2020-09-15
香港地食中菜真係令人有好放鬆既感覺。中菜有親切感, 地方大又可以放懷傾計。因疫情關係真係有好耐冇上過酒樓。今晚難得約到朋友黎食出名既容記, 真係不一般的感受。放工黎到, 未係好多人。 見佢地既防疫工作做得幾足, 一入門口要探熱, 侍應都欣勤比我地清潔碗筷。我地坐底點左佢地既招牌燒煵仔,黃金鮮魷,濃湯手打魚腐勝瓜,再唔少得一支啤酒, 慶祝大家久未見既飯聚。招牌燒煵仔真係唔係講少, 果然係米之蓮美食, 真係好好味。 皮好脆,肉質真係見到分左3層, 好嫩滑, 亦唔會太硬太稔太咸既現象。 值得食。佢同黃金鮮魷送啤酒真係一洗。 好鮮味。 黃金鮮魷好香咸蛋味, 仲食到少少咸蛋口感, 唔會炒得好乾, 食完亦唔會好口渴, 好美味。 而個濃湯魚腐勝瓜係用黎中和下既, 都好好味, 魚腐同勝瓜剛剛好吸收晒濃湯味。真係一餐盡興既中餐。
中菜有親切感, 地方大又可以放懷傾計。
因疫情關係真係有好耐冇上過酒樓。
今晚難得約到朋友黎食出名既容記, 真係不一般的感受。
真係一餐盡興既中餐。