2018-01-15
最近愛上食日本野,一來健康唔油膩二來食出個鮮味,話說琴晚放工同老公傾開過, 跟手就帶左我去尖沙咀厚福街一所大廈18/F,開lift門就見企滿人,發現這店名係鮨一,老公原來已經訂左位,超感動又驚喜,原來真係食日本野架,雖然book左位可惜還是要等一會,實在好爆,因為店內的坐位一眼望晒。我同老公鐘意坐吧枱! 我鐘意睇住廚師整食物,好型的。G One Salad個人推介必食的,賣相靚色香味,簡簡單單已經好滿足因材料新鮮無比,日本蕃茄超甜多汁無腥味,好多蟹子,八爪魚,角切魚生,沙律菜就已經出色。日本厚岸蠔上枱時我誤以為美國蠔喎! 因為日本蠔size好少見咁大,真係孤陋寡聞,今次長知識,蠔身飽滿帶鹹海水味爽甜又帶點creamy, 好味喎! 粒螺同活北寄貝刺身北寄貝刺身好成日食,鐘意彈牙爽口但無乜味,不過食過活北寄貝刺身會好明顯食到鮮味同樣爽鮮甜有嚼頭。另外選左時令新鮮嘅粒螺刺身,質地口感都屬爽脆但味道偏淡些,食落同生鮑魚差不多。針魚刺身驚喜呀 原條起得6片睇色澤閃令令新鮮,還有配特別汁點食,真係好好味魚片屬實肉,酸甜汁加蔥粒好match❣ yummy 穴子壽司 穴子又叫星鰻,其實都係屬鰻魚其中一
G One Salad
日本厚岸蠔
粒螺同活北寄貝刺身
針魚刺身
穴子壽司
穴子又叫星鰻,其實都係屬鰻魚其中一種,質地比平時食嘅鰻魚實肉有彈性!用黎做壽司較有口感
日式味噌煮牛舌
食左咁多生冷野見到呢個熱辣辣出晒煙嘅煮物,引唔住即刻食舊牛舌先,厚切粒狀食落軟淋得黎有咬口,煮到味噌入晒落牛舌好惹味呀!大根(白蘿蔔) 都係入晒味還無渣添!