2023-06-15
杣•YASHIMA (上環)未去得旅行但又有嚴重思鄉情的自己 今次就約左閨密去上環食 Omakase 而選擇的餐廳有日本師傅坐陣壽司🍣部分 令人期待💕餐廳行山林風 木系的裝橫和草木系的佈景有一種讓人一掃Monday Blue ge 感覺 餐廳位置唔多 大約十個左右 讓師傅可以專心預備菜式 👍🏻夕食有8個菜式 大約2.5 小時享用時間 前菜 熱食為個胃打好個底👍🏻焗伊勢龍蝦頭 內有龍蝦肉、蝦頭蝦醬 蛋黃汁和赤膽 紫蘇花配搭精緻 龍蝦肉鮮味十足Sashimi大拖羅 配搭高貴的魚子醬 鮮艷的蛋黃醋 再有食用花加持 賣相精緻 日本九繪魚刺身 香港會稱為石班 再由微辣椒🌶️、蔥等點綴 提升味蕾口感海膽汁伊勢龍蝦刺身與前菜一樣的伊勢龍蝦另一種食法 鮮味的海膽汁配口感嫩滑的鮮味蝦刺身 層次豐富季節燒物宮崎 A4和牛 配搭豆腐粟米 和牛加配蒜片和芥辣 炸蒜片金黃香脆 A4 和牛肉汁豐富 肉味香濃 腐皮蟹肉春卷 賣相精緻 蟹肉鮮嫩牛油果🥑天婦羅 健康選擇 外脆內軟的口感 蒸物清香鮮甜的組合- 鮑魚片配上長崎縣赤目魚 讓人連魚湯都清曬🤣壽司🍣 由日籍師傅料理- 左口魚 魚油豐富 口感細膩- 魷魚 爽口彈牙
夕食有8個菜式 大約2.5 小時享用時間
前菜
熱食為個胃打好個底👍🏻
Sashimi
日本九繪魚刺身
香港會稱為石班 再由微辣椒🌶️、蔥等點綴 提升味蕾口感
海膽汁伊勢龍蝦刺身
- 北海道赤海膽
海膽味道甘甜 質感細膩
- 青森縣中拖羅
帶有天然魚油脂嘅甘香 油脂入口慢慢溶化
- 江戶前玉子(魚/蝦肉)
入口甘甜 帶有魚香味 讓平凡的玉子變得不平凡🤣
麵豉湯
口感清新 而且卡路里低 冇罪惡感 在享受壽司等澱粉量高的菜式後 也會增加胃的飽足感
甜品 🍮
由清甜的哈密瓜🍈配上一口銅鑼燒 以及牛奶味濃的窩夫🧇雪糕 為今次的晚餐畫上甜美的句號✨
整個用餐體驗無論食物質素 員工服務 和環境都讓人印象難忘 係減壓享受的好選擇💕