2021-05-04
因為疫情,已經好耐無同朋友約出嚟食飯。今日有此機會,當然,要挑選間有國際水平既食店啦!唔好晒左個機會呀嘛!睇左個餐牌一陣,點左個馳名海外既燒鵝,仲要有特價添,而且例牌都大大碟,啖啖肉,我地兩個人食,夠晒啦,真係覺得自己賺晒。朋友話想試下懷舊菜式,我們選了蝦籽柚皮和魚腸蒸蛋。呢兩個餸好考大廚功力㗎,雖然食材簡單 ,但一d都唔易煮,擺明係考牌。而家香港都無嘜酒家識煮啦。獻汁味濃,柚皮相對軟身,吸收晒獻汁精華,味道不錯。我估廚師用左好多功夫多次啤水,所以,才可以去左柚皮苦澀味.要俾讚至於,魚腸蒸蛋,廚師去了魚腸肥膏,上檯時,蛋面金脆,裡面又軟,口感不錯。只可惜,因為我們兩個傾計很久,魚腸蛋冷了,有些微腥的感覺。所以,我建議如果叫呢味菜,要先快點吃。呢度舖面雖然唔大,但我們可以坐在玻璃窗附近,一邊睇街境,一邊傾計,都係朋友相聚既好地方。