餐廳: 杣‧YASHIMA
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-24 52 瀏覽
杣‧YASHIMA 📍中環九如坊2-4號地舖━來到 杣 也是做了一番心理建設 晚餐$2680一位 到了這個價位 食材的質素固然重要 但更多的是師傅如何料理 如何呈現 如何將魚料的美味發揮到極致✨比起Omakase 以懷石料理形容可能更為準確 餐廳提供各種時令食材 精心打造每一道料理從食材開始是感受到特別之處 不用經複雜調味 就能感受到食材的真味舍利鹹度酸度頗高 一開始可能會不適應 但接受到之後就會發現 還蠻特別的🤩━ 🐟 拖羅▶︎ 前菜是拖羅屬實驚到我了🤣 不過似乎嘗試後便會知道為何 炙燒拖羅上淋上蛋黃醬 另外有分量很足的魚子醬和紫蘇花點綴 ▶︎ 燒過的大拖羅雖重油香 但更為突出的是上面的蛋黃醬 不膩口而是酸酸鹹鹹的 ▶︎ 配上紫蘇花 更增添清香味🌸好味指數:●●●●◯🦞 龍蝦▶︎ 龍蝦前菜也是第一次聽說 使用日本伊勢龍蝦 像焗蟹殼般把龍蝦肉 蛋黃醬 龍蝦膏等釀到龍蝦殼中輕微焗烤 最後加上海膽 另外配有紫蘇花和山葵▶︎ 龍蝦很彈牙鮮美 吃得是龍蝦本味 而上面的蝦膏亦頗濃郁🫶🏻好味指數:●●●●◐━🐟 九繪▶︎ 九繪魚刺身配有酸汁啫喱 芽蔥 川椒蘿蔔泥 可以卷著吃▶︎ 魚肉頗為彈牙 雖然是白身魚但鮮味
杣‧YASHIMA
📍中環九如坊2-4號地舖

🐟 拖羅
▶︎ 配上紫蘇花 更增添清香味🌸

🦞 龍蝦

🐟 九繪
▶︎ 九繪魚刺身配有酸汁啫喱 芽蔥 川椒蘿蔔泥 可以卷著吃
▶︎ 魚肉頗為彈牙 雖然是白身魚但鮮味算是明顯!
▶︎ 喜歡川椒蘿蔔泥的搭配 入口先會有一種刺激感 然後才慢慢品嘗到魚味~

🦑 海膽魷魚
▶︎ 魷魚切成條狀 配上吞拿魚蓉 海膽醬和海膽
▶︎ 師傅說最近的海膽品質很不錯 果然 入口鮮味非常濃郁 而且不出水 超級creamy!
▶︎ 魷魚就軟糯彈牙 略略有些重口~

🥩 燒物
▶︎ 本日燒物為日本宮崎縣A4和牛配日本粟米 另外有岩鹽 山葵 醋橘 可以自行添加
▶︎ 入口後外層碳烤香非常濃郁 是我很喜歡的牛肉味重卻不油膩的風格 肉質超級軟淋 牙齒碰到就會斷! 肉汁豐富 加上岩鹽後更加提味🫶🏻
▶︎ 粟米亦格外水嫩清甜呢!
好味指數:●●●●●⭐

🦀 炸物
▶︎ 這道炸物主要由豆皮和蟹肉組成 另外配有出汁和三文魚籽
▶︎ 外皮略微脆身 包裹一絲絲的鱈場蟹蟹肉 整體口感層次豐富~
▶︎ 雖是炸物但一點也不油膩 甚至因為內裡的紫蘇葉所以頗為清爽✨
▶︎ 覺得三文魚籽和日本醬油蜆汁增添了一層鹹香 整體甜鹹兼有 很合我的口味🫶🏻

🐚 蒸物
▶︎ 蒸物分別為岩手縣黑邊鮑魚和黑鯥 配上鮑魚出汁 昆布 蔥 甜椒等
▶︎ 黑鯥肉質細膩 有纖維感的同時帶有油香 吃的是魚的本味
▶︎ 鮑魚彈牙 咀嚼之下鮮甜味越發突出😙 鮑魚出汁比鮑魚本身更加鹹鮮!

🍣 墨魚
▶︎ 鹿兒島墨魚足夠鮮甜 而口感頗為特別 絕不難咬 甚至帶有一絲脆身口感

🍣 伊左木
▶︎ 口感軟糯帶鮮味 跟重鹹酸的醋飯頗搭配

🍣 象拔蚌
▶︎ 愛知縣象拔蚌切的很厚身 頗為爽脆 鮮味濃重
▶︎ 柚皮在此貫中甚是點睛🤩

🍣 深海池魚
▶︎ 深海池魚算不上我愛的魚類 但這款的口感很獨特 略有啫喱感 另外也是完全不腥 只有鮮香

🍣 牡丹蝦
▶︎ 北海道牡丹蝦的個頭屬實驚艷 根本看不見舍利的蹤影🤭
▶︎ 鹹鮮味非常出眾 可能是我吃過蝦味最為濃郁的一款 而且質感非常漿口 咀嚼感很不錯!

🍣 沙甸魚
▶︎ 師傅把刺一根一根拔出 因此吃起來完全無骨
▶︎ 沙甸魚本就味道濃重 但這個魚料完全沒有腥味魚油香亦頗濃~ 挺出乎意料的

🍣 大拖羅
▶︎ 長崎縣的 tamatoro
▶︎ 入口肉質很細膩 不是油香爆棚的感覺 而是需要些許時間才會慢慢在嘴中溶解😲

🍣 海膽飯
▶︎ 既然海膽質素好 多來幾次無妨🤣 同樣非常重鮮甜味!

🥚 玉子燒
▶︎江戶前玉子燒內有少量櫻花蝦 因此吃起來甜鹹皆有
▶︎ 表皮燶邊有焦香 內裡有顆粒感 亦有蛋香😌

🍵 麥麵豉湯
▶︎ 麥麵豉湯內添加了魚肉 喝起來鮮香濃郁 而且魚肉質感也保持得非常不錯😙

🍧 甜品
▶︎ 甜品有水蜜桃 水果啫喱 焦糖燉蛋
▶︎ 水蜜桃甚至有入口即化的感覺 非常香甜
▶︎ 水果啫喱閃閃的 內裡蜜瓜 提子 青檸 草莓質素都很不錯🫶🏻
▶︎ 最後的焦糖燉蛋也非常有驚喜 蛋香極度濃郁 口感綿密creamy 加上表面的焦糖脆殼 甜度剛好呢~
2023-05-17 63 瀏覽
一定要同大家介紹呢間高質到不得了嘅omakase!雖然價錢睇落唔平,但用料絕對對得住佢嘅價錢,真係啖啖奢華😋😋仲要環境都好chill,好適合幾個知己好友黎食餐好👍🏻首先係有一道前菜,係日本龍蝦+蝦膏+蛋黃醬+海膽撈埋,一聽就知無得輸啦🤤🤤雖然師傅唔識講中文,但會有個侍應一直喺隔離幫我哋翻譯,為我哋講解係來自邊度嘅食材同應該點食。到刺身方面師傅安排左個深海池魚刺身同日本龍蝦刺身+海膽醬+蟹籽,又一個無敵嘅組合😝😝燒物方面就有宮崎縣A4和牛同北海道雪場蟹腳配山形縣野菜天婦羅,聽個名都知oishi😋😋😋壽司方面有大魷魚、象拔蚌、沙甸魚、春子鯛魚、西班牙紅蝦、伊佐木壽司、青森縣中拖羅、江戶前玉子同北海道海膽,真係滿足到不得了,啖啖都係鮮味🥰🥰最後配上海苔麵豉湯作結,同平時嘅麵豉湯好唔同,主要係海苔嘅味道,好正!最後加埋用日本生果做嘅甜品,侍應話係師傅嘅創意之作,又幾清新幾好食喎👍🏻

最後配上海苔麵豉湯作結,同平時嘅麵豉湯好唔同,主要係海苔嘅味道,好正!最後加埋用日本生果做嘅甜品侍應話係師傅嘅創意之作,又幾清新幾好食喎👍🏻
上次Omakase體驗超好之後,我同女朋友都一直好想再試另一間。我地最後決定黎試下呢間屬同一餐飲集團,位於中環九如坊、由日本名廚高橋先生坐鎮嘅Yashima!Yashima裝修非常精緻,得十幾個位,所以每位客人都可以同主廚近距離交流。當晚嘅晚餐係$2680一位,雖然價錢唔平,但絕對值呢個價錢,因為主廚選用嘅所有食材都係頂級嘅:前菜係呢道擺盤一流嘅日本龍蝦。啲蝦膏配埋蛋黃醬、海膽一齊撈埋,每一啖都係鮮味!當晚嘅分別係深海池魚刺身同日本龍蝦刺身。前者簡單用醬油、wasabi去食已經吊曬鮮味出來;而後者配合埋主廚手打嘅海膽醬同蟹籽一齊食,簡直一流!季節燒物係我最愛嘅宮崎縣A4和牛!師傅燒嘅火候啱啱好,牛肉非常juicy!配菜嘅日本粟米都超甜!炸物係好賣相非常吸引嘅北海道長腳蟹腳配山形縣野菜天婦羅。攞上黎嘅時候仲係熱辣辣,脆卜卜,正!蒸物係我全晚至愛嘅昆布高湯煮黑鯥 魚、日本鮑魚,因為鮮味十足!當晚主廚安排左好多款壽司,當中包括大魷魚壽司、北海道海膽壽司、象拔蚌壽司、沙甸魚壽司、春子鯛魚壽司、西班牙紅蝦壽司、伊佐木壽司,同埋青森縣中拖羅壽司!我最愛嘅係當然係第一次試嘅西班牙紅蝦壽司,主廚喺我地

當晚主廚安排左好多款壽司,當中包括大魷魚壽司、北海道海膽壽司、象拔蚌壽司、沙甸魚壽司、春子鯛魚壽司、西班牙紅蝦壽司、伊佐木壽司,同埋青森縣中拖羅壽司!我最愛嘅係當然係第一次試嘅西班牙紅蝦壽司,主廚喺我地面前將隻超大嘅蝦剝殼,非常amazing!

最後嘅江戶前玉子、海苔麵豉湯同埋甜品都好精緻好好味,就算食到幾飽都會清曬!

總結:Yashima 嘅Omakase由大師主理,並選用上乘嘅食材,所以一分錢一分貨,絕對值得!
2023-05-14 47 瀏覽
今日係週年紀念 男朋友知我鐘意食日本野 專登簡左間中上環既omakase 慶祝🙈🙈🍣 呢間餐廳係由日本著名師傅主理 裝修幾靚 好日系feel 聽講係上年先開張✨Dinner得一個menu, 包左前菜、當造刺身、燒物、煮物、揚物、壽司、湯品同甜品🥰🥰 係貴小小但都值回票價🥰😝✨前菜有焗伊勢龍蝦🦞配蝦膏、白海膽~食材新鮮 呢個配搭一流✨蟹肉三文魚子杯 口感好fresh 靠三文魚子提鮮✨Sashimi 有超厚切深海池魚🐟 肉質好彈牙😳平時食既omakase都借有池魚 但呢款係厚切得嚟又好新鮮 係食過比較好味既刺身🤤👍🏻✨🦞伊勢龍蝦刺身配龍蝦汁 魚子醬第一次食龍蝦刺身 好驚喜!肉質彈牙新鮮 完全無腥味 配埋魚子醬 味道配搭岩岩好🥹✨燒物有宮崎A4竹和牛🐄配粟米🌽✨煮物有日本鮑魚配黑鯥魚 昆布湯 湯底好鮮甜 鮑魚冧度岩岩好🥰🤤✨揚物有天婦羅🍤蟹腳✨🍣去到壽司環節 有6貫 魷魚🦑 | 伊佐木魚 | 愛知縣象拔蚌 |金線鯛|大紅蝦🦐|長崎縣大拖羅🍣每樣都新鮮 但最深刻係大紅蝦壽司🍣係其他omakase餐廳比較少有既 大紅蝦即剝即食 成隻手掌咁大🤤😳 食落去勁彈牙 好味!✨之後有羽立海膽杯 新鮮cr

✨前菜有焗伊勢龍蝦🦞配蝦膏、白海膽~食材新鮮 呢個配搭一流

✨蟹肉三文魚子杯 口感好fresh 靠三文魚子提鮮

✨🦞伊勢龍蝦刺身配龍蝦汁 魚子醬

✨燒物有宮崎A4竹和牛🐄配粟米🌽

✨揚物有天婦羅🍤蟹腳

✨🍣去到壽司環節 有6貫

✨之後有羽立海膽杯 新鮮creamy 🙈師傅話呢隻海膽係日本最好味!

✨最後以蛋糕凍食同超甜哈密瓜🍈作結🤤🤤🤤🤤

呢餐超級滿足😌食到勁飽 係有儀式感既一晚!間唔中食貴小小 但呢餐係超值🥰🥰呀 !
2023-05-13 767 瀏覽
伊勢龍蝦 、蝦膏、白海膽:師傅輕輕燒過龍蝦, 蝦身爽口彈牙, 食落去好新鮮, 而且蝦膏亦有點甘甜, 海膽食落去係超鮮甜的, 完全唔會覺得有苦味!素菜、蟹絲、三文魚子 : 蟹絲係生拆出黎的, 而且食得出好新鮮, 再配埋三文魚子一齊食, 咬落去有脹爆感覺, 層次感十足!深海池魚sashimi: 第一次食咁新鮮既池魚! 而且是晶瑩剔透, 厚切既質感令池魚既鮮味更為突出!依勢龍蝦刺身配龍蝦汁 魚子醬: 一開始以為食唔慣,  畢竟係第1次食龍蝦刺身, 但估唔到食落去係咁好食! 再配埋魚子醬+龍蝦汁既鮮味, 龍蝦既味道更為突出! 宮崎A4和牛: 5成熟既和牛, 食落去入口即化, 外面燒到焦香味道! 再配埋炸蒜一齊食, 估唔到係咁有層次感!日本鮑魚 黑鯥魚 昆布湯: 鮑魚食落去好嫩好柔軟! 黑鯥魚亦好新鮮, 唔會有任何刺, 再飲埋充滿魚香味既湯, 尤其解渴~魷魚: 彈牙新鮮, 師傅切到每條坑紋, 令青檸汁既香味慢慢滲入魷魚入面伊佐木: 第1次食呢條魚, 亦好新鮮, 唔會覺得好腥, 魚味稍為淡口愛知縣象拔蚌: 好新鮮彈牙, 唔會覺得口感粗糙金線鯛: 都係新鮮, 不過分唔出係咩魚, 只係覺得好好食啦ha
伊勢龍蝦 、蝦膏、白海膽:

愛知縣象拔蚌: 好新鮮彈牙, 唔會覺得口感粗糙

金線鯛: 都係新鮮, 不過分唔出係咩魚, 只係覺得好好食啦haha!

紅蝦: 最中意食件壽司, 因為係超大舊蝦肉, 如果師傅可以再放D蝦膏上去, 味道口感或會更佳!

長崎縣大拖羅: 入口即化! 最怕食到有筋既大拖, 估唔到係咁好食!

焗蛋糕 (凍食): 外皮少少燒烤過既~ 蛋糕入面好軟熟, 估唔到係咁好食!

超甜蜜瓜🍈: 赤肉蜜瓜, 真心超甜! 食完絕對係回味無窮!! 為呢頓飯畫上完美句號!
2023-05-12
2023-05-10 48 瀏覽
店內的裝潢,讓人感受到一種靜謐和尊貴。我盤坐在吧台前,期待著這場美食之旅的開始。第一道前前菜是釀日本富有柿,配紫蘇花,長腳蟹餅。這道菜品的口感非常獨特,柿子的甜味和長腳蟹餅的鮮味相互輝映,讓人感受到深厚的日式風情。接下來是日式素麵,土佐啫喱, 日本黑鮑魚和馬糞海膽。其中,日式素麵的細緻口感和土佐啫喱的清新口感非常出色。黑鮑魚的鮮味和馬糞海膽的滑嫩口感,更是讓人回味無窮。隨後上桌的是日本龍蝦刺身,配海膽汁和新鮮生葵。這道菜品帶有濃郁的海鮮味,龍蝦的鮮味和海膽汁的香甜味道相得益彰,讓人感受到一種深海的奇妙之旅。接下來上桌的是日式手釣鯒魚刺身,配酸汁jelly和辣椒蘿蔔蓉。這道菜品的色澤清新,口感清爽,酸汁jelly和辣椒蘿蔔蓉的味道非常獨特,帶有一種清新的辣味,讓人感受到鮮活的生命力。接下來是宮崎a4和牛,配春筍和柚子胡椒。這道菜品的肉質非常嫩滑,口感十分豐富,春筍的鮮味和柚子胡椒的清新味道,更是為這道菜品帶來了一種別樣的風味和口感。吉列河豚多士,配wasabi醬是一道非常經典的日式料理,這道菜品的味道非常清新,河豚肉的鮮嫩口感和wasabi醬的辣味,相得益彰。接下來是壽司,其中包括鹿兒島

接下來是壽司,其中包括鹿兒島墨魚壽司,配青檸汁、宮城縣手釣池魚壽司,配薑蓉,虎沙灣赤木壽司,赤貝壽司、車海老壽司,配雞蛋碎、火炙對馬赤鯥壽司和青森大間中吞拿魚壽司。每一道壽司都是由高超的廚師現場製作的,每一口都充滿了鮮味和滋味。

整場餐飲的最後一道菜是水果甜品,包括橙子、荔枝、芒果和草莓。這些水果都是當季最新鮮的,口感清新甜蜜,為整場餐飲畫上一個完美的句號。

整場高級日式OMAKASE店的用餐體驗非常出色,每道菜品都展現了日式料理的精髓和獨特之處,每一口都讓人感受到一種深厚的文化底蘊和獨特的味道體驗。這場美食之旅讓我感受到了日本文化的深邃和豐富,讓我流連忘返。
位於上環九如坊嘅Omekase,以前去日本一定會試吓當地嘅特色,今日朋友生日,所以專登嚟到呢度,聽聞仲係有日本廚師發板入邊環境非常寬敞,和風設計配合日本廚師發板,簡直將氣氛提升到另一個層次是日餐牌,不過一直都係欣賞廚師們親身示範比較吸引我佢哋真係10分認同抵讚!!!呢一個係前菜,蛋黃醋刺身,用杯上,感覺真係好優雅食落去嘅刺身真係非常鮮味,完全感受到飛機貨嘅質感(無誤)九州刺身guye配辣椒上菜廚師嘅刀功張魚生乾淨俐落地切得好薄完全食得出嘅肌肉感呢個仲有春卷配買嘅希臘風,入面嘅椰子油將味道帶得好香濃終於到我最鍾意嘅壽司環節,每一款壽司都可以睇得出廚師好用心嘅設計,以及選貨都係number 1拖羅壽司都非常彈牙,廚師會將Wasabi同埋檸檬汁按比例,咁加喺壽司入面海膽刺身壽司,入邊一啲魚腥味都冇,反而有好甜嘅海鹽味,完全令我愛上食海膽最後呢個一定要介紹嘅係焗玉子,將蝦肉加係入面一齊焗,好香味估唔到仲有好鮮甜嘅麵豉湯,鮮甜嘅味道簡直唔可以用平常嘅日本菜來比較佢哋原來用咗新鮮嘅紫菜,所以帶出呢一種鮮甜今次嘅「呀媽家姐」真係俾咗好多驚喜俾我估唔到香港都可以食到比日本更高級嘅味道!下次一定要再試吓

是日餐牌,不過一直都係欣賞廚師們親身示範比較吸引我

佢哋真係10分認同
抵讚!!!

呢一個係前菜,蛋黃醋刺身,用杯上,感覺真係好優雅
食落去嘅刺身真係非常鮮味,完全感受到飛機貨嘅質感(無誤)

九州刺身guye配辣椒上菜
廚師嘅刀功張魚生乾淨俐落地切得好薄
完全食得出嘅肌肉感

呢個仲有春卷配買嘅希臘風,入面嘅椰子油將味道帶得好香濃

最後呢個一定要介紹嘅係焗玉子,將蝦肉加係入面一齊焗,好香味

佢哋原來用咗新鮮嘅紫菜,所以帶出呢一種鮮甜

今次嘅「呀媽家姐」真係俾咗好多驚喜俾我
估唔到香港都可以食到比日本更高級嘅味道!下次一定要再試吓
2023-05-06 49 瀏覽
作為九龍人的,我甚少去香港區,今日去開港島區搵朋友,佢建議我哋去上環呢一間廚師發辦食,格局好過九龍區。好彩佢帶路,其實這裏非常之近上環站,不過要開GPS搵路。晚餐第一個前菜是龍蝦膏配海膽醬配紫蘇花輕輕燒過的龍蝦糕,熱辣辣,配上非常之清甜的海膽醬,口感香滑,味道濃郁。燒物方面,有這個宮崎縣A4和牛,我覺得廚師整得非常之入味,基本上不用點海鹽或者Wasabi, A4和牛入口即溶得來又會有牛肉味,真的好食過A5和牛粟米經過燒烤之後非常之清甜,粒粒都好似甜品一樣。我特別喜歡這一味,平時廚師發辦當通常都係比生蠔或者燒蠔,今次做法比較有心思,將生蠔,魚和鮑魚配合野菜煮熟,湯汁非常之甜,這樣的食法更加健康壽司有九件,令我最深刻的是這個龍蝦刺身配手打海膽汁 10分有鮮味,雖然海膽汁已經很甜,但亦不會奪走本身龍蝦刺身的鮮甜味。有啲飯在這裏,朔晒海膽汁,不會浪費。另一味壽司非常之吸引,是叫做春子鯛原來即是代表春天先至有的鯛魚BB,肉質爽甜,非常彈牙。仲有日本象拔蚌,吃起來真的比本地的象拔蚌更加鮮甜。這個用新鮮昆布同埋魚熬製而成的麵豉湯非常之濃郁,原來湯都可以這樣的入味。最後甜品是日本水果,來自靜岡縣的蜜瓜

好彩佢帶路,其實這裏非常之近上環站,不過要開GPS搵路。

晚餐第一個前菜是龍蝦膏配海膽醬配紫蘇花

粟米經過燒烤之後非常之清甜,粒粒都好似甜品一樣。

壽司有九件,令我最深刻的是這個龍蝦刺身配手打海膽汁

另一味壽司非常之吸引,是叫做春子鯛
原來即是代表春天先至有的鯛魚BB,肉質爽甜,非常彈牙。

仲有日本象拔蚌,吃起來真的比本地的象拔蚌更加鮮甜。

最後甜品是日本水果,來自靜岡縣的蜜瓜同埋柿甜度10分高

2023-05-01 651 瀏覽
早兩日星期六中午專登去上環呢間杣 Yashima 食omakase,因為呢度嘅主廚係來自東京嘅高橋公也Takahashi Kouya,佢曾經喺米芝蓮一星榮耀東京老牌壽司店「銀座久兵衛店」工作咗10年,好多名人同外國朋友都慕名而來,連美國前總統奧巴馬都食過,所以咁猛料梗係要去試下餐廳裝修好靚,全日系風格,連廁所都唔馬虎,用埋日式馬桶,所以睇得出餐廳好細心Lunch menu有兩款omakase揀,我揀咗貴啲果款,包前菜、刺身、燒物、熱菜、壽司、湯、甜品,可以一次過試多啲野🌟焗青森縣蘋果配毛蟹、海膽焗原個青森縣蘋果,入面有毛蟹同海膽,蟹肉好鮮甜而海膽新鮮可口,蘋果仲好清甜,一啖咁食可以話係百感交雜,好有層次🌟西京汁柚子皮蒸日本蠔蠔用咗薑同京蔥去調味,所以唔會食到腥味,而隻蠔好肥美,食落仲好香🌟剝皮魚配醋啫喱剝皮魚連醋啫喱加少少wasabi同魚肝醬一齊食好有鮮味🌟池魚tataki配京蔥絲、酸汁啫喱池魚整碎,配上京蔥同配汁,一齊食又香又甜酸,幾特別🌟太刀魚配北海道粟米、蘿蔔蓉太刀魚浸咗喺柚子豉油一個鐘,所以魚有柚子香味兼豉油鹹味,而北海度粟米甜度好高,燒得恰到好處🌟赤肉魚配柚子皮昆布湯本身我好

🌟焗青森縣蘋果配毛蟹、海膽

🌟西京汁柚子皮蒸日本蠔

🌟剝皮魚配醋啫喱
剝皮魚連醋啫喱加少少wasabi同魚肝醬一齊食好有鮮味

🌟池魚tataki配京蔥絲、酸汁啫喱
池魚整碎,配上京蔥同配汁,一齊食又香又甜酸,幾特別

🌟太刀魚配北海道粟米、蘿蔔蓉

🌟赤肉魚配柚子皮昆布湯
本身我好怕熟嘅魚,特別係魚湯,但呢個赤肉魚吸收咗柚子味,再加少少三色椒、青檸汁、wasabi 一齊食好好味,個湯仲非常鮮甜

🌟壽司
有墨魷魚、九繪魚、赤貝、日本牛鰍魚、春子鯛、中拖羅、車海老、北海道赤海膽,每一件都冇得彈,鮮味十足
師傅按壓壽司嘅過程好專業,令我好有視覺享受,而每件壽司都按得好實,夾起完全唔會散開
另外,每食完一件壽司,師傅都會抹乾淨隻碟,避免影響下一件壽司嘅味道,呢啲細節位真係一流

🌟江戶前玉子燒
初頭睇以為係海綿蛋糕,點知原來係玉子燒,成份除咗蛋仲有蝦,好特別

🌟昆布魚湯
唔鍾意魚湯嘅我都一啖飲哂,證明真心正

🌟靜岡縣哈密瓜
哈密瓜完熟,甜度高,水份飽滿,食完甜到入心,好滿足

今餐一人$1518,但食到高質食材同埋日本名師傅嘅功架,咩都值番哂!如果慶祝大節日黎呢間肯定會好難忘

2023-04-29
2023-05-01 86 瀏覽
一個月食一次OMAKASE,今次就揀左中環杣,門口都幾隱匿,不過別有洞天,裝潢好靚好花心思,寜靜環境下ENJOY食物,晚市暫時得一個MENU $2680,相當豐富首先送上一份甲羅燒,鮮甜蟹肉,味道濃郁,幾有驚喜,之後就送上拖羅、龍蝦同九繪魚,我最鍾意就係九繪魚個一道,因為平時都少機會食到,口感同味道都好好之後就到熱食環節,A4和牛配油脂平均具口感,好軟嫩好想再ENCORE多件!壽司八貫再加一件玉子燒,相當飽足,我特別喜歡沙甸魚,口感柔軟,完成唔腥,北海道馬糞海膽瓣塊較小,但味道濃厚甘甜,很高質,仲有車海老,超大隻爽脆清甜,玉子燒好似蛋糕咁鬆軟蓬鬆,好彩每人有兩件!!!湯物唔會好濃味,飲完好舒服,最後食埋雪糕同哈密瓜,很正的一餐

2023-04-22
趁着長假期專登去咗中環九如坊附近食廚師發辦😋呢度開咗一間新嘅餐廳,裝修以園林為主題一入去已經覺得好舒服放鬆。呢度有日式師傅主理,嚟到查一查先知道師傅係好有經驗。佢曾經係獲得米其林一星榮耀東京老牌壽司店「銀座久兵衛店」工作於十年!來自日本東京主廚高橋公也Takahashi Kouya嘅壽司舖更吸引無數名人食過!今日晏晝嚟都叫咗一個午市$1380 omakasee。⭐️前菜第一個前菜已經令我好印象深刻,呢個係焗青森縣蘋果,裏面仲有毛蟹海膽蟹肉,口感層次,極度豐富。而且加埋青森蘋果嘅爽甜,成個味道好清新👍另外一個前菜就係生蠔,佢本身用咗姜同京蔥汁調味,上面再加咗柚子皮落去。成個好creamy , 味道清爽,非常之好味!⭐️刺身剝皮魚超級新鮮,加上啫喱醋,wasabi 同埋魚肝醬,嗒嗒鮮味!⭐️燒物師傅專登將個條魚用柚子豉油浸咗一個鐘,令到魚肉吸晒柚子嘅香味拎去燒,超級好味。而另外一個就係北海道粟米,好甜好香脆!⭐️溫燒物 呢度將魚嘅烹調手法玩到出神入化,今次就用咗赤肉魚,用昆布湯柚子香椒去烹調。只要加少少wasabi,嘩好好食! ⭐️壽司🍣師傅握壽司嘅方法係藝術,見佢點樣樣準備壽司就已經覺得好好食。其

今日晏晝嚟都叫咗一個午市$1380 omakasee。

⭐️前菜

⭐️刺身

⭐️燒物

⭐️溫燒物

⭐️壽司🍣
師傅握壽司嘅方法係藝術,見佢點樣樣準備壽司就已經覺得好好食。其中我最鍾意嘅一款係海老壽司。蝦本身新鮮彈牙就不在話下,再加上師傅嘅調味令到蝦嘅鮮味更加突出

⭐️北海道赤海膽
海膽去份量非常之多,個底下面有少少飯。師傅叫我哋一下落底加埋啲飯一齊食,成個口感好creamy !

⭐️昆布魚湯
魚湯非常之鮮甜,味道好濃郁,仲非常之做了有魚塊喺裏面~

⭐️靜岡縣哈密瓜
最尾點少得又新鮮又好味嘅日本水果呢?今次就有靜岡縣嘅日本哈密瓜,熟嘅程度啱啱好,非常之甜,完美咁Wrap up今日嘅lunch

呢間餐廳我真係非常之推薦,無論係環境食物同埋店員嘅服務質素都真係一流!好啱,如果有朋友生日或者有事慶祝嘅話可以考慮嚟呢度食飯餐好

2023-04-29 57 瀏覽
今日來到高質Omakase新店杣 ‧YASHIMA,據知主廚在曾獲得米其林一星榮耀東京老牌壽司店「銀座久兵衛店」工作於十年,更連美國前總統歐巴馬也是他的坐上客,咁真係要試試佢啦。一入到店內店員服務態度極佳,仔細照顧客人的需要,十分欣賞。👍一開始就先上左甲羅燒,配上蛋黃醬同紫蘇花。一般甲羅燒主要以蟹膏配上醬料,味道較濃,但呢間作為前菜,甲羅燒清新、蟹肉亦清甜。第二道都係燒物,燒拖羅帶出油香感,亦都配上店鋪特色蛋黃醬、魚子醬,好食🤤。第三道係剝皮魚,加上自身既肝醬、蘿蔔蓉醋汁,味道清新又不失獨特味道。第四道係龍蝦刺身,加上海膽汁同wasabi,爽甜既口感真係唔錯,特別欣賞餐廳十分細心既擺盤。第五道係個人是日最愛😍宮崎縣嘅A4和牛牛柳,牛肉口感出色,入口後香味四溢,配上岩鹽同蓮藕天婦羅,正丫!!然後有個蒸物,蒸鮑魚、鯖魚,都幾欣賞餐廳上菜安排,唔會一成不變。品嚐刺身中途亦有不同類型的菜品。之後長崎縣嘅池魚同富山灣赤貝都係十分鮮甜。隨之而來嘅海鮮釜飯,呢個就比較小見,海鮮味道既日本米加上蒸到剛剛好既梳子魚,餐廳都話平時唔會有,係今日人多先有機會食到😊。繼續!春子調-春季先有既鯛魚baby、青森

繼續!春子調-春季先有既鯛魚baby、青森縣既中拖羅,都係無得挑剔,拖羅真係回味無窮。
臨尾亦有江戶前玉子燒,入面以不同海鮮製作,麵豉魚湯就以赤鯥魚身魚頭來熬製,鮮味十足。食完咁多不同既魚類,真係十分滿足😌,最後最後以熊本士多啤梨🍓同靜岡蜜瓜🍈作結,只可以講日本蜜瓜真係世界第一☝️。

整體來講,餐廳質素極高、店員服務好、絕對對得住個價錢。
2023-04-26
2023-04-27 49 瀏覽
Omakase值錢之處在於可以食到由廚師精選嘅時令海鮮,Yashima嘅主廚係來自東京嘅高橋公也Takahashi Kouya掌舵,主廚喺曾獲得米其林一星榮耀嘅東京老牌壽司店「銀座久兵衛店」工作十年,今次幫襯可以一試來自日本嘅非凡體驗。$2680一位嘅晚市廚師發辦,定價進取但用料係俾返足貨嘅,有龍蝦刺身、A4和牛等,海膽亦比其他omakase店厚肉鮮甜。第一道菜就已經驚為天人,味道香濃嘅甲羅燒,一分錢一分貨,成個蟹蓋釀滿一梭梭蟹肉,加埋蛋黃醬係絕配。三道刺身分別係拖羅、剝皮魚同龍蝦,龍蝦肉晶瑩剔透,而且厚肉份量唔少;剝皮魚比較少見,師傅用上肝醬、醋汁同蘿白蓉點綴,口感豐富。燒物係今餐嘅重頭戲:來自宮崎縣嘅A4和牛,口感嫩中帶啲爽口,完全冇筋位,配埋天婦羅筍又係幾新穎嘅做法。蒸物有鮑魚同鯖魚,小小一碗盡顯師傅功架,兩者都非常嫩滑,湯汁清甜。相對刺身嘅多元處理手法,壽司環節就有種反璞歸真嘅味道,主廚統一簡單以wasabi同醬油輕輕調味,令魚肉本身嘅鮮味成為唯一嘅主角,當中我地最欣賞富山灣赤貝,赤貝表面有好多天然嘅曲面,咬落非常爽口有層次。今次嘅omakase熟食佔比都幾多,壽司之間上咗一客

今次嘅omakase熟食佔比都幾多,壽司之間上咗一客迷你梭子魚釜飯,飯粒分明,上桌時熱辣辣,魚肉一夾即分離,非常軟淋,魚嘅鮮味滲入飯粒,又係一個出色之作。

套餐嘅尾聲亦有驚艷之處,用赤鯥魚嘅魚身同魚頭熬煮嘅面豉湯非常鮮甜,面豉份量啱啱好唔會過鹹;甜品係熊本縣嘅士多啤梨同靜岡蜜瓜,蜜瓜嘅甜度係超高,為成餐飯帶嚟個perfect ending。
2023-04-26
中環九如坊開左一間新店叫杣 Yashima,主打正宗懷石料理,由日本主廚掌舵,餐廳環境好優雅好舒服,好似置身禪宗花園一樣,但店內只有12個座位,所以最好打電話預約夕食 | $2680/人前菜香箱蟹甲羅燒,用上蛋黃醬去焗,再係上面加三文魚子、海膽 、 紫蘇花,幾有日式居酒屋風味刺身火炙拖羅用上玻璃杯裝,入面有火炙過拖羅、杮肉蓉 、 魚子醬,貴氣十足,不過調味有點過濃,蓋過鮮味,相對比較可惜日本龍蝦龍蝦本身較淡味,配上即磨海膽醬同新鮮山葵就剛剛好,肉質幾有彈性九繪魚 日本石斑魚之一,味道清而鮮,肉豐緊緻,酸汁啫喱有提鮮作用燒物同油物宮崎縣A4和牛配炸春筍,A4和牛冇A5咁油膩,更食到肉味,超好食,春筍火喉處理得好好,一口脆嫩口感蒸物汁煮赤鯥,赤鯥本身皮下脂肪非常豐滿,魚肉入口富脂香,湯汁清爽適口壽司- 鹿兒島魷魚- 真鯒魚- 富山灣赤貝- 沙甸魚- 車海老- 春子鯛- 北海道馬糞海膽- 大拖羅- 江戶前玉子燒甜品芝麻雪糕配哈密瓜, 哈密瓜爆汁,帶陣陣清香,而雪糕有淡淡芝麻味,甜度適中
夕食 | $2680/人
前菜
刺身
火炙拖羅
日本龍蝦
九繪魚
日本石斑魚之一,味道清而鮮,肉豐緊緻,酸汁啫喱有提鮮作用
燒物同油物
  • 宮崎縣A4和牛配炸春筍
  • 沙甸魚
  • 北海道馬糞海膽
  • 江戶前玉子燒
今日同另一半慶祝週年紀念 由於大家都夾唔到時間去旅行就惟有係香港慶祝啦平時係IG就見得多omakase 自己就未食過 所以就揀左呢間黎初體驗下喇店舖位置係九如坊 旺中帶靜嘅小街上裝修充滿日本氣息 有置身日本庭園嘅感覺店內位置有十個左右 可以近距離咁睇到師傅專心又細心咁準備每一道菜 真係好賞心悅目而每上一道菜師傅都會同我哋講解食材嘅配搭吞拿魚刺身配上杮 魚子醬 蛋黃醬同紫蘇花 令到刺身有多重味蕾嘅享受晶瑩剔透嘅龍蝦肉 新鮮又有彈性 配上鮮甜嘅馬糞海膽同海膽汁 真係令人回味無窮九繪魚刺身 即係深海石斑 肉質彈牙配上酸汁啫喱 辣蘿蔔蓉 味道清新開胃宮崎縣A4和牛配即炸竹筍天婦羅 天婦羅師傅都建議我哋即刻食用 保持新鮮脆口 和牛肉質非常嫩滑 牛香泗溢 清酒煮黑鮑魚赤鯥魚昆布湯 赤鯥魚肉甜又細軟 煮完之後中散發出魚油香 加埋清新柚子皮 一減先前食物嘅油膩感 準備手握壽司嘅環節手握壽司六貫 最鍾意以下呢幾款活北寄貝壽司 貝肉鮮甜爽脆手釣池魚 師傅指定漁師要手釣 以確保肉質唔會因為掙扎而影響味道同口感 魚身嫩滑清香中拖羅壽司馬糞海膽味道濃厚甘甜 入口即溶 大滿足🤤最後甜品有時令嘅北海道 蜜瓜在配上士
店舖位置係九如坊 旺中帶靜嘅小街上
裝修充滿日本氣息 有置身日本庭園嘅感覺

而每上一道菜師傅都會同我哋講解食材嘅配搭

手握壽司六貫 最鍾意以下呢幾款

活北寄貝壽司 貝肉鮮甜爽脆

中拖羅壽司

馬糞海膽味道濃厚甘甜 入口即溶 大滿足🤤

最後甜品有時令嘅北海道 蜜瓜在配上士多啤梨同芝麻味雪糕 為今晚豐富嘅晚餐完美作結