2017-07-23 1527 瀏覽
今天選了這兒為男友慶祝升職加薪,喜歡這裡的裝修簡單而有情調,服務貼心。食物用材及出品水準之高,更是不用置疑。是晚七時半左右已滿座,幸而我們是一星期前訂位的。餐廳經理細心地為我們推廌菜式及下單。Fleurs ET Clouleurs, Chardonny, 2015, France $58/Gls先來一杯甜度適中的白酒冬陰西班牙煙豬腩沙律 $138帶冬陰公香又不辣的煙豬腩,與黑醋汁蔬菜及一些會爆發清新味道的份子小珠,是個不錯的開場白。松露煮法國原粒蘑菇 $118 蘑菇香氣濃郁,質地爽中帶脆,伴香滑的松露汁,感覺正在吃蘑菇扒。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88 湯內有日本鮑魚、日本帶子,海蝦各一隻,都是很鮮甜的。湯質滑而濃稠適中,有冬陰公味道,香而不會過辣。Chateau Groleau 2013 France $298/Bt 有佳餚當然要有美酒。香煎冬陰奄列配西班牙黑毛豬肝 $118隨這道菜附上一支黑松露mousse,帶淡淡黑松露香的幼滑泡沫,可跟個人喜好噴在奄列之上。黑毛豬肝香又滑,以微辣的冬陰味道加上磨菇的香香爽,感覺是清新又和諧的配搭。賣相不但吸引,味道也滿分。燒法國黃油雞扒配松露鮑魚 $

先來一杯甜度適中的白酒

冬陰西班牙煙豬腩沙律 $138

松露煮法國原粒蘑菇 $118

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88

有佳餚當然要有美酒。

香煎冬陰奄列配西班牙黑毛豬肝 $118

燒法國黃油雞扒配松露鮑魚 $178
黃油雞扒外皮燒香,肉質爽滑。還有一隻稔滑味鮮的鮑魚。

這頓味道滿分的晚餐,讓我和男友度過了一個愉快的、難忘的晚上。

2017-07-11
  • 松露煮法國原粒蘑菇
  • 香煎冬陰奄列配西班牙黑毛豬肝
2017-07-23 226 瀏覽
最近,有一位曾為他做紅娘,早前又介紹朋友幫他買樓,令他賺了一點少財.他說一定要請我食飯, 而且還是一間由高級廚師打做的--CHEF STAGE de Eddy Chu!他說--早前因為與顧客傾談生意,是顧客介紹他上來的.他食後感覺很特別, 又聽聞我最近開始不做宅媽, 要做井上蛙, 學人家寫食評,便刻意要帶我過來開眼界.一入到來, 餐廳分開左右兩邊,兩邊都有寬闊大玻璃, 醉人黃昏海景一覽無遺!平實高雅傢俬令人坐得舒服.( 可惜這條恐龍已讓了給別人....可惜!可惜! 真笨!)第一道菜是, 艾廸乳鴿--$98是早一晚用鹵水汁浸醃,然後,當有客人點它便放入焗爐焗熟.雖是乳鴿, 但SIZE並不小,吃落啖啖肉, 而且, 沒有中菜酒家的油膩,更不需要點上淮鹽, 鹵水味剛剛好, 正合不喜歡太濃味的我!香煎鮮蝦冬陰奄列配西班牙黑毛豬--$118配有3種醬料1:長島忌廉( 鹹,酸味 )2:冬陰公醬 (酸, 辣味)3: 印度鹹芝士( 鹹, ,酸,芝士味)這個菜最考起我這個宅媽,因為它們表面看上去, 顏色差不多,但原來材料豐富到不能食出全部內容,有蛋, 蝦, 黑毛豬肉, 麵包,辣味風乾肉腸, 洋蔥,有一個個
最近,有一位曾為他做紅娘,
早前又介紹朋友幫他買樓,
令他賺了一點少財.
他說一定要請我食飯, 而且還是一間

他說--早前因為與顧客傾談生意,
是顧客介紹他上來的.
他食後感覺很特別, 又聽聞我最近
開始不做宅媽, 要做井上蛙, 學人家寫食評,
便刻意要帶我過來開眼界.
一入到來, 餐廳分開左右兩邊,
兩邊都有寬闊大玻璃, 醉人黃昏海景一覽無遺!
平實高雅傢俬令人坐得舒服.
( 可惜這條恐龍已讓了給別人....可惜!可惜! 真笨!)
艾廸乳鴿
第一道菜是, 艾廸乳鴿--$98
是早一晚用鹵水汁浸醃,然後,當有客人
點它便放入焗爐焗熟.
雖是乳鴿, 但SIZE並不小,
吃落啖啖肉, 而且, 沒有中菜酒家的油膩,
更不需要點上淮鹽, 鹵水味剛剛好, 正合
不喜歡太濃味的我!
香煎鮮蝦冬陰奄列配西班牙黑毛豬肝
香煎鮮蝦冬陰奄列配西班牙黑毛豬--$118
配有3種醬料
1:長島忌廉( 鹹,酸味 )
2:冬陰公醬 (酸, 辣味)
3: 印度鹹芝士( 鹹, ,酸,芝士味)
上面是冬陰公醬( 酸辣味), 下面是印度鹹芝士( 芝士, 鹹, 酸味)
這個菜最考起我這個宅媽,
因為它們表面看上去, 顏色差不多,
但原來材料豐富到不能食出全部內容,
有蛋, 蝦, 黑毛豬肉, 麵包,辣味風乾肉腸, 洋蔥,
有一個個細少的好像印度人的香烤包,
( 口感脆脆的)..........
隨意點上任何一個醬都很好味.
椰子雞絲雜菜湯
椰子雞絲雜菜湯--$68
粒粒香濃椰子肉, 配上雞絲雜菜,
清甜得來卻帶點椰香.
黑松露磨菇湯
黑松露蘑菇湯--$68
香,濃,滑! 不能言諭!
香燒正宗法國羊腩
香燒正宗法國羊腩--$168
中式羊腩煲時時食, 但每次食都會
有一陣陣的羊羶味,還要點腐乳辣醬才好吃.

但他們先把羊腩切薄, 醃味, 煮前放上麵包糠,
以半煎炸而成, 再以蘆筍, 蕃茄和紫薯蓉伴碟,
除了令顏色鮮艷吸引食慾外,
羊肉只有一點點應有的羊羶味而已!
甜品
甜品--Tiramisu
是我的至愛!
長島醬
黑毛豬扁意粉
遺留了一個未介紹
黑毛豬扁意粉--$188
一條條幼身的黑毛豬肉, 配上青菜,
加上軟硬適中的扁意粉,
口感與味覺簡直一流!

這一餐雖然不是我付錢,
但定當不便宜!
不過, 真的很多謝這位朋友,
是他帶我見識了一次同樣材料,
卻不同煮法, 不同味道, 但再高層次的
廚房藝術!
甜品
黑毛豬扁意粉
1K
2017-07-22 170 瀏覽
今晚OT到八時許,放工與上司到附近的Chef Stage by Eddy Chu吃飯,在此區上班,哪一間餐廳好吃大概都知道,間唔中都有到這裡Lunch。香燒日本吞拿魚腩沙律: 含十餘件吞拿魚腩,魚腩部位油脂較多,味道較香口,配上特製的惹味蜜糖芥末醬,為簡單的沙律生色不少。燒BB鴿: 燒乳鴿並不是中菜的專利,味道與一般紅燒乳鴿相約,調味得宜亦夠入味,皮不脆但整體夠香滑惹味。咖喱蟹肉配薄餅: 蟹肉親子(蟹籽)搭配咖喱醬汁確實相當惹味,咖喱微辛,蟹肉等料亦令咖喱更鮮香。醬汁夠香濃,配香脆鬆軟的薄餅蠻不錯。燒厚切牛舌: 牛舌控難以抵抗,三條超厚牛舌極富肉感,牛味香濃,肉質夠鬆軟幼嫩,滿足! 伴碟的紫薯亦蠻好吃。香燒法國羊腩: 羊腩香羶,富羊肉香而不會太Strong,質素頗佳。羊腩肉質肯肯定是嫩和滑,啖啖肉,最適合食肉獸。蒜香及蜜糖芥末醬汁與其相當匹配。

2017-07-18
2017-07-22 194 瀏覽
最愛的姑媽生日當然要同佢食好d!帶佢嚟到一間我好欣賞既餐廳Chef Stage 廚社。呢間位於亞士厘道既Chef Stage老闆係名西廚Eddy Chu,有咁強勁既背景,餐廳當然唔惹小餐廳唔算好大,但情調十足,較適合情侶、三五知己食飯。餐廳雖然有2人set dinner,但我有太多特別item想order,所以今次我選擇散叫。一餐好既飯點可以無一杯好既飲品襯托呢?姑媽叫左一杯lime soda,味道偏酸,但因為食西餐較膩,正好做一個味道既平衡!我就叫左一杯mystery mocktail,個名好神秘,說穿了係一杯類似紅莓汁的東西,同樣十分開胃食主菜前,先叫一個黑松露湯,呢個湯黑松露味非常非常濃,每一啖伴著blend好的蘑菇茸加強口感!又creamy又香飲完湯,再嚟一個黑松露日本年糕,本身無味既年糕加香到不得了既松露,感覺新鮮之餘,年糕煙煙靭靭好好味,同行姑媽食到無停口!識食既一定會食chef stage既法國焗田螺。以香草同蒜茸調味,再焗至外殼香脆,成個可以連殻食!賣相睇得之外又好味一個出色廚師創意絕對係不可或缺。豬扒包大家應該好熟悉,但用西班牙黑毛豬做既豬扒包大家又試過未呢?廚師用上
最愛的姑媽生日當然要同佢食好d!

餐廳唔算好大,但情調十足,較適合情侶、三五知己食飯。
Lime  soda/mystery  mocktail
黑松露蘑菇湯
黑松露日本年糕
法國焗田螺
廚師用上黑毛豬配上焗得同薯片一樣脆既麵包,配以新鮮菠蘿一齊食,一去油膩感之外,更多了一份清新!

真係好好食!
黑毛豬熱脆包

嚟至主菜豬肋條,賣相100分!調味剛好布而且醬汁非常惹味。肉質方面都好爽口,只係略嫌有少少筋。
豬肋條

因為姑媽中意食意粉,就叫左一個牛扒炒意粉。
牛扒厚薄適中,大約7成熟剛剛合我心意,配上用橄欖油炒得Al Dente既意粉,為晚餐劃上完美句號
牛扒炒意粉
  • 黑松露磨菇湯
  • 燒西班牙黑毛豬肋條肉
  • 香港豬扒包
2017-07-21 143 瀏覽
本來一早約咗個外國番嚟朋友嚟呢到食飯,因為知道呢到有靚景嘛,所以一早安排咗坐窗口位!但上星期不停落雨,之前仲好驚去嗰時都會落,睇唔到靚景好彩天公做美,我地去嗰時無落雨呀!好好彩睇吓,個天超靚,見到個咁靚嘅景,心情都大好!Set Lunch 款式都唔少,而且只要加多$55,仲可以有個海鮮拼盤添!初頭以為以$55呢個價錢,海鮮質素都應該普普通通!點知呢個海鮮拼盤除咗多料外(有生蠔、蝦,鮑魚、帶子同聖子),每款Size 都比我想像中大隻同鮮甜!睇吓隻生蠔,都真係幾大隻!雖然個自家製sauce 個顏色唔係咁討好,但同海鮮味道異常夾!真係無諗過$55有咁高質食完海鮮拼盤就到沙律啦,呢個係粟米火腿田園沙律,份量唔算好多,食落清新,作為前菜不錯。之後就到呢個南瓜湯啦!上枱時隻碟仲係熱的所以一路飲,啲湯仲係keep住熱,好細心!呢個湯應該係用新鮮南瓜整的,勺起已經見到南瓜蓉,不過我略嫌南瓜湯唔夠甜,如果再甜多少少就好啦!本來Menu上面寫係牛油餐包的,點知嚟到係蒜油牛油多士即時為呢個餐加分!多士即叫即焗,入口鬆脆帶牛油香,不錯。主菜我地揀咗馳名西班牙橡果級別黑毛豬$158,味道同平時食開嘅豬扒真係有啲
好彩天公做美,我地去嗰時無落雨呀!好好彩

睇吓,個天超靚,見到個咁靚嘅景,心情都大好!

之後就到呢個南瓜湯啦!上枱時隻碟仲係熱的

本來Menu上面寫係牛油餐包的,點知嚟到係蒜油牛油多士
即時為呢個餐加分!多士即叫即焗,入口鬆脆帶牛油香,不錯。

主菜我地揀咗馳名西班牙橡果級別黑毛豬$158,味道同平時食開嘅豬扒真係有啲唔同,肉質比較鬆軟,一啲都唔韌,而且鮮味香甜,黑毛豬呢個名真係唔係浪得虛名!哈哈!
起初以為伴碟嘅係薯蓉,食落先知原來係蕃薯蓉,所以味道甜甜的,大家唔好攪亂!

食完黑毛豬,就到呢個紐西蘭羊鞍$168啦!一碟有2件,火侯控制恰到好處,入面仲係粉紅色的。咬落鬆化,羊羶味唔算好濃,一般人應該都接受到。

食咁多肉,最啱就係配紅酒!我地見跟餐只係加$28就有,所有就膽粗粗咁叫咗杯!飲落唔酸、唔澀,反而微微帶甜,好啱女仔飲

食完咁多嘢,最後仲有個甜品比埋你- 綠茶紅豆芝士蛋糕,入面真係有紅豆蓉啲,味道唔會太甜,朋友都話滿意
下次搵機會試埋Dinner 先!
午餐
  • 海鮮拼盤
2017-07-21 150 瀏覽
細佬請食lunch 尖沙咀閒閒地都要56十蚊食個快飯 細佬簡左呢間高檔野 一個lunch成過百蚊 佢話呢間野夜晚成4舊 嘩 上樓餐廳都咁貴 一定唔小野 原來大廚係某間酒店既大廚 入到餐廳 感覺專業 待應服務都好似致身酒店 叫左個雜扒同牛扒 都會問返要幾成熟 由面包到甜品 食物質素同服務都好好 份量亦唔少 好過好多酒店 雖然價錢貴 但完全物超所值 細佬話夜晚都係食差不多既野 但要成3-4百 所以午餐真係好抵 呢度仲有得集印 一個餐一個印 食滿5個就可以下次買一送一
2017-07-20 666 瀏覽
雖然今日不是什麼大日子,但係辛苦工作後,都仲是想找一間餐廳可以舒舒服服地坐著,靜靜地回想、沈思,又可以與米仔細細心事,在尖沙咀的繁忙地方,有這些地方嗎?答案梗係有啦~~~ 有不錯的果酒、佳餚,簡單靜靜浪漫環境,就是這裡了!一出電梯,就是餐廳的入口,燈光暗暗的,簡單平實的裝橫,不用豪裝的襯托,也可以營造出簡單浪漫的氣氛!白甜果酒靜靜的坐下,先來一杯白甜果酒,就是白酒內浸泡著不同的新鮮水果,水果都是切得細細粒的,水果的味道能滲入白酒之餘,水果又吸收了白酒的味道,入口香甜,很清新,作餐前酒,很不錯呢~~~!Fruit Tea Cooler 果茶特飲一杯果汁雜飲,滿有不同水果的水果碎,很清甜,很fresh!焗法國連殼食田螺這個田螺,是可以連殼一起吃的,為什麼?因為這個田螺殼是食用殼,不用任何其他餐具,就可以整件容易地放入口中品嚐,香濃牛油味,帶著有田螺煙韌,何其享受!紅咖喱蟹肉配熱脆麵包單單只是麵包,都已是很脆卜卜,還是暖暖的!配上紅啖啖蟹肉的紅咖喱,蟹肉鮮味十足,配上紅咖喱,又不會被濃濃的咖喱味淹蓋著,咖喱帶上微辣,很惹味!不要以為紅咖喱蟹肉的份量少呀~~~~ 我把每件麵包都填到滿滿的蟹肉,
Fruit Tea Cooler 果茶特飲
一杯果汁雜飲,滿有不同水果的水果碎,很清甜,很fresh!
紅咖喱蟹肉配熱脆麵包
單單只是麵包,都已是很脆卜卜,還是暖暖的!
不要以為紅咖喱蟹肉的份量少呀~~~~ 我把每件麵包都填到滿滿的蟹肉,到尾聲還有剩下來,所以可以想像份量~~~是很多唷!
忌廉鮑魚冬陰功海鮮湯
泰式的冬陰功,以西式的煮法做成忌廉冬陰功海鮮湯,味道濃厚而Creamy,還有不同的海鮮配料,絶對交足貨!
不得不提的就是湯內的鮑魚,鮑魚用濃郁的湯汁煮過,鮑魚肉質保持鮮嫩彈牙,十分驚喜!
燒美國牛肉眼配茄汁扁意粉
牛肉眼外皮燒得微焦香口,內裡顏色呈著嫩潤的粉紅色,肉質多汁嫩滑,單單吃這個燒牛肉眼已經很滿足!
而扁意粉,有著粒粒的鮮蕃茄粒,意粉質感不會太硬又不會太軟,每條意粉都掛著蕃茄汁,入口時,香濃的蕃茄味充斥在內,就是簡單一個看似簡單的茄汁意粉就能試出廚師的「真功夫」!
米酒白汁鱈魚柳海鮮大會
鮮蝦。蝦味濃,肉質爽口彈牙!
鮑魚。鮑魚用濃郁的湯汁煮過,鮑魚的肉質鮮嫩彈牙,很入味!
鮮蜆。鮮蜆每都很飽滿,清甜肥美!
帶子。帶子鮮味,甜美!
還有鱈魚這個主角,啖啖嫩滑的魚肉,很鮮甜!
2017-06-27
2017-07-19 189 瀏覽
這晚與友人慶生,特地在CHEF STAGE de Eddy Chu訂了枱,好好享受前星級酒店及高級會所的總廚Eddy Chu的手藝。餐廳的捧場客非常多,我們來到的時候已差不多滿座。餐廳位於高層位置,可以飽覽香港夜景。友人曾到此用膳數次,所以這晚都是點他喜歡的佳餚。我們先享用蟹肉煙三文魚沙律配荔枝珍珠,沙律的色彩繽紛,賣相十分吸引!沙律的份量和用料都十分豐富,雪白的蟹肉與特製沙律醬,加上三文魚,令整個沙律味道鮮甜開胃!沙律菜、小蕃茄、芒果等用料新鮮,創新地加入荔枝爆爆珠,口感特別。然後吃友人最愛的紅咖哩蟹肉配熱脆麵包,紅咖哩上枱時發出陣陣濃香味,引誘著我們舉叉快吃麵包每片都是偏薄的,但卻出乎意料地外脆內鬆軟,很有功架!令我這個麵控很滿意微辣的紅咖哩入口香滑,味道濃郁,但又不至於搶去蟹肉的鮮甜味。把紅咖哩加上麵包來吃,實在是一大享受。剛才點餐的時候,已奇怪餐牌上有中式美食,友人說餐廳有「西餐大棑檔」之稱,會供應中西式料理。友人說可以試試艾迪乳鴿,是其中一款他在外國留學時會想念的美食。乳鴿皮薄,肉質滑嫩,實在不錯!真想多吃一點來滿足口腹之慾。但我們還是理智地把胃口留給下一碟佳餚,我期待的蟹肉

友人曾到此用膳數次,所以這晚都是點他喜歡的佳餚。我們先享用

然後吃友人最愛的

艾迪乳鴿

但我們還是理智地把胃口留給下一碟佳餚,我期待的
蟹肉白汁海鮮大會終於上枱了!海鮮們的聚會包括了
鮮魚、飽魚、帶子、鮮蝦、鮮蜆、蟹肉、蟹子,還有露筍伴碟,份量足夠2-3人享用,用料新鮮講究,清甜的蟹肉白汁恰好提昇了海鮮的鮮味,一夜間吃過這麼多款海鮮,滿足非常!

蟹肉白汁海鮮大會

吃了那麼多食物,我們便點了飲品
神秘無酒精雞尾酒和果茶特飲,兩者味道清甜,均適合大小朋友。
神秘無酒精雞尾酒; 果茶特飲
神秘無酒精雞尾酒; 果茶特飲

食肉獸友人最後也忍不住點了
蒜香牛肉扁意粉,一大份厚切牛扒正好滿足他!牛扒肉質軟腍,蒜香扁意粉味道香口不油膩,麵條煙韌好吃。吃過意粉後,我倆實在是太飽了,連甜品也吃不下,下次來的時候一定要留一點胃吃甜品呢!

2017-07-13
5 分鐘 (堂食)
2K
2017-07-17 120 瀏覽
今日同朋友去I Square 睇完戲,順便一齊食晚飯,上網搵到間西餐廳非常吸引,決定試試。 店內環境優美,非常適合情侶約會的地方。乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律($158) 有4大隻鮮蝦肉質爽口,配合芒果和芒果乾粒 非常美味,沙律菜配上乳酪醬非常開胃,酸甜味道得宜,作餐前小食一流! 黑松露蘑菇湯($68) 蘑菇湯非常足料,粒粒蘑菇切成碎粒,每啖都是松露和蘑菇的香味,每口都是香濃的滋味。艾迪乳鴿($98) 這個艾迪乳鴿是店內招牌,難怪幾乎是每枱必點之物。乳鴿一開四份,size比起平常的大一點,吃上來超多肉汁,勁juicy!肉質方面,入口超嫩滑,味道又夠香,真正做到齒頰留香的味道。松露煮法國原粒蘑菇($98) 蘑菇厚肉大隻,入口鮮甜多汁,一份有7隻, 松露加埋忌廉再加埋炒香左的洋蔥超級creamy 不面頭仲有幾粒腸仔,好yummy!橡果級黑毛豬($498) 黑毛豬是店內main menu的推介之選,黑毛豬選肉了橡果級數,質素與價錢絕對成正比。 黑毛豬肉質鮮嫩美味,不像外面吃到的,這裡的像質較嫩滑和香口,旁邊伴碟的還有紫薯和露荀。Sparking juice有汽的Spa

店內環境優美,非常適合情侶約會的地方。

乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律($158)

有4大隻鮮蝦肉質爽口,配合芒果和芒果乾粒

黑松露蘑菇湯($68)

艾迪乳鴿($98)

這個艾迪乳鴿是店內招牌,難怪幾乎是每枱必點之物。

肉質方面,入口超嫩滑,味道又夠香,真正做到齒頰留香的味道。

松露煮法國原粒蘑菇($98)

不面頭仲有幾粒腸仔,好yummy!

橡果級黑毛豬($498)

Sparking juice
有汽的Sparking juice飲茶帶清甜果香,十分清涼。

Mocktail
Berry雜莓味道,酸甜又解渴。

2017-07-15 157 瀏覽
Chef Stage de Eddy Chu....一家在尖沙咀已2年的Fusion菜。三人選了一個2人餐加一個沙律和一支红酒。Fusion嘛所以湯的選項是木瓜豬骨湯或是黑松露蘑菇湯…好濃的蘑菇湯,蠻香的海鲜拼盤…要赞的!水準很高!生蠔,帶子和蝦均很好黑松露年糕…雖然很香,有一點太rich. 焗田螺…太咸了單點的芒果蝦沙律…很好吃!甜甜清爽合夏天吃!黑毛猪…有肉味,材料很好 慢煮肉眼扒。。很嫩,牛味濃,配菜是露筍,茄瓜和蕃薯。跟餐的2杯酒白酒,多送了一杯给我們。是合女生的甜甜白酒。朋友點了一支300多的 比較dry的红酒。不錯!餐的甜點是2件绿茶蛋糕。因為同行者生日,店家就送了一件choco cake並寫了Happy birthday! 綠茶蛋糕普通,反而朱古力蛋糕比較好!座位很迫,空調不夠但海鲜拼盤而来!

海鲜拼盤…要赞的!水準很高!生蠔,帶子和蝦均很好
黑松露年糕…雖然很香,有一點太rich.
焗田螺…太咸了
單點的芒果蝦沙律…很好吃!甜甜清爽合夏天吃!
黑毛猪…有肉味,材料很好
慢煮肉眼扒。。很嫩,牛味濃,配菜是露筍,茄瓜和蕃薯。
跟餐的2杯酒白酒,多送了一杯给我們。是合女生的甜甜白酒。
朋友點了一支300多的 比較dry的红酒。不錯!

座位很迫,空調不夠但海鲜拼盤而来!
2017-07-13
  • 海鮮拼盤
  • 黑松露蘑菇湯
  • 慢燒美國牛肉眼
能找到心目中的舞台是一件很幸福的事, 你找到了嗎?今晩,筆者帶著寶貝前來識飲識食小K 介紹的Chef Stage by Eddy Chu,欣賞他的演出。甫進餐廳時,立刻看到半開放式廚房,在此能欣賞大廚Eddy大顯身手。餐廳空間不算太大,座位與座位較近。當晚進入餐廳平日晚上七時半,除了筆者預訂的兩個座位,其餘座無虛席,氣氛熱鬧。食客可從窗外遠眺維多利亞港兩岸景緻,如想坐窗邊位置必須提前預訂。Mystery Cocktail ($58)這杯以香檳杯呈上的特飲,給人高雅而甜蜜的感覺,士多啤梨、藍妹、蘋果、橙、切成均勻的小方粒,為特飲帶來陣陣果香,非常淸新。Mandy's Cure ($58)紅莓、西柚和青檸汁調製而成,酸酸甜甜,透心涼的感覺,非常適合夏天享用。乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 ($158) 新鮮大蝦肉嫩甘甜,翠綠的爽脆沙律菜、果香十足的芒果,令人驚喜的是,竟然放了一些荔枝乳酸爆珠和台灣炸菇。爆珠的酸度平衡了整道菜,炸菇口感像粟米條,菌味豐富,這道揭開序幕的頭盤沙律的確精彩。艾迪乳鴿 ($98)艾迪乳鴿是用茶薫煮法,鴿肉保存嫩滑,肉汁豐富,油香四溢。米酒煮活青口 ($188)青口份量多,肉
Mystery Cocktail ($58)
Mandy's Cure ($58)
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 ($158)
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律
艾迪乳鴿 ($98)
艾迪乳鴿是用茶薫煮法,鴿肉保存嫩滑,肉汁豐富,油香四溢。
艾迪乳鴿
米酒煮活青口 ($188)
青口份量多,肉質鮮嫩肥美,每啖散發着陣陣酒香。
米酒煮活青口
香蒜辣味蝦肉意粉 ($188)
色彩斑斕的一道菜。師傅以橄欖油爆香蒜蓉片、蘑菇片、加入大蝦、香草和意粉炒製而成。機製意粉軟韌度適中,麵條論均勻地掛上醬汁,帶點微辣,且帶點像冬陰公湯的味道。
香蒜辣味蝦肉意粉
是日甜品
這頓晚餐猶如百老匯出色的音樂劇,不禁讓人大喝:「Splendid!」
2017-06-29
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律
米酒煮活青口
香蒜辣味蝦肉意粉
  • 艾迪BB鴿
2017-07-11 238 瀏覽
係上個月尾,家姐話帶我去一間佢想去左好耐嘅餐廳,原來就係呢間,我聽就聽過,不過自己又真係未去過,所以今次都好期待睇下個Menu,個精選二人晚餐都好似幾好選擇,有頭盤,主菜,湯同甜品。不過我哋都想自己叫啲嘢食呢個係黑松露年糕,味道好香,黑松露味好重。年糕煮得煙煙韌韌,同忌廉味好配合,再加埋啲黑松露更加香呢個係慢燒美國牛肉眼,牛肉好嫩滑,能夠鎖住肉汁,但有唔失去牛肉鮮味。而且仲配左啲芋頭蓉,一般都係會配薯蓉嘅,芋頭蓉好香呢個係燒牛肉芝士焗飯,芝士味好香燒牛肉都好香,好嫩又有牛肉味,芝士好惹味,配埋飯食好配合呢個係紐西蘭蟶子扁意粉,炒得好香好入味。意粉煙煙韌韌,好入味,忌廉汁好香。聖子好爽口煙韌,意粉唔係太油膩, 仲有啲蕃茄仔,酸酸甜甜好開胃甜品方面呢個係綠茶蛋糕,有好香嘅綠茶味,蛋糕最怕就係甜,但係呢個只係有少少甜,而且仲有好香嘅綠茶香味細細件,唔會怕太流又唔怕食唔晒整體來講, 嘅氣氛同環境都好好,係19樓可以見到對面中環嘅景色,仲可以睇埋香港嘅夜景添!食物味道又唔錯,真係好啱情人嚟食,有好浪漫嘅氣氛

呢個係燒牛肉芝士焗飯,芝士味好香
燒牛肉都好香,好嫩又有牛肉味,芝士好惹味,配埋飯食好配合

細細件,唔會怕太流又唔怕食唔晒

2017-06-28
  • 松露煮日本年糕
  • 慢燒美國牛肉眼
  • 甜品
2017-07-10 151 瀏覽
男朋友出左糧帶左我黎尖沙咀食西餐,環境唔錯,因為樓層高,望到海景幾浪漫🙈。一望餐牌,發覺食物幾特別,明明有d係大排檔既食材,但就呢道用左西式方法去煮,中西合璧fusion 菜👍首先叫左個eddy's baby pigeon,總共分開咗四分,肉質鮮嫩而且香氣無比,乳鴿即點即炸, 色澤光亮,皮脆肉滑,肉汁亦夠哂juicy,正!清酒煮蜆,雖然無大排檔既炒蜆禁有獲氣,但清酒煮食落令蜆肉更加鮮甜,呢道既蜆大大隻,粒粒都有肉,很甜美,而清酒都好香,唔會過份濃郁而遮左蜆既鮮,不錯!香脆牛脷包, 包用上薄薄的脆皮,帶點煙韌口感,配上厚切牛脷,牛脷爽彈柔嫩,用左微微芥末醬更添風味,店家仲配埋菠蘿及薄荷葉,除自己心意夾埋一齊食,可增添胃口同時去膩😋平時鋸扒一定係會食牛,但今次選擇店鋪最出名既橡樹黑毛豬,黎到個樣以為好普通,但我同男友食完第一口就愛上左黑毛豬,黑毛豬肉質很嫩(估唔到係比高級和牛更嫩更好食),肉汁亦都好JUICY。味道烤得剛好, 皮帶點焦脆要講多次🤣估唔到豬都可以禁好食!真係必點!!!而配菜竟然用左大熱紫薯茸,食落香甜更健康,呢個都會跟小許菠蘿比我地去膩,真係好細心。最後叫左紐西蘭蟶子扁意粉,

首先叫左個eddy's baby pigeon,

要講多次🤣估唔到豬都可以禁好食!真係必點!!!

最後叫左紐西蘭蟶子扁意粉,面頭仲加左少量蟹籽,意粉煮得剛好,唔會太腍太硬,份量適中。食落有少少汁,唔會過份creamy。
煙煙韌韌的意粉配以爽口鮮甜的蟶子,呢個中西合璧既菜式都唔錯!

• 西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
2017-07-10 106 瀏覽
諗住去澳門之前食個正嘅lunch,喺尖沙咀搵到一間叫做「CHEF STAGE de Eddy Chu」嘅西餐廳,上到去一入門口餐廳分為兩邊,環境好開陽,出面嘅日光照晒入餐廳入面,成個人精神晒。午市套餐都有八款選擇,分別有意粉、飯同埋肉類,多款選擇!我哋兩個人就選擇左「香煎原條今日鮮魚」同埋「燒美國肉眼扒」套餐,套餐仲可以加$55要一個「海鮮拼盤」,海鮮拼盤包含咗生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦同埋聖子刺身,而且賣相非常吸引,食落去非常新鮮,完全無腥味,再點埋佢啲綠色辣汁食非常滋味。我最欣賞係「帶子刺身」,用一個玻璃樽裝住,而且入面有好特別嘅醬汁,食落去甜甜地,幾醒胃。之後就食套餐跟埋嘅「蜜糖芥辣煙鴨胸沙律」,除咗蔬菜同鴨胸之外,佢入面仲有番茄仔,食落去好Fresh,好新鮮嘅沙律。是日餐湯「海鮮湯」,清清甜甜,入面有新鮮嘅雞肉絲同埋蘿蔔粒等等,非常鮮甜,好好飲!再配埋「蒜蓉包」嚟食非常滋味,蒜蓉包烘到非常香脆,而且蒜蓉粒鋪滿晒係麵包上面,非常入味。輪到食主菜「香煎原條今日鮮魚」,估唔到有咁大條,而且係原條上,見到條魚外皮煎到非常香脆,仲有啲蘆筍仔同埋綠色嘅辣汁,而且魚肉鮮嫩,食落去好鮮甜,

輪到食主菜「香煎原條今日鮮魚」,估唔到有咁大條,而且係原條上,見到條魚外皮煎到非常香脆,仲有啲蘆筍仔同埋綠色嘅辣汁,而且魚肉鮮嫩,食落去好鮮甜,必食之選。

另外「燒美國肉眼扒」都好大塊,煎到好香脆可口,我只係叫咗六七成熟,所以牛扒中間呈現粉紅色,肉質爽口鮮嫩,食落去滿口牛肉味道,非常正呀。

最後仲有甜品送,就係「藍莓芝士蛋糕」,蛋糕仲有餅底添,食落口有唔同嘅口感,蛋糕唔算太甜,味道剛剛好,呢個套餐真係好抵食。

食咗咁多野,又有一杯餐飲,真係非常超值嘅套餐,兩個人埋單都係$450左右,又可以睇咁靚嘅海景,又食到咁豐富嘅午餐,極力推介。
2017-07-10 133 瀏覽
之前喺Chef Stage食過late lunch,大感質素不錯。星期六難得略見陽光,與老公於午市較後時間到達餐廳,當時人潮已散,無需訂位都有可觀賞維港的窗口坐位。午市套餐有多款主菜可以選擇,全部百多元左右,亦可加錢享用海鮮拼盤及杯裝餐酒。頭盤煙三文魚沙律,香草及沙律菜清新爽脆,小小的一塊煙三文魚亦咸香嫩滑。午餐以55蚊價錢即可享海鮮拼盤,質素與晚餐分別不大。磯煮鮑魚用濃郁的湯汁裹住鮑魚,肉質保持鮮嫩彈牙。日本刺身帶子用shooter型式浸在味噌汁中,味噌汁能突出帶子的鮮甜嫩滑感。生蠔肉薄但蠔味不錯。聖子刺身口感較硬身爽口有嚼頭。鮮蝦蝦味濃肉質爽口彈牙。番茄濃湯番茄酸味突出甚開胃。西班牙橡果級黑毛豬試了一小塊,黑毛豬充滿橡果味,肉質柔軟嫩滑。配菜亦擺設得很美觀,紫色的薯蓉襯上綠色的原隻辣椒及紅色的紅蘿蔔。米酒薑味海鮮湯浸原條鮮沙巴龍躉用上黃銅盤,擺設與份量簡直就像晚餐一樣。原條沙巴龍躉與中式清蒸煮法近似,清淡煮法能突出海鮮的鮮甜嫩滑感,米酒薑味海鮮湯吸收沙巴龍躉、蜆肉、洋蔥及香草精華,湯味鮮甜得很。享用完豐富主菜,小小的綠茶忌廉蛋糕作為甜品就很合適。
番茄濃湯番茄酸味突出甚開胃。

享用完豐富主菜,小小的綠茶忌廉蛋糕作為甜品就很合適。
2017-07-08
慶祝紀念