2021-08-26 127 瀏覽
今日來到尖沙咀食晚餐,朋友選了這間位於19樓有海景的西餐廳.我哋叫了個五道菜晚餐分享一起吃,主菜可以選有牛扒,雞扒,煎魚柳,海鮮等。先上的是乳酪芒果鮮蝦沙律,醬汁10分清新,鮮蝦芒果亦都很開胃,10分好吃。是日餐湯是西洋菜蟹肉忌廉湯,西洋菜味道10分濃郁,蟹肉亦都份量不少,加入了忌廉令湯底滑溜,不錯!之後是清酒蟹肉年糕,年糕10分煙韌,加上清酒蟹肉,略為飽肚。主菜叫了慢燒美國牛肉眼,五成熟,想不到牛扒份量10分多,肉質鮮嫩,廚師戰的火候剛好不會太乾柴,加上旁邊的配菜有紫薯,粟米,蕃茄等等加分不少。我最喜愛旁邊的紫薯甜甜地好好食又飽肚。朋友叫的煎帶子配鱸魚也不錯,肉質10分鮮嫩鱸魚的皮煎得脆香,帶子也是10分新鮮。最後上了甜品是,藍莓芝士蛋糕,一口一口的size, 為這晚餐加上了完美的句號. 值得一讚的是這裏的景色望到尖沙咀維多利亞海港,打卡好地方。

2021-08-26 1532 瀏覽
這間餐廳很久之前已經聽過,知道很出名,今天終於有機會來試一試了。我和朋友經電話訂座,有贈送每人一客磯煮鮑魚配冬陰功汁,聽到冬陰功汁已經覺得很特別,鮑魚爽口彈牙,與冬陰功汁很夾,完全把鮑魚提昇到另一個層次。之後是乳酪芒果煙三文魚沙律($128),侍應說乳酪蜜糖汁是師父自行調配,非常清新,令人食慾大增,而且芒果味濃,煙三文魚又大片又厚肉。吃完這道菜後侍應幫我們換碟,非常細心。之後來的是油酥餅配紅咖喱蟹肉醬($128),有兩大件,非常鬆脆,紅咖哩份量很多,微辣當中帶甜,和蟹肉本身的甜味佷配襯。湯方面點了黑松露磨菇湯($68),黑松露味非常濃厚,真材實料,而且有菇碎增加了的口感。另一款湯點了海鮮肉骨茶($98),材料非常豐富,有帶子,蝦,魚肉,鮑魚,全部都大大粒,而且很新鮮爽口,湯更值得一讚,配上海鮮令肉骨茶的味道更濃郁,而且充滿藥材味,非常美味。主菜我們點了米酒薑味煮鱸魚柳($168),待應很細心為我們遞上餐碗可以飲湯,湯帶有薑和米酒味非常開胃,鱸魚肉大大件又厚身,而且魚味很鮮,特別一提,湯底配有羽衣甘藍,非常健康。接下來是燒西班牙走地春雞($168),配紫薯蓉,法邊豆,番茄,春雞燒至金黃色

吃完這道菜後侍應幫我們換碟,非常細心。

接下來是燒西班牙走地春雞($168),配紫薯蓉,法邊豆,番茄,春雞燒至金黃色,賣相一望已覺得很滋味,燒雞皮脆肉嫰,紫薯蓉很滑很香。

這餐飯吃得很飽,而且水準很高,菜式很特別很有心思去設計,有別於一般的西餐。
2021-08-24
2021-08-25 112 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,所以就喺尖沙咀揾咗間叫chef stage de Eddy Chu嘅西餐廳。間餐廳個view好靚,可以望住維港景色。我地首先叫咗個海鮮拼盤,有好鮮甜嘅鮑魚、帶子、青口、蝦同蜆。海鮮肉骨茶,個湯真係好足料,有鮑魚喺入面,仲有好香嘅肉骨茶味,真係估唔到原來肉骨茶同海鮮係咁夾。焗法國田螺,田螺個汁好香,下面仲有薯蓉米酒煮鱸魚柳鱸魚肉質好滑,米酒帶出了魚嘅鮮味黑毛豬叫完先知原來份量係咁大份,有幾塊好厚「梅頭肉」

焗法國田螺,田螺個汁好香,下面仲有薯蓉

米酒煮鱸魚柳
鱸魚肉質好滑,米酒帶出了魚嘅鮮味

黑毛豬
叫完先知原來份量係咁大份,有幾塊好厚「梅頭肉」
2021-08-23 97 瀏覽
終於訂到呢一間長期人氣高既西餐廳,好彩提早book可以坐到窗邊位望到夕陽同埋維港景色,晏多小小成個餐廳已經座無虛席🤣磯煮鮑魚餐廳依家做緊promtion網上訂位送鮑魚,鮑魚炆得好爽口,配冬陰公汁帶出少少微辣味道檸檬特飲做緊買一送一優惠,檸檬配搭蜂蜜滋潤潤喉芒果乳酪蝦沙律是日餐湯我地揀左西芹蟹肉薯仔湯,薯仔打蓉左令湯飲落更加有口感,而且估唔到啖啖都好多蟹肉日本清酒蟹肉年糕慢燒美國牛肉眼一上碟我同老公都嘩左一聲,估唔到原來咁大塊扒🤤肉質好鬆化好嫩滑配菜份量都唔少,配搭半條牛油粟米、蕃茄、沙律菜,仲有好特別既係用芋頭蓉取代平時成日食到既薯蓉,感覺新鮮甜品日日唔同,今日撞正我鍾意食既藍莓cheese cake🍰 味道同賣相都吸引

磯煮鮑魚

檸檬特飲
做緊買一送一優惠,檸檬配搭蜂蜜滋潤潤喉

芒果乳酪蝦沙律

日本清酒蟹肉年糕

慢燒美國牛肉眼

2021-08-23
  • 磯煮鮑魚
2021-08-22 1554 瀏覽
近期飲食界在政府消費券帶動下非常暢旺, 今晚我都食好西, 最愛位於尖沙咀亞士厘道的CHEF STAGE de Eddy Chu 景觀開揚, 食物質素高且食味能保持水準。Book 位個人指定坐景緻開揚的窗口位, 可以遠望維港景色。今日早收工, 可以飲住特飲靜待日落, 又大又圓....美麗的鹹蛋, amazing , 望著它, 太陶醉了。五度菜最抵食, 而家叫埋特飲買一送一只須加$38, 價錢由$468 至$688, 食豪啲再加$288 就有二人海鮮拼盤了。特飲 : 檸檬蜂蜜 ($38 買一送一)呷著香甜滋潤蜂蜜跟清新微酸充滿維他命c的檸檬特飲, 靜待黎明, 很relax 舒暢的心情。乳酪鮮蝦芒果沙律凍蝦爽甜, 加埋清爽沙律菜, 香甜芒果及乳酪的creamy, 開一開個胃。凍鮑魚超驚喜, 五道菜單冇呢隻鮑魚的, 廚師請我哋食, 鮑魚炆得Q彈香甜, 充滿豉香, 佢個薑汁醬以新鮮薑蓉薑汁調教, 薑味很清香。清酒蟹肉日本年糕純白清酒醬汁, 除咗清酒, 還加了洋蔥、清湯及芝士制作, 用嚟煮煙韌彈牙既年糕, 很正的MATCHING。是日餐湯 : 南瓜蟹肉湯用南瓜蓉打成, 又甜又滑, 加了少許南瓜肉增

特飲 : 檸檬蜂蜜 ($38 買一送一)

凍鮑魚

是日餐湯 : 南瓜蟹肉湯

用南瓜蓉打成, 又甜又滑, 加了少許南瓜肉增口感, 再加上大量新鮮蟹肉, 南瓜嘅香甜夾雜蟹肉既鮮爽, 美味。

燒澳洲羊鞍 ($528)
今晚我選了澳洲羊鞍, 這一身造型上枱夠曬吸引力。

以燒嘅方法處理肉類最能鎖住肉汁, 而且燒出嚟嘅肉肉香四射。

羊之所以吸引, 除咗那陣肉嘅羶香, 仲有羊鞍細細件, 每件都帶少去肥肉及骨, 最鍾意食呢件喺側邊燒得香噴噴又肥美嘅肥羊, 7成熟羊架肉色紅嫩, 肉汁豐富, 配上一件細小的肥羊再加少許鹹香燒汁一齊食, 甘香到呢

嗰啲配菜先係極品, 吸收咗啲羊嘅燒汁, 油香惹味, 配菜也很豐富, 有高纖羽衣甘藍, 香甜南瓜蓉, 酸香燒蕃茄及腍甜冇渣既白蘿蔔

橡果級黑毛豬肉 ($498)
朋友之選,  黑毛豬嘅配菜同我嘅一樣, 但就比我多咗杯新鮮菠蘿粒。

2件厚切橡果級黑毛豬扒, 好抵呀, 扒邊還帶點肥肉, 不得了, 非切不可啦

食完晒肉類, 最後以甜帶點微酸的新鮮菠蘿粒完結。

切咗朋友半塊黑毛豬肉試吓, 切開肉汁同樣豐富, 肉質有點咬口, 肉味非常濃, 相信應該係慢煮後再磨上黑胡椒及海鹽燒香上枱的。

甜品 : 芝士蛋糕
美美的蛋糕,  芝士蛋糕比較軟身, 芝士味較輕, 甜味不重

多謝消費券恩賜, 每人$585 有咁嘅環境, 穩定高水準食物質素, 仲有佢哋嘅服務一直keep 得很好, 下轉再嚟應該係我生日了。
2021-08-21 134 瀏覽
今日特意早收工訂了枱同朋友食飯,餐廳可以見到中環海景,由日落時分到維港兩旁的燈慢慢亮起,景色真的很美。今個月電話訂枱有磯煮鮑魚,一人一隻。< 五道菜套餐 > 乳酪鮮蝦芒果沙律店員介紹沙律醬汁是師傅自己調配,白色乳酪醬甜甜的放在一隻大蝦上,蝦肉彈牙新鮮。芒果甜,沙律菜及蕃茄仔新鮮,配襯另一款沙律黑醋醬汁,酸甜幾開胃。黑松露蘑菇湯蘑菇切成不同大小,好有口感,味道香而不膩。難道豆黑毛豬肉粒湯是日餐湯很有特色,第一次飲難道斗湯,豆煮到爛,豬肉大粒。清酒蟹肉日本年糕蟹肉年糕味道濃郁,忌廉醬汁帶有蔥、洋蔥粒及蟹肉,有不同的香味。年糕煙韌沾滿了忌廉汁的味道,配上醬汁中的洋蔥粒,爽滑口感不同,熱辣辣好正。扒雜海鮮配白酒 | $668雜海鮮餐有魚柳、日本帶子、大蝦、鮑魚、青口。大蝦肉質彈牙爽口,味道鮮甜。帶子兩邊煎封至半熟,吃起來仍然充滿水份。有三隻青口,新鮮大隻。美國牛肉眼 | $578肉眼好大塊,問起來好香。肉質十分腍,牛肉味濃郁,七成熟一點也不韌。伴碟的是蕃薯蓉及白蘿蔔,蘿蔔用醬汁煮過,十分入味及軟熟。檸檬芝士餅、Tiramisu芝士餅有很重的檸檬味,味道清新。伴碟的生果酸甜,很適

今個月電話訂枱有磯煮鮑魚,一人一隻。

< 五道菜套餐 >

黑松露蘑菇湯
蘑菇切成不同大小,好有口感,味道香而不膩。

難道豆黑毛豬肉粒湯
是日餐湯很有特色,第一次飲難道斗湯,豆煮到爛
,豬肉大粒。

扒雜海鮮配白酒 | $668

美國牛肉眼 | $578

檸檬芝士餅、Tiramisu
芝士餅有很重的檸檬味,味道清新。伴碟的生果酸甜,很適合食到飽飽時解膩。

好欣賞餐廳所有熱食的碟都先加熱,甜品碟有雪凍,配合食物的溫度。
  • 黑松露蘑菇湯
  • 慢燒美國牛肉眼
  • 磯煮鮑魚
  • 扒雜海鮮配白酒
2021-08-20 166 瀏覽
一早知道今日要同個同事去尖沙咀開會,通常開完會都差不多係lunch時間,所以同事早幾日就提議book定位去Chef Eddy Chu👍🏻我當然舉腳讚成,因為之前食過😋好期待佢地既高質lunch set雖然餐廳座位不多,不過book左位就一定坐到近窗既位置🤗餐廳在19樓,居高臨下,望到遠景,為忙碌的工作打打氣💪🏻💪🏻Lunch set都好多款選擇套餐有沙律、餐湯、主菜、甜品及飲品,我地就按自己口味點餐田園沙律: 吞拿魚沙律菜配意大利油醋汁,有種好fresh感覺🙃爽爽甜甜😋餐湯就係椰菜花薯仔黑毛豬湯😋侍應姐姐話呢個係將椰菜花及薯仔blend爛😋所以香濃得來又creamy,配上佢地馳名西班牙橡果級黑毛豬肉粒😋飲完呢個湯有d飽肚感覺🤣記得將脆卜卜蒜蓉多士點湯一齊食呀,好正架飲完湯,到主菜勒雜扒拚海鮮: 大蝦、魚柳、牛肉眼、黑毛豬😋我就比較貪心,因為想用一個價錢,食到好多款豐富食物😝呢個餐就好岩我勒,當侍應姐姐拎個主菜過來時,簡直嘩左一聲😲因為用左個大盆裝住,以呢個lunch set價錢來講,真係好抵食😜大蝦及魚柳,好脆口👍🏻而且肉眼肉質夠juicy😋黑毛豬肉味又濃郁紐西蘭羊鞍:羊鞍就有兩大件😍

Lunch set都好多款選擇
套餐有沙律、餐湯、主菜、甜品及飲品,我地就按自己口味點餐

餐湯就係椰菜花薯仔黑毛豬湯😋

飲完湯,到主菜勒

紐西蘭羊鞍:
羊鞍就有兩大件😍我對羊羶味麻麻地,不過同事比我試左少少😅接受到👍🏻肉質好嫩滑☺️而且無乜筋膜👍🏻套餐配上薯菜,減去肥膩感,而且我最欣賞就係黃色薯蓉😍好少有,超甜

至於甜品就兩件芒果蛋糕仔,食lunch都可以咁正,真係無得頂呀

2021-08-18
午餐
2021-08-20 146 瀏覽
尖沙咀美食多元化, 今天朋友生日, 聽朋友 介紹尖沙咀有一間樓上西餐廳無論環境還是食物質素都是一絕, 於是就順朋友的意, 前來一試。店的座位不算多, 入座時見到每個客人的枱上都放著貴價高級食材,有鮑魚, 大蝦, 帶子, 鮮魚,牛扖,羊鞍等……十分吸引。我們2人便點了精選雜扖及鮮鱸魚柳配日本帶子。Set Dinner, 當然少不了前菜沙律及餐湯。沙律乳酪大蝦芒果沙律; 酸酸的乳酪十分醒胃; 配以爽口彈牙的大蝦及新鮮的沙律菜; 每吃一口都感覺十分清新。而餐湯, 一客黑松露磨菇忌廉湯及南瓜蟹肉湯, 金黃色的南瓜蟹肉湯,濃郁的南瓜配以啖啖鮮味的蟹肉, 十分鮮甜; 黑松露磨菇忌廉湯, 黑松露可以更濃郁會較好味, 忌廉的口感使湯更為綿滑。主菜登場,精選雜扖餐, 有大蝦, 雞扖,黑毛豬及肉眼扖; 大蝦爽口蝦味濃郁, 雞扖煎香的外皮, 把雞肉汁緊緊鎖上; 而黑毛豬,豬肉鬆化,有肥邊包裏著,每一口都帶有濃濃的豬味; 肉眼扖, 肉色鮮紅,輕輕一切, 鮮紅的肉汁流出, 入口鬆化, 含豐富的牛肉味。另一主菜是鮮鱸魚柳配日本帶子, 2塊鮮鱸魚柳外皮煎至金黃色, 魚肉肉質鬆化, 但魚肉較淡, 配以燒汁剛剛好, 大

黑松露磨菇忌廉湯
南瓜蟹肉湯

精選雜扖餐

另一主菜是鮮鱸魚柳配日本帶子, 2塊鮮鱸魚柳外皮煎至金黃色, 魚肉肉質鬆化, 但魚肉較淡, 配以燒汁剛剛好, 大大粒的帶子晶瑩剔透, 入口軟滑。
鮮鱸魚柳配日本帶子

最後來一客甜品, 青檸及芒果的凍餅, 頓時把口腔的油份及味道清理得一乾二淨。
南瓜蟹肉湯
1K
尖沙咀除了集中國際知名品牌之外,仲有各式各樣嘅美食都會係呢度食得到,今次又來到亞士厘道搵食,雖然只係一條很短街道,但已有多間食肆聚集相當方便,就去咗呢間西餐廳開飯,由於食店位於高層可以望到維港景色又有氣氛,係時候開始點選菜單,我哋點選了五道菜套餐,已有一款主菜配沙律同餐湯連特色小食,當然有埋是日甜品咁先享受到一條龍服務,先來有乳酪鮮蝦芒果沙律,食落酸甜開胃,鮮蝦肉質又彈牙,再食件香甜芒果肉,之後有呢款黑松露蘑菇湯,飲到啖啖滑溜蘑菇湯,配上松露香味口感特別濃郁,再來有精緻小食清酒蟹肉日本年糕,年糕軟綿煙韌,加上清酒香甜連蟹肉鮮味,食落又有驚喜記得飲埋個湯汁更滋味,終於到主菜有美國牛肉眼真材實料,五成熟嘅肉賣相夠晒吸精,豐厚嘅牛肉眼入口嫩滑,肉味香濃又多汁即時食慾大增,到另一款有燒澳洲羊鞍,味道一樣咁出色,兩件大羊鞍燒得外脆內軟之餘,切開已見肉嫩飽滿肉質,滿口油脂香味,食得滿足又惹味,最後品嚐餐後精美甜品作結尾,輕鬆咁品嚐一餐出色美食。
最後品嚐餐後精美甜品作結尾,輕鬆咁品嚐一餐出色美食。
2021-08-17 88 瀏覽
今晚相約了朋友共進晚餐, 地點是方便大家的尖沙咀, 幾日前在openrice揀選餐廳時看到CHEF STAGE de Eddy Chu用電話訂座每位送磯煮鮑魚一客, 於是便決定在這裡大吃一頓。磯煮鮑魚一坐下來點菜後, 侍應馬上便遞上電話訂座送的磯煮鮑魚, 鮑魚味道清新鮮甜, 最驚喜的是上面加了冬蔭功醬, 這個配搭真的非常新穎大膽, 鮑魚配冬蔭功醬還真的是第一次吃呢。煙三文魚芒果沙律然後便吃這碟沙律, 煙三文魚份量十足, 沙律菜及車厘茄很新鮮清甜, 加上芒果酸酸甜甜的味道, 令整道菜式很醒神開胃。忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯這碗湯的做法亦是很新穎大膽, 第一次在吃西餐的地方品嚐到冬蔭功味道濃厚的忌廉海鮮湯, 而且裡面還有一大隻滑嫩鮑魚。黑松露蘑菇湯蘑菇切得很細顆, 所以令香濃的菇味全部滲進湯內, 黑松露的香味一向跟蘑菇的味道亦非常合襯。焗連殼食法國田螺焗田螺大家可能也吃得多, 但這碟重點的是連殼一拼吃, 殼也焗得很香脆, 因為焗的時候溫度特別高, 侍應還細心地提醒我碟很燙熱。米酒薑味煮鱸魚柳通常鱸魚也是一片煎好放在碟上淋上醬汁的, 但這裡的做法有點像泰式, 用鮮甜的上湯加入香菇香料吊起鱸魚的鮮甜

磯煮鮑魚

煙三文魚芒果沙律

忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯

焗連殼食法國田螺

米酒薑味煮鱸魚柳
通常鱸魚也是一片煎好放在碟上淋上醬汁的, 但這裡的做法有點像泰式, 用鮮甜的上湯加入香菇香料吊起鱸魚的鮮甜味。

西班牙黑毛豬肋條肉
來自西班牙的黑毛豬, 肉質較鬆化, 肉味也較濃, 油潤甘香, 肉嫩多汁, 口感味道遠勝一般的豬扒。豬肋條肉更加是最嫩滑的部分, 惹味萬分。

焦糖朱古力脆脆三重奏
最後當然也要吃個甜品作結才算滿足, 焦糖與朱古力的味道很平衡, 雖然兩者也是屬於香濃的口味, 但同時加入了脆脆, 令甜膩的感覺大大減低了, 更美味可口。

2021-08-16 101 瀏覽
晚上約了友人到一間人氣的西餐廳慶祝升職!早已預訂好枱,位於尖沙咀樓上商廈的 CHEF STAGE de Eddy Chu,餐廳內擁有一邊開揚及高空的無敵大美景,看到部份維港景色的迷人景觀,晚上時間更看到「幻彩詠香江」激光表演,確實是店中一大賣點!因為我們預早在網上訂了位,所以餐廳送上原隻鮑魚,鮑魚的鮮味加上肉質口感爽滑,配上自家製特色冬陰功醬,非常吸引!餐牌食物款式很多選擇,前菜是煙三文魚芒果沙律,一道清新開胃沙律菜,有五至六塊大大件新鮮的煙三文魚,清淡同時新鮮有魚味,口感略爽,沙律菜及蕃茄粒和芒果粒配上自製乳酪沙律醬,味道清新又豐富!份量大碟!黑松露蘑菇湯,蘑菇湯非常香濃,材料十足,菇量極多,黑松味香氣撲鼻,濃郁厚實,真材實料。切成幼粒的蘑菇豐富口感,湯感質地綿滑,黑松露愛好者定必喜歡,誠意十足的蘑菇湯!焗連殼法國田螺,它絕對是創意之作,上層濃厚的香草牛油與蒜蓉蓋上田螺上,中層的螺肉配上由牛油威化仿制的田螺殼,底層是香滑薯蓉,三者口感又脆又軟,好像薯片口感般香脆的殼焗得出色,螺肉厚而爽,口感、味道及創意是高水準之作!米酒煮鱸魚柳,雪白嫩滑的鱸魚柳浸泡米酒後充滿了酒味及酒香,魚的鮮味出

米酒煮鱸魚柳,雪白嫩滑的鱸魚柳浸泡米酒後充滿了酒味及酒香,魚的鮮味出奇地突出,有很多洋蔥絲及白蘑菇片,定必要品嚐清甜,魚鮮與酒香的魚湯!

黑毛豬肋條肉,份量很多,肉質軟腍多汁,富油脂香,咬下時有筋膜的口感,肉味超濃郁,配上惹味燒汁,而配菜也有心思,有菠蘿粒及煎蕃茄襯托、以芋頭溶代替了一般的薯蓉,值得推介!

甜品選了原隻菠蘿雪葩,由日本原隻菠蘿雪來做,雪葩很清涼,菠蘿微甜又芳香,口感幼滑,十分滿足,為這晚餐寫下完美的結尾!

整體來說這餐廳很富創意,同時色香味俱全,食物質素如酒店級數,感受得到廚師的專業和熱誠,每一道菜色都十分出色!
2021-08-12
  • 煙三文魚芒果沙律
  • 黑松露蘑菇湯
  • 焗連殼法國田螺
  • 米酒煮鱸魚柳
  • 黑毛豬肋條肉
  • 原隻菠蘿雪葩
2021-08-13 156 瀏覽
同好朋友食生日飯,搵咗間唔錯嘅西餐廳,見有好多好評,而且又有唔少傳媒介紹過,係尖沙咀夠晒方便,一於book枱試試佢😁😁餐廳比想像中大,入咗門口之後,分咗兩邊,都可以睇到海景,夠晒開揚食生日飯,咁梗係要好好睇睇😛😛揀咗五道菜套餐,選擇都幾多🤔🤔乳酪鮮蝦芒果沙律夏日炎炎,個沙律有芒果粒,正!仲有一大隻蝦,菜,同埋蕃茄仔,都幾清新。清酒蟹肉日本年糕有四條年糕,本身都驚太多,點知食落就停唔到口,個汁好好味😋甜甜地,少少creamy, 有一絲絲蟹肉, 仲可以掛汁添👍🏼都食得幾滋味👍🏼是日餐湯,係蘆筍薯仔湯,我超鍾意,有少少澱粉質嘅感覺,但質感都幾滑👍🏼👍🏼中間仲打撈到一隻蝦😁😁好滿足黑松露蘑菇湯我都試左啖😋😋無限咁多菇粒粒,都幾香。精選雜扒:有牛肉眼、黃油雞扒、黑毛豬、大蝦。肉眼扒超級好食,肉質係有少少爽口,肉味香濃。至於黑毛豬扒,好厚,豬味比較清甜👍🏼👍🏼隻大蝦非常多膏,好香呀~ 另外一個精選雜錦海鮮,賣相都非常吸引帶子超級肥美厚肉! 仲要有隻鮑魚添👍🏼👍🏼兩個套餐今日係用咗芋頭蓉,味道比較甜,好似食緊甜品。最後上埋個精緻甜品,雖然細細件,不過都真係幾好食,有少少檸檬味。好飽飽呀😌😌

食生日飯,咁梗係要好好睇睇😛😛
揀咗五道菜套餐,選擇都幾多🤔🤔

乳酪鮮蝦芒果沙律
夏日炎炎,個沙律有芒果粒,正!
仲有一大隻蝦,菜,同埋蕃茄仔,都幾清新。

清酒蟹肉日本年糕
有四條年糕,本身都驚太多,點知食落就停唔到口,個汁好好味😋
甜甜地,少少creamy,
有一絲絲蟹肉,
仲可以掛汁添👍🏼
都食得幾滋味👍🏼

我都試左啖😋😋
無限咁多菇粒粒,都幾香。

精選雜扒:有牛肉眼、黃油雞扒、黑毛豬、大蝦。
肉眼扒超級好食,
肉質係有少少爽口,肉味香濃。
至於黑毛豬扒,好厚,豬味比較清甜👍🏼👍🏼
隻大蝦非常多膏,好香呀~

另外一個精選雜錦海鮮,賣相都非常吸引
帶子超級肥美厚肉! 仲要有隻鮑魚添👍🏼👍🏼
兩個套餐今日係用咗芋頭蓉,味道比較甜,好似食緊甜品

好飽飽呀😌😌
男友約我放工後食好西,就來到Chef Stage de Eddy Chu食晚飯。餐廳店大大窗戶,可以眺望維港景色。如選坐近窗位置,就要預早book指定坐位。....【海鮮拼盤】$288這海鮮拼盤非常豐富, 有爽口鮑魚、肥美鮮甜南非生蠔、鮮甜刺身帶子、彈牙的鮮蝦及青口,配合自家好味秘汁(香草檸汁、冬陰功汁、白麵豉醬)來沾點更美味,全都鮮味十足。..接著送來湯.【黑松露蘑菇湯】 $68很濃郁蘑菇湯,有粒粒口感,喝起來非常的原味,搭配黑松露,非常配合好飲呢!..【忌廉鮑魚冬陰功海鮮湯】 $88這湯好特別,帶香甜香滑鮮甜,仲滲出冬陰功椰汁香氣,內有多款海鮮分別有鮑魚、蝦等來煮,所以味道幾特別鮮甜好味。..【焗連殼食法國田螺】 $168這碟田螺的外殼是薄香脆威化皮,入口有濃濃牛油香草味 ,田螺軟腍得來有口感, 加上墊底下黃色薯蓉同食,十分滋味可口,作為頭盤開胃一流 。..【米酒薑味煮鱸魚柳】 $168這鱸魚柳的魚肉算嫩滑,加上有米酒薑味湯汁,令魚更鮮美可口,想不到鮮甜湯汁通通被我們飲晒。..【西班牙正宗黑毛豬肋條肉】$168這黑毛豬肋條肉,啖啖肉,略有點韌,但肉味多汁,有獨特口感。一口食肉,一口
男友約我放工後食好西,
就來到Chef Stage de Eddy Chu食晚飯。
餐廳店大大窗戶,可以眺望維港景色。
如選坐近窗位置,就要預早book指定坐位。
【海鮮拼盤】$288
這海鮮拼盤非常豐富,
有爽口鮑魚、肥美鮮甜南非生蠔、
鮮甜刺身帶子、彈牙的鮮蝦及青口,
配合自家好味秘汁
(香草檸汁、冬陰功汁、白麵豉醬)來沾點更美味,
全都鮮味十足。
接著送來湯
【黑松露蘑菇湯 $68
很濃郁蘑菇湯,有粒粒口感,
喝起來非常的原味,
搭配黑松露,非常配合好飲呢!
忌廉鮑魚冬陰功海鮮湯 $88
這湯好特別,帶香甜香滑鮮甜,
仲滲出冬陰功椰汁香氣,
內有多款海鮮分別有鮑魚、蝦等來煮,
所以味道幾特別鮮甜好味。
【焗連殼食法國田螺】 $168
這碟田螺的外殼是薄香脆威化皮,
入口有濃濃牛油香草味 ,田螺軟腍得來有口感,
加上墊底下黃色薯蓉同食,十分滋味可口,
作為頭盤開胃一流 。
【米酒薑味煮鱸魚柳】 $168
這鱸魚柳的魚肉算嫩滑,
加上有米酒薑味湯汁,令魚更鮮美可口,
想不到鮮甜湯汁通通被我們飲晒。
【西班牙正宗黑毛豬肋條肉】$168
這黑毛豬肋條肉,啖啖肉,略有點韌,但肉味多汁,
有獨特口感。一口食肉,一口食酸甜的菠蘿,
可產生化學作用,更好味,並可消除油膩感。
配菜有紫薯蓉及羽衣甘藍,滋味無窮。

【菠蘿汁】 $24 , 【米奇老鼠 $28
菠蘿汁酸酸甜甜不錯;而米奇老鼠就是可樂、檸汁、菠蘿汁攪合,味道幾好飲。
2021-08-09 148 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀行街,順便去一間靚景、氣氛好既高質扒房,好適合情侣或知己談心嘅地方。 餐廳非常寬敞,位與位之間有足夠距離。另外,餐廳位於高樓層,透過大玻璃窗,可以遠望灣仔會展,可惜今晚有雨,未能看到維港最靚一面。 我地叫左個兩個dinner set ,共五道菜。 前菜係鮮蝦沙律,大大隻蝦爽口彈牙,沙律汁配埋蕃茄同沙律菜食,先開個胃, 為後面主菜作準備。 我同朋友一樣都係叫左是日餐湯-西蘭花蟹肉湯。食得出細細粒既西蘭花蓉,好幼細,相反蟹肉份量唔少,蟹肉味濃,互相配合,絶對係用心之作,值得比like! 然後再來的是蟹肉日本年糕,年糕好軟Q, 因為年糕本身係無味,伴着濃郁既醬汁食,恰到好處,口感味道都一流! 主菜就點左牛肉眼扒同埋澳洲羊鞍,肉眼扒同平時一樣,點左medium well。塊板熟度平均,看到廚師功力!牛扒牛味重,肉汁多,好juice,再淋上紅酒汁,大大提升牛肉味。因為習慣食全熟羊,所以羊鞍就叫左well done,羊鞍厚肉扎實,但燒到剛剛好,唔會太乾身。食落去完全冇膻味,想食羊而又

我地叫左個兩個dinner set ,共五道菜。

主菜就點左牛肉眼扒同埋澳洲羊鞍,肉眼扒同平時一樣,點左medium well。塊板熟度平均,看到廚師功力!牛扒牛味重,肉汁多,好juice,再淋上紅酒汁,大大提升牛肉味。因為習慣食全熟羊,所以羊鞍就叫左well done,羊鞍厚肉扎實,但燒到剛剛好,唔會太乾身。食落去完全冇膻味,想食羊而又怕羊膻味既朋友,必定要試!
每個主菜都伴有超甜的粟米、營養價值高的紫薯、新鮮的蘆筍,看得出廚師的用心,一點也不馬虎!

最後甜點係tiramisu及芒果慕斯蛋糕作結尾,擺碟精緻,好似一幅畫,Tiramisu平時既差唔多,反而個芒果慕斯蛋糕有驚喜,有淡淡既芒果味,口感軟綿,好適合作為一個豐盛晚餐後的甜品

PS. 餐廳門口擺放着好多廚師獲個既奬,真係名副其實!
  • 慢燒美國牛肉眼
  • 燒澳洲羊鞍
2021-08-08 103 瀏覽
再訪哩間位於尖沙咀 有美食、美景嘅西餐廳坐窗邊居高臨下 可以望到好靚嘅香港景色美食係由前酒店大廚Eddy Chu主理所以水準不錯即使係平日晚上都基乎滿座可見有幾受歡迎呢!.上次試過佢哋嘅五道菜set,今次就散叫試試:.🔸海鮮拼盤(+$288)有海蝦、生蠔、磯煮鮑魚、帶子、青口,海鮮幾新鮮。生蠔唔算大隻但蠔味濃,而且鮮甜,口感爽身,好味👍🏻。帶子刺身伴蜜糖白麵豉,味道咸咸甜甜,香口又提鮮。另外磯煮鮑魚都好味😋好入味又彈牙,附有泰式辣汁、冬陰功汁,酸酸辣辣更開胃。.🔸蟹肉忌廉湯配鮮蠔杯($256)❤️哩款上次飲過覺得好鍾意,所以encore。南瓜打到好滑、好creamy,味道濃郁得來好清甜,而且湯入面仲有好多新鮮蟹肉,好正!另外有一杯生蠔伴泰式辣汁,好鮮甜爽口又開胃!.🔸黃油雞扒配松露鮑魚($188)雞扒非常之大塊(我食唔哂😂),面頭有兩隻入味嘅磯煮鮑魚。雞皮煎得香脆、肉質嫩滑多汁,醬汁嘅黑松露味好香,整體唔錯!.🔸燒澳洲羊鞍($298)大大件嘅羊架,好厚肉,切開中間係粉紅色一絲絲嘅紋理,口感好鬆軟,燒得香口,好食!.🔸焦糖朱古力脆脆($78)❤️蛋糕好有驚喜,朱古力味好濃!雙層係焦糖crea
再訪哩間位於尖沙咀 有美食、美景嘅西餐廳
坐窗邊居高臨下 可以望到好靚嘅香港景色
美食係由前酒店大廚Eddy Chu主理
所以水準不錯
即使係平日晚上都基乎滿座
可見有幾受歡迎呢!

上次試過佢哋嘅五道菜set,今次就散叫試試:
🔸海鮮拼盤(+$288)

🔸蟹肉忌廉湯配鮮蠔杯($256)❤️
另外有一杯生蠔伴泰式辣汁,好鮮甜爽口又開胃!

🔸黃油雞扒配松露鮑魚($188)

🔸燒澳洲羊鞍($298)

🔸焦糖朱古力脆脆($78)❤️
蛋糕好有驚喜,朱古力味好濃!雙層係焦糖cream cheese,打得好滑身,底層係餅乾加脆米,口感同味道都好好😋。