2019-04-11 98 瀏覽
永遠鐘意等熱潮過咗先去食既我,終於試咗早排大熱既吉列牛😗【吉列炸牛排 $188】咁多塊牛最好食既一塊,不過並唔算出色。外層炸粉的確保持到鬆脆,內裡肉質軟腍冇乜筋,肥膏亦冇乜。不過大家睇相就知,塊扒並唔算好新鮮,肉質顏色有啲灰。【頂級板腱牛扒 $215】【安格斯西冷牛扒 $258】嗌咗medium rare,呢兩塊扒食落真係冇乜分別,而且極多筋搞到好難切😖肉質顏色同吉列牛個個一樣,睇落都係唔多新鮮。成餐飯最滿意一定係佢地個飯同芝麻豆腐😂個飯上面有飯素,我應該可以食幾碗總結嚟講係唔抵食,主打食牛但係牛既質素好麻麻。若果貪得意既可以去食下佢地個吉列牛既,其他就不了啦😩呢個價錢,一定有更好既選擇!
永遠鐘意等熱潮過咗先去食既我,終於試咗早排大熱既吉列牛😗

【吉列炸牛排 $188】
安格斯西冷牛扒

【頂級板腱牛扒 $215】
【安格斯西冷牛扒 $258】

2019-04-10 42 瀏覽
今天與同事到藝穗會開會,離開時途經蘭桂坊一家裝修精緻的小酒吧【Steak Bar】,主打吉列炸牛扒及其他牛肉部位,喜歡吃牛扒的同事,立即提議進內試試。點了"頂級板腱牛扒",每份套1餐均附上前菜、沙律及帶有飯素的白飯,女生吃罷一份午餐其實蠻飽的,男生大概也可以有個7,8分飽。板腱牛扒選了5成熟,Flat Iron Steak屬於牛肩位置,口感軟嫩。牛扒厚切,帶牛肉嚼勁但不會過韌。切開內部帶粉嫩多汁,肉味濃郁。可點海鹽或者燒汁吃,令人回味不已。沙津以柚子醋作醬汁,非常清新醒胃。芝麻醬凍豆腐滑溜非常。白飯用上珍珠米,粒粒飽滿,口感軟糯。加上帶芝麻及海苔的飯素,更滋美味。不過吃不慣飯素的同事,則覺得有點過咸。加配的Shiraz紅酒產於澳洲,莓果味濃郁,酒體紮實,屬易入口類型。餘韻帶胡椒及辛香氣味,伴著牛扒吃,非常搭配。

2019-03-26
2019-04-08 44 瀏覽
星期日同朋友去咗蘭桂坊度chill😂中午嘅蘭桂坊冇咁多人,好多遊客喺度打卡影相我哋入咗一間有得食吉列牛嘅鋪頭,個感覺幾chill,都有幾多人喺度飲酒傾計,不過我哋係入嚟醫肚嘅😂😂😂我叫咗一份🥢吉列牛嘅定食,有一碗飯、豆腐沙律同埋主菜🥢吉列牛🤤🤤🤤🤤Hit左咁耐嘅吉列牛,我其實第一次食,店員加咗火俾咗塊鐵板,加咗舊牛油上去,我放咗兩塊牛想去燒,梗係📸打卡先,牛嘅顏色好靚,上碟嘅時候係超級粉紅色嘅,每邊燒左兩次到,就可以食啦👍🏻👍🏻食落嘅口感幾特別,出面炸到好脆,係有聲嘅脆,入面既牛肉就好juicy! 配埋個炸蒜片,好好味🥰🥰🥰點嗰個燒汁食都OK👌🏻👌🏻朋友本來想叫石燒薄切牛肉,但餐廳最近差唔多換Menu,有啲嘢冇得叫,所以佢最後要左🥢安格斯牛扒五成熟🤤🤤🤤真係好好味,俾我嗰舊更加有牛味,而且好軟腍!燒汁係一樣嘅,五成熟好準確👍🏻👍🏻❤️正!另外眼闊肚窄嘅我哋仲加咗🥢🍟和風紫菜薯條同🥢🥟雞軟骨餃子🔸薯條比較普通🔸雞軟骨餃子咬到索索聲既雞軟骨👍🏻👍🏻😋嘢飲普通,不過👍🏻👍🏻店員好好,幫我地加熱水refill杯茶,俾我哋傾計傾左好耐,不過人唔算多,所以傾得好開心😂😂😂🙈🙈
星期日同朋友去咗蘭桂坊度chill😂
中午嘅蘭桂坊冇咁多人,好多遊客喺度打卡影相

另外眼闊肚窄嘅我哋仲加咗🥢🍟和風紫菜薯條同🥢🥟雞軟骨餃子
🔸薯條比較普通
🔸雞軟骨餃子咬到索索聲既雞軟骨👍🏻👍🏻😋

2019-03-31
2019-04-08 39 瀏覽
又飛甩亞女約左朋友去中環飲野,朋友未食lunch所以黎lee度試下。我同朋友入到去得高櫈位,侍應問我o唔ok啦,見到有枱客走了,就即刻問我地需唔需要轉枱👍🏻我地叫左「吉列炸牛扒」$188 塊扒切左8塊,每塊都算厚身,炸到一成熟先上枱。牛肉質素都幾好,放係石燒鐵板燒1分鐘到約5成熟。我地好多時掛住傾計燒耐左,但仍然好淋有肉汁。套餐有沙律、麻醬豆腐同加左飯素既白飯添。另外叫左2款小食「芝士粉薯條」$48 未上枱已經聞到勁香濃芝士味,芝士粉勁多,重口味。 「香芋地瓜球」$45 lee個唔錯,地瓜包住香芋再炸,內脆內軟

我地叫左「吉列炸牛扒」$188
塊扒切左8塊,每塊都算厚身,炸到一成熟先上枱。
吉列炸牛扒

牛肉質素都幾好,放係石燒鐵板燒1分鐘到約5成熟。
吉列炸牛扒

我地好多時掛住傾計燒耐左,但仍然好淋有肉汁。

套餐有沙律、麻醬豆腐同加左飯素既白飯添。
飯素白飯

另外叫左2款小食
「芝士粉薯條」$48
未上枱已經聞到勁香濃芝士味,芝士粉勁多,重口味。
芝士粉薯條

「香芋地瓜球」$45
lee個唔錯,地瓜包住香芋再炸,內脆內軟
香芋地瓜球
芝士粉薯條
香芋地瓜球
2019-04-08 32 瀏覽
今天去了中環的steak bar吃他們有名的吉烈牛扒。原來除了吉烈牛扒,餐廳亦有牛排、羊排、魚柳等供應。肉類跟套餐有沙律、配有飯素的飯和前菜冷豆腐,十分豐富。我們倆人除了吉烈牛扒外,還點了一份頂級板腱牛扒,看餐牌說是每日限量的,店員推介點了五成熟。牛很快就上枱,先來的是吉烈牛扒,牛經炸過再切片,內裡仍是生的,需DIY將吉烈牛扒放上鐵板上每邊燒約1分鐘。吉烈牛扒的外皮炸得非常香脆,不會死硬,炸皮厚度適中,肉質嫩腍,我覺得非常不錯,可點醬汁或蒜鹽提出肉味。至於板腱牛扒,厚厚的一塊,每一口都是啖啖肉,牛味比吉烈牛的更濃郁。因為脂肪不多,所以肉質比吉烈牛的硬一點厚實一點。可以配燒汁吃。兩款牛扒都相當不錯,我特別推介吉列牛扒,真心好好食。
今天去了中環的steak bar吃他們有名的吉烈牛扒

兩款牛扒都相當不錯,我特別推介吉列牛扒,真心好好食。

• 吉列炸牛扒
  • 頂級板腱牛扒
早排去左Steak Bar食吉列牛🐮終於得閒打番個食評喇佢嘅地點都算易搵👍🏻餐廳裝潢係黑色為主有啲工業風感覺,幾型格接過menu,同男朋友揀左兩個set🤤.1️⃣Set D:吉列炸牛扒🥩($188)之前喺東京🇯🇵食過「牛かつもと村!」嘅吉列牛,番到香港一直都好記掛住🤤今日終於俾我喺香港食到,份量只有一個冇得揀加大,而且都冇得加配日本薯蕷,但唔緊要,主角好食就得👍🏻吉列牛一送到黎,即刻夾起佢黎睇下個樣同影相,吉列外層夾落去都感受到佢嘅脆🤤放上石爐燒一陣,按番自己喜好燒到喜愛嘅熟成度去決定燒嘅時間💓食落外脆內軟,外層比起日本食果次仲要脆👍🏻(唯一不足係有一兩件牛有少少筋會「痴牙」同韌)燒完再點啲旁邊嘅蒜鹽味道剛好☺️配埋有飯素嘅飯一齊食真係幾好👍🏻呢個價錢喺香港食到還原度咁高嘅日本吉列牛,驚喜💓.2️⃣Set E:🐑羊架($248)間餐廳叫Steak Bar,真係冇諗過有羊食,所以我地見到有羊架都即刻試下佢😂揀左5成(Medium)去試,送到黎個樣同menu圖片都算9成一樣,咁我地都抱好大期望諗住應該食好正🤤好可惜係,可能餐廳真係主打食牛,羊架比較遜色,生熟度掌握亦未如理想,按落去可以睇到個質感生到
早排去左Steak Bar食吉列牛🐮
終於得閒打番個食評喇
佢嘅地點都算易搵👍🏻餐廳裝潢係黑色為主
有啲工業風感覺,幾型格
接過menu,同男朋友揀左兩個set🤤

1️⃣Set D:吉列炸牛扒🥩($188)

2️⃣Set E:🐑羊架($248)

按落去可以睇到個質感生到低於Rare(參考指標可到以下網站),正常係用筷子🥢壓咁多下都會拮到入去,但佢係拮唔入仲好回彈,

唔好話係咪到Medium,Rare都未到🧐以前做過西廚,對於肉嘅生熟度好敏銳,特別係呢個咁大嘅差別🙈好彩係我地有個石爐,自己慢慢燒番熟,可能當日太旺場廚師太忙,一時睇漏眼啦,不過下次再黎真係唔會再叫羊喇,去Steak Bar都係食番人地主打嘅野好啲😂
另外,叫套餐仲可以用優惠價+$58享用澳洲Shiraz紅酒🍷或者美國Ariel無酒精紅酒😳

第一次聽無酒精紅酒,梗係要試下啦✨聞落有少少似口感較薄嘅紅酒果陣葡萄嘅單寧味,微微澀味,入口後口腔會有輕微乾澀🍷口腔黏膜會有啲起皺褶嘅感覺,覺得好像真😳好神奇!
整體黎講,服務員其實好有禮貌👍🏻食完仲問我覺得點,我如實表達左以上嘅意見,有讚亦有改善嘅地方,對方都冇黑面仲講唔好意思同解釋番情況💓我覺得偶有失手係人之常情,但唔係個個會接受到中肯意見,呢度就唔同,樂意聆聽,唔會故步自封👍🏻期待餐廳除左牛,其他菜式都做得出色😆
🐮Steak Bar (中環)
📍中環蘭桂坊雲咸街31號地下

#discoverhongkong #discoverhk #吃貨女孩 #吃貨人生 #吃貨 #influencer #hkfoodblogger #steaklover #food #foodstagram #foodie #foodporn #japanesefood #hongkong #hkfoodie #lifestyleblogger #hklifestyle #hklifestyleblogger #microinfluencer #hkinfluencer
我跟大部分香港人一樣,長期有去日本的心癮;常常在日本都會心思思跑去吃日式吉列燒烤牛扒,除了因為吉列牛扒真心美味外,自己烤製的心思都是不可多得。回到香港,終於給我找到這一家可以讓我回味一番!其實餐廳的設計也很特別,位於蘭桂芳內,依山而建,但裝修卻走日西風格,內裏有條長樓梯上二樓。店員也十分友善,除了跟我們介紹食物外,還會講解一下餐廳概念和歷史,更會和我們談天說地!我們當然選擇吉列牛!整個餐基本上包括了幾個組件!主角當然是牛,跟在日本吃的沒兩樣,只要環境較好,沒有日本店內的油煙!餐內的有味飯都很可口,絕對可以不用餸送!沙拉及冷奴最好就是用來吸油其實這種煮意蠻不錯!在煮熟的過程中,可以吃吃炸蝦!炸蝦也很美味,當然配以冰凍的可樂就更好了!
回到香港,終於給我找到這一家可以讓我回味一番!

我們當然選擇吉列牛!

整個餐基本上包括了幾個組件!

餐內的有味飯都很可口,絕對可以不用餸送!

沙拉及冷奴最好就是用來吸油

其實這種煮意蠻不錯!在煮熟的過程中,可以吃吃炸蝦!

炸蝦也很美味,當然配以冰凍的可樂就更好了!

2019-04-07 27 瀏覽
位於蘭桂坊 斜路那邊, 新開呢間牛肉專門店!!!!!見係銅鑼灣燈籠街都有分店!店舖都係有兩層,二樓都有個細酒吧台, 檯唔算多, 不過有個大玻璃, 可以望下出面個景見佢d餐係西日式, 有扒食同埋有日式燒. 當然係一嚐佢地既推薦菜! 所以就嗌jor 個 頂級板腱牛扒 $215 同石燒薄切牛肉$178見menu 寫 呢個板腱每日限定, 外表相當吸引, 5成熟, 雖然上台見到塊肉好厚大件, 不過切落去時候, 相當易切. 肉真係好嫩,每口都feel 到好有肉汁而且可以配佢個燒汁或者海鹽食都好match! 另外添小小日式既地方就係佢個飯啦! 飯上面加上個飯素. 相當好味.呢個飯素唔會好似平時食那種得個咸字, 個肉配埋個飯, 一流! 我一個人食呢一份 足以好飽!  另外就係個石燒牛肉啦! 都係有前菜 冷豆腐 沙律 啦~ 另外都有生蒜 同埋海鹽 飯. staff 上鐵板後, 就可以自己DIY 啦! 肉既色澤幾好, 而且見油脂紋理都幾靚. 等個鐵板燒好後, 就放上去, 薄薄既牛肉好快就變色, 再之後點上個小小海鹽. 相當吸引! 總括黎講, 牛肉高質, 其他食材都係, 值得一試!!!呢個質素既肉, 呢個價
位於蘭桂坊 斜路那邊, 新開呢間牛肉專門店!!!!!
見係銅鑼灣燈籠街都有分店!

另外就係個石燒牛肉啦!
staff 上鐵板後, 就可以自己DIY 啦!
肉既色澤幾好, 而且見油脂紋理都幾靚.
等個鐵板燒好後, 就放上去,
薄薄既牛肉好快就變色, 再之後點上個小小海鹽. 相當吸引!
總括黎講, 牛肉高質, 其他食材都係, 值得一試!!!

呢個質素既肉, 呢個價錢好reasonable!
2019-04-05 50 瀏覽
放假真係要輕鬆下!!食咩最開心? 今日去呢間日本食扒專門店食安格斯西冷牛扒!!呢間裝修別樹一格, 餐廳分上下兩層,我就鐘意去上層食,一路食一路睇街景。落左單十分鐘唔使就送到好快手!五成熟既安格斯西冷牛扒,火喉啱啱好,肉汁夠JUICY,旁邊有蒜鹽同燒汁,更可以帶出牛扒既肉味!!配埋碗紫菜肉鬆白飯, 令你埋單時夠晒飽!!另外,我叫左杯凍柚子蜜!!!潤喉不錯!!店員服務稱心,見我慢慢食得咁ENJOY,店員問我使唔使加個小火爐加熱。估唔到係中環裏面, 有間性價比咁高嘅餐廳,一定要來黎食過!!!
放假真係要輕鬆下!!

食咩最開心? 今日去呢間日本食扒專門店食安格斯西冷牛扒!!

落左單十分鐘唔使就送到好快手!

配埋碗紫菜肉鬆白飯, 令你埋單時夠晒飽!!

另外,我叫左杯凍柚子蜜!!!潤喉不錯!!

安格斯西冷牛扒
2019-03-23
2019-04-04 28 瀏覽
🥢來到蘭桂芳唔一定蒲嘅 食牛扒都得架 🥢突然間好掛住日本的吉列牛,用火爐仔按自己的喜好決定生熟,上網一搵就搵到呢間,位置在雲咸街直上轉灣就係,好易揾到🥢吉烈炸牛扒 $188 牛扒上檯時應該只有一成熟,附上含飯素白飯,豆腐及沙律,跟一個小火爐,店員都細心教路可以每邊約煎一分鐘左右就可以,一分鐘後大約5成熟,入口有牛香味而且軟滑,吉烈炸粉厚薄適中,個人口味比較喜歡食全熟,所以一於全部煎到熟曬,成件牛好香口又脆卜卜,全熟都不會覺得韌,可點鹽或醬油同吃🥢頂級板腱牛扒 $215見到menu 上寫每日限量供應,應該都會不錯,板腱是肩胛部,中間有一條小筋穿過,肉質軟嫩,所以乾煎的時候會特別香,店員建議5 成熟最嫩口,上檯切開時見到一大塊牛扒,粉嫩粉嫩的,睇見都知道好食,入口超強牛味而軟熟,而我就將這牛放入小爐上面煎至全熟,牛肉香氣完全散發出來,又是另一感覺🥢吉烈炸蝦 $58脆卜卜送酒一流🥢Eel river acai wheat $58清爽帶點梅味的果味啤,啱女仔飲🥢Eel river ipa $58帶花香柑橘味,麥味重🥢這裡環境環境幾有格調舒適,啱曬傾計飲兩杯
🥢來到蘭桂芳唔一定蒲嘅 食牛扒都得架

🥢吉烈炸牛扒 $188

🥢頂級板腱牛扒 $215

🥢吉烈炸蝦 $58
脆卜卜送酒一流

🥢Eel river acai wheat $58
清爽帶點梅味的果味啤,啱女仔飲

🥢Eel river ipa $58
帶花香柑橘味,麥味重

🥢這裡環境環境幾有格調舒適,啱曬傾計飲兩杯,而且店員有禮細心介紹菜式,牛扒建議喜歡比較生的的過來食板腱牛,喜歡比較熟的,要點吉烈牛,再用的小火爐因應喜好燒熟,更啱自己口味

Steak Bar
地址: 中環蘭桂坊雲咸街31號地下

2019-03-26
2019-04-03 38 瀏覽
約咗朋友飲嘢之前想食啲嘢咁啱經過呢間主打牛嘅鋪頭啱哂我地幾個食肉獸🤭諗都冇諗就入咗去開餐啦😋1⃣吉列炸牛扒🐮($188)呢個係鋪頭嘅招牌菜之一一上枱已經聞到好香🤤好鐘意佢係厚切 食落口感會好好多同埋上枱個時得兩成熟可以根據自己鍾意嘅生熟程度黎燒鐘意生啲又得! 熟啲食又得!鐵板仲要加咗牛油 望住佢溶化 好治癒😄用黎燒肉令到佢更香😋除咗牛之外 亦都有一大碗白飯 麻醬豆腐同埋沙律菜 中和下牛肉嘅肥膩感💪🏻2⃣頂級肉眼牛扒🥩 ($258)店員話俾我哋知下晝先返貨 係今日嘅Special😍咁新鮮 我哋梗係要叫黎試吓🤩我哋聽店員嘅建議 叫咗五成熟大廚的確將牛扒煎到五成熟 並沒有過熟或過生🥳我哋掛住講嘢 擺左一輪先食 不過肉質依然鮮嫩👍🏻同吉列牛一樣 仲有白飯豆腐同埋沙律菜 唔使驚唔夠飽🤪3⃣和風紫菜薯條🍟($48)簡直就係一個好味版嘅shake shake薯條😋紫菜份量超多 每條薯條都沾滿哂👍🏻而且唔係紫菜粉!係真嘅紫菜!仲要係有紋嘅薯條呀🤤4⃣炸雞軟骨🐔($68)雞軟骨炸得香脆 而且唔會油膩得滯份量比想像中大 咬到牙較好攰😂總括黎講 店員好有禮貌而且好熱心推介食物俾我哋就算我哋幾個都選擇困難佢都仲係耐心
約咗朋友飲嘢之前想食啲嘢
咁啱經過呢間主打牛嘅鋪頭
啱哂我地幾個食肉獸🤭
諗都冇諗就入咗去開餐啦😋

1⃣吉列炸牛扒🐮($188)

呢個係鋪頭嘅招牌菜之一
一上枱已經聞到好香🤤
好鐘意佢係厚切 食落口感會好好多
同埋上枱個時得兩成熟
可以根據自己鍾意嘅生熟程度黎燒
鐘意生啲又得! 熟啲食又得!
鐵板仲要加咗牛油 望住佢溶化 好治癒😄
用黎燒肉令到佢更香😋
除咗牛之外 亦都有一大碗白飯
麻醬豆腐同埋沙律菜 中和下牛肉嘅肥膩感💪🏻

2⃣頂級肉眼牛扒🥩 ($258)
頂級肉眼牛扒

我哋掛住講嘢 擺左一輪先食
不過肉質依然鮮嫩👍🏻
同吉列牛一樣 仲有白飯豆腐同埋沙律菜
唔使驚唔夠飽🤪

3⃣和風紫菜薯條🍟($48)

簡直就係一個好味版嘅shake shake薯條😋
紫菜份量超多 每條薯條都沾滿哂👍🏻
而且唔係紫菜粉!係真嘅紫菜!
仲要係有紋嘅薯條呀🤤

4⃣炸雞軟骨🐔($68)
雞軟骨

地點方便 喺蘭桂坊 食完仲可以喺附近飲番杯添🍻
頂級肉眼牛扒
雞軟骨
2019-04-03 22 瀏覽
今次要介紹嘅餐廳係位於中環嘅日式扒房Steak Bar,主打牛唔同部位嘅定食。Steak Bar is a steak specialist in providing various kinds of set dishes.◾️吉列炸牛扒 (Deep Fried Beef Cutlet) $188牛扒先用吉列方式炸出外皮而內裡仲係保持生嘅狀態,之後食客再係塗上牛油嘅爐上煎牛扒,生熟度由自己掌控,我哋就偏向食得較生。牛扒肉質結實,用牛油煎完油香十足,如果覺得唔夠肉味可以蘸少量鹽。定食嘅沙律用上柚子醋,令沙律菜味道更鮮甜。白飯上鋪上微鹹嘅味素,增加層次感之餘又更開胃。Beef cutlet was deep fried while retain the inner part raw before delivered to customers. Then we grill it using a pan with heated butter. The butter gives a strong oily flavour to the beef cutlet, you can further su

◾️
Beef cutlet was deep fried while retain the inner part raw before delivered to customers. Then we grill it using a pan with heated butter. The butter gives a strong oily flavour to the beef cutlet, you can further supplement with some salt besides. The freshness of salad is being enhanced by the use of yuzu vinegar.

頂級板腱牛扒 (PRIME Flat Iron Steak) $215
牛扒厚度十足,我哋揀咗餐廳推薦嘅五成熟,可以見到火候控制得好好。味道真係比想像中好食,肉味相對西冷同肉眼都濃同時肉質鮮嫩,雖然中間有一條筋,但係都烹調得好容易嘴嚼。整體而言,我哋較推薦板腱牛扒,因為肉味真係出好多,熱愛牛扒嘅人值得一試。
Nicely cooked medium think cutted prime flat iron steak. It has a stronger taste of meat than sirloin and ribeye, while remain the tenderness of it. We preferred the flat iron steak than the beef cutlet, as meat lovers will be more satisfied with its intense flavour, that does not required further seasoning.

2019-03-21
繼續帶男朋友去食好野👫為左慶祝👦🏻升職,今次就岀遠門去到中環食牛扒啦🥩見個餐廳名都知主要係以牛🐮為主坐底左之後,侍應就向我地介紹左每個set,其中吉列牛、安格斯西冷牛扒同頂級板腱牛扒都係皇牌,但吉列牛就只係炸左表面,上枱嘅時候會有個小爐俾你自己再煎下。而且每個套餐都已經包括左沙律🥗、日式麻醬凍豆腐同飯,所以絕對夠飽!👦🏻表示慶祝自然要飲番啲酒精,所以就簡左Eel River Brewery嘅 Amber ale,因為有焦糖嘅源故,入口會有微甜,麥味好重嘅源故,更加甘香,👦🏻都好滿意話咁快兩個餐都上左枱,👦🏻簡左五成熟嘅安格斯西冷牛扒餐,每塊扒都有蒜鹽同日式燒汁放係旁邊,店員就建議食左原汁原味嘅🥩,之後先再試點其他調味每次食牛扒都會擔心想要嘅生熟貨不對辦🙈,絕對要一讚嘅係steak bar 煮扒嘅火喉同時間都控制得好好🤩五成熟煎得超靚!本身安格斯嘅牛味比其他這部位都重,所以👦🏻就鐘意食番原味多啲,最普通嘅黑椒加鹽就夠晒,唔洗再加任何調味料。而我叫嘅頂級板腱牛,好大份呀😳😳😳 同樣到有兩種調味料係旁邊,板腱牛本身嘅肉質較為嫩滑🤤,肉味無咁重,所以我就鐘意加埋蒜鹽。比起安格斯,板腱牛嘅油份會
繼續帶男朋友去食好野👫

為左慶祝👦🏻升職,今次就岀遠門去到中環食牛扒啦🥩

見個餐廳名都知主要係以牛🐮為主

Eel  River  Amber

安格斯西冷牛扒餐

頂級板腱牛扒

而我叫嘅頂級板腱牛,好大份呀😳😳😳 同樣到有兩種調味料係旁邊,板腱牛本身嘅肉質較為嫩滑🤤,肉味無咁重,所以我就鐘意加埋蒜鹽。比起安格斯,板腱牛嘅油份會多少少,所以更加快飽肚😋

其實成個套餐嘅份量真係好大份,我自己都食唔晒個飯同分左啲🥩俾男朋友,下次可以再去試下個吉列牛同encore Angus beef 🐮
Eel  River  Amber
安格斯西冷牛扒餐
2019-04-01 29 瀏覽
來到醉生夢死的蘭桂芳,今晚酒是不喝了,女人呢?都不了,叔叔不行了。目標是"獨自在蘭桂芳上坡,高處未算高"的僻靜一角,記憶中,轉了幾手,前身好像是印度餐廳的Steak Bar。吉烈炸牛扒$188: 屬新穎日系菜式,近兩年才傳到香港,傾驀已久,今日終得償所願。 經過專人介紹,牛扒選用的是頸脊位置,然後經高溫脆炸,形成薄薄的吉烈外層,內裡牛扒一成熟左右,可因應自己喜好,將中間生的部分放上石板燒熟,口感將會更豐厚,正如有人喜歡熟女,有人喜歡半熟女,又有人鐘意生女,又有人鐘意生仔一樣...而我喜歡的是..."唔話你知,等你變傻豬"...受到"陽關道"殺人魔葛叔詹瑞文的影響,人變得更嗜血,於是膽生毛地生吞一舊,外層經過脆炸,扒身的確脆口,內裡咬茖的肉質嫩滑淋身,牛肉味則香濃,但生食就未免過於煙韌了吧,我想我還是走我的獨木橋算了。再試把肉身燒得更熟,令它更慾火焚身一些,而牛油早已熔化在石板上,等著與牛扒水乳交融,彼此之間引爆的"炸炸聲,太好聽",連隔離房都聽...反覆兩面燒熟,肉汁都被鎖緊在裡面,任你如何淒厲慘叫,都無人理你架啦...頂級板腱牛扒(5成熟)$215: 專人建議5成熟,因取牛其肩胛位置

頂級板腱牛扒(5成熟)$215: 專人建議5成熟,因取牛其肩胛位置,筋肉會更具咬口,口感比西冷淋身,又有肉眼既多汁。 原舊牛扒封煎,切開佈滿油花的牛扒,肉質像BB臉頰一樣的粉嫰(無辦法,睇得陽關道多),同樣鎖住汁水,入口明顯吃到厚實的感覺,碟旁各有配上甜甜燒汁,還有蒜鹽放在一邊,再試試沾上汁加鹽,咸甜味道撞在一起,火星撞地球,產生的火花更加美味,不過,對我而言,7成會更適合個人口味。

兩者皆另配上日式前菜、開胃沙律,日式飯素(木魚/海苔/芝麻),"酒吧格局,坐得舒服",不知不覺吃了三小時,眼見車來人往,不禁哼哼唱起:"街邊太多人與車,繁華鬧市人醉夜...最終這片段完了..."
2019-03-20
2019-03-31 59 瀏覽
難得星期日由新界出中環行街,男友話搵咗間專食牛嘅餐廳,最啱我依個牛魔王我哋喺中環港鐵落車,沿住老蘭經過好多酒吧一直行入去,要10分鐘左右先行到,隱世餐廳雖然僻d都算易搵餐廳外觀行型格路線,全黑鏡面外牆,加白燈logo,見到個牛logo都知係食牛專門店我地未到7:00就去到,時間尚早得1-2枱人。有分兩層,見下層有望街景位,就懶得行樓梯上去側邊係吧枱,掛滿酒杯配埋暗黃燈光,雖然外面街未入夜,但都好有情調難得男友終於揀到間浪漫feel餐廳餐牌食物款式唔算多,不過貴精不貴多,主食9成係牛,淨睇相都好吸引侍應好主動過黎逐款介紹,聽完佢講,最後決定要板腱牛扒同吉列牛。平時多數食西冷多,侍應話板腱牛冇咁肥,但多肉汁同牛味濃。另以套餐優惠價加紫菜薯條先上板腱牛,全個set配埋沙律前菜+飯,沙律係少有嘅柚子汁,酸酸甜甜感覺清新開胃,前菜豆腐滑溜,略嫌麻醬唔夠多必食板腱牛扒原本想叫5成熟,因為有時7成會太熟變9成,但又驚太生最終都係叫7成第一次食板腱牛扒位,好有驚喜❤️❤️❤️目測有2cm厚,冇咩根位好易切開同咀嚼,肉色粉嫩,切開時見到唔少肉汁同血水,但入口完全冇血水嘅腥味,肉汁爆出扒嘅面層煎到微香,唔會太熟

難得男友終於揀到間浪漫feel餐廳

必食板腱牛扒

扒嘅面層煎到微香,唔會太熟,7成熟真係剛剛好。如果叫5成未必食得到..估唔到會比一般嘅安格斯西冷更好食!

之後到今日嘅第二主菜:吉列牛扒
牛扒最面層加麵包槺炸至金黃色,中間嘅肉仍然鮮紅色。放到爐上略煎3秒左右就食得,入口外層香脆,牛扒依然有肉汁滲出。牛肉味冇板腱牛扒咁香濃,可能因為加咗炸粉,牛味冇咗突出。如果本身喜歡炸物香脆嘅話,應該會好鍾意
我自己就覺得板腱牛扒比較有驚喜!
要一邊煎一邊食,煎完一塊後因爲有脆皮留係爐面,好易會有燶,建議一次過煎曬,再慢慢配飯食,會食得輕鬆d

另外,兩個餐都有配加咗飯素嘅飯,入面有紫菜、芝麻等,拌勻之後食特別惹味

和風紫菜薯條

叫餐可用優惠價加一份小食,最後再加多咗份(+$48)和風紫菜薯條,加咗紫菜嘅粗薯條,香脆可口
忍唔住食完一條又一條,不過份量唔少,我哋不停食都仲有好多,應該夠3-4個人食,食完個餐加薯條已經好full

埋單接近$500/兩個人食,以依個地段環境同食物質素嚟講,價錢唔算貴。尤其氣氛唔錯,好啱大時大節/慶祝食,望住街景切牛扒