2019-11-12 419 瀏覽
收工後都九點了,但很靜靜地享受一個人的時光。望著窗外的夜景,很想這一刻表現得男人般的豪邁。二話不說來一客吉列炸牛扒定食配一支Estrella Damm Inedit 吧。啤酒入口順滑而且很香,淡淡麥味配甘草及橙皮質地清爽,更帶輕微碳酸有點像飲礦泉水。定食以和風設計,混合了開胃的。碎魚乾、芝麻、海苔等。基本上單吃話個飯都很滿足。主角都差不多煎好了,既然經已吉列炸過的牛扒就不需煎太久,個人喜歡煎香鎖住肉汁就夠了。跟常吃到的吉烈豬排不同的地方就是肉味濃很多,牛扒不宜過燒得太熟否則口感就內外不協調了。至於前菜的豆腐及沙律都很清新,中和一下油膩感。

至於前菜的豆腐及沙律都很清新,中和一下油膩感。

2019-10-23
  • 吉列炸牛扒
2019-11-03 161 瀏覽
一個人吃飯就不要待薄自己,先來一客每日限量頂級板腱牛扒五成熟加一支 Estrella Damm Inedit,牛扒偏向結實飽滿。脂肪亦不多,肉味濃而且用刀很輕鬆地切開。Estrella Damm Inedit 入口味有淡淡嘅花香同果香味,黑色瓶身上面有粒金星很易認。此款沿自西班牙啤酒由米芝蓮三星餐廳總廚跟酒廠共同研發。套餐更包括餐前小吃豆腐、飯及沙律。飯混合了那些經典的香松,碎魚乾、芝麻、海苔、裙帶菜等令淡淡甜的飯粒入口更開胃。加上脆蒜片令整體更香口邊吃邊望著街外的景色意猶未盡,再來蜜糖蒜香雞翼加一杯紅酒,出奇地夾。世事就這麼奇妙。

加上脆蒜片令整體更香口

2019-10-23
  • 頂級板腱牛扒
  • 蜜糖蒜香雞翼
2019-10-30 108 瀏覽
1⃣澳洲黑毛安格斯西冷-五成熟 $258 (3.5/5)👦🏻: 份量好足夠,大大塊👍🏻味道方面,牛味好重,有肉汁。口感方面比較韌,唔係太切得開同咬唔爛。大家可以試下三成或者叫餐廳切定先上菜。另外配左醬汁同鹽,建議大家點鹽黎食,會帶到牛味岀黎👍🏻-2⃣羊架-七成熟 $248 (3.5/5)👩🏻: 一共有3件,份量適中~味道方面,肉質較實,可能熟左少少不過食落唔會有羊羶味👍🏻個人認為就咁點鹽黎食都夠了😼好鍾意個飯充滿飯素,完全唔吝嗇😘-3⃣和風紫菜薯條 $48 (4/5)成個感覺好似快餐店既shake shake薯條🍟每一條薯條都平均沾上紫菜碎,食到成個咀都係😂好鍾意薯條新鮮炸起,香脆可口

1⃣澳洲黑毛安格斯西冷-五成熟 $258 (3.5/5)
👦🏻: 份量好足夠,大大塊👍🏻
味道方面,牛味好重,有肉汁。
口感方面比較韌,唔係太切得開同咬唔爛。
大家可以試下三成或者叫餐廳切定先上菜。
另外配左醬汁同鹽,建議大家點鹽黎食,會帶到牛味岀黎👍🏻

2⃣羊架-七成熟 $248 (3.5/5)
👩🏻: 一共有3件,份量適中~
味道方面,肉質較實,可能熟左少少
不過食落唔會有羊羶味👍🏻個人認為就咁點鹽黎食都夠了😼
好鍾意個飯充滿飯素,完全唔吝嗇😘

3⃣和風紫菜薯條 $48 (4/5)
成個感覺好似快餐店既shake shake薯條🍟
每一條薯條都平均沾上紫菜碎,食到成個咀都係😂
好鍾意薯條新鮮炸起,香脆可口
2019-10-29 100 瀏覽
來到Steak bar,緊係要食下最出名的吉列牛。日式的食法,有明火石爐將半熟的吉列牛慢慢煎熟,外表有吉列脆口,非常有口感,而中間和牛可按照自己喜愛的呈度,掌控生熟的口感。而且一邊燒,一邊聽著燒牛肉的聲音,非常治癒呀。而安格斯西冷牛扒當然亦要一試,7成熟的牛肉相當有肉香味,外表有微微香烤的感覺,香氣十足,而肉身亦保存粉嫩嫩口的感覺,加上少少鹽花去品嚐,絕對是一流的享受。而每個餐都有沙律同豆腐,可以中和口腔的油膩感。

2019-10-24
下午茶時段套餐吉列炸牛扒定食 $188廚師預先將牛扒外皮炸起,再切成一片片,連埋小爐一齊上,而客人可以根據自己嘅喜好黎決定吉列牛嘅熟度。牛肉條理分明,肉質鮮甜,口感一流!美國燒烤汁豬鞍架定食 $135豬鞍架燒得焦脆,肉質軟熟,一啲都唔韌,配上燒烤汁令到豬鞍架更加入味。所有套餐仲配有前菜、沙律、飯。下午茶時段仲包飲品一杯同小食一份。小食 紫菜薯條,新鮮炸起嘅薯條,配上滿滿嘅紫菜,風味十足~小食 蜜糖蒜香雞翼,焦焦甜甜,非常惹味。而今次去嘅Steak Bar係位於中環蘭桂坊附近,樓高2層,餐廳仲提供咗唔少酒類飲品,下次一定要夜晚黎依度享受一下!
下午茶時段套餐

吉列炸牛扒定食 $188
吉列炸牛扒定食

美國燒烤汁豬鞍架定食 $135
美國燒烤汁豬鞍架定食

所有套餐仲配有前菜、沙律、飯。

下午茶時段仲包飲品一杯同小食一份。
小食 紫菜薯條,新鮮炸起嘅薯條,配上滿滿嘅紫菜,風味十足~
小食 蜜糖蒜香雞翼,焦焦甜甜,非常惹味。
紫菜薯條 蜜糖蒜香雞翼

2019-10-25
吉列炸牛扒定食
美國燒烤汁豬鞍架定食
紫菜薯條 蜜糖蒜香雞翼
2019-10-24 849 瀏覽
作為牛魔王的我倆,据扒點可以少得牛呢?最近就發現一間專門係牛嘅餐廳🤩 於是放工就同老公黎撐下枱腳~呢間餐廳有兩間分店,一間係銅鑼灣,而一間就係中環,我地今次就去左中環分店,店舖分左兩層,座位都比較闊落,地下一層就設有吧枱,佈置比較有格調!這裡主要以牛為主,也有羊架及龍脷魚選擇,也設有不少的小食同飲品,餐廳領有酒牌,有紅酒🍷白酒🍶提供!套餐有白飯配飯素、沙律🥗及芝麻豆腐的 加HK$58可以加一杯紅酒🍷白飯配飯素拌好十分惹味~沙律🥗新鮮爽口,配上柚子汁酸酸地幾開胃!芝麻豆腐微酸,豆腐滑身入口即溶!頂級板腱牛扒 HK$215呢個頂級板腱牛扒叫左五成熟,板腱牛扒係屬於牛嘅肩胛位,切開仲見到粉嫩嘅肉,咬落有肉汁也不少,中間的筋位比較多,口感十足,沾上燒肉汁及鹽帶起牛味,十分惹味!頂級肉眼牛扒 HK$258而另外一份頂級肉眼牛扒都係叫左五成熟,明顯牛肉脂肪位比較多,食落牛味濃郁,肉汁比較Juicy,咬落好淋身,筋位比較少!整體牛扒質素不錯,煎煮得恰到好處,下次可以再Encore👍🏻
作為牛魔王的我倆,据扒點可以少得牛呢?

白飯配飯素拌好十分惹味~

沙律🥗新鮮爽口,配上柚子汁酸酸地幾開胃!

芝麻豆腐微酸,豆腐滑身入口即溶!

頂級板腱牛扒 HK$215

頂級肉眼牛扒 HK$258

2019-10-24
2019-10-24 79 瀏覽
這次去吃了以牛為主的steak bar🐮店員知道我是第一次到訪🙈逐一介紹各款牛的特別之處 讓客人能夠選擇到最合適自己的味道🤞🏼🐮吉列炸牛扒 HKD$188牛扒只有1成熟 靜靜等待牛油溶化後就可以開始燒了牛味較淡 但是肉質非常軟淋 外層麵包糠炸得金黃鬆脆並沒有油益味😁🐮頂級板腱牛扒 5成熟 $215牛味較濃 肉質依然鬆軟頭尾容易切開 中間位置比較生 難咀嚼帶有筋 喜歡有咬口的你必吃而且是限量供應啊😎每個套餐均配有沙律、前菜(麻胡醬豆腐)、白飯(含飯素)飯素份量非常慷慨😆📌店員非常細心 留意到客人需要 爐火熄滅了會迅速換掉📌燈光較昏暗地方較為狹窄 但有寧靜環境慢慢享用 Follow Me : eatwegohk
這次去吃了以牛為主的steak bar🐮

牛味較濃 肉質依然鬆軟
頭尾容易切開 中間位置比較生 難咀嚼
帶有筋 喜歡有咬口的你必吃
而且是限量供應啊😎

每個套餐均配有沙律、前菜(麻胡醬豆腐)、白飯(含飯素)
飯素份量非常慷慨😆

📌店員非常細心 留意到客人需要 爐火熄滅了會迅速換掉
📌燈光較昏暗地方較為狹窄 但有寧靜環境慢慢享用

Follow Me : eatwegohk
頂級板腱牛扒 5成熟
2019-10-22 537 瀏覽
在多種食材之中, 牛肉確實有一定的吸引力, 以靚牛肉作招徠已經是收視保證, Steak Bar是以牛肉為主打項目的店子,水準唔錯, 在登龍街的店子長期人氣高企, 現已在中環開了分店。店子不難找, 其實就在藝穗會對面, 店鋪面積不大,可以容納的客人不太多, 在暖色燈的照射下,以淺色木為主調的舖面感覺是柔和的。 坐下來, 先看看紅酒, 選了澳洲Shiraz 紅酒,酒身都較深色,聞起來果香味濃郁, 口感是相對輕爽, 易入口, 酒體滲出清新果香味。好了,主角上場,侍者將吉列炸牛扒拿上檯, 用了吉列炸的方式來處理牛扒, 用一個金屬網墊底的,單看炸得金黃色的外觀已相當吸引, 非常的對辦, 炸皮做得薄薄而緊附在牛扒外,牛扒炸到剛剛好半生熟, 所以牛扒中間是粉紅色的。附上一個爐可以逐片逐片牛扒放上去加熱來煎,自己可以控制牛扒嘅生熟程度, 配上醬汁同鹽調味,牛扒吃入口肉味香濃,肉質嫩滑,炸皮脆身好吃,再配上白飯、沙律及豆腐, 整份牛扒吃完後真的滿足。這晚的牛扒有水準,在此區也算抵食, 加上環境和服務同樣滿意,是值得一試的。
題外話/補充資料: 店方有据扒送紅酒優惠: 晚上8點半後惠顧一份套餐,可以免費享用一杯紅酒。 詳情請向店方查詢, 以店方提供的資料為準。
諗下諗下都成大半年無食吉列牛,成日醒起食吉列都係豬扒豬扒同豬扒今日癮起約就搵埋個鄰居一齊去中環食,依家搬左去雲咸街,藝穗會對面我個人係比較專一,次次都係叫吉列牛扒,而朋友就點左板腱牛依家八點半後入座有紅酒送,可惜我八點就到左,享受唔到優惠🤦🏼‍♀️講番吉列牛,薄薄一片,本身三成熟,用個爐煮一兩分鐘熱d又脆口d,因為薄身,軟林林,外脆內軟架至於朋友既板腱就比較有咬口,食落口感好唔同今次仲一人點左杯果茶,都開心架比起蘭桂芳舖位,呢度好闊落,最近返工好緊湊,同朋友食下坐下傾下計,唔覺唔覺食左兩個幾鐘👍🏻

我個人係比較專一,次次都係叫吉列牛扒,而朋友就點左板腱牛

至於朋友既板腱就比較有咬口,食落口感好唔同

今次仲一人點左杯果茶,都開心架

2019-10-19 49 瀏覽
難得放假,當然要好好休息一下。今晚相約朋友到中環吃晚飯。這家餐廳於藝穗會旁邊,樓高兩層,感覺很好,望出窗外非常休閒。點菜很方便,於點菜紙上選擇便可。這些dinner set會配有前菜、沙律及飯,而飯含飯素,就是日式那種。前菜是胡麻豆腐,味道不錯。飯使用了日本米,白米圓滑,富口感頂級肉眼牛扒 $258肉眼扒我們選擇了5成熟,牛排厚薄適中,大部分是瘦的肉,少量油膩令肉質軟香,牛味濃郁。可以配以邊邊海鹽自由調味。香煎魚柳 $195魚柳表面香脆,肉嫩多汁的白肉juicy, 鮮味十足。還可配以旁邊的醬汁,味道會不一樣。下次來要試試炸牛排。

難得放假,當然要好好休息一下。今晚相約朋友到中環吃晚飯。

點菜很方便,於點菜紙上選擇便可。

頂級肉眼牛扒 $258

香煎魚柳 $195

下次來要試試炸牛排。

1K
2019-10-18 35 瀏覽
自從上次食完 Steak Bar頂級板腱牛扒🥩一直都心掛掛想食多次🥺所以前排就去左Steak Bar 中環分店到食😎叫左頂級板腱牛扒同 BBQ風味雞翼,所有套餐配有前菜、沙律🥗飯🍚板腱呢個部位嘅肉質係比較細嫩同埋有豐富嘅油花😚而且特別之處係牛扒嘅部位係會有一條筋腱,所以如果鍾意比較有咬口👍🏻 食落肉味好突出,仲有滿滿嘅肉汁🤤而BBQ風味雞翼🐔炸得好香脆,BBQ醬亦同雞翼好爽😋2款都好好味
  • 頂級板腱牛扒
I had miss the cutlet /Katsu steak shop in tokyo and was looking around for something similar in Hong Kong. Read about this place from somewhere so went here with a colleague. I off course ordered the cutlet which is served with the meat being rare and you can cook it to your liking. The out layer of bread crumbs was too thin compare to japan and the meat could have been cut thicker in my opinion. The overall quality is not bad but its no match for my experience in Japan.
2019-10-12 67 瀏覽
身邊好多朋友都有去食,而我都想食好耐啦。見今日行開中環,所以決定去試下。好彩我地早去,所以即刻有位。當然要叫個打卡必叫嘅吉列牛排啦,碟牛黎到枱上面已經非常香噴噴,食欲大增,賣相仲好靚添。佢個牛出面炸得好香口,面粉厚度啱啱好,仲可以按自己口味黎調節自己應該燒幾耐,燒完之後配埋佢嘅特製醬汁黎食一流,配鹽黎食都好正㗎。隔離仲有飯,上面鋪滿咗調味粉,好開胃!沙律同豆腐都好味! 我哋仲叫咗雞軟骨餃子做小食,餃子咬落去好脆,裏面雞軟骨都好好味,配埋一齊食都好有口感,增加咗味覺層次感。而且味道方面 ,佢嘅鹹味適中,好想再叫多碟呀 。咁當然唔少得要叫飲品 我哋叫咗個荔枝梳打 ,好解渴,配埋吉列牛扒一齊嚟食簡直係絕配。

2019-10-05 85 瀏覽
星期日拍下拖❣️行到攰攰地食個午餐先🤤鋪頭瞓有上下層🙃我哋坐咗上層仲可以望住街景好休閒感覺❣️入正題❣️每人叫左1個套餐🔺每個套餐都有一個沙律🥗麻醬豆腐❣️沙律落左柚子醋🤩咁熱嘅天氣啱哂❣️酸酸地好開胃🤤豆腐口感超綿又濃味➕埋芝麻醬無得輸❣️🔺頂級肉眼牛扒➕7成熟❣️ 切開啲肉汁就已經流晒出嚟👍🏻肉質鮮嫩咬勁十足👍🏻🔺頂級板腱牛扒➕3成熟❣️ 好厚肉🤩好有𡁻口❣️雖然得三成熟但唔會太難切🔪口感厚實👍🏻肥而不膩❣️

2019-09-29
位於蘭桂坊的steak bar提供日式牛扒套餐,提供不同款式的牛扒這次吃了兩款不同風格的牛扒,都很驚艷吉列炸牛扒炸得金黃色的外皮咬下去很香脆,再放上石板上多燒一會就能吃了沾上甜甜的醬汁享用,帶有日式的感覺掀開一看,鮮紅色的牛肉代表著新鮮的狀態喜歡他們的飯灑上滿滿的飯素,使得白飯不單調自己動手煎出理想的熟度,很有樂趣!利用牛油煎過之後,味道多了一層牛油香與牛肉本身的油脂香搭配起來超match21日熟成板腱牛扒 每日限量的熟成牛扒,想吃還得看運氣表層稍微煎熟,切成薄片比較好入口,也更能吃出熟成牛的味道牛肉裡面呈現粉紅色,大概五分熟,看起來就很美味經過21日熟後,牛肉本身的肌肉纖維分解,使得肉質變得更軟嫩而且味道上更加濃郁,這牛扒一放入口就能嚐到一股特殊的香氣牛肉的的味道也很鮮美,熟度剛剛好帶出牛肉最好的品質不用沾醬就很好吃了
這次吃了兩款不同風格的牛扒,都很驚艷
吉列炸牛扒
炸得金黃色的外皮咬下去很香脆,再放上石板上多燒一會就能吃了
沾上甜甜的醬汁享用,帶有日式的感覺
吉列炸牛扒

掀開一看,鮮紅色的牛肉代表著新鮮的狀態
喜歡他們的飯灑上滿滿的飯素,使得白飯不單調
吉列炸牛扒

自己動手煎出理想的熟度,很有樂趣!
利用牛油煎過之後,味道多了一層牛油香
與牛肉本身的油脂香搭配起來超match
21日熟成板腱牛扒
每日限量的熟成牛扒,想吃還得看運氣

表層稍微煎熟,切成薄片比較好入口,也更能吃出熟成牛的味道
21日熟成板腱牛扒

牛肉裡面呈現粉紅色,大概五分熟,看起來就很美味
經過21日熟後,牛肉本身的肌肉纖維分解,使得肉質變得更軟嫩
而且味道上更加濃郁,這牛扒一放入口就能嚐到一股特殊的香氣
牛肉的的味道也很鮮美,熟度剛剛好帶出牛肉最好的品質
不用沾醬就很好吃了