2023-05-06
位於上環九如坊嘅Omekase,以前去日本一定會試吓當地嘅特色,今日朋友生日,所以專登嚟到呢度,聽聞仲係有日本廚師發板入邊環境非常寬敞,和風設計配合日本廚師發板,簡直將氣氛提升到另一個層次是日餐牌,不過一直都係欣賞廚師們親身示範比較吸引我佢哋真係10分認同抵讚!!!呢一個係前菜,蛋黃醋刺身,用杯上,感覺真係好優雅食落去嘅刺身真係非常鮮味,完全感受到飛機貨嘅質感(無誤)九州刺身guye配辣椒上菜廚師嘅刀功張魚生乾淨俐落地切得好薄完全食得出嘅肌肉感呢個仲有春卷配買嘅希臘風,入面嘅椰子油將味道帶得好香濃終於到我最鍾意嘅壽司環節,每一款壽司都可以睇得出廚師好用心嘅設計,以及選貨都係number 1拖羅壽司都非常彈牙,廚師會將Wasabi同埋檸檬汁按比例,咁加喺壽司入面海膽刺身壽司,入邊一啲魚腥味都冇,反而有好甜嘅海鹽味,完全令我愛上食海膽最後呢個一定要介紹嘅係焗玉子,將蝦肉加係入面一齊焗,好香味估唔到仲有好鮮甜嘅麵豉湯,鮮甜嘅味道簡直唔可以用平常嘅日本菜來比較佢哋原來用咗新鮮嘅紫菜,所以帶出呢一種鮮甜今次嘅「呀媽家姐」真係俾咗好多驚喜俾我估唔到香港都可以食到比日本更高級嘅味道!下次一定要再試吓
是日餐牌,不過一直都係欣賞廚師們親身示範比較吸引我
佢哋真係10分認同抵讚!!!
呢個仲有春卷配買嘅希臘風,入面嘅椰子油將味道帶得好香濃
最後呢個一定要介紹嘅係焗玉子,將蝦肉加係入面一齊焗,好香味