2023-12-26 37 瀏覽
西環呢間La Paloma 系一間勁有異國特色嘅西班牙餐廳,餐廳除咗提供正宗西班牙特色餐點之外,仲成日會舉辦小型舞會同酒會,室內裝修色彩繽紛,在熱情嘅西班牙音樂背景下,令人心情歡快好似去咗西班牙咁。Spanish beef mini burger pickles & chipotle mayo迷你西班牙漢堡包極具西班牙風味,外型可愛一啖一個,漢堡牛肉非常juicy,配上酸青瓜及新鮮蕃茄蔬菜的辣椒蛋黃醬,爽脆嘅口感中和咗牛肉嘅咸香,口感層次豐富。BIKINISpanish-style toasted sandwich of cheese,Iberian ham and black truffle西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露。三文治口感鬆軟,新鮮即叫即整,伴有半融芝士口感軟滑,加入伊比利亞火腿同黑松露,香味十足。𝘛𝘰𝘳𝘵𝘪𝘭𝘭𝘢 (𝘊𝘩𝘰𝘳𝘪𝘻𝘰)Creamy Spanish-style omelette傳統西班牙奄列可以加配薯仔洋蔥或者辣肉腸。每次食西班牙菜,我都喜歡食奄列,喜歡佢濃厚嘅蛋味同充滿特色嘅餡料。咬落富有口感,外層蛋皮有香口有韌性,內里細膩軟嫩,加配辣肉腸,

BIKINI
西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露。

𝘛𝘰𝘳𝘵𝘪𝘭𝘭𝘢 (𝘊𝘩𝘰𝘳𝘪𝘻𝘰)
可以加配薯仔洋蔥或者辣肉腸。
每次食西班牙菜,我都喜歡食奄列,喜歡佢濃厚嘅蛋味同充滿特色嘅餡料。咬落富有口感,外層蛋皮有香口有韌性,內里細膩軟嫩,加配辣肉腸,充滿咸香同微辣,同奄列好夾。

Arroz Negro
Squid ink, mussels and prawn
西班牙墨魚汁、青口配大蝦燴飯
每枱都必點PAELLA,我哋揀咗墨汁西班牙海鮮飯
賣相一流,巨大鐵鍋裝起,要小心鍋邊熱,入面有蝦、蜆肉、青口、魷魚粒。大蝦鮮甜仲要幫去咗蝦殼,灑上檸檬汁,感覺很有儀式感,墨魚汁濃厚,飯粒吸飽墨魚汁軟硬適中,足夠2-3人食用。

Tarta De Queso
巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩
口感細膩,芝士蛋糕濕潤綿密,口感順滑,配搭紅莓雪葩,為口腔帶來清新感,酸酸甜甜系飯後絕佳甜品
2023-12-24 81 瀏覽
After finishing work nearby, my colleague and I decided visiting La Paloma, a restaurant that offers authentic Spanish dishes. We started off our meal with the bite-sized 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗮𝗻𝗱 𝗳𝗼𝗶𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘀 𝗮𝗶𝗿 𝗯𝗮𝗴𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲𝘀, which was delicately rich in flavour from the luxurious burst of foie gras mousse. Since the portion was relatively small, we ordered three main courses, two of them are from the selection of Christmas specials. We absolutely loved the 𝗽𝗮𝗻-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗔𝗾𝘂𝗮𝗻𝗮𝗿𝗶𝗮 𝘀𝗲𝗮𝗯𝗮𝘀𝘀 ($238)🐟 The delicate fish

Since the portion was relatively small, we ordered three main courses, two of them are from the selection of Christmas specials. We absolutely loved the 𝗽𝗮𝗻-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗔𝗾𝘂𝗮𝗻𝗮𝗿𝗶𝗮 𝘀𝗲𝗮𝗯𝗮𝘀𝘀 ($238)🐟 The delicate fish was cooked to perfection- tender and flaky, with a spicy kick added by the green chilli sauce.

𖧧 Salmon TNT $35

𖧧 52-month Iberico Ham Platter (half) $288

𖧧 Cerdo Iberico $288

𖧧 Iberico Pork & Chicken Cannelloni with Black Truffle $188

2023-12-22 52 瀏覽
又到聖誕!與好友飯聚都要找有節日氣氛的餐廳主廚是地道西班牙人,曾於西班牙享負盛名的酒店管理學校受訓環境氣氛熱鬧有格調,有如置身於異國之中餐廳巧妙地分隔酒吧和主用餐區,以巴塞隆拿海灘酒吧為靈感裝修走新潮型格風格,以藍、紅、橙為主調,營造出玩味風西班牙墨魚汁、青口配大蝦燴飯超大盤!米飯粒粒分明,飯粒吸收了海鮮的鮮甜味良朋共享西班牙小菜迷你沙甸魚配科爾多瓦茄醬及黑橄欖,令香脆多士更添美味蒜香辣椒煮大蝦油汁香濃惹味,配上烘得香脆的多士,口感豐富佐酒小食炒西班牙青椒,一啖入口,甘甜爽脆餐廳招牌西班牙水果酒以紅酒為基底,清新香甜雞尾酒瑪格麗特杯口上粘有細鹽,讓龍舌蘭酒的酒味更好店家推薦的杜埃羅河岸卡斯蒂利亞萊昂西班牙紅酒,入口餘韻圓潤、清新悠長
又到聖誕!與好友飯聚都要找有節日氣氛的餐廳
主廚是地道西班牙人,曾於西班牙享負盛名的酒店管理學校受訓
環境氣氛熱鬧有格調,有如置身於異國之中
餐廳巧妙地分隔酒吧和主用餐區,以巴塞隆拿海灘酒吧為靈感
裝修走新潮型格風格,以藍、紅、橙為主調,營造出玩味風
Arroz Negro
Sardinillas
Gambas Al Ajllo
蒜香辣椒煮大蝦油汁香濃惹味,配上烘得香脆的多士,口感豐富
Pimientos Del Padron
佐酒小食炒西班牙青椒,一啖入口,甘甜爽脆
Red Sangria
餐廳招牌西班牙水果酒以紅酒為基底,清新香甜
Margarita
雞尾酒瑪格麗特杯口上粘有細鹽,讓龍舌蘭酒的酒味更好
Venta Las Vacas
Red Sangria
Margarita
Venta Las Vacas
2023-12-19 54 瀏覽
西營盤集齊了不同特式美食,我時不時都會相約朋友前來發掘好西🤤上次來吃過中餐,今次就試試西班牙菜!⁡▪️ 60-month Iberico Ham Platter火腿入口頗有油香,咸度適中。⁡▪️The Real Tomato Bread將蕃茄及蒜頭磨蹭麵包,是岀乎意料不錯的配搭。⁡▪️Ham croquettes炸薯中間帶有些火腿碎,入口香脆又有咸香。⁡▪️Spanish beef mini burger, pickles & chipotle mayo外型迷你,牛肉有豐富肉汁😋,特別喜歡醬汁,微酸能解膩。⁡▪️Traditional Roasted suckling pig with Brussel sprouts and mushrooms西班牙乳豬,外層脆身,肉質嫩有肉汁,中間有一層肥膏,豬肉味比較濃。⁡▪️Paella可以選2款口味,一次過滿足兩個願望😝點了龍蝦味🦞及墨汁味🦑,兩款都鮮味十足!前者配有龍蝦及青口,後者則有蝦、青口及蜆。⁡▪️Basque burnt cheesecake with raspberry芝士蛋糕配酸甜的紅莓雪芭,是個穩穩陣陣的作結。⁡

火腿入口頗有油香,咸度適中。

▪️The Real Tomato Bread
將蕃茄及蒜頭磨蹭麵包,是岀乎意料不錯的配搭。

▪️Ham croquettes
炸薯中間帶有些火腿碎,入口香脆又有咸香。

外型迷你,牛肉有豐富肉汁😋,特別喜歡醬汁,微酸能解膩。

▪️Paella

芝士蛋糕配酸甜的紅莓雪芭,是個穩穩陣陣的作結。
2023-12-16 53 瀏覽
近排食得中餐多,開始有啲悶,今餐就食西班牙菜。餐牌款式很多,又有聖誕特價菜式供選擇,最後揀咗啲西班牙小菜和甜品。🔸慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇乳豬皮薄香脆,咀嚼時油分慢慢滲出來,肉質幾嫩滑,椰菜仔帶焦香,菇都幾爽。🔸西班牙蕃茄、醃製洋蔥、菠菜及香醃吞拿魚蕃茄新鮮酸酸甜甜,醃製的洋蔥酸酸辣辣,菠菜嫩滑,吞拿魚肉質結實,手指餅很脆口。🔸西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露麵包煎到外邊焦脆,火腿鹹香和黑松露很夾,最滿足係每咬一口三文治,都可以拉出芝士。🔸伊比利亞火腿佐雞蛋及脆薯片火腿的鹹鮮味濃郁,鹹味浸進脆口的薯片。🔸巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪芭雜莓雪芭唔會酸,微甜,蛋糕表面焦香,軟硬適中,芝士味頗香。見到每枱都會叫西班牙海鮮飯,很大份,份量足夠三至四個人食,下次要叫埋朋友一齊嚟食。
近排食得中餐多,開始有啲悶,今餐就食西班牙菜。
🔸慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
🔸西班牙蕃茄、醃製洋蔥、菠菜及香醃吞拿魚
🔸西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露
🔸伊比利亞火腿佐雞蛋及脆薯片
火腿的鹹鮮味濃郁,鹹味浸進脆口的薯片。
🔸巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪芭
雜莓雪芭唔會酸,微甜,蛋糕表面焦香,軟硬適中,芝士味頗香。
2023-12-13 66 瀏覽
La Paloma位於西環皇后大道西189號西浦1樓,是一家以傳統西班牙菜單聞名的餐廳。他們的套餐提供了一系列精選的西班牙小食、西班牙飯和甜品,讓你能一次滿足味蕾的享受。你絕對不能錯過的第一道菜是伊比利亞火腿。這種火腿擁有適中的鹹香味道,而且每一片都是即切即吃,保持了最佳的新鮮度。它的肉質細緻,每一口都能帶來豐富的滿足感。配上烤麵包和香蒜番茄,會給你的味蕾帶來絕妙的平衡。接著,你可以品嚐吞拿魚他他。這道菜色澤鮮豔紅潤,吞拿魚的鮮味十足,口感鮮嫩。此外,墨魚薄脆餅的加入為菜品帶來了獨特的口感和層次。不要錯過他們的炸忌廉球,這款酥脆的小點心不僅外觀誘人金黃,而且充滿了濃郁的奶香味道,每一口都令人愛不釋手。蒜蓉蝦是另一道令人垂涎的佳餚。蝦肉鮮嫩多汁,蒜蓉味道濃郁,完美地融合在一起,為整道菜帶來濃郁的風味。一咬下去,你會感受到蒜蓉和蝦子的美味在舌尖上交織,讓人回味無窮。八爪魚是另一個推薦的菜品,它的肉質彈牙有嚼勁。配上蛋黃醬和辣粉,口感更加豐富。底部的薯仔綿滑,與八爪魚的口感形成了絕佳的對比。鑊煎西班牙腸肉是一道香氣濃郁的菜品,入口時較鹹。它結合了西班牙腸肉的獨特風味,讓你能品味到正宗的西班牙

鑊煎西班牙腸肉是一道香氣濃郁的菜品,入口時較鹹。它結合了西班牙腸肉的獨特風味,讓你能品味到正宗的西班牙美食。

最後,別錯過他們精選的西班牙飯。這道菜以金黃的米飯為基底,米粒飽滿豐潤,醬汁與米飯完美融合。海鮮成分豐富,包括大蝦、蜆肉、八爪魚和青口等,每一口都充滿了海洋的鮮美。

如果你想品嚐正宗的西班牙美食,La Paloma絕對是個不容錯過的餐廳。快來探索他們在西環的分店,享受美味的西班牙料理吧!🌟
2023-12-06 190 瀏覽
友人見有傳媒評論這間西班牙菜餐廳有水準及夠地道,所以訂了平日晚飯試試。餐廳是樓上舖,地方比預期大也算舒適,當日大概有6枱客人光顧。因很少食西班牙菜,希望嚐試多幾款餐前小食(tapas),經餐廳員工推介下,我們點了2客套餐(店員解釋一般這個套餐只提供12人份量,這晚是特別給我們安排,但必須訂2位起)。每客套餐有6個tapas、1客西班牙海鮮飯及1客甜品。由於套餐tapsa沒有沙甸魚,我們特別另外點了迷你沙甸魚配科爾多瓦茄醬及黑橄欖。 套餐6個tapas中,我們大致上都滿意,尤其現場從大豬腿切片出來的黑毛豬火腿及另一個牛肉他他,但個人覺得將西班牙牛肉煮成迷你漢堡吸引力稍遜,而伊比利亞豬配迷迭香醬及燒露荀則調味過鹹及肉地過‘’鞋‘’,我們只嚐了一口已不想食。另外點的沙甸魚雖醬汁味道很好,但魚並非我們預期可以嚐到魚肉味的細沙甸魚,而是像手指尾般長沒什麼肉的完條沙甸魚BB,所以個人不會推介給喜歡吃魚肉的朋友。 不過最失望的還是我們最期待的西班牙海鮮飯。可能做2人份量比較難,而餐廳又選用大煎pan上枱,海鮮飯面只有廖廖2隻只能稱為中蝦的蝦(不是大頭蝦)、3隻青口及2隻細蜆,可想而知材料是稀疏得令人

不過最失望的還是我們最期待的西班牙海鮮飯。可能做2人份量比較難,而餐廳又選用大煎pan上枱,海鮮飯面只有廖廖2隻只能稱為中蝦的蝦(不是大頭蝦)、3隻青口及2隻細蜆,可想而知材料是稀疏得令人驚訝。另外因煎pan大而2人飯量相對少,飯底有些已煮成焦,似乎正式西班牙海鮮飯不應如此。令人滿意的是最後上的甜品西班牙炸脆條(churros)配朱古力醬及雲呢拿雪糕,脆條上枱時還是熱的,口感亦鬆脆。

整體以餐廳定價來說,食客會預期食物質素會有較高水平,尤其對於喜歡吃海鮮的客人,所以西班牙海鮮飯是需要大大改善。
Sardinillas迷你沙甸魚配科爾多瓦茄醬及黑橄欖
Smoked salmon TNT 煙燻三文魚空氣脆包配麥西哥燻辣鮮忌廉及三文魚子
ilIberico ham with cripsy tomato bread
Tender octopus legs with potatoe, smoked parika, and olive oil
Beef tartar and cripsy toast
Spanish beef mini hamburger
Iberico pork with rosemary sauce & grilled asparagus
Traditional seafood paella wth mussels and prawns
2023-12-04
Beef tartar and cripsy toast
Spanish beef mini hamburger
  • Beef tartar
  • Churros
2023-12-03 83 瀏覽
西環的La Paloma 係我經常去的西班牙餐廳!佢的Tapas正宗性價比又高!近日搞搞新意思!以西班牙金槍魚推出全新Bluefin Tuna special menu🤩🐟吞拿魚肚配上鹽味杏仁新鮮的吞拿魚肚非常鮮嫩,口感豐富。鹽味杏仁的添加增添了微妙的鹹香,與吞拿魚的風味完美融合🥰🐟「火焰」吞拿魚肚和橄欖奶油氣泡麵包脹卜卜的後代包好可愛🫶🏻 火炙後的吞拿魚肚充滿油脂香氣,滋味滿分!配搭橄欖奶油氣泡麵包的酥脆口感,化解了吞拿魚油脂的肥膩,亦令整體口感更加豐富🐟「醃製吞拿魚腰」配胡蘿蔔和香橙醬汁特製的香橙醬汁口感酸甜開胃🤤 醃製的吞拿魚腰帶有微妙的酸味,再配黑椒點綴,香氣縈繞!與新鮮胡蘿蔔、香橙和車厘茄的甜味相互襯托,欲罷不能的清新口感🐟 Tuna roll 最初以為是壽司卷,其實是吞拿魚他他夾麵包卷!即刮即食的吞拿魚他他的鮮味不容置疑!配搭墨西哥辣椒奶油則為整道菜增添了一絲辣味,更能突出鮮味,兩者互相輝映為舌尖帶來驚喜🫶🏻除了以上這些精彩菜餚之外,La Paloma還推出了吞拿魚的稀有部位,包括Parpatana、面頰、morrillo和吞拿魚骨髓🐟 其中最讓我一試難忘的,就係吞拿魚骨髓

🐟吞拿魚肚配上鹽味杏仁

🐟「火焰」吞拿魚肚和橄欖奶油氣泡麵包

🐟「醃製吞拿魚腰」配胡蘿蔔和香橙醬汁

🐟 Tuna roll

其中最讓我一試難忘的,就係吞拿魚骨髓,質感Q彈將啫喱,聞上去有魚湯的鹹香味,食落口感和味道極像生蠔🦪!絕對是美食愛好者不容錯過的珍品 🫶🏻

Get ready to indulge yourself into journey to Spain🇪🇸 Went for their exclusive Hot Wednesday night at @lapalomahk, a series where chef Alex will collaborated with chefs around the world👨🏻‍🍳 This time, with Chef Koen in showcasing their expertise while merging with Spanish cuisine🫶🏼準備好讓自己沉浸在一場西班牙之旅中。@lapalomahk這系列的活動,是一由主廚Alex與世界各地的廚師合作。這一次,他們與主廚Koen合作展示他們的專業知識,同時融合了西班牙美食。Surprised with all the tapas n small bites, all layered with a pop of bold colors🧡 Highlight of the night was definitely the G

Surprised with all the tapas n small bites, all layered with a pop of bold colors🧡 Highlight of the night was definitely the GIANT paella show, where u get to watch them cook from scratch😍
所有的tapas和前菜都挺有驚喜,每一道都充滿了大膽色彩的味道。這個晚上的亮點絕對是巨型paella的表演,你可以看到他們從頭開始烹飪的過程,場面好震撼。

𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨 推薦 ♡ :
⌕ Thin sliced wagyu beef, artichoke n egg in crispy roll
⌕ Spanish suckling pig, roasted leeks, romesco n almonds
⌕ Homemade sexy berry tart

📍La Paloma
(1/Floor, Soho 189, 189 Queen's Rd W, Sai Ying Pun)
2023-11-29 45 瀏覽
充滿西班牙色彩鮮明既餐廳心情都好似度假咁放鬆前菜牛他他夠晒鮮味,鍾意既人大讚好味而火腿有特別西班牙食法真係有趣,先將西紅柿擦係方包度,鍾意既仲可以擦d蒜同加橄欖油,再加上火腿片,自制小麵包好有趣~脆球三文魚脆薄小巧既樣似一個飛碟造型,一口咬落去,原來脆球中間全都係特色醬,係口中散開,夠曬驚喜八爪魚薯仔,粒粒都係夠曬炭燒味~搭配沙律醬,係我鍾意既前菜~mini和牛小漢堡,真係唔誇張講和牛肉質鮮美而多汁,雖然係小漢堡,但係一個好足份量。醬豬肉真係鮮嫩多汁,睇落去係精瘦以為會好柴,其實入口係口感嫩而入味。西班牙海鮮飯底係類似有機大麥,粒粒飽滿而健康,煮到恰好軟熟,搭配特色西班牙醬,雖然前面食好飽都會食多幾啖。西班牙酥炸油漆條,真係夠酥夠脆,點點雪糕球,結束今日尼一餐~
充滿西班牙色彩鮮明既餐廳
心情都好似度假咁放鬆

前菜牛他他夠晒鮮味,鍾意既人大讚好味

脆球三文魚

今晚朋友帶我來了位中環的 La Paloma食西班牙🇪🇸菜,地點方便,一出地鐵站🚉行幾分鐘就到。食物味道👅很正宗,十分多西班牙地道小食可以選擇,必點的是Crispy Slow-Roasted Suckling Pig和Paella。餐廳以橙紅色主調,地方闊落格局毫不拘束,氣氛熱鬧,尤如置身異國。🔶TORELLÓ BRUT RESERVA🥂先來一杯西班汽酒,酒體剔透清澈,汽泡非常細緻。 香氣呈現青蘋果、檸檬、柑橘、清淡花香與經典烤麵包香。 酸度與甜度均衡,尾韻綿長延續🔶 60 Month Iberico Ham Platter🥓伊比利亞黑毛豬火腿,會由餐廳職員於席前即叫即砌,入口味道充滿甘香、油香、果仁味道印象難忘,越吃越愛,🔶 The Real Tomato Bread Basket🍅🥖🧄新鮮蕃茄加生蒜和橄欖油,配上香脆麵包麵,簡單又美味🔶 Ham croquettes🥔外層薯蓉,炸得香脆可口,微微滲出黑毛豬火腿的鹹香,惹味非常🔶 Spanish Beef Mini Burger🍔迷你漢堡,入口牛味香濃,外層麵包外脆內軟,配上自家製的漢堡醬汁,整體好出色🔶 Crispy Slow-Ro

🔶TORELLÓ BRUT RESERVA🥂

新鮮蕃茄加生蒜和橄欖油,配上香脆麵包麵,簡單又美味

🔶 Ham croquettes🥔
外層薯蓉,炸得香脆可口,微微滲出黑毛豬火腿的鹹香,惹味非常

🔶 Spanish Beef Mini Burger🍔

🔶 Crispy Slow-Roasted Suckling Pig🐷
食西班牙🇪🇸我必點乳豬,乳豬是即點即做,乳豬皮脆卜卜,真是不得了,肉質嫩滑,肉香味美,配菜的菇菌也十分美味😋

🔶 Two Kind of Paella
另一必點菜式就是西班牙燴飯,🥘用黑色巨型大鐵鑊上菜的西班牙炒飯!非常吸睛!這家的燴飯可以雙拼,同一時間可以品嚐不同口味,我選了🦞龍蝦西牙拼海鮮西牙燴飯,龍蝦肉相當豐盛,飯帶點焦香,吸收了龍蝦的鮮味,味道香濃,海鮮西牙燴飯,有啖啖🦐蝦肉和蝦膏,還有蜆和青口,鮮味十足

🔶Basque Burnt Cheesecake with Berry Sorbet 🍰
巴斯克芝士蛋糕配紅莓雪芭,巴斯克芝士蛋糕不會太甜,有香濃cream chess 香氣,配上微酸紅莓雪芭,成件事好完美

The Real Tomato Bread Basket

The Real Tomato Bread Baske

The Real Tomato Bread Basket
The Real Tomato Bread Baske
TORELLÓ BRUT RESERVA
🤌🏻Creamy Spanish-style omelette傳統西班牙奄列有Potatoes & onions 薯仔及洋蔥 🧅/ Chorizo 辣肉腸選擇,最後我哋揀咗辣肉腸,係典型嘅西班牙小食,有啲似港式嘅奄列,辣辣地作為小食都幾開胃😎🤌🏻 SEPIA A LA PLANCHACuttelfish "Tagllatelle”,carbonarastyle 卡邦尼墨魚寬扁麵呢個菜式嚟到幾特別,佢嘅麵並唔係一般平時食嘅小麥粉,而係加入咗打碎咗嘅墨魚造成,所以口感咬落有啲爽脆🤣第一次食感覺不錯🤌🏻PAELLA DE MARISCOSSeafood Paella, squid, clams, mussels, prawns 西班牙海鮮飯用黑色巨型大鐵鑊上菜的西班牙炒飯,非常吸引😎炒飯飯粒吸收海鮮湯汁,而海鮮🦞款加入了蝦、蜆和青口等海水味較重,直接當調味👏🏻可以加少許檸檬汁、沙律醬一齊食,La Paloma海鮮飯特色係薄薄一層,有好濃嘅 saffron味,仲有少少飯焦,值得推介🤌🏻COULANT DE CHOCOLATEHome-made chocolate fondant with pe

傳統西班牙奄列

🤌🏻 SEPIA A LA PLANCHA
卡邦尼墨魚寬扁麵

🤌🏻PAELLA DE MARISCOS

🤌🏻COULANT DE CHOCOLATE
Home-made chocolate fondant with peanut butter ice-cream 自製心太軟配花生醬雪糕
平時好少食花生🥜味雪糕,加埋心太軟都幾特別,心太軟真係做到流心,濃厚嘅朱古力🍫甜入心

🤌🏻CHURROS
Traditional crispy fried dough sticks with chocolate dipping sauce and vanilla
ice cream 傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕
Churros每次嚟西班牙餐廳都必食🤣西班牙油炸鬼而La Paloma 嘅 Churros配咗雲呢拿雪糕,重點係有雲呢拿籽🥰而油炸鬼即叫即做,熱辣辣加入冰凍嘅雪糕冰火交融,Churros表面沾上砂糖,同樣亦係甜入心

🚩La Paloma (西環)
西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓

#addifoodie #addifoodie西營盤
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店
#lapaloma #西班牙海鮮炒飯 #西班牙菜 🇪🇸
2023-11-07
位於西營盤既西班牙菜La Paloma係同朋友經常會到訪既餐廳,鍾意佢地菜式味道正宗之餘飲品選擇夠多,可以同朋友摸下杯底傾計🥂🔸Venta Las VacasDrink menu有好多選擇,尤其西班牙葡萄酒種類繁多🍷同朋友揀左呢一枝來自Ribera del Duero,以tempranillo提子造成既紅酒,順滑單寧加上濃郁微甜黑果味道,配濃味西班牙菜平衡適宜又唔會搶fo🥴🔸和牛及鵝肝配長法包開胃前菜以件數落單,估唔到有驚喜🤤將鵝肝填滿法包,和牛片放上面再用火槍燒香,牛肉油脂香氣同充滿空氣感既法包完全係perfect match,必試!🔸煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚子煙三文魚同酸忌廉係經典配搭,加上小脆餅及三文魚子,酸甜味道好開胃🔸伊比利亞火腿酥炸忌廉球酥炸忌廉球可以選擇火腿或蘑菇餡,外層炸至金黃香脆,但裏面仍保持濕潤綿滑,火腿鹹香令人食唔停口🔸伊比利亞火腿佐雞蛋及脆薯片其中一道呀麵最愛既tapas,伊比利亞火腿、脆薯片同煎蛋雖然係簡單配搭,但店員撈勻之後各種食材味道融和一齊,超級好味🥰🔸慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇乳豬慢煮過後肉質軟嫩,表皮香脆酥化,連中間肥肉部份都煮至入口即溶,完全

🔸Venta Las Vacas

🔸和牛及鵝肝配長法包

🔸煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚子

🔸伊比利亞火腿酥炸忌廉球

🔸伊比利亞火腿佐雞蛋及脆薯片

🔸慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
乳豬慢煮過後肉質軟嫩,表皮香脆酥化,連中間肥肉部份都煮至入口即溶,完全唔覺得油膩😍

🔸伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯
食西班牙菜唔少得重頭戲paella,但見到呢度既燴飯一定會被驚喜到!燴飯用大大鑄鐵鑊端上,飯粒分明而且帶微微焦香,配合豬肉及蘑菇等食材味道濃郁,幾個朋友share就剛剛好喇🤤
2023-11-19 62 瀏覽
@𝕝𝕒𝕡𝕒𝕝𝕠𝕞𝕒 係小妹少部分會選擇回頭的人氣店,食過兩次佢哋嘅𝕒 𝕝𝕒 𝕔𝕒𝕣𝕥𝕖,終於特意等ℍ𝕠𝕥 𝕎𝕖𝕕𝕟𝕖𝕤𝕕𝕒𝕪嚟到由兩位𝕔𝕙𝕖𝕗 @𝕜𝕠𝕖𝕟𝕧𝕖𝕤𝕤𝕚𝕖𝕤 同 @𝕒𝕝𝕖𝕩𝕗𝕖𝕣𝕘𝕦𝕤 一齊攜手合作西班牙𝕧𝕤 挪威𝕥𝕒𝕡𝕒𝕤之夜,見證到大型𝕡𝕒𝕖𝕝𝕝𝕒 𝕤𝕙𝕠𝕨嘅震撼場面🔥- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ℍ𝕠𝕥 𝕎𝕖𝕕𝕟𝕖𝕤𝕕𝕒𝕪 𝕊𝕖𝕩𝕪 𝕋𝕒𝕡𝕒𝕤 𝕄𝕖𝕟𝕦 $𝟜𝟠𝟠/𝕡𝕡[ 𝕋𝕨𝕠 𝔽𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣𝕤, 𝕆𝕟𝕖 𝔹𝕚𝕥𝕖! ]๑ "𝔽𝕚𝕖𝕣 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕𝕖" 𝕋𝕙𝕚𝕟 𝕊𝕝𝕚𝕘𝕖𝕕 𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 𝔹𝕖𝕖𝕗, 𝔸𝕣𝕥𝕚𝕔𝕙𝕠𝕜𝕖 𝕒𝕟𝕕 𝔼𝕘𝕘 𝕚𝕟 ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 ℝ𝕠𝕝𝕝先有薄切和牛片裹上洋薊+蛋而成嘅,有啲似蛋沙行律,隨後再即席炙燒和牛,將和牛油脂逼出同時有內饀蛋香相碰๑ “𝕡𝕒𝕝𝕚𝕟𝕘" 𝕄𝕚𝕟𝕚 𝔹𝕚𝕜𝕚𝕟𝕚, 𝕊𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝔼𝕖𝕝, 𝔽𝕠𝕚𝕖 𝔾𝕣𝕒𝕤𝕤, ℂ𝕙𝕚𝕝𝕚 𝕒𝕟𝕕 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝔸𝕡𝕡𝕝𝕖食西班牙菜不少得有𝕓𝕚𝕜𝕚𝕟𝕚! 正當以為係慣常以麵包片夾起個饀就錯了,今次係用左層層疊夾饀嘅方式,煙燻鰻魚放頂,再有青

[ 𝕋𝕨𝕠 𝔽𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣𝕤, 𝕆𝕟𝕖 𝔹𝕚𝕥𝕖! ]

食西班牙菜不少得有𝕓𝕚𝕜𝕚𝕟𝕚! 正當以為係慣常以麵包片夾起個饀就錯了,今次係用左層層疊夾饀嘅方式,煙燻鰻魚放頂,再有青蘋果片,兩層脆餅間夾以鵝肝醬,成個𝕔𝕠𝕞𝕓𝕠鹹鮮有致

๑ "𝔹𝕚𝕥𝕥𝕖𝕣𝕓𝕒𝕝𝕝𝕖𝕟" 𝕊𝕝𝕠𝕨 ℂ𝕠𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕍𝕖𝕒𝕝 𝕊𝕙𝕒𝕟𝕜 𝔾𝕣𝕠𝕢𝕦𝕖𝕥𝕥𝕖𝕤 𝕎𝕚𝕥𝕙 𝕄𝕦𝕤𝕥𝕒𝕣𝕕
炸丸子個饀竟然係慢煮牛腿肉,配有𝕞𝕦𝕤𝕥𝕒𝕣𝕕加上微辣感

[ 𝕋𝕒𝕡𝕒𝕤 ]
๑ "𝕒𝕥ú𝕟" 𝕊𝕖𝕞𝕚 ℂ𝕠𝕠𝕜𝕖𝕕 𝔹𝕒𝕝𝕗𝕒𝕘𝕠 𝕋𝕦𝕟𝕒 𝕃𝕠𝕚𝕟, 𝔾𝕒𝕫𝕡𝕒𝕔𝕙𝕠, 𝔸𝕧𝕠𝕘𝕒𝕕𝕠 𝕒𝕟𝕕 𝔹𝕣𝕠𝕜𝕖𝕟 𝕆𝕝𝕚𝕧𝕖𝕤
半熟吞拿魚腰肉片,每片外側同樣微微炙燒過,𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖
少見係西班牙番茄湯,亦有牛油果+碎橄欖最清爽嘅𝕥𝕒𝕡𝕒𝕤開始食佢就啱啦!

๑ "ℂ𝕒𝕟𝕘𝕣𝕖𝕛𝕠" 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕂𝕚𝕟𝕘 ℂ𝕣𝕒𝕓 𝕃𝕖𝕘 𝕎𝕚𝕥𝕙 𝔹𝕦𝕣𝕟𝕥 𝔹𝕦𝕥𝕥𝕖𝕣, 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝔽𝕚𝕟𝕖 ℍ𝕖𝕣𝕓𝕤
烤皇帝蟹腳好有火喉🔥蟹腳有炙燒熱溶牛油嘅香氣,蟹腳食材相當新鮮,以簡單香草檸檬汁調味,啖啖肉邊食邊有汁充斥住成個口!

๑ "𝕄𝕖𝕛𝕚𝕝𝕝𝕠𝕟𝕖𝕤" 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕞𝕖𝕕 𝔻𝕦𝕥𝕔𝕙 𝕄𝕦𝕤𝕤𝕖𝕝𝕤, ℂ𝕖𝕝𝕖𝕣𝕪, 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟, ℂ𝕙𝕚𝕝𝕚 𝕒𝕟𝕕 𝕒 𝕋𝕠𝕦𝕘𝕙 𝕠𝕗 𝔾𝕣𝕖𝕒𝕞,
蒸荷蘭青口配以白𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞,奶味重令食多兩件青口感覺比較易膩

๑ "ℂ𝕠𝕔𝕙𝕚𝕟𝕚𝕝𝕝𝕠" 𝕊𝕡𝕒𝕟𝕚𝕤𝕙 𝕊𝕦𝕔𝕜𝕝𝕚𝕟𝕘 ℙ𝕚𝕘, ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝕃𝕖𝕖𝕜𝕤, ℝ𝕠𝕞𝕖𝕤𝕔𝕠 𝕒𝕟𝕕 𝔸𝕝𝕞𝕠𝕟𝕕𝕤
再度食西班牙乳豬同樣𝕜𝕖𝕖𝕡到水準,肥瘦切稱且𝕛𝕦𝕚𝕔𝕪,特別係個脆皮真係烤到酥脆,雖韭菜+杏仁配料嘅配搭就未算好夾,但乳豬自身就相當唔錯👍🏻

[ 𝔾𝕚𝕒𝕟𝕥 ℙ𝕒𝕖𝕝𝕝𝕒 𝕊𝕙𝕠𝕨 ]
๑ "𝔸𝕣𝕣𝕠𝕫 𝕖𝕟 ℙ𝕒𝕖𝕝𝕝𝕒 𝔻𝕖 ℂ𝕚𝕘𝕒𝕝𝕒𝕤 ℂ𝕠𝕟 ℍ𝕠𝕟𝕘𝕠𝕤 𝕃𝕒𝕟𝕘𝕠𝕦𝕤𝕥𝕚𝕟𝕖 𝕒𝕟𝕕 ℙ𝕠𝕣𝕔𝕚𝕟𝕚 ℙ𝕒𝕖𝕝𝕝𝕒
巨型西班牙海鮮飯𝕤𝕙𝕠𝕨‼️我諗香港真係冇邊度可以做到🔥重點當然係巧起𝕔𝕙𝕖𝕗功夫嘅海鮮𝕓𝕣𝕠𝕥𝕙,見住𝕔𝕙𝕖𝕗逐步調味試味,通常咁大𝕡𝕠𝕥𝕚𝕠𝕟嘅烹調會較難拿捏調味俾你,但係𝕔𝕙𝕖𝕗完全自信滿滿😎適時再落意大利𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠+牛肝菌 去煮再舖海螯蝦係面🦐
煮到收亁水份後會逐枱分配𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠! 即席烹煮嘅𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠果然唔同啲! 海鮮飯更長時間吸收海鮮𝕓𝕣𝕠𝕥𝕙的鹹鮮,飯粒比一大盤更傾向有濕潤感,細碎爽身的牛肝菌夾融入於飯粒之間更有層次感,我哋一致同意呢個𝕡𝕒𝕖𝕝𝕝𝕒又刷新左水準!

[ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 ]
๑ "𝕄𝕠𝕟 ℂ𝕙𝕠𝕦" ℍ𝕠𝕞𝕖 𝕄𝕒𝕕𝕖 𝕊𝕖𝕩𝕪 𝔹𝕖𝕣𝕣𝕪 𝕋𝕒𝕣𝕥
食過兩次𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖今次試新嘢自製莓果撻🥧撻皮為保持酥脆而加多左層薄薄嘅朱古力,再依序有𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 +莓果醬作𝕣𝕖𝕗𝕣𝕖𝕤𝕙𝕚𝕟𝕘 𝔼𝕟𝕕~

📍 La Paloma (西環)
西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓
自從去過西班牙之後,一直念念不忘當地既小食,聽聞呢一間餐廳嘅質素可以媲美西班牙當地質素,今個週末即刻過海試一試!👍🏻Traditional Menu一個套餐裏面包含咗六款西班牙小食以及一份西班牙飯,份量絕對係充足有餘。✨Tapas 伊比利亞火腿鹹香適中,仲要係即叫即刨,特別新鮮,肉質細緻得過分,邊位帶油潤感;吞拿魚他他鮮味十足,色澤紅潤,夾上墨魚薄脆餅更為有口感;炸忌廉球酥脆不油膩,滿口奶香;蒜蓉蝦惹味香口,蒜蓉味頗重身,連帶蝦頭一齊烹調,;八爪魚🐙煙靭有嚼頭,加入蛋黃醬同辣粉更加滋味,底部嘅薯仔綿滑得驚人;將鑊煎西班牙腸肉味香濃,入口較鹹身。✨精選西班牙飯西班牙飯配有四種選擇,小編依舊揀咗傳統嘅海鮮味道,米飯粒粒金黃,醬汁佈滿係米飯之間,食落香濃,海鮮份量唔少,包括大蝦、蜆肉、八爪魚、青口等等。✨Burnt Cheescake 芝士蛋糕奶味香濃,加上紅桑子嘅雪芭更添一入清新,絕對係一個完美嘅句號。✨Virgin Sangria 今晚老公揸車,所以都係叫咗杯無酒精🍷裏面嘅有蘋果又有青提子、提子、檸檬、士多啤梨果肉,飲落清爽。餐廳裏面嘅環境非常舒服,而且空間感足夠

👍🏻Traditional Menu

✨Tapas

✨精選西班牙飯

✨Burnt Cheescake

✨Virgin Sangria

餐廳裏面嘅環境非常舒服,而且空間感足夠
  • 60-month Iberico ham platter
  • Paella