2024-01-17 53 瀏覽
琴晚同老婆慶祝生日,揀左呢間法國菜餐廳。佢就太平山街附近轉落去斜路,地點唔難搵。我哋入到去,好似感覺喺藝術館餐廳𥚃面咁,令你覺得好舒適,能夠靜靜地享用晚餐。我地叫左兩個set,有兩個前菜,一個係尼斯洋蒽塔,另一個係綠豆沙律。尼斯洋蔥塔類似Tapas咁,個底係脆麵包,上面配煮到好淋嘅洋蒽同鯷魚,搭配得好好味,好有特色,一啲都唔覺得腥,幾件食完仲想Encore。綠豆沙律就好有田園味道,食得出材料嘅清新味道,平衡返個洋蔥塔個濃味。再上黎嘅係薄吞魚片,有好豐富嘅配料同香草醬伴喺魚片上面,個賣相色香味俱全,而佢係有啲辣,辣得黎啱啱好,僅僅係刺激到味蕾,點到即止。最重要嘅主菜係慢煮牛肉,呢個牛係煮左8個鐘頭,所以好淋好濃喐,個牛係入口即用,底下配特別香草調味嘅薯蓉,成件事係好豐富好滿足,感受到廚師嘅用心製作。我哋仲專登叫咗白酒配佢呢個主食,個感覺更加feel到牛肉嘅美味。到最後,壓軸出場嘅係甜品Pavlova,甜品個底用野莓墊住,中間係雪糕,最面係食落去似蜂巢、睇落去似Cream外形嘅東西。成個擺碟就係Dalí 嘅藝術品,都幾signature,必定要嗌呢個。呢餐講到咁精緻,其實價錢一啲都唔貴。最

我地叫左兩個set,有兩個前菜,一個係尼斯洋蒽塔,另一個係綠豆沙律。尼斯洋蔥塔類似Tapas咁,個底係脆麵包,上面配煮到好淋嘅洋蒽同鯷魚,搭配得好好味,好有特色,一啲都唔覺得腥,幾件食完仲想Encore。綠豆沙律就好有田園味道,食得出材料嘅清新味道,平衡返個洋蔥塔個濃味。再上黎嘅係薄吞魚片,有好豐富嘅配料同香草醬伴喺魚片上面,個賣相色香味俱全,而佢係有啲辣,辣得黎啱啱好,僅僅係刺激到味蕾,點到即止。最重要嘅主菜係慢煮牛肉,呢個牛係煮左8個鐘頭,所以好淋好濃喐,個牛係入口即用,底下配特別香草調味嘅薯蓉,成件事係好豐富好滿足,感受到廚師嘅用心製作。我哋仲專登叫咗白酒配佢呢個主食,個感覺更加feel到牛肉嘅美味。到最後,壓軸出場嘅係甜品Pavlova,甜品個底用野莓墊住,中間係雪糕,最面係食落去似蜂巢、睇落去似Cream外形嘅東西。成個擺碟就係Dalí 嘅藝術品,都幾signature,必定要嗌呢個。呢餐講到咁精緻,其實價錢一啲都唔貴。最後都想多謝兩位Waitress姐姐,好nice嘅服務態度,對食物嘅講解,令我地好開懷食咗餐好飯!下次同朋友慶祝一定會再黎呢度開餐!
上一次到訪已經係2023年3月,時隔一年回訪,餐廳由藍白嘅法國小餐館重新裝修成紅黑嘅典雅餐廳,成個感覺好似昇華咗~到訪先上餐包,上枱嘅時候仲係微暖,法包烘到外脆內軟,佢個牛油仲加咗啲鹽同香草,食落去特別香~Pissaladière ($128)係用Focaccia嘅open toast,上面舖滿咗caramelized onions,加咗啲anchovies同橄欖調味,鹹甜交錯幾得意~冷盤就嗌咗Crunchy green beans salad ($128),青豆食落幾脆口,加咗啲橄欖油、松子仁同埋洋蔥令成個沙律冇咁單調~ Tuna Carpaccio with Coriander Chimichurri ($138) 吞拿魚切到好薄,食落chimicurri嘅味道好出,加埋蕃茄、蔥等吊起吞拿魚嘅鮮味~Slow cooked beef cheek ($268) 絕對係成餐飯嘅焦點,牛面頰煮到好軟腍又入味,一切開仲見到入面有啲粉嫩,仲會食到牛面頰嘅膠質~薯蓉本身都幾滑,入面仲有少少薯仔粒保留返個口感,加埋herbs好香~French cheese selection ($158) 當日有

French cheese selection ($158) 當日有三款芝士,一款酒香重,一款嘅奶香比較重,最後一款就比較重堅果香,另外仲可以搭配提子同堅果一齊品嘗,自己覺得呢道菜如果加埋wine pairing應該幾開心~

最後以Seasonal fruit Pavlova ($108)作結,當日係紅桑子雪葩,雪葩口感幼滑,下面仲有raspberry果肉,平衡返上面蛋白餅嘅甜,整體嚟講非常出色~

總括嚟講,呢一間嘅水準仍然保持到,加埋成個環境好舒服,同朋友係到唔覺唔覺都食咗兩三個鐘~整體嚟講都推介大家一試!
  • Slow  cooked  beef  cheek
2024-01-17 36 瀏覽
【Nissa La Bella】上環法國菜小酒館🍷 成間餐廳裝修都好文藝好復古 好靚😆 如果坐正梳化位都幾闊落幾舒服😌Pissaladiere 💰$128一入口就食到橄欖油香 topping是洋蔥配鯷魚 one bite size岩岩好 幾唔錯👍🏻Green Bean Salad 💰$128食落好清爽開胃 有生洋蔥吊起成個菜式既味🧅 仲有切片菇配搭Garlic Snails 💰$128每一啖都充滿住牛油蒜香味 蝸牛煮到好腍身 一定要趁熱食 好香口🤤Fish Aioli 💰$536 (2 dishes)用簡單既烹調方法 食到食料最本身既鮮味 配搭蒜泥醬帶有少少辛辣 同魚 蔬菜都幾夾 細節位係碟都係暖既 保持餸菜既溫度 另外醬汁唔夠都可以叫佢地再加俾你Cheese plate 💰$158分別有3款唔同既芝士 夾埋核桃同麵包 牛既芝士偏乾身 羊既芝士就偏smooth少少 比較重口味🫨Profiterole 💰$236呢個甜品無論係賣相定係味道都係世一👻👻puff雪得啱啱好 夠硬夾住勁多既Vanillia雪糕 加埋巨量既cream雖然heavy但勁好食😋
【Nissa La Bella】

Pissaladiere 💰$128

Green Bean Salad 💰$128

食落好清爽開胃 有生洋蔥吊起成個菜式既味🧅 仲有切片菇配搭

Garlic Snails 💰$128

Fish Aioli 💰$536 (2 dishes)

細節位係碟都係暖既 保持餸菜既溫度

puff雪得啱啱好 夠硬
夾住勁多既Vanillia雪糕 加埋巨量既cream
雖然heavy但勁好食😋
2024-01-16 57 瀏覽
最近跟法國菜好像特別有緣,繼早前到訪了太古一間以艾菲爾鐵塔為主題嘅法式小館,今日又應友人邀約,嚟上環這間典型巴黎小酒館「Nissa la Bella」吃頓豐富午餐。餐廳集法式酒吧及餐館於一身,門面以灰藍色為主調,室內裝潢獨具匠心,牆上掛有懷舊黑白相片和法式藝術品,環境舒適雅致,洋溢著南法悠閒風情。食物交由朋友發板,點完餐後,店員隨即為我倆送上餐前麵包,包身外脆內軟,塗上香草牛油吃,口感極佳。接著是兩道前菜,朋友對 Focaccia 向來情有獨鍾,這款 Pissaladière 嘅做法很特別,麵包烤至外脆內軟熟,面頭鋪滿焦糖洋蔥,再以鯷魚及橄欖提味。洋蔥帶焦香,鯷魚鹹中帶鮮,入口即溶,與橄欖非常合拍。另一道 Crunchy green beans salad 用料看似簡單,但其實味道亦非常豐富,青豆翠綠爽甜,配上松子仁、紫洋蔥同蘑菇,口感十足,清新醒胃。Tuna Carpaccio:吞拿魚切至薄透,賣相精美,面頭鋪滿蕃茄粒和紅椒,色澤豔麗,入口柔軟又富鮮味,加上面層嘅阿根廷蕃茜醬,倍感清新。Slow cooked beef cheek:牛面頰煮得好淋又入味,墊底有好多薯仔粒,入口粉腍又富
Slow cooked beef cheek:牛面頰煮得好淋又入味,墊底有好多薯仔粒,入口粉腍又富薯香,同微鹹嘅醬汁好夾。
French cheese selection:有三款法國芝士,三款味道都唔錯,氣味唔會太濃,鹹鹹香香,好似食緊忌廉一樣,好易入口。
最後係甜品時間,選了 Seasonal Fruit Pavlova:蛋白餅賣相好靚,外形白晢高雅,忌廉香甜軟滑,中間紅桑子雪葩果味天然,加上底層甜甜酸酸嘅 raspberry sauce,多重享受,滋味滿分。
最理想既法式小酒館當然要空間夠舒適,裝潢以木製傢俬配搭warm tone顏色帶出柔和氛圍,當然Menu經過精心挑選,咁就為之最理想既dining experience,開餐之前真係要講句Bon appétit!👇🏻📌Terroir -▪️ Pissaladière -▫️「尼斯·洋蔥塔」係南部法國人必食既前菜,其實有少少似mini pizza,用香草包做base,面頭有焦糖洋蔥、鯷魚、橄欖,食落口感鬆軟,幾開胃。📌Starter - ▪️ Crunchy green beans salad - ▫️ 前菜再黎多個「法式·青豆沙律」,青豆份量非常多,佢呢種係亞洲菜果種四季豆口感有少少似,不過形狀係又長又幼,配上Shallots,新鮮既野菌,夠哂refreshing。▪️ Salade de poulpe - ▫️「炒八爪魚·鷹嘴豆泥」八爪魚炒得濃香入味,底層既鷹嘴豆泥,有少少似薯蓉咁,入口順滑,加埋蒜蓉、火箭菜、車厘茄,清新解膩,好食。📌Pasta - ▪️ Rigatoni parmesan, jambon de Pays & truffle - ▫️ 輪到主菜「意大利火腿·松露忌廉芝士通心粉」出場,
最理想既法式小酒館當然要空間夠舒適,裝潢以木製傢俬配搭

咁就為之最理想既dining experience,

開餐之前真係要講句Bon appétit!👇🏻

📌Terroir -

▪️ Pissaladière -
Pissaladière

香草包做base,面頭有焦糖洋蔥鯷魚橄欖,食落口感鬆軟,幾開胃。

📌Starter -
Crunchy green beans salad

新鮮既野菌,夠哂refreshing。

▪️ Salade de poulpe -
Salade de poulpe

▫️「炒八爪魚·鷹嘴豆泥八爪魚炒得濃香入味,底層既鷹嘴豆泥
Salade de poulpe

有少少似薯蓉咁,入口順滑,加埋蒜蓉火箭菜
車厘茄,清新解膩,好食。

📌Pasta -

▫️ 輪到主菜意大利火腿·松露忌廉芝士通心粉」出場,通心粉
食落好有咬口,面頭沾滿哂厚厚既巴馬臣芝士同埋松露尼廉,相當濃香;

加埋D意大利火腿鹹香十足,配返杯紅酒絕對係終極享受。

📌Dessert -
▪️ Tarte au citron meringuée -
Tarte au citron meringuée

▫️ 甜品亦有驚喜,呢個「法式檸檬蛋白撻」賣相相當精緻,
面頭既蛋白霜經火槍燒焦過,食落口感豐盈得黎帶點焦香;
夾雜住d檸檬Cream,甜而不膩,撻皮又夠鬆脆。

📌Wine -
▪️ Jean Claude Mas Aurore Rosé 2022 -

▫️ 整返杯「Jean Claude Mas Aurore Rosé 2022」,
入口清爽,夾返前菜或意粉都係最絕配。
2024-01-15
15 分鐘 (堂食)
  • Rigatoni parmesan
  • jambon de Pays & truffle
一間位於上環的法國菜餐館,非常有浪漫氛圍!絕對係會令女仔心心眼嘅餐廳,仲可以品嚐一餐正宗法國菜!!!!如果大家想氹女朋友開心,黎呢度一定無錯!如果係想約心儀女仔食飯,仲等咩🤣Book位啦❤️----------------------🔴Pissaladiere HKD128餐廳用上自家製醃製洋蔥,夾上外國咸魚,咸香味特別,配上軟包不錯。🔴Green Bean Salad HKD128整個mix and match清新,調味同食材都以原味道為中心,可以品嚐食材最新鮮狀態,我個人好鍾意。🔴Tuna Carpaccio HKD138我個人非常欣賞呢道前菜,新鮮魚片配上清新青醬,微辣椒乾夾上黏上檸檬汁嘅魚片,相信會係女士嘅喜好。🔴Beef Cheek HKD268牛臉頰肉質細軟,調味得宜,滿滿肉香而不膩!薯蓉帶出陣陣奶油香味,薯蓉夾著細細薯粒,為整個菜式增添口感。將牛臉頰肉、薯蓉以及肉汁, 一次過放入口,絕對係一流嘅享受。🔴Small Cheese Platter HKD316/2法國菜係飯餐嘅尾端,都會以芝士作為餐後小食,芝士拼盤一共有3種芝士:羊奶芝士、煙壎芝士及咸香芝士,配上一杯白酒,
Beef  cheek

Tuna Carpaccio

🔴Tuna Carpaccio HKD138

🔴Beef Cheek HKD268
Small cheese Platter

法國菜係飯餐嘅尾端,都會以芝士作為餐後小食,芝士拼盤一共有3種芝士:羊奶芝士、煙壎芝士及咸香芝士,配上一杯白酒,絕對係極致享受。
Pavlova

🔴Pavlova HKD108
女孩子點都係鍾意食甜品,紅莓醬配上紅莓雪芭,加上蛋白餅!作為成餐飯嘅結尾,非常滿足!
----------------------
評價:
🍽 優質良好體驗
🌃 環境超浪漫
🍴 食物質素好

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
Beef  cheek
Green Bean Salad
Tuna Carpaccio
Small cheese Platter
Pavlova
2024-01-14 369 瀏覽
平日出街食開中菜、日本料理、韓國料理多,最多間中食下多國菜、西班牙菜~而今次品嘗嘅呢間餐廳主打法國料理,印象中幾年前食過一次法國菜,但係都已經唔記得個味道係點,反而今次喚醒左我嘅記憶ꉂ(ˊᗜˋ*)口味同亞洲料理嘅味道截然不同,係一個唔錯嘅嘗試~✎ Pissaladiere ($128)材料有Focaccia(佛卡夏)、Caramelized Onions (焦糖洋蔥)、Anchovies (鯷魚) 同埋olives(橄欖)。Focaccia 係一款意大利香草麵包,口感柔軟厚實,散發住淡淡橄欖味,亦喺表面加咗由Caramelized Onions 同Anchovies整成嘅醬料同橄欖切粒,顯得整體橄欖味重,鹹鹹香香。食幾啖已經覺得有啲飽同膩~✎ Crunchy Green Beans Salad ($128)材料有Nuts、Shallots 同埋Shaved mushrooms。四季豆口感新鮮爽脆,成碟走健康路線,偏酸,開胃前菜~✎ Escargots Rôtis Au Beurre ($128)法式田螺,鹹鹹地,蒜同牛油味香濃,田螺肉質軟嫩!✎ Aioli de Poissons ($

✎ Pissaladiere ($128)

法式田螺,鹹鹹地,蒜同牛油味香濃,田螺肉質軟嫩!

✎ Aioli de Poissons ($536/2)
材料有Monkfish (鮟鱇魚)、mixed vegetables、soft boiled egg、Aioli Sauce(大蒜蛋黃醬)。Monkfish 濃郁魚香,冇腥味,香煎嘅口感較結實,配上加咗黃芥末嘅Aioli Sauce,味道偏鹹辣,帶點刺激感。伴菜有西蘭花、紅蘿蔔、蘆筍、半熟水煮蛋等等,可以係食完魚之後清清口中嘅味道,再食下一碟~

✎ French Cheese Selection ($316/2)
三款法國優質芝士。呢幾款芝士味道相當濃郁,每款口味各有不同:一款羶味重;一款味道十分濃烈,似威士忌味;一款則偏向奶油味,口味相對溫和。

✎ Profiteroles ($236/2)
甜品係泡芙,入面加入雲呢拿雪糕,另附上朱古力醬。酥脆嘅泡芙、甜膩嘅雲呢拿、苦澀香醇而純度高嘅朱古力醬,豐富嘅口感,層次交疊,好好味´͈ ᵕ `͈

Crunchy Green Beans Salad
Escargots Rôtis Au Beurre
Aioli de Poissons
French Cheese Selection
Profiteroles
ℂ𝕠𝕦𝕝𝕕 𝕥𝕖𝕝𝕝 𝕨𝕙𝕪 𝕗𝕠𝕣𝕖𝕚𝕘𝕟𝕖𝕣𝕤 𝕚𝕟 ℍ𝕂 𝕖𝕟𝕛𝕠𝕪 𝕡𝕒𝕣𝕥𝕚𝕖𝕤 𝕒𝕟𝕕 𝕕𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤 𝕤𝕠 𝕞𝕦𝕔𝕙🏵️本身比較少去上環一區,知道到西式餐廳同 bar⛹🏽‍♂️,想同男朋友來個 new year 小慶祝🪅,特意搵左間法國餐廳🇫🇷。未入餐廳已經感受到濃厚既氣氛🤣,全場大概八成都係外國人🧔🏻‍♂️,大家都好 chill 飲好多杯🍷 (好在有訂檯👀)。先 order 幾個店員推介既小食熱身一下🦥,冷盤組合有青豆、蘑菇🍄、蔥同久違既松子🤲🏽,酸酸好開胃🤤。另外一個類似小 pizza🍕既小食,餅底係 Focaccia🍞,唔會話好脆身。面頭豐富既 toppings 有焦糖洋蔥、咸咸小鯷魚🐟同橄欖,效果好出🪄。🫛Crunchy Green Beans Salad with Nuts, Shallots and Shaved Mushrooms | $128🧅Pissaladiere in Focaccia based, with Caramelized Onions, Anchovies & Olives | $128我地仲揀左個 tuna tataki 既沙律🥬,靚靚吞拿魚配

我地仲揀左個 tuna tataki 既沙律🥬,靚靚吞拿魚配埋水煮蛋🥚、紅椒🌶️、橄欖,食食下 yee 有熟悉既咸咸味道👅,原來係小鯷魚🙉,記得配埋沙律菜食呀。唯一小問題係個人覺得太多醬汁🤏🏽。

🥗Thon Tataki Facon Nicoise: Tuna Tataki with Poached Egg, Bell Pepper & Anchovies | $148

一開始決定要飲白酒既時候,心心念念當然就係配生蠔啦😚,揀左 David Herve RONCE no. 3,相對無咁重海水味道🌊,size 適中但非常有鮮味✨。同時都 order 左店員推介既芝士 platter🚜,分別有 cow cheese、sheep cheese 同 goat cheese🐏,配埋法包🥖、核桃同提子🍇食都幾滋味。

🦪David Herve RONCE no. 3 Oysters | $24 each
🧀French Cheese Selection | $158

講左咁耐終於黎到熱盤主菜🤭,雖然已經半飽,不過男朋友當然無咁易滿足啦🎈。我地點左十分有咬口既粗粗水管粉🍝,醬汁係好 creamy 好濃郁既黑松露醬🍄,仲有幾片咸香既 Prosciutto 火腿🐖。

🍝Rigatoni Parmesan with Prosciutto & Truffle Cream | $168

飽還飽,甜品還是要嗌的🧘🏽‍♂️。一個疑似老闆既洋人大力推介📣一定要每人來一份檸檬蛋白撻,既然你堅持✊🏽,來就來。檸檬撻既酸度令我回想中學上 chemistry 既 acidity tests🤖,但配埋面頭既蛋白忌廉🏳️甜而不漏,我地瞬間明白點解唔會後悔👨🏾‍🍳。

🍋Lemon Tart with Caramelized Meringue | $108
🥂Chardonnay Camille de Labrie | $85
💧Panna | $50

2024-01-12 114 瀏覽
係香港食法國菜多數都去到fine dining級數,若然想試下價錢親民啲嘅法國菜🇫🇷係上環就發掘到一間法式餐館,a la carte菜式都係百幾蚊左右🤑對比精緻、著重擺盤嘅法國菜,呢度嘅菜式份量比較大,感覺家庭式一啲,加上cozy嘅裝修、擺設french style掛畫,感覺好似去咗法國local小餐館,有一種親切感🫶🏻🫶🏻外籍店員非常friendly。Welcome drink先嚟welcome drink Chardonnay🥂清新嘅葡萄香氣為晚餐打響頭炮。Bread中心位置鬆軟帶小麥香嘅麵包🥖塗上蒜蓉牛油都唔錯。Pissaladiere鬆軟Focaccia麵包舖上焦糖洋蔥🧅香甜嘅味道再加上鹹香鯷魚以及橄欖,味道複雜之餘亦好惹味,刺激口水腺👅👅Crunchy green beans salad🫛青豆沙律就清新一點,酸咪咪嘅醬汁配爽口青豆幾開胃😙Thon Tataki facon Nicoise吞拿魚煎至半生熟,質感剛好👍🏻酸酸咪咪嘅沙律加入流心蛋、甜椒以及鹹香鯷魚,口感味道豐富。Rigatoni parmesan主菜就係非常creamy嘅卷心粉🍝黑松露味不論聞落定食落都好香濃🤩第一

Welcome drink

Bread
中心位置鬆軟帶小麥香嘅麵包🥖塗上蒜蓉牛油都唔錯。

Crunchy green beans salad
🫛青豆沙律就清新一點,酸咪咪嘅醬汁配爽口青豆幾開胃😙

Thon Tataki facon Nicoise

Rigatoni parmesan
主菜就係非常creamy嘅卷心粉🍝黑松露味不論聞落定食落都好香濃🤩第一次食火腿配黑松露嘅組合,鹹香嘅火腿估唔到更可以吊起黑松露香😋喜歡卷心粉中間可以索滿香濃醬汁。整體都幾rich🤰🏻可以兩個人share。

French cheese selection
雖然餐廳唔係sell精緻法國菜,但都有高級法國餐廳會有嘅cheese platter🧀三款不同款式嘅芝士都屬於較濃味嘅cheese,當中比較喜歡奶白色嘅goat cheese,食到啖啖羊奶香但又唔會太濃烈,配提子及合桃好夾😛😛

Lemon tart, caramelized meringue
經典法國甜品🍋檸檬餡酸爽醒胃,面頭嘅蛋白霜比較creamy,若然打得輕盈一點、較多空氣感的話會更好,檸檬餡比較酸,如果輕一點會更好。

人均消費:$700
推介指數(10分為滿分):8分

2024-01-11
2024-01-12 80 瀏覽
Nissa La Bella法國餐廳, 裝修vintage 卡庭位好坐. 上左welcome white wine 好順口, 同餐前包配有housemade butter. 如果包烘熱脆會更好Pissaladière $128南法較常見洋蔥塔煮至軟腍焦糖嘅洋蔥 配上olive 鯷魚, 鹹甜配合好夾Green Bean Salad $128Haricots verts croquants法邊豆長而幼身爽甜, 睇落有點似熱炒豆, 其實係冷盤沙律仲有生洋蔥同切片菇配搭Garlic Snails $128Escargots rôtis au beurre persillé富濃郁蒜蓉牛油香, 蝸牛肉腍身Fish Aioli $268@Aloli de poissons魚肉滑而扎實軟腍. 配搭蒜泥蛋黃醬帶微辛辣吊出魚鮮味 , 仲有隻poached egg Cheese plate $158Fromages Plate用咗Les Frères Merchand熟成芝士, 分別有3款配左核桃同麵包, 最右邊 goat cheese口感smooth但好重羊味, 未必個個岩食. 最左應該是Coulomie
Nissa La Bella

Pissaladière $128
南法較常見洋蔥塔
煮至軟腍焦糖嘅洋蔥 配上olive 鯷魚, 鹹甜配合好夾

Green Bean Salad $128
Haricots verts croquants
法邊豆長而幼身爽甜, 睇落有點似熱炒豆, 其實係冷盤沙律
仲有生洋蔥同切片菇配搭

Garlic Snails $128
富濃郁蒜蓉牛油香, 蝸牛肉腍身

Fish Aioli $268@
Aloli de poissons

Cheese plate $158
Fromages Plate
用咗Les Frères Merchand熟成芝士, 分別有3款配左核桃同麵包, 最右邊 goat cheese口感smooth但好重羊味, 未必個個岩食. 最左應該是Coulomiers 🧀有特別的發酵味

Profiteroles $118
Dessert 係泡芙中係夾有大舊vanilla ice cream 再配有cream, 最後店員會澆上瞬間凝固嘅朱古力醬. 個🍫 sauce 好香濃又唔會太甜, 邪惡又好食

上環差館上街10-14號地舖
2024-01-11 87 瀏覽
上環呢間法式小館嘅嚐味菜單定期都會有更新!幾款前菜,再加上主菜同甜品,一定會食到好飽!今次見到有非常之吸引嘅巴馬火腿黑松露通粉😍一上枱充滿黑松露香氣,巴馬火腿鋪滿成隻碟😋另外仲有幾款沙律前菜,沙律加入橄欖沙律醬,味道非常特別,還有一片片的灸燒吞拿魚。另一個重點推介係芝士拼盤!三款唔同口味同濃度嘅芝士都非常特別~ 仲有我甜品界嘅最愛🍋檸檬撻😛😛大大個之餘,酸度適中,加埋脆脆嘅撻皮冇得彈🥰!
2024-01-11 46 瀏覽
><仲記得第一次嚟食嘅時候 印象深刻因為其法國藍青口菜式很驚艷 十分鮮甜肥美Pissaladière(128)南法較常見尼斯洋蔥塔煮至焦糖化嘅洋蔥 配上橄欖粒鯷魚鹹甜相宜很開胃Haricots verts croquants(128)法邊豆長而幼身 份外清新爽甜冷盤沙律可以喚醒味蕾Escargots rôtis au beurre persillé(128)甫上枱時已經有濃濃蒜蓉牛油香氣蝸牛肉質腍身入味 Aloli de poissons(268)鮟鱇魚肝就食得多 鮟鱇魚又好似未食過 扎實軟腍蒜蓉蛋黃醬Fromages Plate(158)呢度熟成芝士係用咗Les Frères Merchand鍾意食芝士嘅人應該會樂此不疲Profiteroles(118)泡芙夾入雲呢拿雪糕再澆上瞬間凝固嘅朱古力醬 ><><><><><><><><><><Nissa la Bella上環差館上街10-14號地舖
仲記得第一次嚟食嘅時候 印象深刻
因為其法國藍青口菜式很驚艷 十分鮮甜肥美
Pissaladière(128)
南法較常見尼斯洋蔥塔
煮至焦糖化嘅洋蔥 配上橄欖粒鯷魚
鹹甜相宜很開胃
Haricots verts croquants(128)
法邊豆長而幼身 份外清新爽甜
冷盤沙律可以喚醒味蕾
甫上枱時已經有濃濃蒜蓉牛油香氣
蝸牛肉質腍身入味
Aloli de poissons(268)
鮟鱇魚肝就食得多
鮟鱇魚又好似未食過 扎實軟腍
蒜蓉蛋黃醬
Fromages Plate(158)
呢度熟成芝士係用咗Les Frères Merchand
鍾意食芝士嘅人應該會樂此不疲
Profiteroles(118)
泡芙夾入雲呢拿雪糕
再澆上瞬間凝固嘅朱古力醬
><><><><><><><><><><
Nissa la Bella
上環差館上街10-14號地舖
🎀上環。法式風情享受高級儀式感西餐🍽️🎀🪄店名* #Nissalabella🔮地址* 上環差館上街10-14號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1705 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_上環剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵又一段時間無去過上環 呢個地區好多特色高級外國餐廳 今次呢一間見到環境超舒服 所以就入去食左個dinner🥂餐廳裝修好特別 主要為客人呈現兩個不同的空間😎同時適合品味美酒和法式小吃的葡萄酒吧 或一個輕鬆用餐的小餐堂 提供一個典型巴黎小酒館的優雅氛圍😆裡面更有時尚的室內裝潢 例如舒適的紅色座位及拋光木質家具 仲有多款復古海報及精緻法國藝術品裝飾 所以令人感覺高貴魅力氛圍🔝🔝🍽️食物質素🍽️以高級法式西餐黎講 餐點偏向性價比高 而且餐點精緻可口 除左單點選擇外 更可以直接選擇set menu 用餐途中服務細心有禮 充滿歡樂氣氛😙整體很推介前往 尤其系節日慶祝🙂👀評分💖💖💖💖🪄Cremant(Gls)香檳加餐包 $236平時好少飲酒既我地 去到甘特別既餐廳當然要試
🎀上環。法式風情享受高級儀式感西餐🍽️🎀

🪄店名* #Nissalabella
🔮地址* 上環差館上街10-14號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1705 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄Cremant(Gls)香檳加餐包 $236
平時好少飲酒既我地 去到甘特別既餐廳當然要試一試拉 都算系幾易入口啵 帶好輕微苦澀及酸味 可以接受~餐包份量好多 外層香脆內裡超軟 同埋佢地既牛油好特別 帶香草碎 所以更有香味💕

👀評分💖💖💖💖💖
🪄Pissaladière Focaccia based, caramelized onions, anchovies & olives 當日自製法式肉嘴
混合炒蘑菇, 歐芹, 及蒜蓉多士 $128
多士上鋪上餐廳自家制的洋蔥鯷魚餡料 加上黑橄欖裝飾 味道帶酸味 味道好特別💕

🪄Crunchy green beans salad
Nuts, shallots & shaved mushrooms青豆沙拉$128
第一次食青豆沙律 味道好清爽 青豆炒清脆香甜 配上蒜及蘑菇輕炒 令人忍不住一口接一口😍

👀評分💖💖💖💖💖
🪄Garlic butter snails 蒜蓉牛油焗蝸牛$128
第一次食焗蝸牛 好有新鮮感 入口好軟淋 而且餐廳十分貼心 全部已經除殼 食落完全唔狼狽😗每一口都充滿香濃蒜蓉牛油味 綠色醬我估計應該系青醬吧 味道很不錯💕

👀評分💖💖💖💖
🪄Monkfish, mixed vegetables, soft boiled egg, aioli sauce*2 胺鱇魚, 混合蔬菜, 半熟蛋, 及蒜蓉蛋黃醬$536
果然系法國菜 菜式十分精緻 份量都很剛好 胺鱇魚完全沒有腥味 帶鮮味 再加上各類蔬菜 很可口健康 半熟蛋蛋醬流出很邪惡 魚肉配蛋汁異常合適😆

👀評分💖💖💖💖
🪄French cheese selection 法式芝士拼盤$158
完成主菜後 可以嘗試一下各款法式芝士 配上合桃碎 芝士味道好特別 一塊系帶羊奶味 一款系咸味較濃 最後一款系比較重口味 各有特色 可以夾上面包食更有滋味💕

👀評分💖💖💖💖💖
🪄Pastry puff filled with vanilla ice cream, chocolate sauce*2 法式奶油酥皮泡芙 配香草雪糕, 鮮奶油及巧克力醬$236
全場最出色甜品 侍應會先呈上雪糕泡芙 然後再系面前淋上朱古力醬 好岩打卡 雪糕香草味好濃 又唔會過於甜 鮮奶油甜甜地超正💕

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• shallots&shaved
  • Crunchygreenbeanssalad Nuts
  • Garlicbuttersnails
  • chocolatesauce
  • Pastrypufffilledwithvanillaicecream
2K
朋友話佢朋友介紹咗一間好味嘅法國🇫🇷餐廳🍽️🤣,想同我一齊去試吓,有朋友帶食好嘢,咁我梗係開心樂意出席啦🤣$128 Pissaladière:Pissaladière 可以譯做「尼斯(Nice)洋蔥塔」,用嘅麵團係麵包麵團,比通常用嚟做意大利🇮🇹披薩嘅麵團煙靭啲;主要餡料係煮到焦糖化咗嘅洋蔥、橄欖、蒜頭同醃鯷魚;呢間餐廳用 Focaccia based, caramelized onions, anchovies & olives,洋蔥少少甜加埋少少鹹香嘅醃鯷魚,放喺 Focaccia flatbread 上邊,味道有層次又好味🤩$128 Crunchy green beans salad:青豆真係勁 crunchy,一來新鮮二來可能浸過冰水🧊,非常好味😋,呢個係簡單材料顯功力👍;其他配料包 Nuts, shallots & shaved mushrooms 🤩$128 Escargots rôtis au beurre:係「蒜蓉牛油焗蝸牛 Garlic butter snails」,經典兼流行嘅法國🇫🇷 Appetizer;蝸牛🐌細細隻好爽滑,焗完之後好香蒜蓉同埋牛油味道🤩$268 A
$268 Aioli de Poissons:要咗2份;材料包Monkfish, mixed vegetables, soft boiled egg, aioli sauce 🤩;好鍾意食 Monkfish 鮟鱇魚(特別係 日本🇯🇵風味嘅鮟鱇魚鍋、鮟鱇魚刺身、鮟鱇魚肝),呢間法國🇫🇷餐廳嘅鮟鱇魚鮮嫩、鮮甜、鮮味🤣;Mixed Vegetables 包括 秋葵、紅蘿蔔、蘆筍、紫蘿蔔、broccolini、法邊豆、粟米芯、原條香蔥 等,相當豐富,全部都新鮮兼美味😋;仲有 aioli sauce 都好味美🤩
$158 French cheese selection:要咗2份;有三種法國🇫🇷芝士🧀,包括 Brie de Meaux,Comté,Camembert,各有特色全部都好味,鹹道適中好啱我胃口👍
$118 Profiteroles:即係泡芙,要咗2份;Pastry puff filled with vanilla ice cream, chocolate sauce;雲呢拿雪糕好香雲呢拿味,仲見到有黑色好細粒嘅雲呢拿籽👍,真材實料👏;泡芙有啲煙靭,配埋雲呢拿雪糕同埋忌廉,唔係好甜,好味,啱胃口🤩,仲請店員哥哥一個加朱古力醬一個唔加,比較一下,結果係兩個都好好味🤣
呢度嘅店員哥哥(有可能係老闆🤣)同店員姐姐服務仲好好,食得開心愉快嘅一個晚上🤩
✒懶人先睇總結.❀食物:​好有法式風情,味道濃郁~❀服務:店員都好熱情,成件事氣氛唔錯👍❀環境:燈光昏暗,座位闊落,有情調坐得舒服❀價錢:2人埋單 $1,510 (有酒+超豐富叫).✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐.今次介紹的法國菜氣氛唔錯,好適合情侶飲返兩杯🥂 晚市有$528 p.p. 的dinner menu,亦有a la carte menu可以選擇。我哋今次就單點試試~ 見到比較多平時少見的傳統法式小吃!.🎈Bread麵包係比較常見的法包,牛油比較特別混合了curry spice 及 parsley。所以牛油顏色偏黃,帶有淡淡咖喱及香草的味道~.🎈Pissaladière ($128)我平時少見的一款菜式😂 Google介紹佢係南法的一款小吃,被認為係意大利pizza 的變種~餅底用Focaccia bread,上面搭配甜洋蔥、鳀魚、橄欖、香草等。Focaccia 口感比較軟淋,加上餡料後有點似蛋糕。.當中的anchovies 鳀魚作為法國醃製鹹魚,很好地帶出鹹鮮的味道。味道幾獨特,不過就未必人人都識欣賞🤣.🎈Salade de haricots vert

✒懶人先睇總結
❀食物:​好有法式風情,味道濃郁~
❀服務:店員都好熱情,成件事氣氛唔錯👍
❀環境:燈光昏暗,座位闊落,有情調坐得舒服

❀價錢:2人埋單 $1,510 (有酒+超豐富叫)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
今次介紹的法國菜氣氛唔錯,好適合情侶飲返兩杯🥂
我哋今次就單點試試~ 見到比較多平時少見的傳統法式小吃!
🎈Bread

🎈Pissaladière ($128)

🎈Salade de haricots verts croquants ($128)
呢道冷盤好適合配搭Pissaladière,因為味道酸酸地非常開胃。青豆加上菇、松子同蔥,口感都係比較爽同脆口~
🎈Thon tataki façon niçoise ($148)

同樣係用上了anchovies 的沙律,配搭tuna tataki、水煮蛋、紅椒、橄欖等。除了anchovies 放入邊都咁突出外,橄欖香亦非常突出。
🎈Rigatoni Truffle ($168)

第一個感覺係,隻碟真係超熱😂😂😂 通心粉配搭parmesan、prosciutto 火腿及tuffle cream。
味道濃郁,黑松露香氣突出,醬汁Creamy仲好有蘑菇味!一份份量都唔少,我地一個人叫一份係要打包🤣
🎈Fromages plate ($158)

芝士拼盤另外仲有$298 大份的platter,而我地叫呢款細份就有三款cheese。味道由淡到濃分別係 Cow cheese - Trappes Echourgnac; Sheep cheese - Corsica; Goat cheese - Pouligny-Saint-Pierre。
旁邊配搭核桃同提子。Goat Cheese口感比較流質,好似食緊cream cheese 咁,味道最濃有一點點的aftertaste🧀
🎈Tarte au citron meringuée ($108)

檸檬蛋白撻係最經典的甜品了吧,味道酸酸的唔會太膩👍
🎈RED - Cote du Rhone Kuddiat ($70)
🎈Sparkling - Cremant ($118)
🎈Water - San Pe 75cl ($50)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊