餐廳: 容記小菜王
資訊:

2020-12-02 226 瀏覽
好耐無出街食過中餐,係太子行行下突然醒起有朋友推介過呢間-話米芝蓮推介架!係太子地鐵站一出行兩三分鐘就會見到佢既大大招牌!-因為平日去加上疫症,以為唔多人食,點知原來幾滿座!餐牌上款款都好吸引,但我地得兩把口只可以叫3款!-1.容記第一咀 ($88)即係椒鹽墨魚咀,一啖一舊。炸得好好,唔會係成口炸粉既感覺,墨魚咀件件都好大舊,好有口感,送啤酒岩哂😝2.招牌沙拉骨($98)沙拉骨好多舊!仲要舊舊都好多肉,唔會只係得一大舊骨又肉就無咩,配咪個沙律醬,好惹味又開胃,送飯岩哂3.啫啫芥蘭魚卜煲 ($118)夠哂鑊氣既一碟餸,芥蘭亦好鮮甜唔老!魚卜芥蘭份量都好多,仲有咪蝦乾去提升既佢鮮味,送飯又一流🤤-再加上佢餐前個花生,再叫左個白飯。人均都係$150到,夠哂飽肚!下次可同屋企人再食,多d人叫多d!📍 容記小菜王(#太子)#fikafoodie

1.容記第一咀 ($88)

2.招牌沙拉骨($98)

3.啫啫芥蘭魚卜煲 ($118)

📍 容記小菜王(#太子)
#fikafoodie

2020-12-01
2020-12-02 192 瀏覽
約咗朋友太子食飯,經op搵到呢間容記小菜王,啲餸菜好似幾吸引咁,就walk-in入去食。入到去見到每圍枱都有嗌招牌菜燒肉,所以我哋都嗌咗一份細嘅燒肉。原來燒肉拎咗米芝連燒肉肥瘦相間,好明顯嘅五層,忍唔住即刻食一舊,啲肉好軟滑,外面層皮燒到卜卜脆,仲要一啲都唔係死咸,好好味,難怪會拎獎,真係有啲後悔無嗌大份。見到餐牌推薦蠔皇鮑魚扣鵝掌,要咗兩份。鵝掌炆到好入味,夠淋,呢個價錢嚟講鮑魚都算幾大只,起碼唔會係一口鮑,有咬口,又吾會韌。見到沙薑雞腳就好想食雞腳好大只,本身已經幾夠咸香,再點少少沙薑蓉,好好食。沙醬蓉磨得好幼滑,好香。最後叫咗個花甲煲,見到餐牌有花甲龍躉煲,未試過甘嘅組合,試吓先。味道有啲似水煮魚,花甲好大只,好厚肉,又無沙。估唔到龍躉同花甲煲係咁夾,肉質好實,又掛汁。辣得好過癮,令人停唔到口。等疫情過咗我會帶屋企人過嚟食,多啲人可以嗌多啲餸。

原來燒肉拎咗米芝連

見到餐牌推薦蠔皇鮑魚扣鵝掌,要咗兩份。

見到沙薑雞腳就好想食

等疫情過咗我會帶屋企人過嚟食,多啲人可以嗌多啲餸。
2020-11-29 293 瀏覽
本身諗住食小炒打冷,喺Google一search就搵到呢一間,見到佢有羊腩煲就俾佢吸引左過嚟試食。入到舖頭要上一樓先至係佢哋嘅餐廳,餐廳空間都算闊落,衛生情況不錯。忘記影低佢嘅特價餐牌,應該每個季節都有一啲特價嘅小菜,而今次我就叫左佢哋冬季嘅羊腩煲同埋佢哋做緊優惠嘅燒鵝!首先要講一講佢哋嘅燒鵝($58 例牌),首先睇咗價錢就已經俾佢吸引咗,整體方面都方面算唔錯,份量都好足夠,而且皮脆肉嫩,只可惜我叫果碟入邊有好多肥膏,有好幾個都係得皮同肥膏,最後我哋都浪費咗少少。天氣轉涼,點都要叫個羊腩煲。而佢嘅羊腩煲就不過不失,我個人都好鍾意食羊肉嘅,而鍾意食羊既羶味,而佢哋嘅羊肉都炆幾軟,口感都算滑,入邊仲有冬菇同枝竹,用嚟撈飯真係一流👍🏻佢呢都冇椒鹽九肚魚,咁就叫左個黃金鮮魷代替,而佢哋鹹蛋都好香,魷魚亦都唔會好硬,非常之好食😋最後,叫咗一碟時蔬 - 蒜蓉炒豆苗,豆苗新鮮,亦都唔會炒到好鹹,有啲菜嘅鮮甜味!整體來講都算好食,只係可惜我哋人唔算太多唔可以叫太多野黎試,不過有機會都可以再返嚟試一試

極品燒鵝皇

羊腩煲

黃金鮮魷

2020-11-27
極品燒鵝皇
羊腩煲
黃金鮮魷
2020-11-24 1885 瀏覽
跟朋友約食飯,首先要揀地點,之後要揀餐廳大小,不可以坐得太迫,因為除了食飯,還要談天,所以中餐酒樓會是我最近的選擇。太子這間容記小炒王,之前朋友媽媽來食過話ok, 就返北區的朋友,選一個中間點,就這間吧。一揭開餐牌,米芝蓮推介至尊燒肉,既然來到那一定要試試跟普通燒肉有什麼不同。服務員把一碟碟豉椒炒蜆送到鄰座客人枱上,看起來很新鮮,而且蜆殼很大,感覺好像好好味,我們也來一碟。送上來的時候,我發覺他比平時的燒腩仔大件,有五層肉的,真正的冰肉燒。有別於平時食開嘅燒肉皮,好似食緊薯片,好脆,卜一聲我想鄰座客人也能聽到。五花腩油脂分佈好平均,一咬入去豬油在口腔來爆出來,燒肉鹹味剛剛好,建議一定要過白飯來伴。乳豬醬用來點脆皮,芥辣醬用來點豬肉。老實說我覺得這兩個醬味道怪怪地,所以試了一塊之後都沒點了。豉椒炒蜆好大隻,好夠鑊氣,配菜當然唔少得紅椒青椒洋蔥,味道香濃,好味。容記小炒王,韭菜,蝦乾,鮮蝦,紅蘿蔔絲,口感豐富,用來拌飯非常好。疫情期間,要食得放心,最緊要揀一間坐得寬闊一點的餐廳,用膳前用熱水洗洗碗筷,保持個人衛生。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:8衛生:8服務:8價錢:

送上來的時候,我發覺他比平時的燒腩仔大件

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒適度:8
總分:8

• 容記小炒王
2020-11-19 224 瀏覽
今日同爸媽食晚飯,老一輩偏向鍾意食中菜,就搵左一間米芝蓮推介既中菜食飯。位置幾方便,太子站行5分鐘就到。門口大大隻字「容記小菜王」,遠遠都見到😂絕對唔會miss左個門口。格局同普通酒樓無咩分別,好多海鮮揀😆但我地3個人就無叫海鮮lu~$58 極品燒鵝皇(例牌)燒鵝皮脆肉嫩,啱啱好,唔會太咸,又唔係超肥!$88 濃湯手打魚腐浸勝瓜份量好大,勝瓜浸到岩岩好熟,唔太淋,有咬口!魚腐都好新鮮,呢個配搭唔錯。$118 啫啫芥蘭魚卜煲好有鑊氣!原來蝦乾同魚卜係咁夾,蝦乾非常之入味,魚卜份量都好多,味道好濃郁,送一流呀!呢到食物質素唔錯,就算係米芝蓮推介都無set到個價好高,價格合理,適合一大班人做節食飯/同長輩食中餐推薦!

$58 極品燒鵝皇(例牌)

燒鵝皮脆肉嫩,啱啱好
,唔會太咸,又唔係超肥!

$88 濃湯手打魚腐浸勝瓜

$118 啫啫芥蘭魚卜煲

一流呀!

推薦!
2020-11-18
2020-11-18 282 瀏覽
之前每次行去大角咀或者喺太子搵嘢食嘅時候都會路過呢間容記小菜王,見到好多人食,又寫住有米芝蓮,一路都想試下。今次時間許可就過黎試下啦。🐖揚名國際燒肉 (細) $98黎到見到menu先知原來呢到係燒肉攞獎嘅,咁可以攞獎嘅燒肉就梗係要試一試啦。侍應拎碟野埋嚟嘅時候就已經聞到燒肉香味撲鼻,燒肉配甜醬同芥末。燒肉放入口入面,脂肪同肉嘅比例啱啱好,燒肉好軟熟,炸嘅皮鹹鹹香香,燒肉算係香港數一數二好食,價錢雖然唔平,但真係一分錢一分貨。🦑容記第一嘴 $88容記第一嘴其實就係椒鹽炸墨魚嘴,有一種避風塘嘅感覺。炸皮唔會太厚,墨魚味亦保留到,如果你鍾意食椒鹽魷魚鬚,呢個餸你會好鍾意,墨魚嘴比魷魚會更彈牙更爽滑。🦐海皇撈粉絲 $88硬係覺得要叫個煲仔先可以食到白飯,所以就揀左呢個海皇撈粉絲。入面有粉絲、切成絲嘅菜、蝦仁、帶子同埋魚,都算足料嘅。味道唔錯,幾啱送飯。除左呢啲之外,我地每人仲食左一碗白飯,最後頂住個大肚腩咁走。

🐖揚名國際燒肉 (細) $98
揚名國際燒肉(細)

🦑容記第一嘴 $88
容記第一咀

🦐海皇撈粉絲 $88
海皇撈粉絲

2020-11-17
揚名國際燒肉(細)
容記第一咀
海皇撈粉絲
  • 容哥第一嘴
2020-11-12 252 瀏覽
常常經過太子,都會見到容記小菜王的大大個霓虹招牌,今天和媽媽逛完花園街後,便來吃些簡單小菜。餐廳有升降機,照顧到輪椅人士的需要,欣賞。而且有卡位,可以望着旺角的夜景慢慢品嚐小菜,氣氛甚佳。環境寬敞,座位也算是舒適。刴椒蒸開邊大魚頭大魚頭是即叫即蒸的,所以稍微等了一會兒,是值得的。魚頭連魚雲,肉嫩!而且魚頭大大的,我和媽媽分享就剛剛好。由於我們都很喜歡吃魚頭的關係,加上剁椒十分開胃,我們都慢慢抽絲剝繭地吃光光魚頭的每個部位,非常滿足。極品燒鵝王 例牌我和媽媽都覺得這個抵吃,$58!有下庒,燒鵝脾,啖啖肉。媽媽覺得皮脆,我自己就覺得燒鵝肉和肥膏的比例剛剛好,吃下來充滿鵝香味,點酸梅醬後,更加惹味😋看到容記小菜王還有其他特色小菜,我和媽媽下次再來試試先。

刴椒蒸開邊大魚頭

極品燒鵝王 例牌

我和媽媽都覺得這個抵吃,$58!有下庒,燒鵝脾,啖啖肉。

看到容記小菜王還有其他特色小菜,我和媽媽下次再來試試先。
2020-11-11 234 瀏覽
今天跟朋友一起到容記小菜王,看到菜單上超值的幾款推薦菜式都覺得不容錯過,我們倆個女生點了:燒鵝例牌,鲍魚鵝掌,米其林推薦名菜-揚名國際燒肉,還有一個小炒王。首先餐廳的氣派乾淨整齊完全一掃我對本地小菜店的印象;看餐牌時價位真的是很平易近人,讓人點所有愛吃想吃的都不心疼,另外就是菜式啦!我跟朋友最喜歡的就是這個例牌燒鵝鲍魚鵝掌 48/位 真是物超所值 燒肉我們點小的 99,份量亦是超大 另外感覺小炒店一定要有小炒王 小炒王料好食在,腰果品質好好,還有魷魚!一餐吃下來非常滿足,享盡美食。期待下次再跟朋友來吃

我跟朋友最喜歡的就是這個例牌燒鵝

鲍魚鵝掌 48/位 真是物超所值

燒肉我們點小的 99,份量亦是超大

另外感覺小炒店一定要有小炒王

小炒王料好食在,腰果品質好好,還有魷魚!

一餐吃下來非常滿足,享盡美食。期待下次再跟朋友來吃
2020-11-09 222 瀏覽
本人好少去食酒樓嘅餐廳,除非去飲又或者同屋企人去食飯,但係今次係朋友同我一齊去(未去過),佢話想試吓喎咁我哋就一定要試吓😂1.波士頓龍蝦伊麵(龍蝦都幾大隻,不過肉就唔係話好多,但係個伊麵就真係超多,食極都食唔晒)2.水煮牛肉(好嘢味,越食越辣,如果唔食得辣嘅人就要小心啦👅)入面有芽菜木耳3.乳鴿(都OK嘅)4.小炒王 (👍食晒所有 味道唔錯 )人均消費都要200左右,不過係我哋兩個嗌得多😂食到好飽好飽 ,下次去食嘅話就要原因份量,叫太多真係食唔晒

入面有芽菜木耳

3.乳鴿(都OK嘅)

4.小炒王 (👍食晒所有 味道唔錯 )

2020-11-08 169 瀏覽
好多人食飯既時候都會揀係旺角食,因為餐廳多,會多D野食揀,但其實隔離既太子都有好野食,就好似依間容記小炒王,佢係一間酒樓黎既,雖然佢係一少糖少鹽既食肆,不過其實佢地既小菜都好好食,早幾日同男朋友夜晚就上左去叫餸食飯,甘我地就叫左3款小菜,首先係濃湯海鮮什菜煲,佢比較清淡,唔會整到湯底好鹹,想食得健康既就一定要叫啦,再之後就係一個水煮牛肉煲,依個餸就真係好惹味,夠哂辣,不過佢既辣並唔會好長期甘留係口入面好快就會揮發到.而且份量都好多,唔會好多粉絲好少牛肉,不過依味餸就真係平時有食開辣既人先好食啦.最後就叫左漁香肉鬆茄子煲,我地以為漁香茄子點都會覺得鹹,不過佢地不愧為少糖少鹽既食肆,就算食依味餸都唔會好鹹,而且茄子都炆得夠冧,拎黎送飯真係一流,整體黎講容記小炒王都好推薦黎食下,因為又可以食得健康D.又好食
2020-11-06 258 瀏覽
到太子飲下午茶容記小菜王是一個很好的選擇,位置便利,食物好食,價錢又公道,食完仲可以行花園街,非常充實。今日介紹幾個必食之選:第一:必食店內特價及推介的容記燒賣王,一籠有4粒,大大粒,一粒要分幾啖才可食完,材料新鮮,是必食之選。第二個必食的是這裏的燒鵝,所以叫了個燒鵝米粉:米粉好幼好嫩,與平時食的那種不同,燒鵝有肉香味,D肉亦吾霉,不沾酸梅醬也已經很好味了。第三個是乾炒牛河:牛肉爆香後才回鑊炒,故邊緣有些焦香,加上我喜愛的韮黃,這碟乾炒牛河無得頂!海蜇手絲雞,爽脆兼沒有沙的海蜇配上芝麻手撕雞及青瓜,這道小菜作為餐前小食非常不錯。XO 醬炒蘿蔔糕、义燒包、春卷,均是飲茶大眾化的食物,這裡也能找到,而且水準也不錯,值得一試!
今日介紹幾個必食之選:
2020-10-21
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-11-04 119 瀏覽
容記出名燒鵝、小菜又是米芝蓮之一便帶家人一嚐滋味! 共有兩間店分別在新蒲崗及太子~ 太子站C2 出口再步行3分鐘而已 職員有量體溫也有帶上口罩 😷上一樓後酒樓地方頗大,中央位置放了很多生猛海鮮 🦞 🐠 並設有獨立房間供多人享用 ~ 焗波士頓龍蝦 伊麵底 HKD 208 芝士控說最適合了!芝士份量比麵還要多,令小編感到滿口都是濃濃芝士 ~~ 喝點茶沖一沖後再吃龍蝦,肉質爽甜,家人都把整個 🦞拆骨了 🤣整體來說OK 但如再控制一點火喉,焗長多一點點有小許焦 就更出色了 燒鵝 HKD 58 己有燒鴨了!上菜後色澤豐富,嫩口肉質配上醬汁份外美味,小編下次早點到,吃到熱騰騰就更好了 ! 職員都忙個不停,隔枱漏單了都即時幫忙跟進 👍🏻

職員有量體溫也有帶上口罩 😷

焗波士頓龍蝦 伊麵底 HKD 208

整體來說OK 但如再控制一點火喉,焗長多一點點
有小許焦 就更出色了

燒鵝

職員都忙個不停,隔枱漏單了都即時幫忙跟進 👍🏻
2020-11-04 86 瀏覽
想食中菜,又唔想食啲連鎖酒樓,搵咗呢一間容記小菜王,見佢有咪知蓮推介,就想試吓黎到容記小菜王,點可以唔叫佢嘅燒肉,咪知蓮推介嘅燒肉碟燒肉好靚,五花腩肉三層肥瘦分明,豬皮笑得好香脆,而肉咬落去非常有彈牙,又唔會有肉嘅腥味,非常好味唔帶飯諗住叫個粉絲煲當係煮食都非常好味,裏面有好多海鮮,例如蝦仁同埋魷魚同埋帶子,炒得好乾身唔會好油上湯海鮮雜菜煲分量奇多,裏邊有晒唔同嘅菜,清清淡淡兩個人最後食唔晒都係要打包走

黎到容記小菜王,點可以唔叫佢嘅燒肉,咪知蓮推介嘅燒肉

唔帶飯諗住叫個粉絲煲當係煮食

上湯海鮮雜菜煲

分量奇多,裏邊有晒唔同嘅菜,清清淡淡

兩個人最後食唔晒都係要打包走
2020-10-29 132 瀏覽
想食下小菜所以就約左朋友黎呢間容記小菜王試下揀呢間餐廳係因為位置好方便,喺太子,食完可以慢慢行去旺角行陣街😬✌🏾一出地鐵站 過條馬路 就見到好光既招牌 好易搵😇我地有卡位坐😙枱同枱之間有好多空間,坐得都幾舒服除左有茶飲之外,仲有一碟花生🥜一邊睇menu一邊食,轉眼間就清晒d花生😂又幾好味😂可以醫下肚餓上面呢碟係「涼伴手撕雞」✨食落有種涼涼地既感覺味道好夾 幾開胃❤️如果唔想食得太heavy 呢個係唔錯既選擇🤣上面係「黃金鮮魷」✨有好重既咸蛋王味🤩🤩🤩呢個味道既配搭有驚喜😝(ps 平時食開椒鹽鮮魷 試下新口味都唔錯)上面係「招牌沙拉骨」✨以往食沙拉骨 成日都會咬唔開😂但呢度既沙拉骨係易咬既✔️味道不錯 配埋白飯就一流☺️兩個人食三碟小菜 最後其實已經好飽好飽~其實仲有好多出名既小菜想試下😋下次會再黎試!
想食下小菜
所以就約左朋友黎呢間容記小菜王試下
一出地鐵站 過條馬路 就見到好光既招牌 好易搵😇

我地有卡位坐😙
枱同枱之間有好多空間,坐得都幾舒服

除左有茶飲之外,

如果唔想食得太heavy 呢個係唔錯既選擇🤣

上面係「黃金鮮魷」✨
有好重既咸蛋王味🤩🤩🤩
呢個味道既配搭有驚喜😝
(ps 平時食開椒鹽鮮魷 試下新口味都唔錯)

上面係「招牌沙拉骨」✨
以往食沙拉骨 成日都會咬唔開😂
但呢度既沙拉骨係易咬既✔️
味道不錯 配埋白飯就一流☺️

兩個人食三碟小菜
最後其實已經好飽好飽~
其實仲有好多出名既小菜想試下😋
下次會再黎試!
2020-10-28
2020-10-27 158 瀏覽
傳說的平民米之蓮餐廳第一次食米芝蓮中餐廳,裝潢同一般嘅酒樓冇太大分別,不過侍應招待十分熱情,當晚疫情下都坐得滿人。 餐廳裏邊有個好大嘅月光,呢啲間餐廳應該主打係食海鮮。第一道叫左燒鵝例牌,因為是餐廳必食推介,上枱時仲係暖暖地,鵝皮下充滿我鵝油,非常邪惡,鵝皮甘香,肉質鮮嫩,十分推介!第二是燒腩仔,皮超脆,一層肉一層肥,上枱時肥膏反晒光非常好味,送白飯一流!第三是乳鴿,叫左一隻,味道OK, 都算大隻,但皮就林左,肉質可口!第四樣是炸墨魚咀,個人十分喜愛墨魚咀,呢間做得非常出色,雖然揸到卜卜脆,內裏仍然好鮮甜,外脆內軟,分量亦都十足。佢嘅價錢比起出邊中餐廳差不多,簡單味道遠超其他,而且仲係米芝蓮級數,性價比好高。
傳說的平民米之蓮餐廳