2018-01-14 284 瀏覽
之前同老婆食完飯都會經過D間舖....成日都話要試一次....今次終於可以去食下喇....比我地想像中OK....日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)豆腐嫩滑而豆味重,野菜鮮甜爽脆,配上香濃麻醬,開胃!磯煮鮑魚 2隻 $98 鮑魚煮得非常入味,十分鮮味,又非常彈牙。豚腩肉 鹽燒 $78店員教我們先燒這個豚腩肉先,讓油脂佈滿烤爐,當烤過的豚腩肉,油脂已減退了不少,入口並不油膩另餐廳有提供三款醬汁,而配胡麻醬就較為夾。美國prime牛小排 $148店員非常之細心,提我們不要燒得太久而令牛小排過乾,而牛小排很快就烤好了,入口溶化,牛味甚香。美國prime牛角切 $168烤這個牛角切是有點技巧,好在店員幫忙烤,途中亦不忘教授日烤技巧,而這爐更特別之處是特高温至三百多四百度,以高温封鎖肉的表面繼而鎖住內汁,這跟一般韓燒的分別之處。難怪這牛角肉嫩多汁,而表面帶點點燒烤香味。深海老虎大蝦 2pcs $158超大隻的虎蝦,而烤這個確是有難度,要改變pose 才能把蝦烹調好,這唯有店員代勞蝦肉十分彈牙,而用刀叉一啖一啖切蝦肉又是另一風味。<<<店家每款食材也會教你最佳燒肉技巧>&

日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)
豆腐嫩滑而豆味重,野菜鮮甜爽脆,配上香濃麻醬,開胃!

磯煮鮑魚 2隻 $98
鮑魚煮得非常入味,十分鮮味,又非常彈牙。

豚腩肉 鹽燒 $78
另餐廳有提供三款醬汁,而配胡麻醬就較為夾。

美國prime牛小排 $148

美國prime牛角切 $168

深海老虎大蝦 2pcs $158
蝦肉十分彈牙,而用刀叉一啖一啖切蝦肉又是另一風味。

<<<店家每款食材也會教你最佳燒肉技巧>>>

海膽炒飯 $108
炒飯裡海鮮份量十足,包括有(蝦、帶子、海膽等),而海膽味非常之濃而鮮甜,令我們勁快食哂碟炒飯。(推介之選)

鰻魚炒飯
燒汁非常濃郁,炒飯偏軟熟,鰻魚比我們想像中大粒又多。

飲品方面我地就叫左水蜜桃mocktail $28 及Sapporo Beer $30
2018-01-11
  • 磯煮鮑魚
  • 海膽炒飯
2018-01-13 3834 瀏覽
近排天氣太冷最想食一些熱辣辣既美食,由於一向最愛日本料理,又好掛住日式燒肉,今晚就決定去好好享受一下。上次跟好友試過佐敦一間日式燒肉店,環境氣氛服務態度都相當不錯,今次就帶老公一齊去大吃一餐。店內環境舒服,好有日式feel 。餐牌選擇多,先叫一些前菜跟飲品再慢慢揀選其他野食。Peach Mocktail (右)濃濃的桃香味,果味香甜,入口清新Sapporo (左)向日本一向最愛Sapporo 呢個牌子,入口甘甜,比較淡口,好啱女仔飲磯煮鮑魚鮑魚味道濃厚,味道調味得啱啱好,仲有保留到彈牙爽口。日本安曇野豆腐沙津(胡麻醬)沙津菜新鮮爽甜,豆腐軟滑,加上少少胡麻醬更加滋味。豚腩肉(鹽燒)豚腩肉唔好錯覺以為好肥,燒香之後肉質爽口彈牙,沾上胡麻醬更可減少油膩感,而且又能帶出甜品美國Prime 牛小排肉味濃郁,質感軟嫩多汁,輕輕燒到四邊焦焦的,堅正美國Prime牛角切先將每面微微燒到變色,之後在爐上將牛粒翻動直至每面都有焦脆感,入口即溶而脆口,牛味鮮甜,非常滋味。深海老虎大蝦虎蝦超大隻,蝦頭充滿蝦膏,蝦肉爽口彈牙,蝦味濃郁,好好食啊最後點少得最愛嘅海膽炒飯材料豐富,有柱貝,蝦肉等等海鮮一齊炒,再在
店內環境舒服,好有日式feel 。
餐牌選擇多,先叫一些前菜跟飲品再慢慢揀選其他野食。
Peach Mocktail (右)
濃濃的桃香味,果味香甜,入口清新

Sapporo (左)
磯煮鮑魚
鮑魚味道濃厚,味道調味得啱啱好,仲有保留到彈牙爽口。
日本安曇野豆腐沙津(胡麻醬)
沙津菜新鮮爽甜,豆腐軟滑,加上少少胡麻醬更加滋味。

美國Prime 牛小排
肉味濃郁,質感軟嫩多汁,輕輕燒到四邊焦焦的,堅正

美國Prime牛角切
深海老虎大蝦
虎蝦超大隻,蝦頭充滿蝦膏,蝦肉爽口彈牙,蝦味濃郁,好好食啊

最後點少得最愛嘅海膽炒飯
材料豐富,有柱貝,蝦肉等等海鮮一齊炒,再在面頭加上新鮮海膽,海膽鮮甜軟嫩,炒飯充滿海鮮鮮味

服務態度好好,主動幫我地燒烤,而且仲教我地燒烤技巧,值得一讚

2018-01-11
  • 美國Prime牛角切
  • 海膽炒飯
2018-01-06 166 瀏覽
今天在佐敦看医生到2点。从open rice上search到这家店开到下午3点,而且口碑不错,所以决定试试。因为时间不够,没有上点知名的烧肉,只点了烧牛肉#定食和手制乌东。但味道真是惊艳!已与店家约定下周再来BBQ
2017-12-20 3599 瀏覽
難得男友今晚早收工,就叫埋同事一齊去食日燒, 和匠早早就在我list內,所以就推介他們一齊到來在沒訂位下,我們還算是行運,七點多晚飯時間剛巧有客人離座,我們才有位子,下次一定要預先訂枱磯煮鮑魚 2隻 $98 要切好的鮑魚,十分鮮味,一口接一口食不過不停豚腩肉 鹽燒 $78先燒這個,讓油脂佈滿烤爐,當烤過的豚腩肉,油脂已減退了不少,入口並不油膩另餐廳有提供三款醬汁,而配胡麻醬就較為夾 美國prime牛小排 $148不用烤太久,而牛小排很快就烤好了,入口溶化,牛味甚香美國prime牛角切 $168烤這個牛角切是有點技巧,好在店員幫忙烤,途中亦不忘教授日烤技巧,而這爐更特別之處是特高温至三百多四百度,以高温封鎖肉的表面繼而鎖住內汁,這跟一般韓燒的分別之處難怪這牛角肉嫩多汁,而表面帶點點燒烤香味黑松露蒜蓉牛油燒 2pcs $88初初還膽心黑松露那般多,會否太濃味,但經烤過的牛油和黑松露已溶入帆立貝內,味道配合剛好,也很滿足深海老虎大蝦 2pcs $158超大隻的虎蝦,而烤這個確是有難度,要改變pose 才能把蝦烹調好,這唯有店員代勞蝦肉十分彈牙,而用刀叉一啖一啖切蝦肉又是另一風味海膽炒飯 $1
磯煮鮑魚 2隻 $98
要切好的鮑魚,十分鮮味,一口接一口食不過不停
豚腩肉 鹽燒 $78
另餐廳有提供三款醬汁,而配胡麻醬就較為夾
美國prime牛小排 $148
不用烤太久,而牛小排很快就烤好了,入口溶化,牛味甚香
美國prime牛角切 $168
難怪這牛角肉嫩多汁,而表面帶點點燒烤香味
黑松露蒜蓉牛油燒 2pcs $88

深海老虎大蝦 2pcs $158
蝦肉十分彈牙,而用刀叉一啖一啖切蝦肉又是另一風味
海膽炒飯 $108
炒飯粒粒分明,而海膽味濃鮮甜,很快就清掉了這炒飯
很豐富滿足的一夜
2017-12-17 298 瀏覽
今日2:15pm黎到,入到去話3pm關門,問我地得45分鐘食得唔得,我地都黎到唯有ok la!一入去即刻點食物,午餐燒肉佢有6片及8片餐,一般百頭左右,加$20有湯、前菜同白飯。加加埋埋兩個餐約$300左右。食物送遞速度唔算快,都等左10分鐘左右。黎到超失望!結哂冰,咁都可以比客人食?未解凍咩肉都唔會燒得好食啦!d肉凍到痴住哂,咩事?唯有照燒黎食,肉質都大失所望!唔好味,又無咩肉味。牛舌亦唔好味,總之就好差!唔會再去!bad lost!比$300食個咁既lunch咁既質素!差差差!
黎到超失望!

比$300食個咁既lunch咁既質素!差差差!
2017-12-11 195 瀏覽
一排冇食燒肉有d心思思,朋友話試過佐敦有間日式燒肉有飛蟬和牛,而且食物好味,幾有誠意,就試下朋友既推介啦醬汁有三款,適合唔同種類燒肉,呢d日式風格既碟好吸睛餐廳主打飛蟬和牛,當然要試試啦,我地就決定一試prime牛小排除左牛小排,我地仲點左豚腩肉同大蝦,有齊豬牛海鮮大蝦好大隻而且好多膏,食落啖啖肉,而且感覺好新鮮主角牛小排就夠晒嫩滑,網燒令油脂分佈更均勻,飛蟬牛果然係唔同d!豚腩肉肥瘦啱啱好,食落唔會油膩而且仲有d爽口另外仲有order清新開胃既豆腐沙律磯煮鮑魚,煮得好入味而且鮑魚保持煙韌海膽稻庭烏冬,必食推介,烏冬新鮮好有咬口,海膽鮮甜好味海膽炒飯亦係必食之一,味道適中,飽肚得黎唔會覺得漏波子汽水同蜜瓜特飲,食物唔會太油膩所以細細杯都夠飲最後埋單8百幾蚊,食得好滿足
醬汁有三款,適合唔同種類燒肉,呢d日式風格既碟好吸睛
除左牛小排,我地仲點左豚腩肉同大蝦,有齊豬牛海鮮
大蝦好大隻而且好多膏,食落啖啖肉,而且感覺好新鮮
另外仲有order清新開胃既豆腐沙律
磯煮鮑魚,煮得好入味而且鮑魚保持煙韌
海膽稻庭烏冬,必食推介,烏冬新鮮好有咬口,海膽鮮甜好味
海膽炒飯亦係必食之一,味道適中,飽肚得黎唔會覺得漏
波子汽水同蜜瓜特飲,食物唔會太油膩所以細細杯都夠飲
最後埋單8百幾蚊,食得好滿足
  • 海膽冷稻庭手打烏冬
  • 厚切美國Prime牛小排
2017-12-11 172 瀏覽
約左好友食飯傾計,梗係搵d可以慢慢坐既地方食飯啦,朋友係佐敦返工,話知道附近有間日式燒肉唔錯,就book定位去食喇餐廳裝修好有日式風格雖然餐廳唔係位於大街大巷,但晚飯時間都好多人飲品方面我地就叫左波子汽水同蜜瓜特飲食燒肉梗係要有沙律開開胃,豆腐沙律夠晒清新,沙律菜好新鮮前菜就order左磯煮鮑魚,味道唔錯,而且鮑魚有咬口,唔會煮得太淋prime牛小排,好好味呀,油脂分佈均勻,好有牛香味而且肉質鮮嫩豚腩肉,食落唔會覺得油膩,而且唔會因為切得太厚而令豚肉好「鞋」老虎大蝦,大大隻之餘仲有好多膏,好正呀海膽稻庭烏冬,海膽份量夠多而且好鮮味,最值得大讚既係呢個手打烏冬,爽口煙韌,配上烏冬汁真係食到停唔到口最後order左份海膽炒飯,原以為炒飯只係普通蛋炒飯,點知食落啖啖都材料豐富,仲有帶子同蝦,好好味
餐廳裝修好有日式風格

雖然餐廳唔係位於大街大巷,但晚飯時間都好多人
飲品方面我地就叫左波子汽水同蜜瓜特飲
食燒肉梗係要有沙律開開胃,豆腐沙律夠晒清新,沙律菜好新鮮
老虎大蝦,大大隻之餘仲有好多膏,好正呀
2017-12-09 188 瀏覽
同朋友黎到佐敦食晚飯,天氣又開始凍,當然想食下啲熱辣辣的食物啦,見到呢間裝修非常日式的燒肉居酒屋,佢最出名係飛驒牛燒肉款式超多,套餐的價錢比較相宜,散叫都值得一試美國Prime牛小排,侍應好詳細教我地應該要點燒,燒得剛好熟,只要反一次就可以,牛肉嫩滑,香脆鹽燒䐁腩肉,切得厚度適中,豬肉新鮮,燒完點柚子醋食,肉汁豐富美國Prime牛角切,牛肉味重,食落十分淋身,味道咬感都同和牛有啲似,必食之選前菜的日本豆腐沙律,配芝麻醬,味道好夾磯煮鮑魚,由色澤可以見到用磯燒的汁煮咗好耐,鮑魚肉好淋,有啲爽滑牛油燒扇貝,帶子好大粒,燒咗一陣都好快熟,唔會乾身,鮮甜燒虎蝦,蝦切開咗一邊,入面的肉更易熟,蝦肉鮮甜,一啲都唔鞋鰻魚炒飯,日本米飽满,一粒粒,完整,鰻魚炒得入味牛油炒雜菜,有椰菜,青椒絲,木魚絲,好爽口。
燒肉款式超多,套餐的價錢比較相宜,散叫都值得一試
前菜的日本豆腐沙律,配芝麻醬,味道好夾
牛油燒扇貝,帶子好大粒,燒咗一陣都好快熟,唔會乾身,鮮甜
燒虎蝦,蝦切開咗一邊,入面的肉更易熟,蝦肉鮮甜,一啲都唔鞋
鰻魚炒飯,日本米飽满,一粒粒,完整,鰻魚炒得入味
牛油炒雜菜,有椰菜,青椒絲,木魚絲,好爽口。
2017-12-08 136 瀏覽
明明仲有個零禮拜就飛日本,明明話左唔食日本野住留肚,明明話減肥,但明明就係為食妹⋯果鋪食燒牛肉嘅癮發作,失左手 上左open rice 搵食,搵到呢間叫和匠嘅烤肉店~聽日一早要office meeting ,仲要present🙈見住D酒忍手唔叫~野食我就忍唔到啦!Menu上面影出黎D牛肉係幾靚嘅,不過呢個世代有圖未必有真相,都係第d牛黎左面前食左先下定論~芥末八爪魚$48好抵食!平時第度叫呢個小食,得D屎甘多多,呢度?!成碗飯仔甘呀喂,芥末味道又香,八爪魚爽滑爽滑的~磯煮鮑魚 $98一d都唔un,爽口嘅,醬油味幾香,Size 都算ok!美國prime 小牛排(下)$180油花見到都心花怒放!肉味濃,入口即化!飛騨牛角切粒(左)$380本身以為小牛排d油花已經勁靚,點知黎埋呢個牛粒就仲癲!呢個肉味冇甘濃,但油香就勁d!極上厚切黑毛和年舌~(右)$258從未吃果這樣的牛舌!有甘香牛油味真的是第一次的~牛舌很肥美,口感也很好,呢次食呢個牛舌我好肯定係好野,第度真係冇食過!深海老虎大蝦$198,老牛甘大嘅海鮮,究竟個燒烤爐直徑有幾多!?隻蝦大到同個爐甘長,點果陣冇諗到甘大隻!巧驚喜!肉質爽口彈
明明仲有個零禮拜就飛日本,
明明話左唔食日本野住留肚,
明明話減肥,但明明就係為食妹⋯
果鋪食燒牛肉嘅癮發作,
失左手 上左open rice 搵食,
搵到呢間叫和匠嘅烤肉店~

見住D酒忍手唔叫~野食我就忍唔到啦!
Menu上面影出黎D牛肉係幾靚嘅,
不過呢個世代有圖未必有真相,
都係第d牛黎左面前食左先下定論~

芥末八爪魚$48
好抵食!平時第度叫呢個小食,
得D屎甘多多,呢度?!成碗飯仔甘呀喂,
芥末味道又香,八爪魚爽滑爽滑的~

磯煮鮑魚 $98
一d都唔un,爽口嘅,醬油味幾香,
Size 都算ok!

美國prime 小牛排(下)$180
油花見到都心花怒放!
肉味濃,入口即化!

飛騨牛角切粒(左)$380
本身以為小牛排d油花已經勁靚,
點知黎埋呢個牛粒就仲癲!
呢個肉味冇甘濃,但油香就勁d!

極上厚切黑毛和年舌~(右)$258
從未吃果這樣的牛舌!
有甘香牛油味真的是第一次的~
牛舌很肥美,口感也很好,
呢次食呢個牛舌我好肯定係好野,
第度真係冇食過!

深海老虎大蝦$198,
老牛甘大嘅海鮮,
究竟個燒烤爐直徑有幾多!?
隻蝦大到同個爐甘長,
點果陣冇諗到甘大隻!巧驚喜!
肉質爽口彈呀!都幾飽肚~

火上的牛粒!香到呢~

燒燒燒活鰻$88
份量也ok呀~宜家d鰻魚係堅貴,
有甘嘅份量真係唔錯~

加了醬汁的活鰻,好吸引呀!
鰻魚燒得少少燶邊香香的~
鰻魚好新鮮,口感軟滑肥美!
不槐為"活"鰻!

海膽冷稻處手打烏冬$88
好甘香嘅海膽,鳥冬彈牙,
Many蔥花再加上冷麵汁,
清新lite之選~

2017-12-07 116 瀏覽
好友喊旗去燒烤多個月都攪唔成,唯有今日同佢去食個日式燒肉慰藉,餐廳位處佐敦學校區,方便得來又唔太人多。坐低一揭開餐牌見前菜有鮑魚,啱晒燒烤落空嘅好友,成碟俾佢一個人食曬。點菜時店員溫馨提示唔好攞鮑魚去燒。同時講解好多燒肉知識,原來燒肉都好有學問,每次應該只燒同一肉類或食材。燒牛肉應十多秒見有血水出就要反轉燒,之後再見另一面出血水又再反,燒燒下見到格仔紋,就剛好熟,啲肉汁就剛好鎖住 ,食落去就更好味。火爐亦十分講究,猛火得嚟又要火力平均,真係長知識。我同其他好友就食另一個前菜,日本安曇野豆腐沙律,豆腐又多又好味,沙律麻醬味道不俗。第一個燒肉薄切的豚腩肉,肥美嘅脂肪啱曬用嚟開爐,啲脂肪一經燒烤已經傳出陣陣撲鼻煙肉般香味,放進口嘴嚼邊位帶微脆,唇上立時佈滿芳香油脂。第二個主菜美國prime牛小排,片片雪花圖案明顯,新鮮程度從肉色鮮紅可見一班。店員協助將牛肉烤熟,入口肉質比柔軟,燒烤香味又不減鮮香肉味,不論即嘗或再蘸上醬油,一樣滋味無窮。最後一個燒肉牛肉粒,美國prime牛角切就充滿嚼勁,咬落煙韌,肉汁豐富,肉味跟小排比會較濃。海鮮前來一客牛油炒雜菜,最愛充滿牛油香嘅日式炒雜菜, 味道較單調嘅

海鮮前來一客牛油炒雜菜,最愛充滿牛油香嘅日式炒雜菜, 味道較單調嘅椰菜帶著牛油香又有蔬菜纖維平衡返啲燒肉。

跟住繼續燒海鮮,日本國產帆立貝 黑松露蒜蓉牛油燒,帆立貝大隻又肉質鮮嫩,牛油煮溶左之後入黑松露醬及蒜蓉香味,令帆立貝的肉汁更加豐富。

深海老虎大蝦係個人推介,大蝦背部開了一刀清走蝦腸,同時燒好就會開邊增加賣相。蝦肉新鮮彈牙。

為求飽肚多叫一個海膽炒飯,飯粒是珍珠米,炒起不會太乾或太油,份量都幾豐富,海膽鮮甜完全幫個炒飯畫龍點睛。
2017-12-07 268 瀏覽
前菜: 磯煮鮑魚鮑魚爽口彈牙 肉質飽滿,味道鮮甜而帶海水鮮味日本安曇野豆腐沙律豆腐嫩滑而豆味重,野菜鮮甜爽脆,配上香濃麻醬,開胃!鹽燒豚腩肉豚肉爽口,鮮香豐腴,乾身喜歡多汁的朋友可以選味噌口味美國prime牛小排牛肉紅白相間,賣相鮮豔奪目,口感肉質鮮嫩,肉汁豐盈日本產帆立貝牛油蒜茸黑松露醬融化於彈牙爽口而鮮甜的帆立貝,配搭合適而美味。美國prime牛角切牛肉軟嫩,入口即溶,肉汁肉味豐滿,鎖住肉里水份,融化於口中,令人滿足。深海老虎大蝦經過店家教授大蝦燒烤方法,發現燒大蝦比一般肉類海鮮複雜,除了要不停反轉,還要計算時間。由店家經手的大蝦,蝦肉彈牙嫩滑,充滿水份。鰻魚炒飯鰻魚份量足,炒飯偏軟熟,燒汁濃郁。水蜜桃及青蘋果mocktail 重點稱讚- 店家每款食材也會教你最佳燒肉技巧,令你不會浪費食材,燒出保留食材新鮮、肉質及水份的資素。- 店里的抽風系統及設計完善,除了店內空氣清新而沒油煙外,重點是衣服沒有沾到多少味道,怕燒烤店或火鍋店氣味的朋友,簡直是偶遇福音一樣。肉嫩食材鮮,網上燒無煙

前菜: 磯煮鮑魚
鮑魚爽口彈牙 肉質飽滿,味道鮮甜而帶海水鮮味

日本安曇野豆腐沙律
豆腐嫩滑而豆味重,野菜鮮甜爽脆,配上香濃麻醬,開胃!

鹽燒豚腩肉
豚肉爽口,鮮香豐腴,乾身
喜歡多汁的朋友可以選味噌口味

美國prime牛小排
牛肉紅白相間,賣相鮮豔奪目,口感肉質鮮嫩,肉汁豐盈

日本產帆立貝
美國prime牛角切

深海老虎大蝦

鰻魚炒飯
鰻魚份量足,炒飯偏軟熟,燒汁濃郁。

水蜜桃及青蘋果mocktail

重點稱讚
肉嫩食材鮮,網上燒無煙
  • 美國Prime牛角切
  • 特大帆立貝
2017-12-04 657 瀏覽
年多前試過這店, 印象難忘, 近來朋友說想食好味和牛, 就二話不說決定再訪此店飛驒牛是首屈一指的和牛, 價錢雖然不平凡, 但試過一次後真心覺得物有所值; 這店食品來源都自日本, 即使蔬菜類, 也特別好味; 店如其名: 匠(心), 能工巧匠之意, 指在有關專業上創造(烹飪)的心思, 這裡的食物, 絕對配得上這個名字今晚叫了兩個菜類, 一個是日本安曇野豆腐沙律配胡麻醬 ($62), 豆腐清滑; 另一個是牛油炒雜菜 ($52) 個人特別喜歡炒雜菜, 咬口清新爽脆, 牛油味香 , 菜像是剛從田裡採擇下來的一樣, 非常好味另一份前菜 - 磯煮鮑魚 ($98), 鮑魚彈牙之餘, 冷食的鮑魚仍存有濃郁的味道, 而且鮑魚很厚身, 非常有嚼口鹽燒秋葵($24) - 難得同枱幾個都愛吃, 更難得的是這個秋葵燒得夠香身, 燒過後秋葵裡頭仍有新鮮蔬菜的柔嫩口感, 加上鹽燒更為可口先來豚腩肉鹽燒($80), 豚肉有油, 而且較牛淡, 所以先燒; 豚腩在火灼下油脂在肉片上彈跳, 放到口裡剛好溶化主角上場: 先是美國prime牛角切 ($168),師傅來幫我們燒, 一邊教我們要不斷讓牛角切跳彈, 才可以燒得皮脆肉嫩

果然大師教導下, 肉角切肉身特別 juicy , 一口咬下, 油脂香氣充斥口腔
美國prime牛小排 ($148), 牛小排肉汁鮮甜, 吃得滿口油脂, 好香;
聽師傅說, 這裡用的都是可以保持300度左右的瓷爐, 不易燒焦肉質但有足夠熱力, 只要燒灼時將肉類不斷反覆燒多方面, 就較易保持肉的鮮嫩
深海老虎大蝦 ($158)
蝦要燒4-5分鐘, 分不同部位燒, 保持肉質彈牙, 尤其頭部
師傅幫手燒的大蝦, 蝦肉非常軟綿, 跟平日自己燒的絕不一樣
還有日本產帆立貝 黑松露蒜蓉牛油燒 ($88), 這裡的黑松露沒有太過搶味, 反而真的像配角一樣與牛油一起將帆立貝的味道提升出來, 很喜歡
大大件海膽炒飯做結束 ($108)
題外話/補充資料: 師傅與其他侍應都十分幫忙, 樂於教及幫客人將食物燒得好味道, 一邊閒話家常一邊將自己的專業跟你分享, 一頓晚飯下來不止肚皮滿足, 連帶還學多了不少烤肉的知識
  • 美國prime牛角切
  • 美國prime牛小排
  • 牛油炒雜菜
  • 日本老虎蝦
2017-12-02 95 瀏覽
媽咪周不時都會食日式店,我便做孝順女,一齊去上網找尋日式店地方。 地點在佐敦,環境很美麗,擺設美美舒適。(北海道特大帆立貝) 入口細滑,牛油香,原來都不錯吧,女仔會比較愛,必要encore。(緬甸虎蝦) 十分大件呀,濃濃的虎蝦味,實做得好,夠熱又好味,好味道,家人好滿意。(海膽炒飯) 帶子份量尚算ok,蛋滑,要加分,來了即時想食呀,足料好味,入味無比。(和匠海神稻庭手打烏冬) 九州豬骨湯底,味道鮮甜,手打烏冬新鮮,中上之作,原來都不錯吧。

地點在佐敦,環境很美麗,擺設美美舒適。

2017-10-17
慶祝紀念
紀念日
2017-11-23 137 瀏覽
秋冬天有點涼意時候,食燒肉也是必做的事之一。晚上平日放工後,看到這間頗為高評價的日式燒肉店,進行吃燒肉計劃。店舖位置於非主幹道路而在橫巷內,招牌亮眼突出,不難找到。青瓜蟹子沙律吃燒肉前,先點沙律清新一下,在外吃的蟹子沙律是青瓜絲,而這間青瓜則以片狀伴隨蟹柳、蟹子、蛋黃醬一起。份量頗多,青瓜佔比例相對多點,爽口清新。豚腩燒點了一碟豚腩燒,有味增或鹽燒選擇。最後,揀了鹽燒。店內提供三種醬料供選擇,左至右分別為帶點柚子汁、甜醬汁、芝麻醬這裡的爐有著三百度高溫,可以一下子令肉快速變熟,不用一會,顏色轉變已經開始呈現。豚腩肉很脆口,不像平時外面所吃的質感。Prime牛小排一望餐牌,已經是必點的款式,這款相對較日本和牛來得相宜,亦是美國牛肉上的頂級選擇。顏色鮮豔且雪花比例均勻。店員溫馨提示,燒肉時候其實不用特別反覆翻肉,這樣做會令肉汁更易流失。等待途中,看到血汁從肉面開始浮現出來,店員有時候走過來看看燒得怎樣,親自教授怎樣去燒肉。很喜歡燒肉燒得有網紋狀,點牛小排沒錯肉質嫰滑,濃郁牛肉味道。來到燒肉店,必要點一些貴點牛肉來品嚐下。看到店內有日本飛驒牛介紹,下次儲夠彈藥再有到店內試試。
店舖位置於非主幹道路而在橫巷內,招牌亮眼突出,不難找到。
青瓜蟹子沙律
青瓜蟹子沙律
豚腩燒
點了一碟豚腩燒,有味增或鹽燒選擇。最後,揀了鹽燒。

豚腩肉很脆口,不像平時外面所吃的質感。
Prime 牛小排
Prime牛小排

看到店內有日本飛驒牛介紹,下次儲夠彈藥再有到店內試試。
Prime 牛小排
2017-11-19 151 瀏覽
同朋友慶生, 唔想諗食什麼,就叫咗個四人套餐。。 日本A4和牛🐄, 牛舌, 美國小牛排, 阿波尾雞🐔, 西班牙黑毛豬🐷,羊架, 老虎大蝦🍤和鱈場蟹。 若果個套餐,能有一點菜,就會更加美好了。最好味係。。 阿波尾 🐔,烤完肉質仍又嫩又滑。第二係🍤,正😋。其它都👌, 衹衹羊架切得太細太薄,一燒, 黐住個燒版,變成碎濕濕一粒粒😔。A4和牛, 解凍不足便切片, 結果一烤,表面很快便熟,裏面只是室溫, 肉質是佳👍,入口即溶。可惜, 服務質素麻麻,得4枱客, 仍然下下叫人加水,從冇自動自覺囉!自備🎂,若自己切,免費。若叫餐廳切,就要收$50, 咁梗係自己砌啦!

2017-11-18
慶祝紀念