2022-06-13
今日同家姐過嚟銅鑼灣食壽喜燒。我哋order咗2份Deluxe Wagyu Set,盛惠$980。日本和牛套餐非常豐富,我哋食到好滿足!前菜三點磯煮鮑魚:鮑魚用慢火炆,肉質保持到嫩滑彈牙。鮟鱇魚肝: 鮟鱇魚肝喺前秦裏邊最濃味嘅一款。佢口感滑嫩細膩,入口即化。底層配有柚子醋,特別開胃。白玉粟米:依款粟米口感非常特別,食落好脆,而且香甜多汁。海之幸刺身三點帶子:帶子新鮮大塊,而且夾住檸檬片,好清新。赤身:赤身比較瘦,食落結實、有咬口。海膽:海膽新鮮甘甜海膽和牛他他:用咗香梨做底層,梨肉告甜多汁,再配上A4和牛刺身、鵪鶉蛋同海膽,食材豐富,牛肉味突出。蒸物日本蒸蛋:蒸蛋表面有層墨魚醬汁,所以呈黑色,好特別。蒸蛋嫩鮮甜,三文魚籽粒粒飽滿,新鮮爆汁。季節野菜盛盒蔬菜盤都好豐富,有娃娃菜、金菇、南瓜、豆腐、冬菇、蒟蒻、青蘋果等蔬菜。娃娃菜好正,吸收晒壽喜燒嘅醬汁,食落軟淋、甜甜地。值得一提嘅係店舖採用咗日本特別嘅紅蒟蒻,味道同普通白色蒟蒻差唔多。蒟蒻含膳食纖維,富有營養。最後一碟蔬菜拼盤有青蘋果,食完油膩嘅和牛後,可以解膩。牛料理四品嚟到重頭戲嘅牛肉,今次總共試咗四款牛肉,而且採用壽喜燒 Suki
前菜三點
磯煮鮑魚:鮑魚用慢火炆,肉質保持到嫩滑彈牙。
白玉粟米:依款粟米口感非常特別,食落好脆,而且香甜多汁。
海之幸刺身三點
帶子:帶子新鮮大塊,而且夾住檸檬片,好清新。
赤身:赤身比較瘦,食落結實、有咬口。
海膽:海膽新鮮甘甜
蒸物
季節野菜盛盒
牛料理四品
嚟到重頭戲嘅牛肉,今次總共試咗四款牛肉,而且採用壽喜燒 Sukiyaki煮法。廚師會喺我哋面前煮牛肉,而且細心解釋每一道菜,非常吸引!
首先第一款食咗美國熟成肉眼,肉眼只燒一面,另一面就靠蒸氣煮熟。廚師將大蔥捲入美國肉眼,食落更具風味。依款肉仲配左較深色嘅生雞蛋,深色生雞蛋味道比較濃郁。
然後第二款就試咗一口牛舌。廚師將牛舌煎到兩面金黃色,7成熟,食落爽口彈牙。牛舌配上日本淡雪海鹽、帶微辣嘅蘿蔔同香蔥,睇吓仲有柚子醋同生洋蔥。整體食落口感豐富,有提鮮效果。
第三款食咗日本和牛肉眼。肉眼肉質軟淋,油脂豐富。而且可以點比較淺色嘅生雞蛋,入口更加順滑。
第四款就係日本和牛西冷。西冷油脂感更豐富,食落柔軟多汁。除咗配蛋漿仲可以配一啖飯,咁樣食落就冇咁油膩。依款肉用咗比較多壽喜燒醬汁煮,所以會更吸汁,食落甜啲。
店舖更加採用一見鐘情飯!!個名又好聽,入口米味更香,而且帶點甜味。
食事
滿溢筋子金飯:食完牛肉就有一客飯。燉飯黑松露味濃郁,而且有蟹肉絲。廚師會喺面頭鋪滿三文魚籽,三文魚籽可以任添!
汁物、 甜品
去到尾聲,整個和牛壽喜燒套餐就以湯同甜品作結。甜品有水水玄信餅同柚子雪糕。水玄信餅外表晶瑩剔透,配上黑糖汁,非常清爽。柚子雪糕濃郁香甜,特別清新,完美作結。