到曜嘅新菜式❤️
2023-03-16
庆祝纪念
生日
  • 海膽鮑魚飯
2023-03-15 40 浏览
[#kwfoodie廚師發辦 #kwfoodie日本菜]🍽曜首先!第一間是香港🇭🇰的「曜」,這一間是新開的日本🇯🇵廚師發辦,選址交通方便的銅鑼灣~餐廳🍴主打新派日式私房料理,最特別莫過於「客人發辦」!可以在預訂🈯️位置時設計自己的菜單,由師傅再實現你的菜單,十分特別。現場除了會有吧檯位置,也設有包廂供客人預訂~另外,餐廳店主🍴十分喜歡不同的清酒杯,也有不少收藏~最特別一定是十二生肖的清酒杯🍸,客人點選Sake後也可以挑選喜歡的清酒杯使用~而逢星期一至三惠顧,店主還會免費請客人喝清酒🍶,小編到訪當天也享有了這個優惠呢~即使連筷子座也別出心裁呢💕#矓 $980當日小編嘗試了有十品菜式的廚師發辦,而本月是以毛蟹🦀️作主題,所以有不少菜式也能看見毛蟹🦀️的蹤影~❤️魴鮄魚配柚子酸汁(內有辣椒🌶️和蔥花):口感較軟,魚味不太濃,配搭酸汁令魚肉提鮮🧡毛蟹🦀️、日本象拔蚌、日本赤貝、牡丹蝦配柚子酸汁:第二道是刺身拼盤,更有甚少吃到的毛蟹🦀️刺身!每款刺身也十分新鮮💛赤身、金線魚:兩種魚類互相配搭,相得益彰💚毛蟹杯:底部放上了大閘蟹🦀️蟹黃,中層會有帶子和毛蟹肉,頂部則有三文魚子提升鮮味,師傅著我們攪拌後食用,的確令
[#kwfoodie廚師發辦 #kwfoodie日本菜]
🍽曜

#矓 $980

💛赤身、金線魚:兩種魚類互相配搭,相得益彰

💚毛蟹杯:底部放上了大閘蟹🦀️蟹黃,中層會有帶子和毛蟹肉,頂部則有三文魚子提升鮮味,師傅著我們攪拌後食用,的確令每一口的鮮味亦十足,而且蟹味濃厚🦀️

💙岩手蠔🦪:日本🇯🇵直送的生蠔有較重蠔味

💜汁燒吞拿魚面頰肉:最矜貴的魚🐟面頰肉,一點魚腥味也沒有,反而帶有像中拖羅一樣的油脂含量😳,汁燒加添了香濃的醬汁味道,令整體不會只嚐到魚油香而過膩

🖤蟹肉🦀️茶碗蒸:頂部的醬汁使用了大閘蟹黃油烹調,蟹肉黃油的味道十分香濃,配上幼滑的蒸蛋🥚

🤍韓燒牛肉三角位:使用的和牛是來自兵庫縣A5+級的姬路和牛🐮被評為最頂級的油花比例😍使用了菠蘿🍍、蘋果、香蕉🍌和奇異果🥝汁醃製,再用韓燒手法燒烤,口感十分綿滑,入口即溶🤤

🤎自家製煮物:包括有自家製海老🦐丸子🍡,松葉蟹🦀肉芡汁,日本🇯🇵蘿蔔和南瓜🎃

❤️‍🔥壽喜燒:使用了姬路牛肉眼部位,雖然不像三角位會入口即化,但牛肉味十分濃郁!而且完全不會膩

❣️招牌黑松露撈飯:飯內添加了黑松露和海膽,無添加海膽,鮑魚和毛蟹🦀湯汁則使用了鮑魚膽汁、毛蟹🦀殼精華和肉,使用牛油🧈爆香再煮成汁,所以蟹味相當濃厚而且突出,攪拌均勻後,每一口也令人回味無窮🤤

💕𩶘魚湯🥣:魚湯呈奶白色😋師傅先把鯛魚頭下油先炒,再加水寫成湯,鮮味十足而不腥~
💞靜岡蜜瓜🍈:最後以蜜瓜作結,香甜可口
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸📸/5
依家香港有唔同既omakase,食材做法未必有好大分別,而呢間以日本高級食材製成私房料理,主廚創作料理,菜式都會比較特別。裝潢行型格路線,店內有日本武士擺設,有別於傳統日式,現代感重,除左吧枱仲有幾個卡位餐廳提供兩個set可以揀,但最特係有「客人發板」,姐係可以下次預訂時提前同師傅講想食咩,設計個自訂menu每位約$1000起餐廳老闆好鍾意酒,酒杯都係喺日本買返黎,精緻特別,每星期一至三仲會請飲sake,酒鬼就最啱🌟龍蝦、牡丹蝦、拖羅龍蝦爽甜,牡丹蝦甜糯,最後食肥美拖羅🌟象拔蚌、帶子象拔蚌切成薄片,好爽口,之後再食大粒既帶子,軟腍鮮甜🌟沙甸魚卷中間包咗柚子大根漬,咬落爽爽地,仲有紫蘇葉同芝麻,唔需要額外點豉油🌟海膽杯海膽杯下面係三文魚子同拖羅蓉,可以將佢微微拌勻之後包紫菜食。食落滿滿咸鮮味,海膽鮮甜🌟日本蔬菜煮物蔬菜有大根、南瓜同甘筍,自製手工蝦丸加上松葉蟹羹。蔬菜都煮得非常腍,蝦丸好爽實,仲會咬到蝦肉,松葉蟹羹食落更加甜🌟汁燒呑拿魚面頰燒汁加咗薑,食落會比較重薑味,呑拿魚面頰軟滑🌟大閘蟹王茶碗蒸表面既蟹黃由阿拉斯加蟹同毛蟹既蟹肉蟹膏整成,茶碗蒸加咗有機粟子蓉,蟹王鮮味好突出,茶碗蒸好

🌟龍蝦、牡丹蝦、拖羅
龍蝦爽甜,牡丹蝦甜糯,最後食肥美拖羅

🌟象拔蚌、帶子
象拔蚌切成薄片,好爽口,之後再食大粒既帶子,軟腍鮮甜

🌟沙甸魚卷

🌟海膽杯

🌟日本蔬菜煮物

🌟汁燒呑拿魚面頰
燒汁加咗薑,食落會比較重薑味,呑拿魚面頰軟滑

🌟大閘蟹王茶碗蒸
表面既蟹黃由阿拉斯加蟹同毛蟹既蟹肉蟹膏整成,茶碗蒸加咗有機粟子蓉,蟹王鮮味好突出,茶碗蒸好軟

🌟汁燒兵庫縣姫路A5+和牛
用咗兵庫縣姫路A5+ 和牛,BMS達12,係和牛最頂級,油花比例好靚,和牛好濃肉味,又唔會覺得膩,師傅講呢個農場係將啲牛自由放養18個月,唔會夾硬用飼料谷肥啲牛
燒汁帶少少果香,果酸令到冇咁油膩,入口非常軟嫩,有入口即溶既感覺,

🌟澳洲龍蝦黃金燒
簡單用鹽調味,表面搽上純蛋黃去燒,表面係金黃色,龍蝦肉質爽實

🌟海膽鮑魚飯
飯底有黑松露、芝麻同海膽,之後加上鐵板燒慢煮鮑魚同海膽,再淋上毛蟹殼熬製嘅醬汁。將醬汁同飯拌勻食,味道都較濃郁,鮑魚腍帶咬口

🌟臘魚湯
將鱲魚煎香之後用最簡單嘅調味去熬煮,魚湯呈奶白色,魚味香濃

🌟靜岡蜜瓜
好清甜既蜜瓜,完咗呢個set
2023-03-10 61 浏览
呢晚朋友帶左我去食好西, 揀左呢間新開嘅日式私房菜omakase😄同一般只係得壽司刺身嘅omakase 好唔同,而家為大家介紹下🌟首先一開始係唔同款式嘅sashimi, 為今次晚宴打開鮮甜嘅序幕💕鲂鮄魚 - 味道清甜而口感紮實嘅鲂鮄魚,配上柚子燒汁更增添清新同鮮味👍💕毛蟹&帶子&甜蝦 - 當季新鮮嘅毛蟹以爆花切方式呈上,口感鬆化🥹 厚厚嘅帶子同甜蝦都非常新鮮🤤💕金線魚&赤身 - 金線魚肉質彈牙且清甜,赤身油脂不多,但勝在新鮮😌緊接著嘅係今次晚宴嘅主菜部分💕吞拿魚面頰 - 面頰以醬油配以薑汁配漬左,燒到7成熟左右,油香豐富得黎但薑汁味道令人食完不會感覺過膩🌟💕茶碗蒸 - 配以毛蟹、鮑魚膽汁同栗子蓉,呢個組合十分新鮮,栗子蓉為嫩滑嘅蒸蛋增添口感,而毛蟹同鮑魚膽汁令味道更昇華🥹💕野菜煮 -大根、南瓜、自家製海老丸子以毛蟹芡汁增添鮮味,海老丸子以新鮮蝦人手打成,超級彈牙且蝦味香濃!😆💕Sukiyaki - 黎到重頭戲,BMS 12 兵庫縣放養牧場產嘅頂級A5+姬路和牛!擁有完美霜降比例嘅佢食落嫩滑之餘帶點咬口,味道香濃且不會膩,配埋新鮮蛋黃更加完美🤩🌟韓式燒牛三角 - 食到後面師傅請左我地試用

緊接著嘅係今次晚宴嘅主菜部分
🌟韓式燒牛三角 - 食到後面師傅請左我地試用左4種水果醃製嘅燒牛三角,比起頭先嘅西冷部位,牛三角帶有筋位,更有咬口但又十分香甜🤤
💕海膽鮑魚毛蟹肉飯 - 最後一道主菜,個飯用左鮑魚膽醬同黑松露拌勻,配以毛蟹熬製嘅醬汁,加上三款鮮味爆棚嘅海膽鮑魚同毛蟹,我比十粒⭐️

食到好唔捨得完結嘅晚餐,中間同師傅一路傾一路食超級開心🥹
原來呢道除左做omakase私房菜,仲有客人發板! 預訂嘅時候講定想食咩食材,師傅會度身訂製每位$1000起嘅menu, 可以食得更啱心水😋
💕龍蝦湯 - 好濃郁嘅龍蝦味👍
💕靜岡縣蜜瓜 - 十分香甜
🍶剛好遇著老闆請飲sake, 味道甜甜嘅sake同今晚嘅海鮮好夾😋
YEAH岩岩呢個星期成就解鎖當然要去食最愛既日本料理慶祝下去左銅鑼灣1間新開既新派日式餐廳食毛蟹宴🦀🥳好有驚喜 性價比高呀🥰餐廳位置係銅鑼灣永光中心 MTR去好方便裝修偏型格風 黑色為主 仲有D日本武士擺設😆座位有BAR 位 卡位 仲有包廂 環境舒服😀有別於傳統鮨店曜 以日本直送時令食材做私房料理😌當中BMS*12 兵庫縣姬路A5+和牛係佢地既主打🐮平時淨係見到A4 A5既和牛佢地用既係來自兵庫縣姫路A5+和牛 BMS 12級即係最頂級 真係超少見到 😳師父話呢款牛自由放養左18個月油花比例完美 入口即溶之餘 仲有濃香牛味 又唔會太膩😆食物選擇上有2個SETS揀 仲有 ”客人發板”SET提前預訂 客人可以自己決定MENU同BUDGET每位都係$1000起 度身訂造 豐儉由人😎我地揀左 “矓” SET 主廚創作料理10品 係開心滿足既一餐☺️💥刺身魴鮄魚 配柚子醬汁 好開胃🐟毛蟹 好多蟹肉 配柚子醬汁 帶出蟹既鮮味🦀象拔蚝 有4件 新鮮爽口牡丹蝦 大大隻好新鮮🦐💥毛蟹杯🦀好似珍珠既擺盤 超足料既一杯 底部有大閘蟹既蟹膏 燒左既左口魚 仲有拆左既毛蟹蟹肉 同三文魚子食落好有層次同好香用紫菜包
YEAH岩岩呢個星期成就解鎖

清甜多汁 完美收結🥰

P.S. 逢星期1-3老闆仲會免費請飲SAKE
佢所有酒杯都係日本逐對買番黎 款式特別🥰
2023-03-08 51 浏览
V-Day當晚嚟咗呢間銅鑼灣日式私房料理店食晚飯,16品廚師發辦嘅主角係“阿拉斯加帝王蟹”,menu名食晒字【浪漫“蟹”逅】> 前菜用咗百里香調味的和牛脂肪、以蠟燭燃點待牛油溶後用嚟點多士食幾有諗頭,牛油有淡香唔算太膩> 接著是牡丹蝦和阿拉斯加帝王蟹腳刺身,蟹腳體積碩大幾厚肉、牡丹蝦正常發揮> 以kimchi方式醃製和牛他他、牛肉口感軟嫩,面舖上清甜爽脆的富士蘋果絲、用紫菜包裹去食另有一番滋味;之後食返啲高糖蕃茄去中和肉食膩感> 厚岸蠔雖非好大隻但入口清爽甘甜,配柚子醋的酸幾提味> 3款刺身分別有爽脆嘅笠貝 、北寄貝口感較軟身鮮味,擺盤較為簡單。赤身刺身細細件味道較淡> 以粉紅色球狀瓷碗盛載的海膽杯、醬油蔥花調製的吞拿魚蓉舖底,海膽配三文魚籽,頂端係以甜豉油醃漬的亞拉斯加蟹籽,味道鹹鮮> 和牛海膽卷配黑魚籽,牛肉是兵庫縣姬路A5+和牛、油花比例平均,看到師傅在牛肉面輕𠝹幾刀、令炙燒後的和牛酥香鬆化,配以鮮味海膽和魚子三得益彰、賣相取勝> 野菜煮物配蝦丸,以鮮味蟹肉大根汁烹調,蝦丸口感較為紮實味道稍淡,白蘿蔔反而較清甜,南瓜

> 厚岸蠔雖非好大隻但入口清爽甘甜,配柚子醋的酸幾提味

> 野菜煮物配蝦丸,以鮮味蟹肉大根汁烹調,蝦丸口感較為紮實味道稍淡,白蘿蔔反而較清甜,南瓜亦粉甜,整道菜式口味較清淡

> 薄鹽燒半熟蟹腳,可以點蟹麵豉醬一齊食。蟹腳本身係幾鮮甜有海水味,蟹醬更加濃味是精華所在,真想encore多啲醬

> 茶碗蒸面頭放咗層生折大閘蟹黃,配栗子粒幾特別,蒸蛋質地幼滑細膩、調味適中沒過鹹、口感食味都豐富

> 和牛壽喜燒,主角是姬路和牛西冷位肉香細嫩、蘸日本蛋汁更滑溜,配清爽粟米蘿蔔冬菇等令湯頭更甜,很有鄉土料理風格

> 鮑魚海膽飯,鮑魚以鐵板型式炮製入口頗香口彈牙,個人覺得飯的溫度可以再熱啲、個飯調味較淡

> 以鯛魚頭、黃腳鱲炒碎再熬幾個鐘成為鮮甜濃郁的靚魚湯。我幾鍾意飲呢個熱辣辣的魚湯好順喉

> 晚餐以清甜的靜岡蜜瓜作收結

* 情人節當晚餐廳餐送咗冰涼清酒比我哋小酌、幾順口

和牛海膽卷配黑魚籽
茶碗蒸
和牛他他
野菜煮物配蝦丸/和牛脂肪多士
2023-03-07 41 浏览
🏮最近返工真係太辛苦,決定食餐好嘅慰勞吓自己!揀左呢間日本私房菜,餐廳行型格路線,充滿現代感,有卡座亦有包廂,風格唔拘泥於傳統日式,好有驚喜!🎊除左有兩個set比客人第一次黎試之外,仲有招牌既「客人發板」,下次可以提前預訂話比師傅知道想食咩唔想食咩,設計一個自己鍾意嘅menu,都係每位$1000起,豐儉由人!💖當日試左「矓」($980)主廚創作料理十品👍🏻套餐以新鮮澳洲龍蝦做主打,再配合日本直送時令食材,有矜貴既鮑魚、海膽、拖羅等,全部都新鮮好味!👅另外最正既係食到兵庫縣姫路A5+和牛,BMS達至12,即係最頂級,完美嘅油花比例,喺香港好少見,唔似坊間和牛剩係入口即溶,完全冇牛味,又會食到好滯。🔥呢隻和牛唔單止好香有肉味,仲唔會覺得”漏”,點埋生雞蛋食,簡直係極級享受!💬聽師傅講呢個農場唔會好似其他農場咁夾硬用飼料谷肥啲牛,而係自由放養足18個月,所以先可以做到有肉味而且入口即溶得黎唔”漏”。⭐️刺身:帶子、牡丹蝦⭐️深海池魚🌟帝黃蟹汁蟹黃茶碗蒸⭐️醬油漬吞拿魚面頰⭐️蟹肉羹🌟壽喜燒A5+和牛🌟黃金燒澳洲龍蝦🌟海膽鮑魚飯⭐️魚湯⭐️靜岡蜜瓜👏🏻每逢星期一至三老闆仲會免費請飲sake,因爲老闆好鍾意
🏮

🎊

💖
當日試左「矓」($980)
主廚創作料理十品

👍🏻

👅

🔥

💬

⭐️刺身:帶子、牡丹蝦

⭐️深海池魚

🌟海膽鮑魚飯

⭐️魚湯

⭐️靜岡蜜瓜

👏🏻
每逢星期一至三老闆仲會免費請飲sake,因爲老闆好鍾意飲酒,所有酒杯都係喺日本各地逐對逐對買返黎,非常特別,想飲到夠就要提早book定啦!
Omakase廚師發板成日都有得食,但客人發板真係唔常見,位於銅鑼灣永光中心「曜」就提供日式私房菜🎌環境走現代風格而非日式庭院,客人可提早一日前預訂,自己決定菜單同預算,每位$1000起,設計獨一無二既料理❤️除左客人發辦,都有三款割烹套餐,最貴係姬$2280/人,店員介紹呢個餐係主打食兵庫縣A5+ 姫路和牛🐮BMS最頂級,香港比較少見,牛自由放養足18個月,入口即溶,聽到都好吸引🔅刺身分別有帶子、牡丹蝦、北寄貝同赤貝,順序去食,口感由腍滑食到爽彈😋其後就到薄切蜜柑鯛同平目魚,蜜柑鯛味帶淡淡柑橘香氣🔅海膽杯海膽下有三文魚籽、毛蟹同大閘蟹蟹肉,處理得好乾淨,冇殼啖啖肉,蟹肉質緊緻🤤可以配搭紫菜一齊食🔅麵豉炆牛腱味道完全滲入牛筋同牛腱中,牛筋好軟腍好滑,牛腱好入味👍🏻食到一絲絲肉纖維🔅韓燒牛三角用左四款水果去醃製,分別有蘋果、菠蘿、香蕉同奇異果,呢個部位有好靚油花😍口感同牛展完全唔同,滿滿油脂同肉汁,肉味都好濃🔅蟹肉茶碗蒸鮮味度達致max級‼️分別有阿拉斯加蟹、大閘蟹同松葉蟹既蟹黃,完全蓋過蛋表面,超鮮甜,蛋夠滑溜,不過胡椒調味較重🔅蟹肉芡有日本大根、甘旬、南瓜同手打蝦丸,蝦丸爽彈不鬆散,粒粒
🔅刺身
🔅海膽杯
🔅麵豉炆牛腱
🔅韓燒牛三角
🔅蟹肉茶碗蒸
🔅蟹肉芡
有日本大根、甘旬、南瓜同手打蝦丸,蝦丸爽彈不鬆散,粒粒純手工剁,不傷蝦肉組織,仲食到粒粒蝦肉🥰
🔅龍蝦黃金燒
龍蝦簡單用鹽調味,鋪上蛋黃醬去燒,彈牙惹味,師傅話新鮮既龍蝦先會黏殼🦞太好味關係所有肉都食光光
🔅海膽鮑魚燒飯團
賣相好似一口size飯堡咁🤣可以加紫菜夾埋一齊食,鮑魚用鐵板燒方式煮,分別加入牛油同肝醬慢煮1.5小時,另外飯團包左蟹肉同黑松露,外層烤得好香脆,但冇飯焦燶味,一啖食哂勁過癮😝
🔅蝦湯
用上虎蝦頭、龍蝦頭、蕃膏去煲,質感冇西湯咁稠杰,同時因為冇加奶同忌廉,唔係走香滑路線,反而天然、甘香不膩既蝦湯☺️
🔅日本水果
靜岡蜜瓜作結🍈
店員同廚師人數不多,但服務周到,感覺到每道菜都好用心去煮🔥而非機械人般對待客人,另外當晚好開心餐廳老闆請飲sake,所有酒杯都係老闆由日本買返黎,好有特色
2023-03-03
2023-03-05 50 浏览
今日去咗銅鑼灣嘅持續進修學院上堂因為成個禮拜都忙到抽筋所以都想獎勵自己喺上完堂之後去食啲正嘢,喺朋友口中得知有間新嘅廚師發板餐廳咁就真係要去試吓啦!咁餐廳位於永光中心,都係啲傳統食肆區域,我哋叫咗一個和牛廚師發板,佢嘅和牛係位於兵庫縣A5,見到啲雪花都真係好均勻同埋好細緻,燒出嚟當然係味道一流。另外廚師亦都好好咁樣燒咗龍蝦俾我哋食,龍蝦感覺好新鮮,其他刺身都係水準一流,隆重包括帶子刺身,深海池魚等等,佢嘅茶碗蒸亦都係別出心裁因為有蟹膏喺上面撈埋真係好特別,下次如果你哋周年紀念或者係公司event都可以選擇這間餐廳。
㊙️私人定制客人發板·高級日本私房菜🇯🇵-有日揾朋友食飯 無意中有人介紹呢間喺銅鑼灣嘅日本私房菜 出名食A5+和牛同玩私人定制菜單 我哋當然馬上打電話去book枱啦😛 喺book枱電話途中已經感受到大廚對食材新鮮嘅要求 因為第一次食 所以我地就㨂咗入門set 有10道菜😋-🍣刺身1️⃣時令新鮮刺身帶子都幾鮮甜 而且擺盤幾吸睛 好多花花2️⃣左口魚 魴鮄魚 金目鯛 三色薄片三款都係淡味而爽口嘅魚 加上紫酥花 突出到鮮味 如果醬汁有多啲變化會更出色3️⃣小川海膽 三文魚子 黑魚子 配醬漬拖羅蓉海膽好creamy 加上三文魚子 鮮甜海味大爆發 再撈埋本身鹹鹹地嘅醬漬拖羅蓉 呢個combo一啖啖咁食真係幾爽😋-🍲熱葷4️⃣大閳蟹 蟹膏 茶碗蒸一聞不得了 好重蟹味 除咗膏仲有啖啖肉 應該有用到蟹汁煮個高湯 所以好濃郁5️⃣味噌醬煮和牛牛腱大廚有特登介紹呢款餐廳最出名嘅牛 用咗來自兵庫縣嘅姬路牛A5+級別和牛🐮 即使係肌肉感重嘅牛腱部位 都燜到比平時更加淋 而且好入味 因為菜式開始入戲玉比較濃味 餐廳都有主動換熱茶 中和番膩感😘6️⃣松葉蟹羹配日本蔬菜及自製手工蝦丸松葉蟹羹啖啖蟹肉 加上來自日本嘅蘿蔔南瓜同甘荀 顯得食材更
㊙️私人定制客人發板·高級日本私房菜🇯🇵

大閳蟹 蟹膏 茶碗蒸

5️⃣味噌醬煮和牛牛腱
味噌醬煮和牛牛腱

6️⃣松葉蟹羹配日本蔬菜及自製手工蝦丸
松葉蟹羹啖啖蟹肉 加上來自日本嘅蘿蔔南瓜同甘荀 顯得食材更加清甜 而手工蝦丸好足料 好啱食完牛去食 可以中和番個油膩感
🦞主菜
7️⃣韓式燒A5+和牛
同樣係用上A5+級別和牛 BMS有成12咁高 油香滿滿 加上佢主要用放養嘅牛牛 所以比起其他同級別牛 肉感會重啲 更有咬口 油香同肉味比例好balanced🥰 而個醬用咗蘋果香蕉同奇異果整 除咗有少少甜味外 更可以令肉質口感更有咬落去卜卜感 可以encore❤️
燒A5+和牛

8️⃣黃金西澳龍蝦
每日新鮮即日捉嘅龍蝦 肉質好彈牙 再加上蛋黃只係少少點綴 幫手提味 唔會太鹹 所以整體都係由龍蝦自己嘅鮮味主導 又係另一個我哋會想encore嘅dish❤️
黃金西澳龍蝦

🍙主食
9️⃣蟹黃燒飯團 配 鐵板燒慢煮鮑魚及小川海膽
燒飯團有啖啖飯焦 好香口 加上蟹黃芝麻同黑松露醬 味道鹹香 而用咗鐵板燒去慢煮嘅鮑魚好淋 但又不失香口 幾高質 海膽就一貫creamy鮮甜😍 不過少可惜係因為淋咗醬汁加上飯團熱辣辣 紫菜好快就會淋 所以真係要一上就食😉
蟹黃燒飯團 配 鐵板燒慢煮鮑魚及小川海膽

🔟龍蝦湯
用咗龍蝦嘅膏 以西式煮法整 好濃郁好creamy 作為最後一道菜 好有畫龍點睛嘅效果
🍈甜品係日本蜜瓜 好甜好多汁😚
📍#曜 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
蟹黃燒飯團 配 鐵板燒慢煮鮑魚及小川海膽
  • 燒A5+和牛
  • 小川海膽
2023-03-03 29 浏览
今次嚟到走型格路線嘅 曜 有別於傳統omakase, 呢間係以日本高級食材做私房料理食到嘅都係主廚創作料理, 菜式都會比較特別逢星期一至三老闆仲會免費請飲sake 仲可以揀老闆係日本買嘅SAKE杯添矓 10品 $980【重點招牌菜】 兵庫縣姫路A5+和牛壽喜燒BMS達至12係唔同D, 完美油花比例入口即溶肉質嫩滑細膩牛味濃郁, 睇我食得好滋味就知聽師傅講呢個農場唔會好似其他農場咁夾硬用飼料谷肥啲牛,而係自由放養足18個月,所以先養到D牛牛特別好味其他特別推薦:黃金燒澳洲龍蝦表面鋪滿秘製醬汁再燒,味道濃郁咬落肉質新鮮結實, 好味道蟹黃茶碗蒸超級滑溜嘅蒸蛋原來同蟹黃係PERFECT MATCH用咗大閘蟹嘅蟹黃, 難怪味道咁濃郁仲加咗D栗子入增添口感醬油漬吞拿魚面頰用咗醬汁同薑蓉醃過, 再燒到半生熟味道層次豐富且軟稔入味海膽鮑魚飯唔洗去北海道都食到甜鮮美嘅富美丸海膽仲有爽口彈牙嘅鮑魚, 好味最後靜岡蜜瓜(忘記影), 清甜度100分呢度嘅招牌其實係「客人發板」師傅好希望客人下次黎可以提前預訂話比師傅知道想食咩唔想食咩設計一個自己鍾意嘅menu,都係每位$1000起想要不一樣嘅omakase就識
今次嚟到走型格路線嘅 曜
有別於傳統omakase, 呢間係以日本高級食材做私房料理
食到嘅都係主廚創作料理, 菜式都會比較特別
逢星期一至三老闆仲會免費請飲sake
仲可以揀老闆係日本買嘅SAKE杯添

矓 10品 $980

【重點招牌菜】 兵庫縣姫路A5+和牛壽喜燒
BMS達至12係唔同D, 完美油花比例入口即溶
肉質嫩滑細膩牛味濃郁, 睇我食得好滋味就知

其他特別推薦:
黃金燒澳洲龍蝦
表面鋪滿秘製醬汁再燒,味道濃郁
咬落肉質新鮮結實, 好味道

蟹黃茶碗蒸
超級滑溜嘅蒸蛋原來同蟹黃係PERFECT MATCH
用咗大閘蟹嘅蟹黃, 難怪味道咁濃郁
仲加咗D栗子入增添口感

醬油漬吞拿魚面頰
用咗醬汁同薑蓉醃過, 再燒到半生熟
味道層次豐富且軟稔入味

海膽鮑魚飯
唔洗去北海道都食到甜鮮美嘅富美丸海膽
仲有爽口彈牙嘅鮑魚, 好味

最後靜岡蜜瓜(忘記影), 清甜度100分

呢度嘅招牌其實係「客人發板」
師傅好希望客人下次黎可以提前預訂話比師傅知道想食咩唔想食咩
設計一個自己鍾意嘅menu,都係每位$1000起
想要不一樣嘅omakase就識揀啦~
2023-03-02 22 浏览
小食:燒雪魚乾(即燒)好香好薄脆,同平時零食唔一樣支豆(熱)粒粒飽滿刺身:赤蝦(乾淨,爽口彈牙)吞拿魚(好甜)帶子(厚身,清甜)刺身:深海雪魚(濃味)平目(即左口魚,較淡味)時令野菜煮物:南瓜、甘筍、蝦丸、松葉蟹茨汁蝦丸:超彈牙,好實在,唔腥,Saka: 微碳酸有氣saka 茶碗蒸:面層有大量大閘蟹膏+底層有栗子粒蛋好滑又夠熱醬油漬燒:吞拿魚面珠墩,痴線咁好食,好似食緊牛扒咁BMS12 和牛(西冷位)配日本蛋黃粟米非常甜,好食澳洲龍蝦黃金燒:好香,煮得剛剛熟,所以保留到肉質柔軟得黎有彈牙感慢煮鮑魚配海膽:飯用💓富美丸💓海膽拌勻,鮑魚先用牛油+清酒用鐵板燒形式煮,再用膽汁慢煮而成立魚湯:奶白又清甜靜崗縣蜜瓜: 甜到入心,超級完美
小食:
燒雪魚乾(即燒)好香好薄脆,同平時零食唔一樣
支豆(熱)粒粒飽滿

刺身
赤蝦(乾淨,爽口彈牙)
吞拿魚(好甜)
帶子(厚身,清甜)

刺身
深海雪魚(濃味)
平目(即左口魚,較淡味)

時令野菜煮物:
南瓜、甘筍、蝦丸、松葉蟹茨汁
蝦丸:超彈牙,好實在,唔腥,

Saka: 微碳酸有氣saka

茶碗蒸:
面層有大量大閘蟹膏+底層有栗子粒
蛋好滑又夠熱

醬油漬燒:吞拿魚面珠墩,痴線咁好食,好似食緊牛扒咁

BMS12 和牛(西冷位)配日本蛋黃
粟米非常甜,好食

澳洲龍蝦黃金燒:
好香,煮得剛剛熟,所以保留到肉質柔軟得黎有彈牙感

立魚湯:奶白又清甜

靜崗縣蜜瓜: 甜到入心,超級完美
2023-02-22
2023-03-01 22 浏览
今晚去了新開的「曜」食omakase,餐廳裝修黑色型格😌更有不少日本武士擺設,環境好舒服,除左吧枱仲有幾個卡位,感覺好有私隱。$980/十品❁ Sake 入口帶微碳酸,好似汽水。特別配海鮮食嘅時候,更能夠將海鮮嘅鮮味放大,食落更加新鮮。After taste 比較甜✨❁ 刺身牡丹蝦、帶子、赤身❁ 刺身平目魚、深海池魚刺身,整得好靚,上面鋪上紫蘇花、菊花瓣裝飾十分之靚✨❁ 松葉蟹羹入面有大根、紅蘿白、南瓜 、手打蝦球,用上鮮味松葉蟹絲煮汁羹,配新鮮日本蔬菜🥬蝦球彈牙好食。❁ 火炙呑拿魚面頰一拎出黎已經好香,食嘅時候仲係暖,吞拿魚面頰位置好矜貴產量好少。魚肉燒到半生熟,所以食落軟滑,配上豉油、薑蓉做調味。❁ 大閘蟹王茶碗蒸蛋 有豬肉、菇、蟹膏,好多粒粒有口感❁ 壽喜燒✨✨BMS12 和牛西冷 配日本蛋黃呢種牛係呢間餐廳主打,霜降度為最頂級,即完美油花比例,入口即溶就一定㗎啦😝😝😝超香,配上幾樣日本蔬菜,平衡油膩感。❁ 澳洲龍蝦黃金燒❤️超大隻超厚肉😍大過我嘅手掌,因為好新鮮,所以龍蝦肉一啲都無縮水,原條拉出來彈牙爽口😊醬汁用咗龍蝦膏去燒。❁ 鮑魚海膽飯整得好靚好吸引😊鮑魚上面淋滿鮑魚肝醬,海
$980/十品

❁ Sake

牡丹蝦、帶子、赤身

❁ 松葉蟹羹

❁ 火炙呑拿魚面頰

❁ 大閘蟹王茶碗蒸
蛋 有豬肉、菇、蟹膏,好多粒粒有口感

❁ 壽喜燒✨✨
BMS12 和牛西冷 配日本蛋黃

❁ 澳洲龍蝦黃金燒❤️
澳洲龍蝦黃金燒

❁ 鮑魚海膽飯
整得好靚好吸引😊鮑魚上面淋滿鮑魚肝醬,海膽用咗富美丸海膽食落鮮甜。飯嘅做法好特別,用似鐵板燒做法落牛油、酒熬製而成,食落一啲都唔油膩。

❁ 鰹魚湯
魚湯純滑乳白,鮮甜濃郁,勁香

❁ 靜岡蜜瓜
食完咁多好嘢,加埋清清地嘅水果就完美。
澳洲龍蝦黃金燒