2017-10-31 186 瀏覽
下午到朋友家中探望初生嬰兒,之後和友人到附近的日本放題餐廳吃早晚飯。極尚大瀛喜裝潢華麗,彷彿賭場般的金壁輝煌。樓梯甚高、燈光甚光,而且座位亦挺密集。它有多款點菜紙,日式食物應有盡有。而且有飲料、熟食、甜品吧。真的可能大滿足!我們二人胃口不大,為免吃太飽,只點了一輪餐,然後就吃些甜品。熟食質素不高,不過有青菜,適合愛健康的我!吃放題當然少不了一盤浮誇的刺身。我最近戒吃三文魚,所以點了滿滿一盤的貝類,和友人要吃的兩片希靈魚。刺身選擇很多,水準亦不錯,果然是極尚放題!比目魚熟食!我覺得燒得很夠火喉,相當惹味。不過友人就嫌皮太韌。沙律醬焗蠔。不明白為何日式放題總有這味。但焗蠔挺入味,就是沙律醬太多太濃味了。松露蟹肉軍艦是精華。松露味十足,蟹肉亦新鮮。吃下非常香口又鮮甜。火灸壽司都很吸引,玻璃蝦猶其特出!海鰻亦是抵食之選,很長的魚身,但飯粒不大,非常有誠意。這蝦多士看上去怪怪的,但吃下有驚喜!多士香脆薄身,芝士味亦濃郁。友人愛吃燒菠蘿,挺甜的。雞軟骨偏硬。放題到最後往往會剩下一些天婦羅或熟食。這次亦不例外。這天婦羅粉偏多,但肉挺厚身。這餐飯的驚喜還有甜品。可以自製乳酪雪糕!我撐著脹鼓鼓的肚子也要

我們二人胃口不大,為免吃太飽,只點了一輪餐,然後就吃些甜品

熟食質素不高,不過有青菜,適合愛健康的我!

放題當然少不了一盤浮誇的刺身

比目魚熟食
!我覺得燒得很夠火喉,相當惹味。不過友人就嫌皮太韌。

沙律醬焗蠔。不明白為何日式放題總有這味
。但焗蠔挺入味,就是沙律醬太多太濃味了。

松露蟹肉軍艦是精華
。松露味十足,蟹肉亦新鮮。吃下非常香口又鮮甜。

友人愛吃燒菠蘿,挺甜的。雞軟骨偏硬。

放題到最後往往會剩下一些天婦羅或熟食。這次亦不例外
。這天婦羅粉偏多,但肉挺厚身。

這餐飯的驚喜還有甜品。可以自製乳酪雪糕!我撐著脹鼓鼓的肚子也要吃一杯乳酪雪糕呢!
2017-10-29
2017-10-31 198 瀏覽
朋友講過銅鑼灣間極尚大瀛喜放題幾唔錯,一直想去試,但又唔啱時間又遠,最近發現原來觀塘都有間大瀛喜,所以今日同同事放左工去食。一出lift就係餐廳,唔係週末都幾多人黎食,好在都唔駛等好耐位;餐廳地方真係好大,裝修得好豪華,金壁輝煌;我地坐嘅係卡位,座位好闊落,出去攞野食都方便d。食放題當然首先要點刺身啦,刺身拼盤好大盤,仲裝飾得好華麗,金海豚、乾冰,放置得好靚;刺身非常正,帶子大大粒、好鮮味;三文魚好新鮮;劍魚腩好肥美;甜蝦同赤蝦都好鮮甜。除左刺身,仲有好多種類嘅熟食,壽司、手卷都好多選擇;醬燒極尚帝皇蟹棒果然係人氣之選,蟹棒非常大條,啖啖蟹肉,極之鮮甜。餐廳自家創作料理好特別,極尚花之戀、雙色親子花、香蔥鵝肝帶子都係必食之選。出面嘅自助美食區都好多野食,其中我最喜歡嘅係蟲草花膠魚翅雞湯,香濃好飲,真係用蟲草花同花膠煲,好足料,我足足飲左三碗。飲品、甜品亦多選擇,飲品櫃有成四、五個,仲要每格唔同款;甜品就有雪糕、雪條、乳酪、蛋糕、布甸等等。

2017-10-30 201 瀏覽
難得放假先黎打風, 搞到之前搞到之前plan好去長洲玩都要取消, 我又唔想一整日留係屋企無所事事, 就約朋友出去食飯輕鬆下, 上上openrice睇下食咩好, 見到觀塘極尚大瀛喜八號風球都開,而且評價都幾好就而且評價都幾好,於是決定食呢間, book好位我地我地book左1730, 我地早左少少去到, 但都見到好多人係出面排隊, 估唔到打風都有咁多人食!我地坐低之後就點野食, 食放題又點會錯過刺身呢~其他種類都各點少少試我地點完之後就出去拎野飲, 有幾個大雪櫃都係放飲品,汽水、茶、果汁、啤酒樣樣有, 我就揀左解茶, 可以消脂,等自己無咁多罪惡感出面仲有好多野食, 冷盤、沙律、炸物等等, 我都拎左少少番去食住等!刺身黎到喇~刺身下面放左好多冰, 可以令刺身keep住新鮮。件件刺身都係厚切, 三文魚好肥美, 油脂分佈得唔錯。油甘魚好香魚油味,入口即溶! 螺肉好鮮味彈牙, 帶子好厚肉, 非常嫩滑。 刺身非常新鮮, 好高質素!我地仲有叫到少量壽司, 壽司好“的骰”, 唔驚食到好飽肚, 賣相非常精緻。醬燒極尚蟹棒壽司(左)啖啖肉, 蟹棒好鮮甜! 鹽燒左口群邊壽司燒得好香, 左口魚鮮味十足, 上面

我地仲有叫到少量壽司, 壽司好“的骰”, 唔驚食到好飽肚, 賣相非常精緻。醬燒極尚蟹棒壽司(左)啖啖肉, 蟹棒好鮮甜! 鹽燒左口群邊壽司燒得好香, 左口魚鮮味十足, 上面加左少少蔥花, 有一份清甜味。最後既蒜香牛油燒牛肉壽司(右), 牛肉好嫩, 加左蒜同牛油調味,令壽司更加惹味!

我個人好鍾意食蟹,就叫左一份咖哩炒蟹, 一份蟹已經包含哂蟹既所有部份, 食落咖哩味好濃郁, 蟹肉都好鮮甜,蟹蓋仲有唔少蟹膏,好味!

鐵板風味豬頸肉炒得好香口, 辣辣地,都幾惹味, 青椒好甜, 一啲都唔辣!

串燒中, 蕃薯仔好林好甜, 外皮燒得好甘香,好味! 燒雞軟骨好有口感, 用左少少椒鹽調味,好香口!

牛肉粒好嫩口, 一啲都唔韌,有少少炸過既蒜片夾埋一齊食,更加香口!

最後食埋個甜品做happy ending, 係出面拎條牛奶雪條同牛奶布甸, 兩者都有好香濃牛奶味, 值得一試!

總結: 上菜速度好快, 好有效率。職員好有禮貌, 會提醒我地邊啲食物即時熱食比較好! 食物質素又高!下次都會有埋朋友黎食!
2017-10-29 293 瀏覽
今日同親戚一齊去食放題慶祝十月生日之星,我地食5:30最早場,一入到去已經好多人,整體來說,都有好多野食,選擇都算多,唯一我覺得微中不足既地方係啲刺身切得太厚,不過甜品同飲品選擇都多,環境都舒服!
2017-10-28
慶祝紀念
生日
2017-10-27 249 瀏覽
是夜下班後即來到極尚大瀛喜吃個放題開心一下。餐廳面積頗大,裝潢金碧輝煌,有分自助飲品區及甜品小食區。場內提供的飲品非常多元化,基本的汽水,甚至乎橙汁,椰子水等等也有,總有合乎心水的飲品吧。每枱也有一份點餐紙簿,每項食物也清晰列明,加上亦有圖片作參考。相信吃放題最期待的必然是刺身!奉上時,旁邊大量乾冰噴出煙霧,感覺豪氣大派。刺身看上去亦非常新鮮,色彩繽紛。先說最基本的三文魚,雖不是厚切形式,但尚算新鮮肥美。小妹就較喜歡象拔蚌,極為爽口,可吃得出卡卡聲。而油甘魚清爽甘香。這裡的蝦分為珍寶大赤蝦,以及俄羅斯甜蝦。個人認為甜蝦口感較好,皆因肉質爽而彈,尚算大隻。迷你海膽手卷,雖細細件,小吃多滋味,但用上的海膽份量足,雖沒有腥味,但新鮮度就一般,味道亦較淡。壽司多元化,自己向來較愛火炙系列,其中火炙三文魚亦肥美,奉上時還微熱。而左口魚邊雖沒有入口即溶感覺,但勝在油潤度亦不俗,不過不失。熟食之中,覺得賣相及味道較好的是這碟咖哩蟹,看噴噴的咖哩,不算太辣,卻味道甚濃,而咖哩滲入蟹腳等,非常惹味,值得一試。雖熟食向來不是放題回本之物,總要點一些暖暖胃。湯烏冬彈牙滑嘟嘟,煮的程度明顯剛剛好,加上湯底亦不

雖熟食向來不是放題回本之物,總要點一些暖暖胃。湯烏冬彈牙滑嘟嘟,煮的程度明顯剛剛好,加上湯底亦不錯,暖胃首選。
最後不少得甜品甜品櫃內有雪糕,雪條及雪米糍等,可謂應有盡有。
除了冰櫃內的現成雪糕等,亦有小甜點,包括Tiramisu,布丁,Mochi等,其中大愛布丁,皆因入口極為軟滑。

這裡的放題食物選擇多,性價比高,下班後來盡情大吃大喝一番,挺不錯。
2017-10-27 231 瀏覽
之前一直約咗細佬食放題,今次終於有機會同佢來啦!覺得呢間餐廳都幾多選擇,熱食同凍食質素都好好因為養生,都係食少少熱野先食凍野😛牛肉鍋湯底鮮甜,唔會鹹。牛肉嘅脂肪比例恰好,唔會煮得太熟。湯底好夠熱,我哋兩個好快就清晒😂海膽手卷雖然海膽唔算好大粒,但係都好鮮甜,味道濃郁。壽司🍣選擇好多,有部分壽司係冇飯既🤔😛幾有特色,啱晒我呢啲食唔到好多野嘅人😂推介胡麻蘆筍煙三文魚卷蘆筍新鮮翠綠,配上玉子同埋煙三文魚,口感有層次,味道豐富三文魚腩壽司、章紅魚壽司魚油與綿軟的壽司溶為一體,味道細膩章紅魚則更為厚實,質素甚好羊架即叫即燒,充滿小回嘅香味羊肉唔會太韌,充滿肉汁天婦羅炸皮厚薄均勻,不會太感油膩炸蝦好好食,蝦肉彈牙爽甜烏冬識我嘅朋友都知道,我食放題一定要食烏冬😂呢度嘅係讚岐烏冬,湯底冇味精,仲有昆布,可見餐廳喺每一樣嘢食方面都有用心預備甜品推介牛奶凍,口感非常幼滑,淡淡的牛奶香味好舒服呢一樣好鍾意食嘅就係brownie朱古力味好香濃,texture夠thick,唔hea ga馬卡龍可以見到好靚嘅裙邊口感薄脆,仲有好多口味添, 我吃既係咖啡味,甜到可以接受服務方面,服務員好勤力咁幫我地收碟,都冇漏單情

因為養生,都係食少少熱野先食凍野😛

牛肉鍋

海膽手卷

雖然海膽唔算好大粒,但係都好鮮甜,味道濃郁。

壽司🍣

推介胡麻蘆筍煙三文魚卷
蘆筍新鮮翠綠,配上玉子同埋煙三文魚,口感有層次,味道豐富

三文魚腩壽司、章紅魚壽司
魚油與綿軟的壽司溶為一體,味道細膩
章紅魚則更為厚實,質素甚好

羊架

即叫即燒,充滿小回嘅香味
羊肉唔會太韌,充滿肉汁

天婦羅

炸皮厚薄均勻,不會太感油膩
炸蝦好好食,蝦肉彈牙爽甜

烏冬

甜品

推介牛奶凍,口感非常幼滑,淡淡的牛奶香味好舒服呢

一樣好鍾意食嘅就係brownie
朱古力味好香濃,texture夠thick,唔hea ga

馬卡龍可以見到好靚嘅裙邊
口感薄脆,仲有好多口味添, 我吃既係咖啡味,甜到可以接受

服務方面,服務員好勤力咁幫我地收碟,都冇漏單情況
last order時會有禮貌地提醒
成餐飯都食得好舒服☺️
2017-10-25 240 瀏覽
嚟到sem中,開始chur啦,又mid term又deadline真係好攰呀,襯今日星期六,啱啱完咗幾個deadline,一於食放題輕鬆吓,化悲憤為食量!今次去嘅呢間極上大瀛喜喺觀塘,近地鐵站,都幾方便㗎,不過食飯時間人多嗰陣,等lift都有啲啲耐,大家要俾啲耐性呀!一嚟到,就梗係要叫刺身船啦,今日唔係好肚餓所以唔係叫咗好多刺身,但係食得出呢度嘅刺身係高質嘅!我地最鐘意帶子同北寄貝,新鮮又唔腥haha另一個我地認為呢度必嗌嘅係饅魚,肉質彈牙,汁夠味唔太咸,推介!仲有呢度嘅東風螺都好好味,冇沙入味爽口,正!值得一提嘅係,呢度有脆皮朱古力薄荷雪條,好少放題有得食㗎,為呢餐嘅放題畫上一個完滿嘅句號!
2017-10-14
5 分鐘 (堂食)
2017-10-25 242 瀏覽
今日同屋企人一齊去觀塘APM行街,同事話食過呢度幾正,訂咗呢間食番餐勁。呢間放裝修咁豪華,看來貴價,但睇真D價錢抵過酒店食Buffet,呢度大很大的助區,見到有雪榚食,係自助雪糕機,細佬見到極興奮!可自選不同配料和醬,未開餐已食了一杯先。呢度有成幾廿款食物,飲品櫃選擇極多,揀到眼花。前菜自選了泡菜、海草、辣味螺和八爪魚、還有辣蘿蔔,全部水準唔錯。自助BAR有熟食揀,章魚燒丸子都好有街頭味道,入面好多章魚啊!D卷物好正,好有心思,灸燒芝士大蝦卷,原來芝士夾大蝦咁鬼好味,忌廉芝士鰻魚也是極好美,鰻魚好香口,燒汁又惹味。 雙色親子花和極尚花之戀D三文魚好肥加埋蟹籽和魚子口感更佳,但沙律醬多咗D。最愛吃係有露筍和蝦的壽司,唔記得咩名,但總之好好味。重有係咖喱炒蟹都有得食,老豆話蟹夠大隻多肉,我覺得咖喱汁不錯,夠香夠辣。我最愛吃蔬菜天婦蘿,這間水準OK。燒物帆立貝和鰻魚都新鮮,推介必吃。那晚細佬最HAPPY,食左好多牛記雪糕、雪條,我同老豆都食了大腳八呀,好耐無食了,食完超滿足。

2017-10-25 178 瀏覽
好耐冇食到放題啦,覺得食放題係要一大班friend先夠好食嘅,今日終於約齊人,一行八人齊齊開餐。話明極尚,緊係極多選擇啦,就嚟乜都有得食啦,刺身,壽司,煲湯,糖水,蛋達都有,好多元化。刺身都好新鮮,個人推介帶子,甜蝦,因為好鮮甜,吾錯吾錯,三文魚同樣新鮮,喜歡佢厚切又大大塊。海膽手卷係我必食之一,佢嘅海膽少有咁新鮮,一舊舊原整,好鮮甜,creamy好正,我食左兩舊。燒雞翼我至細中意食,佢嘅雞翼吾錯,特別要讚下芝麻雞翼,外脆內嫩,內面好香滑嘅雞翼,仲保留左肉汁,好味丫。雪糕雪條選擇多,竟然有我平時喜歡嘅mega 薄荷朱古力雪條,好食丫。

話明極尚,緊係極多選擇啦,就嚟乜都有得食啦,刺身壽司,煲湯,糖水,蛋達都有,好多元化。

2017-10-24 197 瀏覽
星期六係家庭日,成日都會去揾啲好嘢食去食餐飯,今次都唔例外呀,因為daddy話好耐冇食過放題,今日一於食放題!今次揀呢間係因為以前同朋友食過覺得唔錯,而家encore同屋企人食haha呢間喺觀塘,成座大廈都係食嘢嘅,所以要預噃啲時間去等lift,一上到去,wa 超多人呀,叫好多冇book位嘅人都要等,所以大家一定要book位呀!食放題,叫刺身船係指定動作啦,因為我地下晝都食咗唔少嘢,所以都冇嗌好多,唔好浪費食物嘛!刺身船足料冇漏單,叫咗嗰啲刺身都好高質呀,食得出好新鮮、唔係放咗好耐嘅刺身!好滿意呀另一個滿足嘅地方就係甜品係自助㗎!唔使剔紙,可以自己出去拎,抵讚!因為可以見到個實物先決定食唔食,特別推介港女至愛嘅馬卡龍,有好多隻味,唔㝝夠脆,好食!

2017-10-14
5 分鐘 (堂食)
2017-10-23 206 瀏覽
去左食放題,好似人愈大,愈食得少,所以都冇再食咁多放題,今晚朋友食飯佢地選左食,所以就回味下先。食放題要回本就要食刺身是常識吧,嚟到就即點了刺身,驚喜係帶子,又大粒又鮮甜好正,仲有劍魚腩,都好好食,佢爽口又新鮮,朋友都好喜歡。花之戀同軟殼蟹牛油果卷都好好味,健康嘅朋友喜歡牛油果嘅要一試啦。我呢個食肉獸當然食完魚生又要食肉,推介鰻魚燒,好肥美,啖啖肉,好受歡迎,而羊架都吾錯,吾太蘇,一點都吾老。最近天氣涼涼地,我地嗌左牛肉鍋,又幾正,熱住上嚟,牛肉半熟熱到熟,牛味濃烈,吾錯好味道。喜歡佢仲有自助乳酪雪糕機俾人自己整雪糕,又可以加配料,我架了棉花糖同朱古力,好好味丫,超有成功感。非常滿意嘅一餐。

非常滿意嘅一餐。
觀塘在變,好多事都在變。變,就好似變成人之常情。人要變,你阻唔到,唯一做到嘅係睇下自己去唔去迎合佢。 極尚大迎瀛喜,睇得出佢用咗好多心機去迎合大家嘅「變變變生命力!」🤣一入門口,就見到佢大大個自助Bar!飲品種類多又齊,除咗正常罐裝,仲有豆漿同埋即磨咖啡機!最驚喜嘅係連熱維他奶都有! 除咗飲品,仲有個沙律Bar、小食Bar、甜品櫃...... 款式都夠多!小食有章魚燒、薯角、蛋撻、蝦......甜品有平時少見到嘅日本大福! 最最最特別就一定係佢部雪糕機,有 yogurt 同雪糕比你自己「滋」! 最重要嘅係有得自己係咁加Topping,唔洗就住就住! 🤣講咁耐,講下d主食先! 刺身多款、齊全、新鮮! 海膽份量都唔算太少! 正! 壽司都黎得好快,又唔會漏單,服務一流!最驚喜係佢個蝦多士! 芝士多到極邪惡!仲有大大隻蝦,加埋塊超脆嘅多士簡直無得頂! 觀塘在變,人嘅口味在變。搵到一間岩自己口味嘅,就要好好珍惜啦! 你明唔明我講咩架其實?😂

2017-10-22 207 瀏覽
星期日的晚上,我與男朋友一同到亞太中心享受了一餐豐富的半自助式的日本料理。與一般餐廳不同,這間餐廳特別注重顧客服務、裝修及餐牌設計。待應無論由帶位以致解答顧客的問題時,都能展露微笑笑容,用餐環境舒適,座位宽闊,餐牌設計豪華整齊,用餐經驗整體十分良好。食物的種類上大致可分享四方面,包括寿司、刺身、熟食及甜品類。寿司方面,這兒根本上備有一般在街外食到的寿司種類,特別值得一提是那款雞蛋寿司,入口帶有豐富的層次感。而這裏的所有菜式份量都恰到好處,不多也不少。刺身方面,魚類用料十分新鮮,刺身帶有新鮮魚味,肉質鮮嫩,真的能保邆新鮮衛生。至於熟食方面,在這裏用餐必定一試這款聯鹽味雞軟骨。與街外所食到的不同,這裏的入口鮮嫰可口,鹽味不會太重,雞味十足。最後,這裏的沙律吧及甜品選擇十分豐富,感覺像入了一個充滿色彩的世界,毎一款甜品都想試。

而這裏的所有菜式份量都恰到好處,不多也不少。

這裏的入口鮮嫰可口,鹽味不會太重,雞味十足。

毎一款甜品都想試。
2017-10-15
  • 鹽味雞軟骨
2017-10-20 230 瀏覽
好耐冇食放題喇!今日難得DayOff所以book咗食五點半呢一個時段,食兩個鐘都係$190 !好抵食。一坐低就即刻上單,去咗熟食區拎咗啲熱食呀沙律咁,燒八爪魚丸好新鮮滾熱辣,表皮薄脆又唔會太厚粉,都幾驚喜(可能因為係熱食啦)餐廳刺身係一如既往嘅新鮮,特別要讚嘅係帶子唔係貝柱。係大粒嘅帶子,再分成薄片,比細粒嘅更加鮮甜。蝦肉鮮甜,充滿膠質,沒有腥味。劍魚腩今次稍為切得厚左少少,希望餐廳可以留意下。壽司細細件咁,又唔會好多飯。壽司飯微暖,黏度、壽司醋嘅味道啱啱好。食到魚嘅鮮味之餘,又唔會太多飯咁。真心推介呢度嘅壽司,真係做得好精緻, feel到有心思。另外一個要讚嘅係蒲燒鰻魚,厚薄啱啱好,燒得表皮脆脆地, 鰻魚好厚肉,真係要encore多幾次!以$190呢一個價錢,質素已經係超出預期,希望餐廳可以繼續努力,做好食物嘅質素。

2017-10-19 303 瀏覽
大食嘅我同男友,平時食飯冇乜idea我地都喜歡食放題,今晚食極尚大瀛喜。係觀塘亞太中心五樓全層,係apm旁邊,好方便,又有停車場,岩晒揸車人士丫。去到平日吾洗點等位,直入地方大部分是sofa位,坐得舒服。即點了刺身,都好多選擇,有劍魚腩,三文魚,帶子,赤蝦,甜蝦,象拔等,全部都新,,帶子三文魚甜蝦都推介。熱食嗌左螺,仲有咖哩炒蟹,吾錯,男友很喜歡,食左兩次,個咖哩係黃咖哩嚟,幾香,好惹味。嗌左芝士焗帶子,都好香,炸蠔都吾錯,好大粒,炸得熱辣辣脆卜卜幾好食丫。因為我每餐都要食少少飯丫面丫先舒服,所以我點了個熱烏冬,又幾正幾好味,食落好舒服。朋友都點了個粥,成隻蟹咁,粥入面仲有蟹膏,幾鮮甜丫。好似價錢都吾貴,都幾好。

朋友都點了個粥,成隻蟹咁,粥入面仲有蟹膏,幾鮮甜丫。

好似價錢都吾貴,都幾好。