2017-03-02 331 瀏覽
朋友仔慶祝生日,有一定要去cafe 或者去食西餐去食中餐都係一個唔錯嘅提議早兩日同朋友仔慶祝生日,就約咗佢係係公司樓下一間中菜廳度食,通常中菜嘅套餐,都好少會二人餐,咁啱俾我發現依間有,所以就等佢收工一齊食坐低之後我哋即刻點左二人套餐 ($ 598)「冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花」將蟲草花用椒鹽炸過,感覺無炸九肚魚咁油膩食落仲好惹味,而涼瓜佢製法好特別,一啲都唔苦作為開胃既前菜一流「香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑」元貝外層煎到好香,入面煎至半熟咬落好軟身,好好味另一個就係窩粑,好似米通咁,上面再有鵝肝醬,極具貴氣「日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯」用茶壺來裝住湯及配料,再倒進功夫茶杯慢慢品嚐湯即使放耐左仲保到溫,用松茸及螺頭去煮過既湯,湯十分鮮甜,唔錯「燒汁安格斯牛粒」將牛粒同菇一齊炒牛粒肉質結質且入味菇亦都煮得好入味「鮮魚湯野菌浸菜苗」菜一啲都唔韌,吸收左湯之後更加鮮甜,較鍾意食清淡既我地,依個菜好岩我地「健康紅米珍珠雞」賣相好似砵仔糕,用紅米加係糯米入面感覺更健康,唔算濃味餡料適中份量,女生食剛剛好「夏威夷木瓜奶凍」木瓜好甜上面仲有奶凍,味道都幾夾整體成個二人餐比較適合女生食,因為夠養顏滋補,份量
朋友仔慶祝生日,有一定要去cafe 或者去食西餐
去食中餐都係一個唔錯嘅提議
坐低之後我哋即刻點左二人套餐 ($ 598)
「冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花」
將蟲草花用椒鹽炸過,感覺無炸九肚魚咁油膩
食落仲好惹味,而涼瓜佢製法好特別,一啲都唔苦
作為開胃既前菜一流
「香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑」
元貝外層煎到好香,入面煎至半熟
咬落好軟身,好好味
另一個就係窩粑,好似米通咁,上面再有鵝肝醬,極具貴氣
「日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯」
用茶壺來裝住湯及配料,再倒進功夫茶杯慢慢品嚐
「燒汁安格斯牛粒」
將牛粒同菇一齊炒
牛粒肉質結質且入味
菇亦都煮得好入味
「鮮魚湯野菌浸菜苗」
菜一啲都唔韌,吸收左湯之後
更加鮮甜,較鍾意食清淡既我地,依個菜好岩我地
「健康紅米珍珠雞」
賣相好似砵仔糕,用紅米加係糯米入面
感覺更健康,唔算濃味餡料適中份量,女生食剛剛好
「夏威夷木瓜奶凍」
木瓜好甜上面仲有奶凍,味道都幾夾

整體成個二人餐比較適合女生食,因為夠養顏滋補,份量都係比較養生嘅份量,唔會過飽,如果男生食既話,要再點多少少菜色會較好
2017-02-28
2017-02-28 341 瀏覽
今晚黎人流較少的中港城晚餐,附近的食店都較少人,除了唔使等位,仲可以靜靜地享受晚餐,今晚也較少人,感覺幾高尚舒適。由於不想苦惱點菜的選擇,所以揀了晚市套餐,呢個「二人世界」有五道菜,一個湯及甜品,都幾豐富,而且菜式食材較健康。估唔到點菜不久,很快就上菜,店員仲溫馨提示,湯要襯熱飲,而且我覺得個茶壺湯幾特別。冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花涼瓜酸酸甜甜,一點都不苦澀,食完有點回甘,冰涼有助消膩,加上食完熱氣食物,涼瓜正好去熱毒。估唔到蟲草花用酥炸煮法,加上椒鹽調味,非常惹味香口,食法有新鮮感,好好味。日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯,好別緻的感覺,燉湯用茶壺裝,感覺似飲功夫茶,但其實係好香菇菌味的燉湯,而且有螺肉既鮮味,飲落仲好甜。湯料也好足,有螺肉、姬松茸、瘦肉等等,螺肉軟腍仲有鮮甜味。香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑帶子有珍寶size,大大粒嫩滑,雖然唔算鮮,但也不會腥。反而個窩粑幾鬆脆,但就無鵝肝味,不過有好濃松露香同野菌碎,如果多點醬汁會更好。燒汁安格斯牛粒,牛味濃郁有彈性,肉質柔軟有𡁻口,燒汁味道幾濃,仲有厚切雞脾菇,吸哂肉味同牛脂,食落唔膩又健康。鮮魚湯野菌浸菜苗,魚湯清而甜,白菜仔無渣嫩口,仲有
椒鹽蟲草花
日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯
湯料也好足,有螺肉、姬松茸、瘦肉等等,螺肉軟腍仲有鮮甜味。
香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑
帶子有珍寶size,大大粒嫩滑,雖然唔算鮮,但也不會腥。
鮮魚湯野菌浸菜苗
鮮魚湯野菌浸菜苗,魚湯清而甜,白菜仔無渣嫩口,仲有好多雜菌,吸埋魚湯很正。
健康紅米珍珠雞
仲有健康紅米珍珠雞,唔怕唔夠飽啦
糯米有點紅米混入,除了夠健康,仲多份咬感,內餡有雞肉粒,簡單飽肚。
夏威夷木瓜奶凍
夏威夷木瓜奶凍,木瓜完熟好清甜,反而奶凍平平無奇,奶味也不突出,雖然綠色,但食不出奶凍的味。
題外話/補充資料: 套餐免茶芥,免加一
2017-02-26
燒汁安格斯牛粒
今次同honey來二人世界,真係食咗個餐叫二人世界!包左茶位同埋+1服務費。最尾埋單$600。選擇就飲蕎麥茶,原來係用茶包,好似幾矜貴。Set menu 二人世界: ($ 598)冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花涼瓜係我心目中一定係好苦,但係今次竟然係酸酸地而且好脆。應該唔係苦瓜!蟲草花都好得意,裏面一條條橙色嘅蟲草花,出面椒鹽鹹香十足而且夠香口。日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯好似功夫茶嘅形式上,裏面落足料。味道好香而且冇味精嘅味道,雖然等左好耐但係味道亦清新,總共大約係一碗多少少嘅份量。香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑日本刺身元貝大大粒,裏面就係刺身認識但係出面就經過煎嘅步驟,所以外脆內軟。中間就有小小沙律菜,另外一邊類似米通,表面有鵝肝醬同埋黑松露醬,所以除咗口感香脆之餘味道都好香濃啊!燒汁安格斯牛粒安格斯牛柳粒非常Juicy,旁邊亦都有好多雞髀菇,個樣好似安格斯。最重要係好有鑊氣。鮮魚湯野菌浸菜苗啲菜苗甜甜地,仲有啲炒過的菇,完全唔Dry,完全同想像中唔同,好味得多!健康紅米珍珠雞主要都係食吓飯,裏面就係珍珠雞嘅味道,就咁睇外面好似只係一個飯團,不過都好得意~夏威夷木瓜奶凍原來就係南瓜上面有啲綠茶奶
選擇就飲蕎麥茶,原來係用茶包,好似幾矜貴。

Set menu 二人世界: ($ 598)

健康紅米珍珠雞

夏威夷木瓜奶凍原來就係南瓜上面有啲綠茶奶凍,個樣剛剛好,顏色好似都襯得幾靚!
木瓜都幾甜,反而表面嘅奶凍就冇咩味啦。
2017-02-25
2017-02-26 115 瀏覽
同女朋友去食餐飯,雖然我唔係特別鍾意食中菜,但係女朋友就好鍾意食中菜。今晚係尖沙咀行完海港城之後去附近一間酒樓食飯,其實都算係高級中菜,中港城第五座平台。餐牌選擇其實都好多,不過可惜我哋得兩個人只能夠選擇幾款食品分享。 金柚手撕片皮雞 半隻$268成個最得意嘅就係雖然佢底部係用咗碌柚,但係個皮的確係片皮雞,裏面啲雞肉又唔會好油膩,清清地好啱feel。酸酸地,中和左鹹香,食起嚟更有鮮味,另外外皮香脆鹹味適中。裏面嘅手撕雞基本上冇骨,食起嚟方便特別適合懶人。安格斯牛肉雜菌燜伊面$128安格斯牛肉每片的紋理分明,口感特別鬆化有牛味。而且切片的厚薄適中,同平時喺酒樓食嗰啲相差得很遠。有好多唔同款式嘅雜菌都沾滿了牛油香味,食落去比較豐盈而且味道蛟龍。伊面炆得夠稔,處理不錯。魚香茄子煲$108魚香茄子煲特別講究味道香濃和鹹香的香氣,裏面的茄子有點爽口而且油香十足,肉碎香氣十足,可以像我一樣配上伊面,或者叫碗白飯$12也可以。茶位每位$18 ,我哋就選擇左蕎麥茶,特別消膩解濟。

金柚手撕片皮雞 半隻$268
安格斯牛肉雜菌燜伊面$128
魚香茄子煲$108

茶位每位$18 ,我哋就選擇左蕎麥茶,特別消膩解濟。
2017-02-26 88 瀏覽
朋友o係尖沙咀返工,話原來中港城上面有好多嘢食,跟佢去揾食2個人食中菜最難叫餸,見佢有二人套餐,就要二人套餐,唔使煩~ 日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯 真係用個茶壺上,配埋個功夫茶杯湯好清,一 d 都唔油,望落好足料有好大塊螺頭片,好香姬松茸味第一次飲有瑪卡o既湯 (聽聞瑪卡好補,好適合男士飲,哈哈)湯超滋補! 必飲!!!冰話梅涼瓜拼椒鹽蟲草花涼瓜爽脆,咬落去好 juicy, 好勁話梅汁,令涼瓜無咁苦第一次食炸o既蟲草花,幾得意香煎日本元貝拼鵝肝醬鍋巴帶子好大隻,煎成半生熟鵝肝醬拼鍋巴,味道ok 夾,唔算膩燒汁安格斯牛粒牛柳粒好有肉味,送飯一流鮮魚湯野菌浸菜苗食完d濃味嘢,清清啲食返碟菜~ 啲湯好鮮甜健康紅米珍珠雞夏威夷木瓜奶凍好濃牛奶味,配木瓜,一個清清地o既甜品
朋友o係尖沙咀返工,話原來中港城上面有好多嘢食,跟佢去揾食

日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯
真係用個茶壺上,配埋個功夫茶杯
湯好清,一 d 都唔油,望落好足料

有好大塊螺頭片,好香姬松茸味

第一次飲有瑪卡o既湯 (聽聞瑪卡好補,好適合男士飲,哈哈)
湯超滋補! 必飲!!!
冰話梅涼瓜拼椒鹽蟲草花

涼瓜爽脆,咬落去好 juicy, 好勁話梅汁,令涼瓜無咁苦

第一次食炸o既蟲草花,幾得意
香煎日本元貝拼鵝肝醬鍋巴
帶子好大隻,煎成半生熟
鵝肝醬拼鍋巴,味道ok 夾,唔算膩
燒汁安格斯牛粒

牛柳粒好有肉味,送飯一流
鮮魚湯野菌浸菜苗

食完d濃味嘢,清清啲食返碟菜~ 啲湯好鮮甜
夏威夷木瓜奶凍
好濃牛奶味,配木瓜,一個清清地o既甜品
2017-02-11
  • 日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯
2017-02-25 103 瀏覽
同朋友想食中菜,就尼到中港城ge 呢一間試一試。叫左個二人餐冰梅涼瓜拼蟲草花 - 好特別的前菜,蟲草花係炸過,好特別但又好好食,食下食下就食左好多,而涼瓜係好爽脆加左梅汁酸酸地好開胃。煎元貝鵝肝醬窩粑 - 一人一碟唔洗爭,賣相精美 元貝煎得好香又大隻,一啖食哂個種滿足感真係好不得了。窩粑炸到香脆,推介。姬松茸燉螺頭湯 - 好足料,個湯好濃好好飲,唔係咪精湯呢嫁,用料姬松茸螺頭、豬肉粒。燒汁安格斯粒 - 係用安格斯牛肉,連菇粒同雜椒炒,好惹味。鮮魚湯野菌浸白菜 - 精髓在於個魚湯!沒有味精的, 白菜加魚湯一齊食,份外好食。木瓜奶涷 - 好特別的甜品,賣相已經加唔少分,味道清新,感覺食左生果唔係食甜品,比較健康。紅米珍珠雞- 份量唔大,但因為係最尾一個菜所以其實都飽,有紅米,菇,肉碎好好食。
同朋友想食中菜,就尼到中港城ge 呢一間試一試。
叫左個二人餐

燒汁安格斯粒 - 係用安格斯牛肉,連菇粒同雜椒炒,好惹味。

2017-02-24 119 瀏覽
今日咁凍友人提議到中港城盈翠軒食中菜暖下身。冰梅涼瓜椒鹽松草花:第一次食香炸的松草花。食落非常脆口,有著陣陣的蟲草花香,加上苦瓜用上話梅製作,食落非常酸酸甜甜。姬松茸瑪卡螺頭湯:肥媽之前教落男人食瑪卡可以狀陽,而女人食就可以補陰,飲完非常清新,唔會太肥,螺肉非常彈牙,絕對要一試。安格斯牛柳粒:牛肉非常彈牙,非常解嫩,瑪愧係美國安格斯貨式,加上唔會太老,師傅炒功一絕。高湯大生翅:食落非常彈牙,每條魚翅都非常粗身,加上濃郁的高湯,令到魚翅非常入咪可口,加再加上金華火腿弄製,咸香味道濃郁。總括來說,這裡菜式新穎,絕對對食物有要求既朋友一試。
今日咁凍友人提議到中港城盈翠軒食中菜暖下身。

總括來說,這裡菜式新穎,絕對對食物有要求既朋友一試。
2017-02-24
今晚家中有人生日, 媽咪早就着我要早早訂枱 想到在中港城上蓋功夫點心旁有間地方不錯的中餐廳 - 盈翠軒 地方好像蠻骨子有氣派 所以生日飯就選這間吧~ 地方便利, 正正在中港城上面, 吃完後回家挺方便, 而且酒樓地方闊落, 有電視看不會太悶.. 不過不知什麼原因,平日都沒什麼食客,只有幾枱 所以坐得很舒服~ 坐下後, 帶大陸口音的女侍應就來為我們泡茶 不過泡完一次後, 喝光了茶打開茶壼蓋想翻水的時候 幾位女侍應就算沒事做見到都沒有主動為我們再翻水 (大約等了一小時終於加水了!!!!好開心) 服務不算太周到...(想想吓不知我們是否叫了這個二人套餐) 因為這套餐是免加一, 茶和芥的, 不需另付服務費當然服務當然較少... 好了, 談談食物吧, 首先是冰梅涼瓜拼椒鹽虫草花 食物倒是不錯的真心說, 涼瓜入口不算苦有帶甘的酸味,而且入口冰涼非常開胃;椒鹽虫草花入口香脆, 熱辣辣上好好味! 上菜節奏明快, 很快上了燉湯-姬松茸瑪卡螺頭茶壺湯~ 賣相別緻, 燉湯以火烘着上, 暖暖的更易入口 而且還會付上一個茶杯, 喝時直接倒在茶杯上喝就可以 燉湯落足料, 湯渣很多, 有豬肉, 紅棗, 瑪
今晚家中有人生日, 媽咪早就着我要早早訂枱

想到在中港城上蓋功夫點心旁有間地方不錯的中餐廳 - 盈翠軒

地方好像蠻骨子有氣派

所以生日飯就選這間吧~

地方便利, 正正在中港城上面, 吃完後回家挺方便,

而且酒樓地方闊落, 有電視看不會太悶..

不過不知什麼原因,平日都沒什麼食客,只有幾枱

所以坐得很舒服~

坐下後, 帶大陸口音的女侍應就來為我們泡茶

不過泡完一次後, 喝光了茶打開茶壼蓋想翻水的時候

幾位女侍應就算沒事做見到都沒有主動為我們再翻水

(大約等了一小時終於加水了!!!!好開心)

服務不算太周到...(想想吓不知我們是否叫了這個二人套餐)

好了, 談談食物吧, 首先是冰梅涼瓜拼椒鹽虫草花

上菜節奏明快, 很快上了燉湯-姬松茸瑪卡螺頭茶壺湯~

賣相別緻, 燉湯以火烘着上, 暖暖的更易入口

而且還會付上一個茶杯, 喝時直接倒在茶杯上喝就可以

燉湯落足料, 湯渣很多, 有豬肉, 紅棗, 瑪卡等等, 香味誘人, 味道清甜順和, 是很有水準的燉湯!

來到前菜 - 香煎日本元貝鵝肝醬窩巴

一菜三件, 份量十足, 而且二人餐是會上二份的

即是每位客人都可以分別嚐到這3個項目~

日本元貝很入口, 咬下去爽口彈牙, 啖啖肉非常鮮甜

鵝肝醬窩巴 - 窩巴卜卜脆, 不過最出色的還是鵝肝醬

香味濃郁, 真的令人無法抗拒,

入口味道亦夠香濃, 是令人回味萬分的點心~

魚湯野菌浸時蔬- 魚湯香甜, 滿滿的浸在白菜底內, 令到白菜充滿魚湯鮮香味道!!上面鋪上不同的菇, 菇菇亦吸收了魚湯的甜, 清清地用來送飯一流~

健康紅米珍珠雞 - 紅米不硬很煙韌, 入面釀了雞粒, 調味做得不錯, 不過太咸, 味精感覺不錯卻惹味十足! (題外話, 大x樂的早餐珍珠雞真心咸到想吐><")

接着是燒汁安格斯牛仔粒- 牛仔粒出奇地淋, 一點都不老, 咬完都可以直吞下肚, 完全無渣, 再加上燒汁, 很好吃! 旁邊是豆干粒, 亦一樣吸收了燒汁的甜香味, 用來佐飯一流!

這餐飯算是完了.....

ps 吃完這菜後, 理應是上甜品, 但奇蹟地失了踪!! 為什麼呢? 我們當天是掛着談天說地, 吃完主菜後忘了甜品...不過這個應是酒家問題吧, 顧客不提餐廳都理應上菜~(套餐部份是有甜品的)

但是當晚侍應完全沒有上給我們, 我們說埋單, 他們亦沒有主動提出上甜品, 而且其它散叫部份, 他們亦說要收回茶. 芥, 加一, 但我發覺枱上沒有花生醬油等芥部份, 何來散餐部份要付芥呢?再加上付款途中出了少許問題,侍應突然不認剛才確認了的部份,立即變面堅持沒說過, 我們除了表示無奈外, 還可怎樣呢?

服務問題還望餐廳多加留意, 食物出色但不能給顧客滿意的服務, 又怎能留住客呢?

盈翠軒

尖沙咀廣東道33號中港城第五座平台樓層1-3號舖

T: 3709 2288
2017-02-01
1 分鐘 (堂食)
2017-02-23 97 瀏覽
今日和老婆往中港城盈翠軒食晚餐。我們點了燉水鴨湯, 脆皮安格斯牛柳粒、杞子花膠浸時蔬、粟米汁黑松露釀竹笙和魚湯龍疐班粒稻庭烏冬。我們點了玄米茶好有茶香味, 有回甘;水鴨湯賣相一流, 有紫砂茶壺盛載, 湯好濃藥材味和水鴨味, 水鴨肉質均勻, 湯入面有石斛, 瑪卡等藥材, 美味的湯;脆皮安格斯牛柳粒,脆皮好脆, 牛柳粒入口即熔, 好好食的小食;杞子花膠浸時蔬, 湯底是濃濃魚湯, 好清甜, 白菜好爽口, 花膠浸滿湯食出淡淡鮮魚湯味, 加上杞子伴碟, 整個菜式食落有豐口感;粟米黑松露釀竹笙, 賣相好靚, 粟米獻汁好鮮甜, 菜心好爽口, 竹笙釀了黑松露, 食落有濃濃黑松露香味, 配上粟米湯一同食, 食落好有層次, 味道剛剛好, 不會太鹹!;最後我們點魚湯龍疐班粒稻庭烏冬, 一上桌好大碟, 龍疐每一件都大塊, 肉質好鮮甜, 魚湯好夠濃, 配上新鮮翠玉瓜和菇, 食落好爽胸鮮甜。餐廳食物賣相一流, 食物菜式好健康, 環境好舒適, 猶如吃了一頓健康養生晚膳。

脆皮安格斯牛柳粒
燉水鴨湯
粟米汁黑松露釀竹笙
杞子花膠浸時蔬
魚湯龍疐班粒稻庭烏冬
2017-02-22
朋友轉了新工,這天放工後就來到尖沙咀接放工,吃飯兼談近況,平日我是很少到中港城,沒想到中庭會有這麼多餐廳,而這天我們掙扎了好一會,最後因為朋友愛茗茶,只好放棄泰國菜,選擇吃中餐。這間盈翠軒我也是第一次來幫襯,晚市人客不多,所以不用等位就可以直接內進,坐下後,職員很快就我們送上熱茶,不過在喝茶的時候,朋友眉頭皺了,原來我們點的是香片,但待應卻把普洱送上來,由於不想浪費,只好硬著喝。先點燉湯燉湯,秘魯瑪卡、石斛、北茋燉水鴨湯,燉湯以茶壺形式送上,感覺挺特別,不過,細看下才發現茶壺下沒有放蠟燭,所以燉湯容易放涼。燉湯味道清甜醇厚,感覺好像燉了好一段時間,可惜份量偏少,有點不夠喉。朋友愛吃素菜,所以點了竹笙野菌素羹,羹內放了大量集菌、竹笙、紅蘿蔔、蔬菜粒,口感既爽口又豐富。香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑,沒想到在中菜庭也有這麼fusion的菜式,鵝肝醬窩粑味道超讚,除了口感香脆惹味,鵝肝醬味道濃郁,而日本元貝厚身而彈牙,非常鮮味。 先不談味道,這個裝著黑木耳銀杏米龍躉球的白色碟子,外型有點像醫院用的兜子,內裏還裝了魚湯(液體),實在令我有點倒胃。龍躉球的口感細滑,肉質鮮嫰,感覺非常新鮮,配上鮮百合、

龍躉球的口感細滑,肉質鮮嫰,感覺非常新鮮,配上鮮百合、黑木耳、銀杏及杞子來煮,令口感份外豐富,不過,白色的魚湯汁就鹹了一點點。
咕嚕素蝦球的碟子挺精緻,令菜式生色不少,醬汁調得不錯,酸酸甜甜,非常醒胃,不過,素蝦球的粉感很重,而且口感淋淡的,一點都不香脆,試過便算。
題外話/補充資料: 外出吃飯,食物質素固然重要,但最重要就是盡興,個人認為這間酒家的服務態度一般,待應只掛著與熟客閒聊,即使茶壺蓋打開了接近45分鐘,竟然沒有待應主動為我們番水,眼見待應與國內旅客操著流利國語時,聲浪大,態度亦不和善,真的希望店長能多加留意,多多參加劉華的廣告吧~
2017-02-21
2017-02-22 169 瀏覽
這家廣東道的中菜做團購,看過網上的食評,大部份都是打OK,加上價格合理,所以購買。今晚就跟朋友在此晚餐。就座後,以鐡觀音淥過餐具後,職員很快就呈上各款美食。冷熱小食各一欖菜拌蓮藕片 爽脆蓮藕片,清新的小食。雞軟骨 剛炸起的雞軟骨,又香又脆,要小心燙口。 剛好看到職員捧著几碟雞軟骨,一碟放在這枱,另外几碟送到不同客人。黑松露蛋炒元貝 炒蛋上的黑點密麻麻,黑松露份量十足。炒蛋滑,元貝更滑。魚湯杞子木耳時蔬露筍醬汁牛肋骨 牛肋骨很腍身,達至入口即化。柚皮扣鵝掌鵝掌不太腍身,而柚皮帶有微微的酸味,最後放棄柚皮了。花膠海皇羹已切絲的花膠,質感不太厚。但羹內有絲絲蟹肉及蝦肉粒,讓海皇羹,更有口感。蝦醬櫻花蝦炒飯蝦醬濃度適中,嚐炒飯後,無需要大量飲水冷熱甜品  馬拉糕 印象中團購好似表示這是班蘭味,但個人覺得跟一般馬拉糕没有分別。 抹茶意式奶凍 當晚有幾枱客人都是享用團購餐。而餐廳上菜超快,前一道菜還未消滅,其他食物也一拼呈上,把餐枱都排得滿滿了。

今晚就跟朋友在此晚餐。
就座後,以鐡觀音淥過餐具後,職員很快就呈上各款美食。

冷熱小食各一
欖菜拌蓮藕片
爽脆蓮藕片,清新的小食。
欖菜拌蓮藕片
雞軟骨
剛炸起的雞軟骨
剛炸起的雞軟骨

剛炸起的雞軟骨,又香又脆,要小心燙口。

黑松露蛋炒元貝
黑松露蛋炒元貝

炒蛋上的黑點密麻麻,黑松露份量十足。

炒蛋滑,元貝更滑。
魚湯杞子木耳時蔬
魚湯杞子木耳時蔬
露筍醬汁牛肋骨
牛肋骨很腍身,達至入口即化。
柚皮扣鵝掌
鵝掌不太腍身,而柚皮帶有微微的酸味,最後放棄柚皮了。

花膠海皇羹
已切絲的花膠,質感不太厚。

但羹內有絲絲蟹肉及蝦肉粒,讓海皇羹,更有口感。

蝦醬櫻花蝦炒飯
蝦醬濃度適中,嚐炒飯後,無需要大量飲水

冷熱甜品
馬拉糕
馬拉糕
印象中團購好似表示這是班蘭味,

但個人覺得跟一般馬拉糕没有分別。

抹茶意式奶凍
抹茶意式奶凍
當晚有幾枱客人都是享用團購餐。

用餐優惠
團購
2017-02-21 115 瀏覽
早幾天到了尖沙咀閒逛,還找了一間中式的餐廳做晚餐,餐廳非常體貼,有一份二人世界的餐單,減少了我選擇困難的煩惱。冰梅涼瓜拼椒鹽蟲草花這個最合我口味,椒鹽蟲草花炸得很鬆脆可口,配上醃製的涼瓜,滿苦的,但兩者的味道很配合。日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯一個茶壺,一個小碗,想喝才盛,保持溫度,湯頭滿濃,滿好喝的。香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑元貝煎得很出色,外脆內軟的口感,豐富了味蕾。燒牛肉安格斯牛粒吸收了牛肉汁的菇粒,味道提昇了不少,牛肉的味道足夠,但個人覺得鹹了一點。健康紅米珍珠雞加了紅米的珍珠雞,內有肉碎,整體也不太油膩,健康之選。夏威夷木瓜奶凍木瓜的味道蠻濃,不會過甜,感覺和感覺都蠻清新。
冰梅涼瓜拼椒鹽蟲草花
日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯
香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑
元貝煎得很出色,外脆內軟的口感,豐富了味蕾。
燒牛肉安格斯牛粒
健康紅米珍珠雞
加了紅米的珍珠雞,內有肉碎,整體也不太油膩,健康之選。
夏威夷木瓜奶凍
木瓜的味道蠻濃,不會過甜,感覺和感覺都蠻清新。
2017-02-21 283 瀏覽
第一次黎呢到食飯佢有套餐$598/兩位,又有湯又有幾個菜,好似都幾抵所以就決定試下喇冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花涼瓜可能用梅醃過,所以食落唔會太苦爽爽脆脆,用黎做前菜都幾清新但蟲草花本身就已經細條仲要拎去炸,炸完其實得番D粉,麻麻地日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯燉湯用茶壼裝住又幾精緻而且用料夠足,所以啖湯好甜,唔錯香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑日本元貝味道鮮甜,亦無煎得過火配埋脆脆窩粑食,口感上係幾有衝擊不過份量真係有D少燒汁安格斯牛粒牛粒唔會老唔會韌而且牛味都幾重個燒汁又夠惹味,用黎送飯一流鮮魚湯野菌浸菜苗魚湯唔重味精已經收貨菜苗都好嫩,加上仲有D雜菇,唔錯健康紅米珍珠雞呢隻珍珠雞好似有D奇怪 (哈哈)可能用左紅米既關係,食落有少少乾個人就唔太鍾意夏威夷木瓜奶凍哈哈 一望果時覺得有D似皮蛋但食落幾好,奶味好重最重要係唔會太甜OVERALL唔算好有驚喜某D菜都仲有進步空間不過服務好週到,又坐得幾舒服或者下次黎可以試下自己點菜
第一次黎呢到食飯

佢有套餐$598/兩位,又有湯又有幾個菜,好似都幾抵

所以就決定試下喇
冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花
涼瓜可能用梅醃過,所以食落唔會太苦

爽爽脆脆,用黎做前菜都幾清新

但蟲草花本身就已經細條

仲要拎去炸,炸完其實得番D粉,麻麻地
燉湯用茶壼裝住又幾精緻

而且用料夠足,所以啖湯好甜,唔錯
香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑
日本元貝味道鮮甜,亦無煎得過火

配埋脆脆窩粑食,口感上係幾有衝擊

不過份量真係有D少
牛粒唔會老唔會韌

而且牛味都幾重

個燒汁又夠惹味,用黎送飯一流
魚湯唔重味精已經收貨

菜苗都好嫩,加上仲有D雜菇,唔錯
健康紅米珍珠雞
呢隻珍珠雞好似有D奇怪 (哈哈)

可能用左紅米既關係,食落有少少乾

個人就唔太鍾意
哈哈 一望果時覺得有D似皮蛋

但食落幾好,奶味好重

最重要係唔會太甜

OVERALL唔算好有驚喜

某D菜都仲有進步空間

不過服務好週到,又坐得幾舒服

或者下次黎可以試下自己點菜
今個假期同家人去左澳門玩 我地上船前食左哩間中菜 個個食完都表示讚好 點心同小菜都好食先講點心款式頗多 點心價錢由十幾至二十幾蚊不等 喺尖沙咀黎講都算合理價錢 蝦餃爽口大粒 燒賣配黑松露好香好味哩盅係花膠竹笙灌湯餃 個湯底好鮮甜 有埋花膠食都好足料 唔錯!蒸腸粉入面包住炸腐皮同大蝦 淋上醬油真係好食!腸粉皮薄同滑 包住脆香腐皮一滑一脆口感好豐富哩個小菜叫香煎百花龍躉扒 估唔到魚肉下面夾有蝦滑 整個配搭得好好!哩碟燒鵝肉厚多汁 店員話係新鮮燒好 目測好多枱都點左哩道 應該係哩間酒樓既招牌菜中式茶壺倒出黎既咪以為係茶呀其實係哩度既特色燉湯 哩壺係姬松茸螺頭湯 味道清甜足料 夠晒火候呀!

中式茶壺倒出黎既咪以為係茶呀
午餐
2017-02-20 108 瀏覽
今晚舊同事飯聚,相約反喺舊公司嘅中港城。盈翠軒係一間粵式中菜廳,位於中港城平枱位,都容易揾。一般嘅酒樓格局,勝在場地闊,座位舒適。可能商厦關係星期日晚都唔太多人。落單同事超推介菜色----金柚手撕片皮雞外皮同當紅炸子雞一樣,香脆,皮薄如紙,但咬落雞油從薄皮中浸出,好味×100。而內裹雞肉拆撕同金柚混合成手撕雞,放在皮下,另一種清新感。點菜時,女經理話有明爐燒鵝出爐,問我們試唔試,我們就要咗個例牌嚟試,燒得皮薄肉嫩,肉汁油香由存,特別一提呢度嘅酸梅醬,唔係一般燒腊檔,水水又死甜,師傅自己調製,濃淡適中,當中梅香同燒鵝互相影襯。醬汁牛肋骨---每位上菜,一份有四件肉,食落好似肮腩,肉,脂,根層次感豐富,唯獨牛的肉香味唔夠。清蒸班頭腩---火喉岩岩好,但上菜太快,所以食到中段,魚已變涼。瑤柱蟹肉薄餅煎飯----都係大廚推介,好考功夫的菜色,要慢火,將飯倆邊煎香。加上松子添加咗口感,又無想像中油膩
落單同事超推介菜色----金柚手撕片皮雞