2023-03-10
呢晚朋友帶左我去食好西, 揀左呢間新開嘅日式私房菜omakase😄同一般只係得壽司刺身嘅omakase 好唔同,而家為大家介紹下🌟首先一開始係唔同款式嘅sashimi, 為今次晚宴打開鮮甜嘅序幕💕鲂鮄魚 - 味道清甜而口感紮實嘅鲂鮄魚,配上柚子燒汁更增添清新同鮮味👍💕毛蟹&帶子&甜蝦 - 當季新鮮嘅毛蟹以爆花切方式呈上,口感鬆化🥹 厚厚嘅帶子同甜蝦都非常新鮮🤤💕金線魚&赤身 - 金線魚肉質彈牙且清甜,赤身油脂不多,但勝在新鮮😌緊接著嘅係今次晚宴嘅主菜部分💕吞拿魚面頰 - 面頰以醬油配以薑汁配漬左,燒到7成熟左右,油香豐富得黎但薑汁味道令人食完不會感覺過膩🌟💕茶碗蒸 - 配以毛蟹、鮑魚膽汁同栗子蓉,呢個組合十分新鮮,栗子蓉為嫩滑嘅蒸蛋增添口感,而毛蟹同鮑魚膽汁令味道更昇華🥹💕野菜煮 -大根、南瓜、自家製海老丸子以毛蟹芡汁增添鮮味,海老丸子以新鮮蝦人手打成,超級彈牙且蝦味香濃!😆💕Sukiyaki - 黎到重頭戲,BMS 12 兵庫縣放養牧場產嘅頂級A5+姬路和牛!擁有完美霜降比例嘅佢食落嫩滑之餘帶點咬口,味道香濃且不會膩,配埋新鮮蛋黃更加完美🤩🌟韓式燒牛三角 - 食到後面師傅請左我地試用
緊接著嘅係今次晚宴嘅主菜部分
🌟韓式燒牛三角 - 食到後面師傅請左我地試用左4種水果醃製嘅燒牛三角,比起頭先嘅西冷部位,牛三角帶有筋位,更有咬口但又十分香甜🤤
💕海膽鮑魚毛蟹肉飯 - 最後一道主菜,個飯用左鮑魚膽醬同黑松露拌勻,配以毛蟹熬製嘅醬汁,加上三款鮮味爆棚嘅海膽鮑魚同毛蟹,我比十粒⭐️
食到好唔捨得完結嘅晚餐,中間同師傅一路傾一路食超級開心🥹
原來呢道除左做omakase私房菜,仲有客人發板! 預訂嘅時候講定想食咩食材,師傅會度身訂製每位$1000起嘅menu, 可以食得更啱心水😋
💕龍蝦湯 - 好濃郁嘅龍蝦味👍
💕靜岡縣蜜瓜 - 十分香甜
🍶剛好遇著老闆請飲sake, 味道甜甜嘅sake同今晚嘅海鮮好夾😋