2018-03-01
原來一直都唔識食燒肉 好彩有緣在和匠食一次 學習了正確燒肉技巧 餐廳有位經理級的職員 好細心地教每台客人點樣燒各種肉 仲示範埋 我和朋友叫了3款肉和蝦 和一些前菜經理預先幫我地開爐 原來要預熱到300 度先ok 不過坐係大暖爐後一尺都唔覺熱先食前菜沙律 其實就係想試下安曇野(azumino)豆腐,最近經常見到這個名係超市出現 係長野的一個城市,長野農業都幾出名, 水呀豆呀都應該唔差吧豆腐的質地有d“鞋” 不過似係自己磨豆整個隻 好有豆煮過 “窿窿”的味唔係超市滑豆腐跟住有磯煮鮑魚好淋 味道剛好 不太鹹 仲切開幾片 方便有儀態咁食肉類 我們點了人氣的Prime 牛小排脂肪和肉比例平均 5-7mm厚 厚薄平均碟上無一灘血水prime 牛角切 都有十幾粒和鹽燒豚腩肉經理解釋燒爐入面有塊陶板 下面仲有個水盤熱力平均分佈之餘 仲有蒸氣上來 保持食物濕潤當個爐達到300度時 d肉就唔會痴住網面 完全唔需要落油 經理示範 豚肉一面要燒到實的粉紅色先轉 然後等到全熟之前我們食親燒肉 都好難整到網紋 原來就係因為方法唔正確經理仲介紹埋 邊隻sauce 配邊隻肉透明的係 柚子醋 for 豚肉黑色係燒汁
我和朋友叫了3款肉和蝦 和一些前菜
先食前菜沙律
係長野的一個城市,長野農業都幾出名, 水呀豆呀都應該唔差吧
唔係超市滑豆腐
原來就係因為方法唔正確
經理仲介紹埋 邊隻sauce 配邊隻肉
透明的係 柚子醋 for 豚肉
黑色係燒汁 for 牛
最後係芝麻醬 (比BB 厚身好多)
總有 留到最後的兩隻大虎蝦
內臟已經清好
殼入面好多水分 蝦肉熟了後一依然好moist好彈牙
一下就可以脫殼
朋友話好過 日本d燒肉店的蝦
結果發現 即使比A5和牛我(雖然我和朋友都喜歡肉多d嘅牛種。。。)唔識燒都係唔好食 暴斂天物
所以想去日本食好味燒肉前 來補補堂都幾值得