食日式燒肉最緊要就係原汁原味...哩句野係我幫襯完哩間日式燒肉店之後就上左腦一入去..竟然比級梯KICK到不過見到個裝修幾靚, 心情即刻平伏左個餐單都幾多野揀..由於諗唔到, 就等個侍應介紹豆腐沙律   第一次食, 加埋麻醬幾特別璣燒鮑魚   整得好入味!!食完D 前菜, D 肉就出現了....!PRIME 牛小排鹽燒豚腩肉正當我諗住燒果陣, 店員就開始介紹燒烤方法" 食日式燒肉最緊要就係原汁原味.........""個爐係陶瓷做...下面有盤水, 可以令到D 肉保持原汁原味.....""最緊要燒到個網夠熱, 夠熱就唔會痴底""哩隻肉只可以反一次, 出左油光就可以反!"聽到咁上下, 其實我都冇乜點理, 諗住自己落手果陣.神奇O既事發生了!個店員竟然親手燒兩塊黎示範!睇住店員一路講解, 一路燒一反, 真係冇痴!仲有好靚O既網紋,一試, 真係好好味!PRIME 牛小排一樣係只反一次第一次都係店員示範....一試, 有肉汁得黎, 又唔會太生真心覺得, 以前燒咁多和牛, 都係浪費左佢地原來識燒同唔識燒真係爭咁遠牛角切首先要炒幾下, 封左個面先,鎖住D 肉汁, 燒好果陣入面會好彈牙, 仲會有肉汁
一入去..竟然比級梯KICK到

不過見到個裝修幾靚, 心情即刻平伏左

個餐單都幾多野揀..由於諗唔到, 就等個侍應介紹
豆腐沙律   第一次食, 加埋麻醬幾特別
璣燒鮑魚   整得好入味!!
食完D 前菜, D 肉就出現了....!

PRIME 牛小排
鹽燒豚腩肉

正當我諗住燒果陣, 店員就開始介紹燒烤方法
" 食日式燒肉最緊要就係原汁原味........."
"最緊要燒到個網夠熱, 夠熱就唔會痴底"
"哩隻肉只可以反一次, 出左油光就可以反!"
聽到咁上下, 其實我都冇乜點理, 諗住自己落手果陣.

神奇O既事發生了!

個店員竟然親手燒兩塊黎示範!
睇住店員一路講解, 一路燒
一反, 真係冇痴!
仲有好靚O既網紋,
一試, 真係好好味!

PRIME 牛小排一樣係只反一次
第一次都係店員示範....
一試, 有肉汁得黎, 又唔會太生
真心覺得, 以前燒咁多和牛, 都係浪費左佢地
原來識燒同唔識燒真係爭咁遠

牛角切首先要炒幾下, 封左個面先,
鎖住D 肉汁, 燒好果陣入面會好彈牙, 仲會有肉汁出黎

哩D當然都係店員示範比我地睇左先

示範完一ROUND
到我地自己試燒...果然冇佢燒得咁好...

開頭以為店員係同情我唔識燒, 所以先一步一步咁教
原來佢對每台客人都係咁!!!
都會親自燒一次! 認真細心!!!!!!!

店員都有行過黎檢查下我地燒得O岩唔O岩
練習多幾次, 慢慢就掌握到

牛油炒雜菜
有好多木魚絲係面, 幾特別

燒埋隻蝦
嘆杯蜜桃MOCK-TAIL

再啪多個海膽手打烏冬!

真係覺得好滿足
  • prime牛小排
  • PRIME牛角切
2018-03-01 111 瀏覽
由於我都有食日式燒肉既習慣,加上女朋友都有一定要求既味道追求,所以今日同女朋友專誠去佐敦一間叫和匠,呢間我有情意結,事關我前一份工作同呢間燒肉店有合作關係,所以一心去試。首先呢間店舖既燈光好配合室內裝潢,淡淡黃光燈特顯到室內既和風木傢俱,坐底之後馬上有侍應招呼我地,我自己都喜歡食牛類肉食,外加侍應哥哥好詳細介紹餐點,服務態度跟台灣日式燒肉店不遑多讓,思前想後,最終點左以下幾道。1. 兩杯飲料,分別蜜瓜特飲 水蜜桃特飲,個人意見最佳飲法等所有冰溶解味道一絕2. 前菜,芥辣八爪魚 份量足夠,芥辣既味道,辣度微微,再加冷凍既八爪魚,有開胃效果3. 沙律,蕃茄沙律醬汁味道帶有柚子油醋,蕃茄以薄切方式呈上,特別師傅刀工有一定水準,外加粟米甜味中和微酸,唔會有愈食愈酸感覺,擺盤方面師傅有舖排,唔會有雜亂無章感覺,吸晴4. 燒肉部分,薄切黑豚去皮腩片,當有燒肉食材呈上時候,侍應哥哥都會好詳細教我同我女朋友點樣網燒而最好食,味道一絕,個人意見當腩片單面燒到脂肪位到半透明狀態就可以翻轉背面再燒,食既時候唔洗點任何醬汁,原始味道始終最好。侍應哥哥怕影響我地味覺,專誠幫我地換新既碟,服務態度真細心。頂級

思前想後,最終點左以下幾道。

頂級牛小排,落網燒到肉面冒出血水就可以翻轉背面,我個人喜歡食五成熟,所以背面燒多一兩分鐘就可以食,味道微鹹,口感稔滑,肉汁相當多,唔會有咬紙皮感覺,一絕

頂級牛柳粒,落裝後要不停翻轉,我比較喜歡快速,直接有少少網炒,最後有焦面就可以食,味道不輸牛小排,多一層脆口感覺

海蝦,由於燒海鮮係我最弱一環,好在有侍應哥哥代勞,事前師傅有開邊以及將蝦腸取出,落網燒可以等蝦盡快燒熟,可見師傅對食客有誠意,等食客知道蝦肉幾時熟透,開邊後蝦殼更易取出,味道爽甜,有滿足感

5. 鰻魚炒飯, 份量相當足夠,二人份量,切碎鰻魚再加紅蘿蔔及青椒碎,色彩的確一流,如果將青椒碎改為洋蔥碎,味道更上一層樓

最後要多謝服務過我同我女朋友既侍應朋友,因為佢地任何食客都會用好熱心既態度去服務任何一位,上至點菜,下至茶水服務,都關懷備至,連燒肉方法都會不厭其煩去教導,連最後我地離開侍應哥哥都幫我地開門,
相信好快我地會再食,因為咁好既服務態度足以令我地再去。
2018-03-01 106 瀏覽
原來一直都唔識食燒肉 好彩有緣在和匠食一次 學習了正確燒肉技巧 餐廳有位經理級的職員 好細心地教每台客人點樣燒各種肉 仲示範埋  我和朋友叫了3款肉和蝦 和一些前菜經理預先幫我地開爐 原來要預熱到300 度先ok 不過坐係大暖爐後一尺都唔覺熱先食前菜沙律 其實就係想試下安曇野(azumino)豆腐,最近經常見到這個名係超市出現 係長野的一個城市,長野農業都幾出名, 水呀豆呀都應該唔差吧豆腐的質地有d“鞋” 不過似係自己磨豆整個隻 好有豆煮過 “窿窿”的味唔係超市滑豆腐跟住有磯煮鮑魚好淋 味道剛好 不太鹹 仲切開幾片 方便有儀態咁食肉類 我們點了人氣的Prime 牛小排脂肪和肉比例平均 5-7mm厚 厚薄平均碟上無一灘血水prime 牛角切 都有十幾粒和鹽燒豚腩肉經理解釋燒爐入面有塊陶板 下面仲有個水盤熱力平均分佈之餘 仲有蒸氣上來 保持食物濕潤當個爐達到300度時 d肉就唔會痴住網面 完全唔需要落油 經理示範 豚肉一面要燒到實的粉紅色先轉 然後等到全熟之前我們食親燒肉 都好難整到網紋 原來就係因為方法唔正確經理仲介紹埋 邊隻sauce 配邊隻肉透明的係 柚子醋 for 豚肉黑色係燒汁

我和朋友叫了3款肉和蝦 和一些前菜

先食前菜沙律

係長野的一個城市,長野農業都幾出名, 水呀豆呀都應該唔差吧
唔係超市滑豆腐

原來就係因為方法唔正確

經理仲介紹埋 邊隻sauce 配邊隻肉
透明的係 柚子醋 for 豚肉
黑色係燒汁 for 牛
最後係芝麻醬 (比BB 厚身好多)

總有 留到最後的兩隻大虎蝦
內臟已經清好
殼入面好多水分 蝦肉熟了後一依然好moist好彈牙
一下就可以脫殼
朋友話好過 日本d燒肉店的蝦

結果發現 即使比A5和牛我(雖然我和朋友都喜歡肉多d嘅牛種。。。)唔識燒都係唔好食 暴斂天物
所以想去日本食好味燒肉前 來補補堂都幾值得
2018-02-20 140 瀏覽
最近天氣冰冷,想吃熱的東西,最近好似食了很多次火煱, 反而日式燒肉比較少吃。想起這間在家附近味道又不錯的燒肉店,其實以前也來過,就因為太近反而小機會來。今天和老公二人撑枱腳😜。豆腐沙律: 麻醤加上新鮮蔬菜,—定好味。牛小排: 色澤鮮潤,紋理清晰,雪花均衡,燒到微燶,外焦内軟滑,豐富的油脂入囗即溶化😋😍。牛角切: 有一定的厚度,所以燒烤時起要不斷翻面,牛味濃,有嚼口。黑豚肉: 看似滿肥的豚肉,燒烤至兩面金黃微焦脆感,香囗美味。虎蝦:大大隻足有手掌般大,肉質鮮美彈牙。磯煮鮑魚: 入口軟淋入味,有口感。鰻魚飯 : 鰻魚肉質嫩滑,醬味濃郁,淋在熱熱辣辣香噴噴的飯上,好味到停不😄。

今天和老公二人撑枱腳😜。

豆腐沙律: 麻醤加上新鮮蔬菜,—定好味。

虎蝦:大大隻足有手掌般大,肉質鮮美彈牙。
磯煮鮑魚: 入口軟淋入味,有口感。

2018-01-23
  • 緬甸虎蝦
2018-02-16 128 瀏覽
很久未食過日式燒肉, 恰巧在佐敦附近行過見到和匠日式燒肉店, 門口裝修很日式風格, 以木材為題多款燒肉set份量很適合2人享用, 有牛有豬有雞有大蝦, 各種價錢豐斂由人先來一客溫室蕃茄沙律, 黑醋配上新鮮蕃茄, 未吃肉前先吃這個很開胃然後來一人一隻磯煮鮑魚很鮮甜兩款主菜來了, 美國prime 牛小排&日本國產鹿兒島黑豚, 光看肉質, 脂肪平均分布加一點七味粉更惹味一邊吃肉一邊歎冰凍asahi正很大很大的老虎大蝦肉質很爽很鮮甜海膽炒飯,原條海膽足料稻庭手打烏冬

然後來一人一隻磯煮鮑魚
很鮮甜

加一點七味粉更惹味

一邊吃肉一邊歎冰凍asahi正

很大很大的老虎大蝦
肉質很爽很鮮甜
海膽炒飯,原條海膽足料
稻庭手打烏冬
2018-02-10 110 瀏覽
今晚心情不佳,出去找朋友傾談下,天氣凍朋友介紹去佐敦的和匠日式燒肉店,圍爐邊食邊傾。餐廳地方不大,但整齊清潔。胡麻鹽味沙律:小食前菜,沙律菜新鮮,豆腐滑溜,加入芝麻醬好好味!店員細心地講解燒烤方法,不同肉類和海鮮有不同的燒烤程序。燒肉不應不停反來反去,只要見到轉粉红色和有水出,就可以反轉燒另一邊,見到肉上有格仔網紋就最好!豚腩肉(上):燒熟的豚腩肉有口感,但不會硬。豚頸肉(下):爽口有鮮肉味。深海老虎大蝦:蝦好新鮮又大隻,在店員指導下,學識怎樣燒蝦的程序,原來除了將蝦2邊燒之外,動作要快,見到有煙立刻反轉,還要將蝦如圖所示再燒一下,蝦已開邊很快燒熟,香味四溢,鮮甜彈牙。機煮鮑魚:鮑魚入味鮮甜,帶少許咸味,伴有中華海藻和蟹子,更添口感。蒲燒鰻魚飯:鰻魚鮮甜,而且份量不少,已蓋了整碗飯,飯也撈了鰻魚燒汁,特別惹味,加了紫菜,更添美味!

餐廳地方不大,但整齊清潔。

豚腩肉(上):燒熟的豚腩肉有口感,但不會硬。
豚頸肉(下):爽口有鮮肉味。

2018-01-30
一直都好想食呢度既燒肉,今日終於黎到啦。呢度特別之處係個爐特高温度,約至三百多至四百度,作用以高温封鎖肉既表面,繼而鎖住肉汁。雖然爐邊好熱,但為左食到最好既味道,都係值得的。先叫左個前菜~🍅溫室蕃茄沙律 $52沙律菜爽脆,蕃茄新鮮,不錯的開胃菜。🐖鹽燒豚腩肉 8PCs $108(九州豬骨湯,稻庭手打烏冬)燒既過程香氣四溢,腩肉燒烤至金黃,入口帶焦脆感,食落肉汁滿溢,肥面不油膩。豬骨湯底味道普通,勝在手打烏冬很軟滑。🐂PR I ME牛小排 8PCs $138(蒸蛋,麵豉湯,白飯)牛小排色澤紅潤,雪花紋理清晰,燒至血水慢慢浸出再燒另一邊就最好食,肉既質感柔嫰,食落嫩滑多汁,齒頰留香。🥢北海道帆立貝 1PCs $88帆立貝面上加左芝士、黑松露,燒烤過溶入帆立貝中,好香。帆立貝彈牙,不過食落黑松露味唔太濃。🍏青蘋果特飲 $15🥒青瓜特飲 $15兩杯顏色差唔多,飲落都十分清新。相比起平時食開既燒肉店,呢度真係值得一試,因為特高溫燒真係特別好味。
🍅溫室蕃茄沙律 $52
沙律菜爽脆,蕃茄新鮮,不錯的開胃菜。

🐖鹽燒豚腩肉 8PCs $108
(九州豬骨湯,稻庭手打烏冬)

🐂PR I ME牛小排 8PCs $138
(蒸蛋,麵豉湯,白飯)

🥢北海道帆立貝 1PCs $88

🍏青蘋果特飲 $15
🥒青瓜特飲 $15
兩杯顏色差唔多,飲落都十分清新。

2018-02-04
2018-02-09 103 瀏覽
今日夜晚約咗同好友黎佐敦食燒肉,間鋪原來係好近佐敦地鐵站,出口行過黎兩分鐘路程,好方便。門口裝修係全木,好有日式風格,見到入面都有8成满座,好彩有訂咗位。餐牌選擇好多,燒肉款式眾多,仲有飛驒牛我同朋友首先就叫咗個溫室蕃茄沙律,切得薄片,爽口鮮甜,沙律汁酸甜開胃美國prime牛小排,牛肉脂肪分佈平均,肉質嫩滑,牛肉味重,香濃,燒的時候係用網燒,好易熟,肉汁豐富日本國產鹿身島黑豚肉,帶有少少脂肪,燒起黎好香,肉質夠結實,有咬感磯燒鮑魚,兩隻,鮑魚厚身肉满,肉質彈牙,醬汁磯燒入味深海老虎大蝦,蝦真係好大隻,燒熟都唔會縮水多,肉質十分鮮甜彈牙,蝦頭多蝦膏和匠海鮮稻庭烏冬,帶子蜆肉份量多,鮮甜,湯底清甜,烏冬彈牙煙韌海膽炒飯,表面鋪有一大舊新鮮海膽,炒飯乾身,飯粒入味,大粒分明,仲有好多粒細帶子。
餐牌選擇好多,燒肉款式眾多,仲有飛驒牛

磯燒鮑魚,兩隻,鮑魚厚身肉满,肉質彈牙,醬汁磯燒入味
2018-02-09 110 瀏覽
呢間日式燒肉店已經係我第二次嚟啦上一次嚟 係食夜晚嘅 價錢就比較貴今次就食中午飯 雖然淨值星期六日嘅中午但係人嚟絡繹不絕。 內在環境寬敞舒適,有大枱供一家大細飯聚。 叫咗兩杯飲品,一杯青瓜梳打,一杯青蘋果梳打。 兩杯味道都好清新,青瓜味較淡,而青蘋果味較甜。 大蕃茄沙律, 蕃茄好甜好新鮮。我好鍾意上面嗰種 甜酸醬汁,酸酸地好開胃。 粟米爽甜,蔬菜新鮮。 lunch set叫咗個鹽燒豬腩肉配豬骨湯烏冬, 豬腩肉肥瘦均勻,燒完之後口感薄薄脆,鹽燒好惹味 口感一流,烏冬煮得較淋。 另外叫咗個 美國 prime 頂級小牛排套餐。果然係頂級嘅牛肉,牛肉每一片脂肪比例 均勻,色澤靚。口感當然係一流啦!用炭爐燒不到 30秒就食得,牛肉口感軟淋 ,入口溶化,牛騷味濃,好味! 最後叫咗帆立貝。帆立貝手掌咁大隻,一公一乸,上面鋪咗牛油同埋黑松露,牛油味道香濃,黑松露較淡。
內在環境寬敞舒適,有大枱供一家大細飯聚。

2018-02-09 2834 瀏覽
這天在佐敦那邊放工, 天氣真的很冷, 親友們約食飯本來打算去打邊爐, 但有人提議去佐敦吃燒肉, 還好都是熱辣辣的。餐廳就位於佐敦地鐵B 出口長樂街 ,行兩三分鐘便到。因當中有人唔食牛我們都平均叫了海鮮,豬和牛。 店內裝修日式燒肉店格局, 燈光柔和。油煙唔算太大因為冷氣開到很凍。先點一些前菜"胡麻豆腐沙律", 沙律菜爽甜清新, 混入胡麻醬可口怡人。磯煮鮑魚。 煮得很入味甜, 鮮味彈牙。先來的是"豚腩肉"。店員細心講解這個燒爐的特別功能和正確的烤肉方法。 先說這個爐頭 可以極保持極度高溫, 網面也不需要塗上油亦唔容易烤燶食物。 店員強調一定要保持個火猛烈。而這個格仔網紋的網神奇地一點也不會容易煎燶食物。 店員耐心地示範唔同肉類有唔同燒烤方法,次序,反轉嘅頻率, 真係相當專業。講返豚腩肉, 很香肉味,肥瘦適中, 可以蘸較清淡的柚子醬汁同吃。"豬頸肉"薄切的肉片呈玫瑰花狀, 輕輕烤兩面反多兩轉已經ok。 很少吃完全沒有醃過的豬頸肉, 香口得來唔膩。安格斯牛角切(prime grade)色澤鮮潤,紋理清晰,雪花平均, 一睇就知正嘢。店員示範快速煎香外皮, 約六七成熟,恰好鎖住肉汁, 牛味香濃肉質

餐廳就位於佐敦地鐵B 出口長樂街 ,行兩三分鐘便到。
胡麻豆腐沙律
磯煮鮑魚
磯煮鮑魚。 煮得很入味甜, 鮮味彈牙。

豚腩肉

先來的是"豚腩肉"。

豬頸肉
"豬頸肉"

安格斯牛角切(prime grade)
色澤鮮潤,紋理清晰,雪花平均, 一睇就知正嘢。
店員示範快速煎香外皮, 約六七成熟,恰好鎖住肉汁, 牛味香濃肉質軟熟, 不愧為prime級別。

美國安格斯牛小排
相比起牛角切, 牛小排味道沒有那麼濃, 但仍是美味級別, 牛肉咬落 唔韌,油脂豐富,不會被烤得太乾, 蘸些烤汁更能提升鮮味。

深海老虎蝦
店員教路要好好掌握燒蝦的技巧, 每邊都要平均燒, 講真咁大隻蝦自己燒多數都係過熟或者個殼燒燶曬, 這次燒得剛剛熟, 老虎蝦鮮味彈牙, 蝦頭也多膏!

海膽冷稻庭烏冬
再嚟多個海膽冷稻庭烏冬。 烏冬麵質超滑,勁煙韌有咬口配合冷麵汁少許介辣和香蔥, 海膽鮮甜美味, 份量雖小但主角變成了烏冬面。

芒果梳打

芒果梳打味道較淡,但夠氣,送燒肉也不錯。

今晚吃到燒肉的原始味道, 所有肉類都不經醃製, 唯有高質素肉類才可做到。 加上店員教導之下的燒烤技巧令肉味提升,齒頰留香。
豚腩肉
豬頸肉
海膽冷稻庭烏冬
2018-02-02 3697 瀏覽
最近天氣又突然急降了幾天, 吃過太多次火鍋, 決定今晚轉轉口味。平常人好少可去d橫街搵食, 而我就專登就去呢d地方發掘下有咩正野食, 勝在價錢相比大街的會便宜一點!係長樂街發現一間門面裝修較為日系既燒肉餐廳, 剛好岩哂呢個寒冷天氣下入內食餐暖笠笠既燒肉做晚餐。餐廳內很整潔, 雖然餐廳不算大, 但燒肉款式亦提供不少選擇, 更有多款日式小食、烏冬冷麵炒飯等等...還有吃燒肉不少得既清酒啦!唔飲酒既我都有少量mocktail同汽水提供, 我就揀左【Melonmocktail】HK$28本身不是太甜, 而且放太多冰粒, 其實只飲到微甜既淡淡蜜瓜味。 先order一個小小既沙律前菜開開胃, 【日本安曇野豆腐沙律(胡麻)】HK$62加了少少白醋同埋芝麻醬, 豆腐質感很粉...【磯煮鮑魚】HK$49@1凍食既磯煮鮑魚, 味道甜甜地, 略帶點煙韌爽口; 伴碟有蟹籽中華沙律, 增加口感層次。【美國Prime牛角切】HK$168店員指點下, 先把表面快速於網上滾動, 目的能鎖住肉汁, 出奇地沒有根連帶, 而且幾林, 有微微既牛羶味, 同埋少少牛脂於口中滲出。【美國Prime牛小排】HK$138牛羶味更濃,

Melonmocktail

加了少少白醋同埋芝麻醬, 豆腐質感很粉...
日本安曇野豆腐沙律(胡麻)

【磯煮鮑魚】HK$49@1

【美國Prime牛角切】HK$168
店員指點下, 先把表面快速於網上滾動, 目的能鎖住肉汁,

美國Prime牛角切

【美國Prime牛小排】HK$138
牛羶味更濃, 相比牛角切更有咬口感, 但不會太韌而難咬開, 牛味較突出, 食完之後, 口中還殘留陣陣牛羶味。
美國Prime牛小排

【深海老虎大蝦】HK$79@1
虎蝦已被開邊, 表面灑左少少鹽, 燒既時候要有技巧, 不停將蝦翻覆轉。
虎蝦蝦肉容易將蝦肉分離, 蝦肉鮮甜彈牙, 保留到少少蝦既肉汁, 本身已經有少少鹽吊味, 所以唔洗點任何汁, 都食到虎蝦原汁原味。
深海老虎大蝦

最後我地就揀左一款主食撐撐肚, order左【海膽炒飯】HK$108
飯粒炒得粒粒分明, 除了大大隻海膽外, 當中更有帶子粒、紅蘿蔔碎同埋蔥粒, 海膽鮮甜沒有腥臭味, 而且入口即溶, 正!!!
海膽炒飯

食左咁多年日式燒肉, 第一次食燒肉係唔會痴底/燒到太乾! 本意為燒網上掃了大量油防止痴底, 後來店方解釋佢地完全冇落過油於網上, 唔痴底皆因爐既溫度剛好適合燒肉。加上有店員細心地詳情講解不同肉類既燒烤技巧, 不但令我地對燒肉知識增添不少, 更食到最美味既一餐燒肉!!
美國Prime牛角切
美國Prime牛小排
2018-01-24 280 瀏覽
今天和兩位好友到佐敦的和匠日式燒肉店食燒肉先來個日本安晏野豆腐沙律沙律菜爽脆,豆腐軟滑,加了麻醬撈勻一齊食,很不錯。美國Prime頂級牛小排一碟有7件,牛小排色澤紅潤,雪花紋理清晰。食落牛小排嫩滑,齒頰留香。鹽燒豬腩肉望落似好肥,食落並不油膩,配白飯一流。北海道帆立貝帆立貝面上加了芝士和黑松露,經過燒烤後,芝士,黑松露已溶入帆立貝中,很香。帆立貝肉質清甜。深海老虎大蝦深海老虎大蝦很大隻,肉質鮮美。稻庭手打烏冬烏冬很軟滑。這家店員服務很好,又教我們如何把肉燒好,有時還幫手燒。
今天和兩位好友到佐敦的和匠日式燒肉店食燒肉

先來個日本安晏野豆腐沙律

沙律菜爽脆,豆腐軟滑,加了麻醬撈勻一齊食,很不錯。

美國Prime頂級牛小排

鹽燒豬腩肉

望落似好肥,食落並不油膩,配白飯一流。

北海道帆立貝

深海老虎大蝦

深海老虎大蝦很大隻,肉質鮮美。

稻庭手打烏冬

烏冬很軟滑。

這家店員服務很好,又教我們如何把肉燒好,有時還幫手燒。
2018-01-24 143 瀏覽
和閨蜜們食中午飯,這次選擇''和匠''。佐敦站B2出口一出,橫街一拐就見到。中午時段都有不少客人。三人一共點了兩份肉,兩份海鮮。先烤豚腩肉(鹽燒),一放爐上,油份立即滲出,切成薄片,很快就可以燒好,油脂部份帶著少少爽脆,甘甜香口。美國Prime頂級牛小排。店員會細心講解燒烤時要注意的地方。雪花分佈均衡,肉質細嫩,牛肉味香濃。日本國產北海道帆立貝,配有牛油、蒜蓉、松露醬,肉厚爽甜。深海老虎大蝦。大大隻,預先開邊,方便燒烤,不會烤成半生不熟。豎起可以將蝦膏也烤熟,爽口新鮮,味道鮮甜。非常滿足的一頓豐盛午餐。
和閨蜜們食中午飯,這次選擇''和匠''。
佐敦站B2出口一出,橫街一拐就見到。
中午時段都有不少客人。
雪花分佈均衡,肉質細嫩,牛肉味香濃。
日本國產北海道帆立貝,配有牛油、蒜蓉、松露醬,肉厚爽甜。

非常滿足的一頓豐盛午餐。
午餐
  • 深海老虎蝦
3K
2018-01-24 175 瀏覽
對燒肉有要求的我,這家店最合適不過。無論新鮮度,用料方面,燒烤方式,服務態度都令人滿意。還有價格親民划算,可輕鬆品嚐,難怪末到七時已爆滿,可謂魅力所在。牛小排雪花分布均稱,顏色彩亮,只輕輕的烤烘,再翻面炙一下就最好吃,肉質軟嫰,豐富的油脂入囗甘甜即化,多吃也不膩。牛角切有一定厚度,烤起上來要不斷翻面,將油花迫出。入口甜美,厚厚的角切依然嫰滑,外焦內軟,正!黑豚肉香氣四溢,燒烤至兩面金黃,入口帶少許焦脆感,咀嚼時肉汁滿溢柔嫰。虎蝦有手掌大,肉質爽口彈牙,新鮮度爆燈,但可惜蝦頭欠缺蝦膏,少少遺憾。磯煮鮑魚調味恰到好處,不過鹹,質感軟熟有嚼口。廚師推介的海膽炒飯也不錯。海膽甘香綿滑,回甘力強,混入炒飯又另一層次。炒飯粒粒分明,配料有帶子粒,蝦,蔥花,口感好豐富,惹味香口。

磯煮鮑魚調味恰到好處,不過鹹,質感軟熟有嚼口。

2018-01-23
2018-01-21 153 瀏覽
周末與友人到和匠午膳,因在網頁看到其午市套餐很抵食,幾十元就能吃到日式燒肉。我點了人氣推介的美國Prime頂級牛小排,也加錢轉為定食。每張枱都設有鐵板燒爐,而且抽風效果不錯,我們燒肉時也沒有煙霧瀰漫,一室油煙味。茶碗蒸有冬菇和蟹柳,但蒸蛋較杰身,稍欠嫩滑。牛小排紋路分明店員說先把其中一邊燒到三成熟,迫出肉汁再燒另一邊,令兩邊也焦香可口,肉香滿口腔,我也不禁多吃兩口飯。除套餐外,我們也點了深海老虎大蝦。老虎蝦連殼燒後仍然鮮美多汁,簡單點醬油吃已很美味。

我點了人氣推介的美國Prime頂級牛小排,也加錢轉為定食。

茶碗蒸有冬菇和蟹柳,但蒸蛋較杰身,稍欠嫩滑。

牛小排紋路分明

店員說先把其中一邊燒到三成熟,迫出肉汁

除套餐外,我們也點了深海老虎大蝦。

老虎蝦連殼燒後仍然鮮美多汁,簡單點醬油吃已很美味。

午餐