2017-08-21 179 瀏覽
對呢度既海膽丼聞名已久,呢日就同朋友嚟試下!坐系bar枱,望住面前既魚生,食指大動!凱薩沙拉既番茄非常清甜多汁,配埋蟹籽同彈牙既魷魚粒,好清新開胃!茶碗蒸好滑蛋味好濃,正!冷豆腐又系一道清新既菜,啱哂炎炎夏日。甲羅燒好吸引!鬆脆既多士沾上蟹膏同蛋液,正!我本身唔太鍾意食牛舌,但呢個炸牛舌又唔錯,爽口彈牙,又唔會有腥味。蒲燒鰻魚份量好大,非常軟滑,而且冇乜骨,醬汁調味剛好,夠哂惹味!萬眾期待既海膽丼終於到!滿滿既海膽軟滑鮮味,吞拿魚蓉充滿油脂香,配埋用赤醋整既飯,太正啦!雖然呢餐lunch有少少奢侈,但偶爾嘆返餐都無妨!
對呢度既海膽丼聞名已久,呢日就同朋友嚟試下!

坐系bar枱,望住面前既魚生,食指大動!

茶碗蒸好滑蛋味好濃,正!

冷豆腐又系一道清新既菜,啱哂炎炎夏日。

甲羅燒好吸引!鬆脆既多士沾上蟹膏同蛋液,正!

雖然呢餐lunch有少少奢侈,但偶爾嘆返餐都無妨!
2017-08-21 2902 瀏覽
前兩天同朋友去左尖沙咀朝聖,岩岩睇返啲相都幾回味,當然要同大家share下啦當日中午去到唔算好多人,仲好好彩咁唔洗等位兼可以坐喺吧檯,欣賞師傅製作食物既過程不過....當日竟然暫停供應千層海膽杯但一場黎到沒理由就咁走既,一於點其他野黎食啦可以邊食邊欣賞師父專注準備食物既過程,其實都係一種樂趣我地首先點左一客“ 日本海葡萄蕃茄沙律”HKd$128+10%海葡萄卜卜脆,蕃茄甜而多汁,加上新鮮既沙律菜同帶酸既沙律汁~既清新又開胃令我呢個沙律控差啲想食埋朋友個份跟住朋友要左一份“牛舌唐揚”HKd$88+10%牛舌外層粉漿炸得又薄又脆,加上厚切既牛舌爽而不韌,平時唔敢食太多炸物既我都忍唔住食左三、四塊名物“ 千層海膽杯”無得供應,咁我就order另一款人氣之選“ 三文魚籽飯”HKd$298+10%啦睇住師傅原樽三文魚籽咁倒落黑醋飯面頭既嗰刻,個心真係會有莫名既小興奮架大大粒晶瑩飽滿、會喺口入面爆發魚油嘅三文魚籽,配上酸度剛好既黑醋飯,手掌size既份量已經非常滿足啦朋友唔食魚生,所以就點左一份“特盛蒲燒鰻魚飯定食”HKd$168+10%又長又厚既鰻魚原條咁上檯都幾震撼架,朋友分左啲俾我食,味道都

不過....當日竟然暫停供應千層海膽杯
但一場黎到沒理由就咁走既,一於點其他野黎食啦

可以邊食邊欣賞師父專注準備食物既過程,其實都係一種樂趣

令我呢個沙律控差啲想食埋朋友個份

跟住朋友要左一份“牛舌唐揚”HKd$88+10%

又長又厚既鰻魚原條咁上檯都幾震撼架,朋友分左啲俾我食,味道都唔錯!鰻魚燒得剛好,肥厚肉嫰兼唔算多骨

呢個價位黎講都幾抵食啵

朋友仲話定食入面嘅茶蒸碗都好出色, 蒸得好滑之餘仲好香蛋味添

雖然當日食唔到千層海膽杯,但呢餐都食得好滿足,已經足夠令人回味啦
午餐
每天都酷熱警告,人都快要溶掉……這個時候,不如吃一盆冰鎮刺身吧!尖沙咀樓上餐廳「鮨一」,刺身新鮮,價錢也不貴,難怪中午12時開門前就有人開始排隊了! 鮨一沙律 ($128) 餐廳招牌沙律,番茄鮮甜又juicy,裡面還有粒粒新鮮魚生和八爪魚,我吃八爪魚最怕吃到有渣,這個有咬口又不會過靭或有渣,讚! 甲羅燒 ($98) 用竹簍上桌,造型真的無得彈!甲羅燒面頭是一隻生蛋黃,用匙羮拌勻同吃。蟹膏鮮甜不腥,帶有少許蟹肉,味道不錯,可惜質感較稀,不能鋪在多士上吃,個人覺得再燒得杰身一些會較好。 辣酒煮蜆 ($62)火候控制得好,蜆肉每粒都脹卜卜,鮮嫰而甜美;辣酒的味道也好,鮮甜帶微辣,底下還有些白蘿蔔,將蜆肉精華完全吸收,太正!忍不住請店員給我們兩隻小碗,要喝碗湯才夠滿足! 鹽燒牛舌 ($56),銀鱈魚西京燒 ($128)燒物也不錯,牛舌帶嚼勁又不會過靭,帶油香,水準之作;更愛西京燒,鱈魚肉軟滑帶甜,不腥,吃時啖啖肉,配沙律醬一流! 上錦繡刺身 ($298),秋刀魚刺身 ($280) 大概是貨如輪轉的關係吧,全部刺身都很新鮮,特別喜歡帶子,厚身又鮮甜,鮮蝦和北寄貝都爽口甜美,質素不俗,最重要
每天都酷熱警告,人都快要溶掉……這個時候,不如吃一盆冰鎮刺身吧!尖沙咀樓餐廳「鮨一」,刺身新鮮,價錢也不貴,難怪中午12時開門前就有人開始排隊了!

鮨一沙律 ($128)

甲羅燒 ($98)

辣酒煮蜆 ($62)

鹽燒牛舌 ($56),銀鱈魚西京燒 ($128)

上錦繡刺身 ($298),秋刀魚刺身 ($280)

大概是貨如輪轉的關係吧,全部刺身都很新鮮,特別喜歡帶子,厚身又鮮甜,鮮蝦和北寄貝都爽口甜美,質素不俗,最重要是吃完透心涼呀!舒服又滿足的一餐,下次還要再來!
2017-08-20
2017-08-20 150 瀏覽
日本厚岸蠔.厚岸蠔size頗大 蠔肉肥厚 肚位脹卜卜 吃下鮮味creamy 零腥味日本海葡萄蕃茄沙津.海葡萄聽到多 吃卻是第一次 吃下爽口 微鮮甜 不懂形象具體的味道 但都是平時吃蔬菜類的感覺 沙津的醬汁開胃牛舌唐揚.第一次吃炸的牛舌 炸漿已經加入了咸香的調味 然後裹上牛舌炸 外層脆口 而內裏的牛舌爽口juicy 特上錦繡刺身 | 秋刀魚刺身.在介紹鮨一名物海膽杯之前 先分享一下其他刺身 特上錦繡刺身有8款 各2切 選料非普通的三文魚 帆立貝厚肉大粒 肉質結實 吃下鮮甜 加拿大海膽不腥苦 微甘甜 整體刺身質素新鮮 不錯不錯 而鮨一也有比較少見的秋刀魚刺身 不過秋刀魚較容易腥 不太吃魚的如我通常都接受不了鮨一千層海膽丼(細).來到鮨一當然要試他家的千層海膽丼啦 有大細之分 如果還會點其他食物 其實細的份量都已經足夠 海膽用上加拿大或韓國的 我到訪當天是加拿大 壽司飯用了赤醋 所以看上去會有像醬油的淡淡啡色! 師傅一層一層的地把海膽疊上 份量不手軟 最後加上金箔作點綴 加拿大海膽味道不腥不苦 微鮮甜 只是略有一片微澀 不過因海膽和赤醋飯較濃味 吞拿魚蓉的味道被淹蓋 整體味道中規中矩 不會特
日本厚岸蠔.

日本海葡萄蕃茄沙津.

牛舌唐揚.

特上錦繡刺身 | 秋刀魚刺身.

鮨一千層海膽丼(細).

加拿大海膽味道不腥不苦 微鮮甜 只是略有一片微澀 不過因海膽和赤醋飯較濃味 吞拿魚蓉的味道被淹蓋 整體味道中規中矩 不會特別驚豔 但份量上的確令人滿足

2017-08-19 160 瀏覽
從大埔走出尖沙咀的海膽層層疊,終於有個下午可以輕鬆來試一下,很幸運地沒有訂位walk in來到也有窗口枱,今日除了食餐廳名物之外還點了些刺身。油金魚,牡丹蝦,都無欺場,不像一些放題式的食材重雪味,油金魚夠厚,有口感,之後牡丹蝦頭還可以免費炸,但炸功一般,未夠香囗主角海膽飯不過不失,與飯中層夾有呑拿魚腩碎,混在一起入口可享受另一種味道今次選擇中午食另一個原因是餐廳午,晚也是限時90分鐘,對於我喜歡慢活的人來說晚上有些難度

2017-08-09
午餐
2017-08-17 142 瀏覽
/要早兩個星期卜位🙀我嘅慢~魚<鮨一日本料理>🍱蒲燒鰻魚飯($108)▪️唔知點解最近好想食日本嘢🙈🍣就係想食鰻魚,我獨有叫慢~魚,因為是令人想慢慢吃的魚🤤據知依到係個海膽千層丼吸引人潮,我隻b就好鐘意海膽la,倍佢食之餘,自己又試下依到個慢魚又點先☝️嗱!我唔係好pro食鰻魚架咋。-Um..之前見人地係一整條鰻魚咁上嘅一個定食🤔原來只係一個丼飯咁🙈🍱其實唔算好多飯,我成日覺得日本丼飯,一係就帶粘,一係就偏乾咁粒粒分明🤔依個係後者,有少少乾身,我覺得醬油唔夠😭由其對d汁撈飯控泥講🙋🏻☝️不過我都覺得日本嘢,都唔會建議d醬汁多到浸飯咁食😭🤔-💁🏻但有無人明d蒲燒鰻魚汁連魚油香滲落米飯到個種幸運肥美味道🤤🍚依到d飯上面有d紫菜絲,我覺得可以再多d😂好幼好少,旁邊有d蛋絲,但其實無乜味道。👉🏽伴飯仲有少許漬物💓我很喜歡日本漬物,爽脆開胃。-🐟💕主角慢~魚,都算厚肉肥美,有少許細骨😣但沒有令我 好慢慢吃的味道🤔👉🏽燒得不算很香,醬油不算很入味,但肉質幾嫩滑軟綿綿。🐟鹽燒油甘魚鮫($98)依碟泥到眼都突,大件到好似三文魚頭咁大😂真係啖啖肉,皮燒得多香食落仲滲出鹽嘅咸鮮味。👉🏽中間肉質很
/要早兩個星期卜位🙀我嘅慢~魚
<鮨一日本料理>

🍱蒲燒鰻魚飯($108)
▪️
☝️不過我都覺得日本嘢,都唔會建議d醬汁多到浸飯咁食😭🤔
👉🏽伴飯仲有少許漬物💓我很喜歡日本漬物,爽脆開胃。
👉🏽燒得不算很香,醬油不算很入味,但肉質幾嫩滑軟綿綿。

🐟鹽燒油甘魚鮫($98)
👉🏽中間肉質很大舊,一整團肉可輕易挖出,蘸帶點酸嘅醬油或唧上檸檬汁都嚐到不同風味,不過口感不算嫩滑,還是比較喜歡鱈魚排的肉感🤤

牛油果軟殼蟹反卷($68)
壽司最愛就係食卷物😍一口食晒d餡料最滿足😋
🍣好欣賞依到d壽司飯係赤啡色,混合左米醋☝️吃起來不會很重酸味,感覺上味道豐富點。
👉🏽但我就好鐘意將d壽司蘸醬油同wasabi😂唔知點解慣左手勢,食壽司就係要蘸下贊happy🤷‍♀️
👉🏽有無人都覺得牛油果配軟殼蟹嘅卷物係完美配搭🙆🏻
👉🏽🥑牛油果新鮮熟成程度剛好,軟腍帶點奶香,配上脆卜卜嘅軟殼🦀,食起上泥不會太油膩。
👉🏽不過份量有點少,好多地方都包到好大件,一啖食唔晒嘅size☝️依到係我一啖放得晒入口又唔掂到唇邊。

🐡雞泡魚干($68)
▪️
☝️好愛食d乾類嘢💓🙈魷魚乾個d都好啱,貪佢有咬口,當然又唔好韌到橡膠咁😬
👉🏽一條條燒到好香好惹味🔥🤤熱辣辣口感好鬆化,軟得泥帶點咬口,食落滲出一點點甜味😋
👉🏽深色個d燒得帶焦香,粘粘韌韌,好食d。
👉🏽蘸沙律醬也很配,酸酸地,令到陣燒乾味更突出

千層海膽飯($298)
▪️無想像中咁澎湃😭🙁
個size比慢魚飯再細d,海膽疊左幾層,但就無多到覆蓋晒d米飯表面☝️

💁🏻我本身唔係特別喜歡食海膽,但今次我都覺得幾好味😛
🍱海膽分別有2種,雖然我唔知係咩產地🤦🏽‍♀️
👉🏽一種就重海水味d,一種就味道很鮮甜😋而色澤深淺都略有不同。
👉🏽很喜歡海膽下面配左拖羅蓉😍🐟最愛拖羅蓉綿密的口感,但陣味不突出。
👉🏽這裡的飯是混入米醋,味道又不會很重酸味,顏色帶赤棕色,吃起來味道更豐富。
👉🏽由於我只嚐了一點,同行說美中不足的是,疊在下層的海膽溶得很利害,味道不太新鮮,減了點分。

🦀蟹肉蟹羔壽司($20*2)
以為得一件,泥到有2件🙈一人一件唔洗爭😋
👉🏽海鮮類泥講,蟹係我喜歡頭幾位✌🏽啖啖蟹肉真係幾正,d羔唔會有陣腥味,但相對蟹味都無乜🙁
👉🏽店員提醒我地要即食,紫菜腍左口感就無咁好。紫菜就係要趁脆吃才有意思😋
👉🏽依到上菜勁快,快到張枱無位放🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♂️d碟又巨形,這點有點狼狽。

🥓煙肉荔枝卷($22)
平時煙肉串都係包住車厘茄燒🍅荔枝又係第一次🙈
👉🏽煙肉燒得可以再脆皮d,如果有埋蜜糖🍯搽面燒到甜甜地就更好。
👉🏽荔枝食落係口中爆d荔枝汁出泥😋又幾夾wo。

/😶普通普通
🍣上錦繡刺身($298)
一盤刺生有八款,各2片
👉🏽我不是特別喜歡吃刺生,當中八爪魚刺生有點乾同韌😰
👉🏽覺得不算太肥美,色澤有點暗淡,食落口感還算鬆軟。
2017-08-16 199 瀏覽
人氣超高的海膽飯專賣店, 今晚終於的起心肝一試。由於沒有訂位, 在夾小的lift口位等了大約30分鐘就可以入座了。坐在bar table最角落的位置, 剛好錯過了師傅整海膽飯的過程。先來的是軟殼蟹卷 - 擺碟散亂, 味道正常, 在外很多無味壽司店要比這個還好清酒煮蜆味道清清地沒有清酒味, 看蜆的大小看似對辦, 但原來底下全都是大大舊蘿蔔, 我們兩日人每人只分到大約3隻蜆刺身叫了薄切真名鏗, 深海魚味道正常, 可惜太多醬汁令魚味被蓋過了最後來的大海膽飯, 不知道師傅是否正常分配海膽份量, 我的這個飯對比其他照片及當天所見的飯有很大分別。不過海膽算不上很鮮甜但也收貨了, 飯的stickiness太高,有點難夾。以$298的價錢換這個飯個人認為不值。總括來說我認為香港有很多比這裡性價比更高的餐廳,這裡應該不會再來了。
人氣超高的海膽飯專賣店, 今晚終於的起心肝一試。

軟殼蟹卷

清酒煮蜆

薄切真名鏗

大海膽飯

2017-08-10
30 分鐘 (堂食)
2017-08-15 169 瀏覽
一行三人lunch time去試,我哋叫左一碗大海膽飯,鮨一當定食,5品刺身定食!首先海膽係新鮮既ok既,但個飯就可以用個差字嚟形容,亦一點都不為過,飯身尤如隔夜冷飯般!油甘魚同三文魚新鮮度,大家可自行睇圖判斷!*蝦同帶子可以接受!
油甘魚同三文魚新鮮度,大家可自行睇圖判斷!
*蝦同帶子可以接受!

2017-08-07
2017-08-12 3001 瀏覽
早前已經看到紙媒報導這餐廳的「層層疊」海膽杯,看了心動但身體還是沒有意欲去一試,因為就是怕紙媒的威力令人等位。但世事就是這樣,早兩星期朋友就是約我到此餐廳午餐。果然,人山人海,預約了還是要等等,但香港人就是這樣,愈排愈期望。十分鐘過後,有位了。餐廳面積不大,大約能容納二三十人,不過翻枱速度也算快,亦有開揚景緻。朋友拍板,先來的是《日本海葡萄蕃茄沙律 $128》- 食過海葡萄是無味的,賣的是營養和清新爽爆感,而蕃茄十分鮮甜,整體要拌勻碟中的酸味沙律醬汁能更提味。《上錦繡刺身(八款各兩切 $298》幾款刺身鮮中規中矩,並沒有嘩一聲的鮮度,當中金目鯛相對下最為香甜。一路看著師傅不停弄製「層層疊」海膽杯,真的扼LIKE一流。終於到我的了:《鮨一千層海膽丼 $198》一杯細細但膩感十足,一杯兩份分享實在剛好。「相機先食」的話要盡快拍哦,因為海膽會溶掉,掉了太浪費嘛。海膽清甜無澀味,但還是要跟飯吃才能減膩感。《鯛魚奶湯 $76》- 魚湯煮至奶白色,魚味白濃,要放涼前喝哦。《鹽燒油甘魚鮫 $98》- 這個較失望,份量夠,但魚肉有點老不夠嫩。《甲羅燒 $98》- 平時吃的都時一路燒並將蛋黃一路拌勻蟹膏

《上錦繡刺身(八款各兩切 $298》

《甲羅燒 $98》- 平時吃的都時一路燒並將蛋黃一路拌勻蟹膏,而今次是第一次把生蛋黃拌勻蟹膏,所以變得比較流質,相比下較難沾於多士上。
《日式金菇牛卷 $68》- 金菇和牛肉都入味,配有燒汁更惹味。
《燒澳洲和羊架 $48》- 羶味很輕,肉質夠腍,燒得沒有過火。
《蒲燒鰻魚 $98》- 鰻魚份量多,肉厚兼配上鰻魚醬汁燒得入味,但如果魚皮能夠燒至香脆就更惹味了。

----------------------------
服務:本身和朋友吃吃喝喝是開心的,餐廳大部分職員亦有禮貌令人自在,但可惜有一位身型比較壯碩的女店員令我火至頭頂。

話說我坐吧枱,店員要幫忙添水的話都會從後拿走客人的茶杯,沒什麼特別。

那女店員一開始在我後方問「要 添水嗎?」,
我「好,謝謝」,之後都沒人拿取我的茶杯,
原來她一直不滿意地站著,然後沒禮貌的語氣說「你可以遞隻杯比的嗎?我隻手唔夠長!唔該!」

日本菜我吃不少、坐吧枱用餐都沒遇過「職員手短」的問題,請問那是什麼服裝態度?你手短那我需要幫忙自己上菜嗎?我建議餐廳還是請一些「手腳」的人,而且既然店面不大,那更需要請一些「體積較小」的人,以免下次有人叫食客讓路因為她過不到。
2017-08-02
2017-08-12 152 瀏覽
女兒今天來接我放工,佢話book左位帶我去食好野,之前佢公司一班同事去食過,個個都讚不絕口,所以帶我去試試,餐廳位於尖沙咀厚福街,名叫鮨一日本料理。蟹子沙律:材料新鮮,有蟹子、蟹柳、青瓜、沙律菜,大大碟又好味!清酒煑蜆:蜆肉鮮甜冇沙,帶點清酒香味!燒澳洲和羊架:羊架肉質鮮嫩,清香的香草味,不用加檸檬汁也不會羶!椒鹽軟殼蟹:炸得好香脆,加上椒鹽更惹味!燒日本鮮冬菇:菇味香濃又爽口。煙肉荔枝卷:用煙肉包住荔枝,燒到剛剛熟,煙肉咸、荔枝甜,一起食味道好特別!日式金菇牛肉卷:薄切牛肉包住金菇,煎熟後,加些燒汁,有口感又惹味!龍蝦刺身和上錦繡刺身:龍蝦好新鮮,上枱時,龍蝦爪還會有少許郁動,一疏疏雪白的蝦肉晶瑩剔透,爽口鮮甜!另外還有活北寄貝,真的好少食到,口感非常爽,特別鮮味!其他刺身都好新鮮:有劍魚腩、金目鯛、三文魚、八爪魚、赤蝦、日本鮮帶子等,各有不同囗感和鮮味!龍蝦頭煑湯:用味噌湯煑龍蝦頭,味道十分鮮甜,龍蝦頭還有肉和羔,美味又可口!

清酒煑蜆:蜆肉鮮甜冇沙,帶點清酒香味!
椒鹽軟殼蟹:炸得好香脆,加上椒鹽更惹味!
燒日本鮮冬菇:菇味香濃又爽口。

2017-08-02
10 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦刺身
  • 上錦繡刺身
  • 活北寄貝
  • 燒澳洲和羊架
2017-08-11 135 瀏覽
嗰日去開尖沙咀食嘢,諗住去食日本野,咪去咗間日本餐廳囉。叫咗個壽司餐,啲魚生好新鮮。之後再加左個三文魚刺身,三文魚好鮮甜切得好厚,好有口感。之後再叫左個燒魚,條魚燒嘅時間剛剛好,分量仲啱啱好添。食咁多刺身個價錢都好實惠架。
嗰日去開尖沙咀食嘢,諗住去食日本野,咪去咗間日本餐廳囉。
叫咗個壽司餐,啲魚生好新鮮。
之後再加左個三文魚刺身,三文魚好鮮甜切得好厚,好有口感。
之後再叫左個燒魚,條魚燒嘅時間剛剛好,分量仲啱啱好添。

食咁多刺身個價錢都好實惠架。
2017-08-11 129 瀏覽
尖沙咀食肆臨立,中西日韓泰想食乜都有,九點過後仍熱鬧。走到厚福街上樓碰碰運氣,是夜運氣幾好欣賞日本食店使用新鮮山葵而非唧唧裝坐在吧檯除可欣賞師傅們手藝,還有牠呢先來一個前菜開開胃~ 芥辣八爪魚,原來底半是以蘿蔔絲撐起⋯看見吧檯另一端有兩組各二人個食客,滿檯食物,當中的刺身拼盤好好好吸引,本想照跟著order⋯可惜只供應給特別人士⋯只好跟番menu上叫吧⋯這個和那「吃不到的葡萄」很大差別,擺盤大相逕庭,這個沒有冰感覺上已是另一回事來到此店點少得人熱必食這個傳說中的層層疊海胆飯(大)就在眼前;著實不懂數有沒有7層,只知道沒有預期中令人嘩然以這個價,質素不過不失,但又算不上抵吃來到日式居酒屋又點少得串燒?牛舌是測試師傅功力的一環,可以再香口一點會更好豚肉炒野菜,唔油膩,不錯總括而言,並不似預期⋯
尖沙咀食肆臨立,中西日韓泰想食乜都有,九點過後仍熱鬧。

走到厚福街上樓碰碰運氣,是夜運氣幾好

欣賞日本食店使用新鮮山葵而非唧唧裝

坐在吧檯除可欣賞師傅們手藝,還有牠呢

先來一個前菜開開胃~ 芥辣八爪魚
,原來底半是以蘿蔔絲撐起⋯

只好跟番menu上叫吧⋯

來到此店點少得人熱必食

這個傳說中的層層疊海胆飯(大)就在眼前;
著實不懂數有沒有7層,只知道沒有預期中令人嘩然

以這個價,質素不過不失,但又算不上抵吃

豚肉

炒野菜,唔油膩,不錯

總括而言,並不似預期⋯
2017-07-27
早前在各大網媒不斷洗版報道之下,令我決心要到鮨一試試佢既千層海膽丼。為避免要長時間等位,挑了下午時間兩點用餐,果然成功只等了十分鐘就能入座。不過由於餐廳三點落場,所以用膳時間也得縮短囉。鮨一蕃茄沙律 $128被這個日本高糖度蕃茄甜瘋了!有車厘茄的甜酸味道,卻是蕃茄般大!旁邊的剌身亦不馬虎,八爪魚彈牙豐滿,油甘魚油香充足,蟹子爽脆。再加上醋和蛋黃醬的配合,整體十分有層次感。薄切真名鏗 $220師傅以細膩刀工將真名鏗切成簿透刺身,放上海膽、金箔,再澆上醬油蔥花,味道撲實但又相當精彩。深海魚越食魚味就越濃,而且入口後會慢慢化開,無論口感或味道都滿分。特上錦繡刺身 $468杜丹蝦是我吃過同類中最大隻的,肉質清爽又新鮮,還第一次吃到淡淡花香味,完全是超水準。帶子口感較特別,肉質一絲絲的,有別一般帶子。油甘魚油而不膩,愈咬愈香。另外還有第一次吃到的依佐木及連子鯛,都屬於魚味較柔和但充滿鮮味的日本剌身魚。鮨一千層海膽丼 $198今天的主角!尺碼有點小,但份量卻很足!看到海膽被搭成塔,自有一種滿足感。一片片金黃色的海膽,顏色鮮艷,完整又飽滿。上層是海膽,中層是吞拿魚腩蓉,最底是赤醋飯。一口吃到軟滑和濃
不過由於餐廳三點落場,所以用膳時間也得縮短囉。

鮨一蕃茄沙律 $128

薄切真名鏗 $220

特上錦繡刺身 $468
帶子口感較特別,肉質一絲絲的,有別一般帶子。
油甘魚油而不膩,愈咬愈香。

鮨一千層海膽丼 $198

上層是海膽,中層是吞拿魚腩蓉,最底是赤醋飯。一口吃到軟滑和濃鮮。一直吃也不覺膩,吃完後覺得很滿足。

七味魔鬼魚 $45
很喜歡這個伴酒菜!平常吃的是雞泡魚乾,這裡竟然是魔鬼魚!
魔鬼魚乾比較厚身,所以口感比較有嚼勁,但又不會很難咬開,屬於可以一絲絲肉咬下來的一類,像魷魚絲。味道則有淡淡甜味,好適合和好友邊聊天邊吃呀。

(左) 日本大蔥雞肉串燒 $22
(右) 煙肉荔枝卷 $22
串燒挑了這兩款,煙肉荔枝卷出色,燒得焦香的煙肉包著原粒新鮮多汁的荔枝,那種反差很可愛。

雜錦天婦羅 $78
最特別是有比較少有的喬麥麵天婦羅,比炸成扇形,一條條脆卜卜。
還有一個看起來很辛辣的青椒,雖然裡面布滿辣椒籽,但吃起來完成不辣,反而很香。

2017-07-30
10 分鐘 (堂食)
  • 千層海膽飯
  • 七味魔鬼魚
  • 簿切真名鏗
2017-08-09 201 瀏覽
早前己經聽朋友提起過這店,所以好感度不錯。因此就選擇omakase 坐在了吧檯的位置 坐得挺舒適先來的沙律 底下是日本海葡萄 口感比蟹籽更好,而且一粒粒晶瑩剔透的樣子令人喜歡聽說含有豐富的纖維呢份量很多 足夠三四個人吃了可以看著師傅由零到可以上菜 感覺就是看著藝術家在創作(另類的視覺享受呢)當刺身真的放到眼前時又不禁哇一聲 龍蝦上還別了一朵花刺身的款式有海膽、帶子、拖羅、大甜蝦等等,海膽完全沒有令我們失望 味道濃厚而不腥加上入口嫩滑,在份量上絲毫沒有減料。帶子鮮甜 味道能在口中迴轉,拖羅的紋理平均 厚度亦適中,能夠充分品嚐到魚香。另外的龍蝦刺身 看着雪白吸引,較清淡卻非常爽口說實 刺身份量就算不多亦能令人滿足無比^^辣酒煮廣島蠔 我竟覺得主角就是蘿蔔~完全沒有渣 吸收了湯底所有精華是一吃就停不了的節奏,當然蠔也令它更鮮甜,大而肥美 。湯只是微辣 淡淡的酒香,如果在冬天時吃會很幸福吧!串燒是煙肉包著荔枝 兩者配合得剛好~煙肉稍微烤至脆邊 荔枝的清甜多汁中和了肉的膩感牛柳粒亦是同樣 烤到微焦可以鎖到肉汁,一口一粒 內裡未做到十分軟心 但勝在口感厚實。沒有飯和麵 亦可以很飽~由生到熟 整體都
早前己經聽朋友提起過這店,所以好感度不錯。

因此就選擇omakase 坐在了吧檯的位置 坐得挺舒適

聽說含有豐富的纖維呢

份量很多 足夠三四個人吃了

刺身真的放到眼前時又不禁哇一聲 龍蝦上還別了一朵花

另外的龍蝦刺身 看着雪白吸引,較清淡卻非常爽口

說實 刺身份量就算不多亦能令人滿足無比^^

是一吃就停不了的節奏,當然蠔也令它更鮮甜,大而肥美 。

湯只是微辣 淡淡的酒香,如果在冬天時吃會很幸福吧!

沒有飯和麵 亦可以很飽~由生到熟 整體都出色

有時候工作辛苦過後 就要享受一下!
2017-07-18
慶祝紀念
紀念日
  • 海膽
2017-08-09 204 瀏覽
人氣!要會一會佢,等左30分鐘,大海膽飯$298,海膽鮮味既,來自韓國,如要轉馬糞,成為$598(大)魚生飯定食既刺生,最正係赤蝦,大隻,爽甜;蟹肉蟹膏手卷$28,普通貨色,收你$28蚊,想點先,至於個日本芝士年糕$38,我自己覺得麻麻,可以唔點。店員話每日都有日本貨到,寫係黑板,歡迎查詢,店員大致都有禮貌既提議先book位,如果唔係,等位既位置又細又熱,係會發癲既😆,建議拎完飛仔,落街行下,得一把風扇,吹得一面吹唔到第二面,希望呢間店既老闆,搵錢之餘都為欣賞你地既客仔著想下,整部冷風機之類啦
,至於個日本芝士年糕$38,我自己覺得麻麻,可以唔點。

海膽飯(大)
魚生定食