2017-08-17
/要早兩個星期卜位🙀我嘅慢~魚<鮨一日本料理>🍱蒲燒鰻魚飯($108)▪️唔知點解最近好想食日本嘢🙈🍣就係想食鰻魚,我獨有叫慢~魚,因為是令人想慢慢吃的魚🤤據知依到係個海膽千層丼吸引人潮,我隻b就好鐘意海膽la,倍佢食之餘,自己又試下依到個慢魚又點先☝️嗱!我唔係好pro食鰻魚架咋。-Um..之前見人地係一整條鰻魚咁上嘅一個定食🤔原來只係一個丼飯咁🙈🍱其實唔算好多飯,我成日覺得日本丼飯,一係就帶粘,一係就偏乾咁粒粒分明🤔依個係後者,有少少乾身,我覺得醬油唔夠😭由其對d汁撈飯控泥講🙋🏻☝️不過我都覺得日本嘢,都唔會建議d醬汁多到浸飯咁食😭🤔-💁🏻但有無人明d蒲燒鰻魚汁連魚油香滲落米飯到個種幸運肥美味道🤤🍚依到d飯上面有d紫菜絲,我覺得可以再多d😂好幼好少,旁邊有d蛋絲,但其實無乜味道。👉🏽伴飯仲有少許漬物💓我很喜歡日本漬物,爽脆開胃。-🐟💕主角慢~魚,都算厚肉肥美,有少許細骨😣但沒有令我 好慢慢吃的味道🤔👉🏽燒得不算很香,醬油不算很入味,但肉質幾嫩滑軟綿綿。🐟鹽燒油甘魚鮫($98)依碟泥到眼都突,大件到好似三文魚頭咁大😂真係啖啖肉,皮燒得多香食落仲滲出鹽嘅咸鮮味。👉🏽中間肉質很
<鮨一日本料理>
🍱蒲燒鰻魚飯($108)
▪️
☝️不過我都覺得日本嘢,都唔會建議d醬汁多到浸飯咁食😭🤔
👉🏽伴飯仲有少許漬物💓我很喜歡日本漬物,爽脆開胃。
👉🏽燒得不算很香,醬油不算很入味,但肉質幾嫩滑軟綿綿。
🐟鹽燒油甘魚鮫($98)
👉🏽中間肉質很大舊,一整團肉可輕易挖出,蘸帶點酸嘅醬油或唧上檸檬汁都嚐到不同風味,不過口感不算嫩滑,還是比較喜歡鱈魚排的肉感🤤
牛油果軟殼蟹反卷($68)
壽司最愛就係食卷物😍一口食晒d餡料最滿足😋
🍣好欣賞依到d壽司飯係赤啡色,混合左米醋☝️吃起來不會很重酸味,感覺上味道豐富點。
👉🏽但我就好鐘意將d壽司蘸醬油同wasabi😂唔知點解慣左手勢,食壽司就係要蘸下贊happy🤷♀️
👉🏽有無人都覺得牛油果配軟殼蟹嘅卷物係完美配搭🙆🏻
👉🏽🥑牛油果新鮮熟成程度剛好,軟腍帶點奶香,配上脆卜卜嘅軟殼🦀,食起上泥不會太油膩。
👉🏽不過份量有點少,好多地方都包到好大件,一啖食唔晒嘅size☝️依到係我一啖放得晒入口又唔掂到唇邊。
🐡雞泡魚干($68)
▪️
☝️好愛食d乾類嘢💓🙈魷魚乾個d都好啱,貪佢有咬口,當然又唔好韌到橡膠咁😬
👉🏽一條條燒到好香好惹味🔥🤤熱辣辣口感好鬆化,軟得泥帶點咬口,食落滲出一點點甜味😋
👉🏽深色個d燒得帶焦香,粘粘韌韌,好食d。
👉🏽蘸沙律醬也很配,酸酸地,令到陣燒乾味更突出
千層海膽飯($298)
▪️無想像中咁澎湃😭🙁
個size比慢魚飯再細d,海膽疊左幾層,但就無多到覆蓋晒d米飯表面☝️
💁🏻我本身唔係特別喜歡食海膽,但今次我都覺得幾好味😛
🍱海膽分別有2種,雖然我唔知係咩產地🤦🏽♀️
👉🏽一種就重海水味d,一種就味道很鮮甜😋而色澤深淺都略有不同。
👉🏽很喜歡海膽下面配左拖羅蓉😍🐟最愛拖羅蓉綿密的口感,但陣味不突出。
👉🏽這裡的飯是混入米醋,味道又不會很重酸味,顏色帶赤棕色,吃起來味道更豐富。
👉🏽由於我只嚐了一點,同行說美中不足的是,疊在下層的海膽溶得很利害,味道不太新鮮,減了點分。
🦀蟹肉蟹羔壽司($20*2)
以為得一件,泥到有2件🙈一人一件唔洗爭😋
👉🏽海鮮類泥講,蟹係我喜歡頭幾位✌🏽啖啖蟹肉真係幾正,d羔唔會有陣腥味,但相對蟹味都無乜🙁
👉🏽店員提醒我地要即食,紫菜腍左口感就無咁好。紫菜就係要趁脆吃才有意思😋
👉🏽依到上菜勁快,快到張枱無位放🤦🏽♀️🤦🏽♂️d碟又巨形,這點有點狼狽。
🥓煙肉荔枝卷($22)
平時煙肉串都係包住車厘茄燒🍅荔枝又係第一次🙈
👉🏽煙肉燒得可以再脆皮d,如果有埋蜜糖🍯搽面燒到甜甜地就更好。
👉🏽荔枝食落係口中爆d荔枝汁出泥😋又幾夾wo。
/😶普通普通
🍣上錦繡刺身($298)
一盤刺生有八款,各2片
👉🏽我不是特別喜歡吃刺生,當中八爪魚刺生有點乾同韌😰
👉🏽覺得不算太肥美,色澤有點暗淡,食落口感還算鬆軟。