2023-02-28 25 浏览
刺身:包括帶子丶牡丹蝦、深海池魚、魴鮄,每款都好鮮甜,池魚嘅魚味較濃,魴鮄肉質爽彈醬油漬吞拿魚面頰:平時比較少食嘅部位,燒到外熟內生,口感上有唔同變化,調味不錯蟹肉羹:底湯係用日本嘅大根熬製而成,各款蔬菜鮮甜,加上淡淡嘅蟹香蟹黃茶碗蒸:上面鋪咗少少大閘蟹嘅蟹黃調味,蟹味非常突出,另外有栗子蓉鋪底壽喜燒:用嘅A5+和牛係嚟自於兵庫縣姬路👍(BMS去到12,係最理想嘅油花比例,而且喺農場自由放養足足18個月架),入口有好香嘅牛味,加上蛋汁,完全唔油膩,另外想讚下粟米好甜黃金燒澳洲龍蝦:燒到肉質外熟內生,最正係個蝦腦鮑魚伴海膽飯:海膽已經同飯完全融合咗一齊,另外鮑魚上面嘅汁係用鮑魚膽煮成,充滿曬鮑魚味魚湯:好濃郁既魚味,唔係好岩我口味最後每人一塊靜岡蜜瓜,甜~

黃金燒澳洲龍蝦:燒到肉質外熟內生,最正係個蝦腦

魚湯:好濃郁既魚味,唔係好岩我口味

最後每人一塊靜岡蜜瓜,甜~
2023-02-27 28 浏览
A5和牛他他 - 用既係BMS12的A5和牛,BMS12即油花比例最頂級,口感柔嫩。師博教我們用紫菜包着和牛他他吃,吃完再吃蕃茄解膩。帝王蟹•牡丹蝦刺身 - 生平第一次食蟹刺身,肉質軟滑,味道鮮甜,牡丹蝦有彈力。海膽 - 配吞拿魚蓉、三文魚籽。海膽入口即溶,鮮味無懈可擊。鮑魚海膽飯 - 鮑魚經過慢煮,好入味,又唔會好韌。北海道厚岸蠔 - 蠔身唔算好大隻果款,但蠔味好重,入口鮮甜,海水味唔會太重,加上柚子汁作調味燒和牛海膽卷 - 和牛油脂經火灸後更出,有啲入口即溶,裡面再包海膽,好正😋

鮑魚海膽飯 - 鮑魚經過慢煮,好入味,又唔會好韌。

曜 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓-🍣平時食Omakase 一定係一件接一件嘅壽司,模式大同小異,由淡至濃,食得多都估到下一品係食咩魚🤭-🎌今晚去咗呢間以日本高級食材做私房料理嘅廚師發辦,目前主要有兩個Menu,分別係「矓」(🦞龍蝦)同「帝」(🦀帝王蟹)主題 。-📖Menu只會透露「帝」呢個套餐做蟹宴主題,總共有16品,包括名貴食材,例如鮑魚、海膽同埋A5+和牛!實際究竟有咩菜式,就要到時先會揭曉,神秘感高!🪄-🐮一般食日本和牛最常見都係A4/A5 已經覺得係極品,A5+ 和牛真係第一次見☺️-💫餐廳主打日本兵庫縣姫路 A5+和牛,佢哋嘅姫路和牛有頂級油花認證,BMS 總共有12個等級,和牛油脂需要達到最高級別,即BMS12, 先能夠冠以A5+ 呢個名銜!(食私房菜就係有呢樣好,又可以喺店主同埋師傅身上學到野🤭)-🍶店主仲好好客咁請我地飲sake ☺️,老闆好鐘意收藏特色酒杯,每隻都好靚又罕見!-🦀帝。主廚創作料理16品 $1680🦀-▫️赤身,帶子,牡丹蝦,長腳蟹講明係蟹宴又點少得長腳蟹!長腳蟹肉質飽滿爽彈,味道清幽淡雅。赤身油脂豐富,入口即溶,而且味道餘韻悠長!-▫️呢道菜色
曜 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
實際究竟有咩菜式,就要到時先會揭曉,神秘感高!🪄

🦀帝。主廚創作料理16品 $1680🦀
▫️赤身,帶子,牡丹蝦,長腳蟹
講明係蟹宴又點少得長腳蟹!
長腳蟹肉質飽滿爽彈,味道清幽淡雅。
赤身油脂豐富,入口即溶,而且味道餘韻悠長!

▫️呢道菜色包含大閘蟹蟹黃,長腳蟹肉,北海道富美丸海膽同埋魚子配搭而成。入口層次豐富細膩,海膽飽滿挺身,色澤鮮明,配以長腳蟹肉一齊食有助增強鮮甜度!

▫️岩手縣岩蠔 配柚子醋
手掌咁大嘅岩手縣岩蠔,有濃厚嘅蠔味同淡淡海水味,好似牛奶果種嫩滑鮮甜,裙邊位置口感較爽,配以柚子醋更加清新!

▫️醬油燒吞拿魚面頰
利用薑蓉癖腥味,煮到半生熟狀態,入口即化,醬油味豐富!

▫️醬燒姬路A5+和牛三角肉
運用蘋果蓉醃製過,透過高火燒香以確保珍貴嘅油脂可以盡量保留,呢個部位充滿油花,肉質極細滑!佢地嘅姫路和牛放養足18個月,所以先可以做到牛味濃郁之餘而且入口即溶而不膩。
A5+ 呢個等級嘅和牛香港好少見架,好難得試到😇

▫️茶碗蒸
表而充滿大閘蟹蟹黃羹而底部配以甜香栗子。
蒸蛋極為絲滑,蟹黃羹混入淡淡蛋香,蟹黃鮮香甜美,口感更豐厚!

▫️手打蝦丸配松葉蟹肉
師傅獨門工藝運用澳洲虎蝦加海鹽精製而成嘅手打丸,鮮味爽彈,配以松葉蟹肉、大根汁、南瓜甘筍等蔬菜,湯底鮮甜。

▫️黃金燒帝王蟹腳
一般會用配以海膽燒蟹腳,師傅特意用鹹蛋黃帶出鮮味。
燒到剛剛熟,保持海水鮮味,而且蟹肉仍然濕潤柔滑。

▫️姬路A5+和牛肉眼片Sukiyaki
湯底帶微甜且醬油味唔濃,比起坊間壽喜燒清淡,令到姬路A5+和牛甜味更為突出!
配以時令日本蔬菜,包括露旬、旺菜、菇、粟米,每款都極香甜!

▫️ 南非鮑魚炒飯
南非鮑魚嘅烹調方法絕對係心機菜式,師傅先將鮑魚膽汁取出打成膽蓉,再用牛油、鹽煎香,煎香過後炆焗45 分鐘,再浸兩日,所以鮑魚除咗有食材本身嘅鮮甜之外,仲醃得好入味!味道香濃,質感又爽又滑。
配以成串紫蘇花同魚子一齊食,非常滋味,而且紫蘇花一粒一粒混入飯底內一齊食,絕對有加乘作用

▫️龍蝦湯
埋尾有個龍蝦湯,屬於比較西式做法,湯底較杰。
▫️靜岡縣蜜瓜
最後以靜岡縣蜜瓜作結尾,清甜清足!

2023-02-23
2023-02-26 57 浏览
近年香港多咗好多omakase嘅餐廳,食多幾次就發現佢地嘅食材同做法都太同小異,冇乜驚喜。朋友介紹咗呢間「曜」,佢以日本高級食材做私房料理,風格唔拘泥於傳統日式,相對上有驚喜。餐廳裝潢行型格路線,好有現代感。原來呢到除左有兩個set比客人第一次黎試之外,仲有招牌嘅「客人發板」,真係第一次聽。師傅希望客人下次嚟之前可以講定食乜唔食乜,咁就有一個自己鍾意嘅menu,定價都係每位$1000起,豐儉由人。呢到嘅老闆好鍾意飲酒,每逢星期一至三老闆仲會請大家免費飲sake。嗰日佢請我地飲一枝叫光榮嘅有汽嘅sake,好特別。除咗酒,佢嘅酒杯都係喺日本各地買,十二生肖嗰套杯非常特別,正!矓(十品$980)我們為晚餐選擇了「矓」套餐,每道菜都精心準備,味道非常鮮美,仲可以欣賞到精湛嘅烹飪技巧。壽喜燒除咗刺身同熟食,我覺得最特別係嚟自兵庫縣姫路A5+和牛,加埋蛋漿食好好味!佢地俾埋證書我地睇,BMS達至最頂級嘅12,完美嘅油花比例喺香港好少見。最咗入口即溶,仲有好香嘅牛味,食兩片都唔會覺得漏。師傅講呢個農場唔會夾硬用飼料谷肥啲牛,呢啲牛自由放養足18個月,正。粟米同菜都好甜。刺身有左口魚、帶子、牡丹蝦同埋

矓(十品$980)

壽喜燒

刺身
有左口魚、帶子、牡丹蝦同埋深海池魚,全部都好鮮甜,最中意左口魚包住啲紫蘇花食,又彈牙又香。

醬油漬吞拿魚面頰
平時好少食呢個位,燒到半生熟,味道濃郁。

蟹肉羹
個芡汁係用大根熬製出嚟,蝦丸鮮味彈牙,加上淡淡嘅蟹香好味。其他蔬菜都鮮甜,我最中意南瓜。

蟹黃茶碗蒸
個蛋好滑,熱辣辣。個面鋪咗大閘蟹嘅蟹黃,味道十分搶,個底就有栗子。

黃金燒澳洲龍蝦
大大隻!燒到啲龍蝦膏好香,多到漏出嚟,而且肉質紮實鮮嫩!

鮑魚伴海膽飯
海膽份量好多,嗰日係用咗富美丸,甜,個飯都用咗海膽煮。而鮑魚就用返鮑魚膽汁去炆,入味彈牙。

魚湯
有好濃郁既魚味,又暖暖胃,正。

靜岡蜜瓜
好甜,完美收結!

整體而言,我非常推薦呢間餐廳。它的料理,裝潢,服務和氛圍都是一流的,是一個享受美食的好地方。
2023-02-25 59 浏览
銅鑼灣新開咗間日本料理私房菜,與一般廚師發板不同,不是食壽司、串燒或天婦羅,而是整頓晚餐都是由主廚自己創作的料理,沒有預先既定的餐單,選用當天日本直送的時令食材來製作料理,可以說是「獨一無二」,充滿期待和神秘感。此外,餐廳亦主打獨有的兵庫縣姬路A5+和牛,BMS油花霜降度達到最高級12,因此才能被稱為A5+和牛。,餐廳位於銅鑼灣永光中心16樓全層,裝潢充滿高檔日式料理店的格局,有大概12位吧檯座,亦有幾個卡位座,更設有一間大廂房,適合多人聚會。我哋選擇了「帝」創作主廚料理 16品 ($1680),以阿拉斯加帝王蟹做主打,有16道高級創作料理。老闆好鍾意飲酒,每逢星期一至三老闆仲會請大家免費飲sake,滿足程度立即升級!先來個總結:第一次嘗試高級日本料理私房菜,是一次非常之滿足的體驗。每一道創作料理都有其特色,食材高質新鮮味美,由主廚為你即席烹調。16道料理都沒有餐單,充滿了神秘感和期待。主廚亦有和顧客交流,講解每道菜的特色和烹調方法。服務更加是非常貼心和高水準。真心推薦☺️☺️另外,除咗set,其實餐廳更有「客人發板」,客人可以提前預訂,說明話想食咩唔想食咩,主廚就會tailor made

另外,除咗set,其實餐廳更有「客人發板」,客人可以提前預訂,說明話想食咩唔想食咩,主廚就會tailor made一個菜單,都係每位$1000起,豐儉由人,夠晒VIP的感覺!

「帝」主廚創作料理16品 $1680

1. 赤身,帶子,牡丹蝦,長腳蟹
先來一碟刺身,第一次食長腳蟹刺身,味道比較清淡,加上少許washabi和豉油帶出食材的鮮味。其他刺身亦非常新鮮甜美
2. 海膽杯
海膽使用了北海道的富美丸海膽,超級鮮甜,下面是大閘蟹蟹黃+蒸熟的長腳蟹,表面再加上鮮甜的魚籽,整合起來是超級鮮甜,味道層次豐富。
3. 岩手縣岩蠔
大大隻日本岩蠔,配上柚子醋,有口感,肉身爽膽且鮮甜
4. 醬油燒吞拿魚面珠
第一次食吞拿魚面珠,肉質彈牙,味道香濃,經過醬油燒煮到半生熟,味道層次豐富。
5. 姬路和牛三角
第一次食A5+ 和牛,仲要係稀有的牛三角部位,肉質軟淋,油脂分布均勻,味道是超級濃郁!用蘋果蓉醃製過,再輕輕用高火燒,好味程度爆登!職員講這個姫路的和牛農場不會用飼料谷肥啲牛,而是自由放養足18個月,所以先可以做到有肉味而且入口即溶得黎唔”漏”。
6. 茶碗蒸
蒸蛋非常滑溜,加上味道香濃的大閘蟹蟹黃羹,底部更加入少許粟子碎,好味!
7. 手打蝦丸+蔬菜
蝦丸100%由虎蝦打造,口感非常爽彈,味道清雅,伴菜有大根、南瓜、甘荀,再加上松葉蟹肉,湯汁亦十分鮮甜,屬於比較清淡嘅菜式清一下味蕾。
8. 黃金燒帝王蟹腳
蟹肉非常鮮嫩清甜,火喉控制得剛好,有少許燒香而內裡依然保持鮮嫩有肉汁。表面掃上一層薄薄的鹹蛋黃,沒有搶過蟹肉的鮮甜味。
9. 姬路和牛肉眼壽喜燒
淨係睇個樣就知冇得頂,油脂分布超靚,果然是A5+和牛。肉味的鮮甜與牛三角不相伯仲,口感是入口即溶,和牛的鮮甜味沒齒難忘,係食過最好食的肉眼!壽喜燒還有伴菜露旬、旺菜、菇、粟米,同樣是高質食材。
10. 南非鮑魚膽汁炒飯
鮑魚加上了鮑魚膽蓉去炆煮,非常入味,加上紫蘇花更加清香有明顯味道提升。個炒飯底亦用上了鮑魚膽蓉去炒,味道甘香,再配上魚籽,非常好味!
11. 龍蝦湯
用上龍蝦頭和龍蝦殼去炒香,加上蕃茄和麵撈,煮成一碗龍蝦湯,是以西式煮法,即法式濃湯一樣。味道香濃龍蝦鮮味突出
12. 靜岡縣蜜瓜
最後以靜岡縣的蜜瓜作結,非常之清甜多汁,滿足。
2023-02-23
銅鑼灣有好多omakase,最近新開咗一間好有特色既omakase🥰 由門面到餐廳裏面,裝潢呈高檔感,有幾個卡位座,亦都有個大包廂。最特別既係佢哋既和牛係BMS*12 兵庫縣姬路A5+和牛🐮 12係最頂級,而且啲牛係以自由放養既方式飼養咗18個月,有別於一般用強行餵飼既方式養既牛,所以和牛唔會太肥膩,係香港獨有🌟 而且料理配搭都比較新穎,幾有創意😆🔸🤍「矓」 10品 $9801️⃣刺身打響頭炮既有赤身、帶子、牡丹蝦🤍 赤身既花紋勁靚,魚味幾濃😍 帶子肉質勁滑嫩🤤 刺身全部都好新鮮甜美😆2️⃣深海池魚、魴鮄魚勁晶凝通透,切得好薄身😍 下面仲有大大塊紫蘇葉😌 師傅教我哋要先食魴鮄魚,因為深海池魚比較濃味,要之後先食。入口真係好甘香👍🏻3️⃣高糖番茄配柚子葉蕃茄好甜而且咬落去口感都幾爽口☺️ 加埋柚子葉超fresh!4️⃣蝦丸大根野菜蝦丸係手打,非常彈牙,鮮味十足。南瓜唔會太腍,而且大根好入味🤤 師傅刀工好好,紅蘿蔔𠝹成一個好靚既花花🌸5️⃣醬油燒呑拿魚面豬登超好味!呑拿魚面豬登燒到半生熟,層次豐富,內層肉質粉嫩,個口感滑滑地,而且配埋醬油真係好好食😋6️⃣BMS*12 兵庫縣姬路A5+和牛終於到我期待好耐既和牛🥰

🔸
🤍「矓」 10品 $980

1️⃣刺身

2️⃣深海池魚、魴鮄魚

3️⃣高糖番茄配柚子葉

4️⃣蝦丸大根野菜

5️⃣醬油燒呑拿魚面豬登

6️⃣BMS*12 兵庫縣姬路A5+和牛
終於到我期待好耐既和牛🥰 和牛醃咗15分鐘再高温燒,再加埋啲蘋果蓉🤩 果然BMS12既和牛真係與別不同,油花比例完美,牛味好濃,入口即溶,但又唔會好膩🥹

7️⃣蟹黃蒸蛋
上層有大閘蟹蟹黃加埋帝王蟹汁,蒸蛋口感滑溜,食到最底仲有啲粟子碎,幾特別既配搭,好有驚喜🥹

8️⃣A5和牛壽喜燒
和牛係西冷既部分,完美油花比例,好濃牛味又唔會漏🥹 沾埋蛋黃一齊食好正🤤 北海道白粟米甜甜哋,幾好食😋 仲有娃娃菜同蘑菇,全部都好入味🤤

9️⃣龍蝦黃金燒
呢個set既主打🤩 新鮮澳洲龍蝦🦞 超大隻,每人半隻,芝士焗龍蝦焗到金黃色,蝦肉肉質結實🥰

🔟海膽鮑魚飯
賣相已經好吸引🤩 用鮑魚膽汁燘鮑魚,再用鐵板燒香,飯撈咗海膽,成個飯真係好惹味🤤

🥣鯛魚湯
純滑乳白既湯,好濃郁,而且好暖胃😌

🍈靜岡縣温室蜜瓜
最後既甜品係嚟自靜岡縣既温室蜜瓜,清甜又多汁🥹✨

成個體驗都好正,好優閒,師傅會同我哋介紹每一道菜既烹調方式,我哋慢慢品嚐每一道菜😋 成餐omakase食咗2個半鐘😌
2023-02-20
朋友喺外國番左黎香港🤣 真係已經有幾年冇見過面 一落機我哋就去食餐好嘅🙆🏻‍♀️ 朋友話好耐冇食過啲日本野 我就話 不如去食餐勁嘅 食個omakase😂 咁啱遇着情人節 所以仲可以食埋佢哋餐廳嘅情人節套餐😂😂 .呢一間餐廳同其他餐廳有啲唔同 呢幾年有好多omakase嘅餐廳 不過其實呢啲餐廳無論係食材同做法方面都差唔多 去過某啲omakase嘅舖頭 來來去去都係食差唔多嘅菜式 好似冇咩驚喜咁樣😞 (遲啲介紹返之前食過 令我失望嘅omakase)呢間Omakas就用高級食材做啲私房料理 風格唔係完全跟足傳統日式做法 所以食落去會有驚喜🙆🏻‍♀️我哋開頭以為撞啱情人節會有特別收費 但不但冇加價 仲送off menu野食 老闆仲全晚請大家飲酒 可惜我哋兩個就唔係好飲開酒 所以就冇要到 以免造成浪費啦.今次呢一個set係情人節出嘅特別套餐 叫做 浪漫「蟹」逅 $1680一位 冇諗過情人節都唔收+1😂😂😂一共有16道料理🙆🏻‍♀️.🐷和牛他他 配高雄蕃茄🍅牛肉係事先被醃製過 所以非常之香高雄嘅蕃茄特別甜 蕃茄肉都特別爽口而且配有紫菜 可以用紫菜夾住和牛黎食🙆🏻‍♀️.🐷多士 配和牛油仲有一份少少哋嘅前菜

一共有16道料理🙆🏻‍♀️
🐷和牛他他 配高雄蕃茄🍅
牛肉係事先被醃製過 所以非常之香
高雄嘅蕃茄特別甜 蕃茄肉都特別爽口
而且配有紫菜 可以用紫菜夾住和牛黎食🙆🏻‍♀️
🐷多士 配和牛油
仲有一份少少哋嘅前菜 中間好似蠟燭嘅其實係和牛嘅油份 等到燒到咁上下 師傅就會幫我哋將中間條芯掹走 然後我哋可以將啲多士點落去油味超級香濃嘅油裡面🙆🏻‍♀️ 絕對同我哋平時就咁點一啲普通嘅牛油唔同架
🐷牡丹蝦+阿拉斯加蟹腳
牡丹蝦非常鮮甜 蟹腳超級大條 口感好滑好鮮 影完相之後 師傅仲會幫我哋將隻蟹腳 切開幾件方便進食 非常貼心🥰🥰
🐷赤身 響螺 北寄貝
赤身嘅魚油比較少 咬落去比較實同埋有咬口
響螺同埋北寄貝都非常爽口🙆🏻‍♀️
🐷阿拉斯加蟹籽 海膽 三文魚籽 吞拿魚蓉
第一次食呢一個組合 真係非常好食
面頭嘅阿拉斯加蟹籽係師傅提前浸咗一晚嘅~ 中間嘅海膽非常新鮮 下面嘅三文魚子好大粒 師傅亦都係用甜豉油浸過 呢度嘅三文魚子 亦都係比出面食到嘅三文魚子更加鮮甜 最底 仲有啲吞拿魚蓉 亦都係非常鮮甜
🐷厚岸蠔
呢一隻生蠔冇咁大隻 原因係因為師傅唔想客人咁快就覺得好油膩 所以個size都係控制得好好 隻蠔非常新鮮同埋鮮甜🦪 而且仲用咗啲柚子醋 令到成個感覺更加Fresh🐷
🐷和牛 海膽 大葉花
塊和牛 喺師傅燒緊嘅時候已經聞到非常非常香 師傅解釋呢一個係黎自日本兵庫縣姫路A5+和牛 非常高級非常靚 佢仲話有一個叫做BMS嘅level去計牛嘅質素 今次呢一個係達至12咁高 即係最頂級 完美嘅油花比例 平時喺香港就算係去啲食日本料理或者omakase都少見 而且呢一隻牛特別地方係在於佢唔似平時食到嘅和牛剩係入口即溶但係冇咩牛味 就算油分充足 但有時仲會食到好滯
呢隻和牛唔止有好香肉味 仲唔會覺得漏喉 因為師傅話出呢一隻牛嘅農場唔會格硬谷肥啲牛 而係自由放養足18個月 可以見到時間成本非常之高 用咗人哋好多倍嘅時間先去養得大一隻牛 所以先可以做到有肉味而且入口即溶得黎唔會覺得漏喉🥰
而中間嘅海膽係師傅是先用醬油漬浸個15分鐘 上面配有大葉花 同埋有少少魚子醬 無論係賣相 定係味道都可以昇華到去另一個層次🤣
🐷時令野菜煮物
呢一個熱食裏面有紅蘿蔔同南瓜 最特別嘅係有師傅嘅手打蝦丸 湯底係用煮大根嘅汁 所以好鮮甜 仲配有松葉蟹碎
🐷蟹
蟹肉係燒到半生熟非常新鮮同埋嫩 師傅話如果燒到全熟嘅話會痴牙 同埋蟹肉會變得乾身唔好食 重點係好厚肉 仲準備咗一個醬 如果覺得啲蟹唔夠鹹嘅話可以落少少去調味
🐷蟹黃茶碗蒸
茶碗蒸面頭有啲大閘蟹嘅肉碎 隻蛋蒸得非常滑 同埋充滿着蟹嘅鮮香
🐷壽喜燒
呢一個可以話係壽喜燒嘅濃縮版 又係用到靚牛 湯底幾甜 我哋都好鍾意 同埋配有超級甜嘅旺菜、日本粟米、切咗花嘅形狀嘅紅蘿蔔、同埋啡菇
每人仲有一個蛋黃可以攞嚟撈個牛肉食 呢個配搭真係非常好食
🐷鮑魚
鮑魚用咗鮑魚膽汁去炆 炆到佢出味 做法類似鐵板燒咁樣 落咗啲牛油、黑椒、鹽呢啲基本食材去兜 食落爽甜 下面仲有少少飯 仲要係切咗個心形嘅形狀
🐷魚湯
用咗黃腳立同埋雕魚去煲呢一個湯 味道非常鮮甜 食完咁多生冷嘢仲可以暖吓個胃
🐷靜岡蜜瓜
平時成日都聽開靜岡小姐呢個蜜瓜 但係一直都冇機會試 估唔到今次可以試吓靜岡縣嘅蜜瓜 真係非常甜 佢嘅口感亦都係非常軟滑🥰
呢晚黎到永光中心新開既omakase店店內裝修型格,無拘束感,除咗sushi counter仲有卡位、包房。呢度有兩個set ,我哋揀咗$980 10品嘅牡丹蝦 鮮爽甘甜,豐腴濃郁。鮮帶子 貝肉細密厚身鮮味。先嚐淡香魚味既魴鮄魚(右)味道清甜肉質爽口薄切晶瑩,紋理清晰深海池魚(左)相對味道厚身。入口魚油甘香細膩醬油漬吞拿魚面頰肉火炙過外層半生熟,入口濃郁輕帶薑味。蝦丸大根野菜手打蝦丸鮮味彈牙南瓜唔會煮得太腍,保留返爽口感,味道甜美用埋大根既汁跟帝皇蟹肉煮芡汁,味道更圓滑! Sukiyaki 用上兵庫縣姫路既A5+和牛放養左18個月~ 選用BMS12最頂級級別既西冷部位脂香肉味都好平衡,軟腍得黎肉味濃香和牛掛上蛋黃汁更香滑味鮮食埋北海道白粟米、蘑菇、娃娃菜清清味蕾! 茶碗蒸 上層由大閘蟹蟹黃+帝王蟹汁煮調成 味道唔咸,鮮味濃厚蒸蛋滑溜,底下有甘栗粒。澳洲龍蝦黃金燒每人有半邊芝士焗龍蝦,焗得好香,龍蝦膏肉質紮實、細緻鮮嫩!鮑魚海膽飯用返鮑魚膽汁去炆鮑魚,再用鐵板燒香米飯加左海膽,軟腍彈牙。 魚湯用左魚頭魚骨炒香煮成奶白色湯,味道鮮濃,好味暖胃! 最後以靜岡縣溫室蜜瓜作結! 下次會揀星期
呢晚黎到永光中心新開既omakase店

呢度有兩個set ,我哋揀咗$980 10品嘅[矅]
牡丹蝦 鮮爽甘甜,豐腴濃郁。
鮮帶子 貝肉細密厚身鮮味。

先嚐淡香魚味既魴鮄魚(右)
味道清甜肉質爽口
薄切晶瑩,紋理清晰
深海池魚(左)相對味道厚身。
入口魚油甘香細膩

醬油漬吞拿魚面頰肉
火炙過外層半生熟,入口濃郁輕帶薑味。

蝦丸大根野菜
手打蝦丸鮮味彈牙
南瓜唔會煮得太腍,保留返爽口感,味道甜美
用埋大根既汁跟帝皇蟹肉煮芡汁,味道更圓滑!

Sukiyaki 用上兵庫縣姫路既A5+和牛
放養左18個月~
選用BMS12最頂級級別既西冷部位
脂香肉味都好平衡,軟腍得黎肉味濃香
和牛掛上蛋黃汁更香滑味鮮
食埋北海道白粟米、蘑菇、娃娃菜清清味蕾!

茶碗蒸
上層由大閘蟹蟹黃+帝王蟹汁煮調成
味道唔咸,鮮味濃厚
蒸蛋滑溜,底下有甘栗粒。

澳洲龍蝦黃金燒
每人有半邊芝士焗龍蝦,焗得好香,
龍蝦膏肉質紮實、細緻鮮嫩!

鮑魚海膽飯
用返鮑魚膽汁去炆鮑魚,再用鐵板燒香
米飯加左海膽,軟腍彈牙。

魚湯用左魚頭魚骨炒香煮成奶白色湯,
味道鮮濃,好味暖胃!

最後以靜岡縣溫室蜜瓜作結!

下次會揀星期一至三再黎,老闆會請飲sake,氣氛會更好!
2023-02-22 289 浏览
*💭曜情人節的晚上到訪了這間新開張的日式私房料理🥰餐廳裝潢偏型格摩登路線,更放上了武士擺設🫡有別於一般坊間的𝑜𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒,餐廳以私房料理為主,而非傳統的刺身壽司,在日本高級食材上再加上心思,相當有驚喜😍這晚的情人節套餐主題是浪漫蟹詬,即便是節日,但𝑚𝑒𝑛𝑢也沒有額外收費🥰老闆更請全部客人一起享用𝑠𝑎𝑘𝑒😍聽店員說老闆是愛酒之人,所有的𝑠𝑎𝑘𝑒杯都是老闆親自在日本選購,而且每星期一至三都會請客人飲酒🙊✏︎和牛他他🐂前菜是和牛他他,配上混合了山葵的富士蘋果絲,味道清甜,帶些許刺激感,配上烘烤過的紫菜,更有層次感☺️吃完和牛他他後再享用日本高糖蕃茄,微酸帶甜的味道更開胃😋✏︎帝王蟹腳•牡丹蝦刺身🦀帝王蟹腳超大條,肉質柔軟鮮甜,份量超多,令人驚豔😍牡丹蝦相較之下肉質彈牙甜美😋✏︎粒貝•北寄貝•赤身🐟粒貝和北寄貝口感彈牙,不會韌,赤身魚味濃郁🥰✏︎海膽•拖羅蓉•阿拉斯加蟹籽•三文魚籽🦀海之珍寶的組合🥹入口是滿滿的鮮味,海膽和三文魚籽完全沒有腥味☺️✏︎岩手縣蠔🦪配上柚子醋和辣蘿蔔蓉,生蠔新鮮偏𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦😋✏︎火灸和牛海膽🐂兵庫縣路的𝐴5+和牛😍油脂分布高達頂級𝐵𝑀𝑆12,聽說更是全港獨家🙊 牛味超香,而且感
💭曜

✏︎和牛他他🐂

✏︎帝王蟹腳•牡丹蝦刺身🦀

✏︎粒貝•北寄貝•赤身🐟
粒貝和北寄貝口感彈牙,不會韌,赤身魚味濃郁🥰

✏︎海膽•拖羅蓉•阿拉斯加蟹籽•三文魚籽🦀

✏︎岩手縣蠔🦪
配上柚子醋和辣蘿蔔蓉,生蠔新鮮偏𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦😋

✏︎火灸和牛海膽🐂
兵庫縣路的𝐴5+和牛😍油脂分布高達頂級𝐵𝑀𝑆12,聽說更是全港獨家🙊 牛味超香,而且感覺亦不會太膩😋聽說是因為所有牛都是自由放養,所以才能做到這種口感🥰

✏︎大根•松葉蟹肉🦀
醬汁是用蘿蔔熬製,非常鮮甜順滑😋

✏︎燒蟹腳🦀
用上了鹽燒和黃金燒的方式,蟹腳超多肉,鮮味十足,配上蟹面豉,多層味道在口腔中暢泳🥹

✏︎茶碗蒸
蒸蛋滑溜,用上了蟹湯連蟹肉一起蒸煮,頂層更放上了大閘蟹黃,第一次吃到這種配搭😍

✏︎肉眼和牛壽喜燒配日本蛋黃🐂
醬汁甜甜的不會過咸,肉眼和牛點上日本蛋黃,入口軟稔順滑😋

✏︎鮑魚心形飯🥰
鮑魚先鐵板燒後再用慢火炆煮過,入味彈牙,再配上心形的鮑魚肝醬撈飯,非常美味,而且完全沒有腥味🤤

✏︎鯛魚湯🐟
呈超美的奶白色,非常濃郁

✏︎靜崗縣溫室蜜瓜🍈
新鮮多汁,是美滿的完結😋
2023-02-22 27 浏览
近年好多omakase食材同做法都太同小異,不過比我發現到呢間係以日本高級食材做私房料理,風格冇比傳統日式框住!有驚喜!一坐低侍應介紹有兩個set之外,仲可以「客人發板」😂可以提前預訂話比師傅知道想食咩唔想食咩,設計一個自己鍾意嘅menu!新開張已經full booking🙈當日兩個師傅一打16~老實講有少少吃力~我地叫咗[矓]主廚創作料理10品($980)食咗3個鐘🤣最surprise 係佢哋黎自兵庫縣姫路A5+和牛!師傅介紹BMS達至12,即係最頂級,佢哋油花比例好完美,喺香港好少見,唔似坊間和牛剩係入口即溶,完全冇牛味又好滯~呢隻和牛好香肉味之餘仲唔會覺得”漏”!仲有證書添!和牛配埋生蛋一齊食真係好食到傻!絕對係今餐mvp!!真係大開眼界😂佢哋嘅澳州龍蝦都好新鮮彈牙~唔會好un !食得出係間好有心嘅小店🫶🏻

雖然日本已開關了,但香港依然有不少日式餐廳開張還有不少捧場客。今晚去了新開的「曜」食omakase,試了情人節套餐「浪漫蟹詬」- 合共16品。近年有太多omakase,但主打壽司刺身為主,魚類離不開吞拿魚、池魚等,但這次這間主打日本高級食材做私房料理,有長腳蟹,風格獨特,餐廳裝修也有別於傳統鮨店,主要以黑色型格為主,更有不少日本武士擺設。預訂當日,店員還提前問了有什麼食物敏感或不想吃的食物,以便及時預備食材。總共有16道菜:1. 前菜和牛他他 - 用上A5和牛,口感柔嫩。師博教我們用紫菜包着和牛他他吃,吃完再吃蕃茄解膩。2. 帝王蟹牡丹蝦刺身,生平第一次食蟹刺身,新鮮到貨,蟹肉肉質軟滑,味道鮮甜,蟹肉如花朵般綻放,牡丹蝦有彈力,感受到食材仍在口腔暢泳。3. 海膽 - 配吞拿魚蓉、三文魚籽。海膽入口即溶,鮮味無懈可擊,三文魚子晶瑩剔透。4. 鮑魚海膽飯,鮑魚經過慢煮,好入味,又不會好韌。5. 岩蠔,蠔身大隻,蠔味好重,入口鮮甜creamy,加上柚子汁作調味。6. 燒和牛海膽卷,和牛油脂經火灸後更出,入口即溶,裡面再包海膽,好正。而和牛其實是來自自兵庫縣姫路A5+和牛,BMS達至12,即係

總共有16道菜:

4. 鮑魚海膽飯,鮑魚經過慢煮,好入味,又不會好韌。

6. 燒和牛海膽卷,和牛油脂經火灸後更出,入口即溶,裡面再包海膽,好正。而和牛其實是來自自兵庫縣姫路A5+和牛,BMS達至12,即係最頂級,完美油花比例,相比飛驒宮崎神戶同樣美味。

7. 燒蟹腳,長腳蟹又長又多肉又結實,用上了鹹蛋衣燒,又用了鹽燒,兩種口味,比起刺身更是另一種口感。

當晚還食了鯛魚湯、壽喜燒牛肉、煮物等,樣樣出色美味。是晚老闆都在場,還請了在場食客飲sake,好闊綽。

總括而言,餐廳食材新鮮,師傅每一道菜都解釋得好清楚,非常用心👍🏻

2023-02-19 34 浏览
15號已經過咗情人節 不過我哋去到銅鑼灣呢一間食Omakase嘅餐廳 仲可以食到情人節套餐🤣 呢間餐廳唔似其他餐廳 香港有啲餐廳其實來來去去都係食差唔多嘅食材同埋做法 俾咗成千蚊但係就冇咩驚喜 但係今次呢一間餐廳就唔係完全跟足日本傳統嘅手法去整日本料理 所以好多做法都係比較特別 食嘅時候唔會覺得沉悶撞啱情人節前後呢有啲大日子但係都冇收到+1 $1680一位 每一道料理都係非常用心同埋特別 一共有16款料理 另外 星期一至五仲可以免費飲到酒 飲幾多都得😂😂 但係我哋一向都唔飲酒 所以就冇要到🫡前菜 和牛他他配高雄蕃茄和牛被醃製過 所以就算未煮熟都已經好香蕃茄味道甜 咬落去 亦都特別爽口另外 呢一個前菜配紫菜 我哋可以攞紫菜夾住啲牛黎食多士配和牛油麵包被輕輕烘過 所以咬落去脆脆地 我哋可以將啲包點落和牛嘅油 平時真係冇咁樣食過牡丹蝦及阿拉斯加蟹腳蟹腳幾大條下 仲係粗身 口感爽口同埋滑 識落都幾新鮮👍🏻師傅,仲話可以幫我的切開 方便入口牡丹蝦亦都係非常鮮甜同埋大隻赤身、北寄貝、響螺赤身油份少啲 咬落去比較實同埋有咬口響螺、北寄貝爽口阿拉斯加蟹籽、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉覺得呢一個係非常好食嘅

前菜 和牛他他配高雄蕃茄
和牛被醃製過 所以就算未煮熟都已經好香
蕃茄味道甜 咬落去 亦都特別爽口
另外 呢一個前菜配紫菜 我哋可以攞紫菜夾住啲牛黎食

多士配和牛油

牡丹蝦及阿拉斯加蟹腳
蟹腳幾大條下 仲係粗身 口感爽口同埋滑 識落都幾新鮮👍🏻
師傅,仲話可以幫我的切開 方便入口
牡丹蝦亦都係非常鮮甜同埋大隻

赤身、北寄貝、響螺
赤身油份少啲 咬落去比較實同埋有咬口
響螺、北寄貝爽口

阿拉斯加蟹籽、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉
覺得呢一個係非常好食嘅一道料理😜 阿拉斯加蟹籽係師傅前一晚浸過嘅 海膽新鮮 三文魚子份量都好多 而且用甜豉油浸過 味道更加豐富 底部亦都有啲吞拿魚蓉 好新鮮同埋整到好滑🤓

厚岸蠔
呢個厚岸蠔唔大隻 因為食咁大隻嘅蠔會好易太快感到油膩 蠔係非常鮮甜 柚子醋令隻蠔冇咁有油膩感

和牛海膽 配魚子醬
師傅話隻牛來自兵庫縣姫路 係A5+和牛 BMS12咁高 即係最top油花比例係完美嘅 平時少見咁靚嘅 佢亦不像平日食嘅牛 只會入口即溶但係沒太多牛味 有啲仲會食到好滯
但呢隻和牛好香肉味 仲唔「漏」
因為牛嘅農場唔會強行用飼料餵肥啲牛 係自由放養左18個月咁多!!!! 所以先可以做到有肉味 而入口即溶 又唔得「漏」
中間海膽都好好食 師傅用醬油漬浸了約15分鐘 面頭有大葉花同少少魚子醬 所以非常特別 食材都係配搭得好好

時令野菜煮物
有紅蘿蔔、南瓜 仲有手打蝦丸 出面好少有的 湯底就係用煮蘿蔔個汁 食落好甜~ 仲有松葉蟹碎喺湯底到

蟹🦀️
蟹被燒到半生熟 食得出非常新鮮
師傅話 如果將佢燒至100%熟 會痴牙 個蟹厚肉 非常有咬口

蟹黃茶碗蒸
茶碗蒸面有大閘蟹肉碎 幾香 蒸蛋好滑好香蟹味

壽喜燒
師傅話我地可以當呢個係壽喜燒濃縮版 牛肉都係用到靚牛 湯底甜 配旺菜、日本粟米、切咗花嘅形狀嘅紅蘿蔔、啡菇
仲有蛋黃撈牛肉食 正🤓

鮑魚
鮑魚用了佢嘅膽汁去炆製而成 味道口感幾好食 幾爽甜 下面有少量飯 因應情人節 仲整左個心形出黎🤣❤️

吸物
個湯用黃腳立+雕魚去煲 可以暖下個胃🫡

靜岡蜜瓜
味道非常甜 口感軟 唔似食開嘅普通蜜瓜咁爽口😂

整體推薦指數: 4.5/5
2023-02-17 132 浏览
一年一次嘅特別情人節,我又點可以怠慢!邊個話西方節日一定要食西餐,今日就食過日式浪漫蟹逅,以「蟹中之王」阿拉斯加帝王蟹作主打,相信冇人可以抗拒!店中風格極有現代感,有包廂、有卡位、亦有吧枱,識食嘅我,當然要坐吧枱見證師傅嘅手藝!老闆應該好鍾意飲酒,今日情人節不但冇加價,仲送請全場飲Sake,真係為這餐添上不小氣氛!前菜以特別做法用以和牛脂肪做成蠟燭般,只需稍等一下,溶化後就好像牛油,沾在脆多士上甘香軟滑。和牛他他和牛他他上添上富士蘋果絲,接著更有脆口紫菜,夾上紫菜、和牛他他、富士蘋果絲…鮮嫩可口,口感層次豐富帶點嚼勁,再有高糖蕃茄作中和,更上點香甜,非常開胃。美國阿拉斯加長腳蟹/牡丹蝦這巨型的阿拉斯加蟹腳真的非常新鮮,做到蟹肉爆花效果,蟹肉鮮味嫩身,極富彈性,餘味悠長,蘸着Wasabi,口感甜糯爽滑。牡丹蝦晶瑩透亮,口感彈牙,鮮甜滋味。粒貝/活北寄貝/赤身粒貝爽口甜美,而活北寄貝甘甜彈牙,混合在一起,真係彈牙爽口,鮮味十足!赤身魚味濃厚,口感有彈性。海膽小杯小杯絕小杯,當中除了甘甜海膽外,更有鮮味三文魚子、肥美香滑吞拿魚蓉,最後更放上阿拉斯加蟹魚卵,口感豐富,鮮味十足,一食愛上。岩手蠔
一年一次嘅特別情人節,我又點可以怠慢!
前菜
和牛他他
美國阿拉斯加長腳蟹/牡丹蝦
牡丹蝦晶瑩透亮,口感彈牙,鮮甜滋味。
粒貝/活北寄貝/赤身
赤身魚味濃厚,口感有彈性。
海膽小杯
岩手蠔
蠔身如手掌般大,入口牛奶般嫩滑鮮甜,帶上點點柚子醋香,餘味無窮。
火炙A5和牛海膽卷
師傅即場以最高級A5和牛上加入海膽捲起,再以火槍火炙,即時傳出香噴噴的味道,和牛甘香嫩身,海膽鮮甜綿密,兩者互相輝映,非常滋味!
松葉蟹羹
蟹羹中用上鮮味松葉蟹,再加上分別蒸煮的南瓜、甘筍、大根,味道各具特色,相當鮮甜。
香燒長腳蟹
長腳蟹分別以鹽燒、蛋黃燒、及原味蟹腳火炙,真係要以五爪金龍,好好歎下,蟹肉的淡淡甜味和綿密口感。
大閘蟹王蒸蛋
蒸蛋軟滑,當中更加入大閘蟹王肉、碎栗子粒,口感
壽喜和牛燒
和牛用上了A5和牛肉眼嘅位置,難怪口感嫩滑鮮甜,還有粟米、甘荀、冬菇,每款都經過炆焗,非常入味。
鮑魚小飯
鮑魚用上鮑汁慢火炆焗後軟腍彈牙,再配上鮮甜海膽,再有粒粒米飯,口感更豐富飽滿。
鯛魚湯
百份百原食材熬製,魚湯純滑乳白,鮮甜濃郁,啖啖鮮味。
靜岡縣溫室蜜瓜
溫室蜜瓜入口芳香濃郁,新鮮可口、令人口齒留香, 口感潤滑。
庆祝纪念
纪念日
1K
2023-02-17 47 浏览
情人節除了準備禮物外,當然少不了跟另一半去拍拖食大餐,享受甜蜜時光啦!想找些新驚喜,特意安排了omakase 來慶祝情人節。店內裝修走型格路線,頗有現代感,師傅精選多款名貴食材配合創意烹製,令菜式更風味獨特,帶來驚喜。老闆很喜歡喝酒,逢星期一至三會免費請大家喝sake喝到飽。欣賞師傅即席炮製成一道道精巧料理,絕對是視覺和味覺隻重享受。先以餐前小食和牛油脂蠟燭打開序幕,和牛的油脂加上百里香造成蠟燭,待油脂溶化後,將酥脆的多士沾上享用,入口散發油香。和牛他他用上韓式做法,香脆的紫菜包住嫩滑的和牛他他及清甜的富士蘋果絲,富肉香又清爽,層次豐富。旁邊的高糖蕃茄可以中和番和牛的油膩感。挑選鮮活直送到港的美國阿拉斯加蟹腳拆肉,肉厚飽滿,肉質緊實;牡丹蝦肥美,鮮爽中帶軟糯。赤身有光澤的深紅色,質感軟腍,粒貝和北寄貝口感爽脆。海膽鮮甜有光澤,下面是粉嫩軟綿的吞拿魚蓉,再配上粒粒晶瑩剔透又飽滿的三文魚籽,最後飾上用甜豉油浸了一晚的阿拉斯加蟹魚春,每一口盡是奢華!岩手蠔口感嫩滑,配上辣蘿蔔蓉、蔥花和柚子醋,入口清爽怡人。火炙和牛海膽卷選用BMS*12兵庫縣姬路5+和牛,是餐廳的招牌。和牛紋理細緻綿密,肉質
老闆很喜歡喝酒,逢星期一至三會免費請大家喝sake喝到飽。
和牛他他
赤身有光澤的深紅色,質感軟腍,粒貝和北寄貝口感爽脆。
岩手蠔口感嫩滑,配上辣蘿蔔蓉、蔥花和柚子醋,入口清爽怡人。
火炙和牛海膽卷
選用BMS*12兵庫縣姬路5+和牛,是餐廳的招牌。和牛紋理細緻綿密,肉質軟嫩滑溜,味道濃厚,帶來滿口油脂甘香而不油膩,配搭鮮甜海膽,令味道層次昇華。
煮物- 松葉蟹羹
加入松葉蟹肉的湯頭,把滿滿鮮味融入湯羹之中,南瓜、甘筍及大根盡收湯汁精華,味道濃甜。
蟹腳三吃
分別是鹽燒、蛋黃燒及原味。
鹽燒帶出蟹腳肉的甜味,蟹腳加上蛋黃烤過之後變得更加濃郁美味,吃的時候除了品嚐原味,還能夠沾上鮮味濃郁的蟹麵豉,讓客人體驗從蟹肉清甜到豐腴的多重滋味變化。
茶碗蒸
用蟹肉熬成蟹湯製作的茶碗蒸,香滑細膩,佐以大閘蟹黃,提升了味道,入口融化,鮮香暖胃。
壽喜和牛燒
選用A5和牛肉眼位置,肉眼吸收了醬汁的味道,香甜軟嫩,吃時拌以蛋黃口感更柔滑。
海膽鮑魚飯
海膽鮮甜,以鐵板燒方式用鹽、黑椒、牛油爆香鮑,再用鮑魚膽汁慢火燜煮,柔軟彈牙,最後淋上鮑魚膽汁,鮮嫩甘香,口感豐富又鮮味。
奶白色的鯛魚湯香氣誘人,味道鮮甜濃郁,啖啖鮮味。
最後就以香甜多汁的靜岡縣溫室蜜瓜來寫上浪漫句號。