2017-02-20 456 瀏覽
我們這個不賭錢家族剛剛過大海怒吃了兩天一夜,晚上回到香港依然繼續吃。就在中港城下船後,走到平台覓食。這裡點心,西餐,日本餐,中菜也有,爸爸鐵定要吃中菜,於是就在盈翠軒品嚐了一頓美味晚餐,為今趟小小美食之旅畫上完美句號。明爐燒鵝(例) $138本來我們點的是侍應推介的可樂碌鵝,可是上枱的變成了普通燒鵝,見到燒得咁靚,而且是脾位,無所謂吧,照食外皮脆卜卜,肉質札實,多汁,必定是新鮮出爐,就是肥膏略多~估計酸梅醬也是店家自調,顏色與平時的不樣,味道特別香濃,與燒鵝真是絕配。醬汁牛肋骨 $48還以為一份很少,點了4份每人一份,原來一客有4片,還滿大件及厚身..牛肋骨肉入口鬆化,油脂豐富,基本上是入口半溶狀態,十分邪惡..牛味也夠,雖說好吃不過吃兩件就感膩,建議2人share一份剛剛好~瑤柱蟹肉薄餅飯 $138把飯壓平至薄餅狀再慢慢煎至兩面香,類似兩面黃的東西。可以輕易切開一件件而不會散開,底面面香脆可口,中間米飯軟硬適中,不黏也不乾,米飯中混入了松子令其更香更脆,蟹肉及瑤柱量不多,但整體來說味道好好,大推金柚手撕片皮雞 $268 (半隻)以炸子雞片皮後,把雞肉撕成一絲絲,與金柚肉及酸酸甜甜的金
明爐燒鵝(例) $138

醬汁牛肋骨 $48
瑤柱蟹肉薄餅飯 $138
把飯壓平至薄餅狀再慢慢煎至兩面香,類似兩面黃的東西。
金柚手撕片皮雞 $268 (半隻)
以炸子雞片皮後,把雞肉撕成一絲絲,與金柚肉及酸酸甜甜的金柚汁混合,上面鋪上脆卜卜的雞皮,組合清新,味道不重,也不會感膩
最係還有甜品綠豆沙奉送。加入了臭草去烹煮,味道清甜,不會水浠浠,連附送的糖水也有誠意,值得一讚
2017-02-20 225 瀏覽
今次喺尖沙咀中港城盈翠軒點咗6樣嘢(包括: 1. 蕎麥茶 2. 日本姬松茸、秘魯瑪卡燉螺頭湯 3. 冰梅涼瓜拼椒鹽蟲草花 4. 紅蘋脆米蝦球配柚子汁 5. 香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑 6. 盈翠軒可樂碌鵝)先要說說這一家粵菜是以fusion菜作招來,所以價錢與份量相對是否值得會見仁見智1. 蕎麥茶為何我會把茶也列出來為我所點的其中一項呢?原因很簡單,既然這家粵菜食府是以fusion為主,我當然要把值得一提的fusion嘢跟大家分享,這個蕎麥茶入口甘香,由始至終已沖泡了幾壺水仍然沒有被沖淡,而且非常消滯解渴。值得推介👍2. 日本姬松茸、秘魯瑪卡燉螺頭湯呢個湯以中式茶壺盛載上台,用小茶杯來喝頗為特色,湯也清甜可口,唯獨份量就會少了點。3. 冰梅涼瓜拼椒鹽蟲草花這個菜在餐牌上是沒有的,只有單一的冰梅涼瓜,拼上椒鹽蟲草花祗會在(二人世界)餐單上出現。涼瓜是以醃酸菜的方式來製成,入口酸甜爽脆再配上香脆可口的椒鹽蟲草花,真的要給它一個like啊!👍4. 紅蘋脆米蝦球配柚子汁 及5. 香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑這兩個菜可以一并來談,因為都是拼上鵝肝醬窩粑來上台的,分別只是一個以挖空了的小紅蘋果
今次喺尖沙咀中港城盈翠軒點咗6樣嘢

1. 蕎麥茶
蕎麥荼
2. 日本姬松茸、秘魯瑪卡燉螺頭湯

3. 冰梅涼瓜拼椒鹽蟲草花
涼瓜拼椒鹽蟲草花
4. 紅蘋脆米蝦球配柚子汁 及
5. 香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑
這兩個菜可以一并來談,因為都是拼上鵝肝醬窩粑來上台的,分別只是一個以挖空了的小紅蘋果再填滿一些脆米和碎蘋果肉然後在上面放一隻炸蝦;而另一個則以煎日本元貝為主而以。但這兩個主菜可能會被窩粑的香脆感覺喧賓奪主了,只是為fusion而fusion吧了!
6. 盈翠軒可樂碌鵝
原先我是點另一個(金柚子撕片皮雞)的,但買光了才經老闆推介點了這個菜。上台時買相也不差,醬汁亦不濁,但鵝的皮就沒了香脆口感了。很可惜我個人不太偏愛肥糕太厚的鵝,愛吃肥鵝的朋友可以考慮一試。
可樂碌鴨
2017-02-17
2 分鐘 (堂食)
蕎麥荼
涼瓜拼椒鹽蟲草花
可樂碌鴨
2017-02-17 341 瀏覽
今日行完街係尖沙咀又想搵間靜靜地的中餐館應下元宵中國情人節⋯⋯行下行下去到中港城的盈翠軒,可能我們比較早,唔係太多人,一於入去試下先😋冰梅涼瓜拼蟲草花 - 涼瓜十分爽脆加上梅汁製過完全把涼瓜的苦去除,越食越開胃,蟲草花用椒鹽方式處理後口感極佳😋煎元貝鵝肝醬窩粑 - 元貝煎得十分出色,生熟程度剛剛好,完全沒有過火入口嫩滑,窩粑炸得十分香脆沒有過硬,不錯姬松茸燉螺頭湯 - 用料豐富十足每一口都充滿姬松茸的香味,加上螺頭、豬肉粒一起清燉,令湯身十分濃厚燒汁安格斯粒 - 安格斯牛肉切成一粒粒,再加上和牛肉一樣大細的菇粒和雜椒一起用燒汁來炒,菇粒完全把安格斯牛的油份吸收味道充滿牛香,把菇的草腥味蓋過,牛肉有咬口。鮮魚湯野菌浸菜苗 - 其實不用多說菜苗吸收了魚湯之後,把本來平平無奇的菜苗,無論質感與味道都提升到了另一個層次鮮味無比木瓜奶涷 - 木瓜奶凍味道清新,入口甜度適中木瓜新鮮味濃紅米珍珠雞-糯米加入少量紅米,內有菇和肉碎很香口而且不是太肥膩紅棗桂圓雪耳糖水-最後上了這個糖水,很滿足很滋潤,但我覺得甜左少少😆😆
冰梅涼瓜拼蟲草花
煎元貝鵝肝醬窩粑
姬松茸燉螺頭湯
木瓜奶涷
木瓜奶涷 - 木瓜奶凍味道清新,入口甜度適中木瓜新鮮味濃
紅米珍珠雞
木瓜奶涷
紅米珍珠雞
紅棗雪耳桂圓茶
2017-02-16 82 瀏覽
今晚放工落尖沙咀行街街 之後約左朋友食補祝生日飯 佢話中港城有間中餐廳既兩人餐好抵 係openrice食評都有介紹 就咁決定吧坐底伙記即刻介紹佢地嘅招牌菜 所以最後散叫了香芒手斯玉龍骨 芒果原汁打 係d絲過厚左d唔夠鬆化 醬汁牛肋骨 入口溶化 牛味濃 金柚手撕片皮雞 半隻 賣相好靚 雞皮真係脆仆仆 驚喜再後頭 內裡竟然係雞絲撈金柚好開胃 似salad夾埋食就好特別 不過我推介係佢地既茶壺湯 每人試一款北氏燉水鴨湯 同埋姬松茸燉螺頭 無味精飲落清甜 足料 又夠熱 第一次食到瑤柱蟹肉簿餅飯 煎飯睇落平平無奇 但係每口可食到蟹肉瑤柱同粒粒口感 有咬口不過太飽啦 兩分已足
坐底伙記即刻介紹佢地嘅招牌菜 所以最後散叫了

第一次食到瑤柱蟹肉簿餅飯

2017-02-16
  • 日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯
2017-02-13 113 瀏覽
開年開年@盈翠軒尖沙咀廣東道33號中港城第五座平台樓層1-3號舖新一年開食要吃得豐盛才代表來年豐衣足食,那我就恭敬不如從命,吃頓豐富來討來好意頭。野菌鮮雞球$138,泡過油雞肉片嫩滑得無言,醬汁濃郁是很下飯的說。蒜粒卻是萬綠中一點紅,爽口卻沒有生蒜的辣味。鮑粒福建炒飯$128,大大盤2個人吃不消。鮑魚同菇粒口感要結實同有嚼勁,炒飯底更有雞蛋,有芡汁口感整體會濕潤,料從圖中見到富足又多,對米飯比例是各佔半。$138粟米黑松露野菌釀竹笙,是清淡的一道料理,竹笙入面以雜菇碎做餡,塞得滿滿再再淋上芡。不過芡有色而無粟米味,著了色令賣相更好但層次有待加強。香芒手撕玉龍骨$48一份,賣點是如髮絲的外層,炸至黃金色香脆可口,而芒果汁是肉甜果肉打成不作額外添加,能中和油膩能也令到菜式味道更豐,愛吃香口東西一定要點份試試。醬汁牛肋骨 $48 一份,像牛腩肉。想吃甜點但原來沒有甜品茶單,開口問有無糖水送,當日奶凍,哈哈!人均消費才$250, 若人多可以多點幾款小炒來share。
開年開年@盈翠軒

尖沙咀廣東道33號中港城第五座平台樓層1-3號舖
醬汁牛肋骨 $48 一份,像牛腩肉。

人均消費才$250, 若人多可以多點幾款小炒來share。
2017-02-13 136 瀏覽
去完澳門揀左中港城落船~飯都未食,聽身邊既朋友話中港城平台果層有間中菜餐廳幾好,就一於去食啦!間餐廳叫 "盈翠軒",0係第五座平台樓層,都幾易搵到。一去到見到有個menu叫 二人世界,價錢 $ 598,免茶芥,免加一,d 餸都幾吸引,所以就叫左~♥ 冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花 ♥涼瓜甜中帶苦,相當開胃;另外的椒鹽蟲草花炸得好香口,又唔會太油膩,唔錯! ♥ 鮮魚湯野菌浸菜苗 ♥菜同菇既份量相當多,中間夾雜唔同種類既菇,感覺好健康! ♥ 日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯 ♥聽阿媽講,姬松茸係超有益身體,可以有益腸健胃、同增強人體免疫細胞;而瑪卡係秘魯既珍貴藥材,據說可以消除疲勞和增強體力!燉湯雖然有中藥材料,不過燉出來既湯水,一 d 藥味都冇,相反好濃郁,正! ♥ 香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑 ♥香煎帶子好肥美,啖啖肉;而鵝肝醬窩粑都唔輸蝕,非常香同脆口! ♥ 燒汁安格斯牛粒 ♥安格斯牛粒肉質鮮嫩,而且好多汁,不過略嫌少左 d ,睇落去菇好似仲多過安格斯牛粒~ ♥ 健康紅米珍珠雞 ♥珠雞係用紅米做,睇落去都幾健康~雖然份量好似好少,不過都好足料同好味,飯唔會過淋,而且有d 紅米仲更加有口感~ ♥ 夏威
去完澳門揀左中港城落船~

間餐廳叫 "盈翠軒",0係第五座平台樓層,都幾易搵到。
一去到見到有個menu叫 二人世界,

♥ 冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花 ♥

涼瓜甜中帶苦,相當開胃;

另外的椒鹽蟲草花炸得好香口,又唔會太油膩,唔錯!

♥ 鮮魚湯野菌浸菜苗 ♥

菜同菇既份量相當多,

中間夾雜唔同種類既菇,感覺好健康!

♥ 日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯 ♥

而瑪卡係秘魯既珍貴藥材,據說可以消除疲勞和增強體力!

燉湯雖然有中藥材料,

不過燉出來既湯水,一 d 藥味都冇,相反好濃郁,正!

♥ 香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑 ♥

香煎帶子好肥美,啖啖肉;

而鵝肝醬窩粑都唔輸蝕,非常香同脆口!

♥ 燒汁安格斯牛粒 ♥

安格斯牛粒肉質鮮嫩,而且好多汁,

不過略嫌少左 d ,睇落去菇好似仲多過安格斯牛粒~

♥ 健康紅米珍珠雞 ♥

珠雞係用紅米做,睇落去都幾健康~

♥ 夏威夷木瓜奶凍 ♥

木瓜超甜又多汁,朋友同我都勁中意~

奶凍係斑蘭味,好特別,顏色同木瓜幾 match,賣相幾靚!

最後埋單,一如所料,

$ 598, 免茶、免芥、免加一,都幾抵!同朋友食得好滿足 =]

2017-02-12
2017-02-11 107 瀏覽
去到尖沙咀比較隱世嘅地方,中港城嘅盈翠軒食呢個兩人中菜套餐。先有冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花,凍食嘅涼瓜有少少酸醋淹制左,有開胃之用,而蟲草花炸得金黃可口,係道相當唔錯嘅前菜。日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯,賣相特別之餘,湯料真材實料,湯水就自然會濃郁! 香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑,又係一道賣相精緻嘅美食,厚身嘅元貝鮮味足,另一邊嘅脆口窩粑同鵝肝醬又係好合拍,份量輕輕,但味道都夠晒濃郁。燒汁安格斯牛粒亦都係我嘅至愛,嫩口而肉汁多嘅牛粒令人食過不停,醬汁又係好惹味,配上健康紅米珍珠雞一齊食就啱晒。食過幾道味道較濃郁嘅餸菜之後,鮮魚湯野菌浸菜苗就嚟得及時,清清口腔同埋味蕾之後,再品嚐埋夏威夷木瓜奶凍,鮮果果汁豐富,肉質軟熟,配以絲滑嘅奶凍,相當出色嘅一道甜品。
2017-02-10 140 瀏覽
久不久就同媽媽過下二人世界行完海港城 過左隔離中港城嘅美食花園試下新開嘅盈翠軒 $598二人套餐免茶芥免加一喎 餐廳顧客唔算多 得三四枱左右 可能平日吧先黎椒鹽松草花拼涼瓜 香脆松草花好好食涼瓜酸酸甜甜 好醒胃再黎一人一客元貝拼鵝肝窩巴 帶子鮮甜又大隻 窩巴上的鵝肝略為細粒姬松茸燉螺頭茶壺上 呢個湯好香濃 好飲燒汁安格斯牛仔粒 非常惹味有咬口 鮮魚湯野菌浸菜苗 清清地 消下肥膩都幾好一人一客紅米珍珠雞 細細份 岩岩好紅米比較有咬口 珍珠雞涵料岩岩好最後係甜品 木瓜奶凍 幾特別 不過唔太夾可能免加一嘅關係 可以話無服務可言員工傾計食野玩電話齊晒⋯ 相當失望
久不久就同媽媽過下二人世界
最後係甜品 木瓜奶凍 幾特別 不過唔太夾
可能免加一嘅關係 可以話無服務可言
員工傾計食野玩電話齊晒⋯ 相當失望

2017-02-08 352 瀏覽
早前見到團購有做discount所以想試試,一向都中意食中餐既我見到有二人套餐既優惠緊係會試下。見到呢間中菜幾有特色,而且中港城人面唔係好多人,啱曬我呢d唔鍾意迫嘅人。二人套餐的份量都唔細,1個前菜,1個湯,3道菜,1個飯,甜品。 冰梅涼瓜拼椒鹽蟲草花你未取聽個名都覺得好新奇,苦瓜好入味有少少酸甜味道,苦中帶甘咁做得非常出色,令我食指大動十分開胃。炸過嘅蟲草花好似食薯條咁樣脆口,外皮有椒鹽,很可口。日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯,吸引眼球ge一道湯,用茶壺裝湯,非常新奇,湯入面ge材料非常足,絕對唔系味精湯,湯清甜可口,非常正。香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑。元貝非常厚肉!香煎帶出元貝ge鮮甜味,窩巴比較特別,搭配黑松露,非常香口。燒汁安格斯牛。牛肉粒每一粒都係厚切,烹調得啱啱好,香嫩多汁,牛味都幾好。鮮魚湯野菌浸菜苗。食完肉類,呢道野菌浸菜苗黎得啱啱好,中和翻。魚湯好濃郁,搭配菇類非常好,菇吸收魚湯ge鮮甜。健康紅米珍珠雞。珍珠雞用上紅米製作,我都係第一次食,無平時飲茶食ge珍珠雞果種油膩,糯米搭配紅米,口感唔錯,入面系肉粒和鹹蛋,菇做餡料,好味。食到呢度,我地都已經飽得9成,食埋距個甜品

冰梅涼瓜拼椒鹽蟲草花

炸過嘅蟲草花好似食薯條咁樣脆口,外皮有椒鹽,很可口。

健康紅米珍珠雞

食到呢度,我地都已經飽得9成,食埋距個甜品就啱啱好。
夏威夷木瓜奶凍
。份量剛剛好,木瓜好甜,好清新。

十分滿意的一頓中餐,價錢都比較合理,環境乾淨整齊,服務員ge態度都唔錯,值得再黎。
燒汁安格斯牛
燒汁安格斯牛
2017-02-06 133 瀏覽
今天我細佬早了收工,於是我們兩姊弟到盈翠軒吃中菜,我們最喜歡吃中菜,於是我們到尖沙咀的盈翠軒叫了一個二人世界!  My brother is very crazy to have Chinese Food all the time especially on Chinese New Year, so tonight we choose a Good Restaurant in Tsim Sha Tsui. 首先小食是冰梅涼瓜拼椒鹽草花,冰梅和涼瓜很夾,酸酸甜甜的味道加上蟲草花,真的很開胃!日夲姫松茸秘魯瑪卡燉嫘頭茶壺湯真的最特別,姫松章和螺頭真的又鮮甜又很很火喉,這個茶壺湯很鮮甜!我最喜歡香煎日夲元貝拼鵝肝醬窩粑,元身又大又鮮甜,鵝肝醬拼窩粑很香很脆,我們停不了口!燒汁客格斯牛粒很有獲氣,牛柳粒加上燒汁真的很有口感,牛粒炒得剛剛好!鮮魚湯野菌浸菜茵很清甜,也十分健康!健康紅米珍珠雞真的很健康也很好味,紅米珍珠雞真的很特別,味道也不俗,我們吃光光了!最後夏威夷木瓜奶凍很香甜,我們很喜歡!重要是三免(免茶,免芥吸加一)才598,超抵食!  I and my Brother Victor f
鮮魚湯野菌浸菜茵很清甜,也十分健康!
最後夏威夷木瓜奶凍很香甜,我們很喜歡!

重要是三免(免茶,免芥吸加一)才598,超抵食!  I and my Brother Victor feel 598 can eat so many dishes is good, and the environment is very comfortable too !
2017-02-06
1 分鐘 (堂食)
2017-02-06 278 瀏覽
有時晚上在旺區搵位食飯其實都幾頭痛,間間餐廳都會排晒隊,今晚約咗人在尖沙咀食飯,原來可以不用怕搵唔到位,去咗中港城行入少少,搵間中菜坐低舒舒服服點菜食飯,不知幾寫意。食酒樓又唔係一定悶嘅,現在的中菜有fusion 幾有新意,今晚點左個二人餐,啲菜式都幾特別。蟲草聽上去好似係好補身的食材,原來都可以好有新意,呢味炸蟲草花,當佢薯條咁食幾香口,而且旁邊有幾塊冰凍的涼瓜撞一撞個味,不錯。我覺得成個餐最精彩莫過於呢一味煎元貝拼鵝肝醬鍋巴,元貝的外層剪得甘香,內裏依然軟滑,有口感,又有元貝的鮮味,鍋巴當然卜卜脆,拌上面豐厚的鵝肝醬一齊食,好精緻好有層次感。安格斯牛柳粒加燒汁,十分之完美嘅配合,可惜牛肉真係韌左少少...姫松茸燉螺頭湯,好有心思,放在沙茶壺裏面俾我哋可以倒出嚟細細杯慢慢品嚐,唔好睇佢好似細細壺咁,裏面好足料,每一啖湯都好鮮甜。食到飽飽地來了個紅米珍珠雞,以為會好滯,但紅米幾香,食下一啖又一啖咁又食完咗。鮮魚湯野菌浸菜苗,聽落好似好清咁,但一試先估呢個係正嘢,魚湯勁鮮,啲菇好軟好淋又吸晒啲魚湯的鮮味,菜又fresh又有少少爽,很好。600 係有點貴,但食物都ok,啲姐姐都幾nice,

600 係有點貴,但食物都ok,啲姐姐都幾nice,後生果d waiter有啲green,唔似大酒樓的level咁,可以好點。
2017-01-23
2017-02-05 153 瀏覽
好耐冇食過中菜一於就去食番餐啦!二人世界$ 598冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花, 估唔到蟲草花可以咁樣煮!又好惹味,好似食緊椒鹽魷魚咁,哈哈!但係好似健康啲補身啲咁。日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯, 呢個茶壺湯喺真係好嘢嚟㗎 !好香之餘,打開個蓋就發現好足料!香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑,窩粑好脆口好惹我,加上鵝肝醬香香的燒汁安格斯牛粒,呵呵比我男朋友搶左好多,佢好中意食牛喎。鮮魚湯野菌浸菜苗,食下菜啦健康啲,又唔寡喎啲味。健康紅米珍珠雞我唔中意食飯,男朋友話都幾多料。夏威夷木瓜奶凍,都幾特別,哈哈
好耐冇食過中菜一於就去食番餐啦!

二人世界$ 598
日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壼湯,
呢個茶壺湯喺真係好嘢嚟㗎 !
好香之餘,打開個蓋就發現好足料!
燒汁安格斯牛粒,呵呵比我男朋友搶左好多,佢好中意食牛喎。

鮮魚湯野菌浸菜苗,食下菜啦健康啲,又唔寡喎啲味。

健康紅米珍珠雞
我唔中意食飯,男朋友話都幾多料。
夏威夷木瓜奶凍,都幾特別,哈哈
2017-02-05 182 瀏覽
中伏!中伏!唔使去、冇下次!上菜慢、價錢貴、又細碟!叫9個餸好似食左一陣風咁,冇下次!唔怪得之咁小人!啲餸份量小得可憐,咕嚕肉一碟得8、9"片"溥到癲!味道又唔係好,唔知貴響邊!
2017-02-05 153 瀏覽
之前買了一張團購券,二人套餐僅需$228,有10道菜,感覺應該還不錯。這間餐廳好像是新開張數月而已,也正好來試試看。一進到餐廳我就將打印出來的優惠券拿給阿姐,隨即菜品就很快一一上桌了。第一道:橄欖菜拌蓮藕片(小食)蓮藕片切得很薄,口感脆卜卜,橄欖菜也十分開胃,簡單又不失水準的一道前菜。第二道:魚湯杞子木耳時蔬很清很清,沒什麼味道,不過很健康!第三道:花膠海皇羹(每人一碗)滴了點紅醋進去提味,不過不失的一碗湯羹。第四道:蝦醬櫻花蝦炒飯有點太乾身,也沒有什麼蝦醬的味道,略為失色。第五道:柚皮扣鵝掌(每人一碗)鵝掌味道和口感不錯,柚皮泥略帶甜味。第六道:蘆筍醬汁牛肋骨最為喜歡的一道,烹調得很不錯,全部都十分入味。我將醬汁和洋蔥粒拌到了炒飯裡來提味。經過精心烹調後牛肉基本上入口即化!第七道:黑松露蛋炒元貝個人認為炒得有點過,太乾身,因為好吃的炒蛋應該有一點點淋。配炒飯吃還不錯。第八道:雞軟骨不知道為什麼這道竟然最後才上,這時候都已經差不多飽了,還要消滅這麼大一碟。。好在我的戰鬥力尚可!炸得不錯,酥脆也不油膩,如果給碟醬來蘸一下就更好了!不過當時懶得問了。第九 + 第十道:馬拉糕 + 抹茶奶凍這

第一道:橄欖菜拌蓮藕片(小食)

第二道:魚湯杞子木耳時蔬
很清很清,沒什麼味道,不過很健康!

第三道:花膠海皇羹(每人一碗)
滴了點紅醋進去提味,不過不失的一碗湯羹。

第四道:蝦醬櫻花蝦炒飯
有點太乾身,也沒有什麼蝦醬的味道,略為失色。

第五道:柚皮扣鵝掌(每人一碗)
鵝掌味道和口感不錯,柚皮泥略帶甜味。

第六道:蘆筍醬汁牛肋骨

第七道:黑松露蛋炒元貝

第八道:雞軟骨

第九 + 第十道:馬拉糕 + 抹茶奶凍
這個我沒有吃,兩舊都給朋友吃了,因為她比較喜歡吃點心。抹茶奶凍就如同小小的果凍,沒什麼抹茶味,只是當好玩而已。

綜合來說菜品都算不過不失,如果要吸引更多食客,味道和創意或許都需要更上一層樓。埋單的時候發現茶芥+服務費每人要$58,跟原本網站上說的$28有點不符,不過看在服務態度不錯就算了。既然是新開不久,或許有很多東西也會慢慢改進。如果想在尖沙咀找個環境不錯的粵菜館吃個清清靜靜的飯,可以考慮來這裡。

2017-01-26 638 瀏覽
今天約了廣東道工作的朋友食飯,朋友想食中菜,就來到附近的酒樓。這裡原本是結婚儀式的場地,多年前曾在此觀禮!現在則變成中菜館了。就座後,點了普洱茶及開水各一壺,洗過餐具,就要計劃今餐食咩餸。 可是二人在中菜館用膳,點菜方面十分頭痛。想多嚐不同款式,但又怕份量太多。大家正在猶豫之際,職員呈上二人套餐餐牌。  二人世界套餐,有前菜,餐湯,小食,肉類,青菜,澱粉質,甜品。  好似西式套餐,可以嚐到不同的菜式,不用想,不用煩。於是選這個二人世界套餐!套餐還是三免:免茶免芥免加一,即是600元有找。 開胃前菜先上冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花  涼瓜表面色深又多皺,是雷公鑿。脆口的涼瓜仍帶苦味,但有了梅的酸味作中和,反而成了一道開胃菜。椒鹽蟲草花 一般是蟲草花蒸雞,現在卻是椒鹽蟲草花。剛才嚐過甘味的涼瓜,味蕾打開了,輪到椒鹽蟲草花。黃色炸皮有蛋香,表面的椒鹽鹹辣,反而襯托出蟲草花淡淡的甜味。日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯 以茶壺呈上,有別於一般中菜以大盅一枱一窩。對我倆來說,真是十分新奇的事呢!有茶壺有茶杯!  螺肉滋陰,姬松茸也被推崇為保健食品。但聽說瑪卡有另類的神秘功效。反正都變燉湯了,先試試吧! 白色

這裡原本是結婚儀式的場地,多年前曾在此觀禮!

現在則變成中菜館了。

可是二人在中菜館用膳,點菜方面十分頭痛。

想多嚐不同款式,但又怕份量太多。

大家正在猶豫之際,職員呈上二人套餐餐牌。

好似西式套餐,可以嚐到不同的菜式,不用想,不用煩。

於是選這個二人世界套餐!

套餐還是三免:免茶免芥免加一,即是600元有找。

開胃前菜先上
冰梅涼瓜
冰梅涼瓜拚椒鹽蟲草花

涼瓜表面色深又多皺,是雷公鑿。

椒鹽蟲草花
椒鹽蟲草花 一般是蟲草花蒸雞,現在卻是椒鹽蟲草花。

日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯

以茶壺呈上,有別於一般中菜以大盅一枱一窩。

對我倆來說,真是十分新奇的事呢!

有茶壺有茶杯!

螺肉滋陰,姬松茸也被推崇為保健食品。

但聽說瑪卡有另類的神秘功效。

反正都變燉湯了,先試試吧!
日本姬松茸秘魯瑪卡燉螺頭茶壺湯
白色內膽的茶杯,便於觀色。

湯清無油,呈金黃琥珀色。

再看燉湯的材料,有螺肉,姬松茸,一片片的瑪卡,還有肉碎,雞腳,紅棗。

燉湯甘甜濃郁,是各款材料的精華。

湯渣也不能放過,螺肉與姬松茸的清甜,而瑪卡本身味道不太重。
香煎日本元貝
香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑

厚身日本元貝,比手指還有粗。

脆脆橙色窩粑上方啡色的配料,是黑松露及細碎的菇菌類。

不是餐牌所講的鵝肝醬。
香煎日本元貝拼鵝肝醬窩粑
嚐過黑松露後,來一口沙律,讓味蕾為下一道菜作準備。
燒汁安格斯牛粒

安格斯牛肉粒與雞脾菇的大小一致,受熱平均,更易控制牛肉的熟成度。

牛肉表面仍有絲絲紅色,中間仍是粉紅色,大約是牛扒的7成熟。

安格斯牛以肉質為主,脂肪少,牛味當然重。

爽脆的雞脾菇,配上鹹中帶酸的澆汁,味道很夾。
鮮魚湯野菌浸菜苗

有白菜苗及几款菇菌類,但個人覺得魚湯才是主角。

鮮甜的魚湯,即使一匙一匙地品嚐,也不會偏鹹。

而白菜苗纖維細嫩,無需使用太多牙力。
健康紅米珍珠雞

珍珠雞以小鍋呈上。糯米混有紅米,上方的木魚絲還會郁(因熱力而捲曲)呢!

乾身糯米粒粒分明,没有油光,感覺不油膩,看來很健康。

糯米煙韌,口感較實在。曾遇過珍珠雞糯米雞,糯米煮到又爛又腍身又油膩(反曬光),根本嚐不到糯米應有的質感。

中間餡料,有肉粒蛋黃有菇菌粒粒,五香粉味不重,味道較清淡,加上肉粒脂肪很少,整體感不油膩。
健康紅米珍珠雞
剛才的小食前菜燉湯主菜,己有一定份量。

但是珍珠雞太吸引了,我倆竟然可以把珍珠雞消滅。
夏威夷木瓜奶凍 飯後甜品

這一頓六百元有找,朋友是信和會員,順便可換領商場的新春禮物呢!
冰梅涼瓜
椒鹽蟲草花