2022-06-14 39 瀏覽
Deluxe Wagyu Set $980日本和牛套餐Appetizers前菜三點磯煮鮑魚:超級彈牙,煮得好入味。鮟鱇魚干:加咗柚子汁好開胃,夠滑。白玉粟米:白色好特別,好爽脆好似食蘋果嘅口感,味道好甜。Sashimi海之幸刺身三點帶子:勁大粒,用檸檬調味好新鮮。赤身:脂肪少有咬口。海膽:鮮甜,冇腥味。Sea Urchin Wagyu Tartare海膽和牛他他A4和牛嘅牛肉味好濃,估唔到同香甜嘅水晶梨都好夾。 仲有鵪鶉蛋同海膽,味道更豐富。Steamed Food蒸物非一般嘅茶碗蒸,表面係黑色因為加咗墨魚醬汁。蒸蛋好滑,仲有菇同三文魚子。大大粒好有咬勁。Assorted Seasonal Vegetable季節野菜盛盒好多菜呀,食肉同肉之間食下菜可以解膩。壽喜燒汁好甜。最特別係赤蒟蒻,顏色好靚不過其實同平時白色嗰啲一樣味。最後食青蘋果最解膩。日本洋蔥都好食,師傅叫我地一圈圈食,出面爽,入面淋甜。Beef牛料理四品(和牛兩品)【壽喜燒 Sukiyaki/涮涮鍋Shabu Shabu]全部都係師傅燒,又有得食又有表演。佢仲問我地想幾成熟,不過我哋就叫佢幫我地決定,交返俾專業嘅。仲有個白飯
Deluxe Wagyu Set $980
日本和牛套餐

Appetizers
前菜三點
磯煮鮑魚:超級彈牙,煮得好入味。
鮟鱇魚干:加咗柚子汁好開胃,夠滑。
白玉粟米:白色好特別,好爽脆好似食蘋果嘅口感,味道好甜。

Sashimi
海之幸刺身三點
帶子:勁大粒,用檸檬調味好新鮮。
赤身:脂肪少有咬口。
海膽:鮮甜,冇腥味。

Sea Urchin Wagyu Tartare

Steamed Food

Assorted Seasonal Vegetable

Beef
牛料理四品(和牛兩品)
【壽喜燒 Sukiyaki/涮涮鍋Shabu Shabu]
全部都係師傅燒,又有得食又有表演。佢仲問我地想幾成熟,不過我哋就叫佢幫我地決定,交返俾專業嘅。仲有個白飯,叫一見鍾情飯,原來係牌子名勁搞笑。

第一係美國肉眼牛肉卷,入面加咗大葱,表面加咗日本花蕊,配甜啲嘅紅色蛋醬食。豐富。

第二係牛舌
煎到金黃色,好彈牙。加咗啲淡雪鹽提鮮,仲有蘿蔔蓉(有少少辣)。師傅提醒我地要點埋柚子汁同洋蔥食。

第三係和牛肉眼,和牛嘅油脂分布平均,油脂味都夠濃郁,高級嘅感覺。

第四係和牛西冷,最後一款比較濃味最重油膩感,同時都好滑。最後兩款都係點黃色嘅蛋醬,比紅色嘅細滑。

Meal Dish
食事(滿溢筋子金飯或烏冬)
食到開始飽仲有個飯,有香濃嘅黑松露味,仲有蟹肉同蔬菜,仲有三文魚子係可以任添㗎!

汁物、 甜品
Set Meal Served With Soup & Dessert
慕容菇清湯:勁清,可以清一清之前嘅油膩感。
水信玄餅:有梨好靚嘅櫻花係入面,加埋淡淡地嘅黑糖汁食。
柚子雪糕:夠濃有果肉,好完滿。
2022-06-13 50 瀏覽
今日同家姐過嚟銅鑼灣食壽喜燒。我哋order咗2份Deluxe Wagyu Set,盛惠$980。日本和牛套餐非常豐富,我哋食到好滿足!前菜三點磯煮鮑魚:鮑魚用慢火炆,肉質保持到嫩滑彈牙。鮟鱇魚肝: 鮟鱇魚肝喺前秦裏邊最濃味嘅一款。佢口感滑嫩細膩,入口即化。底層配有柚子醋,特別開胃。白玉粟米:依款粟米口感非常特別,食落好脆,而且香甜多汁。海之幸刺身三點帶子:帶子新鮮大塊,而且夾住檸檬片,好清新。赤身:赤身比較瘦,食落結實、有咬口。海膽:海膽新鮮甘甜海膽和牛他他:用咗香梨做底層,梨肉告甜多汁,再配上A4和牛刺身、鵪鶉蛋同海膽,食材豐富,牛肉味突出。蒸物日本蒸蛋:蒸蛋表面有層墨魚醬汁,所以呈黑色,好特別。蒸蛋嫩鮮甜,三文魚籽粒粒飽滿,新鮮爆汁。季節野菜盛盒蔬菜盤都好豐富,有娃娃菜、金菇、南瓜、豆腐、冬菇、蒟蒻、青蘋果等蔬菜。娃娃菜好正,吸收晒壽喜燒嘅醬汁,食落軟淋、甜甜地。值得一提嘅係店舖採用咗日本特別嘅紅蒟蒻,味道同普通白色蒟蒻差唔多。蒟蒻含膳食纖維,富有營養。最後一碟蔬菜拼盤有青蘋果,食完油膩嘅和牛後,可以解膩。牛料理四品嚟到重頭戲嘅牛肉,今次總共試咗四款牛肉,而且採用壽喜燒 Suki

前菜三點
磯煮鮑魚:鮑魚用慢火炆,肉質保持到嫩滑彈牙。
白玉粟米:依款粟米口感非常特別,食落好脆,而且香甜多汁。

海之幸刺身三點
帶子:帶子新鮮大塊,而且夾住檸檬片,好清新。
赤身:赤身比較瘦,食落結實、有咬口。
海膽:海膽新鮮甘甜

牛料理四品
嚟到重頭戲嘅牛肉,今次總共試咗四款牛肉,而且採用壽喜燒 Sukiyaki煮法。廚師會喺我哋面前煮牛肉,而且細心解釋每一道菜,非常吸引!

首先第一款食咗美國熟成肉眼,肉眼只燒一面,另一面就靠蒸氣煮熟。廚師將大蔥捲入美國肉眼,食落更具風味。依款肉仲配左較深色嘅生雞蛋,深色生雞蛋味道比較濃郁。

然後第二款就試咗一口牛舌。廚師將牛舌煎到兩面金黃色,7成熟,食落爽口彈牙。牛舌配上日本淡雪海鹽、帶微辣嘅蘿蔔同香蔥,睇吓仲有柚子醋同生洋蔥。整體食落口感豐富,有提鮮效果。

第三款食咗日本和牛肉眼。肉眼肉質軟淋,油脂豐富。而且可以點比較淺色嘅生雞蛋,入口更加順滑。

第四款就係日本和牛西冷。西冷油脂感更豐富,食落柔軟多汁。除咗配蛋漿仲可以配一啖飯,咁樣食落就冇咁油膩。依款肉用咗比較多壽喜燒醬汁煮,所以會更吸汁,食落甜啲。

店舖更加採用一見鐘情飯!!個名又好聽,入口米味更香,而且帶點甜味。

食事
滿溢筋子金飯:食完牛肉就有一客飯。燉飯黑松露味濃郁,而且有蟹肉絲。廚師會喺面頭鋪滿三文魚籽,三文魚籽可以任添!

汁物、 甜品
去到尾聲,整個和牛壽喜燒套餐就以湯同甜品作結。甜品有水水玄信餅同柚子雪糕。水玄信餅外表晶瑩剔透,配上黑糖汁,非常清爽。柚子雪糕濃郁香甜,特別清新,完美作結。
2022-06-12 43 瀏覽
香港食正宗壽喜燒嘅餐廳真係唔多 咁啱想食做下research就揾到呢間 就諗住同同樣中意食日本野既朋友仔去試下。一係唔食一食就梗係要食最好,所以我地叫左Deluxe Wagyu Set日本和牛套餐。前菜三點:水雲水母配酸醋好開胃、好爽口。磯煮鮑魚好有口感,而鮟鱇魚肝係我第一次食,口感軟綿綿,好易入口。刺身三點:分別有帆立貝、牡丹蝦同大拖羅,真材實料、好新鮮。擺盤一流,好適合中意打卡既我。墨汁螢光魷魚日式蒸蛋:當時一聽個名就好期待,雖然賣相未必好吸引,但係個蛋超級滑,魷魚鮮味十足,好match。海膽和牛他他:生牛肉原來同香甜清爽嘅水晶梨好夾,配搭埋生既鵪鶉蛋同海膽,味道好衝擊。牛料理四品及季節野菜盛盒:師傅喺我哋面前好詳細又非常幽默咁介紹點樣用唔同嘅蔬菜同醬料搭配唔同品種嘅牛肉,有講有笑食得好開心。牛肉分別有熟成和牛肉眼、厚切牛舌、A4和牛肉眼同埋和牛西冷。熟成和牛肉眼卷上大蔥配上赤紅蛋,牛肉味特別強烈。厚切牛舌配上淡雪鹽同辣蘿蔔蓉,非常彈牙。A4和牛肉眼配上黃蛋同白飯,牛脂好香。和牛西冷配上日本皇帝菜,食完皇帝菜清一清口腔,再食3成熟既和牛西冷,享受最後一啖嘅牛肉盛宴。赤麵豉湯:比一般

前菜三點:

刺身三點:

墨汁螢光魷魚日式蒸蛋:

海膽和牛他他:

牛料理四品及季節野菜盛盒:

赤麵豉湯:
比一般既麵豉湯更加濃郁,適合重口味既我。

滿溢筋子釜飯:
師傅話呢個飯有蟹肉同黑松露,聽到個陣已經覺得好好味。點知!仲有我最愛既三文魚籽,仲要係可以無限任添!食得好滿足。

水信玄餅、柚子雪葩:
水信玄餅賣相好靚,成件藝術品咁,口感同啫喱一樣滑捋捋。柚子雪葩就酸酸甜甜,非常解膩。

食完好滿足,有機會一定要食過!
2022-06-08 172 瀏覽
週年慶祝不外乎食食食~食咗黎巴嫩菜,食咗南美菜,第三餐點少得我最愛嘅日本菜呢?老公帶咗我去壽兵衛食壽喜燒,壽兵衛主打傳統關西壽喜燒,除咗供應佐賀A5和牛,店內仲有乾式熟成櫃,可以食到熟成牛,啱晒我哋兩個食肉獸!晚市有4款套餐選擇,我哋點咗「Deluxe Wagyu Set」($980/位),有前菜三點、海之幸三點、蒸物、海膽和牛他他、季節野菜盛合、牛料理四品、食事(滿溢筋子釜飯或烏冬)、汁物及甜品,非常豐富。餐廳走木系風格,裝潢雅緻,充滿和風。所有座位都係吧枱式設計,由師傅席前料理,同時滿足視覺及味覺! 前菜三點有水雲、鮟鱇魚肝及鮑魚。水雲口感爽脆,配上酸汁非常醒胃。鮟鱇魚肝口感滑嫩細滑,配搭蘿蔔蓉,味道穩陣。鮑魚煮得軟腍,厚切食落甚有口感。海之幸三點是晚有牡丹蝦、帶子、拖羅。蒸物今次嘅蒸物好特別,竟然係螢光魷魚墨汁蒸蛋!蒸蛋口感嫩滑,加入墨魚汁後味道鮮濃,面頭仲有鮮甜爆膏嘅螢光魷魚,太好味!海膽和牛他他海膽和牛他他都好有新意,牛肉他他配上鵪鶉蛋漿,口感順滑惹味,巧妙地加上清甜爽脆嘅水晶梨粒,味道增添層次。師傅再喺面頭鋪上海膽同金箔作點綴,貴氣十足。牛料理四品終於來到重頭戲-壽喜燒啦!

海之幸三點
是晚有牡丹蝦、帶子、拖羅。

牛料理四品
終於來到重頭戲-壽喜燒啦!

熟成安格斯西冷
師傅先用牛脂起鍋,令牛肉增添脂香。師傅建議三成熟,我哋當然冇問題啦!熟成安格斯西冷肉味濃郁,包住京葱減低膩感,食用時再沾滿日本赤蛋蛋液,令口感更為順滑。

和牛舌
牛舌燒得軟腍又爽彈,師傅再逐層加上雪鹽、蘿蔔蓉、葱粒和炸蒜片,更加帶出牛舌肉味。

和牛肉眼
期待已久嘅A5和牛!和牛油花分佈均勻,油脂豐腴。師傅建議配搭黃雞蛋,以免遮蓋和牛香濃嘅肉味。和牛肉質柔軟細緻,入口即化。第二口則沾上蛋液,口感香滑,兩種食法,各有千秋。

和牛西冷
西冷嘅肉味比肉眼更濃,肉質同樣柔軟,入口即化,好正!

季節野菜盛盒
日本洋蔥、赤蒟蒻、日本皇帝菜、冬菇、豆腐、南瓜、芋絲、金菇菜、青蘋果等。野菜吸收壽喜燒汁及和牛肉汁嘅味道,樣樣都好食!日本洋蔥味道好特別,比平時食開嘅更為清甜。赤蒟蒻都好少見到,有別於於平時常見嘅白蒟蒻,赤蒟蒻在製作過程中加入紅色嘅氧化鐵,含有豐富鐵質,健康又好味!最後來片青蘋果簡直係神來之筆,酸酸甜甜,消濟一流!「

釜飯
師傅先以日本米「一見鍾情」、甘筍、蓮藕、冬菇、蟹肉和蜜糖豆放入鍋中燜煮數十分鐘,飯熟後才加入香蔥同黑松露。上碟時,師傅就奉上一大碗滿滿嘅三文魚子!原來呢個Set可以無限添加三文魚籽!我呢個三文魚子控當然唔會放過呢個千載難逢嘅好機會啦! 釜飯本身味道都好豐富,但加咗三文魚子後更有鹹香!

吸物
赤麵豉湯

甘物
甘物有兩款,水信玄餅晶瑩通透,配上黑糖蜜同黃豆粉一齊食,微甜滋味。菠蘿雪葩酸甜清新,味道清爽!

2022-06-04 82 瀏覽
今日是一個與女朋友好好慶祝的日子,因此要找一間又舒服又靚的餐廳好好享受一個晚上。前菜是三品小吃,有磯煮鮑魚,魷魚和鮟鱇魚肝。當中最愛得是魚肝,不得不說,味道鮮甜,完全不會有腥味,略帶點點酸味,非常開胃。接下來是三色刺身,有帶子,赤身和海膽。同樣是非常新鮮,鮮甜無比。和牛他他,牛味香濃,入口即溶,加些海膽和魚籽醬,略帶少少的甜味,中和了當中的膩,非常出色。進入主菜前,還有一份茶碗蒸。墨汁海膽三文魚籽蒸蛋。三個字「香,滑,甜」大概說把這款菜介紹好了。主食是壽喜燒,當然是少不了大量牛肉幸好這邊服務非常好,都有專人幫你燒先來的是比較普通的煎牛肉,可是味道已經非常出色,配上生蛋黃,十分香滑。下一碟是牛舌,配上酸汁洋蔥蒜片,非常清香鮮膩。酸汁更是令你期待下一碟。中間還會穿插一些蔬菜,不會只單單有肉,非常貼心的安排。壽喜燒醬汁會愈燒愈濃,到後期可能會比較咸,但可以跟廚師說一聲,他們也會控制住醬汁的味道。當中不得不提和牛,一看就知道絕非普通牛,牛花很漂亮。一口咬不完。主菜過後,會有一杯香菇清湯,味道較為清淡,陣陣的日式香味,用以解膩。然後就到釜飯了。三文魚籽黑松露釜飯,非常香非常惹味,還可以自己添加三
主食是壽喜燒,當然是少不了大量牛肉
幸好這邊服務非常好,都有專人幫你燒
然後就到釜飯了。三文魚籽黑松露釜飯,非常香非常惹味,還可以自己添加三文魚籽。三文魚籽帶點點咸甜味,加上黑松露的濃香,只會令人覺得不夠吃。
甜品以一份水順玄餅和柚子雪糕作結。
2022-06-04 94 瀏覽
今日同女朋友慶祝拍拖紀念日,已經9年啦。時間過得開心又幸福,紀念日當然要同女朋友食餐好既慶祝一下啦!佢最鐘意食日本菜,我一早做定功課,早兩個星期已經book定位,同佢開心食餐飯。餐廳主打壽喜燒,專人喺面前即燒,極有風味。前菜有磯煮鮑魚、魚肝、魷魚。前菜賣相好靚,鮑魚香嫩入味,魷魚爽甜,魚肝醬汁酸甜,好開胃。刺身有赤身、海膽、帶子。刺身好新鮮,帶子香嫩鮮美,最愛海膽甜密香嫩,無海水腥味。和牛他他好特別,加上海膽點綴,入口無血腥味,甜美香嫩,海膽增加味道增加。壽喜燒來了,和牛西冷和肉眼,肉味非常濃厚,醬汁香甜增加肉香,牛肉入口油脂豐富,非常惹味!墨汁海膽三文魚籽蒸蛋,入口好幼滑,甜美三文魚籽非常驚喜。甜豆三文魚籽蟹肉釜飯!飯粒咸香鮮甜,豐富食材增加口感。甜品有女朋友最愛既水信玄餅和柚子雪糕。由頭到尾,用餐環境和味道非常滿足!值得再次幫襯!
2022-06-02 84 瀏覽
在香港食壽喜燒Sukiyaki 的地方不算太多,閒閒地食個lunch都可能過千。位於銅鑼灣的壽兵衛剛在4月開張,喜歡牛肉的朋友不容錯過🙂前菜有水雲水母、磯燒鮑魚和安康魚肝配酸汁,由淡味到濃味,為今次的牛肉盛宴打開序幕。刺身三味看似普通,畢竟是吃和牛的小店。有帆立貝、海膽,以及令人眼前一亮的赤身拖羅。赤身拖羅完全無筋,而且有香濃的魚味,難怪店員都提醒進食有先後次序。之後的生牛肉他他,底下鋪了日本水晶梨,水晶梨的清甜充分中和了生牛肉的膩感,這個食法清爽又新鮮。一打開被三文魚子墨汁海膽蒸蛋的黑媽媽的外表嚇親。原來墨汁只是在表面,其貌不揚但感覺好細膩,墨汁的確能帶出蛋香。先來美國熟成牛肉,香煎後包上葱和日本茗荷,熟成牛肉的肉味更濃,簡單的配搭有實而不華的感覺。牛舌用上上等的牛舌芯,一整條牛舌只有40%可用,調味輕輕加上淡雪鹽,佐柚子醋日本洋葱絲,整體感覺清爽完全不會有負擔。先來肉眼,後西冷,師傅表示這個食法經過特別安排,先來一個肉味較濃,但肉質嫩滑的肉眼。後來到肉味濃的西冷,用上汁煮的方法相信是關東風的做法。配以日本一見鍾情米,粒粒飽滿,師傅奉上都是一口的份量,當然不夠可以再追加。最後當然有吸
最後當然有吸收了醬汁精華的野菜
青蘋果略有酸味,減低整體的飽膩感。

舞栮菇清湯
最後的釜飯,店員表示可以加松葉蟹和黑松露,我們取捨了後者希望不會搶走飯的鮮味。食到這階段真的有九成飽了,意外的是三文魚籽可以任加😳
甜品以水信玄餅和柚子雪芭作結,這頓和牛盛宴真的豐富。
  • Sukiyaki
仲未有得返鄉下,唯有喺香港食正宗日本菜止止渴!去咗壽兵衛食壽喜燒慶祝,點了最豐富嘅Deluxe Wagyu Set,$980/位包前菜三點、刺身三點、蒸物、海膽和牛他他、季節野菜盛合、牛料理四品、食事、汁物及甜品,超級豐富。餐廳座位不多,全部都係席前料理,服務周到,裝潢亦走和風傳統設計,有去咗日本嘅感覺! 前菜有水雲、鮟鱇魚肝及鮑魚。水雲配上酸汁,作為前菜好開胃。鮟鱇魚肝口感雖然唔想嫩滑,但肝香十足,同蘿蔔蓉味道配搭。鮑魚好腍。刺身三點刺身好新鮮,牡丹蝦肉質柔軟,帶子鮮甜,拖羅魚油豐腴。蒸物今次嘅蒸物係黑色嘅,原來係墨汁蒸蛋!第一次食墨汁蒸蛋,原來味道好鮮!師傅仲放上幾隻螢光魷魚,鮮上加鮮!海膽和牛他他海膽和牛他他好矜貴,配搭水晶梨真係好聰明嘅做法,水晶梨嘅香甜多汁剛好平衡咗和牛嘅膩,加埋鮮甜嘅海膽,整個味道同口感都好有層次!牛料理四品有4款牛部位做壽喜燒!第一款係熟成安格斯西冷。三成熟嘅西冷肉質啱啱好,柔軟細膩,同京葱同食,沾一沾日本赤蛋漿,好味!第二款係牛舌牛舌面頭鋪上淡雪鹽、蘿蔔蓉、葱粒及炸蒜片,口感爽彈,味道豐富。和牛肉眼A5和牛油花漂亮,分佈均勻,配黃雞蛋唔會遮咗和牛本身嘅肉
仲未有得返鄉下,唯有喺香港食正宗日本菜止止渴!

前菜
刺身三點
刺身好新鮮,牡丹蝦肉質柔軟,帶子鮮甜,拖羅魚油豐腴。
牛料理四品
有4款牛部位做壽喜燒!
第二款係牛舌
和牛肉眼
A5和牛油花漂亮,分佈均勻,配黃雞蛋唔會遮咗和牛本身嘅肉味。入口即化,滿滿嘅幸福感!
和牛西冷
西冷肉味比肉眼更濃郁,食到呢度已經好飽啦。
季節野菜盛盒
季節野菜盛盒好豐富,有日本洋蔥、赤蒟蒻、日本皇帝菜、豆腐、南瓜、金菇、冬菇、青蘋果、芋絲等。比較特別嘅係赤蒟蒻,好少見到,青蘋果燒過後唔會太酸,反而可以消滯,好味!
食事
可以揀釜飯或者烏冬,我當然揀餐廳招牌嘅滿溢筋子釜飯啦!呢個釜飯最特別嘅地方就係可以自己無限任添三文魚籽,只要唔浪費就得!本身個釜飯都好香,用咗甘筍、蓮藕、冬菇、蟹肉、蜜糖豆、香蔥同黑松露,加埋晶瑩剔透嘅三文魚子,食落啖啖鹹香!
以下嘅三文魚子份量係師傅加比我嘅,都好慷慨呀!
赤麵豉湯
最後飲碗湯暖暖胃。
甘物
一頓完美嘅晚餐又點少得甜品呢?甜品竟然都有兩款之多!分別係水信玄餅菠蘿雪葩。水信玄餅黑糖蜜同黃豆粉,口感清爽,菠蘿雪葩則解渴消暑,酸酸甜甜!
整體食物質素好高,份量亦好多,整個體驗令人有返鄉下嘅感覺,開心!
2022-05-29 169 瀏覽
近來忙到炸開,辛苦完一定要好好慶祝😗恢復晚市後第一站探店,來吃奢華的壽喜燒!這次嚐了他們晚市的 Deluxe Wagyu Set 🇯🇵還帶了我新的寶貝鏡頭拍照,開心!餐廳地點位於銅鑼灣核心地帶 (地鐵出口對面,非常方便)✅前菜三點磯煮鮑魚:軟淋香濃,浸滿鰹魚味鵝肝:超驚喜!以醋汁浸透鵝肝,香濃幼滑。比香煎鵝肝更讚更清新,有過之而無不及⭐水雲水母:新鮮清爽再加日本醋,開胃!✅刺身三點帶子、牡丹蝦:鮮甜肥美拖羅:雪花油脂分佈優質,但稍微凍了點✅蒸物:螢光魷魚墨汁海膽茶碗蒸黑色視覺很衝擊,但肯定不是暗黑料理😂這個獨創的recipe濃香滑溜,很不錯~✅海膽和牛他他✨金箔、海膽、三文魚籽、鵪鶉蛋金碧輝煌集於一身的和牛他他,還混了梨的顆粒中和油脂口感。這個味道加賣相,簡直一流,女生必定心心眼!😍✅牛料理四品 (和牛西冷、和牛肉眼、28天熟成肉眼、牛舌)師傅用牛脂開鍋後,以鹽燒肉眼再卷上大蔥。食前沾滿日本赤紅蛋黃汁,牛香、蛋香,雙重濃味互相輝映💛牛舌切成一口大小,熟度on point👌再配上洋蔥、萬能蔥、淡雪鹽、辣蘿蔔蓉、炸蒜片= 爽脆、香辣、過癮 😌✅壽喜燒:日本A4和牛肉眼先吃出了名滑的A4和牛
近來忙到炸開,辛苦完一定要好好慶祝😗
恢復晚市後第一站探店,來吃奢華的壽喜燒!

這次嚐了他們晚市的 Deluxe Wagyu Set 🇯🇵
還帶了我新的寶貝鏡頭拍照,開心!

餐廳地點位於銅鑼灣核心地帶 (地鐵出口對面,非常方便)

✅前菜三點
前菜三點

磯煮鮑魚:軟淋香濃,浸滿鰹魚味
水雲水母:新鮮清爽再加日本醋,開胃!

刺身三點

帶子、牡丹蝦:鮮甜肥美
拖羅:雪花油脂分佈優質,但稍微凍了點

✅蒸物:螢光魷魚墨汁海膽茶碗蒸
螢光魷魚墨汁海膽茶碗蒸

黑色視覺很衝擊,但肯定不是暗黑料理😂
這個獨創的recipe濃香滑溜,很不錯~

✅海膽和牛他他
海膽和牛他他

✨金箔、海膽、三文魚籽、鵪鶉蛋
金碧輝煌集於一身的和牛他他,還混了梨的顆粒中和油脂口感。
這個味道加賣相,簡直一流,女生必定心心眼!😍

✅牛料理四品 (和牛西冷、和牛肉眼、28天熟成肉眼、牛舌)
和牛肉眼

師傅用牛脂開鍋後,以鹽燒肉眼再卷上大蔥。
28天熟成牛肉眼

食前沾滿日本赤紅蛋黃汁,牛香、蛋香,雙重濃味互相輝映💛
兩款日本蛋黃

牛舌切成一口大小,熟度on point👌
一口牛舌
再配上洋蔥、萬能蔥、淡雪鹽、辣蘿蔔蓉、炸蒜片
= 爽脆、香辣、過癮 😌

✅壽喜燒:日本A4和牛肉眼
先吃出了名滑的A4和牛肉眼,五成熟再沾滿日本黃蛋,
配一口白飯,滿嘴和牛油脂香~
和牛西冷壽喜燒
後吃濃味的A4和牛西冷。
食先以日本春菊(皇帝菜/茼蒿)清清口腔,再來又滑又濃的和牛西冷
快樂無比!

✅季節野菜盛盒
季節野菜盛盒
最愛香菇、津白、豆腐、洋蔥,來點蔬菜攝取,亦減和牛的油膩感。

✅滿溢筋子釜飯
滿溢筋子釜飯
釜飯蒸完離火後打開蓋,立即放入蟹肉、黑松露、萬能蔥
以剩餘的蒸汽焗熟食材,
撈勻後更來了個三文魚籽瀑布 (無限添加!!)😳
✅赤味噌湯
食道嚟呢到,已捧住個肚仔
跟一般白味噌湯有點不同,更濃味。

甜品是清爽的的菠蘿雪芭配水信玄餅
雪芭有果肉顆粒,能刷刷油膩感👍🏻
✅白桃濁酒
喜好桃味的香甜,味道不錯
同朋友大吃一頓,可加點氛圍~

這個名副其實,非常奢華的 Deluxe Wagyu Set,超值。
晚市 💰$980/位,整體是吃濃味及和牛的油香。
一個字,非常飽。
忠告各位午飯後預留6小時消化,才前來朝聖這個壽喜燒套餐😂

另外,職員有介紹lunch套餐,價錢更吸引!
$368就能吃到「日本和牛壽喜燒套餐」,下個禮拜要去試一下!!
題外話/補充資料: 洗手間非常貼心。 齊備漱口水、女性衛生用品等。
2022-04-29
和牛西冷壽喜燒
  • 和牛壽喜燒
  • 蒸物
2022-05-27 80 瀏覽
呢間餐廳期待咗好耐啦,係朋友介紹,性價比高,唔洗一千蚊就食到和牛,而且咁多道菜。餐廳環境都唔錯,坐位舒適,上菜速度都合適,好滿意。前菜三點,先食水雲水母,非常爽脆。鮑魚味道濃郁,前菜黎講都算大隻,好開胃鮟鱇魚肝都唔錯,加上醋汁更加清新!刺身三點好有驚喜,三樣都好新鮮,份量慷慨。墨沖蒸蛋好出色,螢光魷魚咸咸地幾好味,蛋夠滑同香。呢個係A4和牛他他,賣相好靚好吸引,上面有蛋同埋新鮮海膽,下面就係雪梨,配上和牛可以減膩。啖啖都係濃郁嘅牛香,但係又唔會滯,呢個好出色!經過咁多道菜,終於黎到我最鍾意嘅環節。師傅會事先問咗我地鍾意牛煮到幾成熟美國熟成肉眼,煎得好香,啱啱好五成熟,中間加上大蒜佢個一見鍾情米超好味,仲要係任添,粒粒分明,好有米香牛舌7 成熟,好淋身爽,夠晒油脂感日本和牛肉眼同埋西冷係全晚嘅highlight,先成多d油份嘅肉眼,入口即溶,鍾意嘅可以醮埋蛋液一齊食。西冷肉味濃,所以安排咗喺肉眼之後食。為咗用盡佢嘅壽喜燒汁,仲有多款蔬菜,洋蔥、赤竘翊、冬菇、芋絲等黎吸晒d汁,仲有青蘋果黎減輕油膩感。飲完清湯之後,仲有釜飯,可以按自己喜好任勺三文魚子,仲有蔥、黑松露同蜜糖豆,好飽好滿足!清
餐廳環境都唔錯,坐位舒適,上菜速度都合適,好滿意。
前菜三點,先食水雲水母,非常爽脆。
鮑魚味道濃郁,前菜黎講都算大隻,好開胃
鮟鱇魚肝都唔錯,加上醋汁更加清新!
刺身三點好有驚喜,三樣都好新鮮,份量慷慨。
墨沖蒸蛋好出色,螢光魷魚咸咸地幾好味,蛋夠滑同香。
經過咁多道菜,終於黎到我最鍾意嘅環節。
師傅會事先問咗我地鍾意牛煮到幾成熟
美國熟成肉眼,煎得好香,啱啱好五成熟,中間加上大蒜

佢個一見鍾情米超好味,仲要係任添,粒粒分明,好有米香

牛舌7 成熟,好淋身爽,夠晒油脂感

西冷肉味濃,所以安排咗喺肉眼之後食。

清清地嘅甜品作結 (係柚子雪葩同水信玄餅)
2022-05-27 89 瀏覽
先來前菜三點,水母真第一次食,有少少爽口脆口嘅感覺,好清新好特別。另外磯煮鮑魚淋生彈牙,最後就是鮟鱇魚乾,好出色👍🏻刺身三點,帆立貝好大隻好鮮甜,加埋少少檸檬嘅香味,可以吊起佢嘅鮮味。牡丹蝦同埋海膽都好新鮮,未食到主菜已經咁多貴價嘅食材,呢個餐好有誠意!蒸蛋上面有墨汁大家又試過未呢?成個蛋好香,加上螢光魷魚嘅鹹香,份外滿足。跟住嚟嘅就係海膽和牛他他,佢採用A4和牛,所以食落去特別好香牛味同埋油脂,加埋蛋、底層嘅雪梨同埋海膽黎食,好幸福。之後就嚟到餐飯嘅重頭戲 - 牛。先食美國熟食肉眼,同埋牛舌 - 配上蒜片、蘿蔔蓉、蔥同埋洋蔥,好正😋 之後就到日本嘅和牛肉眼,唔點蛋先食牛嘅香味,之後可以配上雞蛋或者飯一齊食。西冷牛味而重d,師傅控制嘅火侯令到佢入口即溶👍🏻中間會俾唔同蔬菜,減輕油膩嘅感覺之餘,亦都好健康。蔬菜亦都可以吸晒壽喜燒汁嘅精華😍仲有釜飯食,煮緊嗰陣已經傳來陣陣嘅黑松露香味,食落更加香口,仲有無限任加三文魚子,回味無窮!最後甜品真係柚子sorbet,水信玄餅,好飽好滿足飲品方面都好多選擇,呢個信州蘋果梳打推薦!最後要大讚職員同師傅嘅用心,成餐飯都有好多交流,每道菜前都有詳盡嘅解釋

最後甜品真係柚子sorbet,水信玄餅,好飽好滿足

飲品方面都好多選擇,呢個信州蘋果梳打推薦!
最後要大讚職員同師傅嘅用心,成餐飯都有好多交流,每道菜前都有詳盡嘅解釋,令我地知道應該點食法同埋背後嘅原因,用餐體驗滿分!
2022-05-23 177 瀏覽
雖然趕得切母親節前重開晚市,但亞女當日有事無同我慶祝,不過呢日就特意訂了這間餐廳同我補祝,佢點咗Deluxe Wagyu Set食豪啲餐牌飲品一坐低亞女就點咗完熟白桃梳打同威士忌梳打兩杯飲品,邊飲邊嘆住食前菜三點店員每送上一道菜色都會耐心講解,這道菜先食清爽嘅水雲水母再食磯煮鮑魚,最後食濃味嘅鮟鱇肝水雲又稱海髮菜,口感順滑有嚼勁,與晶瑩透亮,口感彈牙爽脆的水母質感剛好相反,配搭酸爽的水雲醋非常醒胃磯煮鮑魚是用醬汁及昆布煮成,肉質鮮嫩彈牙,充滿醬油香味鮟鱇魚肝質感細滑柔嫩,入口綿密細膩,難怪有海底鵝肝之稱,配搭辣蘿蔔蓉,味道一流海之幸刺身三點先食牡丹蝦,蝦肉極鮮甜,口感細綿中帶點爽脆,而蝦頭更是精華所在,蝦膏豐腴甘香,回味無窮再食北海道帶子,帶子既厚身且肉質細密,味道濃郁鮮甜最後食中拖羅,中拖羅顏色呈粉紅,入口油脂甘香,魚香持久蒸物墨汁海膽三文魚籽茶碗蒸,海膽綿密鮮味配搭咸鮮的三文魚籽 ,加上滑溜的蒸蛋,味道本已很夾,但添加了墨汁,將整道菜色更融合海膽和牛他他師傅將生的和牛切成碎粒混合清甜的日本水晶梨可減低油膩感,面層配上海膽、三文魚籽及鵪鶉蛋,再加上金箔點綴更顯矜貴,食時將鵪鶉蛋拌勻後

餐牌
飲品

前菜三點
磯煮鮑魚是用醬汁及昆布煮成,肉質鮮嫩彈牙,充滿醬油香味

海之幸刺身三點
再食北海道帶子,帶子既厚身且肉質細密,味道濃郁鮮甜
最後食中拖羅,中拖羅顏色呈粉紅,入口油脂甘香,魚香持久

海膽和牛他他
師傅將生的和牛切成碎粒混合清甜的日本水晶梨可減低油膩感,面層配上海膽、三文魚籽及鵪鶉蛋,再加上金箔點綴更顯矜貴,食時將鵪鶉蛋拌勻後入口細膩滑溜充滿牛香,有咬口得嚟沒有血腥味,餘韻悠長

牛料理四品(和牛兩品)
鹿兒島A4肉眼/國產SB A4西冷
美國熟成肉眼/和牛牛舌芯
餐廳有自家乾式熟成櫃提供熟成牛肉,牛肉在熟成櫃放置21~45天不等,使到牛肉肉質變得軟嫩多汁及增加鮮甜度
餐廳提供壽喜燒或涮涮鍋兩種做法選擇,煮之前亦會詢問客人對肉的熟成度要求,非常貼心
有師傅代勞梗喺揀壽喜燒啦,夠香氣唔怕自己煮過火,師傅先用牛脂起鍋,再將美國熟成肉眼略煎後放上日本茗荷裏成牛肉卷,最後淋上醬汁即成
熟成肉眼及日本茗荷味道都比較濃香,所以要配日本赤玉蛋食就最夾,蛋黃比白玉蛋味道更加濃香,有助提升肉味更鮮甜

和牛牛舌芯
採用牛舌最軟嫩的舌芯部位,煎好後灑上淡雪鹽及萬能蔥提鮮,再配埋辣蘿蔔蓉及炸蒜片同食,口感同味道都好豐富
好奇問師傅何謂淡雪鹽及萬能蔥,師傅話淡雪鹽是米與鹽結合而成,外型似雪花,入口有鹽的咸味同時亦帶有米香;而萬能蔥則是日本家庭常用的蔥,蔥身幼長,蔥白少,但味道清香,真喺長知識

鹿兒島A4肉眼
肉眼脂肪紋理細緻,肉質細嫩,柔軟多汁,配搭比較淡味的日本新紀元白玉蛋就最夾,唔會搶咗肉味又可中和油膩感,食完後再食埋南瓜及日本岩手縣一見鍾情一口飯就唔會覺得好膩

國產SB A4西冷
A4和牛西冷脂肪分佈均勻,肉味濃郁,質感軟嫩入口即融,配搭日本春菊,即是香港嘅皇帝菜,香氣獨特而且爽脆,可減低油膩感

季節野菜盛盒
其中某些食材用來配搭不同牛肉同食,例如春菊,南瓜同茗荷,其餘食材就用作區間不同菜式

日本洋蔥配津白及花菇
食材經過煎煮後再淋上壽喜燒汁,味道十分香甜

天然原色赤蒟蒻、芋絲、金菇、豆腐及青蘋果
赤色蒟蒻無經過漂染,口感爽彈;而青蘋果用壽喜燒汁煮至焦糖化,酸酸甜甜,配埋其餘食材可中和肉類的油膩感

汁物
是赤麵豉湯配埋舞茸菇及貝柱,味道香濃,最特別喺加咗日本三葉香草,葉香莖爽脆,入口多了絲淡淡的清香

滿溢筋子釜飯
釜飯採用一見鍾情米,飯粒分明飽滿,充滿米香,配搭蓮藕、甘筍、冬菇、玉豆及蟹肉,加上黑松露醬及蔥花,材料相當豐富,最特別喺餐廳提供一大碗三文魚籽任你添加,真豪爽

甜品
最後食埋朱古力雪糕及柚子雪葩,為今晚的一餐劃上完美的句號
2022-05-11
  • DeluxeWagyuSet
  • 海膽和牛他他
2022-05-21 80 瀏覽
地點正正銅鑼灣C出口對面,極易搵座位不多,但平日去都有位嘅,有師傅你面前煮你食,食物質素對得起佢價錢有餘,性價比高,服務好,擺盤靚叫左最貴和牛set,就$980另加一仲有雞or豬or另一個和牛set簡嘅食物份量十分夠,環境食得舒服嘅,師傅都好見談
地點正正銅鑼灣C出口對面,極易搵
叫左最貴和牛set,就$980另加一
仲有雞or豬or另一個和牛set簡嘅
食物份量十分夠,環境食得舒服嘅,師傅都好見談

2022-05-19
2022-05-21 81 瀏覽
母親節唔得閒冇陪母親大人慶祝唯有後補找數;餐廳位於銅鑼灣駱克駅十二樓主打關西壽喜燒前菜三點水雲水母: 水母刺身爽脆同時水雲海藻柔滑配搭酸汁清新醒胃磯煮鮑魚: 鮑魚經過磯煮肉質緊緻彈嫩鮟鱇魚肝: 屬於日本矜貴食材脂肪含量極高口感細滑柔嫩同時鮮濃甘香海之幸刺身三點帶子: 帶子肉厚飽滿而且白嫩鮮甜牡丹蝦: 蝦肉瑩白剔透而且細綿爽甜中拖羅: 色澤粉嫩油份適中而且冇筋蒸物墨汁海膽三文魚籽茶碗蒸創新配搭墨汁提鮮賣相精緻加埋蒸蛋口感滑溜好正海膽和牛他他和牛他他油份較重加入日本水晶梨粒可以減輕油膩感搭配鵪鶉蛋黃肉質更加柔軟滑嫩配埋海膽以及三文魚籽用料矜貴牛料理四品牛料理四品包括和牛兩品;提供壽喜燒或者涮涮鍋兩種料理方式選擇美國熟成肉眼餐廳設有乾式熟成櫃提供自家熟成牛肉;美國肉眼經過兩至三週熟成肉質更加軟嫩同時肉汁相對飽滿集中牛肉卷裹茗荷煎香直至約五成熟配搭日本赤玉蛋黃蛋香濃郁可以突出肉味牛舌選取牛舌舌芯部份肉質相對爽嫩配搭淡雪鹽以及萬能蔥加埋辣蘿蔔蓉同炸蒜片層次豐富同時採用酸汁同洋蔥絲墊底淡雪鹽呈片狀味道對比岩鹽清淡;萬能蔥比普通青蔥幼細而且蔥味較濃鹿兒島A4肉眼鹿兒島和牛肉眼油脂豐腴甘香而且分佈均勻

水雲水母: 水母刺身爽脆同時水雲海藻柔滑配搭酸汁清新醒胃
磯煮鮑魚: 鮑魚經過磯煮肉質緊緻彈嫩

帶子: 帶子肉厚飽滿而且白嫩鮮甜
牡丹蝦: 蝦肉瑩白剔透而且細綿爽甜
中拖羅: 色澤粉嫩油份適中而且冇筋

美國熟成肉眼

牛舌

鹿兒島A4肉眼
鹿兒島和牛肉眼油脂豐腴甘香而且分佈均勻建議配搭少量米飯以及生蛋黃同埋南瓜解膩
白飯選用日本岩手縣一見鐘情米飯粒飽滿而且米香滿溢配搭新紀元蛋可以襯托和牛脂香

國產SB A4西冷
日本國產和牛西冷油花細緻而且呈現霜降紋理真正入口即融
日本春菊其實等同香港常見嘅皇帝菜配搭和牛西冷同樣可以消膩

套餐包括季節野菜盛合用嚟配搭唔同牛肉或者區間唔同菜式
日本洋蔥配搭津白以及冬菇
餐廳選用天然原色赤蒟蒻反而灰色蒟蒻其實大多經過漂染;青蘋果連同壽喜燒汁烹煮直至焦糖化入口酸甜消滯配搭豆腐以及金菇同埋芋絲可以中和油膩感

汁物
赤麵豉湯簡單配搭舞茸菇同帶子加埋三葉葉香莖爽已經好正

滿溢筋子釜飯
釜飯本身已經包含蓮藕以及冬菇同埋甘筍;可以按照個人喜好額外添加毛豆以及蟹肉或者黑松露同埋蔥花
重點餐廳提供大碗滿筋子可以自己無限量任意𢳂好爽

朱古力雪糕以及柚子雪葩

飲品
威士忌梳打以及完熟白桃梳打
2022-05-11
  • Deluxe Wagyu Set
2022-05-20 88 瀏覽
一個出色嘅Sukiyaki除咗牛肉質素之外師傅嘅手勢都好重要,溫度時間控制認定了水準,今次我嘅壽兵衛和牛之旅就由大廚操刀!Deluxe Wagyu Set $980/位❤️‍🔥前菜三點水雲水母 鮟鱇魚肝 機煮鮑魚❤️‍🔥海之幸刺身三點牡丹蝦 帶子 拖羅❤️‍🔥海膽和牛Tartare❤️‍🔥滿滿墨魚汁蒸蛋❤️‍🔥和牛料理Sukiyaki配赤玉子一碟有四款牛牛牛脷心、28day USA PRIME RIB、A4 鹿兒島 肉眼 西冷❤️‍🔥季節野菜盛盒類似紅菜頭植物做嘅天然顏色日本蒟蒻❤️‍🔥無限量三文魚子釜飯即叫即炒釜飯(蜜糖豆、香蔥、黑松露、蟹肉)❤️‍🔥麵豉湯和甜品特別推介:A4 鹿兒島 肉眼&西冷,肉質鮮嫩,即化口感,天堂嘅享受鍾意食三文魚子嘅你就一定唔可以錯過「無限量自己添加三文魚子」釜飯第一次遇到大碗滿滿三文魚子放喺你面前做放題三個字,大滿足!📍 壽兵衛 JYU BEI 12/F, L'Hart, 487-489 Lockhart Road, Causeway Bay

Deluxe Wagyu Set $980/位
A4 鹿兒島 肉眼 西冷
❤️‍🔥季節野菜盛盒
類似紅菜頭植物做嘅天然顏色日本蒟蒻
❤️‍🔥無限量三文魚子釜飯
即叫即炒釜飯(蜜糖豆、香蔥、黑松露、蟹肉)
❤️‍🔥麵豉湯和甜品

特別推介:A4 鹿兒島 肉眼&西冷,
肉質鮮嫩,即化口感,天堂嘅享受

鍾意食三文魚子嘅你就一定唔可以錯過
「無限量自己添加三文魚子」釜飯
第一次遇到大碗滿滿三文魚子放喺你面前做放題
三個字,大滿足!

📍 壽兵衛 JYU BEI

• 滿溢筋子釜飯