2022-08-12 33 瀏覽
今日我和老婆出咗九龍城行街,行到中午時段,就在附近搵東西吃,老婆建議食日本菜,途經福佬村道,看見有間舖頭裝修得日本風,被它吸引,就決定在這裏用膳。入到餐廳這裏裝修得日本風格,這裏地方乾淨,環境舒適,店員很有禮貌招呼我們坐低。發覺原來這間店舖,是由正宗日本廚師主理。午餐有兩款選擇,分別有「北」同「斗」,我和太太都選擇「斗」這個餐,「斗」餐包括有主食同炸物,前菜,湯,飯同甜品。首先頭盤是海膽白子豆腐,外貌非常吸引,豆腐表面放了滿滿的海膽,吃一口海膽先甜甘香,在口腔內回甘,海膽十分新鮮,另外這個白子豆腐是冷豆腐來的,入口涼浸浸,細細品嚐豆腐並帶有鮮甜味道,出色這個鱺魚清湯,清澈見底,喝一口帶有淡淡的魚湯味,十分清新,而且還有一塊鱺魚肉。這個北海道帶子,日本直送,帶子很厚身而且很大粒,吃一口帶子味道鮮甜,有口感,師傅加了柚子醬汁調味,入口清新,不用其他調味料進食都很出色。這個大拖羅,師傅將大拖羅的表面用火灸過,然後再用紫菜包住,一放入口,多重口感,紫菜表面卜卜脆的,加上大拖羅的軟棉,最欣賞就是他的味道,當拖羅放入口,滿口魚油甘香,越食越濃郁,不得了這個日本直送的生蠔,剛剛落機十分新鮮,而且是即

這個日本直送的生蠔,剛剛落機十分新鮮,而且是即開即食,日本生蠔10分大隻,表面加上自家製作的柚子汁,入口酸甜帶有清新的柚子味,吃一口生蠔,蠔肉爽脆蠔味濃郁,帶有淡淡的海水味,蠔肉帶子位十分鮮甜,非常新鮮。
這個炸日本深海魷魚,炸的時間拿捏得很好,表面炸到金黃色,吃一口魷魚帶一點爽脆口感,肉質細嫩,表面卜卜脆,我十分喜歡。
炸希靈魚,表面滿滿的木魚絲,吃一口,表面脆身,內裏魚子卜卜脆,十分特別。
這個伊勢龍蝦,吃一口龍蝦肉爽脆,一疏疏的龍蝦肉越食越鮮甜,證明食材新鮮。
這個明太子茶漬飯,將明太子混合茶漬飯一齊食,入口明太子鹹香的味道,微辣的口感,配合茶漬飯一齊食十分夾。
最後是日本蜜瓜,蜜瓜甜度非常高,入口清新,又多汁,今餐我非常滿足,食得出廚師用心製作,並且選用新鮮食材,會再回頭。
2022-08-12 57 瀏覽
朋友帶咗我去九龍城食牛市食omakase。北斗嘅「斗」餐每人$880加一,呢個餐都幾多嘢食。仲有日本師傳用英文同我地介紹,讚!Appetizer 白蝦豆腐配搭胡麻醬,口感夠清新開胃,加埋紫蘇花好香。Soup以日本魚肉同雜菌為主嘅清湯,仲有一舊鯛魚肉,正。Sashimi 北海道帶子好大粒好甜,加咗有海鹽同柚子。灸燒過過深海池魚迫出魚油,又爽口。拖羅紫菜卷充滿油脂,用紫菜包住冇咁油膩。生蠔超大粒,師傅讚係嚟自岩手縣。加咗柚子酸汁,啖啖都好有鮮味。Deep Fries炸粉好薄,但食物都好脆。茄子好多汁;原隻牡丹蝦好大好有驚喜,仲有啲膏添;飛魚子加昆布好特別,一咬啲魚子一粒粒咁爆開;最後仲有炸紫菜配海膽,好味。Grilled Food明太子醬嘅燒伊勢龍蝦,鮮甜又彈牙,仲有少少燒咗嘅海膽。Rice Stuff 係一碗明太子茶漬飯,明太子有少少辣,份量啱啱好。Dessert 靜岡蜜瓜作結好滿足。

Appetizer
白蝦豆腐配搭胡麻醬,口感夠清新開胃,加埋紫蘇花好香。

Soup
以日本魚肉同雜菌為主嘅清湯,仲有一舊鯛魚肉,正。

Sashimi

Deep Fries
炸粉好薄,但食物都好脆。茄子好多汁;
原隻牡丹蝦好大好有驚喜,仲有啲膏添;

Grilled Food
明太子醬嘅燒伊勢龍蝦,鮮甜又彈牙,仲有少少燒咗嘅海膽。

Rice Stuff
係一碗明太子茶漬飯,明太子有少少辣,份量啱啱好。

Dessert
靜岡蜜瓜作結好滿足。
2022-08-10 58 瀏覽
現代人追求食嘅享受層出不窮,以前都冇聽過 omakase ,近年先聽得最多呢個咁有趣嘅名詞,即係廚師發板係將當天最佳嘅食材畀個客食而冇一個特定嘅菜單。北斗就是廚師發辦的日本餐廳,餐牌上淨係好簡單寫咗食物類別,冇寫明係乜嘢,即係未食之前充滿了驚喜同期盼。一入餐館內已見牆上一隻美麗的雀鳥顏色豐富,有種獨特的美感,甚少在其他餐館見到。餐館不算大,一問之下原來已經一眼見晒兄10個座位,其實咁就對食客嚟講係一件好事,師父可以專注於食物烹調上,唔會因為人多而影響食物處理。這塊麵包不是食的,而係放串揚作吸油之用。旁邊是漬物,分別係牛蒡同蒜頭,爽口開胃。望落去唔知係乜,一咬落去就知係茄子,茄子汁仍藏在內,頗為juicy 。酥炸生蠔,炸粉皮薄,面上有啲柚子醬配上小小蔥花,蔥香加蠔獨特口感,難忘。以吉列形式炸的鴨胸肉,口感有點像豬肉,咀嚼多幾口就feel到鴨肉味道,特別配製嘅醬料唔錯,醬汁唔太多,唔會搶走肉味,配搭幾好。此外有不同的日食,每款都很精緻,盡顯了omakase的精髓,專注每件食物的外觀及質素,加上沒有拘束的環境,食得自在。

2022-08-10 95 瀏覽
今日日頭放假嚟到九龍城區,本以為機場搬咗去東涌之後呢度會冷清,但反而多咗大大小小嘅特色食店,除咗本身旺開嘅泰國菜同潮州菜,而家仲有日式食店,北斗位於福佬村道是一間 omakase 廚師發辦。啱啱有第二輪消費券可以放縱一下,食啲特別啲嘅日式菜。舖內不算大,一眼見曬,師傅說了幾句日文歡迎我們之後便正式展開呢個omakase之旅。午市menu之上只有兩set嘢,$580同$880。漬物~牛蒡、蒜頭豆腐海膽~打開蓋有陣煙飄出營造氣氛,豆腐結實並不是軟豆腐,不容易散開,海膽新鮮,擺盤精緻嘅一道前菜。帶子刺身~配搭柚子汁令口感獨特。深海池魚~火炙處理,肉質厚實帶點油脂,不錯。拖羅紫菜卷~配搭比較少有,拖羅肥美連埋脆脆紫菜卷放落口後是有不同層次的口感,而面上金箔同係打卡炫耀之作吧。深海魷魚~表皮酥炸形式處理,咬落去脆口,魷魚肉唔係韌嗰種,反而帶點稔身,是較為特別的體驗。菇菌昆布魚肉湯~甜湯清新,魚肉嫩滑,喝了喉嚨很舒服。生蠔~size幾大隻,見到有啲醬在上面,食落甜甜酸酸,師傅話係一啲西柚汁配料,味道似乎又幾夾。櫻花蝦希靈魚~滿滿櫻花蝦小小咸味,而薄薄一片粉將希靈魚炸得剛好,帶出魚肉嘅嫩滑。伊勢龍蝦

漬物~牛蒡、蒜頭

帶子刺身~配搭柚子汁令口感獨特。

深海池魚~火炙處理,肉質厚實帶點油脂,不錯。

菇菌昆布魚肉湯~甜湯清新,魚肉嫩滑,喝了喉嚨很舒服。

伊勢龍蝦~將蝦殼拆走得番啲龍蝦肉,然後攞蝦肉燒,醬汁不多,可以更加食到龍蝦肉嘅鮮甜味。

茶漬飯

最後以蜜瓜甜品作結尾,呢餐可以在放假慢慢食,又可以同師傅交流下,完全感受到日式餐廳那份親切。
2022-08-04 396 瀏覽
好耐都冇食過omakase,自從有咗屯馬綫之後一切都變得非常方便完全冇藉口唔嚟呢個美食天堂發掘美食就趁着媽咪生日同佢嚟咗呢間位於九龍城嘅北斗我記得係兩年前都食過兩年後嘅今日我再返嚟,食物質素無變依然keep到當年嘅水準呢兩年都冇得去日本嚟呢度食嘢,就當去咗日本一樣呢間餐廳主要係日本人打理師傅嚟咗香港都超過30年佢識講廣東話而且仲非常幽默服務態度良好雖然我唔太明佢講乜但我感到佢嘅真誠,慢慢地介紹每一樣食材裝修非常骨子,入面簡單嘅一張吧枱,座位好少,非常寧靜,又舒服,仲充滿着濃烈嘅日本氣氛😌一坐低就放低咗幾款醬汁,有檸檬汁胡椒醋豬扒汁等等原來呢個午餐除咗有刺身之外仲有好多好出名嘅炸物今日揀咗個$880價錢嘅午餐🥣入面有湯,炸物,主食,熱食,前菜甜品🍮等等相當豐富一入到去坐低就見到桌上有醃過既牛蒡,同埋醃過嘅蒜頭,味道好特別同平時食嘅唔同,另外見到有一片麵包,師傅話不是用嚟食的,是用作炸物吸油前菜係海膽豆腐,豆腐非常香滑,旁邊仲加咗一些芝麻醬,海膽仲非常鮮甜,又唔腥,夠晒新鮮完全唔需要粘醬汁食用,真係一款好吸晴嘅前菜帶子刺身非常厚身,仲加咗啲柚子汁同埋鹽,提升左帶子嘅鮮甜味,旁邊仲有啲Was
就趁着媽咪生日同佢嚟咗呢間位於九龍城嘅北斗
我記得係兩年前都食過
兩年後嘅今日我再返嚟,
食物質素無變依然keep到當年嘅水準
呢兩年都冇得去日本嚟呢度食嘢,就當去咗日本一樣

呢間餐廳主要係日本人打理
師傅嚟咗香港都超過30年
佢識講廣東話
而且仲非常幽默
服務態度良好
雖然我唔太明佢講乜
但我感到佢嘅真誠,慢慢地介紹每一樣食材
胡椒
豬扒汁
等等
原來呢個午餐除咗有刺身之外
仲有好多好出名嘅炸物
相當豐富

真係一款好吸晴嘅前菜
帶子刺身
非常厚身,仲加咗啲柚子汁同埋鹽,提升左帶子嘅鮮甜味,旁邊仲有啲Wasabi

炸物有茄子厚切嘅茄子🍆滋味十足,一咬落去即刻爆汁,帶出左茄子嘅甜味,一樣咁簡單嘅蔬菜都能夠做到咁出色,真係真材實料

炸希靈魚,
希靈魚上面放有好多嘅木魚絲,令到口感非常豐富
咬落魚嘅口感仲好彈牙
爽口,外酥內嫩,炸皮仲非常薄
日本生蠔,非常肥美,又鮮甜,味道非常犀利和層次豐富
得一隻真係唔夠喉

每人有一碗魚菌湯,味道雖然清淡,但有魚嘅鮮味,入邊仲有一片魚片加一些菇類

明太子茶漬飯,明太子有少少辣,飯入面放有芝麻,仲有蛋花,入口好香口,食到最後可以暖下胃

今餐令我最難忘嘅就係火焰大拖羅,出邊有一大片脆脆嘅紫菜,包住一舊入口即溶嘅拖羅,真係極級享受😎魚油融入口中,油脂感爆燈

仲有兩粒非常爽口嘅龍蝦肉,一食落就知好新鮮,有咬口,
爽口,彈牙
最後仲有日本嘅蜜瓜,一個字(甜)
  • 日本生蠔
2022-07-25 343 瀏覽
最近見到唔少朋友都去左食omakase,搞到我心癢癢都想去食下😆經過朋友嘅推介就嚟到呢一間由真日本師傅主理嘅日式餐廳初嘗omakase啦🤩第一道係日本豆腐海膽配白蝦小螃蟹,海膽creamy,豆腐嘅口感並唔係一咬就散而係偏杰身,味道超驚喜!食完好想再食!白蝦超清甜,可以連殼食嘅小螃蟹🦀️ 相當別緻 味道都好唔錯👍🏼日本昆布配搭魚嘅湯,味道清甜可口,魚肉好嫩滑,仲有魚嘅油香👍🏼之後就輪到刺身,帶子刺身肉質甜美厚實,表而仲有柚子粒,提升帶子嘅鮮味深海池魚上面有數粒芥末籽可以解膩,表面魚油好香好正又夠肥厚☺️用紫菜包住嘅大拖羅入口即溶,微微鹹香,裏面嘅Wasabi亦唔會搶味,食完好滿足🥰岩手縣生蠔十分肥大!爽口 海水味重 面頭配搭左自家製嘅柚子酸汁啫喱引出生蠔嘅鮮味之餘食完仲會回甘🤤,加上底部有好爽口嘅海藻,整個口感好有層次嚟到串揚嘅環節,第一就係希靈魚串揚,外皮炸得薄薄鬆脆,表面仲有沙律醬同櫻花蝦,裏面嘅希靈魚彈牙,咬落一粒籽,好過癮,而且整個配搭好夾愛女魚串揚外皮好酥脆 面頭作咗少許調味鹹鹹地 魚嘅味道清淡嫩滑魷魚紫菜卷蟹膏利用魷魚同紫菜包住蟹膏,魷魚好易咬 蟹膏味都好鮮甜!鴨胸同樣炸過嘅外皮

愛女魚串揚
外皮好酥脆 面頭作咗少許調味鹹鹹地 魚嘅味道清淡嫩滑

魷魚紫菜卷蟹膏
利用魷魚同紫菜包住蟹膏,魷魚好易咬 蟹膏味都好鮮甜!

鴨胸
同樣炸過嘅外皮,鴨胸唔韌而且唔會油膩

伊勢龍蝦
口感極爽口,輕微火灸味道,超中意!

明太子茶漬飯
直接食面頭嘅明太子會有啲辣,建議撈勻一齊食,整個配搭清香可口,食埋都真係幾飽🤭

最後一道就係日本靜岡蜜瓜,清甜美味作結尾🥰

🌟充滿日本氣息嘅店舖,座位唔多,情侶之間過嚟食都係唔錯嘅選擇😋
2022-07-20
2022-07-24 208 瀏覽
🍢北斗🍢📍:九龍城福佬村道59號地下B號舖⏰:12:00pm-3:00pm,6:00pm-11:00pm壽司刺身Omakase就食得多啦 食串揚既omakase真系未試過😆所以捉咗朋友陪我去呢間位於九龍城嘅日式料理店 雖然門口細細 但係臥虎藏龍🙌🏻 午市套餐有兩款選擇 我哋選擇左較高價位嗰個 可以食埋刺身同燒物😆性價比高!師父係日本人 所以溝通都主要以英文為主🙌🏻🔸前菜🔸豆腐海膽:豆腐硬身 海膽鮮甜唔腥 加左麻醬 口感冰涼 魚子醬令到整體既鮮味提升 白蝦:蝦肉黏口新鮮 味道較淡 開胃既前菜鯛魚湯:鯛魚肉好鮮甜 加左松茸菇 清甜可口🔸剌身🔸帶子刺身:好厚肉 加左柚子汁、岩鹽 提升左鮮甜味😍火炙深海池魚(加左芥末籽):好有魚油香 肥美得黎齒頰留香🙌🏻火灸藍鯨拖羅:入口即溶 油脂感爆登 配埋紫菜同Wasabi😆大愛!岩手蠔:海水味重 加左柚子酸汁啫喱 好飽滿 大大隻😍🔸串揚🔸希靈魚串揚:加咗蝦米沙律醬同木魚絲 有咬口之餘 炸薄好薄 爽脆口感 必試推介!愛女魚串揚:好酥脆 入口唔會好油 魚肉好滑溜 好鮮味無骨魷魚蟹肉蟹膏卷紫菜:外脆內軟 鮮味十足 有咬口炸煙鴨胸:厚身煙韌 肉質肥瘦均勻 一食就
🍢北斗🍢

鯛魚湯:
鯛魚肉好鮮甜 加左松茸菇 清甜可口

🔸剌身🔸
帶子刺身:
好厚肉 加左柚子汁、岩鹽 提升左鮮甜味😍
火炙深海池魚(加左芥末籽):
好有魚油香 肥美得黎齒頰留香🙌🏻
火灸藍鯨拖羅:
入口即溶 油脂感爆登 配埋紫菜同Wasabi😆大愛!
岩手蠔:
海水味重 加左柚子酸汁啫喱 好飽滿 大大隻😍

🔸串揚🔸
希靈魚串揚:
加咗蝦米沙律醬同木魚絲
有咬口之餘 炸薄好薄 爽脆口感 必試推介!
愛女魚串揚:

伊勢龍蝦:
有咬口 咬咬肉 加左明太子醬火炙過 個人最推薦😍

🔸食事、甜品🔸
明太子茶泡飯:
好香口 加左芝麻 蛋花 食到最後暖暖胃 唔錯!
靜岡蜜瓜:
好香甜 唔夠喉🙌🏻最愛淋身既蜜瓜😆

2022-07-20
2022-07-24 71 瀏覽
話說老友蠃左馬,梗係屈佢請食飯啦!仲要食餐豪啲既!講講下有人介紹九龍地呢邊有間食廚師發板,唔知質素如何,一於黎試下!同傳統嘅廚師發板餐廳一樣,成間舖頭都係得10個8個位。我哋嚟食午市,價錢大概八百幾蚊一位,前菜先來個日本豆腐配海膽及甜蝦,加上芝麻醬,呢個配搭冇得輸。日本珍寶刺身帶子,鮮甜無比。自己買或者其他餐廳好難食到咁大隻嘅帶子!魚名及種類我真係唔記得,淨係知好食拖羅用紫菜包住嚟食,入口肥美濃郁,油脂不斷衝擊味蕾,真係食過返尋味呢隻生蠔大隻到不得了,日本既生蠔冇平時食開澳洲或者美國加拿大既生蠔咁濃郁,比較淡味,較易入口!食完刺身就到炸物,值得一讚嘅係佢嘅炸漿做得非常出色,非常脆口及簿身,亦唔會有過多嘅調味,因為每位客人都可以按自己嘅喜好添加海鹽及檸檬汁,非常細心。食到尾聲來過明太子茶漬飯,茶漬湯底比想像中濃郁,唔似以前喺日本食過淡而無味的最後甜品係日本網紋蜜瓜,呢個時間當做,真係甜到不得了!

同傳統嘅廚師發板餐廳一樣,成間舖頭都係得10個8個位。

魚名及種類我真係唔記得,淨係知好食

最後甜品係日本網紋蜜瓜,呢個時間當做,真係甜到不得了!
2022-06-24
2022-07-21 40 瀏覽
今日去到九龍城同朋友食飯,我地去咗北斗食牛市食OMAKASE,距離地鐵站好近。我地叫咗「斗」餐,每人$880+10%。呢到嘅裝修好有日本嘅感覺,仲有日本人師傅添。前菜白蝦豆腐,北海道嘅蝦肉好甜,豆腐好香滑,仲有啲紫蘇花添。清湯有鯛魚同菇,有好大舊魚肉,個湯好甜。刺身北海道帶子有海鹽同柚子,好清甜爽口。深海池魚輕輕燒過,肉質幾嫩滑,魚油夠香。大拖羅好肥美,用紫菜包住有入口即融嘅感覺,充滿油脂。岩手縣生蠔超大粒好吸引,師傅加咗柚子酸汁,帶出海水鮮味。串燒茄子炸得夠脆,佢地呢到嘅炸物都唔會有太厚嘅炸粉,讚。牡丹蝦係原隻,除咗條尾都食得,個頭啲鬚好特別,仲有蝦膏添。飛魚子加昆布好好味,口感好豐富,咀嚼嘅時候爆開嘅感覺好爽。最後仲有紫菜配海膽,個底香脆,個面鮮甜。燒物個碗好靚嘅燒龍蝦,好香好彈牙,仲有海膽添,仲加咗明太子醬嘅。飯明太子茶漬飯幾特別,有一羹嘅明太子,不過有啲辣,記得撈埋先食。甜品日本靜岡蜜瓜,香甜。

前菜
白蝦豆腐,北海道嘅蝦肉好甜,豆腐好香滑,仲有啲紫蘇花添。

清湯
有鯛魚同菇,有好大舊魚肉,個湯好甜。

刺身
北海道帶子有海鹽同柚子,好清甜爽口。

深海池魚輕輕燒過,肉質幾嫩滑,魚油夠香。

大拖羅好肥美,用紫菜包住有入口即融嘅感覺,充滿油脂。

岩手縣生蠔超大粒好吸引,師傅加咗柚子酸汁,帶出海水鮮味。

串燒
茄子炸得夠脆,佢地呢到嘅炸物都唔會有太厚嘅炸粉,讚。
牡丹蝦係原隻,除咗條尾都食得,個頭啲鬚好特別,仲有蝦膏添。
飛魚子加昆布好好味,口感好豐富,咀嚼嘅時候爆開嘅感覺好爽。
最後仲有紫菜配海膽,個底香脆,個面鮮甜。

燒物

甜品
日本靜岡蜜瓜,香甜。

2022-07-21 46 瀏覽
Am surprised to be greeted by a Japanese chef in such a boutique store, can assume he’s very experienced from his look ( white hair haha)-Appetiser starts with pickled gobo and garlic, which looks to have a strong flavour but indeed is quite soothing for the summer-White shrimp from Hokkaido with caviarTo pair with sirako tofu to enhance its thick and rich texture Seaweed and broth is slightly sour to balance out the flavour -mushroom sea bream fish soupA relatively light soup Where you can enjo

-mushroom sea bream fish soup
A relatively light soup
Where you can enjoy the original flavour of the fish with its umami blasting inside your mouth

-Hokkaido scallop
Already seasoned with yuzu and salt
Which is extremely cooling when sliding down your throat

-しまあじ
I like how it has minimal treatment so the flesh remains spongy and chewy

-Tuna sandwich
It’s not the fattest tuna sandwich I have had
But rather light that won’t make you feel uncomfortable after a big bite

-oyster with yuzu jelly
Extremely huge
Chewy texture
Am definitely addicted to the yuzu jelly

-eggplant
Thin and crispy skin
Feel free to dip in some salt to add an extra layer

-spot shrimp
The entire shrimp is edible
The legs are so crispy and full of umami

-fish roe cube with red Sakura shrimp and peanut sauce
It’s the first time ever for me to taste such sandwich
It’s unique and extremely creative!
Will leave it out for you to explore on your own

-uni tower
Rich and fulfilling tower with a crispy seaweed plate underneath
A nice end to the the deep fried courses

-grilled lobster in mentaiko sauce
It’s treated Half raw to best contain the juice from within
With mentaiko and uni sauce to balance out the flavour

-mentaiko soup rice and dessert

$880/pax

2022-07-09 360 瀏覽
初嘗Omakase~~ 泰國餐廳林立嘅九龍城有間以簡約木系設計嘅Omakase— 北斗,未入去已經感受到日本小店風。日本師傅住場,全程以英文交流。係語言障礙下都冇阻師傅嘅熱情,佢每次都會介紹食材來源,建議食法。對於我呢啲初哥,真係獲益良多。「斗」午市總共有咁多樣嘢食:先付、前菜、湯、刺身、串揚、合肴、食事、甜品。漬物有紅酒漬蕎頭同木魚花醬漬蒜頭。前者帶微酸,好開胃。而木魚花醬漬蒜頭好脆口,唔講唔知係蒜頭。經過醃製,蒜味已經大減。前菜係好精緻嘅北海道白蝦肉配白子豆腐、炸澤蟹。白蝦肉鮮甜。第一次食澤蟹,比我姆指仲細少,一開始仲以為係裝飾。炸得脆卜卜,最驚喜係係細少嘅身體入面都有飽滿嘅蟹肉。湯係鯛魚雜菌湯,內藏大大片鯛魚。第一個刺身係北海道帶子。師傅用咗海鹽同柚子皮帶出帶子清甜。第二個刺身係深海池魚。面頭有輕輕灸過,更加帶出魚油,而面頭同時有芥末子,平衡左油膩感。口感方面魚肉嫩滑。肥美嘅大拖羅用一片紫菜包住,輕輕放入口,好快喺個嘴融化到。魚油脂十分甘香。生蠔賣相好吸引,喺大大隻生蠔上仲有柚子酸汁同埋紫蘇花。柚子酸汁更加帶出淡淡海水味,完全唔腥。嚟到呢間舖頭嘅名物— 串揚。第一樣係炸日本青眼魚
初嘗Omakase~~

漬物

北海道白蝦肉配白子豆腐、 炸澤蟹

前菜係好精緻嘅北海道白蝦肉配白子豆腐、

湯係鯛魚雜菌湯,內藏大大片鯛魚。
北海道帶子

第一個刺身係北海道帶子。師傅用咗海鹽同柚子皮帶出帶子清甜。

生蠔

嚟到呢間舖頭嘅名物— 串揚。
炸日本青眼魚

第一樣係炸日本青眼魚,魚質較結實。不得不提炸粉特別酥脆。
炸魷魚

第二樣就係炸魷魚,魷魚肉質比刺身嘅魷魚町新少少,但依舊軟熟。
炸希靈魚

第三樣係希靈魚。眾多串揚中最鐘意呢個,口感豐富。面頭係木魚絲,跟住有啲沙律醬,最底就係希靈魚。炸咗嘅希靈魚變得好彈牙,平時刺身食好唔同。

最後一個炸物係鴨胸配味噌醬。
伊勢龍蝦

合肴係伊勢龍蝦配明太子醬,味道清甜,肉質嫩滑彈牙。
明太子茶漬飯

食到八成飽,再黎碗明太子茶漬飯。

最後有靜岡蜜瓜作飯後果,同埋紅豆蓉和果子做甜品,結束完美嘅一餐,身心都好滿足。
2022-06-29
漬物
北海道白蝦肉配白子豆腐、 炸澤蟹
生蠔
炸日本青眼魚
炸魷魚
炸希靈魚
2022-07-07 209 瀏覽
老媽子生日,想豪爽啲請佢食omakasae,但因為午市同晚市嘅價錢又差一大截,所以決定帶佢去試吓午餐。今次去位於九龍城嘅呢間北斗,因為朋友食過介紹話唔錯!午市套餐有兩款選擇,既然慶祝生日當然要食個豐富啲嘅!一坐低師傅先送上兩款開胃小吃,分別係芥末淮山及味噌蒜頭。第一個前菜係日本豆腐配上海蝦刺身及海膽,配搭胡麻醬,口感清新。以日本魚肉及昆布做湯底的清湯,非常清甜可口。飲完湯就開始吃刺身了,帆立貝體積大之餘,入口更鮮甜無比!由於師傅係正宗日本人,介紹每一道菜嘅時候都用英文,所以我都唔知佢嘅中文名稱係乜嘢,但淨係知好食拖羅紫菜卷,乾了它!媽媽生日快樂🎂日本嘅生蠔真係非常大隻!要分開幾啖去食!超級滿足食完生嘢就食熟食啦,呢個係炸魷魚卷配海膽,配搭都幾特別!炸鴨胸,鴨肉肉質十分軟滑,肉味濃郁,媽媽十分喜歡!炙燒海蝦及海膽,師傅為刺身略為炙燒了表面,入口時帶有另一種焦香嘅感覺。甜品時間,日本嘅蜜瓜比起雪糕更甜!

午市套餐有兩款選擇,既然慶祝生日當然要食個豐富啲嘅!

一坐低師傅先送上兩款開胃小吃,分別係芥末淮山及味噌蒜頭。

以日本魚肉及昆布做湯底的清湯,非常清甜可口。

飲完湯就開始吃刺身了,帆立貝體積大之餘,入口更鮮甜無比!

拖羅紫菜卷,乾了它!媽媽生日快樂🎂

日本嘅生蠔真係非常大隻!要分開幾啖去食!超級滿足

食完生嘢就食熟食啦,呢個係炸魷魚卷配海膽,配搭都幾特別!

炸鴨胸,鴨肉肉質十分軟滑,肉味濃郁,媽媽十分喜歡!

甜品時間,日本嘅蜜瓜比起雪糕更甜!
2022-06-23
慶祝紀念
生日
2022-07-01 141 瀏覽
自從開咗屯馬綫之後去九龍城食嘢就方便得多 其實九龍城有好多小店都值得大家去食 今次揀咗專食omakase嘅日本地道小店 入到去好似置身左喺日本嘅壽司店咁樣 lunch set有兩個餐 揀咗比較豐富嘅一個價值888食物非常之新鮮 而且每個餸都會介紹 擺盤靚之餘食物質素真係非常之高魚菌湯 好清潤 終於明白點解日本人咁長壽海膽白子豆腐 呢個豆腐滑到一個點好似食緊熱嘅雪糕咁仲有 火炙伊勢海老 赤鯥刺身 串揚希靈魚 茶漬飯 全部都係好值得嘗試 好欣賞日本人咁細心每一道餸就算份量唔多都會做到好別緻最後甜品係靜岡蜜瓜 非常之清甜為今餐畫上完美嘅句號
魚菌湯 好清潤 終於明白點解日本人咁長壽
海膽白子豆腐 呢個豆腐滑到一個點好似食緊熱嘅雪糕咁
最後甜品係靜岡蜜瓜 非常之清甜為今餐畫上完美嘅句號
2022-07-01 120 瀏覽
我特別鍾意喺午市時間食Omakase🤫 主要係因為性價比較高,而且少人去,今朝早喺九龍城附近做完嘢,就入咗去呢一間北斗試試佢😋午市佢有兩個選擇,NORTH(北) VS TUSSLE(斗)。我就食豪啲啲嘅TUSSLE🤩 因為有刺身😋先付:海膽白子豆腐- 其實我真係鼓起左無限嘅勇氣先咁放落口,因為白子係魚內臟,而我個人平時係唔食內臟,放落口,係滿滿嘅鮮味,同啲海膽好夾。前菜:海螺刺身- 食omakase 刺身真係唔需要點豉油Wasabi嗰啲,因為廚師已經預先幫你調校好味道,呢個係有清新嘅檸檬汁加少少鹽味清湯:魚菌湯- 鮮甜刺身:全部都好新鮮,醬汁配搭得剛剛好,特別出色嘅係火炙大拖羅,個油膩嘅味道,令人繞梁三日串揚:炸物新鮮好味燒物:伊勢龍蝦,鮮甜度依世都冇得輸食事:泡飯,應該都係驚你食唔飽,所以最後整個泡飯俾你,都係好味,雖然好飽都會食埋佢甜品:靜岡蜜瓜,呢個都唔使講啦,香港人(at least me lol) 至愛

清湯:魚菌湯- 鮮甜
串揚:炸物新鮮好味
燒物:伊勢龍蝦,鮮甜度依世都冇得輸
火炙大拖羅
2022-06-27
火炙大拖羅
平時黎九龍城都係為左食泰菜多,即使有他菜系,都係就朋友地點先會揀九龍城,好少會慕名而黎。不過最近聽食友介紹,哩度有間由日本人主理嘅廚師發辦,菜式精緻特別,仲可以一次過食勻刺身同串揚,所以就趁放假黎試下。北斗以日本古代房屋做門面,行過都幾突出。店面唔大,大約只坐倒十位食客。不過最特別係佢地有一個日本師傅坐陣,築島師傅由日本黎香港已經有三十年,佢嘅英文比我地認知嘅日本人好好多,所以上菜時師傅都會用英文作簡單介紹。聽店長解釋,師傅而家已經冇親自落手落腳,主要係做監督同研發菜式嘅角色。每個位都有一個調味碟,左面係日本椒鹽,右面係檸檬汁加芥辣,基本上大部份野食都有調味,如果真係覺得唔夠味先蘸,我自己就冇用到。吧檯上面放左漬物,係紅酒漬蕎頭同木魚花醬漬蒜頭,我特別鍾意後者,鹹鹹辣辣好惹味。中間塊麵包唔係用黎食,而係用黎幫陣間嘅串揚吸油用嘅。北斗嘅廚師發辦分左兩個餐,分別係北($580)同斗($880),今次我地就揀左貴啲嘅斗,佢包左刺身同串揚各四款,另外仲有前菜、湯、飯同甜品,非常豐富。前菜 - 下面唔係普通豆腐,而係白子豆腐,上面係白蝦肉,旁邊係澤蟹,白子豆腐好滑溜完全唔腥,白蝦肉口感似甜蝦,不

北斗以日本古代房屋做門面,行過都幾突出。
紅酒漬蕎頭 & 木魚花醬漬蒜頭

前菜 - 下面唔係普通豆腐,而係白子豆腐,上面係白蝦肉,旁邊係澤蟹,白子豆腐好滑溜完全唔腥,白蝦肉口感似甜蝦,不過味道就比較清淡,澤蟹炸到好脆,成隻蝦都食得。
白子豆腐、白蝦肉、澤蟹
鱺魚清湯 - 魚湯好清,完全冇油,入面有大大舊鱺魚肉同菇,鱺魚肉質扎實。
鱺魚清湯
北海道帶子 - 帶子好厚初,入口微彈,味道鮮甜,師傅喺上面簡單加左岩鹽同柚子皮吊味,就咁加wasabi食已經好食。
北海道帶子
深海池魚 - 深海池魚本身魚油豐富,師傅喺上面加左醬油同芥末子,令佢口感唔會太油,就咁加wasabi食就可以。
深海池魚
大拖羅 - 平時食大拖羅通常師傅都係介走條筋之後就咁食,今次就有火灸過,再用紫菜包住中間夾埋蒜蓉,除左入口即融之外,仲食倒紫菜嘅脆口感,同蒜蓉嘅清香。
大拖羅
令和怪物 - 哩隻生蠔係黎自岩手縣,非常大隻,上面加嘅啡色泡沫係柚子酸汁,另外再加左辣蘿蔔蓉同紫蘇花,除左賣相更吸睛之外,亦令生蠔味道更豐富。
令和怪物
食完四款刺身就輪到串揚喇!

愛女魚 - 愛女魚係千葉縣產嘅嘅白身魚,上枱時熱辣辣,炸漿用嘅麵包糠係師傅自己整,用170度嘅油炸過,特別薄同酥脆,入口唔會太油,上面加左柚子味噌,鹹鹹地幾惹味。
愛女魚
海膽魷魚卷 - 用紫菜包住馬糞海膽,外面再以魷魚卷住先再蘸炸漿炸,令海膽唔會過熟仲保持鮮甜,配搭好新鮮。
海膽魷魚卷
松葉蟹卷 - 用紫菜包住松葉蟹膏同蟹肉再炸,外脆內軟。
松葉蟹卷
煙鴨胸 - 鴨胸係日本貨,比平時食倒嘅多汁啲,質地嫩腍,加埋芝麻醬食非常滋味。
煙鴨胸
食完四款串揚就到燒物,下面係燒伊勢龍蝦,上面係燒海膽,龍蝦份量都好多,肉質結實彈口。
伊勢龍蝦配海膽
明太子茶漬飯 - 茶漬飯上面有好大舊明太子,撈勻食辣辣地幾惹味。
明太子茶漬飯
最後食埋靜岡蜜瓜,大滿足。
靜岡蜜瓜

總結,北斗嘅廚師發辦套餐唔係淨得刺身壽司,佢加左香港比較少食倒嘅串揚,特別之外又唔會話太多刺身/炸野,菜式高質之餘款式亦好新穎,加上有日本師傅坐陣,真係好似去左轉日本咁。
紅酒漬蕎頭 & 木魚花醬漬蒜頭
白子豆腐、白蝦肉、澤蟹