2023-05-01
早兩日星期六中午專登去上環呢間杣 Yashima 食omakase,因為呢度嘅主廚係來自東京嘅高橋公也Takahashi Kouya,佢曾經喺米芝蓮一星榮耀東京老牌壽司店「銀座久兵衛店」工作咗10年,好多名人同外國朋友都慕名而來,連美國前總統奧巴馬都食過,所以咁猛料梗係要去試下餐廳裝修好靚,全日系風格,連廁所都唔馬虎,用埋日式馬桶,所以睇得出餐廳好細心Lunch menu有兩款omakase揀,我揀咗貴啲果款,包前菜、刺身、燒物、熱菜、壽司、湯、甜品,可以一次過試多啲野🌟焗青森縣蘋果配毛蟹、海膽焗原個青森縣蘋果,入面有毛蟹同海膽,蟹肉好鮮甜而海膽新鮮可口,蘋果仲好清甜,一啖咁食可以話係百感交雜,好有層次🌟西京汁柚子皮蒸日本蠔蠔用咗薑同京蔥去調味,所以唔會食到腥味,而隻蠔好肥美,食落仲好香🌟剝皮魚配醋啫喱剝皮魚連醋啫喱加少少wasabi同魚肝醬一齊食好有鮮味🌟池魚tataki配京蔥絲、酸汁啫喱池魚整碎,配上京蔥同配汁,一齊食又香又甜酸,幾特別🌟太刀魚配北海道粟米、蘿蔔蓉太刀魚浸咗喺柚子豉油一個鐘,所以魚有柚子香味兼豉油鹹味,而北海度粟米甜度好高,燒得恰到好處🌟赤肉魚配柚子皮昆布湯本身我好
🌟焗青森縣蘋果配毛蟹、海膽
🌟西京汁柚子皮蒸日本蠔
🌟剝皮魚配醋啫喱
剝皮魚連醋啫喱加少少wasabi同魚肝醬一齊食好有鮮味
🌟池魚tataki配京蔥絲、酸汁啫喱
池魚整碎,配上京蔥同配汁,一齊食又香又甜酸,幾特別
🌟太刀魚配北海道粟米、蘿蔔蓉
🌟赤肉魚配柚子皮昆布湯
本身我好怕熟嘅魚,特別係魚湯,但呢個赤肉魚吸收咗柚子味,再加少少三色椒、青檸汁、wasabi 一齊食好好味,個湯仲非常鮮甜
🌟壽司
有墨魷魚、九繪魚、赤貝、日本牛鰍魚、春子鯛、中拖羅、車海老、北海道赤海膽,每一件都冇得彈,鮮味十足
師傅按壓壽司嘅過程好專業,令我好有視覺享受,而每件壽司都按得好實,夾起完全唔會散開
另外,每食完一件壽司,師傅都會抹乾淨隻碟,避免影響下一件壽司嘅味道,呢啲細節位真係一流
🌟江戶前玉子燒
初頭睇以為係海綿蛋糕,點知原來係玉子燒,成份除咗蛋仲有蝦,好特別
🌟昆布魚湯
唔鍾意魚湯嘅我都一啖飲哂,證明真心正
🌟靜岡縣哈密瓜
哈密瓜完熟,甜度高,水份飽滿,食完甜到入心,好滿足
今餐一人$1518,但食到高質食材同埋日本名師傅嘅功架,咩都值番哂!如果慶祝大節日黎呢間肯定會好難忘