2023-05-17
上次Omakase體驗超好之後,我同女朋友都一直好想再試另一間。我地最後決定黎試下呢間屬同一餐飲集團,位於中環九如坊、由日本名廚高橋先生坐鎮嘅Yashima!Yashima裝修非常精緻,得十幾個位,所以每位客人都可以同主廚近距離交流。當晚嘅晚餐係$2680一位,雖然價錢唔平,但絕對值呢個價錢,因為主廚選用嘅所有食材都係頂級嘅:前菜係呢道擺盤一流嘅日本龍蝦。啲蝦膏配埋蛋黃醬、海膽一齊撈埋,每一啖都係鮮味!當晚嘅分別係深海池魚刺身同日本龍蝦刺身。前者簡單用醬油、wasabi去食已經吊曬鮮味出來;而後者配合埋主廚手打嘅海膽醬同蟹籽一齊食,簡直一流!季節燒物係我最愛嘅宮崎縣A4和牛!師傅燒嘅火候啱啱好,牛肉非常juicy!配菜嘅日本粟米都超甜!炸物係好賣相非常吸引嘅北海道長腳蟹腳配山形縣野菜天婦羅。攞上黎嘅時候仲係熱辣辣,脆卜卜,正!蒸物係我全晚至愛嘅昆布高湯煮黑鯥 魚、日本鮑魚,因為鮮味十足!當晚主廚安排左好多款壽司,當中包括大魷魚壽司、北海道海膽壽司、象拔蚌壽司、沙甸魚壽司、春子鯛魚壽司、西班牙紅蝦壽司、伊佐木壽司,同埋青森縣中拖羅壽司!我最愛嘅係當然係第一次試嘅西班牙紅蝦壽司,主廚喺我地
當晚主廚安排左好多款壽司,當中包括大魷魚壽司、北海道海膽壽司、象拔蚌壽司、沙甸魚壽司、春子鯛魚壽司、西班牙紅蝦壽司、伊佐木壽司,同埋青森縣中拖羅壽司!我最愛嘅係當然係第一次試嘅西班牙紅蝦壽司,主廚喺我地面前將隻超大嘅蝦剝殼,非常amazing!
最後嘅江戶前玉子、海苔麵豉湯同埋甜品都好精緻好好味,就算食到幾飽都會清曬!
總結:Yashima 嘅Omakase由大師主理,並選用上乘嘅食材,所以一分錢一分貨,絕對值得!