2017-08-06 246 瀏覽
鮨一日本料理係openrice 最多人收藏排行第二位,所以今日就和友人來回一回佢晏晝1點幾到咗餐廳,有6個人排隊,走廊好窄。等左十分鐘左右有得入座,被安排到bar枱座位。餐廳細細間。呢度最出名係千層海膽飯,見好多枱都叫了,海膽滿滿的,好吸引。不過我地叫了抵食的午餐定食,分別叫了三色井定食,定食有甜🦐,帶子,三文魚,麵豉湯,沙律,蒸蛋,很豐富友人叫了三文魚親子魚生飯定食,有三文魚籽和三文魚,三文魚覆蓋整碗飯,好吸引定食set lunch承惠$88,仲吾使加一,好抵食!唯一吾好嘅地方,餐廳冷氣吾夠凍。

定食set lunch承惠$88,仲吾使加一,好抵食!

唯一吾好嘅地方,餐廳冷氣吾夠凍。

沙律
蒸蛋
三色井定食
三文魚親子魚生飯定食
沙律
蒸蛋
三色井定食
2017-08-05 3997 瀏覽
最近在厚福街一間樓上小店爆紅, 因報章報導令其人氣急升, 一位難求, 唯有以無盡的耐性, 在狹小的升降機大堂默默等候, 終能一親海膽杯的芳澤。 因為小店位於樓上舖, 比地舖租金成本低, 可以相宜的價錢食到優質食材, 當然吸引的了。 今晚和兩個朋友來相約聚會, 雖然要等位, 也無損我們的雅興, 仍然很興奮很期待這海膽杯, 香港人對排隊都習慣了啦。 千層海膽don (細) $198 來到這, 每枱必點海膽don, 我們坐吧枱, 看見師傅密密做, 不停出貨就知道。 看價錢不難估到, 是用韓國的馬糞海膽, 小的海膽杯有四層海膽, 大概接近一板份量吧, 配上一層薄薄的拖羅蓉, 底下是偏紅色的赤醋飯, 海膽很新鮮, 鮮甜潤滑不苦澀, 光是處理頂層的海膽, 已花了不少時間, 可以單食, 也可以用紫菜包著食, 紫菜是爽脆的, 和海膽好夾, 帶出海洋的味道, 吃到一半才吃到拖羅蓉和赤醋飯, 這裡用越光米, 米粒飽滿, 入口軟黏帶甘甜味。 特上錦繡刺身 $468 有八款刺身, 各兩切, 刺身全都厚切, 份量十足, 口感豐富, 亦新鮮有魚香, 當中較喜歡的是帶甜味的金目鯛, 是由日本空運而來,

千層海膽don (細) $198

特上錦繡刺身 $468

有八款刺身, 各兩切, 刺身全都厚切, 份量十足, 口感豐富, 亦新鮮有魚香, 當中較喜歡的是帶甜味的金目鯛, 是由日本空運而來, 平常單點都很貴的, 另外帶子刺身鮮甜帶爽, 牡丹蝦具光澤及通透感, 而鮮甜的海膽亦是多多也吃得到的。值得一提的是這裡的山葵是新鮮磨製的, 香而辣度較溫和, 天然的味道。
辣酒煮蜆$62

湯底似是辣味噌湯, 帶點酒香, 頗為惹味, 蜆隻好大隻, 無沙, 鮮甜肉厚, 煮到剛好不會老, 口感不錯, 蘿蔔嫩而多汁, 味道好甜, 選料有花心機。

煙肉炒日本野菜 $52

很多日本料理都有炒野菜這一道, 好與壞在調味方面, 有些店只用普通的醬油, 味道單調, 這裡炒野菜雖以椰菜為主, 伴以冬菇和煙肉, 沒有很多種類的蔬菜, 但以木魚碎及芝麻調味, 加上把椰菜的甜炒到好出味, 這樣的味道已勝過其他同類餐廳。

甲羅燒 $98

最近好興食浜燒, 其中甲羅燒是大熱, 這裡不用自己燒, 由大廚燒好送上來, 我就最喜歡了, 適合懶人, 輕輕的把蟹蓋上的蟹膏蟹肉與蛋黃撈勻, 放 在烘脆了的麵包上吃, 蟹膏鹹鮮滋味, 帶微微酒香, 放在麵包上比較不膩。

燒牛肋骨 $188

牛肋骨睇落脂肪比例不少, 但入口卻變了像帶脂香的肉汁般, 不會覺得它太多, 牛肋骨燒好了仍肉質粉紅, 留有一點生, 這樣就剛好, 肉質才會令人感覺嫩滑, 蘸上芥末醬感覺清新, 但旁邊的沙律菜就有點偏腍, 不算很新鮮了。
什雜天婦羅 $78

有炸蝦三隻, 日本蕃薯、日本南瓜、茄子、青椒各一, 天婦羅醬汁最重要是加上蘿蔔蓉, 蘿蔔蓉會有甜味及有解膩作用, 先吃炸蝦天婦羅, 雖然粉漿稍厚, 但夠脆身, 而蝦肉味道係好爽好鮮的, 蕃薯、南瓜亦都好香甜, 日本貨是與別不同的味道, 這個價錢可謂好抵食。

全場爆滿, 即使等到入座, 仍要耐心等候食物送來, 來吃這一餐需無限的耐性, 但吃過之後會明白為什麼這麼多人來, 因為吃完一次, 就覺得一定會有下一次, 食物質素好, 價錢亦盡量壓低, 將美味的日本料理, 以大眾化的價錢給大家享用, 是一間良心餐廳, 見到師傅和店員都很忙, 相比起他們的辛苦, 我們等候一下又算得上什麼呢。
  • 什雜天婦羅
  • 甲羅燒
  • 煙肉炒日本野菜
  • 辣酒煮蜆
  • 千層海膽don
最近生日,好友帶我黎食好野,超開心,原來佢 book 左尖沙咀既鮨一 =]上 2 個星期先聽完同事講話正,估唔到好友咁岩book 左呢度!一開始先 order 左 g one salad ~鮨一招牌沙律,入面有好多新鮮既蔬菜,中間仲有一個大大既番茄~沙律入面材料豐富,有唔同品種既魚生角切、蟹籽、沙律醬! 辣酒煮廣島蠔~呢個正,廣島蠔鮮甜、肥美,好佩服師傅煮得岩岩好,唔會縮得好細粒。 另外我地點左個特上錦繡刺身,呢盤刺身有八款唔同品種既時令刺身!當中有2款吞拿魚,佢地都好正!顏色比較紅既吞拿魚係赤身吞拿魚,味道少少甜;而後方既係拖羅,入口即溶,脂油較重,味道亦比賽濃郁。中間既海膽好鮮美,而油甘魚都非常出色,入口味道濃郁而無腥味 =]炸蝦天婦羅炸得非常出色,外脆內軟,蝦肉非常爽口彈牙! 燒白菌~呢個食落好 juicy! 甲羅燒~除咗有蟹肉蟹膏外,我feel到佢地應該加左少量清酒!所以濃郁既蟹肉蟹膏當中有清新既酒香,將濃郁既蟹肉蟹膏沾在脆多士上,感覺冇咁膩~ 之後就係重頭戲!!師傅好有技巧地將海膽一層一層鋪上去。。。around 7 - 8 層,唔好講笑,呢度我懷疑有 1.5 - 2板~ 完

一開始先 order 左 g one salad ~
沙律入面材料豐富,有唔同品種既魚生角切、蟹籽、沙律醬!

辣酒煮廣島蠔~
呢個正,廣島蠔鮮甜、肥美,
好佩服師傅煮得岩岩好,唔會縮得好細粒。

當中有2款吞拿魚,佢地都好正!
顏色比較紅既吞拿魚係赤身吞拿魚,味道少少甜;
而後方既係拖羅,入口即溶,脂油較重,味道亦比賽濃郁。

炸蝦天婦羅炸得非常出色,
外脆內軟,蝦肉非常爽口彈牙!

燒白菌~
呢個食落好 juicy!

甲羅燒~

除咗有蟹肉蟹膏外,我feel到佢地應該加左少量清酒!

之後就係重頭戲!!
師傅好有技巧地將海膽一層一層鋪上去。。。

完成後,超美,好呃like =]
呢個鮨一千層海膽 DON 係必食!!!!

海膽色澤光鮮、均勻,
食落味道鮮甜而獨特,唔怪得之咁多人都要ORDER ~

盬燒大虎蝦,燒得好靚~
虎蝦肉啖啖肉,而且非常彈牙!

OVERALL 小評:

味道:★★★★★
環境:★★★★★
服務:★★★★☆
衛生:★★★★★
抵食:★★★★☆
2017-08-03
2017-08-05 992 瀏覽
近期好夯的一間日本餐廳,海膽出名量多!今次就去一試~位於尖沙咀都幾方便!一坐底見到menu既海膽杯都吾算好貴,仲要同時見到師傅不斷堆砌海膽上去個杯度,係勁量,所以都覺得幾抵!透明既刺身櫃!先上左真明鰹魚刺身,平時對鰹魚無乜特別感覺,但今次食覺得幾好呢!整到好似吞拿魚甘,炙燒左邊邊!食落口感比刺身實在啲!連埋蒜片一齊食帶點生蒜既辣勁,幾正!啲汁醬令整體幾似泰式既沙律!另外都係鰹魚,係薄切既刺身呢!淋上左酸汁仲有啲金箔襯托下,仲有啲食用花,就係擺盤好用心既感覺,食落肉嫩!卷埋蔥啊食用花等一齊食好剛好!之後仲有龍蝦同帶子刺身,好新鮮!帶子好大一顆,食落幾甜,另外龍蝦肉帶點爽口!之後壽司就到啦,都幾大舊,但略嫌飯太乾身同黏口!擺盤設計一貫係幾好!再試埋佢地燒物,明太子雞翼無得輸!燒到面頭脆脆地,明太子咸香味足!之後就上龍蝦頭煲既麵豉湯,龍蝦頭仲有膏呢,質素幾高,但湯就有啲咸茶碗蒸我都幾鐘意,佢用既係蟹肉同蟹膏做主角,好正!蒸蛋好滑,用左傳統既方法,入面有白果!最後既亮點就係海膽杯啦,$298有甘多海膽真係吾會吾full囉!整體都不錯,特別鐘意個龍蝦刺身同埋茶碗蒸!

透明既刺身櫃!

卷埋蔥啊食用花等一齊食好剛好!
之後壽司就到啦,都幾大舊,但略嫌飯太乾身同黏口!

擺盤設計一貫係幾好!
整體都不錯,特別鐘意個龍蝦刺身同埋茶碗蒸!
如果鐘意食日本野,並對海膽情有獨忠,咁一定會留意到呢間最近成為城中熱話既餐廳。聽講事情已經發展到Walk-in起碼要等一小時既地步,所以我同朋友都一早訂左位,但由於真係好多人食,到左都要等10分鐘左右。最終好好彩,我地被安排到坐係BAR枱位置,可以睇住師傅整野食。點餐之後,我地就耐心等待。師傅把一個日本長野縣高糖度蕃茄放在沙律菜上的中央,蕃茄被角切魚生,加入酸酸甜甜的沙律醬汁,就完成這度鮨一沙律。沙律口感清新,作為前菜感覺一流。最令我驚喜的就是沙律中央的蕃茄,真的超清甜!暫時是我吃過最好吃的!特上錦繡刺身拼盤,有拖羅、帶子、海膽、金目鯛、大甜蝦、劍魚同我最愛的油甘魚,師傅話有龍蝦刺身,問我地想唔想試下。我同朋友都未食過龍蝦刺身,所以都想試下,最後加左$300要埋龍蝦刺身。可能師傅覺得冇咩靚刺身,所以比左四件油甘魚我地。拖羅油花好靚,但未去到入口即溶,不過都食到油香。龍蝦刺身好爽脆,口感肉厚,味道比較清淡,其實沒有什麼特別,加上份量唔多,個人覺得要另加$300感覺不太化算。今晚主角千層海膽丼出現了!相信每個客人黎到鮨一都係為左佢!半板以上韓國馬糞海膽一層一層咁疊係舖左吞拿魚蓉既赤醋壽司飯
鮨一沙律
特上錦繡刺身拼盤 + 龍蝦刺身
拖羅刺身
千層海膽丼(大)
千層海膽丼(大)
今晚主角千層海膽丼出現了!相信每個客人黎到鮨一都係為左佢!半板以上韓國馬糞海膽一層一層咁疊係舖左吞拿魚蓉既赤醋壽司飯上面,最後加上小小金萡作點綴。「千層海膽」真係唔係浪得虛名,朋友話第一次食海膽仲多過飯既海膽丼,一食就表現出好滿足既樣子,形容海膽口感Creamy而且鮮味十足,完全係視覺同味覺既享受。
甲羅燒
第一次食甲羅燒,係蟹肉、蟹膏同個生蛋黃。將生蛋黃混合蟹肉、蟹膏,然後塗左多士上,蟹膏味濃郁,係一款好好的助酒小食。
辣酒煮蜆
除左生野,師傅都介紹左幾款熟食比我地。一款我超喜歡的就係辣酒煮蜆。辣湯清甜好香,有微辣,好惹味。蜆大部份都幾大隻,肥大肉厚,鮮甜好食。因為我鐘意食辣,所以呢個我超推介呀。
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌
炸蝦天婦羅
我地仲點左鹽燒牛舌炸蝦天婦羅。當然天婦羅要趁熱食先好食。大蝦天婦羅味道還可以,但我覺得炸漿有點兒略厚;仲有我第一次接觸的炸金菇,油味較重,個人不太喜歡。因為呢度所有野都黎得好快,最後到食燒牛舌時,牛舌已經凍左,不過都仲咬得到,而且切得唔會太薄,厚度適中,明顯冇燒得過時,相信趁熱食會更好味。
題外話/補充資料: 赤醋飯聞落已經比一般壽司飯有陣較強勁既醋味,我覺得只食淨飯就真係唔係咁好食,不過配合魚生食,反而會比較夾喎。
2017-08-01
10 分鐘 (堂食)
  • 鮨一沙律
  • 千層海膽丼
  • 甲羅燒
2017-08-01 297 瀏覽
鮨字輩既日本料理最近開左好多,當中大部份都同貴價日本料理掛左勾,但最近見到呢個鮨一出名好食之餘又唔算太貴仲好難訂位。既然時間許可,我地決定係佢晚市開之前去碰一碰運氣。去到人唔多, 但都已經有其他walk in 客等緊,Lift口大堂無冷氣只有一部風扇通風,提早去等請做好心理準備。 6點零幾分終於都開門入得,店面小小,但都坐到幾多客,當然唔係期望坐得好舒服, 但都唔會話好焗促辛苦既。 菜牌上每樣都有, 但就唔會話好多選擇。即係由刺身, 壽司, 手卷, 炸物, 燒物, 甜品,連茶漬飯都有。 一場黎到當然唔可以唔試海膽飯, 分左大細兩個Size, 店員都好清楚實會問兩個大細有咩唔同, 已經準備左兩隻碗係到俾你睇, 細個個真係細到最多得兩啖飯。但我既concern都唔係飯有幾多, 而係海膽有幾多麻。所以店員都好醒目咁話大既係7格, 細既係4格。聽完之後男人就話不如要返個大架啦, 細既應該唔滿足。黎得呢到大家都係諗住食海膽飯, 所以一次過整十幾碗個樣望落好壯觀呀>V< 咁我地最終就叫左: 海膽飯(大)帶子壽司(一貫)灸燒蝶魚邊壽司(兩貫)蔥吞拿魚腩壽司(兩貫)三文魚茶漬飯椒鹽軟殼

咁我地最終就叫左:

海膽飯(大)

帶子壽司(一貫)

灸燒蝶魚邊壽司(兩貫)

蔥吞拿魚腩壽司(兩貫)

三文魚茶漬飯

椒鹽軟殼蟹

基本上所有食物都黎得好快,我地坐係吧檯,一路睇住師傅係到整食物。都幾好睇。因此我第一次見到點整吞拿魚腩碎!

帶子壽司

有別於平時既帆立貝壽司搭左係個飯既頂, 佢係好似頂帽仔咁給住左舊飯,無咁易散, 而味道上唔係話好多汁, 但帆立貝味好香同好鮮,唔錯。

灸燒蝶魚邊壽司

超級肥美!好味

海膽飯(大)

千呼萬喚始出來既海膽飯。跟飯會有一個杯仔裝住紫菜俾你包住海膽黎食。

而係飯同海膽中間仲有一層蔥吞拿魚,早知我地唔叫兩件壽司

海膽每件都係大件, 而且鮮甜。我試左包紫菜, 就咁食同連埋飯食,基本上三個食法都有海膽味, 但就有濃淡之分。夾埋飯同吞拿魚當然個海膽味會弱左, 但你唔會覺得唔襯。然而, 海膽既份量亦都係相當足夠既!因為我地可以由頭到尾都係每啖都有海膽,比起其他食過既海膽刺身飯, 呢個暫時真係一百分 (當然唔計係日本食個啲啦 ^^”)

三文魚茶漬飯

好有趣!因為佢既茶漬係用綠茶, 比較少見。呢個我唔識形容係好食定唔好食, 因為同本身心目中既茶漬飯真係好唔同, 但唔係會令你唔想食個種。但三文魚煎得有少乾, 可以juicy 返多少少會更好。我有形容呢碗野係小清新。

椒鹽軟殼蟹

呢個係估佢唔到地咁好食!因此佢既粉好簿好簿, 食落去唔油亦都有好似食零食個種卜卜脆聲!驚喜之選!!但一定要盡快食, 如果唔係都難逃會淋既命運。

蔥吞拿魚腩壽司

其中我唔知點解呢兩件會咁耐, 可能整啲海膽飯用哂啲吞拿魚腩。如平時既一樣, 都係軍艦上架喇,吞拿魚腩係個海膽飯都食左唔錯, 所以呢舊好唔好食好視乎塊紫菜, 但奈何呢塊紫菜又真係擺耐左所以已經咬唔開,係些少既敗筆,但係香港食既軍艦普遍都有呢個問題又真係唔係佢既錯黎既。

總的來說, 我會再黎既, 因為好想食佢既海葡萄沙律, 雖然要百幾蚊, 但以我見到佢出盤既份量黎講我覺得OK! 另外我都見到佢燒出黎既味淋魚乾個樣好得!呢個就係坐近廚房既好處喇。

店員雖然好忙, 忙到無乜笑容, 但全部都好醒目, 基本上斟茶收野呢啲野都唔駛你叫佢先至做,唔錯啦。
25 分鐘 (堂食)
搵食搵到黎商業大廈,估唔到平日lunch hour都咁多人呢!行遲一步都要等位呀~見差不多枱枱都點海膽杯,不過我對韓國海膽興趣不大,都係試下午市定食:特上六貫目配細烏冬$98甜蝦、帶子、火炙蝶魚邊、三文魚、𩶘魚、白身魚飯用左醋同醬油調味,顏色深但唔濃味,甜蝦同帶子都好厚肉同鮮甜!其他魚就無咩味,但都唔會腥定食仲有沙律、前菜、麵豉湯、蒸蛋同烏冬,賣點係大堆頭同抵食日式吉列豬扒煮蛋飯$58定食仲有沙律、前菜、麵豉湯、蒸蛋。豬扒炸漿太厚,中間有少少炸唔透。只好去皮再食~
特上六貫目配細烏冬$98
甜蝦、帶子、火炙蝶魚邊、三文魚、𩶘魚、白身魚
飯用左醋同醬油調味,顏色深但唔濃味,
甜蝦同帶子都好厚肉同鮮甜!其他魚就無咩味,但都唔會腥
定食仲有沙律、前菜、麵豉湯、蒸蛋同烏冬,
賣點係大堆頭同抵食

日式吉列豬扒煮蛋飯$58
定食仲有沙律、前菜、麵豉湯、蒸蛋。
豬扒炸漿太厚,中間有少少炸唔透。
只好去皮再食~

2017-07-28
2017-07-30 228 瀏覽
週日食好點,看到海膽饅魚相又心郁郁。( 只睇相冇知道食評內容😂)沒預約,十二點九和友人來了,被安排到bar枱。店內都7-8成滿。一開頭就諗住食饅魚飯同海膽飯,但個海膽有點點貴,同又怕食好多好漏。所以轉了點鮨一丼定食。前菜有這個辣味螺肉青瓜,和麻醬沙律。就是平常吃到那個味,麻醬多得有點咸。茶碗蒸和麵豉湯水準都是中水平的。茶碗蒸內有菇有白果,白果有點苦。午餐加$6 有三塊三文魚刺身。較薄身。味道都係平平。友人的丼。( 痴食)海膽實身,鮮鮮不太甜。魚都薄,都一般。蝦反而又鮮又脆脆。三文魚籽不腮( 我很怕食只食了一粒) 飯是啡色,有醋味。饅魚大大條來了😍肉好juicy 味香。唯魚底有點燒焦。這個價錢份量足夠,也品質okay 吧。兩個飯的米食落都較黏濕。個人還是喜歡粒粒分明多一點的。黏到食不完半碗。是店中的特色吧。食完是店內全滿還要等位。所以還是早點來啦。是那種吃一次就夠的那種餐廳。
沒預約,十二點九和友人來了,
被安排到bar枱。店內都7-8成滿。

所以轉了點鮨一丼定食。

前菜有這個辣味螺肉青瓜,和麻醬沙律。
就是平常吃到那個味,麻醬多得有點咸。

茶碗蒸和麵豉湯水準都是中水平的。
茶碗蒸內有菇有白果,白果有點苦。

午餐加$6 有三塊三文魚刺身。較薄身。味道都係平平。

友人的丼。( 痴食)
海膽實身,鮮鮮不太甜。
魚都薄,都一般。
蝦反而又鮮又脆脆。
三文魚籽不腮( 我很怕食只食了一粒)
飯是啡色,有醋味。

饅魚大大條來了😍

肉好juicy 味香。唯魚底有點燒焦。
這個價錢份量足夠,也品質okay 吧。

兩個飯的米食落都較黏濕。
個人還是喜歡粒粒分明多一點的。黏到食不完半碗。

是店中的特色吧。

食完是店內全滿還要等位。所以還是早點來啦。

是那種吃一次就夠的那種餐廳。
2017-07-30 1774 瀏覽
近年掀起海膽丼熱潮, 香港本地開左唔少既日式丼飯專門店, 標榜海膽份量有幾新鮮幾多。經同事介紹下, 得知尖沙咀厚福街既樓上舖有間日式餐廳, 當中海膽極為受歡迎, 於是我就預早book定檯, 今晚同朋友前去一試!本身我book左九點, 但我地8點左右去到發現全場滿座, 而且門口排左唔少人, 幾乎迫爆門口, 幸好我地有book位, 可被安排準時入座。店內面積較細, 幸運地被安排坐吧檯, 可以一邊食, 一邊睇師傳製作刺身。我地order左幾款share一齊食:【日本海葡萄蕃茄沙律】HK$128第一次食海葡萄, 初時見到賣相時有點密集式恐懼, 但入口覺得口感既豐富又特別, 咬落去粒粒卜卜聲, 好似食緊再大粒少少既蟹籽口感咁, 配上沙律菜同蕃茄, 整體味道酸味味, 很開胃。【魴弗魚刺身】HK$220刺身為薄切, 刀功很了得, 每片厚薄一致, 口感略帶點爽, 配上旁邊鹹鹹地同埋蔥粒既醬汁, 更能帶出鮮味。【特上錦繡刺身(8款,各2切)】HK$220刺身都為厚切, 更顯肥美, 每款刺身都非常新鮮。特別係拖羅, 魚油味很豐富; 帶子厚切鮮甜肥美; 牡丹蝦肥美、鮮甜爽口; 就連海膽份量都有一板之多!!【

我地order左幾款share一齊食:

【日本海葡萄蕃茄沙律】HK$128

【魴弗魚刺身HK$220

魴弗魚刺身

【特上錦繡刺身(8款,各2切)】HK$220

特上錦繡刺身

【炸蝦天婦羅】HK$220

炸蝦天婦羅

蝦天婦羅炸得金黃鬆脆, 外表一D都唔油膩, 入面隻蝦仲好爽口tim~~

【辣酒煮蜆】HK$62
辣酒煮蜆

蜆既份量都幾多, 印象中都有十隻, 每隻都很飽滿, 而且冇沙。個湯仲辣辣地, 好惹味。

雖然我一向中意食海膽, 但通常海膽丼價錢都會偏貴, 萬一海膽唔新鮮而有腥味, 真係唔知點食落去。但頭先食過呢度既海膽之後, 果然一d腥味都冇, 入口即溶, 鮮甜味十足! 於是最後我都order左個細size既海膽丼。

【鮨一千層海膽丼】HK$198
鮨一千層海膽丼

海膽丼有大細size之分, 坐係吧檯清楚地見到師傅將海膽小心翼翼一層一層咁疊起, 份量十足!! 海膽既份量比飯更加多, 仲可以選擇夾紫菜食。慢慢食, 海膽都唔會咁快變腥。層層既海膽下仲有少少吞拿魚蓉, 同埋醋飯。食完之後, 口中仲殘留海膽既香味,
有機會一定會再黎Encorn!!!
魴弗魚刺身
特上錦繡刺身
鮨一千層海膽丼
2017-07-29 292 瀏覽
貴為openrice第二最多收藏飯店!18:00晚市開始,17:45已去排隊!有幸在逼夾及冇冷氣的電梯大堂等了二十分鐘,得到安排入座。定食配菜(螺肉,味噌湯,沙律,蒸蛋):正常貨色,可能剛才等得太耐,食乜都好食!P.S. 蒸蛋較為出色,滑溜!日本海葡萄蕃茄沙律:可以,食材新鮮!鮨一千層海膽DON:主菜到鳥!千層海膽,上面有金箔!海膽鮮甜新鮮!非白飯,配搭特別!讚!錦繡魚生飯定食(切片):反高潮!比兩條雪藏蟹柳及八爪魚片擊倒了!魚生配搭令人失望,唯獨赤海蝦及三文魚腩還可以。總結:海膽愛好者,必須一試!

定食配菜

日本海葡萄蕃茄沙律:可以,食材新鮮!

鮨一千層海膽DON

錦繡魚生飯定食(切片)

總結:海膽愛好者,必須一試!
2017-07-29
20 分鐘 (堂食)
鮨一千層海膽DON
  • 千層海膽飯
2017-07-28 209 瀏覽
千層麵呢就食得多啦,千層海膽飯你食過未呢, 海膽份量非常之多,而且大部分人都知馬糞海膽係比較甜, 一大碗海膽真係大滿足, 味道亦都比較濃烈, 而且喺上面放咗少少金箔 ,顯得更加高貴華麗
  • 千層海膽飯
鍾意食日本野的好姊妹同我都留意到,最近有一間日本餐廳爆紅,新店在尖沙咀。佢地主打千層海膽飯,「海膽多過飯」係佢哋嘅特色,相信鍾意食日本野同海膽的人都一定會留意到唔少雜誌都有介紹過佢哋。呢一日,終於有機會同好姊妹來一探虛實。為咗遷就常常要OT的好姊妹,我哋特登約咗九點鐘食第二輪,估唔到去到都要等位約10分鐘。而我哋身邊仲有十幾個人walk in ,相信大家對佢哋的千層海膽飯真係好有興趣。我哋兩個好好彩比安排坐在壽司枱前。可以近距離睇師傅製作巨型海膽飯。睇睇Menu,海膽飯的價錢一啲都唔貴, $198就可以淺嘗, $298就係一客大海膽飯的價錢,食海膽食到飽。原來佢哋除咗海膽飯之外,亦主打一款三文魚子飯。我哋黎到的目標當然是海膽飯,單三文魚子亦是我最喜愛的食物之一。幾番思量之後,我哋決定兩款都食。而在等待主菜的期間,我哋亦點左幾款不同的食物,一場黎到當然要試真啲師傅的功力啦!先來一客鮨一沙律,新鮮的蔬菜中間有一個大大的紅番茄。上面鋪滿不同品種的魚生角切,最後是沙律醬和蟹籽。以為魚生係呢道沙律的精華,估唔到大紅蕃茄先係呢款沙律的靈魂。番茄雪得冰涼,入口爽脆多汁,味道清甜,非常開胃。再來一客特
我哋兩個好好彩比安排坐在壽司枱前。
可以近距離睇師傅製作巨型海膽飯。
再來一客特上錦繡刺身,一客有八款不同品種的時令刺身,其實幾抵食。當中的兩款吞拿魚都好出色,最前方的是赤身吞拿魚,味道偏甜;最底的是拖羅,脂油較重,味道較為濃郁。
而當中的油甘魚都非常出色,油甘魚接近腩位,條理分明,入口味道香甜濃郁而毫無腥味。
重頭戲出現了!當有一定的order後,師傅就開始一次過製作多個海膽飯。呢一晚,師傅挑戰了「一次整十個!」。
首先,師傅會喺飯面的邊緣放上新鮮的Wasabi。
繼而是吞拿魚茸,再往上疊上海膽。
一直疊,一直疊;一路疊,一路疊……
已經數唔到佢疊到幾多層之後,海膽成功比碗的直徑高。千層海膽飯就完成啦!
近距離睇住師傅一次過將咁大量的海膽放上飯面,嗰種震撼真係難以形容。

當然,屬於我地的海膽飯送到我哋面前是又係另一種震撼啦!
海膽唔算大件,但粒粒圓潤,色澤光鮮均勻。
先上一小膽海膽的鮮味,海水味直接衝擊我哋的味蕾,鮮甜而獨特的海膽味淹沒了我。
再試下一啖由頂食到底,海膽味直接在口中爆發,當中亦隱若滲出吞拿魚茸肥美的魚油鮮香。
當晚的千層海膽飯果然冇令我地失望,但我哋有另一個驚喜,就係三文魚子飯。三文魚子飯一上枱,我哋即刻心心眼。三文魚子粒粒都好大粒,晶凝通透而且有光澤,每一粒都好飽滿。
對比一下三文魚子同飯粒的size,就會發現三文魚子真的好大粒。而當三文魚子放入口中,輕輕咬開時,魚子內的汁液爆發,鮮味爆燈。
好喜歡新鮮同高質素的三文魚子,因為除咗鮮味可口外,三文魚子的質感都係十分特別。有質素的三文魚子脆脆的,好有咬口,滿滿的三文魚子伴隨飯粒,是非常合襯的組合。

我哋當晚亦點左幾款熟食,甲羅燒係我哋平時最喜愛的小食。呢度啲甲羅燒比較特別,除咗蟹肉蟹膏外,佢哋應該加入左少量清酒,令到濃郁的蟹肉蟹膏當中有少少清新的酒香。
一口濃郁的蟹肉蟹膏可能令人感覺膩,但沾在脆脆多士上,就食幾多都唔會有膩的感覺。
味噌煮牛舌,聽個名已經好特別,冇諗過牛舌可以咁煮法。平時牛舌通常用燒,今次呢個牛舌用上味噌汁慢煮,係一個新體驗。
經過慢煮的牛舌好腍身,而且好入味,送清酒一流。
最後我哋仲試咗一下佢哋的油金魚鮫,估唔到佢哋的燒物都做得幾出色。油甘魚鮫厚身多肉,外皮笑得香脆,用咗少少鹽吊味能夠提升魚鮫的鮮味而又唔蓋過其風頭。
一個非常滿意的晚上,我哋除咗食到呢期大熱的千層海膽飯,亦有充滿驚喜的三文魚子飯。刺身、煮物、燒物,甚至係沙律都好出色。雖然價錢算唔上好平,但如此的美食質素,絕對係物有所值。
而我哋臨走的時候,仲俾我哋發現到鮨一午市的餐牌,原來午市定食價錢都幾親民。魚生飯由數十至幾百蚊不等,定食就大約$100,我諗下星期要帶同事來試一下了!
2017-07-13
10 分鐘 (堂食)
  • 三文魚子飯
2017-07-27 404 瀏覽
想食呢間人氣店好耐啦!今日諗住9點鐘左右先過黎食會唔駛等位,點知一黎到門口都好多人排隊可能店不算大,店內位子也不多,有心理準備要等比較耐先入到去。。。今次我地等左大約45分鐘,終於安排到Bar枱位置俾我地等左咁耐真係好餓,即刻點菜先不過可能真係order太多啦。。。我地點菜後等左20分鐘先開始有野食海葡萄蕃茄沙律睇openrice爬文見食家介紹o既蕃茄好甜呀!海葡萄本身無咩味,建議全部野撈埋一齊食個味好夾!辣酒煮蜆唔知係咪太餓定頭先個沙律開左個胃個蜆唔夠5分鐘就俾我地KO左不過講返個味又確實係好味蜆好鮮甜個蜆湯辣辣地幾醒胃甲殼燒呢個師傅推介,用多士點蟹膏食,都唔錯海膽丼專登黎呢度食飯就係為左佢嘩!真係勁多海膽!好澎湃!海膽都好新鮮蝦天婦羅炸漿唔會太厚,蝦都幾大隻

等左咁耐真係好餓,即刻點菜先

海葡萄蕃茄沙律
睇openrice爬文見食家介紹o既
蕃茄好甜呀!
海葡萄本身無咩味,建議全部野撈埋一齊食
個味好夾!

唔知係咪太餓定頭先個沙律開左個胃
個蜆唔夠5分鐘就俾我地KO左
不過講返個味又確實係好味
蜆好鮮甜
個蜆湯辣辣地幾醒胃

甲殼燒
呢個師傅推介,用多士點蟹膏食,都唔錯

海膽丼
專登黎呢度食飯就係為左佢
嘩!真係勁多海膽!好澎湃!海膽都好新鮮

蝦天婦羅
炸漿唔會太厚,蝦都幾大隻

2017-07-24
45 分鐘 (堂食)
$500 (宵夜)
2017-07-23 1304 瀏覽
G One Sushi was first opened in Tai Po. It has been a very popular Japanese restaurant ever since, and lately they have opened the second branch in Tsim Sha Tsui. It is an upper-floor restaurant, set with tables and a sushi bar in a relatively small space. The menu includes lunch sets coming with sushi, sashimi and rice bowl, whilst others are omakase and plenty of Japanese dishes such as salad, grills, tempura and fried rice.We opt to set at the sushi bar, starting with a Chef’s choice salad. T
We opt to set at the sushi bar, starting with a Chef’s choice salad. The sea grapes are sourced from Okinawa and the Amela tomato is definitely juicy and extra-sweet. Dressed with tangy vinaigrette on mixed greens, it is pretty refreshing.
Sea Grapes & Tomato Salad
Followed by an impressive platter of sashimi, there are sliced whelk, seared seabass and lobster. It is my first time trying lobster sashimi which is fresh and mild; the whelk is excellently crunchy whereas the seabass is well-torched with a fatty skin.
Chef’s Selection Sashimi Platter
Live Whelk
Red Seabass
Fresh Lobster
You cannot leave without trying the signature uni rice don. The small one is topped with 4 layers of Korean sea urchin whereas the large one is topped with 7 layers.
Sea Urchin Bowl (Small)
Sea Urchin Bowl (Large)
The sea urchin is incredibly rich and creamy, made with nicely flavored brownish sushi rice, minced toro, it is phenomenal!
Sea Urchin Bowl
Seven Layers of Sea Urchin, Minced Toro, Edible Gold, Sushi Rice
We also like the grilled crab shell stuffed with crab roe and a raw egg yolk, served aside some mini toast; the fresh clams are also meaty and plumpy, with super sweet daikon cooked in a flavorful spicy broth!
Fresh Clams in Spicy Wine Sauce
Grilled Crab Shell
Crab Roe, Egg Yolk, Toast
Considering its affordable prices and delicious food, this place is no doubt recommended!
2017-07-20
Live Whelk
Red Seabass
Fresh Lobster
Sea Urchin Bowl (Small)
Sea Urchin Bowl (Large)
Sea Urchin Bowl
Grilled Crab Shell
Crab Roe, Egg Yolk, Toast
2017-07-22 463 瀏覽
泥呢度食過lunch之後決定要食晚飯, 一樣冇失望。泥到當然要試最出名既海膽飯, 因為仲會叫魚生飯,所以叫個細諗住試下味。海膽份量多就梗,而且quality係好, 唔"魚星", 好夠fresh, no wonder why its so popular. 至於個個魚生飯, 真係好得!!!!雖然帶子大但我唔覺特別甜,但係兩件赤蝦真係好正。 白身魚同三文魚都好fat fat, 特別係白魚, 個d魚油係個口停留。另外再叫左魚湯烏冬, 賣點係魚湯。 性格比上我覺得唔夠魚生飯好xd最後仲叫左一客中拖羅,which is揾笨 -,- (因為$320 4片 令我有expectation..)ps好小位
ps好小位
  • 五色魚生飯