2022-08-23 64 瀏覽
💖女女向來喜歡壽喜燒😋,不過她只食過關東風格既壽喜燒。專程帶佢嚟到銅鑼灣❤️壽兵衛,品嚐傳統關西風壽喜燒👍😙💕環境優雅,師傅會席前烹調介紹, 女女看得入神😍🐂Deluxe wagyu set $980/位🥢前菜三點鮟鱇魚肝、磯煮鮑魚及白肉玉米😊 鍾意玉米清新香甜, 鮑魚爽滑😍🥢海之幸刺身三點帶子鮮甜、 深海池魚入口魚油甘香細膩,拖羅肥美 😄🥢海膽和牛他他海膽配搭和牛他他,底部係清甜既水晶梨🍐,混合起來係矜貴獨特既滋味。🥢蒸物墨汁蒸蛋好罕見, 墨汁令嫩滑嘅蒸蛋多咗一份層次👍🥢牛料理四品(和牛兩品)4款牛肉:美國熟成肉眼、SP國產A4和牛及西冷,牛舌。💖美國熟成牛肉眼沾上橙紅色雞蛋黃, 呢款雞蛋蛋味突出同牛肉香味濃郁既美國牛非常配合。💖牛舌配上多款調味,日本雪花鹽、辣蘿蔔、蔥花、炸蒜片及柚子醋。牛舌爽嫩香口。💖A4和牛肉眼燒過後又香又滑,今次配黃色雞蛋, 不會搶走牛味, 油香豐富既和牛最好就係配搭岩手縣一見鍾情米🍚💖A4和牛西冷與春菊採用汁煮, 平衡油膩感,更清新😍💕🥬季節野菜盛盒蔬菜鮮甜,最後食件微酸青蘋果, 解一解膩。🥄汁物舞茸菇清湯清甜暖胃。🍚食事滿溢筋子釜飯,日本米中加入黑松露醬、蓮

💕環境優雅,師傅會席前烹調介紹, 女女看得入神😍

🐂Deluxe wagyu set $980/位

🥢前菜三點

🥢海之幸刺身三點

帶子鮮甜、 深海池魚入口魚油甘香細膩,拖羅肥美 😄

🥢海膽和牛他他

🥢蒸物

墨汁蒸蛋好罕見, 墨汁令嫩滑嘅蒸蛋多咗一份層次👍

🥢牛料理四品(和牛兩品)

4款牛肉:

美國熟成肉眼、SP國產A4和牛及西冷,牛舌。

💖A4和牛西冷與春菊採用汁煮, 平衡油膩感,更清新😍💕

🥬季節野菜盛盒

蔬菜鮮甜,最後食件微酸青蘋果, 解一解膩。

🥄汁物

舞茸菇清湯清甜暖胃。

🍚食事

滿溢筋子釜飯,日本米中加入黑松露醬、蓮藕、冬菇及枝豆同煮,客人可以任添三文魚籽, 令飯又香又鮮甜。❤️

🍧甜品

水信玄餅及柚子雪葩,感覺清新,完美既句號。

🙋‍♀️小朋友食唔到生嘢,所以揀咗lunch menu內既🥢和牛稻庭湯烏冬,用上SP國產A4和牛。呢個menu比較經濟,比客人更多選擇😍呢個餐包咗沙律,蒸蛋同甜品

2022-08-23
2022-08-22 62 瀏覽
今次要力推既係一間係銅鑼灣既關西壽喜燒🇯🇵好有去左日本既感覺🎎 而且性價比極高仲有chef 係你面前煮同解釋食物來源👨🏻‍🍳甘奢華既享受都只係 每日Deluxe Wagyu Set ($980)🍳另外一提午市仲做緊七五折 真係又高質又抵食🍽️ 1️⃣前菜三點北海道白粟米 磯煮鮑魚 同璣魚 2️⃣刺身三點白身魚 帆立貝及拖羅 3️⃣海膽和牛他他有黑魚子 海膽 鵪鶉蛋係上層底層有雪梨粒 撈埋食好夾 4️⃣墨魚汁八爪魚仔三文魚子蒸蛋 5️⃣肉眼配赤雞蛋食 好juicy 6️⃣牛舌牛舌加上淡鹽 辣椒蘿蔔 蔥粒 蒜片 底係洋蔥柚子酸汁 7️⃣和牛西冷入口即融 好好食 8️⃣蔬菜類最特別係紫心蘿蔔 好甜 9️⃣枝豆蟹肉黑松露釜飯好多三文魚子 仲勁香黑松露味 🔟仲希兩款甜品 整體而言 性價比極高👍🏻而且味道一流 岩曬同朋友一齊梨 ▪️位置: 10/10▫️環境: 9/10▪️衛生: 10/10▫️服務: 9/10▪️食物: 9/10
今次要力推既係一間係銅鑼灣既關西壽喜燒🇯🇵

午餐
  • 熟成西冷
  • 佐賀和牛肉眼
2022-08-17 52 瀏覽
有錢就是任性系列! 🥳🥳🥳🥳今日我就同朋友趁住消費卷去食好西!食日本野一定係食壽喜燒😂😂😂仲要係和牛🤩🤩🤩日本和牛set! 前菜三點前菜有明太子青瓜豆腐,磯燒鮑魚,北海道粟米,豆腐開胃好選擇海之幸刺身三點刺身好新鮮! 有我中意嘅北海道帆立貝,深海池魚同拖羅!海膽和牛他他海膽同水晶梨配合好好食好特別!和牛他他一d血腥味都冇,勁正蒸物三文魚子墨汁蒸蛋,點解連蒸蛋都可以咁唔普通!食到墨魚仔嘅時候真係好感動🥹🥹🥹季節野菜盛盒勁多配料!有冬菇,豆腐,野菜幾款,所以唔怕唔夠菜食😂😂牛料理四品(和牛兩品)壽喜燒 關西風,即係指師傅會燒d肉,唔係好似打邊爐咁。牛肉有美國熟成肉眼,牛舌心配淡雪鹽,配上日本葱,蘿蔔,炸蒜片,柚子酸汁,正!A4和手肉眼同西冷原來佢雞蛋同飯可以任添!我覺得抵好多,而且佢牛肉質素都好好,入口即溶,而且有油脂香味,好飽!食事(烏冬)烏冬煙韌,亦都吸收了之前所煮的牛肉肉汁,想再encore!汁物係我食得好飽之際,仲有個甜品,有雪糕!🥹🥹🥹真係好滿足!
前菜三點
前菜有明太子青瓜豆腐,磯燒鮑魚,北海道粟米,豆腐開胃好選擇

海之幸刺身三點
刺身好新鮮! 有我中意嘅北海道帆立貝,深海池魚同拖羅!

海膽和牛他他
海膽同水晶梨配合好好食好特別!和牛他他一d血腥味都冇,勁正

勁多配料!有冬菇,豆腐,野菜幾款,所以唔怕唔夠菜食😂😂

牛料理四品(和牛兩品)
牛舌心配淡雪鹽,配上日本葱,蘿蔔,炸蒜片,柚子酸汁,正!

A4和手肉眼同西冷

食事(烏冬)
烏冬煙韌,亦都吸收了之前所煮的牛肉肉汁,想再encore!

汁物
係我食得好飽之際,仲有個甜品,有雪糕!🥹🥹🥹真係好滿足!
2022-08-16 50 瀏覽
暑假沒法去旅行,沒法食我十分喜歡的日式壽喜燒,所以今日放縱一下,預約了位於駱克道的一間壽喜燒專門店試下。選擇了一個$980和$680的和牛套餐試試,最大的分別是貴點的套餐有刺身、海膽和牛他他和釜飯。一開始上了三道前菜,包括有磯煮鮑魚、松葉蟹和白粟米,印象深刻的是鮑魚爽彈香口。由於不太愛吃牛肉他他,店員很窩心地改做立鱗燒,魚肉香滑,菌類脆口。而刺身有三款,包括帶子、池魚和拖羅,最喜歡的是帶子入口即溶。牛肉有三款,美國熟成牛,十分香濃,蘸紅蛋黃,味道再濃點。日本A4肉眼和西冷,入口順滑,蘸黃蛋,再香滑點。至於牛舌用酸汁、洋蔥、蘿蔔蓉、蔥花和炸蒜片,配搭一起食,口感十足。一邊食肉,一邊上野菜盛盒,可以中和飽膩感。茶碗蒸用的是墨汁,都幾特別。釜飯可以無限添加三文魚子,最後更有湯和水信玄餅雪葩作結,非常滿足的一晚。

刺身有三款,包括帶子、池魚和拖羅,最喜歡的是帶子入口即溶。

牛肉有三款,美國熟成牛,十分香濃,蘸紅蛋黃,味道再濃點。

日本A4肉眼和西冷,入口順滑,蘸黃蛋,再香滑點。

一邊食肉,一邊上野菜盛盒,可以中和飽膩感。

2022-08-14 43 瀏覽
近呢兩年香港好流行食壽喜燒,今日就去銅鑼灣試一間叫壽兵衞,位置方便,套餐選擇多、唔食牛嘅可以揀豬或者雞。咁我哋一心嚟到當然係食牛餐啦初頭睇個餐,每人得四片肉,以為唔方夠飽啦,食完先知啱啱相反先講前菜,有磯煮鮑魚北海道白粟米刺身同明太子豆腐,樣樣都幾精緻幾好食刺身三點就有赤身,深海池魚同海膽,作為唔係食刺身嘅專門店,質素都算合格和牛他他剁到好碎,望落有啲似吞拿魚蓉,上面加咗海膽鵪鶉蛋,下面有豐水梨切粒再混合少少黑蟹子一齊食,鹹味甜味都幾Balance最後嘅前菜係加咗墨魚汁嘅茶碗蒸,上面仲放咗啲三文魚子,又食到淡淡的墨魚汁香味主角終於出場,牛料理四品分別有牛脷心,Dry Age美國肉眼,另外兩片就係和牛,位置分別係肉眼同西冷牛脷心同熟成肉眼係會用鹽煎嘅方法烹調,牛脷切到厚薄適中,師父煎香兩邊後灑上少少雪花鹽,再加上日本洋蔥及酸汁一齊食,解去牛脷嘅油膩而又食到七成熟嘅爽口,油香豐富,非常好食😋熟成肉眼都係煎到七成熟,再加埋日本蛋黃一齊食,口感滑溜。因為牛肉經過熟成,牛味更見突出另外嘅兩片和牛肉眼同西冷就會用壽喜燒嘅方法烹調,呢間舖頭主打嘅係關西風味醬汁,會濃厚啲、但係就唔會太多汁,唔似打邊爐
初頭睇個餐,每人得四片肉,以為唔方夠飽啦,食完先知啱啱相反

另外嘅兩片和牛肉眼同西冷就會用壽喜燒嘅方法烹調,呢間舖頭主打嘅係關西風味醬汁,會濃厚啲、但係就唔會太多汁,唔似打邊爐咁,本人較喜歡呢個。而和牛肉質嘅嫩滑同淋,真係唔係其他牛可以相比😋👍

而另外嘅一啲配菜例如豆腐金菇芋絲等,吸收哂壽喜燒嘅甜汁同牛嘅脂肪,特別好食

而全晚另外一個高潮就係席前烹調嘅釜飯加咗蟹肉青豆粒,重點係三文魚子可以無限添加,真係食得超滿足😘😍👍
2022-08-14 39 瀏覽
上網見到好多介紹呢間新開嘅餐廳,應該唔錯,係銅鑼灣洛克駅嘅上面,係食壽喜燒嘅專門店,裝修幾新派,廚師會集中企喺中間,顧客坐在兩旁,氣氛舒服,和式簡潔。叫咗佢哋首推嘅壽喜燒餐加三文魚子飯set,前菜嚟咗一個三小碟,有明太子豆腐,豆腐充滿豆香,汁煮鮑魚,夠入味入口彈牙,北海道甜粟米,上枱擺設非常出色,充滿日式嘅細緻感。刺身有赤身,池魚及海膽,賣相不得了,池魚非常好味,爽口彈牙有魚味,海膽味道不錯帶回甘。墨魚汁三文魚子蒸水蛋,加上墨魚汁嘅水蛋,同埋少少墨魚,入口墨魚味好香濃。生牛肉他他,面有鵪鶉蛋,海膽,黑蟹籽及梨條,生牛肉剁得好鬆軟,我食嘅時候冇將佢撈勻,咁樣個海膽,蛋香更加突出,甜甜地嘅梨子似韓式生牛肉,解油膩感。主菜上場,鹽燒牛舌心,用特製生鐵鑊煎熟,牛脷配萬能蔥,蒜片,羅白蓉,生洋蔥及柚子汁,牛脷軟滑,味道層次感豐富。21日熟成美國牛,另配岩手一見鍾情米,牛肉入口好香滑,熟成後肉質都好鬆軟,個人幾鍾意,牛肉味夠濃郁。A4和牛肉眼西冷,見到啲雪花已經不得了,雖然食到呢個時候都有啲飽,不過呢兩塊和牛真係非常好味,油脂豐富,入口即溶,加入生雞蛋,口感非常非常嫩滑!蔬菜仲有青蘋果,芋絲,金菇
蔬菜仲有青蘋果,芋絲,金菇,豆腐。呢度係關西風壽喜燒,師傅煎嘅時候仲會不斷加入鰹魚汁,所以食到嘅壽喜燒更加香濃,更加美味。
最後嘅斧飯有蠶豆,蟹肉及黑松露,當然唔少得嘅三文魚籽,一碗放喺你面前,你可以自由添加,個人覺得三文魚籽蓋過整個飯都已經好足夠,唔係就會有啲鹹!
結尾熱辣辣蘑菇清湯,幫你解下滯。甜品水信玄餅,中間係漬過嘅櫻花,帶少少酸味,同埋一個雪糕餅。
喺銅鑼灣$980嘅套餐唔算貴,全部食材交足貨,環境好舒服,基本上師傅會由頭到尾幫你打點及整理壽喜燒,似牛肉版嘅師傅發板,食物超高水準,如果唔食牛,仲有日本雞或豬嘅套餐,價錢相宜一點,都值得一試!
2022-08-11 42 瀏覽
經朋友介紹認識呢間壽喜燒 晚餐價錢都算合理 牛肉有$680和$980之分 牛肉係一樣 差在少左兩樣前菜 同埋釜飯有無限任添三魚魚籽👉🏻今次嚟到試左最貴既$980set前菜呢個燒鮑魚 幾好食 師傅話慢煮左兩日 超級入味同稔👍拖羅刺身好肥美 帶子鮮甜呢個墨汁茶碗蒸第一次試呢種combination 又幾襯幾有鮮味海膽和牛他他 反而覺得呢個冇咩特別驚喜😂第一幅圖個牛肉睇落唔係好多雪花 點知食落去又好稔幾好食👍嫩滑仲有兩款唔同雞蛋配唔同肉食兩款野菜 醬汁比較偏甜食到最後呢個黑松露三文魚籽飯已經超飽😂就算有得任添都食唔落-呢到係師傅幫客人燒好 逐樣逐樣上菜 師傅服務都幾好 會同客人吹下水但係略嫌上菜有啲趕急 好似想快快手煮好快啲serve第二個咁
👉🏻今次嚟到試左最貴既$980set

前菜呢個燒鮑魚 幾好食 師傅話慢煮左兩日 超級入味同稔👍
拖羅刺身好肥美 帶子鮮甜
海膽和牛他他 反而覺得呢個冇咩特別驚喜😂

仲有兩款唔同雞蛋配唔同肉食

兩款野菜 醬汁比較偏甜

食到最後呢個黑松露三文魚籽飯已經超飽😂就算有得任添都食唔落
2022-08-09 584 瀏覽
Sukiyaki 食得多,關西style 嘅係第一次日本和牛set $980前菜三點水雲水母 海草同海蜇,入口酸酸的,爽脆,開胃磯煮鮑魚,好淋,好入味之後食北海道白粟米,清甜海之幸刺身三點分別有拖羅、𩶘魚同埋北海道帶子,大大件,肥美鮮甜海膽和牛他他上面有黑魚籽醬同鵪鶉蛋,配上水晶梨,好fresh蒸蒸物墨魚汁八爪魚仔三文魚子蒸蛋,蛋好滑,配合其他海鮮,好鮮甜牛料理四品(和牛兩品)分別有牛脷芯、和牛西冷、美國西冷,同平時嘅sukiyaki 唔同,呢到嘅係關西嘅,會先煎再加汁煮熟成西冷輕輕一煎,加京蔥,卷好,加上醬汁,配合赤雞蛋一齊食,好滑牛脷芯配上洋蒽柚子酸汁,上面加咗淡雪鹽、辣椒蘿蔔茸、蔥粒同蒜片,牛脷芯好爽口,入口即溶西冷三成熟、加上偏甜嘅汁,食時點上蛋黃,配上白飯同南瓜,出奇地夾之後食碗野菜有洋蔥,黃芽白,冬菇,入晒味,又清甜之後食埋最後一款西冷,今次配上春菊菜,牛味更濃之後又來一碗野菜,芋絲、紫心蘿蔔、豆腐,最後先至食青蘋果滿溢筋子釜飯加咗枝豆、蟹肉同黑松露,食時仲可以無限加三魚籽,好豐富,好滿足跟住飲個湯,食埋個甜品,食到真係唔洗食晚飯
Sukiyaki 食得多,關西style 嘅係第一次

日本和牛set $980

前菜三點
水雲水母 海草同海蜇,入口酸酸的,爽脆,開胃
磯煮鮑魚,好淋,好入味
之後食北海道白粟米,清甜
海之幸刺身三點
分別有拖羅、𩶘魚同埋北海道帶子,大大件,肥美鮮甜
海膽和牛他他
上面有黑魚籽醬同鵪鶉蛋,配上水晶梨,好fresh
蒸蒸物
墨魚汁八爪魚仔三文魚子蒸蛋,蛋好滑,配合其他海鮮,好鮮甜
之後食碗野菜
有洋蔥,黃芽白,冬菇,入晒味,又清甜
之後食埋最後一款西冷,今次配上春菊菜,牛味更濃

之後又來一碗野菜,芋絲、紫心蘿蔔、豆腐,最後先至食青蘋果

滿溢筋子釜飯

跟住飲個湯,食埋個甜品,食到真係唔洗食晚飯
2022-07-28
2022-08-08 41 瀏覽
依間係朋友介紹,覺得依間餐廳雖然價錢中上,但係就好值得黎一試,特別係慶祝節日😂😂😂所以今日趁住週年紀念,叫我男朋友請我食😂😂黎到依到,梗係食個最貴啦!佢有680,480同980既set !980就係Deluxe Wagyu Set日本和牛set! 前菜三點前菜都好豐富!明太子青瓜豆腐,磯燒鮑魚,北海道粟米🌽,開胃好選擇海之幸刺身三點刺身好新鮮! 有我中意嘅北海道帆立貝,深海池魚同拖羅!海膽和牛他他海膽都好新鮮!而且第一次咁樣配和牛他他,感覺好神奇,好好味😍😍蒸物蒸蛋都唔普通架,入面有八爪魚🐙😛😛😛季節野菜盛盒勁多配料!有冬菇,豆腐,野菜幾款,所以唔怕唔夠菜食😂😂牛料理四品(和牛兩品)壽喜燒終於到咗最期待嘅牛肉!佢脂肪比例均勻,而且入口即化,配埋佢湯底,一級棒!三文魚子,枝豆,蟹肉同黑松露飯😆😆😆又係勁好食,好香🥹🥹🥹舞茸湯汁物甜品係柚子雪糕同水信玄餅,為我的週年紀念劃上完美的句號
980就係Deluxe Wagyu Set日本和牛set!
海之幸刺身三點
刺身好新鮮! 有我中意嘅北海道帆立貝,深海池魚同拖羅!

蒸物
蒸蛋都唔普通架,入面有八爪魚🐙😛😛😛

勁多配料!有冬菇,豆腐,野菜幾款,所以唔怕唔夠菜食😂😂

壽喜燒

三文魚子,枝豆,蟹肉同黑松露飯😆😆😆又係勁好食,好香🥹🥹🥹

舞茸湯

汁物
甜品係柚子雪糕同水信玄餅,為我的週年紀念劃上完美的句號
2022-08-08 41 瀏覽
繁忙的七月過去了,一個大的項目完成了,新一個月又開始,所以獎勵下自己食好些。我喜歡壽喜燒湯底,同事喜歡鐵板燒,上網找尋竟然找到一間在銅鑼灣的「壽兵衛 」,可以品嘗壽喜燒,也可以品嘗鐵板燒體驗,一舉兩得。一進店舖,日式裝修,整潔和色彩上感覺舒適。而我們選了最貴的套餐,Deluxe Wagyu Set,那就可以食齊日本和牛同美國熟成牛,又可以享受無限添加三文魚子的滿溢筋子釜飯。下單後很快地巳有師傅一對一服務,在我們面前講解及即席準備為我哋煮套餐。美國熟成肉眼、牛舌、日本和牛肉眼和日本和牛西冷,喜歡吃牛的朋友必定讚不絕口。單憑賣相巳非常吸引,而且擺碟非常精美。其中我最愛吃美國熟成肉眼,師博應我要求煮三成熟給我們。牛帶有濃烈的堅果味,牛肉肉味比起一般牛肉更濃郁,肉質嫩滑,一試難忘。甘物:最後以超水準甜品水信玄餅配雪糕三文治作結尾。

甘物:最後以超水準甜品水信玄餅配雪糕三文治作結尾。
2022-08-01
2022-08-07 473 瀏覽
關東sukiyaki食得多,關西壽喜燒呢?香港有嘅,不過唔多,今次近近哋試吓銅鑼灣呢間壽兵衛先Deluxe Wagyu Set ($980)最好係全日一個menu,晏晝食多啲,仲有成個下晝夜晚去消化前菜三點係北海道白粟米、磯煮鮑魚及水雲水母;集鮮甜煙韌酸甜於一身刺身三點有白身魚、帆立貝及拖羅海膽和牛他他平時好少食牛肉他他,不過呢個比較特別,上面有黑魚子、海膽、鵪鶉蛋及最底有雪梨粒,撈埋一齊食真係冇咁膩㗎!墨魚汁八爪魚仔三文魚子蒸蛋個名長到差啲撈亂晒,第一次食黑色嘅蒸蛋,食落有鹹香,好特別!熟成西冷配赤雞蛋食,唔洗煮得太熟,入口超級滑溜牛舌係牛舌芯,加咗洋蔥柚子酸汁,上面再加淡雪鹽、辣椒蘿蔔茸、蔥粒及蒜片。超級爽口,有入口即溶口感!和牛西冷睇住大廚先煎煎食材,再加sukiyaki汁,味道偏甜,南瓜好入味,牛肉一入口係會融化㗎!菜有本身已經好甜嘅洋蔥、黃芽白及冬菇最後再食西冷,今次加咗日本春菊菜,有啲似中式嘅皇帝菜仲有紫心蘿蔔、豆腐、芋絲及青蘋果,吸晒所有牛肉汁枝豆蟹肉黑松露釜飯有無限三文魚子任加,其實食到呢道菜已經好飽,不過個飯真係好正,勁香黑松露味最後終有湯及甜品,真係飽到今晚都唔洗食

Deluxe Wagyu Set ($980)
最好係全日一個menu,晏晝食多啲,仲有成個下晝夜晚去消化

前菜三點
係北海道白粟米、磯煮鮑魚及水雲水母;集鮮甜煙韌酸甜於一身

刺身三點
有白身魚、帆立貝及拖羅

熟成西冷
配赤雞蛋食,唔洗煮得太熟,入口超級滑溜
Deluxe Wagyu Set

和牛西冷

有本身已經好甜嘅洋蔥、黃芽白及冬菇

最後再食西冷,今次加咗日本春菊菜,有啲似中式嘅皇帝菜
西冷

仲有紫心蘿蔔、豆腐、芋絲及青蘋果,吸晒所有牛肉汁

枝豆蟹肉黑松露釜飯

最後終有湯及甜品,真係飽到今晚都唔洗食飯呀!
甜品
Deluxe Wagyu Set
甜品
  • Deluxe wagyu set
2022-08-03 61 瀏覽
今晚朋友話帶我食好野, 就係黎到銅鑼灣依間壽兵衛。原來係一間食壽喜燒的餐廳。 朋友揀左Deluxe Wagyu Set 好快就送上前菜三點, 同刺身三點有磯煮鮑魚、鮟康魚肝、白玉粟米, 味道清淡, 清甜深海池魚, 拖羅, 海膽, 非常新鮮, 厚切, 高質 牛肉他他配上生雞蛋, 第一次食。比想像中更易入口,有水晶梨, 魚子醬海膽, 鵪鶉蛋 撈均食 唔覺得血腥及生 壽喜燒和牛, 有和牛肉眼,和牛 西冷, 牛舌等師傅的功力真係不得了味道及熟度恰恰好, 再配上不同蔬菜, 一見鍾情米, 及蛋感覺得滿足, 又幸福 依個餐仲有墨魚茶碗蒸, 湯, 釜飯及甜品 CP值極高

朋友揀左Deluxe Wagyu Set

好快就送上前菜三點, 同刺身三點

有磯煮鮑魚、鮟康魚肝、白玉粟米, 味道清淡, 清甜

深海池魚, 拖羅, 海膽, 非常新鮮, 厚切, 高質

牛肉他他配上生雞蛋, 第一次食。
比想像中更易入口,有水晶梨, 魚子醬海膽, 鵪鶉蛋
撈均食 唔覺得血腥及生

壽喜燒和牛, 有和牛肉眼,和牛 西冷, 牛舌等

師傅的功力真係不得了
味道及熟度恰恰好, 再配上不同蔬菜, 一見鍾情米, 及蛋

感覺得滿足, 又幸福

依個餐仲有墨魚茶碗蒸, 湯, 釜飯及甜品

CP值極高
2022-08-01
2022-08-01 324 瀏覽
今次嚟到銅鑼灣搵食,呢間主打日式火鍋,會有師父即場幫你用鑄鐵鍋去煮,感覺好似去咗日本咁餐廳環境都好和風,上下兩排座位,中間就有師父幫客人煮食,門口位仲有個熟成牛肉櫃,而套餐方面有日本和牛、日本雞及日本黑豚,價錢$480起我哋今日揀咗Deluxe Wagyu Set$980,先上前菜三點,酸汁水雲酸咪咪又開胃,入面仲有爽脆水母,另有爽彈又入味磯煮鮑魚,而北海道白粟米好清甜刺身三點有肥美大拖羅,北海道小川海膽非常鮮甜,另有肥美帶子墨汁茶碗蒸好嫩清,入面仲有墨魚仔、冬菇、三文魚籽,多一份清香及鮮味海膽和牛他他夾埋又好食,粉嫩和牛配鮮甜海同,底下仲有清甜梨肉到主角牛料理四品出場了,呢到開始會有師父代勞煮比我哋食先來美國熟成28日牛肉,再落部份季節野菜盛盒蔬菜,就會以鑄鐵鍋到加入醬油壽喜燒第一塊肉會沾上日本蛋汁食,入口嫩滑肉香微甜,仲有一少飯伴食牛舌都幾厚切,煎到兩邊好香,加上香蔥及蘿蔔蓉再曬上鹽,底下有洋蔥,食落好爽口又美味之後到鹿兒島A4和牛肉眼西冷,簡直超級肥美,叫師父煮3成熟,微微粉嫩再配上橙紅色日本蛋汁,真係入口即溶又充滿牛脂及蛋香再用醬汁煮埋剩餘蔬菜及芋絲之後仲有斧飯,熱辣辣又軟熟日
刺身三點有肥美大拖羅,北海道小川海膽非常鮮甜,另有肥美帶子
到主角牛料理四品出場了,呢到開始會有師父代勞煮比我哋食
第一塊肉會沾上日本蛋汁食,入口嫩滑肉香微甜,仲有一少飯伴食
再用醬汁煮埋剩餘蔬菜及芋絲
之後仲有斧飯,熱辣辣又軟熟日本米,師父話係岩手縣一見鍾情米嚟,入面仲用上黑松露,毛豆去煮,最癲係可無限添加三文魚籽,食埋呢個真係夠哂飽肚
最後有日式清湯,湯頭清香感覺減低之前
一點膩感,仲有甜品雪糕及水信玄餅,食埋甜品大滿足啊,整餐飯真無無得彈,會再約朋友嚟食
2022-07-25
老公生日飯,食高級的日本菜。前菜三點好喜歡分量細小精緻,每個組合都有新鮮感,味道好清新。刺身三點份量同樣不多,但勝在矜貴感十足,濃厚甘味。蒸物好特別嘅蒸蛋,因為用上了墨魚汁,非常香濃👍🏻👍🏻海膽和牛他他人生第一次吃生牛肉,好嫩滑,完全不像吃牛肉,配上雪梨很清爽, 十分回味!季節野菜盛盒見住廚師煮,好有心機,菜吸收了肉味好正,菜式又多:洋蔥、南瓜、仙菇、皇帝菜、蘿蔔、青蘋果🍏美國熟成肉眼好味,配了一隻味道濃郁的雞蛋,好有風味。牛舌喜歡他切得很細片,另外加了很多配料:炸蒜、蔥花、柚子蘿蔔蓉👍🏻👍🏻👍🏻日本🇯🇵和牛肉眼、西冷真係好滑,廚師建議六成熟,搭配佢哋嘅汁,連雞蛋都用了第二款,就是滑😍!釜飯我真係好鍾意❤️食釜飯,但真係好飽,仲有個好驚人嘅賣點——任取新鮮三文魚子,你喜歡要幾多就幾多!🤩🤩🤩甜點時間一個好靚一個好味,柚子雪糕🍦真係呢餐完美嘅句號。京姬白桃濁酒、悠久之梅雫梅酒

老公生日飯,食高級的日本菜。

前菜三點
好喜歡分量細小精緻,每個組合都有新鮮感,味道好清新。

刺身三點
份量同樣不多,但勝在矜貴感十足,濃厚甘味。

蒸物
好特別嘅蒸蛋,因為用上了墨魚汁,非常香濃👍🏻👍🏻

美國熟成肉眼
好味,配了一隻味道濃郁的雞蛋,好有風味。

牛舌

日本🇯🇵和牛肉眼、西冷

釜飯

甜點時間
一個好靚一個好味,柚子雪糕🍦真係呢餐完美嘅句號。

京姬白桃濁酒、悠久之梅雫梅酒
2022-07-22 44 瀏覽
如果話辛苦工作為嘅就係一餐和牛全盞宴,嚟到壽兵衛呢度亦不為過,今晚就好好犒賞自己一下,同女朋友食餐勁嘅!基本上一定要訂位,黎到已經full house,我地不假思索即揀左Deluxe Wagyu Set,先來前菜三款, 賣相精緻吸引。-水雲水母: 水母爽口,拌勻水雲食帶點酸甜好清新磯煮鮑魚: 自家浸新鮮鮑魚, 唔算重味,但保留到鮑魚本身好濃郁海水味鮟鱇魚肝: 粉嫩新鮮,完全唔腥,軟滑細膩-跟住係刺身三點:北海道帶子: 極厚切,肥美滿足赤身: 高質無筋,入口即溶海膽: 鮮味十足,配青瓜留住清爽-海膽和牛他他豪華之選,有日本海膽﹑金箔鱘龍魚子,加埋水晶梨肉,幾種食材撈埋一齊食,鮮甜味非凡-墨魚汁螢光魷魚茶碗蒸蛋香而滑,螢光魷魚鮮味加持,好特別-終於嚟到今晚嘅主角 — 和牛壽喜燒美國28天熟成牛:肉味濃郁,包住京葱減低油膩感,食用時再沾滿日本赤蛋蛋液,口感順滑,牛舌燒得軟而爽口,師傅再逐層加上雪鹽、蘿蔔蓉、葱粒同炸蒜片,肉味全滲透,香口非常和牛肉眼:終於到呢片A5和牛,油花分佈均勻而充滿油脂;師傅建議先食少量牛,試咗牛味先再配黃雞蛋食。再另外盛左一小啖日本嘅一見鍾情米比我地送飯,果然3種食法
水雲水母: 水母爽口,拌勻水雲食帶點酸甜好清新
鮟鱇魚肝: 粉嫩新鮮,完全唔腥,軟滑細膩
跟住係刺身三點:
北海道帶子: 極厚切,肥美滿足
赤身: 高質無筋,入口即溶
海膽: 鮮味十足,配青瓜留住清爽
墨魚汁螢光魷魚茶碗蒸
蛋香而滑,螢光魷魚鮮味加持,好特別
終於嚟到今晚嘅主角 — 和牛壽喜燒

和牛肉眼:終於到呢片A5和牛,油花分佈均勻而充滿油脂;師傅建議先食少量牛,試咗牛味先再配黃雞蛋食。再另外盛左一小啖日本嘅一見鍾情米比我地送飯,果然3種食法各有千秋,和牛柔軟細緻,加添蛋液後口感香滑

和牛西冷:肉味比肉眼更濃,同樣柔軟入口即化,油脂香一試難忘
黑松露蟹肉釜飯
任盛三文魚子係呢個釜飯嘅一個大賣點,即使裝到滿瀉亦無阻本身黑松露同蟹肉嘅味道發揮,果然夠奢侈