2017-07-10 95 瀏覽
有朋友公事經過尖沙咀, 相約食lunch, 他說難得過海一次千叮萬囑我要找間高質素的餐廳帶佢食餐好。之前吃過西餐大排檔, 對餐廳的食物服務印象頗深。就帶他到位於阿士厘道的CHEF STAGE de Eddy Chu。到達餐廳, 裝潢以黑白色為主。 簡潔時尚。環顧四周一看, 午飯時間都坐滿座了, 還好朋友比我早15分鐘到達。看了下餐牌, 價錢由$138-$178, 共8個選擇。包齊了沙律,湯, 主食,甜品, 餐茶。沒有加一。老實說價位蠻合理的。另加$55還有海鮮拚盤. 不過只有一小時午飯, 深怕不夠時間吃就沒加了. 我們點了淡蟹肉咖喱海鮮大會及黑毛豬SHARE。先上的蒜蓉包, 看到他塗滿滿的蒜蓉牛油, 香草也很多, 非常香脆。連一個包都絕不馬虎,令我們兩個餓鬼相當期待。接下來上的是餐湯南瓜蟹肉湯。 蟹肉超多, 一絲一絲分佈在湯裡. 喝了一口, 南瓜湯及蟹肉都超鮮甜的。南瓜湯通常都是偏濃稠的。但這裡是偏稀的。我想是為了突出蟹肉的味道和質感吧。沙律多幾只鮮蝦, 其他沒什麼特別,不過不失. 主菜來了, 先上的是淡蟹肉咖喱海鮮大會. 有蝦有帶子有魚. 澆上滿佈蟹肉的咖喱汁. 本來淡味的海鮮都變

我們點了淡蟹肉咖喱海鮮大會及黑毛豬SHARE。

接下來上的是餐湯南瓜蟹肉湯。
蟹肉超多, 一絲一絲分佈在湯裡.

沙律多幾只鮮蝦, 其他沒什麼特別,不過不失.

主菜來了, 先上的是淡蟹肉咖喱海鮮大會. 有蝦有帶子有魚. 澆上滿佈蟹肉的咖喱汁. 本來淡味的海鮮都變得相當惹味. 朋友對煎魚讚不絕口, 我立馬試一下. 魚肉煎得嫩滑香口. 魚皮咬下去帶點香脆. 油脂香更在口中揮之不去.
帶子煮很淋. 熟度剛剛好. 而且醬汁都把其鮮味都吊出來了.

另一個主菜黑毛豬.
豬扒肉質結實帶有肉汁, 肉汁又帶有橡香油脂味.  沒有花巧的煮法, 讓人可以嚐到他的原汁原味. 就是最好.

雖然兩個主菜都沒配飯/意粉. 但吃配菜一樣滿足. 紫薯蓉一粒粒又帶一絲絲的. 濕潤之餘有口感, 亦不會太甜.

吃完兩個人都撐到好飽了. 飽到快忘記還有甜品及餐飲。朋友對這餐非常滿意。帳都未結, 就在想下次要叫那個餐了。
2017-06-22
2017-07-09 81 瀏覽
同朋友係the one 行完街就決定去呢間餐廳之前有朋友試過佢哋嘅午餐話好抵食所以我哋就去試吓天氣超級無敵熱一去到餐廳服務員就帶我地去到一個窗口位坐底,而且超級貼心立即為我們送上紙巾,及冰水比我們降降溫。睇完餐牌之後我地決定一人叫一個餐再加一個海鮮拼盤。海鮮拼盤 內容非常豐富唔單止有我最喜歡食嘅生蠔,非常新鮮,海水嘅鹹味亦都保存得好好, 非常鮮美除此之外仲有鮑魚,葉得非常鮮甜,同埋帶子亦都非常特別因為餐廳特別淋上了一個特製醬汁。另外仲有聖子刺身這是我第一次吃,非常爽和鮮甜。然後我哋先開始飲餐湯,今日嘅餐廳係有黑毛豬肉煲既, 加上胡蘿蔔粒非常之甜同時有飲到甜甜嘅豬肉味,就算食肉粒也不會覺得乾或者"鞋".沙律方面唔單止有新鮮蔬菜仲有切片嘅蘋果,甜甜的, 再加上煙鴨胸也很合襯。接住落嚟就輪到主食既部份。平時鋸扒從來都唔會食豬肉,都唔會有豬肉嘅選擇,但係之前聽講呢一間餐廳嘅黑毛豬好出名,所以就膽粗粗試試佢。一食落去外皮香脆而裏面肉汁豐富,滲出淡淡的牛油味, 我相信如果我唔講你一定唔會知呢個係豬以為系牛肉, 因為真的非常嫩滑。雖然份量很多,還是把它全部吃完 ,真的非常推介。 而伴碟一定要提下個薯
同朋友係the one 行完街就決定去呢間餐廳
之前有朋友試過佢哋嘅午餐話好抵食所以我哋就去試吓

睇完餐牌之後我地決定一人叫一個餐再加一個海鮮拼盤。

海鮮拼盤

接住落嚟就輪到主食既部份。

而伴碟一定要提下個薯容。 開頭以為係普通薯蓉 ,點知一食落去很甜 才知道是用紫薯所造,除此以外,我們還吃了淡淡的忌廉香,問過waiter就知道廚師是特意使用忌廉來增添層次,我和朋友也很喜歡。

我朋友便試了個牛仔骨,分量很充足,雖然淋上了醬汁但卻沒有蓋過的牛肉嘅鮮甜,元朗汁這個配搭得非常之得意和牛肉也非常之襯,也值得一試。

我哋嘅下午就慢慢食住美食去度過啦,仲有靚景睇。
2017-07-08 99 瀏覽
朋友最近因爲工作壓力大成日呻,身為吃貨既我唔識氹人,唯有帶佢黎食餐好既,實行味覺上既安慰上次黎已經係一年多前既生日飯,今次再踏足,裝修佈置依然不變,時尚感重既光管配以白色牆身,餐廳亦善用位於19樓高層既優勢,令客人可以一路享受美食一路睇到繁華夜色,可惜今次餐廳較滿,未能坐窗邊睇景了~鮮蝦沙律份量較少既沙律,但材料都唔少,有鮮蝦數隻、蕃茄仔、沙律菜、鮮芒果肉。蝦隻已煮熟,肉質實彈,蕃茄仔新鮮多汁,未算好甜,沙律菜同樣爽鮮,芒果為整個沙律既新鮮感提升左,芒果難得如此鮮甜,最怕食到酸既芒果...食到底部發現有似粒粒,食落好似平時甜品鋪既爆珠,酸酸甜甜咁松露忌廉大蘑菇呢個前菜比起上一個沙律大得多用鐵鍋上,鋪滿左粒粒大蘑菇,再浸住大量既松露忌廉汁。每粒蘑菇都好巨型,有時煮蘑菇最怕有草青味,呢個完全無之餘,一切即開,稔身中又帶爽口,難得蘑菇都可以咁爽喎。個松露汁稀度適中,唔會好杰令個前菜變得漏,如果啲汁用黎撈意粉都唔錯另一賣點係德國腸,切片既腸微辣,能夠好好平衡忌廉汁既膩感,呢個配搭確係花左心思。忌廉冬陰公海鮮湯呢個湯完全係大驚喜因爲平時西餐都係得普通白湯紅湯,但呢個望落係忌廉湯,原來內有乾坤!因

鮮蝦沙律

食到底部發現有似粒粒,食落好似平時甜品鋪既爆珠,酸酸甜甜咁

松露忌廉大蘑菇

呢個前菜比起上一個沙律大得多

用鐵鍋上,鋪滿左粒粒大蘑菇,再浸住大量既松露忌廉汁。

呢個湯完全係大驚喜
因爲平時西餐都係得普通白湯紅湯,但呢個望落係忌廉湯,原來內有乾坤!因為係忌廉溝左冬陰公

我本身並唔係冬陰公既粉絲,平時都唔會點,但呢個令我對冬陰公改觀

冬陰公既獨有辣味遇上忌廉既滑溜,呢個配搭竟然出奇地無違和感,相映成趣。
湯料簡單但卻貴氣十足,海鮮包括左帶子同鮑魚
亦唔會因爲係湯渣而縮小size!!!推介呢個湯

松露忌廉煮年糕

呢個年糕係上年黎已經食過,身為煙韌控既我最難忘呢個年糕,所以今次要翻撻

最中意佢年糕片既獨特質地,因為市面上太多年糕好多一係煮得太稔身,一係就太硬,實在好無癮!
呢個難得保持到煙韌度既同時又有柔軟既口感,恰到好處

呢個黑松露味道亦夠突出,唔會淨係得忌廉既味道,唔算太creamy,好多汁淨,好想飲埋啲汁

香蒜辣味蝦肉意粉

餐牌上可選擇性既意粉唔算好多,呢個有蒜有辣就岩黎中和返同時咁多忌廉既前菜。
意粉屬偏硬身口感,如果你係怕淋身意粉既話,呢個口感應該好岩。
配料有大蝦、蕃茄、蘑菇粒,未算好有驚喜既配搭,而且辣味並唔太明顯,有微弱既蒜香,唔怕太重口味,比較平平無奇
如果揀其他主菜可能更特別

燒西班牙黑毛豬肉眼蓋

好厚身既扒,食完咁多前菜再食呢個確係夠哂飽

表面燒得微微焦香,唔會過度,陣陣烤香,雖然厚身但一切即開,內裏肉色嫩紅,輕易切開show到肉質鬆軟度,肉汁豐腴,肉眼部份肥脂不多,但唔會乾巴巴,肉汁成為味覺既主導,無過多既調味令肉鮮明顯

配菜既胡蘿蔔同紫薯蓉淡味中亦唔輸蝕,尤其是味道非常天然既紫薯蓉,香滑無比,但食落又咬到紫薯粒,紫薯控大愛
記得兩年前食已經令人難忘。

同朋友都食得好飽飽

食物水準同以前一樣,只係身邊既人都改變,不禁唏噓...唯有飲返杯sweet red wine同sweet white wine,以色彩繽紛又鮮甜既酒塡滿心靈~確係少左酒既澀味,多左份鮮果既天然甜

老婆話 這間餐廳的廚師很出名,所以要帶我嚟試試…… 餐廳位於尖沙咀亞士厘道,附近餐廳酒吧居酒屋林立,食客不愁選擇,因此食物質素是非常重要的……餐廳門口旁邊掛上很多廚師的獎狀,齋睇獎項已知這個廚師好有料……頭盤我們order了乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律, 有先炸了的菇和台式珍珠味道清新可口, 坦白講平時唔鍾意食乳酪的我都清曬這碟沙律 就知幾好味啦!餐廳中西合璧,燒乳鴿不是很多西餐廳裏能食到啊! 雖然在西餐廳裏食乳鴿,但是乳鴿的好味程度絕不下於中菜館!秘製香葉洋蔥蒜頭青口, 青口夠新鮮、味道夠清新 ,忍唔住叫了一瓶白酒,無敵配合!牛脷配上washabe蜜糖汁, 估唔到味道出奇地配合。香蒜大蝦意粉,望到流口水!!!甜品tiramisu碟都凍, 餐廳去到甜品都咁有誠意,值得加分!!!
2017-07-06 91 瀏覽
呢間西餐廳真係好正🖒lunch set真係好抵食,同份量亦好足!係尖沙咀黎講已經係好難再搵到好似呢間平民價得黎質素又高,服務態度又好既西餐廳!餐廳佈置吾算話好特別,但勝在簡簡單單得黎又幾乾淨同坐得舒服!成個lunch set由沙津到最後甜品都絕無馬虎,feel到廚師好有heart!下次一定會再黎食過~
2017-07-06 78 瀏覽
友人剛升職,想約我食個便飯慶祝,順道把茶談天(大家也戒酒中)。我們相約在大家的中心點 - 尖沙咀。由於有人打算請客,所以我只好任由他發板,最後他選了在亞士厘道一幢廈業大廈的 Chef Stage 廚灶。這家餐廳早有在其他友人口中聽過,也得到不錯的評分,他們主打fusion和海鮮類的食物,而且觀景和格調也很好。還未上到去的我,在lift lobby 已經食指大動。還未步入店內,已經有親切的店員開門迎接,服務很足,值得加分。店員雖然沒有安排我們到窗邊的位置,但位置仍是舒服,適合聊天。今餐所有菜式均由友人作主,先上了一個沙冿開開胃,驟眼看似一個普通的香芒大蝦沙津,原來內有乾坤,秘密武器就是 - 爆珠(荔枝味)。平日見甜品就食得多,勢估吾到可以配撘在沙律上,而且是毫無違和感。沙津上的大蝦足料又新鮮,是個很好的starter。然後開始入戲肉的黑毛豬包,肉質很鮮,有一刻令我懷疑自己在吃牛肉。配上脆脆的法包,一野掃清光。來點蔬菜系列,黑松露蘑菇,在蘑菇面上舖了圓形小塊的辣肉腸,隻隻都是大磨菇,足料又飽肚,已經達至半飽狀態。這道我稱它為全晚最矚目的一道菜 - 烤乳鴿。本人小時候特別愛吃乳鴿,已經多年沒

這道我稱它為全晚最矚目的一道菜 - 烤乳鴿。本人小時候特別愛吃乳鴿,已經多年沒吃,沒想到竟然在西餐廳上再重遇它們,當然店家很體貼的奉上濕紙巾,我也不客氣用手在西餐廳吃起乳鴿來,肉質不像小時候吃的「鞋囗」,而是很滑的肉,抵讚。

大蝦扁意粉,大蝦一如沙律的好,這裏的海鮮真的做得出色,扁意粉也很彈牙,我很喜歡這種意粉的口感。

由於我倆暫停接收任何酒精,所以聽店員的介紹點了兩杯 mocktail,兩杯的味道都是酸酸甜甜,感覺似是mixed berry 的口味,把胃口打開。

最後我抱著一個全滿的肚離開,Eddy Chu 果然不是浪得虛名,食材和配撘也用得很好。我唯有寄望友人再升職,再請我來一次。
一路以嚟聽人哋講尖沙咀亞士厘道係好多好嘢食, 所以今日一於來呢度開餐!可能係我自己個人嘅小小偏頗,硬係覺得大部份小餐廳嘅服務態度係比一般大型餐廳嘅好.我同朋友一入到去,接待我哋嘅侍應非常有禮貌地叫我們稍後一會兒, 不消2分鐘已安排我們就坐. 平日晚上嘅客人唔算多, 但餐廳佈置的氣氛卻十分舒適。客人數量少了反而多一份寧靜嘅感覺, 我挺喜歡.頭盤我們先來一個忌廉冬陰公海鮮湯, 從圖片可見材料非常多, 有鮑魚,帶子,鮮蝦, 蟹子等. 而湯嘅質感非常creamy濃厚, 但個人覺得冬陰公味道不是太過出眾,相反海鮮味卻十分濃郁, 完全感受到廚師沒有偷工減料採用海鮮.頭盤已經令到我和朋友十分驚喜.小食方面,我們叫了一個黑松露煮法國原粒蘑菇. 未食之前, 香味撲鼻, 黑松露的味道佈滿整個空間, 已經流晒口水. 圖片所見, 除了原粒蘑菇外,還有圓形一片片的,到底是什麼呢? 原來是鹹鹹的辣肉腸 (注意:這個辣肉腸真的挺辣啦~) 我們將黑松露汁,原粒蘑菇和辣肉腸一齊食, 嘩!!! 真係好好食!!! 完全估唔到辣肉腸同蘑菇咁夾!我哋兩個女仔食完呢碟蘑菇, 可能因為忌廉關係, 都已經差唔多飽左一半 不過,主菜都

可能係我自己個人嘅小小偏頗,
硬係覺得大部份小餐廳嘅服務態度係比一般大型餐廳嘅好.
平日晚上嘅客人唔算多, 但餐廳佈置的氣氛卻十分舒適。
客人數量少了反而多一份寧靜嘅感覺, 我挺喜歡.

頭盤已經令到我和朋友十分驚喜.

忌廉冬陰公海鮮湯

小食方面,我們叫了一個黑松露煮法國原粒蘑菇.
完全估唔到辣肉腸同蘑菇咁夾!

不過,主菜都未食點可以咁快停手!!
黑松露煮法國原粒蘑菇

主菜方面,我們點了一個燒西班牙黑毛豬肋肉條, 旁邊配菜有菠蘿,黑松露,甘筍.
一咬落去, 肋肉條表面燒到脆卜卜, 非常熱, 明顯是剛剛燒出來的.
肥瘦分布非常平均, 咬落去唔會太多油份, 肉味非常濃郁,令人食完一條又一條.
小小的溫馨提示, 食完一條, 食返一粒菠蘿, 感覺冇咁肥膩 (菠蘿亦非常鮮甜呢!
燒西班牙黑毛豬肋肉條

到最後點可以唔食埋個甜品先走呢?
朋友就叫咗個檸檬撻,我就叫咗個蜜桃雪葩~
雖然裏面冇桃肉可以"不"嚟食,但雪葩有非常濃郁嘅香桃味~~
香桃雪葩

我只能說這一餐我真是十分滿足.
非常建議到尖沙咀嘅朋友可以一試~
你一定唔會後悔~
2017-05-17
黑松露煮法國原粒蘑菇
燒西班牙黑毛豬肋肉條
香桃雪葩
2017-07-03 69 瀏覽
餐廳環境高雅,很GRAND是日沙律是千島醬木瓜松露沙律 配搭較為別開生面 ,有非常清爽的蔬菜木瓜的甜味配上較為開胃的千島醬,各取所需再不得不讚係背後既蒜蓉包,蒜蓉醬從圖可見係鋪滿表面又熱辣辣卜卜脆,超讚前菜已經令我十分滿意,detail位都做得好足 難怪呢度嘅價位,係比出面略高些少海鮮拼盤有生蠔、鮑魚,日本刺身帶子、鮮蝦、蟶子刺生當中首推鮑魚,鮑魚結實彈牙,冷盤形式上,仍有鮑魚獨有的鮮甜味日本刺身帶子甜味濃郁,且質感爽黏淡蟹肉咖哩配鮮帶子海鮮大會 Display很美的說先說最好吃的魚扒,皮超級香,香草調味昇華了魚的鮮味,平時魚肉的肉汁得以保留,一點也不乾,超推大蝦有3,4隻,比想像中多,質感結實,配上咖哩更惹味馳名西班牙橡果級別黑毛豬厚身,雖結實但保持一定程度的肉質鬆軟,還透著一股肉香配上蒜蓉醬惹味程度倍增也很讚,只是心較偏魚扒,一定要試兩者都係配薯菜 呢到並唔似普通西餐廳咁,配上薯條或者薯角而係用上紫薯蓉,食返最新既紫薯熱潮可能就咁講,都唔係好特別,但紫薯就勝在平淡中蔬果既天然甜味 而且紫薯蓉,入面會有較大嘅顆粒增添口感
餐廳環境高雅,很GRAND

是日沙律是千島醬木瓜松露沙律

配搭較為別開生面 ,有非常清爽的蔬菜
木瓜的甜味配上較為開胃的千島醬,各取所需
再不得不讚係背後既蒜蓉包,蒜蓉醬從圖可見係鋪滿表面
又熱辣辣卜卜脆,超讚

前菜已經令我十分滿意,detail位都做得好足
難怪呢度嘅價位,係比出面略高些少
海鮮拼盤
有生蠔、鮑魚,日本刺身帶子、鮮蝦、蟶子刺生
日本刺身帶子甜味濃郁,且質感爽黏
淡蟹肉咖哩配鮮帶子海鮮大會
Display很美的說
大蝦有3,4隻,比想像中多,質感結實,配上咖哩更惹味
馳名西班牙橡果級別黑毛豬
厚身,雖結實但保持一定程度的肉質鬆軟,還透著一股肉香
配上蒜蓉醬惹味程度倍增
也很讚,只是心較偏魚扒,一定要試

兩者都係配薯菜
呢到並唔似普通西餐廳咁,配上薯條或者薯角
而係用上紫薯蓉,食返最新既紫薯熱潮
可能就咁講,都唔係好特別,但紫薯就勝在平淡中蔬果既天然甜味
而且紫薯蓉,入面會有較大嘅顆粒增添口感
午餐
2017-07-03 72 瀏覽
上星期,朋友說帶我去一間情調很好的餐廳,他說這間餐廳很難book位的,所以馬上立刻約實我時間原來是在尖沙咀的一間西餐廳:Chef Stage de eddy chu 我們到達了餐廳後,發現幾乎座位全都滿了。餐廳內的燈光亦都比較暗,環境舒服可以令人放鬆我們叫了一個湯及沙律,湯是黑松露蘑菇湯,沙律是乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律。食物的份量比較少,適合女生食用。黑松露蘑菇湯: 湯質地比較濃稠,黑松露給我覺得味道也很香。沙律感覺很Fresh, 菜也很新鮮,蝦也很爽口,最特別的是加了爆爆珠,感覺很開胃。我們叫了洋甘菊,洋甘菊味道清淡,散發着淡淡菊花的香味,很清雅呢!這個是橡果級黑毛豬,這個比較少在西餐裏面看到,所以我們便選擇這個作為主菜。黑毛豬的質地比較軟熟,感覺比牛扒還要容易切開,味道很香。旁邊的一小盤是菠蘿,菠蘿味道酸甜很開胃,作為配菜很適合呢

2017-06-28
  • 黑松露蘑菇湯
  • 西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
2017-07-03 52 瀏覽
星期日相約朋友一齊去食lunch~ 見到Chef Stage呢間好似都幾特別 而我地又想試下西餐 就去左呢間啦!😁😁門口個logo都好特別 係會變色既燈 💡💡從餐廳入面一直伸延出黎 好似要歡迎客人一樣 lead住你入去🕯🕯 仲要不停轉色~~餐廳入面係皮製既sofa椅 坐得好舒服重點係呢個view~~~ 😍😍😍我地被安排到窗邊坐 一邊食lunch飲野既同時又可以一覽尖沙咀的景色👍🏻👍🏻👍🏻我地每日點左一個lunch set~~首先上既係salad🥗 個source好特別!係咖哩味既 配上新鮮菠蘿同好滑既雞肉同鮮嫩既羅馬生菜 好夾呀😽😽😽另外我地每人都加左一個seafood set🦐佢有鮑魚 生蠔 蝦 帶子 同 好脆既(我估係象拔蛑)🐚我同朋友都好欣賞佢自家調製既source👏🏻👏🏻好有心!佢點海鮮個汁係綠綠的~店員話入面有parsley garlic vinegar honey ...成個汁酸酸地又有少少香辛味 好fresh 帶起晒全部海鮮既鮮味鮮蝦都好正 隻隻都好多膏😍😍😍呢個蕃茄肉碎湯都好香濃蕃茄味 點埋脆卜卜既香草蒜溶包就perfect la😎😎😎👍🏻黎到main course 我

門口個logo都好特別 係會變色既燈 💡💡

餐廳入面係皮製既sofa椅 坐得好舒服

重點係呢個view~~~ 😍😍😍

我地每日點左一個lunch set~~

另外我地每人都加左一個seafood set🦐
佢有鮑魚 生蠔 蝦 帶子 同 好脆既(我估係象拔蛑)🐚
我同朋友都好欣賞佢自家調製既source👏🏻👏🏻
好有心!

佢點海鮮個汁係綠綠的~

鮮蝦都好正 隻隻都好多膏😍😍😍

黎到main course 我叫左呢個羊架🐑🐑🐑

朋友叫左肉眼扒🐷🐷🐷

我地share一半黎食 又可以試到羊架又食到肉眼扒😝😝😝 我地叫左medium rare~~~
熟既程度恰到好處

外面煎封左~ 剛剛鎖住肉汁 而里面既肉又多汁又滑~ 見到扒入面紅嫩的色澤都忍唔住要一啖又一啖咁食😍😍😍
再配上佢個汁 好夾 更加提升到肉味👍🏻👍🏻

黎到最後甜品~~~
本來食到已經好飽 但甜品總有第二個胃😍
仲要係芝士蛋糕🤗🤗🤗🤗
為呢餐咁完美既lunch劃上了完美的句號😊
2017-07-02
2017-07-02 64 瀏覽
環境寧靜,開揚舒服。用餐區以暗黃的燈光襯托,很有情調。靠近走廊旁的窄長玻璃,仲可以欣賞到一眾廚師的手藝。黎到咁有情調既地方,當然要黎一杯酒!酒:少甜,酒味吾太重,幾好飲吞拿魚沙律:份量足, 新鮮生菜、疏果!吞拿魚肥美,外皮煎得香脆,夾左特制醬汁,好夾,好味精選豬扒包:一客三件,包是改了用上薄薄的脆皮。食起上黎無咁滯,可以食得更加多不同熬味既嘢。還有點煙韌。而豬扒十分嫩滑,肉質嫩得黎啲汁好Juicy。 一軟一硬雙重口感, 好味道!松露煮日本年糕 :年糕切到簿片,煮到好煙韌,香滑松露汁好香。少菇片作伴菜,入口香滑、軟滑!唔錯!呢一客菜,十分有驚喜!賣相吸引,份量大,又豐富!魚外皮煎得好香,魚肉質仲保持嫩滑有炒蜆同蝦夾左沙拉漿,好正!另一方黃色系食品,本以為系薯蓉,但原來系蕃薯,甜甜地,有香,吾錯!

黎到咁有情調既地方,當然要黎一杯酒!
酒:少甜,酒味吾太重,幾好飲

吞拿魚沙律:

精選豬扒包:

松露煮日本年糕 :

呢一客菜,十分有驚喜!賣相吸引,份量大,又豐富!
魚外皮煎得好香,魚肉質仲保持嫩滑

有炒蜆同蝦夾左沙拉漿,好正!

2017-06-15
  • 松露煮日本年糕
2017-07-02 57 瀏覽
朋友介紹呢間尖沙咀樓上餐廳,個日去到咁岩有窗口位,可以望到少少海景,面向會展,環境都幾舒適Set lunch都有幾多選擇,因為真係好肚餓既關係,我同朋友都不約而同咁叫左扒餐但未食主菜時,先食個海鮮拼盤海鮮拼盤都幾抵食,加$55就有生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦、聖子特別推介鮑魚,鮑魚入面係溏心架,平時唔會成日食到蒜蓉包同餐湯湯係蕃茄龍蝦湯蕃茄好濃郁,入面仲有粒粒龍蝦肉!沙律就係鮮蝦沙律,啲菜都好fresh,加上幾粒蝦好爽口單單係前菜都咁豐富,更令人期待主菜我地叫左肉眼扒,3成熟肉眼扒唔算好厚身,一切開只見到少少粉紅色,明顯不是3成熟,有點失望食落去牛味尚算濃郁旁邊既配菜都不錯,好喜歡露筍,爽脆可口,紫薯蓉內有一粒粒紫薯,口感十足朋友則叫左西班牙黑毛豬黑毛豬比牛扒更出色,非常厚身,而且好juicy,肉汁仍鎖在豬肉內加上肉質好腍身,調味亦不錯最後既甜品係tiramisu食到酒香和咖啡既味道,雖然size比較少,但之前食左咁多野,呢個size剛剛好啦!

但未食主菜時,先食個海鮮拼盤

特別推介鮑魚,鮑魚入面係溏心架,平時唔會成日食到

蒜蓉包同餐湯

湯係蕃茄龍蝦湯
蕃茄好濃郁,入面仲有粒粒龍蝦肉!

沙律就係鮮蝦沙律,啲菜都好fresh,加上幾粒蝦好爽口
單單係前菜都咁豐富,更令人期待主菜

我地叫左肉眼扒,3成熟

食落去牛味尚算濃郁

朋友則叫左西班牙黑毛豬

加上肉質好腍身,調味亦不錯

最後既甜品係tiramisu

2017-07-01 68 瀏覽
久聞大名、終有機會親臨一試大廚手勢。位於亞士厘道19號19樓,地理位置佔優,相信日間景觀不錯。餐廳分左右翼、地方不算大。Fruit Tea Cooler $58加入切得細細的水果粒,用飲管輕易吃到水果,很方便。不過櫻桃味道就未必每個人都喜歡。Mystery Mocktail $58這個有點像Sparkling Cocktail, 配新鮮水果粒味道微甜夠fresh!Tuna Salad $148吞拿魚粒外面煎香、裡面半熟,與羅馬生菜、車厘茄、大菇一起吃、配搭新鮮。Whole Mushroom 松露煮法國原粒磨菇$98一向愛好菇菌類的我、以前在荷蘭住經常會買磨菇、大啡菇自己煮。原來法國進口的磨菇更大隻、差不多有我的手掌般大、加入松露醬汁很rich很juicy! 廚師巧妙地加入了辣肉腸、咸咸的配忌廉汁磨菇、提昇了味道層次感。Fish bouillabaisse 法式明爐鮮魚$388泰次明爐魚吃得多,這個法式明爐沙班魚就第一次食。先嘗一口魚湯,鮮甜無比。有原條沙斑魚、魚肉結實而嫩滑、冇咩骨啱晒我。鍋裡仲有鮑魚、帶子,鮮蝦、鮮蜆、全部都新鮮美味!Pork Rib Meat 西班牙黑毛豬肋肉條 $

Fruit Tea Cooler $58

Mystery Mocktail $58

Tuna Salad $148

Whole Mushroom 松露煮法國原粒磨菇$98

Fish bouillabaisse 法式明爐鮮魚$388

Pork Rib Meat 西班牙黑毛豬肋肉條 $178
黑毛豬肋條比較濃味、所以侍者提議先吃菠蘿粒一清味蕾以消膩感。豬肋條比較煙靱有咬口、伴菜的薯蓉則是用芋泥制成、幾特別。

全晚最喜歡的是那法式鮮魚鍋、糅合了泰、西式的精粹,是一道出色的fusion菜。另外欣賞廚師對於食材的執著、創新的菜式配搭以及鑽研味道的相容匹配性。

2017-07-01 62 瀏覽
好耐無跟好友相聚,當然要搵一間雅緻餐廳好好享受一下,之前妹妹去過尖沙咀一間食物同環境感覺都很不錯,於是就book枱試試。地點位於尖沙咀亞士厘道食街,全條街都有著不同款式既餐廳,而餐廳位置在一商廈樓上,一上到去餐廳環境優雅,燈光暗暗的,感覺浪漫我地先order 咗2杯果酒嘆返下先。Sangria (Red)紅酒加上粒粒果肉,味道好順喉,果肉甜甜地,好好飲喔!頭盤order 咗個刺身,Scallop Carpaccio帶子鮮甜嫩滑,加上特製醬汁沾上之後更加濃郁鮮甜。Escargot 法式田螺鑲入威化紙製成嘅田螺殼入面,加上香草醬烤焗,㡳層鋪上自家製薯泥,味道十分香濃,田螺軟淋鮮嫩,薯泥加上少少牛油打成,仲保留少少咬口,又軟滑又香口,好好味喔!Crab Meat Bread - Tom Yum 蟹肉加入冬陰公湯煮成蟹肉醬,味道非常特別,蟹肉保留咗鮮甜味,但又滲出淡淡既冬陰公香味,配上酥脆嘅香脆包,一脆一鮮嫩,勁夾Main course - Ox-Tongue 牛脷份量十足,煎到香脆內軟,牛味濃厚,配菜有紫薯薯泥,香甜又較滑。Prawn Linguini大蝦爽口彈牙,扁意粉用上橄欖油炒香,加入
我地先order 咗2杯果酒嘆返下先。

Sangria (Red)
紅酒加上粒粒果肉,味道好順喉,果肉甜甜地,好好飲喔!
頭盤order 咗個刺身
Scallop Carpaccio
帶子鮮甜嫩滑,加上特製醬汁沾上之後更加濃郁鮮甜。
Escargot
Crab Meat Bread - Tom Yum

Main course - Ox-Tongue
Prawn Linguini
大蝦爽口彈牙,扁意粉用上橄欖油炒香,加入香草,蒜片,蘑菇片,滋味十足,份量仲好足夠。
原來一心想食埋甜品,但由於每道菜都份量十足,所以已經好飽喔,唯有留返下次再試吧。
相信好快我會再回來試試其他食物。

2017-06-20
  • Sangria
  • 日本帶子配蜜糖麵豉汁
  • 燒牛脷配日本蜜糖芥辣
前幾日放假,和老公在尖沙咀看完電影後,想吃一頓豐富午餐,這時立即記起大半年前來過的CHEF STAGE de Eddy Chu,質素不俗,份量又足,所以今次又來encore了!午餐主菜有不少選擇,而且會keep住轉餐牌,除了羊鞍和牛肉眼是常駐菜式之外,其餘的款式,上次也沒見過呢。餐廳光線充足,環境企理乾淨,感覺開揚,還可俯瞰尖沙咀街景,不過我每次來都是吃午餐,如果我下次來吃晚餐,夜景可會更加迷人?千島木瓜蝦沙律冰凍鮮味的凍蝦沙律最適合作為清爽開胃的前菜,加上木瓜的清新果香,將炎熱帶來的悶氣一掃而空。每個午餐包了一杯飲品。雜菜清雞湯雖然是日餐湯沒有我最愛的招牌黑松露蘑菇湯,但這個雞湯清透見底,不會過於濃膩。蒜茸包新鮮烘焗入口脆卜卜。和牛漢堡扒配鮮魚柳及聖子蘑菇汁 ($148)魚皮煎得帶有微微焦香,魚肉雪白豐厚,口感嫩滑。和牛牛味更加濃郁,入口已是肉香四溢,漢堡扒口感扎實,肉汁飽滿。意大利比吉打雞配香草鮮茄汁 ($148)西餐食雞扒最怕就是遇上鞋口雞胸肉,但這塊雞扒卻是嫩滑多汁,而且size十分巨型,啖啖肉,拌以酸甜鮮茄醬汁,相當香口惹味。對我這個紫薯控而言,最喜歡就是伴菜用上我最愛的紫薯

千島木瓜蝦沙律
千島木瓜蝦沙律

每個午餐包了一杯飲品。
餐飲

雜菜清雞湯
雜菜清雞湯

蒜茸包新鮮烘焗入口脆卜卜。
蒜茸包

和牛漢堡扒配鮮魚柳及聖子蘑菇汁 ($148)
魚皮煎得帶有微微焦香,魚肉雪白豐厚,口感嫩滑。
和牛漢堡扒配鮮魚柳及聖子蘑菇汁

和牛漢堡扒

意大利比吉打雞配香草鮮茄汁 ($148)
意大利比吉打雞配香草鮮茄汁

對我這個紫薯控而言,最喜歡就是伴菜用上我最愛的紫薯!!番薯味濃又幼滑,充滿粉糯甜香。
紫薯蓉

是日甜品為Tiramisu,馥郁的朱古力味,滲出淡淡的咖啡香,忌廉蛋糕質地幼滑, 甜而不膩。
是日甜品 - tiramisu
2017-06-25