2018-03-13 87 瀏覽
距離星期五仲有一段時間收工要食餐好既先可以捱到星期五聽過朋友講鮨一好好食終於有機會食到一早book定位一收工就去食坐吧台位可以睇住師傅切魚生好有到左日本既感覺頭盤要左鮨一沙律$128裡面有魚生、大量蟹籽、蕃茄同菜食落魚生好新鮮配埋蟹籽彈牙 有幾種口感蕃茄係我食過最甜既蕃茄 好juicy第一次試魚生加沙律 感覺都幾fresh食完仲好開胃 前菜都咁好食 好期待下一道菜上枱特上刺身 8款各2切 $468擺盤擺得好靚好精緻一上枱一定要相機食先牡丹蝦 帶子 吞拿魚 海膽 拖羅等等8款刺身款款都好新鮮好鮮甜而且海膽食完溶起個口到 回味無窮推薦大家必點!一人要左一隻日本蠔 @$88好大隻一啖塞左落個口一啲都唔腥食落有淡淡海水味熟食要左味噌牛舌$62牛舌厚身有嚼口蘿蔔煮到半稔2樣野都煮得好入味好juicy好食到連個味噌湯都差啲飲埋正!鵝肝多士$98多士鬆脆鵝肝濃郁 口感好rich夾埋黎食好滿足食完再食返啲沙律 完全ready可以再食下一道最後試埋個雜錦天婦羅$85炸蝦同南瓜茄子都好好食炸得剛剛好 鬆脆得黎又唔會食到炸粉上枱既時候仲係熱架 好食!食完呢餐真係好滿足又為呢個星期叉滿電
距離星期五仲有一段時間
收工要食餐好既先可以捱到星期五
聽過朋友講鮨一好好食
終於有機會食到
一早book定位一收工就去食

坐吧台位可以睇住師傅切魚生
好有到左日本既感覺

頭盤要左鮨一沙律$128
裡面有魚生、大量蟹籽、蕃茄同菜
食落魚生好新鮮

食完再食返啲沙律 完全ready可以再食下一道

最後試埋個雜錦天婦羅$85
炸蝦同南瓜茄子都好好食
炸得剛剛好 鬆脆得黎又唔會食到炸粉
上枱既時候仲係熱架 好食!

食完呢餐真係好滿足
又為呢個星期叉滿電
2018-03-11 138 瀏覽
那天被安排到20樓進餐一般日式壽司店坐吧枱時壽司師傅會與客人交流推介時令新鮮刺身壽司但這裏比較像港式的日本餐廳都是一般樓面店員落單壽司師傅很少與客人交流而且感覺人手比較不足雖然他們的樓面的態度算很有禮貌但很多情況都要問先至有有別於日本餐廳的細心還有位壽司師傅可能要應付太多訂單心情有些煩燥看着這個畫面進食時的心情都真的有被影響如果價錢不是相差太遠會情願付多點錢選擇真正日式的日本餐廳食物比較新鮮氣氛服務亦比較好建議大家不要點韓國海膽
那天被安排到20樓進餐

吞拿魚刺身
牡丹蝦壽司
馬糞海膽卷
牡丹蝦壽司
1. 訂4位,被屈坐吧檯因宣傳太勁,有位朋友打去訂檯,訂到周五晚有檯,於是一行四人去。去到仲要等,地方好細,門口8個人等,好逼。訂咗檯都要等30分鐘先入座。門口個女職員A好無禮貌,問等幾耐,佢話「唔知架你等下先」好似我哋係乞兒咁,本來打算走,但另一位較有禮嘅女職員B話有位。女職員A帶我哋入座,勁驚訝,4個人竟然俾吧檯位我哋!我哋話我哋訂咗檯㗎唔係walk-in,4個人點坐吧檯傾偈?女職員A答:「你哋訂檯時冇講唔坐吧檯喎」我哋點知舖頭setting呢。嚟到又等咗咁耐,大家都餓,所以照食。而最出嗰個位根本係夾硬砌出來,亦因為咁,俾我哋見到好可怕嘅一面。2. 衛生環境差因為坐最出嘅朋友,係夾硬俾佢坐最盡頭,清楚見到平日應該見唔到嘅嘢,吧檯後位,一地水及碎屑,刺身就咁放喺度等侍應拎,我望咗5分鐘都冇人拎,食物上更有茶餐廳式白紙!有個肥仔廚仔仲周圍摸啲機,摸完抹檯布又徒手放沙律菜。好得人驚。3. 只有刺身OK眼前䏲完極差嘅衞生環境,就唔想食。睇得出個大廚係用心做,但唔係份份都係佢做,又太多人做唔切。檯同檯之間係幾乎無空位,唔好打算二人世界。全間餐廳都好嘈。
1. 訂4位,被屈坐吧檯
去到仲要等,地方好細,門口8個人等,好逼。
訂咗檯都要等30分鐘先入座。
門口個女職員A好無禮貌,問等幾耐,佢話「唔知架你等下先」
女職員A帶我哋入座,勁驚訝,4個人竟然俾吧檯位我哋!
我哋話我哋訂咗檯㗎唔係walk-in,4個人點坐吧檯傾偈?
女職員A答:「你哋訂檯時冇講唔坐吧檯喎」
我哋點知舖頭setting呢。
嚟到又等咗咁耐,大家都餓,所以照食。

2. 衛生環境差
因為坐最出嘅朋友,係夾硬俾佢坐最盡頭,
清楚見到平日應該見唔到嘅嘢,
吧檯後位,一地水及碎屑,
有個肥仔廚仔仲周圍摸啲機,摸完抹檯布又徒手放沙律菜。
好得人驚。

3. 只有刺身OK
眼前䏲完極差嘅衞生環境,就唔想食。

海膽飯

天婦羅,無甚特別

睇得出個大廚係用心做,但唔係份份都係佢做,
又太多人做唔切。
檯同檯之間係幾乎無空位,唔好打算二人世界。
全間餐廳都好嘈。
題外話/補充資料: 總之不推介任何人嚟,太多客,完全當客人係乞兒。
30 分鐘 (堂食)
2018-03-09 134 瀏覽
嚟到呢間好出名嘅日本嘢,好彩有book位,坐低一陣子,到7點已經滿座咁濟,睇嚟好多人都同我一樣慕名而來我哋二人叫咗廚師發辦,店員好細心咁問我哋有冇咩唔食同preference,我哋都冇咩特別,就即管睇下今次有咩新鮮嘅美食師傅整咗個8色刺身俾我哋,砌到好靚,而且因為佢呢度整刺身壽司嘅地方全開放,所以我哋直情見住師傅刨冰同處理每一種魚真係不禁佩服師傅嘅刀功,美感同細心刺身有鰤魚,白肉豚,章紅魚,拖羅,金目鯛,帶子,甜蝦,海膽因為廚師發辦,所以仲加咗針魚同活北寄貝鰤魚好新鮮,食落肉質好細嫩,同金目鯛嘅彈牙有好大對比拖羅非常靚,充滿油脂,一口咬落去立即融化,滿滿嘅幸福感帶子好巨形同新鮮,同甜蝦一樣食落好甜美海膽好creamy而且有濃厚嘅味道同質感一瓣瓣咁夾上嚟再一口吃下,真係好滿足活北寄貝唔係第一次食,以前食嘅冇呢度咁新鮮同肥大師傅將北寄貝嘅柱肉同身體分開,鎅開令睇落靚啲,食落去好爽口彈牙,鮮味湧哂出嚟見佢推介呢個辣酒煮廣島蠔,睇落幾平凡,食落大有來頭原來入面有成6隻大大肥美嘅廣島蠔,即使係用辣酒煮完仍然十分鮮美,配上大根,芫茜,整個味道好夾辣酒唔算好辣,相信個個都食到,而且酒味較淡,一啲都唔

真係不禁佩服師傅嘅刀功,美感同細心

刺身有鰤魚,白肉豚,章紅魚,拖羅,金目鯛,帶子,甜蝦,海膽

因為廚師發辦,所以仲加咗針魚
同活北寄貝

鰤魚好新鮮,食落肉質好細嫩,同金目鯛嘅彈牙有好大對比
拖羅非常靚,充滿油脂,一口咬落去立即融化,滿滿嘅幸福感

帶子好巨形同新鮮,同甜蝦一樣食落好甜美

海膽好creamy而且有濃厚嘅味道同質感

一瓣瓣咁夾上嚟
再一口吃下,真係好滿足

活北寄貝唔係第一次食,以前食嘅冇呢度咁新鮮同肥大

見佢推介呢個辣酒煮廣島蠔,睇落幾平凡,食落大有來頭

辣酒唔算好辣,相信個個都食到,而且酒味較淡,一啲都唔需要擔心

燒物方面有牛小排,以牛肉粒嘅形式串住上
簡單嘅鹽燒帶出牛肉嘅香濃,唔會overcooked,肉質保持幼嫩,配埋芝麻味醬汁幾好食

最後就係呢個唐揚牛舌伴沙律,日本嘅牛舌食得多,亦好有質素保證

估唔到呢度嘅牛舌唔係用燒,而係用唐揚炸,溫度好好保留外,入面嘅牛舌係嫩滑

食落一啲都唔鞋同韌,反而好易咬
入面嘅顏色仍然好粉嫩同淺,食落嫩滑得嚟又有咬口,係牛舌好獨特嘅質感

• 唐揚牛舌
  • 辣酒煮廣島蠔
2018-03-08 226 瀏覽
這間在大埔已出晒名的鮨一,我和朋友已想試很久很久,可是各有各忙連食飯見面的時間也要等到今時今日才有機會,所以不用多想立刻行動。鮨一還在‪尖沙咀厚福街開了分店‬,實在方便到不得了,再唔去有點對唔住自己🤣🤣,當我們到達的時候店員和我們講,他們在樓上二十樓壙充營業剛剛裝修完地方較為寬闊,坐得舒服,所以安排我們上二十樓坐吧枱,老實講已今時今日的租金,還可以再度擴充,店鋪的堅持和食物的質素真的不用多說。鮨一沙律 $128因為坐吧枱的原故由一開始,就看到師傅用心的為我們準備每一道菜。這個鮨一沙律材料豐富,用上超甜和特濃的蕃茄,加上沙律菜,即切新鮮魚生和蟹籽,配上自家混合的醬汁,即時胃口大開。白子剌身 $148這個白子剌身,質感柔滑豐腴沒有半點腥味配上蔥粒和微酸的醬汁,在口中混合那種綿密滑嫩的感覺,實在一試難忘。特上錦繡剌身(8 款各 2 切)$468針魚剌身 $238特上錦繡剌身感覺豪華,而且每一件剌身擺放的位置都經過廚師的悉心安排,絕對是零死角不只是味覺的享受,連視覺和精神都在享受中,當然食物的質素是絕對的。新鮮厚切的剌身味道不用多講,那種鮮甜和質感只能在味蕾之間慢慢感受。當中最另我深刻的是針魚

鮨一沙律 $128

白子剌身

白子剌身 $148

特上錦繡剌身

特上錦繡剌身(8 款各 2 切)$468
針魚剌身 $238
特上錦繡剌身感覺豪華,而且每一件剌身擺放的位置都經過廚師的悉心安排,絕對是零死角不只是味覺的享受,連視覺和精神都在享受中,當然食物的質素是絕對的。新鮮厚切的剌身味道不用多講,那種鮮甜和質感只能在味蕾之間慢慢感受。當中最另我深刻的是針魚剌身,我還是頭一次吃這種魚剌身,外表修長見形取名真的好像一支針那樣,肉質結實彈牙味道鮮甜可口。

針魚剌身

特盛鰻魚 $178
特盛鰻魚,鳗魚肉質細嫩肥美,沾滿微甜的醬汁,大口大口的放進口裏,滿足萬分。

牛舌唐掦

牛舌唐掦 $88
牛舌用了日本唐揚的方法制作,還是頭一次以這種方法食牛舌,一層薄薄的麵粉皮把牛舌的表面覆蓋,放入口中那牛脂的香味和牛舌的爽口彈牙實在一絕。

清酒煮蜆 $65
這個清酒煮蜆,蜆肉大大隻漲卜卜而且冇沙,再加上七味粉和清酒一起煮,味道微辛配上清甜的羅白把蜆的鮮味完全吸收。

茶碗蒸 $38
每次食日本菜到最後,我都會叫茶碗蒸來做結尾,這次也不例外,雖然只是茶碗蒸也見廚師功力,不但蛋味香濃而且香滑結實,加上冬菇的香味實在是完美的句號。
白子剌身
特上錦繡剌身
針魚剌身
牛舌唐掦
  • 針魚刺身
2018-03-08 226 瀏覽
幾個月前來過這間"鮨一日本料理",原來這幾天在20樓擴充營業又開多一層,可想而知他們的食物質素一定高才越開越多啦😆今天選擇高吧枱坐,望着廚師專注地炮製毎件食物,真是一件賞心樂事🤩鮨一沙律$128番茄味超級濃郁😋魚生切成一粒粒夠厚度很有質感,很欣賞他們的沙律汁,酸酸甜甜味道特別很醒胃👍🏻特上錦繡刺身(8款,各2切) $468一大盤的刺身上枱,先看見廚師盡顯刀工的技術,令食材更加精緻。刺身更加不能用墨筆來形容,新鮮到令你覺得置身在日本築地😋魚生厚切肥美,魚油滿布口腔,高級享受唔捨得盡快食晒😝甲羅燒 $98甲羅燒放了葱花,蟹膏和一隻生鵪鶉蛋,鵪鶉蛋拌着微微溫的甘香蟹膏,又香濃又滑口,還有酒味令蟹的鮮味更加提升👍🏻特盛鰻魚 $178巨型肥厚的鰻魚,食客過足口癮🤩一大啖放入口中,鰻魚肉多汁鮮嫩,加上陣陣香氣撲鼻的浦燒汁令人食指大動清酒煮蜆 $65看似一款簡單的菜式,卻吃到廚師一份堅持🤞🏻蜆不但一粒沙也沒有而且粒粒肥嘟嘟脹卜卜非常鮮味,蘿蔔爽甜蜆肉鮮嫩,最後飲到一啖湯都無剩👏🏻👏🏻茶碗蒸 $38熱騰騰材料豐富的茶碗蒸,令這頓晚餐有完美的句號😋

鮨一沙律$128

特上錦繡刺身八款

特上錦繡刺身(8款,各2切) $468

甲羅燒 $98

特盛鰻魚 $178

清酒煮蜆 $65

茶碗蒸 $38
熱騰騰材料豐富的茶碗蒸,令這頓晚餐有完美的句號😋
特上錦繡刺身八款
2018-03-06 3611 瀏覽
朋友大愛刺身海膽,見佢就快生日,所以呢日就同佢黎呢度食飯,預早同佢慶祝,等佢開心下啦既然朋友愛食刺身,我又想沙律....咁就一於要返個混有多種角切魚生既“鮨一沙律”HKd$128+10%做前菜開開胃先當中刺身份量相當多,而個蕃茄仲好甜好好食呀跟住就開始要滿足一下即將生日既朋友仔啦師傅推薦話依家既白子係時令食材好新鮮,咁就要一客“白子刺身”HKd$148+10%啦白子入口嫩滑香醇,完全唔會有任何腥味或怪味,加上特調既醬汁帶酸,食落唔膩仲好開胃添跟住我地再要左一份“活北寄貝”HKd$248+10%既刺身原隻北寄貝有男生既手掌咁大,加上師傅熟練又精巧既刀功,未食之下只睇賣相都經已好吸引食落就更是難忘,鮮爽而不韌,個種鮮甜既滋味,即使吞後亦久而不散既然要賀一賀朋友既生日,咁就豪啲要上一啲貴價既刺身,等佢食得開心又滿足啦先食“日本鮮帶子刺身”HKd$58+10%,肉厚嫩柔,味道清鮮而甜;而“珍寶牡丹蝦”HKd$88+10%就爽口甜鮮而個大拖羅就當然更加係無得輸啦入口即溶既感覺使人又愛又恨,魚脂既香濃在口腔久而不散話明朋友中意食海膽,咁就唔少得叫返啲海膽俾佢過下癮啦,不過朋友話佢之前已經食過呢度既

既然朋友愛食刺身,我又想沙律....

當中刺身份量相當多,而個蕃茄仲好甜好好食呀

跟住就開始要滿足一下即將生日既朋友仔啦

跟住我地再要左一份“活北寄貝”HKd$248+10%既刺身

而“珍寶牡丹蝦”HKd$88+10%就爽口甜鮮

而個大拖羅就當然更加係無得輸啦

入口即溶既感覺使人又愛又恨,魚脂既香濃在口腔久而不散

話明朋友中意食海膽,咁就唔少得叫返啲海膽俾佢過下癮啦,不過朋友話佢之前已經食過呢度既海膽丼,所以我就決定每人要一件“日本馬糞海膽手卷”HKd$178+10%

呢件海膽手卷實在係非一般既手卷

師傅即場係我地面前將店家既赤醋飯放喺脆身既紫菜上面,然後就擺上滿滿既海膽再即刻放在我地既手上

呢一件既海膽手卷係我暫時食過海膽份量最多既手卷,真係多到滿瀉咁滯,而當中既海膽新鮮味濃而香,回味無窮
實在係大滿足呢

食完咁多刺身之後,最後飲埋呢碗清甜足料既“清酒煮蜆”HKd$65+10%暖返個胃就岩岩好啦
午餐
慶祝紀念
生日
2018-03-01 112 瀏覽
之前聽聞過尖沙嘴有間好hit嘅日本菜,聞名不如見面,早排去食左餐完美嘅晚餐!鮨一沙律 ($128)以餐廳名為名嘅招牌沙律,賣點係日本番茄,鮮甜又juicy,仲有粒粒魚生同八爪魚,基本上每檯必點!清酒煮平貝 ($238)平貝呢種睇起來似扇貝嘅海產,係豪華嘅貝類之一。食落去嘅感覺同其他貝類刺身與別不同,味道同質感上更強烈,肉質較爽甜。以清酒煮過,更帶出個鮮香味!日本小長井生蠔 ($88/隻)差不多一隻手掌咁長,即叫即開,肉爽又夠Creamy!石鯛刺身($228)石鯛有「夢幻之魚」嘅稱號,肉質細緻鮮嫩,用來做刺身就最好不過! 而且以薄切,夾起上黎更睇到半透光嘅剌身,可見師傅刀功十分好。刺身味道就口感細膩帶少許煙靱。燒羊架 ($48/件)最後叫左份熱食,烤羊架味濃肉軟,外皮脆口帶香草香味,好食!

鮨一沙律 ($128)

清酒煮平貝 ($238)

日本小長井生蠔 ($88/隻)

差不多一隻手掌咁長,即叫即開,肉爽又夠Creamy!

石鯛刺身($228)

燒羊架 ($48/件)

最後叫左份熱食,烤羊架味濃肉軟,外皮脆口帶香草香味,好食!
  • 鮨一沙律
2018-03-01 129 瀏覽
過年前同老公去左尖沙咀區人氣高企嘅日本菜餐廳食飯:鮨一日本料理。晚上未夠6點就到,越夜越熱鬧,7點後近乎滿座。環境幾舒適。當晚豪豪地食左個特上錦繡刺身($468),共有8款不同刺身,每樣有兩件。本身愛好蝦刺身同海膽嘅我見到呢盤刺身簡直雙眼發光!每款都好新鮮,特別係我最鍾愛嘅蝦!我冒昧地問師傅可唔可以提供紫菜,佢一口答應!於是我地就可以自製紫菜包海膽刺身食,超鮮甜呢!另外店內名物有甲羅燒($98)預先整熱左,將攪渾嘅蛋黃同蟹膏,舖喺多士上面,實在難以抗拒!雜錦天婦羅($85)最後仲有呢個雜錦天婦羅,炸蝦同樣係賣飛佛,都幾彈牙架!

晚上未夠6點就到,越夜越熱鬧,7點後近乎滿座。

環境幾舒適。

本身愛好蝦刺身同海膽嘅我見到呢盤刺身簡直雙眼發光!

每款都好新鮮,特別係我最鍾愛嘅蝦!

我冒昧地問師傅可唔可以提供紫菜,佢一口答應!

於是我地就可以自製紫菜包海膽刺身食,超鮮甜呢!

另外店內名物有甲羅燒($98)

雜錦天婦羅($85)

最後仲有呢個雜錦天婦羅,炸蝦同樣係賣飛佛,都幾彈牙架!

2018-02-26 239 瀏覽
其實真心覺得食物質素幾好,魚生都新鮮海膽又足料,就食物嚟講價格係合理。但係服務就有待改善。喺點完嘢後等咗廿幾分鐘都無嘢食就追單,佢問返我”吓,你唔係已經埋咗單?”之後發現漏咗單,但係一句sorry都無。再點菜之後係繼續。。。等!睇住隔離檯一碟一碟咁上,等多十五分鐘都係無嘢食。我同女友講我D耐性已經所剩無幾,最多等多三分鐘。之後先聽到侍應問師傅可唔可以做咗我哋先,終於有得食。 張單嚟嘅時候有加10%小費,不過侍應由頭到尾都無道歉,仲好意思收小費?無嘅,一定無下次囉。
  • 千層海膽丼
2018-02-23 186 瀏覽
差!差!差!拖羅有宿味!廚師解釋原因係條魚唔夠油喎...池魚要薄切比厚切,無配酸汁,海膽飯話唔記得配紫菜比我地!我真係無言!廚師態度極差。不知所謂!我從來未食過咁差的日本料理。
2018-02-21 212 瀏覽
男友生日,所以決定跟他來到有名的鮨一嘗嘗他最愛的海膽❤鮨一沙律沙律的材料十分豐富,新鮮既沙律菜混合了多款魚生,醬汁酸酸甜甜,是道很開胃的前菜~活北寄貝與原條池魚刺身池魚刺身完全沒腥味,配合葱醬油,鮮味十足! 而我最愛的北寄貝,亦沒有令我失望,甘甜又爽脆,正!鯛魚奶湯魚湯看似平平無奇,怎料一喝,魚味和奶味非常濃郁,湯內材料豐富,喜出望外~日本馬糞海膽手卷最後不得不提鮨一最出名的海膽!雖然沒有吃到海膽飯,但這個日本馬糞海膽手卷足以讓我回味無窮~海膽滿佈整個手卷,多得差點滿瀉,味道比一般的海膽鮮甜,真的巧巧吃~整體黎講都好滿意,不過要番咁既質數,係會比其他日本料理貴,不過值得既!

男友生日,所以決定跟他來到有名的鮨一嘗嘗他最愛的海膽❤

活北寄貝與原條池魚刺身

鯛魚奶湯

日本馬糞海膽手卷

想食日本菜,知道呢道有間日本餐廳,聽聞好出名,朋友建議黎試下~唔想費神點菜,所以就叫咗兩個Omakase Set Dinner,等師傅安排,廚師拍板,畀到食客一種期待感,菜式會用上當季最當造嘅食材,不停送上各種刺身同壽司,大部分係刺身/壽司,無煑嘅菜式,所以唔洗擔心肥或油~首先有沙律。之後係壽司:特上十貫目。刺身拼盤:特上錦繡刺身。兩個人嘅分量,但都大大份,分量超多,數唔到咁大盤有幾多塊。刺身新鮮美味。

唔想費神點菜,所以就叫咗兩個Omakase Set Dinner,等師傅安排,廚師拍板,畀到食客一種期待感,菜式會用上當季最當造嘅食材,不停送上各種刺身壽司,大部分係刺身/壽司,無煑嘅菜式,所以唔洗擔心肥或油~

首先有沙律。
之後係壽司:特上十貫目。
刺身拼盤:特上錦繡刺身

2018-02-21 239 瀏覽
尖沙咀行街行開呢頭search下openrice,搵到呢間上榜日本餐廳食晚飯,地點超方便,所以黎試下。餐廳小小,超級滿坐,walk-in要等位,好彩我地系差不多九點去,所以都唔洗等太耐。點咗日本嘅Omakase"廚師拍板"式嘅套餐,大約每位八百蚊,侍應都有問下我地有乜唔食,之後會用時令嘅食材做菜式,但大部分都系刺身,無熟食,個餐包括咗前菜沙律,主菜主要系各種刺身同壽司,大部分系刺身同壽司,廚師不停切切切,都食咗個幾鐘。未試過系食刺身食到飽。餐廳位置方便,環境都唔錯,平日都滿座~

點咗日本嘅Omakase"廚師拍板"式嘅套餐,大約每位八百蚊,侍應都有問下我地有乜唔食,之後會用時令嘅食材做菜式,但大部分都系刺身,無熟食,個餐包括咗前菜沙律,主菜主要系各種刺身壽司,大部分系刺身壽司廚師不停切切切,都食咗個幾鐘。未試過系食刺身食到飽。

餐廳位置方便,環境都唔錯,平日都滿座~
2018-01-21
10 分鐘 (堂食)
好友生日,深知她愛吃日本菜,那就帶她到舊同事推介,位於尖沙咀厚福街的「鮨一」吃飯慶祝。 原本是到18樓吃的,可是當晚餐廳的食客實在太多,即使預約了都因為爆場而不能入座,幸 好,餐廳在20樓都設有分層,那就到樓上吃吧。 坐在壽司枱,可以清楚看到師傅泡製刺身及壽司,還能與師傅交通,感覺挺不錯。 鮨一沙律沙律份量極多,內裏材料豐富,中間放了大大個的溫室蕃茄,伴著左右就是不同的魚生,下層就是沙律菜,再放上要灑上脆卜卜的蟹籽來加強口感。蕃茄肉口感結實多汁,味道清新爽甜,而八瓜魚粒粒爽脆有咬口,帶子鮮甜,三文魚粒肥美,配合沙律醬汁,酸酸甜甜的非常醒胃。 石鯛師傅的刀功非常好,能夠將魚肉切得薄薄的,石鯛肉含有大量油脂,而且口感爽脆有彈性,味道鮮味,超讚。 鮨一日本厚岸蠔蠔身非常大隻及肥美,基本上長度差不多與手掌相約,生蠔口感滑溜溜,肉質creamy,蠔裙爽膽,配上微酸的自家製醬汁,既有提鮮效果,同時減輕蠔腥味道。 日本大蔥雞肉及雞軟骨 若以兩款串燒來說,個人較喜歡日本大蒽雞肉,雖然雞肉以串燒形式燒香,但雞肉口感超級嫩滑,帶有淡淡的焦香,而且肉汁豐富,配上日本大蒽,就可以減輕肉類的肥膩感覺。 日

好,餐廳在20樓都設有分層,那就到樓上吃吧。

坐在壽司枱,可以清楚看到師傅泡製刺身壽司,還能與師傅交通,感覺挺不錯。

石鯛

鮨一日本厚岸蠔

日本大蔥雞肉及雞軟骨

日本馬糞海膽手卷
手卷基本上得少量壽司飯,其他全都是海膽來,海膽色澤呈橙黃色,帶有重海鮮味,質感軟滑,口感滑溜,入口即溶,味道甘甜,配上爽脆的紫菜 , 滋味十足,餘悠長。

大拖羅手卷
拖羅其實是吞拿魚近腩位置,脂肪量多,所以口感鮮嫩而肥美,魚肉上帶有霜降雪花紋理,大大塊的以紫菜夾著來吃,入口時先是香脆,慢慢地會感到油香滿腔,入口即溶,很美味。

白子刺身
白子其實是鮟鱇魚的精巢,含有豐富營養,冬天會較肥美,口感滑溜綿密,又帶點微黏性,creamy 得來又豐腴,師傅用上酸醋來帶出白子本身的鮮味,推介。
2018-02-12