2017-10-30
難得放假先黎打風, 搞到之前搞到之前plan好去長洲玩都要取消, 我又唔想一整日留係屋企無所事事, 就約朋友出去食飯輕鬆下, 上上openrice睇下食咩好, 見到觀塘極尚大瀛喜八號風球都開,而且評價都幾好就而且評價都幾好,於是決定食呢間, book好位我地我地book左1730, 我地早左少少去到, 但都見到好多人係出面排隊, 估唔到打風都有咁多人食!我地坐低之後就點野食, 食放題又點會錯過刺身呢~其他種類都各點少少試我地點完之後就出去拎野飲, 有幾個大雪櫃都係放飲品,汽水、茶、果汁、啤酒樣樣有, 我就揀左解茶, 可以消脂,等自己無咁多罪惡感出面仲有好多野食, 冷盤、沙律、炸物等等, 我都拎左少少番去食住等!刺身黎到喇~刺身下面放左好多冰, 可以令刺身keep住新鮮。件件刺身都係厚切, 三文魚好肥美, 油脂分佈得唔錯。油甘魚好香魚油味,入口即溶! 螺肉好鮮味彈牙, 帶子好厚肉, 非常嫩滑。 刺身非常新鮮, 好高質素!我地仲有叫到少量壽司, 壽司好“的骰”, 唔驚食到好飽肚, 賣相非常精緻。醬燒極尚蟹棒壽司(左)啖啖肉, 蟹棒好鮮甜! 鹽燒左口群邊壽司燒得好香, 左口魚鮮味十足, 上面
我地仲有叫到少量壽司, 壽司好“的骰”, 唔驚食到好飽肚, 賣相非常精緻。醬燒極尚蟹棒壽司(左)啖啖肉, 蟹棒好鮮甜! 鹽燒左口群邊壽司燒得好香, 左口魚鮮味十足, 上面加左少少蔥花, 有一份清甜味。最後既蒜香牛油燒牛肉壽司(右), 牛肉好嫩, 加左蒜同牛油調味,令壽司更加惹味!
我個人好鍾意食蟹,就叫左一份咖哩炒蟹, 一份蟹已經包含哂蟹既所有部份, 食落咖哩味好濃郁, 蟹肉都好鮮甜,蟹蓋仲有唔少蟹膏,好味!
鐵板風味豬頸肉炒得好香口, 辣辣地,都幾惹味, 青椒好甜, 一啲都唔辣!
串燒中, 蕃薯仔好林好甜, 外皮燒得好甘香,好味! 燒雞軟骨好有口感, 用左少少椒鹽調味,好香口!
牛肉粒好嫩口, 一啲都唔韌,有少少炸過既蒜片夾埋一齊食,更加香口!
最後食埋個甜品做happy ending, 係出面拎條牛奶雪條同牛奶布甸, 兩者都有好香濃牛奶味, 值得一試!
總結: 上菜速度好快, 好有效率。職員好有禮貌, 會提醒我地邊啲食物即時熱食比較好! 食物質素又高!下次都會有埋朋友黎食!