2017-11-19 189 瀏覽
聽和匠燒肉這名字已經有一段時間,感覺已有很久沒吃燒肉了,這晚與男朋友來吃一頓。店內張貼牛舌宣傳,不知道是否真的如牛柳般。餐牌內有燒肉二人套餐,推介的那款有日本和牛、prime牛小排、prime牛角切。最後和男朋友覺得還是散叫好點。Prime 牛角切喜歡點牛肉粒緣故,皆因每一粒也可一口吃完。店內爐端原來溫度相當高,牛肉粒也要快覆翻轉,不然很快變會焦黑或痴底。然而,牛肉粒燒出來很彈牙,亦帶肉汁,數量也頗多,可以吃很多口。虎蝦蝦平時在日式刺身吃得多,但是在燒肉店吃的就比較少,因其實不太懂怎樣燒得才美味。但今次店員說可以教我們怎樣去燒。虎蝦相當大隻,就這樣平躺在爐面上。經過一段時間,蝦殻也開始轉色,變為橙色,亦代表需要將其反轉。店員將虎蝦虎這樣反轉朝面,尾巴向上,說待燒五分鐘後便可以吃。看似很簡單燒著,其實店員應該每天幫忙客人去教授怎樣去燒。海膽炒飯份量非常大及多,兩個人也吃不完。海膽就這樣平鋪在炒飯面上,巨型一座大山,單這樣看也感覺很多材料在內。飯粒分明,海膽鮮甜美味,炒飯材料也毫不客氣,很多帶子、蝦肉在裡面,比起出面的炒飯來得豐富,性價比高。很滿意的一餐,也難怪店內亦坐無虛席。
店內張貼牛舌宣傳,不知道是否真的如牛柳般。

美國Prime 牛角切
Prime 牛角切
喜歡點牛肉粒緣故,皆因每一粒也可一口吃完。
虎蝦

虎蝦相當大隻,就這樣平躺在爐面上。
美國Prime 牛角切
  • 美國Prime牛角切
  • 老虎大蝦
2017-11-17 106 瀏覽
工作壓力大,其中一個應對方法,當然係食物治療啦,今日病情嚴重,所以要落重藥,去食貴少少。到了和匠,平時路過見好多人,難得今日有位,坐低二話不說就叫了汁燒極上牛丼($92再加埋一),叫得極上,梗係有番咁上下,於是滿心期待,上菜了,簡潔的一大碗飯,另逐一放低麵豉湯,青瓜前菜,蒸蛋。牛小排六片,well,份量ok啦,但原來躲在洋蔥低下,有兩片牛超肥,每片都有一半係肥膏,結果啲肥膏裝滿個湯碗蓋,唉,我係肥人,都唔係咁益我掛,講番食物,牛小排係好味既,肉質很嫩既,調味亦對版既,至於湯及其他都是一般般,沒什特別。作為午餐,如果我冇帶住高高既期望而來,基本上,都ok既。

2017-11-13 119 瀏覽
同朋友慶祝生日, 揀咗和匠日式 燒肉 店, 第一次嚟呢間餐廳 ,感覺不錯 , 環境寬闊,桌面清潔又衛生,侍應服務 態度友善,有禮 。餐廳 氣氛 充滿日式 風味。豚腩肉 鹽燒,肉質新鮮 , 有咬口感。可是份量實在太少,若能調整份量多些,會令客人更滿意。和匠 海神 稻庭手打烏冬, 加入豬骨湯底, 烏冬軟骨彈牙, 大大碗 ,配料充足, 認真 抵食。還有其他 汽水,啤酒 飲品供應選擇,我們選了青蘋果Moctial,味道感覺很淡,可能加入了很多水,沖淡了青蘋果的味道。外觀較為普通,約能增添些裝飾,便會更吸引了。

外觀較為普通,約能增添些裝飾,便會更吸引了。
2017-11-13 79 瀏覽
又到晚飯時間 ,突然間好想食 日式燒烤 ,之前聽朋友介紹 佐敦道 有間和匠日式燒烤。裏面燒烤的食物 款式多,果然 朋友冇介紹錯。雖然係燒烤店 ,但空氣 通爽 ,環境 很整齊乾淨。沒有侷促嘅感覺。侍應 推介 豆腐沙律, 沙律 雜菜新鮮, 雜菜配豆腐加入麻醬汁 撈勻 特別好食。深海老虎大蝦 ,肉質 結實新鮮 燒烤後很有蝦味 ,蝦肉肥美爽口。牛小排 肉質嫩滑 ,紋路 清晰 ,脂肪均勻 ,入口即溶化 很有牛味。蒲燒鰻魚飯, 使用珍珠米 做飯 鰻魚 加入醬汁 紫菜 非常 惹味好食。還有海膽炒飯,充滿鑊氣,顏色炒到金黃。

還有海膽炒飯,充滿鑊氣,顏色炒到金黃。
2017-11-11 99 瀏覽
放工後 約咗同事去 佐敦逛街, 順便食埋晚餐, 同事 介紹我去 和匠日式燒烤 食晚餐。 因為他 之前 也有來光顧過呢間 燒烤店 ,裏面 環境 舒適而且燒烤 種類 有很多選擇, 食物又新鮮 。所以同事帶我 來品嚐吓 餐廳裏的 食物。同事介紹我 食 呢間餐廳的熱賣是虎蝦, 果然 有手板咁長的 大大隻 虎蝦 。餐廳很 細心 地把虎蝦先切開兩邊 ,令結實厚肉的虎蝦容易 烤熟,虎蝦的 肉質肥厚 ,味道 新鮮。小牛切, 也是燒烤的理想 選擇, 雖然 分量 普通, 一口size ,但 燒烤後 ,肉質更 軟滑 ,入口溶化。海膽炒飯 ,加入雞蛋 ,紅蘿蔔 ,顏色更鮮豔 ,引起食慾,使 胃口大增。仲有啤酒飲添 。朋友 果然沒有 介紹 錯 呢間餐廳 的食物水準很高, 希望下次 再來嚐其他的美食。

2017-11-08 106 瀏覽
間店門口已經好有日式感覺,😂淨係門面都引左我入去。黎到就叫左前菜先,芥辣八爪魚勁開胃,啖芥辣係慢慢攻出黎深海老虎大蝦勁大隻好多肉,而且好彈牙證明仲好新鮮。個蝦頭都被我ko得一干二淨,唔係講笑真係爆膏,勁甜🤤黑松露牛油燒帆立貝黑松露好難得唔搶味,粒元貝吸曬牛油香,好好食厚切美國prime 牛小排呢個好得,脂肪比例岩岩好,充滿油花香得黎,又有牛肉味,基本上入口融係舌到👍 冇加咩調味,淨點柚子醬已經好好食美國prime 牛角切呢種切法比起成片燒,會有另一種感覺,唔係食肉融係口,而係食五面都焦香,入面仲又唔老。店員仲勁好提我地,可以分幾次點唔同嘅醬,比較到唔同味😋海膽炒飯炒飯粒粒分明,未撈海膽前已經好香口。加埋海膽仲得,上面塊海膽係一塊過同超大,好新鮮。店員服務態度勁好,逐樣勁詳細講點燒最好,又主動幫我地燒,😂有時間餐廳食材幾靚都好,唔識燒真係會浪費。
間店門口已經好有日式感覺,😂淨係門面都引左我入去。

黎到就叫左前菜先,芥辣八爪魚勁開胃,啖芥辣係慢慢攻出黎

黑松露牛油燒帆立貝
黑松露好難得唔搶味,粒元貝吸曬牛油香,好好食

厚切美國prime 牛小排

美國prime 牛角切

• 海膽炒飯
  • 厚切美國Prime牛小排
  • 深海老虎大蝦
2017-11-08 96 瀏覽
同朋友去 佐敦搵地方食飯 , 途經長樂街 , 近港鐵站c2出口 ,步行3分鐘 ,見到有間 日式燒烤餐廳, 外面裝修 很有日式格調,我們 今晚晚餐就食日式燒烤。餐廳裏面裝修很 有日式 風格,  環境 整齊清潔 ,侍應服務態度 有禮。我們被安排入座後, 先點了一個 豆腐沙律, 沙律 什菜 新鮮, 配上滑捋捋 豆腐 加入麻將 味道非常清新, 開胃。然後再來一碟機燒鮑魚 ,鮑魚 大大隻厚肉 , 加入醬汁 磯燒 , 醬汁 味道濃郁, 肉質嫩滑 ,有咬感。最後一碟牛小排,牛小排size普通 ,但肉質嫩滑 ,只燒幾分鐘,好快熟便可進食。飲品也有汽水和 熱飲 可供選擇。

飲品也有汽水和 熱飲 可供選擇

• 厚切美國Prime牛小排
2017-11-07 263 瀏覽
由於公司既好伙伴生日話想食烤肉,但又唔想去食有限時個d,諗起早幾年佐敦食過呢間烤肉店,各樣都乎合國情所需,即刻上openrice search 下檔野仲有無做生意先 嘩!幾年間依舊迄立不倒,openrice內仲有不錯既呃like指數。好。。就決定再戰和匠店家內裡既間格唔多講,直接入正題吧 美國PRIME牛小排 雖然未係最靚但烤落好香,咬落都嫩囗好juicy。呢個價位可接受 美國PRIME牛角切 相比牛小排賣相感覺好似好d,呢款食落有咬口。由於厚身左唔想見紅既朋友,就唔好咁心急比d時間烤耐少少 日本國產鹿兒島黑豚 肉質彈牙,好d似豬頸肉咁咬落爽爽地,都唔差喎 日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒) $88/2PCS黑松露丫~ 黑松露丫~ 香到不得鳥。。由於我地掛住食,有個哥哥仔驚我地tote左4隻帆立貝,所以走過黎出手勒~ 幫我地反一反免得烤焦 味道好夾真系好好食,一d都唔韌皮 日本國產阿波尾雞腿肉 估唔到咁好食,雞肉嫩滑唔會鞋十十 雜錦天婦羅 裡面有3隻蝦、3件南瓜、3件蕃薯、3件茄子及1件冬菇,其實都好抵食。 烤雞泡魚乾 雖賣相唔多好,但都好味既 海膽炒飯 賣相都好吸引,將主角海膽放上

店家內裡既間格唔多講,直接入正題吧

美國PRIME牛小排

日本國產鹿兒島黑豚
肉質彈牙,好d似豬頸肉咁咬落爽爽地,都唔差喎

日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)

日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒) $88/2PCS
黑松露丫~ 黑松露丫~ 香到不得鳥。。
味道好夾真系好好食,一d都唔韌皮

日本國產阿波尾雞腿肉
估唔到咁好食,雞肉嫩滑唔會鞋十十

雜錦天婦羅

烤雞泡魚乾

烤雞泡魚乾 雖賣相唔多好,但都好味既

海膽炒飯
賣相都好吸引,將主角海膽放上飯面,雖然未至於令到全場震撼,但都不過不失喇~ 另炒飯裡頭都用上好多配料去炒。味道適中,唔會過份咸或濃味

總括黎講,食材仲可以保持水準(望亦能保持或更好)。環景亦都無咩大變化,舒服整潔唔嘈雜,交通方便至極四通八達。

2017-10-26
美國PRIME牛小排
日本國產鹿兒島黑豚
日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)
雜錦天婦羅
烤雞泡魚乾
2017-11-07 105 瀏覽
因為工作關係經常在佐敦一帶覓食,和匠一向食評不錯,所以今天有時間一於來試試。本身主打燒肉的和匠,餐牌都以烤牛肉為主。可是,不吃牛肉的我就沒辦法為大家品評這裡的燒烤牛肉是否如食評所說的好吃了。這次我選了蒲燒鰻魚飯定食,整個定食有前菜,和式蒸蛋,主食,麵豉湯。前菜一般,無特別。蒸蛋略嫌不夠滑,但味道尚可。鰻魚飯,整體而言不錯👍🏻。鰻魚如果能燒得表面再脆一點會100分。鰻魚汁調得很好,魚亦沒有腥味。麵豉湯,有點不夠熱,但咸味適中。結帳有加一,盛惠$86。整體感覺不錯,可列入重返之店😊
因為工作關係經常在佐敦一帶覓食,
和匠一向食評不錯,所以今天有時間一於來試試。
本身主打燒肉的和匠,
餐牌都以烤牛肉為主。
這次我選了蒲燒鰻魚飯定食,
整個定食有前菜,和式蒸蛋,主食,麵豉湯。
前菜一般,無特別。
蒸蛋略嫌不夠滑,但味道尚可。
鰻魚飯,整體而言不錯👍🏻。
鰻魚如果能燒得表面再脆一點會100分。
鰻魚汁調得很好,魚亦沒有腥味。
麵豉湯,有點不夠熱,但咸味適中。
結帳有加一,盛惠$86。
整體感覺不錯,可列入重返之店😊
2017-10-30 5892 瀏覽
秋風起,又是吃燒肉的季節了🍂想在一年一度的紀念日吃燒肉,當然要去我最喜愛的和匠吧!事不宜遲立即打去book位和匠位於佐敦長樂街,旺中帶靜的位置在佐敦地鐵站B2出口往長樂街方向行,沿住大路便會看到日式建築風格的和匠。星期四的晚上,在店外已看到餐廳入座率達9成。幸好有預先訂位和匠采用網狀燒爐,沒太大油煙,而且好處是不需要掃油,大大減低油膩的感覺,更能吃到食物的原汁原味。甫坐下,店員立即詳細介紹食材。考慮了一會決定今晚食豪dd啦磯煮鮑魚 $98鮑魚帶有一絲絲的醬油味,呷下肉腍而鮮美極上黑毛和牛舌 (厚切) $258牛舌鮮嫩甘香,油花豐富,輕輕一烤已能做出外脆內軟質感,呷下脂香盡出,有點像鵝肝的感覺,簡直一試難忘💓本身不太喜歡吃牛舌的我,吃完這個和牛舌後,對牛舌既完全改觀,原來牛舌可以咁好食!美國prime牛小排 $138雪花紋理靚到爆,燒後腍滑無渣,肉味濃郁飛騨牛角切 $380沒有指明那個部位,但目測已見油花密布,入口肉質柔滑,油香即刻化出來,令人再三回味燒後的美國prime牛小排,牛味香濃豐富,肉質彈牙有咬口特大緬甸蝦 $260來到和匠,特大緬甸蝦絕對是必點菜式,小妹眼看每一枱至少有一碟說
秋風起,又是吃燒肉的季節了🍂
想在一年一度的紀念日吃燒肉,當然要去我最喜愛的和匠吧!
事不宜遲立即打去book位

和匠位於佐敦長樂街,旺中帶靜的位置

星期四的晚上,在店外已看到餐廳入座率達9成。
幸好有預先訂位

甫坐下,店員立即詳細介紹食材。
考慮了一會決定今晚食豪dd啦

磯煮鮑魚

磯煮鮑魚 $98
鮑魚帶有一絲絲的醬油味,呷下肉腍而鮮美

極上黑毛和牛舌(厚切)

極上黑毛和牛舌 (厚切) $258

美國prime牛小排

美國prime牛小排 $138
雪花紋理靚到爆,燒後腍滑無渣,肉味濃郁

飛騨牛角切

飛騨牛角切 $380

燒後的美國prime牛小排,牛味香濃豐富,肉質彈牙有咬口

特大緬甸蝦

特大緬甸蝦 $260

說時遲那時快,店員已主動過來幫我們燒蝦,大蝦燒了一會已散發出陣陣香氣,讓人垂涎三尺

大蝦燒後還有成個碟般大,店員隨即遞上刀叉給我們,非常細心

蝦肉鮮味彈牙,本身蝦殻上已沾有少許鹽,味道出眾🦐🦐🦐

活鰻

活鰻 $88
先把一邊燒至8成,之後反轉及同時淋上鰻魚汁,便可做到外脆內軟的效果

慢火燒香,魚皮香脆,內裡爽嫩香口,配上鰻魚汁簡直完美

海膽冷稻庭烏冬

海膽冷稻庭烏冬 $88
來到最後,當然要吃些澱粉質才完美

所以我們追加了海膽冷烏冬。
用上加拿大海膽,味道甘甜鮮味,配上稻庭烏冬,爽口彈牙

整體來說,此餐廳無論是食物質素以及服務質素,均是令人滿意,CP值高。
來和匠,就是讓人可以好好享受一頓高質燒肉,值得向大家推薦
2017-10-19
慶祝紀念
紀念日
磯煮鮑魚
極上黑毛和牛舌(厚切)
美國prime牛小排
飛騨牛角切
特大緬甸蝦
活鰻
海膽冷稻庭烏冬
  • 深海老虎大蝦
2017-10-26 158 瀏覽
秋高氣爽又是行山的好季節,而運動就是為了可以吃得更多,行完山當然要吃餐好,但始終行到腳仔軟,都不想去太遠,要數最近的邪惡美食,我即時想到和匠日式燒肉。************和匠已經是我第四次來,午飯和晚餐也光顧過,多次回頭總有原因。因為這裡的烤肉質素高之餘,抽風做得好不會一大陣油煙味,價錢亦較貼地,座位也寬敞舒適。調味三寶由左至右分別是麻醬、照燒汁和柚子醋,基本上除了牛肉不建議蘸麻醬外,其他肉類都可以按個人喜好選擇自己喜歡的醬料。溫室番茄沙律($60)番茄沙律份量比想像中多,只夠二至四人享用,沙律菜上面鋪滿粟米和切片番茄,番茄入口微涼,有很清新的番茄酸味,沙律菜也新鮮爽脆,醋汁不會過多蓋過食材的原味,健康得來又美味。Green Apple Mocktail($28)Green Apple Mocktail由青蘋果糖漿和梳打水製成,從杯底淺青色的糖漿可以知道。先拌勻再飲,能飲倒青蘋果的甜味,對於不好酒的我,用來配烤肉絕對是個不錯的選擇。鹽燒豚腩肉($80)豚腩肉可以選擇鹽燒或味噌,個人覺得前者會較能食到豚腩肉原味,所以選擇了前者。一客大約有八片,但見豚腩肉肥瘦比例各一半。店員會先替我們

************

溫室番茄沙律($60)

溫室番茄沙律
Green Apple Mocktail($28)

Green Apple Mocktail

鹽燒豚腩肉($80)

鹽燒豚腩肉
店員會先替我們燒一次,教我們重點,之後可以自己燒或叫店員代燒也可以。
鹽燒豚腩肉

店員教我們烤肉的時候,最好先燒比較多油的肉類,放在大火位燒,好能鎖死肉汁,燒完一面才反轉燒另一面,不要不停反來反去,否則肉汁都會浪費掉。
鹽燒豚腩肉

燒過的豚腩肉雖然都幾多油,不過就是有這種油度才好吃,試了空口吃也試了三款不同醬料,個人覺得空口吃鹽燒最惹味,鹹鹹香香,柚子醋則能稍減油膩感,照燒汁和麻醬則有點蓋過豚肉的肉味。
鹽燒豚腩肉

深海老虎大蝦($158/2隻)

深海老虎大蝦有整隻手板般長,之前試過特大緬甸虎蝦,見前者平一半,今次就試試。
深海老虎大蝦
老虎大蝦體型不及緬甸虎蝦大,所以燒幾分鐘已經食得。
深海老虎大蝦

去蝦殼後,蝦肉比掌心小一點。燒海鮮通常空口吃不用蘸調味,老虎大蝦蝦肉都結實爽彈,不過一咬就知道跟緬甸虎蝦有很大分別,所以真是一分錢一分貨,但整體味道也不錯。
深海老虎大蝦

鰻魚炒飯($98)

鰻魚飯外表毫不起眼,被醬油染黃的炒飯中間只見倒一點鰻魚肉,外表不及鄰桌的海膽炒飯亮麗。
鰻魚炒飯

但想不到千稈下卻有珍珠,炒飯內原來都有幾多鰻魚肉,差不多每一口飯都有,而且因為加了鰻魚肉,所以炒飯食落帶點甜味,飯炒得沒有港式炒飯乾身,但黏度適中,一碟可分成四碗,食完都已經好飽。
鰻魚炒飯

總結,烤肉再次沒有另我失望,驚喜位是鰻魚炒飯,侍應態度親切友善,想平平地食餐有質素的日式烤肉絕對是一個好選擇。
溫室番茄沙律
Green Apple Mocktail
2017-10-24 118 瀏覽
I have dined in this Japanese restaurant during lunch time before and felt that the quality of food was really not bad. Few months later, I decided to go back with my wife for their dinner. Wa Shou Yakiniku was located in Jordan, about 5 minutes walk from MTR. During dinner, they do not have set menu, just ala carte menu. The menu offered starters, salads, BBQ meat, sashimi, udon or rice and drinks etc. Melon mocktail - The melon syrup was residing at the bottom of the glass, thus i need to stir

Melon mocktail - The melon syrup was residing at the bottom of the glass, thus i need to stir and mix the drink. It was sparkling sweet and gassy, with sweet melon taste.

Abalone boiled plain - The abalone was boiled till it was dark brown in color. The texture was chewy, like chewing on a bubble gum. I did not dip on any seasoning as it was already sweet and juicy.

US Prime grade Karubi - From the look of the photos, the beef should be of higher grade as there were alot of marbling on the meat. At the meantime, the waiter will help to BBQ the meat and explained at lengths on the procedure of BBQ-ing the meat. We requested for 50% cooked and there were 3 sauces for us to dip onto. The meat was very juicy and tender, melting in my mouth.

Fried rice with sea urchin - This was one of their signature dishes. The portion was very huge and the chef was very generous with the ingredients. The rice was fried till not sticky and was chewy. Prawn cubes were fresh and juicy and sea urchin was buttery and smooth, adding more flavour to the fried rice.
2017-10-24 3588 瀏覽
這天約了好朋友到位於佐敦的燒肉店,是我很期待美味嘅日式燒肉,之前來過幫襯一兩次,印象都幾好,食材係好新鮮,而且老闆的招呼好熱情。我們一共點了四款燒烤的食物、一款前菜及一個主食。先介紹前菜-芥辣八爪魚粒,生的八爪魚配上芥辣,微辣、冰涼、煙韌的八爪魚是一個相當不錯的前菜。燒烤的食物包括豬腩肉、美國prime牛小排美國prime牛小排當然係一個冇得輸嘅項目,老闆再三叮囑燒熱個鑊,先將牛肉放上去,油脂流出來的時候,那種香味,真係令人醉倒。食落去,佢嗰種獨有嘅牛肉香,令人極之回味。牛油黑松露醬日本帆立貝及特大緬甸虎蝦。最吸引我的是虎蝦。虎蝦比我的手還要大,味道鮮甜,爽口。它的價格有點貴,但啖啖蝦肉,真的使人一試難忘。最後的海膽稻庭烏冬,海膽味道尚可。冷烏冬是簡單的料理,只需要冷麵汁加紫菜,因此烏冬的質素很重要,這個烏冬的質感很好,我很喜歡。有機會希望可以再到這裡享受美味的燒肉。

我們一共點了四款燒烤的食物、一款前菜及一個主食。

燒烤的食物包括豬腩肉、美國prime牛小排

牛油黑松露醬日本帆立貝及特大緬甸虎蝦。

2017-08-03
  • 海膽冷稻庭手打烏冬
2017-10-22 118 瀏覽
已經一年多沒有來和匠燒肉,記當時他打入我心中日式燒肉店名單三甲,總會有時侯回味一下,沒想到要一年多後才又成事。首先點了個豆腐沙律,心理上健康點,吃燒肉也沒那麼內疚,清爽的選擇磯煮鮑魚,煮得入味,甜絲絲的化在口中,也不會韌,爽口彈牙豬腩肉,咸香得宜,燒過後沒有多餘的油份,口感紮實但不會硬。Prime牛小扒,怎麼會忘記他,紋路漂亮,不像和牛般入口都是油,有油香之餘有口感,軟熟得來充滿牛味。虎蝦,又大隻又爽口最後點了個海鮮烏冬share,料都幾多,烏冬不會太淋燒的過程店員都有來講解燒法,保證大家就算親力親為也能燒出美味的燒肉。

磯煮鮑魚,煮得入味,甜絲絲的化在口中,也不會韌,爽口彈牙

豬腩肉,咸香得宜,燒過後沒有多餘的油份,口感紮實但不會硬。

虎蝦,又大隻又爽口

最後點了個海鮮烏冬share,料都幾多,烏冬不會太淋

2017-10-20 2573 瀏覽
上次向日本食過飛驒牛之後念念不忘,聽朋友講和匠都有飛驒牛,於是同老公去回味一下日本燒肉。店鋪位於佐敦地鐵站附近,地點方便易搵。門口好有日式feel , 感覺舒服。餐牌選擇多,我地先order一些前菜再慢慢選擇。芥辣八爪魚粒Wasabi 味道不算太搶味,辣味恰到好處,八爪魚粒新鮮爽甜,胃口大開!日本安曇野豆腐沙律沙律菜新鮮爽脆,豆腐軟嫩滑溜,加上胡麻醬,好滋味又清爽。之後當然到主菜燒肉,我地叫咗幾款不同肉類,部位,share 一齊食。豚腩肉(鹽燒)腩肉油脂多,但入口爽脆鮮味,只是肉質不夠嫰滑。美國Prime牛小排色澤漂亮,入口軟嫩多汁,牛味濃郁。美國Prime牛角切份量多,肉味濃,口感軟身有咬口,內裏充滿肉汁,好好味喔!終於到我期待已久嘅飛驒牛,「飛驒牛A5肩頸肉」- 油花均勻,放入火燒烤一陣,香氣十足,入口即溶,口內充滿牛味,油脂甘香,真係好好味呀!日本國產帆立貝(牛油、蒜蓉、黑松露醬)帆立貝不算太大隻,但肉厚味美,加上醬料一齊燒,更添香味。特大緬甸虎蝦-2pcs 虎蝦預先開邊,因為太大隻開邊比較易控制,店員貼心地幫我地燒熟,怕我地唔識控制火喉,虎蝦新鮮彈牙,肉質爽甜味美,而且大隻到要
餐牌選擇多,我地先order一些前菜再慢慢選擇。

芥辣八爪魚粒

日本安曇野豆腐沙律
沙律菜新鮮爽脆,豆腐軟嫩滑溜,加上胡麻醬,好滋味又清爽。

豚腩肉(鹽燒)
腩肉油脂多,但入口爽脆鮮味,只是肉質不夠嫰滑。
美國Prime牛小排
色澤漂亮,入口軟嫩多汁,牛味濃郁。
美國Prime牛角切
份量多,肉味濃,口感軟身有咬口,內裏充滿肉汁,好好味喔!
日本國產帆立貝(牛油、蒜蓉、黑松露醬)
帆立貝不算太大隻,但肉厚味美,加上醬料一齊燒,更添香味。
特大緬甸虎蝦-2pcs
虎蝦預先開邊,因為太大隻開邊比較易控制,店員貼心地幫我地燒熟,怕我地唔識控制火喉,虎蝦新鮮彈牙,肉質爽甜味美,而且大隻到要用刀叉享用,十級美味呀

鰻魚炒飯
鰻魚肥美,而且份量多,每一啖飯都充滿鰻魚香味,好滋味呢

不得不讚店員服務超好,知道我地唔識點樣燒出好味嘅肉,全程教授每一款肉類應該點燒,咩程度可以食,而且態度好好
2017-10-10
  • 緬甸虎蝦