2022-11-22 84 瀏覽
九龍城唔止有好多泰國菜,其實亦有好多隱世日式料理🍣今日嚟呢間「北斗」食lunch Omakase~ 餐牌有兩個級別,食材同款式都係季節限定🍁前菜有酸筍同酸蕎頭,酸甜爽脆,精緻又開胃~深海池魚配鱈魚白子🤩賣相超精緻驚艷,🍊柚子醋上面加咗個氣泡波波 🫧爆破嘅時候騰雲駕霧😍深海池魚晶瑩剔透,肉質細嫩鮮味,配上酸甜清香嘅柚子醋非常開胃~白子口感幼滑creamy,配上紫蘇花香味,一啲都唔腥~舞茸立魚清湯個湯非常清甜,中間帶有淡淡的舞茸香氣同立魚鮮味,非常暖胃~北海道帶子帶子刺身非常厚肉鮮甜,肉質細嫩,食完會有淡淡回甘~劍魚腩非常厚身鮮味,口感爽彈而且唔油膩~炙燒拖羅拖羅好厚身,輕輕火炙帶出魚油香,入口即溶,配上脆紫菜一齊入口大滿足~🦪生蠔好大隻蠔,好有光澤又飽滿,海水味濃郁,蠔味濃郁,完全唔腥,口感肥美creamy,配上日式醬油同柚子汁帶出蠔嘅鮮味,必食推介👍🏻🍤牡丹蝦天婦羅😍賣相金黃色超吸引~仲用咗掏空左嘅牡丹蝦殼伴碟,晶瑩剔透~牡丹蝦非常厚肉,配上薄薄嘅粉漿炸到外皮酥脆,內裏肉質爽口彈牙,鮮味肉嫩,再加上香濃嘅蝦膏,非常完美嘅配搭❤️🧅酥炸小洋蔥外皮粉漿脆薄,裏面清甜爽口,可以清新下口腔再食下

前菜有酸筍同酸蕎頭,酸甜爽脆,精緻又開胃~

舞茸立魚清湯
個湯非常清甜,中間帶有淡淡的舞茸香氣同立魚鮮味,非常暖胃~

北海道帶子
帶子刺身非常厚肉鮮甜,肉質細嫩,食完會有淡淡回甘~

劍魚腩
非常厚身鮮味,口感爽彈而且唔油膩~

🦪生蠔

🍤牡丹蝦天婦羅
牡丹蝦天婦羅

🧅酥炸小洋蔥
外皮粉漿脆薄,裏面清甜爽口,可以清新下口腔再食下一款~

魚春天婦羅
上面放咗啲櫻花蝦好香脆,天婦羅裏面原來係魚春夾海帶,魚春卜卜脆配上海帶好有創意~

穴子天婦羅
穴子係類似鰻魚,比鰻魚更薄身,肉質更軟熟,中間仲會帶一陣特別嘅甜味~

🦞伊勢海老
日本龍蝦肉輕輕火炙有少少焦香,龍蝦肉好爽口彈牙,鮮甜鮮味,配上蛋黃醬同香蔥非常惹味~

牛肉蕎麥麵
牛肉非常薄,油脂豐富,再用清新嘅蕎麥麵平衡,蕎麥麵好爽口~

甜品:🍈日本哈密瓜
非常爽脆清甜,咬落去好多汁,為呢一餐畫上圓滿嘅句號~
日本蜜瓜

整體來講,食物質素非常高質又新鮮,菜式精緻~由日藉廚師主理,師傅都幾有幽默感,食Omakase嘅樂趣就係可以同廚師交流,慢慢品嚐每一道菜式~
2022-11-21
5 分鐘 (堂食)
牡丹蝦天婦羅
日本蜜瓜
關西風串揚Omakase 📍九龍城平時Omakase食得多離不開就係壽司、刺身,今次介紹間大阪關西風既Omakase,主要以熟食串揚美食為主題,當中好多時令美食,而且仲要係日本師傅親自接待!晚市餐牌有兩款選擇,「北」$980 及「斗」$1380,主要就係刺身同埋燒物既分別,食得當然選最貴,食完非常滿足同勁飽!亮點💡🫰大船渡產生蠔 (令和の怪物)手掌咁大連殼既日本生蠔,生蠔蠔肉非常肥美而且大隻,相當有咬口!海膽帶子超脆既紫菜疊上炙燒過既帶子,加上勁新鮮海水鹹味既海膽,唔同層次衝擊味覺!鱈魚干大拖羅脆過薯片既鱈魚干放上大拖羅,而且師傅仲專登選擇左大拖羅部分之中勁近魚內藏位置,魚香魚油會非常濃郁!表面仲放上魚子醬,令人感到非常有誠意!串揚秋刀魚時令中最靚既秋刀魚,勁薄粉以關西風格烹調秋刀魚,非常之脆一大氣,輕輕中間一插即刻分半,脆口而且好有魚質感,突顯串揚風格!串揚蟹肉原塊蟹殼以串揚形式非常特別,而且蟹殼內充滿蟹膏蟹肉。串揚牡丹蝦牡丹蝦同蝦膏都完全分離出黎可以慢慢仔細品嚐,食落充滿鮮甜既新鮮感覺!北海道洋蔥固定大細既北海道洋蔥特別鮮甜,帶有一種清新清甜感覺!總共15款菜品,款款真係令人印象深
關西風串揚Omakase 📍九龍城

平時Omakase食得多離不開就係壽司刺身,今次介紹間大阪關西風既Omakase,主要以熟食串揚美食為主題,當中好多時令美食,而且仲要係日本師傅親自接待!

亮點💡🫰

大船渡產生蠔 (令和の怪物)

海膽帶子

鱈魚干大拖羅

串揚秋刀魚

串揚蟹肉
原塊蟹殼以串揚形式非常特別,而且蟹殼內充滿蟹膏蟹肉。

串揚牡丹蝦

北海道洋蔥
固定大細既北海道洋蔥特別鮮甜,帶有一種清新清甜感覺!

總共15款菜品,款款真係令人印象深刻,其他菜式如白子、和牛、連蜜瓜等等都真係令人一試難忘,$1380晚餐對於Omakase相當抵食同高質!特別日子、紀念日等真心值得過黎一嚐!

2022-11-16 224 瀏覽
上次喺九龍城食過間日本餐廳覺得好高質,今次試埋佢嘅姊妹店 - 北斗呢間係食omakase嘅餐廳,座位得大約10個,所以晚市食的話一定要訂位,我係平日午市去,所以就walk in食到餐廳有兩個師傅,其中一個係識中文嘅日本人,佢全程會同客人傾計,講解食材同日本飲食文化,所以呢啲細細間嘅餐廳真係做到omakase嘅精神我叫咗個$880 set lunch,主要食刺身、串揚同燒物魚生樣樣都好新鮮,大多數來自北海道,師傅教靚嘅刺身淨係放啲wasabi喺面就夠,果然咁樣最食得出食材嘅鮮味北海道帶子好大粒,口感食落同平時食到果啲好唔同劍魚腩充滿油脂,完全冇根火炙拖羅燒得好好,外面燒到好香,食落入口即溶生蠔好肥美,一啲腥味都冇,配上面頭酸酸甜甜嘅醬汁,一啖食哂好正天婦羅炸得好講究,用170-180度嘅油去炸,外面脆得黎唔會整乾咗啲食材,炸蝦天婦羅肉質又嫩又彈牙,蝦膏放埋喺天婦羅上面,好鮮甜,炸魚都好出色松茸菇天婦羅幾特別,原來松茸菇係日本珍貴食材,比中國果啲香好多海膽伊勢海老同上次食過嘅一樣咁正,龍蝦爽口彈牙,海膽好甜而且冇怪味明太子茶漬飯呢個幾驚喜,明太子烹調完個辣度恰到好處,每啖食落都好惹味甜品係

北海道帶子好大粒,口感食落同平時食到果啲好唔同

劍魚腩充滿油脂,完全冇根

火炙拖羅燒得好好,外面燒到好香,食落入口即溶

甜品係北好清甜嘅北海道蜜瓜,食完好滿足

2022-11-14
高質素Omakase🥰 餐廳裝潢呈高檔日式風格,佈置精緻有心思,環境舒適,格調高雅。午市及晚餐各主打 北和斗 兩款套餐,菜式主打串揚,有別於其他餐廳的廚師發板,值得一試😍 餐廳每個細微位都做得非常好,提升客人用餐體驗,值得一讚😚👍🏻 由多年經驗的日藉廚師主理,廚師會配合用餐速度上菜,每道菜都會用心介紹食材及品嘗方法,好貼心,亦好樂意跟客人交流🥰 店員殷勤有禮,服務態度一流。食物方面,擺盤及餐具華麗又精緻,賞心悅目,食材高質素,十分美味,有驚喜🤩 附近上班人士可以收藏喔🙆🏻‍♀️ 店舖座位少,請提前預約午市一人消費:$968 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖Lunch Set - 斗 𝐓𝐮𝐬𝐬𝐥𝐞 ($880)✨ 先付、前菜、清湯、刺身、串揚、燒物、食事、甜品𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 蟹膏豆腐 配北海道海膽海膽鮮甜味十足,豆腐嫩滑甘甜,口感滿分!以雪花般的日本淡雪鹽及甜酸芝麻醬作調味,味道更可口😚𝑺𝒐𝒖𝒑鯛魚清湯十分清甜,魚肉鮮味十足,肉質結實又厚身😋 配上本菇及香蔥 𝑺𝒂𝒔𝒊𝒎𝒊北海道帶子帶子很厚身,口感軟嫩細密,味道濃郁鮮甜。以竹炭鹽作調味劍魚腩肉身呈白帶淡紅色

午市一人消費:$968 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

Lunch Set - 斗 𝐓𝐮𝐬𝐬𝐥𝐞 ($880)✨

先付、前菜、清湯、刺身、串揚、燒物、食事、甜品

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
蟹膏豆腐 配北海道海膽

𝑺𝒐𝒖𝒑
鯛魚清湯
十分清甜,魚肉鮮味十足,肉質結實又厚身😋 配上本菇及香蔥

𝑺𝒂𝒔𝒊𝒎𝒊
北海道帶子
帶子很厚身,口感軟嫩細密,味道濃郁鮮甜。以竹炭鹽作調味

劍魚腩
肉身呈白帶淡紅色,厚身又肥美,肉質細滑豐腴,入口綿軟,味道鮮甜而不膩🤤🤤 師傅將魚肉切開,口感層次更佳!以鹽作調味

紫菜拖羅
拖羅厚身又肥美,輕輕火炙表面,帶出魚油香味,咬下軟嫩無比,入口即化,魚油溢出,配上脆口紫菜,口感味道極佳,無可挑剔!😍

北海道生蠔 配三文魚籽及柚子啫喱
生蠔十分肥美,鮮味十足,不會有海水鹹味

𝑫𝒆𝒆𝒑 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒔
茄子
熱騰騰,新鮮炸起,外脆內軟,完全鎖住水份。可沾上檸檬汁或豉油享用

太刀魚
一種深海魚,外皮炸得十分脆口,魚肉肉質很滑嫩,不會有油膩感

鴨胸
第一次食炸鴨胸,厚身又肥美,好美味!脆漿薄薄一層,外皮炸得很脆口,內層肉質口感十分軟嫩,鎖住肉汁,配上千島醬,口感味道極佳,一試難忘🤤

魷魚 配蟹肉
外脆內軟,魷魚如雞蛋般軟嫩滑溜,又帶點爽口,有被驚艷到!蟹肉味香濃

𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑭𝒐𝒐𝒅
伊勢海老
龍蝦肉爽口彈牙,配上明太子醬更香口,又不會蓋過鮮味

𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑺𝒕𝒖𝒇𝒇
明太子茶漬飯
好飽肚,味道清甜 完全不會鹹,熱騰騰 十分香口美味,有驚喜😍

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
靜岡蜜瓜
口感軟腍帶點爽口,甜味十足又多汁🥰
2022-10-16 33 瀏覽
—店內裝潢器皿別具匠心 日本師傅以英文介紹菜式與交談食品綴以稻穗紅葉裝飾 富有秋色詩意斗TUSSLE($880)先付/ 前菜 Appetizer味噌蒜頭漬 牛蒡漬調味恰到好處 唔會話酸同鹹鮮甜白蝦 口感細綿黏口以蟹膏同雞蛋製成玉子豆腐 滑嫩味美配上胡麻醬鹹香提鮮清湯 Soup魚肉本菇清湯 呷一口暖入心頭刺身 Sasimi帆立貝飽有光澤 質感細緻柔軟灑上竹炭鹽更能食出其鮮美甘甜火炙厚切鯖魚 配上上醬漬蒜粒wasabi輕輕炙燒過 散發陣陣油脂香 也不減刺身豐潤嫩滑Otoro充滿甘腴油份 入口即化 油潤馥郁魚子醬同淡雪鹽作點綴 份外精緻優雅而最底係用上鱈魚脆片盛載 口感形成對比北海道仙鳳趾產生蠔肉身飽滿肥厚 配上土佐醋啫喱進一步提升生蠔鮮味串揚 Deep Fries 目光魚天婦羅 冇骨可以原條食所以啖啖肉 魚肉較軟腍綿密卻不鬆散太刀魚薄如蟬翼嘅脆漿 脆而不膩 而內層魚肉結實緊緻 保持濕潤底下麵包係用嚟嗦油 但到最後都唔覺太油子持昆布鯡魚等魚類產卵時 昆布提供一個很好的孵化場所其黏性強嘅魚卵就會附在昆布上兩層厚厚嘅魚卵 沒有半點兒腥味像爆炸糖般的脆感在口中迸發蟹膏蟹肉魷魚卷先嚐到刺身級魷魚
店內裝潢器皿別具匠心
日本師傅以英文介紹菜式與交談
食品綴以稻穗紅葉裝飾 富有秋色詩意
斗TUSSLE($880)
先付/ 前菜 Appetizer
————————————————————
北斗 Hokuto
九龍城福佬村道59號地下B號舖
2022-10-13 74 瀏覽
見網上有人極力推介, 所以專登黎試佢既omakase, 不過佢個omakase主要係串揚同燒物加刺身, 如果可以有埋sushi就好🥲-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ🔹斗 $880▪️前菜好精緻既前菜~豆腐係用左蟹整好重蟹味🦀,面頭仲鋪左新鮮白蝦同埋北海道海膽配芝麻醬, 好食👍🏻👍🏻🤤▪️清湯真鯛同菇既清湯好鮮甜~▪️刺身 帶子鰤魚 日本蠔🦪個鰤魚刺身勁厚, 如果喺其他鋪頭可能已經可以當2-3件刺身咁上😂同埋佢唔單只切得厚, 仲好新鮮🙌🏻日本蠔就略為失色有少少腥🙊▪️串揚🍢炸沙錐魚 紫菜包魷魚多春魚配蝦米佢d串揚炸得好香又唔會好多炸粉👍🏻▪️燒物鴨胸龍蝦▪️食事明太子拌飯▪️甜品靜岡蜜瓜🍈勁多汁好甜好好食👍🏻👍🏻
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
🔹斗 $880
▪️前菜

▪️清湯
真鯛同菇既清湯好鮮甜~

▪️刺身

▪️甜品
靜岡蜜瓜🍈
勁多汁好甜好好食👍🏻👍🏻
2022-10-06 57 瀏覽
如果計炸物阿媽家姐,我應該喺香港都係第一次食到,因為真係唔多餐廳做到,今次好好彩有比我book到,因為聽聞呢一間野非常之難book。一坐低背景音樂好舒服,首先會比一杯茶你飲,個杯熱茶不得了,非常之濃厚嘅茶味,飲完好舒服。呢個豆腐入口即溶上邊有一絲絲嘅墨魚。海膽紫菜片,新鮮嘅海膽入口鮮甜,連埋趣博博嘅紫菜卷食。大大嘅蝦,粉漿非常之薄,蝦頭炸到都可以食埋,即刻仲要好鮮甜。櫻花炸魚,魚會腥,啖啖。食完一蝶又一碟,今日先開始知道原來食炸物都係一個藝術。炸蠔係我最鍾意食嘅,蠔爽口鮮甜。茶漬飯,雖然已經好飽但係唔可以浪費都要食埋佢,食完真係好滿足等待甜品。日本蜜瓜甜到一個點同埋好香

呢個豆腐入口即溶上邊有一絲絲嘅墨魚。

海膽紫菜片,新鮮嘅海膽入口鮮甜,連埋趣博博嘅紫菜卷食。

櫻花炸魚,魚會腥,啖啖。

食完一蝶又一碟,今日先開始知道原來食炸物都係一個藝術。

炸蠔係我最鍾意食嘅,蠔爽口鮮甜。

日本蜜瓜甜到一個點同埋好香
2022-09-12
2022-10-06 385 瀏覽
今日放假去左九龍城入貨, 順便搵左一間小型日本餐廳 ~~ 北斗食好耐冇食既日式廚師發板, 佢哋既食材幾乎每天由日本新鮮運到香港, 品質比較有保證。佢地開12:00, 我11:50己來到, 小型日式食店裝潢, 只有L型bar 枱一張, 由3O多年經驗的日藉廚師主理。午餐有2個廚師發板 ~ 北或斗供選擇, 我揀咗廚師發板~斗 ($880)。醬漬蒜頭不辛辣又爽脆, 不過紅酸蕎頭更好食, 甜酸度好正, 清腔一流。蟹膏豆腐配北海道海膽金黃的海膽上放上日本紫蘇花, 讓食客有賞心悅目之效, 很美的色澤金黃又亮澤的北海道海膽很新鮮, 甜度十足, 蟹膏豆腐嫩滑甘美, 豆腐拈少許像雪花般美的日本淡雪鹽及微甜酸芝麻醬同食, 令味道更添層次。鱲魚清湯鱲魚肉質結實帶點爽口, 清鮮, 清湯主要以淡醬油做湯底, 絕對唔會蓋咗魚既鮮甜。北海道帶子刺身帶子一開二, 厚度十足, 軟滑味鮮, 師父磨了少許柚子皮落去, 入口清香, 只拈少許壽司豉油伴食, 己很美味。火炙木魚來自九州的木魚, 魚油脂肪充足, 火炙油脂豐富的魚皮, 令魚件有炭燒的香氣, 木魚魚質油香, 口感帶點微彈,  yummy紫菜拖羅廚師簡單加了少許海鹽提鮮

蟹膏豆腐配北海道海膽

鱲魚清湯

北海道帶子刺身

火炙木魚

紫菜拖羅
廚師簡單加了少許海鹽提鮮, 再輕輕火炙帶出魚油香, 魚油豐富, 拖羅入口即溶, 餘下拖羅跟脆脆紫菜一齊入口, 油香十足拖羅, 紫菜卻是香脆的, 太滿足了

鱈魚白子配柚子啫喱

白子即鱈魚精子, 精子口感幼滑, 帶點微微的粉棉, 味道唔特出, 靠的是香酸柚子啫喱、清新菊花及紫蘇花提味, 混合了柚子的酸香, 白子完全冇腥味。

茄子天婦羅

即炸起, 脆漿薄薄一片, 茄子炸得唔吸油, 入口皮層脆脆的, 內裡茄子肉卻軟腍, 加少許壽司豉油伴食便可。

原條眼光魚天婦羅

眼光魚來自千葉縣, 我都係第一次食, 師父炸前只了加少許海鹽及青檸汁提鮮, 眼光魚炸得非常脆口, 連頭、骨都可以食埋, 魚肉卻嫩滑 juicy, 可能內存魚汁豐富, 頗鮮味的小魚。

希靈魚天婦羅伴沙律醬、木魚絲、櫻花蝦

熟左既希靈魚肉質比較結實, 配上醒胃甜酸沙律醬、香口木魚絲及櫻花蝦, 很有層次的味道, 吃罷乜油膩感都冇。

魷魚天婦羅
鱿魚片彈口得黎不失軟滑, 只加了少許海鹽提味, 很鮮味。

火炙海胆伊勢海老

海胆及龍蝦肉略略火炙, 北海道海膽甘甜, 入口即溶, 龍蝦肉熟的部份好彈牙, 爽甜多汁, 半刺身狀態的龍蝦肉卻是嫩口的, 甜滑, 龍蝦兩食

木魚魚籽湯飯
木魚湯同鰹魚湯味道很相似, 煙燻過嘅木魚做湯底, 令魚湯帶出一種獨特嘅香氣, 要來做湯飯一流。

靜岡蜜瓜
今餐廚師發板以香甜多汁的靜岡蜜瓜結尾。

呢間小店整體食物質素不錯, 簡單美味, 可能食材每日從日本新鮮運到, 師傅唔會加太多的調味料烹調, 食嘅係本身食材嘅味道。
午餐
2022-10-04 29 瀏覽
師父係日本🇯🇵嚟,同佢交流嘅過程好開心😁,令成餐飯增添唔少氣氛。前菜係豆腐海膽,豆腐滑,海膽鮮,配上胡麻醬,作為開胃菜嘅不二之選。北海道帶子,帶子食落鮮甜厚實,配上少少黑椒成個鮮味提升唔少。大拖羅🐟🐟,雪花紋分佈平均。魚油香配上黑松露,好高級嘅感覺。北海道生蠔🦪,肥美,大隻,鮮甜。炸魷魚配蟹🦀🦀,炸魷魚🦑夠爽夠彈牙。中間包住蟹肉🦀🦀嚟食。味覺上又多左一分衝擊。炸鴨胸,好juicy,唔會話炸到鞋恰恰,鴨胸仲保留到大量肉汁。最後甜品係蜜瓜。蜜瓜既清甜而且夠凍。為整個晚餐劃上完美句點。

北海道生蠔🦪,肥美,大隻,鮮甜。

2022-10-03 33 瀏覽
雖然而家去旅行返香港唔需要隔離,但張張機票都比人搶到貴晒。我都係留返係香港消費好d。適逢又派左消費劵。對自己好d食餐好。前菜嘅海膽豆腐🍽️🍽️。豆腐夠凍夠滑之餘,海膽非常鮮甜肥美😋😋,係一個非常開胃嘅開胃菜。鯛魚菇菌湯🥣,鯛魚🐟🐟味道清淡,配上雜菌製成湯。北海道帶子食落厚實,爽彈。唔會話patpat,好新鮮。池魚經過燒而製成,做到入口即溶嘅效果。大拖羅配蝦片🐟🦐。脂肪分佈好似雪花般,富天然魚🐟油脂的甘香,入口即溶。北海道生蠔🦪,肥美肉滑,海水味淡,味道比較清甜,容易入口。炸目光魚🐟🐟,雖然炸過,但係都保持到魚肉爽彈。熱辣辣食好惹味。炸希靈魚配上櫻花蝦乾,除左食到希靈魚🐟🐟本身嘅爽之外。亦都食到櫻花蝦乾嘅脆。明太子茶漬飯,鏗魚湯香濃,飯粒粒分明。好飽但都係要食。

鯛魚菇菌湯🥣,鯛魚🐟🐟味道清淡,配上雜菌製成湯。

北海道帶子食落厚實,爽彈。唔會話patpat,好新鮮。

池魚經過燒而製成,做到入口即溶嘅效果。

北海道生蠔🦪,肥美肉滑,海水味淡,味道比較清甜,容易入口。

明太子茶漬飯,鏗魚湯香濃,飯粒粒分明。好飽但都係要食。
2022-10-01 26 瀏覽
九龍城一帶都多野食,今次經過就試試北斗Omakase ,入到去唔算大,但職員就非常熱情招待,而我今次叫左$880既set海膽豆腐 豆腐既香味加上海膽鮮味,兩個字絕配🆙🆙東京齋 以為有好多味精,但原來唔係,比想像中清甜☺️帶子 無加任何添加劑既帶子,加左岩鹽調味🥰池魚 燒過既池魚,帶出池魚既魚油,非常香🙏😻拖羅 放係麵包上面隔油,非常有特色😝蠔 大大隻既生蠔,好有鮮味🤩目光魚 只能用好好味黎形容🤣魷魚蟹肉 即時炸出黎既炸物,係完全食得出分別🫣希靈魚 吃落去有卜卜脆既聲,加埋上面櫻花蝦,食落完全唔似係一個炸物😙鴨胸 食落既感覺似係司華力腸😂明太子龍蝦 🦞半生熟既龍蝦,加埋醬汁,一級棒🤪🤪明太子湯飯 食落會辣辣地,非常新奇😋Nat 密瓜 呢個密瓜不得了,真係食過其中最好食既密瓜🍈

海膽豆腐 豆腐既香味加上海膽鮮味,兩個字絕配🆙🆙
東京齋 以為有好多味精,但原來唔係,比想像中清甜☺️
帶子 無加任何添加劑既帶子,加左岩鹽調味🥰
池魚 燒過既池魚,帶出池魚既魚油,非常香🙏😻
拖羅 放係麵包上面隔油,非常有特色😝
蠔 大大隻既生蠔,好有鮮味🤩
目光魚 只能用好好味黎形容🤣
魷魚蟹肉 即時炸出黎既炸物,係完全食得出分別🫣
鴨胸 食落既感覺似係司華力腸😂
明太子龍蝦 🦞半生熟既龍蝦,加埋醬汁,一級棒🤪🤪
明太子湯飯 食落會辣辣地,非常新奇😋
Nat 密瓜 呢個密瓜不得了,真係食過其中最好食既密瓜🍈
2022-09-30 26 瀏覽
一入到嚟佢俾餐牌我揀食乜,有2個價🤔 $580/$880,如果有食過你會發現同以前嘅三個價唔同☺️ 上次就食佢中價($680),咁難得特登再入嚟食,我就揀咗$880嗰餐🥰 師傅係日本人,識講廣東話,但係就唔太正😂 要好努力先知佢講緊乜😂 都帶俾我哋好多歡樂☺️ 講返食物先🥰 我就重點推介啦☺️前菜嘅海膽豆腐☺️ 上次食完,對佢有好深嘅印象,豆腐好滑之餘,仲有好濃郁嘅海膽味,加埋上面嘅海膽,口感好好😋刺身最記憶深刻係池魚💗,佢燒過,有入口即溶嘅感覺☺️炸物最矚目嘅就係目光魚同希靈魚☺️目光魚口感好特別,中意食魚嘅我覺得佢好正☺️平時都好少食希靈魚,因為覺得唔太好食,但佢呢嗰炸物,加埋櫻花蝦乾係面,真係好正💗明太子龍蝦🦞- 如果有食過浜淹你都可以想像到佢有幾高質☺️總括嚟講😚 佢係用炸物做主打嘅Omakase,如果不太中意食生嘢,呢到係一個幾好嘅選擇💗

講返食物先🥰 我就重點推介啦☺️

刺身最記憶深刻係池魚💗,佢燒過,有入口即溶嘅感覺☺️

炸物最矚目嘅就係目光魚同希靈魚☺️

目光魚口感好特別,中意食魚嘅我覺得佢好正☺️

明太子龍蝦🦞- 如果有食過浜淹你都可以想像到佢有幾高質☺️

2022-09-29 26 瀏覽
位於九龍城嘅omakase餐廳,lunch set 有分兩個價位,第一款係以串揚為主,沒有刺生的。而另一款就包括刺身同串揚。今次刺身同串揚都試哂,質素都相當唔錯,就算唔食刺生嘅人都可以食到omakase啦。聽師傳講大部分食材都係由日本送到,每日都有食材由東京嘅豐洲海鮮市場空運到港,非常新鮮。師傅來自日本,來港三十年,用廣東話同食客交流,介紹食材。感受到師傳對於食物嘅用心。海膽豆腐鮮甜嘅海膽配上嫩滑嘅豆腐,加埋個蟹膏嘅醬汁,鮮味滿分帶子上面有粒粒嘅黑椒,帶子咬落彈牙鮮甜池魚加左豉油炙燒嘅池魚,食落帶少少魚油,充滿魚香大拖羅 肥美嘅大拖羅上面有魚子醬同山葵,底下就有香脆同充滿鹹香嘅鱈魚乾,一齊入口嘅感覺有趣得黎幾夾生蠔 生蠔好大隻同肥美,入口好creamy,加埋柚子味嘅jelly,開胃解膩。另外個碟都好靚,就好似蠔殼一樣炸蟹膏蟹肉卷咬落彈牙,中間係蟹膏蟹肉炸目光魚炸得金黃香脆,咬落去魚肉非常嫩滑鮮甜,聽師傅介紹係深海魚嘅一種炸希靈魚 上面有好多蝦米,咬落口魚籽非常爽脆,加埋沙律醬,酸酸地都幾特別炸鴨胸鴨胸嫩滑,一啲都唔乾 龍蝦配明太子醬肉質彈牙嘅龍蝦,配上鹹香嘅明太子醬,無論係望落食落都

海膽豆腐
鮮甜嘅海膽配上嫩滑嘅豆腐,加埋個蟹膏嘅醬汁,鮮味滿分

帶子
上面有粒粒嘅黑椒,帶子咬落彈牙鮮甜

池魚
加左豉油炙燒嘅池魚,食落帶少少魚油,充滿魚香

大拖羅

炸蟹膏蟹肉卷
咬落彈牙,中間係蟹膏蟹肉

炸目光魚

炸希靈魚

炸鴨胸
鴨胸嫩滑,一啲都唔乾

龍蝦配明太子醬
肉質彈牙嘅龍蝦,配上鹹香嘅明太子醬,無論係望落食落都好吸引

明太子茶漬飯
茶漬飯配上明太子,解膩又好食

蜜瓜
來自千葉嘅蜜瓜,超甜多汁
2022-09-28 47 瀏覽
九龍城美食林立 有好多唔同嘅餐廳原來呢度都有得食日本嘅Omakasee ! 係福佬村道有間好別致既日本餐廳 位置小小 但勝在全部Bar檯可以同師傅交流Lunch time 黎到 有兩款套餐選擇叫左880既套餐 因為呢個裡面有海鮮刺身食先上嘅第一道餸係海膽豆腐 豆腐本身好滑 有淡淡嘅豆味 配上海膽既鮮甜成個配搭好好味 打開你嘅味蕾 好岩做第一道接落黎就有 鯛魚菇菌湯魚質地好滑 加埋d菇 味道好清甜 北海道帶子兩粒上檯都大大粒 口感一流 一食就知好新鮮 加上少少黑椒點綴然後配上個汁 成個都好開胃 炙燒魚真係冇得輸 魚油好香又肥美嘅魚刺身配埋下面 脆卜卜鱈魚乾 口感好好魚乾都係咸香味 我幾中意 生蠔勁大隻 肥嘟嘟 配埋柚子啫喱酸酸甜甜咁帶到海鮮既鮮味好正最尾串燒都好豐富 最鍾意就係炸希靈魚之前好驚食因為比較胆 但呢個口感非常之彈牙而且好香其他串燒都非常之出色好味 主食仲有個茶漬飯加上明太子明太子有少少辣辣地 但配埋飯就啱啱好 最尾以千葉蜜瓜作結 極度甜又多汁整體嚟講食得好滿足 大力推薦❤️
九龍城美食林立 有好多唔同嘅餐廳
原來呢度都有得食日本嘅Omakasee !
係福佬村道有間好別致既日本餐廳

明太子有少少辣辣地 但配埋飯就啱啱好

最尾以千葉蜜瓜作結 極度甜又多汁
整體嚟講食得好滿足 大力推薦❤️
2022-09-27 14 瀏覽
又一間懷舊麵包店要執,嗰日同媽咪去完潮聖就去搵到呢間北斗試下lunch omakase ,佢地個omakase 特別位係用咗串揚replace sushi! 我地試咗斗 $880個SET有齊刺身同串揚,另外餐廳仲有個日本人師傅,佢會用英文同日名介紹啲野食~ 感覺突然好去日本咁😳📍北海道海膽配海膽豆腐海膽口感奶滑濃郁,入口即溶味道鮮甜再配埋海膽豆腐鮮上加鮮📍鯛魚雜菌湯肉質軟滑細緻鮮嫩配埋清甜雜菌湯兩者出奇地夾📍北海道帶子帶子厚身勁大粒,加埋有黑椒柚子汁調味入口鮮味📍野生深海池魚面頭稍為炙燒過令魚既油香更香更出,因為野生關係個口感更為爽口📍劍魚腩佢比一般既劍魚腩色澤較透,呈偏白色而且口感亦偏爽彈📍岩手縣蠔肉身超肥美入口Creamy,配搭埋柚子醬黎食更能帶出蠔鮮味📍串揚丨太刀魚太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚的柔嫩口感📍串揚丨魷魚松葉蟹肉膏卷厚厚魷魚肉入面包住松葉蟹肉膏,魷魚口感軟腍加上絲絲清甜蟹肉,📍串揚丨炸希靈魚賣相一流,上面舖咗滿滿蝦米,炸過嘅希靈魚少咗嗰種腥同酸味,我鐘意呢種食法 !📍串揚丨鴨胸勁大一舊,肉質超JUICY 再加埋煙煄味,濃味人表示好鐘意~ 📍明太子醬 伊勢龍蝦龍

我地試咗斗 $880

📍北海道海膽配海膽豆腐
海膽口感奶滑濃郁,入口即溶味道鮮甜再配埋海膽豆腐鮮上加鮮

📍鯛魚雜菌湯
肉質軟滑細緻鮮嫩配埋清甜雜菌湯兩者出奇地夾

📍北海道帶子
帶子厚身勁大粒,加埋有黑椒柚子汁調味入口鮮味

📍野生深海池魚

📍劍魚腩
佢比一般既劍魚腩色澤較透,呈偏白色而且口感亦偏爽彈

📍岩手縣蠔
肉身超肥美入口Creamy,配搭埋柚子醬黎食更能帶出蠔鮮味

📍串揚丨太刀魚
太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚的柔嫩口感

📍串揚丨魷魚松葉蟹肉膏卷

📍串揚丨炸希靈魚

📍串揚丨鴨胸

📍明太子醬 伊勢龍蝦
龍蝦肉煮得剛好,肉質彈牙爽口,再加埋明太子醬 陣陣辛辣感刺激你嘅味蕾

📍明太子茶漬飯
米飯吸收晒高湯精華,再配搭明太子一齊撈黎食,辣辣地食得好過癮

📍靜岡蜜瓜
最後食埋個超甜蜜瓜就大滿足~