餐廳: 杣‧YASHIMA
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-06-12 90 瀏覽
日本大師主理,講呢到嘅主廚曾經喺米其林一星榮耀嘅東京老牌壽司店做咗好多年,不論環境、服務、食物,整個服務體驗都係高尚奢華,雖然價錢唔平,但物有所值,採用日本直送高級食材,一分錢一分貨,值得一試。我地要左每人2680set 晚餐,以慶祝升職加薪,賀一賀佢。大廚旁邊,都會有個助手做翻譯,所以唔需要擔心大家溝通唔到。環境真係10分高檔,感覺好似去咗五星級酒店,令人賓至如歸。太刀魚配日本高湯烏賊壽司 赤貝壽司牛秋魚 時令魚 肉質相對煙靭 食落有少少紫蘇香味北海道馬訓海膽江户前海鮮蛋甜品靜崗士多啤梨 赤肉蜜瓜

太刀魚配日本高湯
烏賊壽司
赤貝壽司
牛秋魚 時令魚 肉質相對煙靭 食落有少少紫蘇香味
北海道馬訓海膽
江户前海鮮蛋甜品
靜崗士多啤梨 赤肉蜜瓜
第一道前菜就已經先聲奪人,用龍蝦殼盛住以蝦膏及蛋黃醬去焗嘅日本龍蝦肉,濃郁嘅醬汁之下完全無礙品嚐龍蝦嘅鮮味,賣相與味道俱備👍青森中拖羅略略燒過突出油香,配上魚子醬作點綴🐟昆布漬左口魚肉質爽口,酸汁啫喱提升清新感 🆙伊勢龍蝦刺身晶瑩而且肉質具彈性,結合埋馬糞海膽係雙倍嘅鮮甜😋宮崎A4和牛喺肉味同油脂上比較平衡,可搭配岩鹽、蒜片、wasabi一齊食🥩即炸嘅北海道蟹肉卷加上現刨嘅法國松露薄片,香氣洋溢~清澈嘅高湯好適合依家嘅天氣,岩手縣鮑魚同赤鯥都煮得柔軟🍲跟住嘅壽司部分由日籍師傅主理,完全發揮到每樣食材嘅鮮味🍣伊佐木係時令食材青森白魷日本象拔蚌蚌肉口感清爽,越咬甜味就越出,鮮甜無比鯖魚牡丹蝦蝦肉綿密中帶點彈牙,同樣係非常鮮甜 中拖羅色澤紅潤亮麗,甘香嘅油脂令人難以抗拒原隻北海道海膽非常新鮮,一片片完整嘅海膽甜味十足,加上金箔同埋魚子醬盡顯奢華感味噌湯🥣最後係甜品拼盤,有哈密瓜、豆腐抹茶奶凍、焦糖雞蛋🍈

青森中拖羅略略燒過突出油香,配上魚子醬作點綴🐟

昆布漬左口魚肉質爽口,酸汁啫喱提升清新感 🆙

即炸嘅北海道蟹肉卷加上現刨嘅法國松露薄片,香氣洋溢~

清澈嘅高湯好適合依家嘅天氣,岩手縣鮑魚同赤鯥都煮得柔軟🍲

跟住嘅壽司部分由日籍師傅主理,完全發揮到每樣食材嘅鮮味🍣
伊佐木係時令食材

青森白魷

日本象拔蚌蚌肉口感清爽,越咬甜味就越出,鮮甜無比

鯖魚

牡丹蝦蝦肉綿密中帶點彈牙,同樣係非常鮮甜

中拖羅色澤紅潤亮麗,甘香嘅油脂令人難以抗拒

味噌湯🥣

最後係甜品拼盤,有哈密瓜、豆腐抹茶奶凍、焦糖雞蛋🍈
呢度嘅主廚係來自東京嘅高橋公也Takahashi Kouya,佢曾經喺米芝蓮一星榮耀東京老牌壽司店「銀座久兵衛店」工作咗10年,然後嚟咗香港,簡直係Omakase 高級極尚之選,單看店舖環境佈置已經非常高檔。難得慶祝週年紀念,我地要左每人2680set 晚餐。 雖然師傅唔識講中文,但會有個侍應一直喺隔離幫我哋翻譯,為我哋講解係來自邊度嘅食材同應該點食。日本生蠔撘 黑邊鮑 配三文魚子同紫蘇花 配cream sauce 一齊食 鮮甜帶有花香味吞拿魚上面有魚子醬 再配蛋黃醬一齊享用龍蝦刺身配海膽汁 加埋上面新鮮wasabi一齊食和哥山既九繪魚 辣羅白容 食用菊花 海澡啫喱一齊食用赤鯥魚 日本菇同荀 天婦羅香相蟹甲羅燒 釀左d椰菜係入面 配芝麻醬享用
吞拿魚上面有魚子醬 再配蛋黃醬一齊享用
龍蝦刺身配海膽汁 加埋上面新鮮wasabi一齊食
和哥山既九繪魚 辣羅白容 食用菊花 海澡啫喱一齊食用
赤鯥魚 日本菇同荀 天婦羅
香相蟹甲羅燒 釀左d椰菜係入面 配芝麻醬享用
2023-06-05 45 瀏覽
🌲享受一刻寧靜🫶中環木系廚師發辦餐廳成個裝修都好有溫暖的氛圍🥰倒吊的柏樹、竹林的背景、溫暖色調的裝修,和情人過來享受一個日式嘅約會就最適合不過😆午市最平 $880 起(⚠️週末都有),今次試咗貴少少嘅 $1380 廚師發辦,從前菜、刺身、燒物、壽司,同埋熱盤都非常出色,北海道毛蟹肉配上海膽,放進青森蘋果中,加入Wasabi蛋黃醬食落鹹鹹甜甜超有驚喜!日本汁煮蠔飽滿香口~刺身有原隻蠑螺配上紫蘇花,口感非常特別。帆立貝西京燒濃郁嘅醬汁同三文魚子互相配合🕺🏼壽司就有六款,其中我最鍾意爽口嘅愛知縣白象拔蚌,牡丹蝦配北海道海膽嘅尺寸都令人深刻😋日本青森縣中拖羅更加係重頭戲😘最後食返個甜品拼盤結束今日嘅迷你日本之旅 🇯🇵
🌲
2023-06-03 54 瀏覽
想食高級啲?可以去中環九如坊呢間廚師發辦😆午市時段有兩個套餐,我哋揀咗貴啲嗰個!一共有七個course,先來了青森蘋果整嘅前菜,有蟹肉同海膽等奢華配料,配上甜甜地嘅蘋果真係好特別!日本蠑螺用上冰鎮嘅方式呈現,搭配Wasabi同紫蘇花別有一番風味~帆立貝西京燒大大粒,如果鍾意重口味一定好鍾意~金目綢表皮脆卜卜,淋上高湯加埋蓮花莖口感非常特別~之後仲有幾款壽司,包括墨烏賊、愛知縣白象拔蚌、沙甸魚等等,全部都係時令嘅款式🥰🥰最後仲有超好飲嘅麵豉湯同埋甜品,甜品有三款,包括有超甜日本哈密瓜 🍈同埋抹茶奶凍,仲有另一款奶凍 😆三樣都超好食呀🥹
、愛知縣白象拔蚌、沙甸魚等等,全部都係時令嘅款式🥰🥰最後仲有超好飲嘅麵豉湯同埋甜品甜品有三款,包括有超甜日本哈密瓜 🍈同埋抹茶奶凍,仲有另一款奶凍 😆三樣都超好食呀🥹
2023-05-28 53 瀏覽
Omakase 高級極尚之選👍🏻由日本大師主理,不論環境、服務、食物,整個體驗均屬上上等,價錢雖然不低,但物有所值,愛好和食必然會愛上,值得一試。位處上環地鋪、門口方便可以泊車,九如坊環境清幽,於中上環有如置身另一城市。鋪頭樓底高、空間感足夠,燈光有細心設計,安座後燈光會調暗,店員細心服務,應有盡有而不會過份打擾,解釋詳盡。餐具有心思,每道菜的器皿均不一樣。餐單:伊勢海老配蛋黃醬,面頭是北海道馬糞海膽伴紫蘇花海膽新鮮不在話下,龍蝦燒得香,醬、海膽、龍蝦味道一致,伴紫蘇花的清香,鮮味濃郁。長崎中拖羅配蛋黃醬及魚子醬中拖羅油香足、配上酸甜的醬,清新平衡。宮崎A4和牛伴三文魚子豆腐蓉先煎後炭燒,入口不油膩,脆面軟心,牛味極佳,烹調細緻。可配鹽、蒜片或芥末,個人推介蒜片,伴碟豆腐口味特別,十分搭。蒸物: 日本赤鯥 配dasi pepper 赤鯥 油脂足,鮮、滑,配上伴碟的湯汁,鮮味特出。值得一提是伴碟貌似青檸的醋橘,乃是日本獨有的青檸與柚子的混種。青橘香而不酸。手握壽司每一道均由日本師傅親自處理:九洲 魷魚: 新鮮黏口伊佐木: 極合時令,只有時令的夏季肉身才會那麼紅沙甸魚配薑蓉:沙甸魚獨特魚香
Omakase 高級極尚之選👍🏻

餐具有心思,每道菜的器皿均不一樣。

餐單:
伊勢海老配蛋黃醬,面頭是北海道馬糞海膽伴紫蘇花

長崎中拖羅配蛋黃醬及魚子醬
中拖羅油香足、配上酸甜的醬,清新平衡。

宮崎A4和牛伴三文魚子豆腐蓉
先煎後炭燒,入口不油膩,脆面軟心,牛味極佳,烹調細緻。
可配鹽、蒜片或芥末,個人推介蒜片,
伴碟豆腐口味特別,十分搭。

蒸物: 日本赤鯥 配dasi pepper
赤鯥 油脂足,鮮、滑,配上伴碟的湯汁,鮮味特出。

手握壽司每一道均由日本師傅親自處理:
九洲 魷魚: 新鮮黏口

伊佐木: 極合時令,只有時令的夏季肉身才會那麼紅

沙甸魚配薑蓉:沙甸魚獨特魚香,濃味的鮮魚

牡丹蝦:厚身新鮮,口感爽,一咬下極鮮的蝦味湧出,充滿整個舌頭。

愛知縣象拔蚌:爽脆鮮甜,貝味濃。

最後麵豉湯,江戶前玉子及甜品收尾。

非常飽足,今次沒有寫下每道菜,享用了兩小時,滿載而歸,十分推介!
2023-05-27 53 瀏覽
📍 杣 ‧YASHIMA 中環📍週年紀念🥰,搵咗呢間Omakase慶祝🍾️。聽講呢到嘅主廚曾經喺米其林一星榮耀嘅東京老牌壽司店做咗好多年,然後嚟咗香港,令我超期待。揀咗夕食Omakase😍 前菜有🩷岩手縣黑邊鮑配鮑魚肝醬😋鮑魚片係經過四小時慢煮,口感嫩滑,香濃嘅鮑魚鮮味。鮑魚肝醬最後會有一舊壽司飯一齊食,變相有多一款壽司🍣。🩷刺身:左口魚配酸汁啫喱🥰左口魚應該有熟成處理過,乾身,魚味濃郁,口感軟糯,配酸汁啫喱勁夾。🩷天婦羅:毛蟹肉紙米卷&牛油果 淋咗即煮濃郁布昆湯😋,解油膩感。仲加咗日本爆米喺面,色彩繽紛😍。壽司🍣🩷香魚刺身壽司配梅醬🍣第一次食呢一款魚,好特別😋,剛好是Seasonal的魚,配梅醬好夾呢!🩷火炙黑鯥魚壽司🍣一直都係火炙嘅Fans💗,令魚嘅香味提升了幾個層次🥰。🩷青森縣中拖羅🍣大大大愛油脂豐富嘅中拖羅,入口即融,油脂香濃郁,每咬一啖都好享受呢🥺。配咗蘿蔔蓉解膩😆。🩷北海道馬糞海膽🍣勁勁勁足料嘅北海道馬糞海膽👍🏻🥲,鮮甜非常,入口即融,食完之後唔想食嘢沖啖個餘韻😢,太好食了🤤。🩷麵豉湯,內有蝦膠和新鮮海苔🩷江戶前玉子,睇落好似蛋糕,但佢係加咗蝦肉魚肉的,好特別嘅菜式🤤🩷甜品有
📍 杣 ‧YASHIMA 中環📍

揀咗夕食Omakase😍
前菜有🩷岩手縣黑邊鮑配鮑魚肝醬😋

🩷刺身:左口魚配酸汁啫喱🥰

🩷天婦羅:毛蟹肉紙米卷&牛油果
淋咗即煮濃郁布昆湯😋,解油膩感。
仲加咗日本爆米喺面,色彩繽紛😍。

壽司🍣
🩷香魚刺身壽司配梅醬🍣

🩷火炙黑鯥魚壽司🍣
一直都係火炙嘅Fans💗,令魚嘅香味提升了幾個層次🥰。

🩷青森縣中拖羅🍣

🩷北海道馬糞海膽🍣

🩷麵豉湯,內有蝦膠和新鮮海苔

🩷甜品
有靜岡哈蜜瓜🍈,香甜到不得了。
綠茶豆腐布甸,好清新😋。
十勝紅豆和果子🍡👍🏻,唔會太甜😆!

環境高雅到不得了,連廁所都令人有賓至如歸嘅感覺,果然係高級日本餐廳😆。呢餐週年紀念慶祝得好開心🥰。

2023-05-24 52 瀏覽
杣‧YASHIMA 📍中環九如坊2-4號地舖━來到 杣 也是做了一番心理建設 晚餐$2680一位 到了這個價位 食材的質素固然重要 但更多的是師傅如何料理 如何呈現 如何將魚料的美味發揮到極致✨比起Omakase 以懷石料理形容可能更為準確 餐廳提供各種時令食材 精心打造每一道料理從食材開始是感受到特別之處 不用經複雜調味 就能感受到食材的真味舍利鹹度酸度頗高 一開始可能會不適應 但接受到之後就會發現 還蠻特別的🤩━ 🐟 拖羅▶︎ 前菜是拖羅屬實驚到我了🤣 不過似乎嘗試後便會知道為何 炙燒拖羅上淋上蛋黃醬 另外有分量很足的魚子醬和紫蘇花點綴 ▶︎ 燒過的大拖羅雖重油香 但更為突出的是上面的蛋黃醬 不膩口而是酸酸鹹鹹的 ▶︎ 配上紫蘇花 更增添清香味🌸好味指數:●●●●◯🦞 龍蝦▶︎ 龍蝦前菜也是第一次聽說 使用日本伊勢龍蝦 像焗蟹殼般把龍蝦肉 蛋黃醬 龍蝦膏等釀到龍蝦殼中輕微焗烤 最後加上海膽 另外配有紫蘇花和山葵▶︎ 龍蝦很彈牙鮮美 吃得是龍蝦本味 而上面的蝦膏亦頗濃郁🫶🏻好味指數:●●●●◐━🐟 九繪▶︎ 九繪魚刺身配有酸汁啫喱 芽蔥 川椒蘿蔔泥 可以卷著吃▶︎ 魚肉頗為彈牙 雖然是白身魚但鮮味
杣‧YASHIMA
📍中環九如坊2-4號地舖

🐟 拖羅
▶︎ 配上紫蘇花 更增添清香味🌸

🦞 龍蝦

🐟 九繪
▶︎ 九繪魚刺身配有酸汁啫喱 芽蔥 川椒蘿蔔泥 可以卷著吃
▶︎ 魚肉頗為彈牙 雖然是白身魚但鮮味算是明顯!
▶︎ 喜歡川椒蘿蔔泥的搭配 入口先會有一種刺激感 然後才慢慢品嘗到魚味~

🦑 海膽魷魚
▶︎ 魷魚切成條狀 配上吞拿魚蓉 海膽醬和海膽
▶︎ 師傅說最近的海膽品質很不錯 果然 入口鮮味非常濃郁 而且不出水 超級creamy!
▶︎ 魷魚就軟糯彈牙 略略有些重口~

🥩 燒物
▶︎ 本日燒物為日本宮崎縣A4和牛配日本粟米 另外有岩鹽 山葵 醋橘 可以自行添加
▶︎ 入口後外層碳烤香非常濃郁 是我很喜歡的牛肉味重卻不油膩的風格 肉質超級軟淋 牙齒碰到就會斷! 肉汁豐富 加上岩鹽後更加提味🫶🏻
▶︎ 粟米亦格外水嫩清甜呢!
好味指數:●●●●●⭐

🦀 炸物
▶︎ 這道炸物主要由豆皮和蟹肉組成 另外配有出汁和三文魚籽
▶︎ 外皮略微脆身 包裹一絲絲的鱈場蟹蟹肉 整體口感層次豐富~
▶︎ 雖是炸物但一點也不油膩 甚至因為內裡的紫蘇葉所以頗為清爽✨
▶︎ 覺得三文魚籽和日本醬油蜆汁增添了一層鹹香 整體甜鹹兼有 很合我的口味🫶🏻

🐚 蒸物
▶︎ 蒸物分別為岩手縣黑邊鮑魚和黑鯥 配上鮑魚出汁 昆布 蔥 甜椒等
▶︎ 黑鯥肉質細膩 有纖維感的同時帶有油香 吃的是魚的本味
▶︎ 鮑魚彈牙 咀嚼之下鮮甜味越發突出😙 鮑魚出汁比鮑魚本身更加鹹鮮!

🍣 墨魚
▶︎ 鹿兒島墨魚足夠鮮甜 而口感頗為特別 絕不難咬 甚至帶有一絲脆身口感

🍣 伊左木
▶︎ 口感軟糯帶鮮味 跟重鹹酸的醋飯頗搭配

🍣 象拔蚌
▶︎ 愛知縣象拔蚌切的很厚身 頗為爽脆 鮮味濃重
▶︎ 柚皮在此貫中甚是點睛🤩

🍣 深海池魚
▶︎ 深海池魚算不上我愛的魚類 但這款的口感很獨特 略有啫喱感 另外也是完全不腥 只有鮮香

🍣 牡丹蝦
▶︎ 北海道牡丹蝦的個頭屬實驚艷 根本看不見舍利的蹤影🤭
▶︎ 鹹鮮味非常出眾 可能是我吃過蝦味最為濃郁的一款 而且質感非常漿口 咀嚼感很不錯!

🍣 沙甸魚
▶︎ 師傅把刺一根一根拔出 因此吃起來完全無骨
▶︎ 沙甸魚本就味道濃重 但這個魚料完全沒有腥味魚油香亦頗濃~ 挺出乎意料的

🍣 大拖羅
▶︎ 長崎縣的 tamatoro
▶︎ 入口肉質很細膩 不是油香爆棚的感覺 而是需要些許時間才會慢慢在嘴中溶解😲

🍣 海膽飯
▶︎ 既然海膽質素好 多來幾次無妨🤣 同樣非常重鮮甜味!

🥚 玉子燒
▶︎江戶前玉子燒內有少量櫻花蝦 因此吃起來甜鹹皆有
▶︎ 表皮燶邊有焦香 內裡有顆粒感 亦有蛋香😌

🍵 麥麵豉湯
▶︎ 麥麵豉湯內添加了魚肉 喝起來鮮香濃郁 而且魚肉質感也保持得非常不錯😙

🍧 甜品
▶︎ 甜品有水蜜桃 水果啫喱 焦糖燉蛋
▶︎ 水蜜桃甚至有入口即化的感覺 非常香甜
▶︎ 水果啫喱閃閃的 內裡蜜瓜 提子 青檸 草莓質素都很不錯🫶🏻
▶︎ 最後的焦糖燉蛋也非常有驚喜 蛋香極度濃郁 口感綿密creamy 加上表面的焦糖脆殼 甜度剛好呢~
2023-05-17 63 瀏覽
一定要同大家介紹呢間高質到不得了嘅omakase!雖然價錢睇落唔平,但用料絕對對得住佢嘅價錢,真係啖啖奢華😋😋仲要環境都好chill,好適合幾個知己好友黎食餐好👍🏻首先係有一道前菜,係日本龍蝦+蝦膏+蛋黃醬+海膽撈埋,一聽就知無得輸啦🤤🤤雖然師傅唔識講中文,但會有個侍應一直喺隔離幫我哋翻譯,為我哋講解係來自邊度嘅食材同應該點食。到刺身方面師傅安排左個深海池魚刺身同日本龍蝦刺身+海膽醬+蟹籽,又一個無敵嘅組合😝😝燒物方面就有宮崎縣A4和牛同北海道雪場蟹腳配山形縣野菜天婦羅,聽個名都知oishi😋😋😋壽司方面有大魷魚、象拔蚌、沙甸魚、春子鯛魚、西班牙紅蝦、伊佐木壽司、青森縣中拖羅、江戶前玉子同北海道海膽,真係滿足到不得了,啖啖都係鮮味🥰🥰最後配上海苔麵豉湯作結,同平時嘅麵豉湯好唔同,主要係海苔嘅味道,好正!最後加埋用日本生果做嘅甜品,侍應話係師傅嘅創意之作,又幾清新幾好食喎👍🏻

最後配上海苔麵豉湯作結,同平時嘅麵豉湯好唔同,主要係海苔嘅味道,好正!最後加埋用日本生果做嘅甜品侍應話係師傅嘅創意之作,又幾清新幾好食喎👍🏻
上次Omakase體驗超好之後,我同女朋友都一直好想再試另一間。我地最後決定黎試下呢間屬同一餐飲集團,位於中環九如坊、由日本名廚高橋先生坐鎮嘅Yashima!Yashima裝修非常精緻,得十幾個位,所以每位客人都可以同主廚近距離交流。當晚嘅晚餐係$2680一位,雖然價錢唔平,但絕對值呢個價錢,因為主廚選用嘅所有食材都係頂級嘅:前菜係呢道擺盤一流嘅日本龍蝦。啲蝦膏配埋蛋黃醬、海膽一齊撈埋,每一啖都係鮮味!當晚嘅分別係深海池魚刺身同日本龍蝦刺身。前者簡單用醬油、wasabi去食已經吊曬鮮味出來;而後者配合埋主廚手打嘅海膽醬同蟹籽一齊食,簡直一流!季節燒物係我最愛嘅宮崎縣A4和牛!師傅燒嘅火候啱啱好,牛肉非常juicy!配菜嘅日本粟米都超甜!炸物係好賣相非常吸引嘅北海道長腳蟹腳配山形縣野菜天婦羅。攞上黎嘅時候仲係熱辣辣,脆卜卜,正!蒸物係我全晚至愛嘅昆布高湯煮黑鯥 魚、日本鮑魚,因為鮮味十足!當晚主廚安排左好多款壽司,當中包括大魷魚壽司、北海道海膽壽司、象拔蚌壽司、沙甸魚壽司、春子鯛魚壽司、西班牙紅蝦壽司、伊佐木壽司,同埋青森縣中拖羅壽司!我最愛嘅係當然係第一次試嘅西班牙紅蝦壽司,主廚喺我地

當晚主廚安排左好多款壽司,當中包括大魷魚壽司、北海道海膽壽司、象拔蚌壽司、沙甸魚壽司、春子鯛魚壽司、西班牙紅蝦壽司、伊佐木壽司,同埋青森縣中拖羅壽司!我最愛嘅係當然係第一次試嘅西班牙紅蝦壽司,主廚喺我地面前將隻超大嘅蝦剝殼,非常amazing!

最後嘅江戶前玉子、海苔麵豉湯同埋甜品都好精緻好好味,就算食到幾飽都會清曬!

總結:Yashima 嘅Omakase由大師主理,並選用上乘嘅食材,所以一分錢一分貨,絕對值得!
2023-05-14 47 瀏覽
今日係週年紀念 男朋友知我鐘意食日本野 專登簡左間中上環既omakase 慶祝🙈🙈🍣 呢間餐廳係由日本著名師傅主理 裝修幾靚 好日系feel 聽講係上年先開張✨Dinner得一個menu, 包左前菜、當造刺身、燒物、煮物、揚物、壽司、湯品同甜品🥰🥰 係貴小小但都值回票價🥰😝✨前菜有焗伊勢龍蝦🦞配蝦膏、白海膽~食材新鮮 呢個配搭一流✨蟹肉三文魚子杯 口感好fresh 靠三文魚子提鮮✨Sashimi 有超厚切深海池魚🐟 肉質好彈牙😳平時食既omakase都借有池魚 但呢款係厚切得嚟又好新鮮 係食過比較好味既刺身🤤👍🏻✨🦞伊勢龍蝦刺身配龍蝦汁 魚子醬第一次食龍蝦刺身 好驚喜!肉質彈牙新鮮 完全無腥味 配埋魚子醬 味道配搭岩岩好🥹✨燒物有宮崎A4竹和牛🐄配粟米🌽✨煮物有日本鮑魚配黑鯥魚 昆布湯 湯底好鮮甜 鮑魚冧度岩岩好🥰🤤✨揚物有天婦羅🍤蟹腳✨🍣去到壽司環節 有6貫 魷魚🦑 | 伊佐木魚 | 愛知縣象拔蚌 |金線鯛|大紅蝦🦐|長崎縣大拖羅🍣每樣都新鮮 但最深刻係大紅蝦壽司🍣係其他omakase餐廳比較少有既 大紅蝦即剝即食 成隻手掌咁大🤤😳 食落去勁彈牙 好味!✨之後有羽立海膽杯 新鮮cr

✨前菜有焗伊勢龍蝦🦞配蝦膏、白海膽~食材新鮮 呢個配搭一流

✨蟹肉三文魚子杯 口感好fresh 靠三文魚子提鮮

✨🦞伊勢龍蝦刺身配龍蝦汁 魚子醬

✨燒物有宮崎A4竹和牛🐄配粟米🌽

✨揚物有天婦羅🍤蟹腳

✨🍣去到壽司環節 有6貫

✨之後有羽立海膽杯 新鮮creamy 🙈師傅話呢隻海膽係日本最好味!

✨最後以蛋糕凍食同超甜哈密瓜🍈作結🤤🤤🤤🤤

呢餐超級滿足😌食到勁飽 係有儀式感既一晚!間唔中食貴小小 但呢餐係超值🥰🥰呀 !
2023-05-13 767 瀏覽
伊勢龍蝦 、蝦膏、白海膽:師傅輕輕燒過龍蝦, 蝦身爽口彈牙, 食落去好新鮮, 而且蝦膏亦有點甘甜, 海膽食落去係超鮮甜的, 完全唔會覺得有苦味!素菜、蟹絲、三文魚子 : 蟹絲係生拆出黎的, 而且食得出好新鮮, 再配埋三文魚子一齊食, 咬落去有脹爆感覺, 層次感十足!深海池魚sashimi: 第一次食咁新鮮既池魚! 而且是晶瑩剔透, 厚切既質感令池魚既鮮味更為突出!依勢龍蝦刺身配龍蝦汁 魚子醬: 一開始以為食唔慣,  畢竟係第1次食龍蝦刺身, 但估唔到食落去係咁好食! 再配埋魚子醬+龍蝦汁既鮮味, 龍蝦既味道更為突出! 宮崎A4和牛: 5成熟既和牛, 食落去入口即化, 外面燒到焦香味道! 再配埋炸蒜一齊食, 估唔到係咁有層次感!日本鮑魚 黑鯥魚 昆布湯: 鮑魚食落去好嫩好柔軟! 黑鯥魚亦好新鮮, 唔會有任何刺, 再飲埋充滿魚香味既湯, 尤其解渴~魷魚: 彈牙新鮮, 師傅切到每條坑紋, 令青檸汁既香味慢慢滲入魷魚入面伊佐木: 第1次食呢條魚, 亦好新鮮, 唔會覺得好腥, 魚味稍為淡口愛知縣象拔蚌: 好新鮮彈牙, 唔會覺得口感粗糙金線鯛: 都係新鮮, 不過分唔出係咩魚, 只係覺得好好食啦ha
伊勢龍蝦 、蝦膏、白海膽:

愛知縣象拔蚌: 好新鮮彈牙, 唔會覺得口感粗糙

金線鯛: 都係新鮮, 不過分唔出係咩魚, 只係覺得好好食啦haha!

紅蝦: 最中意食件壽司, 因為係超大舊蝦肉, 如果師傅可以再放D蝦膏上去, 味道口感或會更佳!

長崎縣大拖羅: 入口即化! 最怕食到有筋既大拖, 估唔到係咁好食!

焗蛋糕 (凍食): 外皮少少燒烤過既~ 蛋糕入面好軟熟, 估唔到係咁好食!

超甜蜜瓜🍈: 赤肉蜜瓜, 真心超甜! 食完絕對係回味無窮!! 為呢頓飯畫上完美句號!
2023-05-12
2023-05-10 48 瀏覽
店內的裝潢,讓人感受到一種靜謐和尊貴。我盤坐在吧台前,期待著這場美食之旅的開始。第一道前前菜是釀日本富有柿,配紫蘇花,長腳蟹餅。這道菜品的口感非常獨特,柿子的甜味和長腳蟹餅的鮮味相互輝映,讓人感受到深厚的日式風情。接下來是日式素麵,土佐啫喱, 日本黑鮑魚和馬糞海膽。其中,日式素麵的細緻口感和土佐啫喱的清新口感非常出色。黑鮑魚的鮮味和馬糞海膽的滑嫩口感,更是讓人回味無窮。隨後上桌的是日本龍蝦刺身,配海膽汁和新鮮生葵。這道菜品帶有濃郁的海鮮味,龍蝦的鮮味和海膽汁的香甜味道相得益彰,讓人感受到一種深海的奇妙之旅。接下來上桌的是日式手釣鯒魚刺身,配酸汁jelly和辣椒蘿蔔蓉。這道菜品的色澤清新,口感清爽,酸汁jelly和辣椒蘿蔔蓉的味道非常獨特,帶有一種清新的辣味,讓人感受到鮮活的生命力。接下來是宮崎a4和牛,配春筍和柚子胡椒。這道菜品的肉質非常嫩滑,口感十分豐富,春筍的鮮味和柚子胡椒的清新味道,更是為這道菜品帶來了一種別樣的風味和口感。吉列河豚多士,配wasabi醬是一道非常經典的日式料理,這道菜品的味道非常清新,河豚肉的鮮嫩口感和wasabi醬的辣味,相得益彰。接下來是壽司,其中包括鹿兒島

接下來是壽司,其中包括鹿兒島墨魚壽司,配青檸汁、宮城縣手釣池魚壽司,配薑蓉,虎沙灣赤木壽司,赤貝壽司、車海老壽司,配雞蛋碎、火炙對馬赤鯥壽司和青森大間中吞拿魚壽司。每一道壽司都是由高超的廚師現場製作的,每一口都充滿了鮮味和滋味。

整場餐飲的最後一道菜是水果甜品,包括橙子、荔枝、芒果和草莓。這些水果都是當季最新鮮的,口感清新甜蜜,為整場餐飲畫上一個完美的句號。

整場高級日式OMAKASE店的用餐體驗非常出色,每道菜品都展現了日式料理的精髓和獨特之處,每一口都讓人感受到一種深厚的文化底蘊和獨特的味道體驗。這場美食之旅讓我感受到了日本文化的深邃和豐富,讓我流連忘返。
位於上環九如坊嘅Omekase,以前去日本一定會試吓當地嘅特色,今日朋友生日,所以專登嚟到呢度,聽聞仲係有日本廚師發板入邊環境非常寬敞,和風設計配合日本廚師發板,簡直將氣氛提升到另一個層次是日餐牌,不過一直都係欣賞廚師們親身示範比較吸引我佢哋真係10分認同抵讚!!!呢一個係前菜,蛋黃醋刺身,用杯上,感覺真係好優雅食落去嘅刺身真係非常鮮味,完全感受到飛機貨嘅質感(無誤)九州刺身guye配辣椒上菜廚師嘅刀功張魚生乾淨俐落地切得好薄完全食得出嘅肌肉感呢個仲有春卷配買嘅希臘風,入面嘅椰子油將味道帶得好香濃終於到我最鍾意嘅壽司環節,每一款壽司都可以睇得出廚師好用心嘅設計,以及選貨都係number 1拖羅壽司都非常彈牙,廚師會將Wasabi同埋檸檬汁按比例,咁加喺壽司入面海膽刺身壽司,入邊一啲魚腥味都冇,反而有好甜嘅海鹽味,完全令我愛上食海膽最後呢個一定要介紹嘅係焗玉子,將蝦肉加係入面一齊焗,好香味估唔到仲有好鮮甜嘅麵豉湯,鮮甜嘅味道簡直唔可以用平常嘅日本菜來比較佢哋原來用咗新鮮嘅紫菜,所以帶出呢一種鮮甜今次嘅「呀媽家姐」真係俾咗好多驚喜俾我估唔到香港都可以食到比日本更高級嘅味道!下次一定要再試吓

是日餐牌,不過一直都係欣賞廚師們親身示範比較吸引我

佢哋真係10分認同
抵讚!!!

呢一個係前菜,蛋黃醋刺身,用杯上,感覺真係好優雅
食落去嘅刺身真係非常鮮味,完全感受到飛機貨嘅質感(無誤)

九州刺身guye配辣椒上菜
廚師嘅刀功張魚生乾淨俐落地切得好薄
完全食得出嘅肌肉感

呢個仲有春卷配買嘅希臘風,入面嘅椰子油將味道帶得好香濃

最後呢個一定要介紹嘅係焗玉子,將蝦肉加係入面一齊焗,好香味

佢哋原來用咗新鮮嘅紫菜,所以帶出呢一種鮮甜

今次嘅「呀媽家姐」真係俾咗好多驚喜俾我
估唔到香港都可以食到比日本更高級嘅味道!下次一定要再試吓
2023-05-06 49 瀏覽
作為九龍人的,我甚少去香港區,今日去開港島區搵朋友,佢建議我哋去上環呢一間廚師發辦食,格局好過九龍區。好彩佢帶路,其實這裏非常之近上環站,不過要開GPS搵路。晚餐第一個前菜是龍蝦膏配海膽醬配紫蘇花輕輕燒過的龍蝦糕,熱辣辣,配上非常之清甜的海膽醬,口感香滑,味道濃郁。燒物方面,有這個宮崎縣A4和牛,我覺得廚師整得非常之入味,基本上不用點海鹽或者Wasabi, A4和牛入口即溶得來又會有牛肉味,真的好食過A5和牛粟米經過燒烤之後非常之清甜,粒粒都好似甜品一樣。我特別喜歡這一味,平時廚師發辦當通常都係比生蠔或者燒蠔,今次做法比較有心思,將生蠔,魚和鮑魚配合野菜煮熟,湯汁非常之甜,這樣的食法更加健康壽司有九件,令我最深刻的是這個龍蝦刺身配手打海膽汁 10分有鮮味,雖然海膽汁已經很甜,但亦不會奪走本身龍蝦刺身的鮮甜味。有啲飯在這裏,朔晒海膽汁,不會浪費。另一味壽司非常之吸引,是叫做春子鯛原來即是代表春天先至有的鯛魚BB,肉質爽甜,非常彈牙。仲有日本象拔蚌,吃起來真的比本地的象拔蚌更加鮮甜。這個用新鮮昆布同埋魚熬製而成的麵豉湯非常之濃郁,原來湯都可以這樣的入味。最後甜品是日本水果,來自靜岡縣的蜜瓜

好彩佢帶路,其實這裏非常之近上環站,不過要開GPS搵路。

晚餐第一個前菜是龍蝦膏配海膽醬配紫蘇花

粟米經過燒烤之後非常之清甜,粒粒都好似甜品一樣。

壽司有九件,令我最深刻的是這個龍蝦刺身配手打海膽汁

另一味壽司非常之吸引,是叫做春子鯛
原來即是代表春天先至有的鯛魚BB,肉質爽甜,非常彈牙。

仲有日本象拔蚌,吃起來真的比本地的象拔蚌更加鮮甜。

最後甜品是日本水果,來自靜岡縣的蜜瓜同埋柿甜度10分高