2022-06-08
週年慶祝不外乎食食食~食咗黎巴嫩菜,食咗南美菜,第三餐點少得我最愛嘅日本菜呢?老公帶咗我去壽兵衛食壽喜燒,壽兵衛主打傳統關西壽喜燒,除咗供應佐賀A5和牛,店內仲有乾式熟成櫃,可以食到熟成牛,啱晒我哋兩個食肉獸!晚市有4款套餐選擇,我哋點咗「Deluxe Wagyu Set」($980/位),有前菜三點、海之幸三點、蒸物、海膽和牛他他、季節野菜盛合、牛料理四品、食事(滿溢筋子釜飯或烏冬)、汁物及甜品,非常豐富。餐廳走木系風格,裝潢雅緻,充滿和風。所有座位都係吧枱式設計,由師傅席前料理,同時滿足視覺及味覺! 前菜三點有水雲、鮟鱇魚肝及鮑魚。水雲口感爽脆,配上酸汁非常醒胃。鮟鱇魚肝口感滑嫩細滑,配搭蘿蔔蓉,味道穩陣。鮑魚煮得軟腍,厚切食落甚有口感。海之幸三點是晚有牡丹蝦、帶子、拖羅。蒸物今次嘅蒸物好特別,竟然係螢光魷魚墨汁蒸蛋!蒸蛋口感嫩滑,加入墨魚汁後味道鮮濃,面頭仲有鮮甜爆膏嘅螢光魷魚,太好味!海膽和牛他他海膽和牛他他都好有新意,牛肉他他配上鵪鶉蛋漿,口感順滑惹味,巧妙地加上清甜爽脆嘅水晶梨粒,味道增添層次。師傅再喺面頭鋪上海膽同金箔作點綴,貴氣十足。牛料理四品終於來到重頭戲-壽喜燒啦!
前菜三點
海之幸三點
是晚有牡丹蝦、帶子、拖羅。
蒸物
海膽和牛他他
牛料理四品
終於來到重頭戲-壽喜燒啦!
熟成安格斯西冷
師傅先用牛脂起鍋,令牛肉增添脂香。師傅建議三成熟,我哋當然冇問題啦!熟成安格斯西冷肉味濃郁,包住京葱減低膩感,食用時再沾滿日本赤蛋蛋液,令口感更為順滑。
和牛舌
牛舌燒得軟腍又爽彈,師傅再逐層加上雪鹽、蘿蔔蓉、葱粒和炸蒜片,更加帶出牛舌肉味。
和牛肉眼
期待已久嘅A5和牛!和牛油花分佈均勻,油脂豐腴。師傅建議配搭黃雞蛋,以免遮蓋和牛香濃嘅肉味。和牛肉質柔軟細緻,入口即化。第二口則沾上蛋液,口感香滑,兩種食法,各有千秋。
和牛西冷
西冷嘅肉味比肉眼更濃,肉質同樣柔軟,入口即化,好正!
季節野菜盛盒
有日本洋蔥、赤蒟蒻、日本皇帝菜、冬菇、豆腐、南瓜、芋絲、金菇菜、青蘋果等。野菜吸收壽喜燒汁及和牛肉汁嘅味道,樣樣都好食!日本洋蔥味道好特別,比平時食開嘅更為清甜。赤蒟蒻都好少見到,有別於於平時常見嘅白蒟蒻,赤蒟蒻在製作過程中加入紅色嘅氧化鐵,含有豐富鐵質,健康又好味!最後來片青蘋果簡直係神來之筆,酸酸甜甜,消濟一流!「
食事
釜飯
師傅先以日本米「一見鍾情」、甘筍、蓮藕、冬菇、蟹肉和蜜糖豆放入鍋中燜煮數十分鐘,飯熟後才加入香蔥同黑松露。上碟時,師傅就奉上一大碗滿滿嘅三文魚子!原來呢個Set可以無限添加三文魚籽!我呢個三文魚子控當然唔會放過呢個千載難逢嘅好機會啦! 釜飯本身味道都好豐富,但加咗三文魚子後更有鹹香!
吸物
赤麵豉湯
甘物
甘物有兩款,水信玄餅晶瑩通透,配上黑糖蜜同黃豆粉一齊食,微甜滋味。菠蘿雪葩酸甜清新,味道清爽!