2018-02-04
日本海葡萄蕃茄沙律,一串串有如小葡萄,份量十足,入口時好特別,好爽脆,仲聞到海水既鮮味,配上甜酸適中既蕃茄,開胃又健康。上台係出面比較少見既白子,入口即化,creamy 嫩滑,聽講含有豐富蛋白質,具有美容補身作用,於是我地起勢食,感覺皮膚有彈性左。食完後師傅已準備好眼仁奈刺身,第一次食,魚味比較淡,於是點上柚子醋吊出鮮味。整上,魚肉屬於扎實有口感,同一般刺身肥美成反比,所以一啲都唔滯。再黎係活北寄貝,肥厚得來好彈牙爽爆,而且海水味好濃郁,即開即食,好鮮甜。最後一道刺身係魚味濃既針魚,原條上,長長魚嘴,白裹透亮既魚肉,新鮮到仿佛仲識郁,點左薑蔥汁,避走左腥味,品味到好重魚味,係好甜美好豐厚既魚鮮。由於天氣凍,師傅好貼心安排左熱食,什錦天婦羅,炸得好香口,蕃薯好甜,蝦都好新鮮,不過略為肥膩。反而辣酒煮蠔好正,冬天飲上一啖,成身暖笠笠。湯係精華,將蠔鮮同蘿蔔甜,酒香以及辣完美融合。當然蠔係肥美鮮甜,配角蘿蔔赤係甜同冇渣,味道好夾。最後重頭戲係燒笠子魚,慢工出細活,魚燒到好靚,仲見到原本紅色魚皮。撥開魚皮,魚香撲鼻,魚肉係冇咩骨,幾乎啖啖肉,好柔嫩,點上柚子醋,好清新。成餐望住師傅好專心整野食
成餐望住師傅好專心整野食都係另一種享受,而且食左平時少見既魚類,大滿足。