2021-01-07 1309 浏览
新的一年終於能夠嚐到一位難求的Butterfly Room早於兩個月前於網上瘋狂F5預約帶著很高期望,也沒有失望🥰整體用餐體驗也很好,環境舒適,服務有善///Festive Afternoon Tea $898+10% for TWO☕️Refillable Coffee or Tea先上茶飲,我選了French Earl Grey,味道很香很不錯的,而且服務生很體貼,常常主動添熱水,所以茶也不會涼,也沒有愈沖愈淡///Tea Sandwiches:個人很喜歡這裡的鹹點,每件的配搭也很有心思,賣相精緻且味道出色😋青瓜蟹肉卷很清新的味道,吃倒絲絲鮮甜的蟹肉三文魚三文治滿滿的三文魚,很難不好吃吧😌一邊有魚子醬,一邊有酸豆,各有風味黑松露碎菇三文治面層有一塊薄薄的蘑菇片、火腿片和雞蛋,中層充滿菇菇碎,超好吃!青豆撻服務生很體貼地在上餐前問有沒有什麼食物敏感,因為本人極之嚴惡青豆,所以幫忙替換了三文魚三文治🙏🏻不過最後為了給大家分享,試了1/4口,青豆沒想像中那麼青,味道也很清新挺不錯的。///Elegant Surprise: 松露雞肉蘑菇酥皮盒食物上枱後,我也影了好一陣子相📸不過,酥餅仍然溫
新的一年終於能夠嚐到一位難求的Butterfly Room
早於兩個月前於網上瘋狂F5預約
帶著很高期望,也沒有失望🥰
整體用餐體驗也很好,環境舒適,服務有善

☕️Refillable Coffee or Tea

Tea Sandwiches:

青瓜蟹肉卷
很清新的味道,吃倒絲絲鮮甜的蟹肉

三文魚三文治

黑松露碎菇三文治

青豆撻

Elegant Surprise:

松露雞肉蘑菇酥皮盒
食物上枱後,我也影了好一陣子相📸不過,酥餅仍然溫熱酥脆,內裡有粒粒蘑菇和雞肉,配埋個醬非常好吃,如果呢件可以refill就好喇🥺❤️

///

Freshly Baked Delicious (Refillable):

鬆餅黎講佢既質感真係幾出眾幾特別,難怪被稱為可媲美文華東方/半島😲酥香之餘非常鬆脆,程度有點像吃曲奇。質感偏乾唔會話好黏,體積亦唔算好大,唔怕好膩質飽個胃👍🏻

同時提供了傳統的Clotted Cream和兩款果醬:Clotted Cream很滑、士多啤梨果醬甜甜的、橙醬都很濃香橙味,與鬆餅的味道很夾!

Pastry Trolley (Refillable):

Vanilla Mille Feuille 忌廉拿破崙
酥皮鬆脆可口、帶焦糖香;忌廉輕盈香滑不膩,encore了多一件👍🏻

Madeleines 瑪麗蓮貝殼蛋糕
味道香甜鬆軟,美中不足是乾了一點
Mont Blanc 蒙布朗法式栗子蛋糕
平時買蛋糕一定唔會買栗子系列,不過呢度既栗子味道恰到好處,個人又覺得幾好食喎
Sponge Cake 士多啤梨紅莓蛋糕
這個蛋糕超級高糖,甜到痺🥶好唔好食真係睇個人對糖份的接受能力,我share半件食黎講都好夠皮😛至於質感方面,蛋糕非常軟綿濕潤,值得一讚!
Christmas Ball 聖誕波波
開頭聽倒介紹說有玉桂、蘋果和薑餅,沒有太大期望,只求不伏😂意想不倒甜甜的糖漿外層和慕絲中和了玉桂的味道,比想像中好吃

///

Confection Trolley (Refillable):

朱古力餐車相比之下較失色,與我想像中很香濃、甜甜的朱古力有些微出入:
朱古力慕絲
朱古力餐車裡面最喜歡這一款,應該也是唯一最好吃的😗表面有朱古力脆脆,酒味頗濃,慕絲很甜很滑
Cannelés 可麗露
第一次食可麗露,聞說是近期很多ig shop熱賣甜品之一,所以頗期待。可惜口感有點煙韌,味道欠奉,所以只吃了四份一🙈回家google了一下,據說這款甜品「烘烤成焦褐色的微硬脆殼瀰漫濃郁焦糖與朗姆酒香,裏頭蓬鬆濕潤宛如布丁的內餡有着精緻的蜂窩狀孔洞」😯
朱古力卷蛋
賣相很吸引,所以要了兩件。怎料一口吃下,有很濃列的薑汁味🙂
提子冧酒蛋糕
這個蛋糕正正常常,沒很深刻印象
杏仁朱古力
甜甜的朱古力帶香脆的杏仁碎

///

整體來說,價錢方面我認為也很視乎個人的食量,由於我是和老公來吃,我們的食量較大,能夠每款甜品都可以share哂黎試,仲encore仲少少🙈所以我覺得都值既!

食物方面甜點好壞參半,不過由於很喜歡它的鹹點,環境很安靜舒服,服務也很貼心、親切和友善;如果有幸再book倒我會想再食多次🤗
2021-01-03
  • Elegant Surprise
  • Savoury Canapes
因為我要book weekend,所以先咁難訂位,要早兩個月先訂到weekend既台...訂左1415 去到安排左坐sofa seat 好舒服坐低一陣已full晒  可能有限聚 每台只有二人 令到本身場地細既地方 更加空礦同埋舒服 而且好安靜 今日下午茶真係萬分期待 無論食物,服務都無令我失望.聖誕節加左價,原本應該係 768+10% for two 12月係898+10% for two比其他tea set貴左成倍 但食物係一樣的...但既然book左..就梗係食啦..唔差在...無街景,但環境好闊落,而且坐座好舒適~一坐低職員會同你講有幾多個course 有講savoury可takeaway 甜點及scone可refill我點左洋甘菊 朋友點左茉莉花好濃郁 有小candle興住茶壺 而且職員會一直幫你加熱水 好細心第一道係elegant surprise - 松露雞肉磨茹酥皮盒送到黎係暖 十分好食! 唔太咸 酥皮薄身 唔膩 唔飽 唔濟如果可以refill就正...第二道送上三文治四款.青豆撻 本身我好憎食青豆 特別係frozen既! 後來問職員 知道係新鮮 確係不錯!! 好清新!煙
更加空礦同埋舒服 而且好安靜

今日下午茶真係萬分期待 無論食物,服務都無令我失望.

無街景,但環境好闊落,而且坐座好舒適~
甜點及scone可refill

我點左洋甘菊 朋友點左茉莉花

送到黎係暖 十分好食! 唔太咸 酥皮薄身 唔膩 唔飽 唔濟
如果可以refill就正...

第二道送上三文治四款.
煙三文魚碎蛋沙律 有三文魚既三文治就一定無得輪 普通但係好好食!
黑松露碎蛋全麥三文治 上面既松露同埋蛋 為平平無奇既三文治增添不少風味
青瓜芝士 因為有青瓜 成件感覺好Fresh 好正

之後就送上暖笠笠既鬆餅同埋橙果醬草果醬及clotted cream.
橙jam帶少少橙皮苦澀 不甜 很不錯.
cream好滑但略嫌淡味
草莓果醬 很可以 好match鬆餅
提子比原味更好吃,個皮更脆 同朋友仲每人refill了一隻提子味.

黎到最期待既戲肉啦~~~~~~~~
就係甜品trolley~~~~
我地先每件叫一款 岩食再refill

忌廉拿破崙 - 超好食 個皮好脆! 帶焦糖既焦香 忌廉不甜不膩 好吃到refill左一件同朋友share
薑餅巧克力波波 好甜...入面係玉桂蘋果..底下係薑餅
粟子蛋糕 粟子底下係好甜既cream......一般....
草莓戚風蛋糕   好普通 但好好食既蛋糕
檸檬瑪德蓮  好普通既檸檬蛋糕好乾身

巧克力部分
um....有點失望 上面最細既朱古力mousse甜到嘔
中間可麗露 皮唔脆 但味道好食
左邊提子rum酒蛋糕好濕潤 幾好食 酒味重
右下朱古力卷蛋 好好食 唔太甜.
卷蛋上面既朱古力脆脆 太甜了

2020-12-19
2020-12-17 1541 浏览
臨近聖誕節去到最近好多人去既the butterfly room 食聖誕版下午茶除左5件fix左既咸食,其餘既鬆餅,甜品都係任意refill(價錢反映😅)不過食落我自己覺得味道一般般個青豆撻尤其特別(嚇到個心離一離)有用三色豆既大佬黎舖滿成隻撻呢個創意同構思真心唔簡單另外有三有咸品就只係三文治值得推薦既係scone同拿破崙,同一開始既蘑菇酥叫做食過打過卡🙈比較適合喜歡食大量甜品的人去。。The Butterfly Room🍰🎂🍪🧁🥧🍫尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓。。

不過食落我自己覺得味道一般般
個青豆撻尤其特別(嚇到個心離一離)
有用三色豆既大佬黎舖滿成隻撻呢個創意同構思真心唔簡單

另外有三有咸品就只係三文治

值得推薦既係scone同拿破崙,同一開始既蘑菇酥

叫做食過打過卡🙈
比較適合喜歡食大量甜品的人去

The Butterfly Room🍰🎂🍪🧁🥧🍫
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

2020-12-13 3839 浏览
見好多人響ig話𝓣𝓱𝓮 𝓑𝓾𝓽𝓽𝓮𝓻𝓯𝓵𝔂 𝓡𝓸𝓸𝓶嘅下午茶一位難求 長期都full booking 要每個月一號9:00上網搶 聽聞基本上唔洗幾分鐘就已經搶哂 所以原本同朋友諗住A La Carte啲甜品就算 點知原來walk in仲有位 可以食到Afternoon Tea Set😂所以想去但book唔到位嘅朋友 可以搏下運氣ᶠᵉˢᵗⁱᵛᵉ ᴬᶠᵗᵉʳⁿᵒᵒⁿ ᵀᵉᵃ $⁸⁹⁸ ᶠᵒʳ ᵀʷᵒ ⁽⁺¹⁰%⁾而Tea Set分別有5個course 基本上除咗鹹點之外 甜點 鬆餅同埋茶水都可以refill¹⁾ ᵀᵉᵃ ˢᵃⁿᵈʷⁱᶜʰᵉˢ :有4款唔同嘅三文治 每款各有特色 而且配搭簡單鮮明 味道一流👍• 青瓜芝士外層切成薄薄一絲絲青瓜🥒而三文治入面放咗合桃味芝士 食落好fresh• 三文魚碎蛋沙津味道唔錯 不過相比之下較為普通• 松露碎蛋好濃郁嘅黑松露味 配碎蛋完全係完美配搭 4款三文治之中最好食🤤🤤• 青豆忌廉撻本身我好抗拒食青豆 但係都嘗試食一粒 我都唔係幾接受到陣味 不過朋友話唔錯 而忌廉好creamy 嗰撻亦有好重嘅牛油味 ²⁾ ᴱˡᵉᵍᵃⁿᵗ ˢᵘʳᵖʳⁱˢᵉ是日係雞肉蘑菇

ᶠᵉˢᵗⁱᵛᵉ ᴬᶠᵗᵉʳⁿᵒᵒⁿ ᵀᵉᵃ ᶠᵒʳ ᵀʷᵒ

• 松露碎蛋

• 青豆忌廉撻
ᵀᵉᵃ ˢᵃⁿᵈʷⁱᶜʰᵉˢ

²⁾ ᴱˡᵉᵍᵃⁿᵗ ˢᵘʳᵖʳⁱˢᵉ
是日係雞肉蘑菇酥皮批 而且上面有塊黑松露 賣相精緻 酥脆可口 食落仲熱辣辣 呢個真係好正🥰🥰
ᴱˡᵉᵍᵃⁿᵗ ˢᵘʳᵖʳⁱˢᵉ

³⁾ ᶠʳᵉˢʰˡʸ ᴮᵃᵏᵉᵈ ᴰᵉˡⁱᶜᵃᶜⁱᵉˢ
Afternoon Tea點會少得scones呢 額外有三款醬包括Strawberry Jam🍓Orange Jam🍊同埋Clotted Cream🍶
ᶠʳᵉˢʰˡʸ ᴮᵃᵏᵉᵈ ᴰᵉˡⁱᶜᵃᶜⁱᵉˢ

⁴⁾ ᴾᵃˢᵗʳʸ ᵀʳᵒˡˡᵉʸ
會有staff推架Trolley響我哋面前 可以無限添加

• ᵀᵃʰⁱᵗⁱᵃⁿ ⱽᵃⁿⁱˡˡᵃ ᴹⁱˡˡᵉ ᶠᵉᵘⁱˡˡᵉ
係全場最好食嘅甜點 就算好飽都encore咗一件 波浪型焦糖酥皮再配大溪地雲呢拿忌廉吉士 質地濃厚 入口又唔會太甜 滑溜好味😍😍

• ᴳⁱⁿᵍᵉʳᵇʳᵉᵃᵈ & ᴾᵉᵃʳ ᶜʰʳⁱˢᵗᵐᵃˢ ᴮᵃˡˡ
賣相幾令 啱哂就嚟嘅聖誕節🎄但係薑餅mix埋啤梨嘅味道 一言難盡

• ᴹᵒⁿᵗ ᴮˡᵃⁿᶜ
法式栗子蛋糕 有濃重嘅栗子味 味道都唔錯
ᴾᵃˢᵗʳʸ ᵀʳᵒˡˡᵉʸ

⁵⁾ ᶜᵒⁿᶠᵉᶜᵗⁱᵒⁿᵉʳʸ ᵀʳᵒˡˡᵉʸ
一樣可以無限添加 相信啱哂朱古力控🍫因為成架車全部都係朱古力 不過頗為失色 每樣都比較普通 味道亦都唔太突出
ᶜᵒⁿᶠᵉᶜᵗⁱᵒⁿᵉʳʸ ᵀʳᵒˡˡᵉʸ

ᴿᵉᶠⁱˡˡᵃᵇˡᵉ ᶜᵒᶠᶠᵉᵉ ᴼʳ ᵀᵉᵃ
分別叫咗ᴹⁱˡᵏ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ & ᴰᵃʳᵏ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ竟然出奇地好好飲 勁特濃朱古力奶味 正吖🥳而Staff亦會禮貌主動問你需唔需要refill 所以service簡直一流👍👍

ₚ. ₛ. 環境真心好正 坐得又舒服 而且服務超好 不過鹹點比甜點出色得多 有部分甜點真係有待改善

2020-12-06
$493.5 (下午茶)
ᶠᵉˢᵗⁱᵛᵉ ᴬᶠᵗᵉʳⁿᵒᵒⁿ ᵀᵉᵃ ᶠᵒʳ ᵀʷᵒ
ᵀᵉᵃ ˢᵃⁿᵈʷⁱᶜʰᵉˢ
ᴱˡᵉᵍᵃⁿᵗ ˢᵘʳᵖʳⁱˢᵉ
  • ᵀᵃʰⁱᵗⁱᵃⁿⱽᵃⁿⁱˡˡᵃᴹⁱˡˡᵉᶠᵉᵘⁱˡˡᵉ
  • ᴱˡᵉᵍᵃⁿᵗˢᵘʳᵖʳⁱˢᵉ
  • ᵀᵉᵃˢᵃⁿᵈʷⁱᶜʰᵉˢ
  • ᶠᵉˢᵗⁱᵛᵉᴬᶠᵗᵉʳⁿᵒᵒⁿᵀᵉᵃᶠᵒʳᵀʷ
The Butterfly 🦋 Room尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓🌷果然必去港女tea聖地🌷🌷無論甜點/鹹點都一樣出色🌷Afternoon tea sets*美美們 記得月頭1號上網預約* 超快滿額由於我好鍾意食scones 佢地呢間既scones竟然拍得住香港頭3位*四季/半島/文華*服務態度非常好 食物又好 地方環境又舒服優雅 光線充足 影相📸️唔洗補光 yeah!對於唔係太喜歡食甜點嘅美美們就可以order佢其他鹹點嘅嘢食因為佢鹹點真係非常之出色!👍👍👍🦋溫馨提示🦋因為疫情問題 甜品trolley 會因為情況提供*佢哋嘅甜甜真係好精美㗎而且都好好食
The Butterfly 🦋 Room
佢地呢間既scones竟然拍得住香港頭3位
*四季/半島/文華*
服務態度非常好 食物又好
地方環境又舒服優雅 光線充足
影相📸️唔洗補光 yeah!

對於唔係太喜歡食甜點嘅美美們

2020-08-29
庆祝纪念
纪念日
2020-11-24 1363 浏览
全港最難book既rosewood酒店The Butterfly Room afternoon tea🦋🦋 係我努力之下終於訂到位可以食😍😍Afternoon tea 分別有5個course1 )Tea Sandwiches 4件鹹點三文治 ,芝士火腿(芝士味濃、有配醃青瓜👍🏻)、三文魚碎蛋沙律(三文魚比較多唔似食三文治、三文魚好鮮甜)、青瓜芝士(呢款有經喜、青瓜入面有合桃芝士味雖然濃但有青瓜中和解膩、口感變得清爽)、松露碎蛋(見到原片松露就開心😍 松露味好濃郁、加上碎蛋濕潤、最推薦呢款)2)Elegant Surprise 1款用名貴食材製成的鹹點 今次係松露什菌雞肉酥皮盒、賣相精緻、上枱時仲微暖、雞肉同什菌提醒松露鮮味、酥皮好酥脆唔會油膩!3 )英式鬆餅 有原味同提子味配埋Cotton cream 同Jam、草莓醬同檸檬橙醬、鬆餅我覺得唔錯 、唔會一切就鬆散、口感有少少硬似曲奇🤔 但配埋cream 同jam就岩岩好!4 )甜點Trolley最期待既要黎啦!!甜品餐車、當中有莓果忌廉蛋糕(忌廉好滑奶味偏重、中層有莓果醬、蛋糕非常鬆軟有蛋味🤤 )、芝士蛋糕(芝士味濃郁、蛋糕比較濕潤易入
全港最難book既rosewood酒店
Afternoon tea 分別有5個course
3 )英式鬆餅 有原味同提子味
4 )甜點Trolley
最期待既要黎啦!!甜品餐車、當中有莓果忌廉蛋糕(忌廉好滑奶味偏重、中層有莓果醬、蛋糕非常鬆軟有蛋味🤤 )、芝士蛋糕(芝士味濃郁、蛋糕比較濕潤易入口)、瑪德蓮貝殼蛋糕(係我食過最好食、檸檬味突出、蛋糕鬆軟)、紅莓撻 (紅莓超多、每粒小紅莓都有紅莓醬係入面、撻皮好香牛油味、酸酸甜甜好好味)、萬眾期待既拿破崙(不得不讚、真係好好食、我自己平時係唔會食拿破崙、但呢款真係想無限encore 🥰、外皮鬆脆、吉士醬細滑甜度適中)
5 )朱古力Trolley
最後係朱古力餐車、唔食剩係睇住都好治癒☺️榛子朱古力慕絲
(慕絲好滑、但味道偏甜)、果仁朱古力(應該係選用黑朱古力、朱古力味道好濃)、朱古力香蕉蛋糕 (口感軟身、香蕉蓉清甜)、可麗露有驚喜(外層有薄薄焦糖包住、內層好香Rum酒、第一啖感覺有D靭、但再細味後酒香味漸漸揮發出來、而且濕潤、變得好好食)、朱古力磅蛋糕(口感比紮實、朱古力味相對濃郁)

整體來講真係好好食、餐車既食物、鬆餅都可以refill、茶都好好飲、侍應服務都好好、會黎幫手斟茶、每次上菜都會細心介紹、而且見到食得差不多又會黎問需唔需要refill 、又會問食物岩唔岩口味☺️☺️所以都明白點解咁難book!!!!

The Butterfly Room

(10分為滿分)
回顧率🌸:10/10

大家有興趣可以follow 我
傾下計 分享美食😌
2020-11-23
2020-11-22 1329 浏览
係屋企都可以嘆番個優雅嘅afternoon tea疫情關係愈嚟愈多酒店提供外賣自取afternoon tea但會送貨嘅卻係少之又少Rosewood嘅butterfly room算係少數可以直送上門對小編呢啲懶人嚟講真係最適合不過最重要係配上小編最愛嘅全套英式骨瓷Wedgwood 嘅Wild Strawberry Collection英式下午茶配上英式骨瓷簡直係perfect match🥢外賣afternoon tea同堂食會有些許唔同就好似無咗啲鹹點同最signature嘅糕點車同糖果車dessert trolley但就保留咗📍tea sandwich 四款唔同味道同造型嘅三文治最好食要算係正正方形個款三文治內係濃濃嘅黑松露味另外三款都真係比較普通唔算好特別🥢📍Freshly Baked Delicacies Scones係afternoon tea不可或缺嘅部分外賣當然會繼續保留雖然係外賣但仍然食得出係新鮮焗製唔會hea你Scone質地唔錯質感鬆軟可口配以手造香橙果醬、草莓果醬及奶油忌廉同堂食一樣咁美味🥢甜點方面就完全有別於堂食最令人印象深刻嘅要數酒店signature 拿破崙蛋糕📍
係屋企都可以嘆番個優雅嘅afternoon tea
但仍然食得出係新鮮焗製
唔會hea你
Scone質地唔錯
質感鬆軟可口
配以手造香橙果醬、草莓果醬及奶油忌廉
同堂食一樣咁美味
甜點方面就完全有別於堂食
最令人印象深刻嘅要數酒店signature 拿破崙蛋糕
📍Tahitian Vanilla Mille Feuille
外觀創新有型
完全不覺得油膩
又唔太甜同太膩
外卖送餐
2020-11-16 1533 浏览
第二次到The Butterfly Room食下午茶, 第一次係打電話訂位, 唔知隔左幾耐之後改為只可以網上訂座。今次訂到happy friday 既下午6點位置, 我地就當佢晚飯咁食。餐廳裝修佈置絕對係佢地最大既賣點, 比人一種優雅精緻, 高貴華麗既感覺, 空間感十足, 每次黎到victoria dockside 都會覺得呢個地方似係展示佢地既設計同藝術感多過賺錢做生意。我們二人幸運地被安排坐在四人梳化位置, 十分寬敞舒適。Tea Sandwiches - 鵪鶉蛋黑松露, 芝士青瓜, 煙三文魚就係食材本身既味道, 我覺得餐廳並沒有透過烹調技巧或調味將食物味道提昇或將食材既優點放大。印象最深刻同好味既係芝士青瓜上面既合桃, 香甜脆口。火腿三文治就係火腿加三文治, 想像得到既咁普通。Elegant Surprise - 蘑菇撻, 微暖, 撻皮唔太脆, 味道正常。Freshly Baked Delicacies - scones, 做到外脆內軟既口感, 但不夠牛油香。(一起果醬比The Butterfly Room做得出色)Pastry Trolley - 千層酥, 酥皮都係唔夠脆, 會食

我們二人幸運地被安排坐在四人梳化位置, 十分寬敞舒適

Pastry Trolley - 千層酥, 酥皮都係唔夠脆, 會食到一啖比較淋, 一啖又會脆返少少既口感, 忌廉我覺得太甜亦唔夠幼滑。莓果蛋糕, 蛋糕體非常濕潤, 中間夾左層果醬, 原本呢個構思幾好, 酸酸甜甜有解膩作用, 但無奈成件蛋糕都太甜包括果醬都係。芝士蛋糕 - 我覺得係成個下午茶包括鹹點最好味既一款, 芝士味濃郁而幼滑, 甜度啱啱好。

Confectionery Trolley - 可麗露, 外層硬硬地(唔係脆係硬), 口感煙韌有一種焦香味, 唔錯, 但可惜佢裡面並唔柔軟, 味道也太甜。朱古力香蕉撻- 正常味道, 但又係太過甜。白朱古力果仁 - 白朱古力? 這是小朋友的口味吧? 我真係有食一啖, 有一種食緊kinder朱古力既感覺。

磅蛋糕, 奶凍, 瑪德蓮同紅莓撻我無食, 老公食完無任何comments, 應該味道平平。
今次既下午茶體驗比上一次失望, 首先, 我個人覺得 The Butterfly Room 出名既係佢地既黑森林蛋糕同原粒朱古力, 但今次呢兩款食物都無供應。同埋希望The Butterfly Room 知道有D食物係唔擺得, 好似蘑菇撻同千層酥咁, 放耐左真係好易食得出。
覺得Rosewood好得意, 佢地既食物質素又唔係平均地好(好似四季咁), 又唔係平均地差(好似半島咁), 前排黎過staycation, 佢地既漢堡包, egg benedict, 薯條薯餅好難食, 但中式點心, 海南雞飯, pasta🍝甚至早餐既自助頭盤都非常好味。所以對佢地都仲會有期望, 希望佢地食物質素可以一步步穩定提昇。
2020-11-13 893 浏览
Rosewood is well-known as their afternoon tea, which has never disappointed me. I have a pre-birthday afternoon tea here and I found rosewood gives the best celebrating memories to their customers. Although the price is slightly higher than other hotel, it definitely worth the price quoted. Not to mention the refill of sandwiches, the environment is chic and relaxing. The desserts are the best. And the staff has excellent photography skills which help you capturing the moment in rosewood.
好難book 位! 試過月頭1號上官網book, 準時登入都book 唔到!因為staycation, email 俾酒店book 位, 先有幸book 到下午1點鐘 (好早🤣係lunch 先啱!) 好期待呀!同行2人被安排到窗邊, 坐唔到signature 嘅貝殼梳化位🙈 窗外毫無景色, 係酒店門口嘅停車處, 好多車遮擋陽光, 加上燈光較暗, 影相顏色唔係好靚🙈waiter 見我地揀茶, 都主動黎介紹. 經介紹下, 揀左choco truffle tea, 聞落好重朱古力香, 飲落就無乜. 屬於濃茶, 如果要清茶嘅, 就唔適合.服務好好, 茶一黎到會主動斟茶, 不停refill 熱茶. 去過不同酒店, 呢間服務最好!第一道菜: 雞肉蘑菇松露酥盒. 建議要熱食. 味道好香, 食到松露嘅味道👍🏻waitress 放低三文治時, 冷笑左一下, 好奇怪! 原來係青瓜三文治上面嘅walnut 跌左🤣 waitress 之後都細心介紹每一款口味! book 檯時提到同行友人有食物敏感, waitress 都主動提起, 可放心食用. 之後就有鬆餅, 分別有原味同提子乾味, 配搭嘅醬就有橙皮jam,

之後就有鬆餅, 分別有原味同提子乾味, 配搭嘅醬就有橙皮jam, 藍莓jam 同clotted cream. waiter 有提到可refill😁 個人覺得鬆餅好鬆, 唔會痴口, 好味道!!!! 橙皮jam 真係好好味!!!!!👍🏻👍🏻好味過多間酒店!

waiter 見我地的咸點食到7788, 就推左朱古力trolley 過黎, waiter 有再提到, 蛋糕不含致敏成份, 叫同行友人可安心食. 咁我地每款要左一件.

mousse: 好滑, 上面嘅脆脆好香口;
白朱古力: 內有nuts, 但個人認為白朱古力較甜同無咁香, 如果有其他味道就好😊;
香蕉朱古力蛋糕: 好香香蕉味!! 好好食呀!!;
朱古力磅蛋糕: 味道唔錯, 但黎到呢一刻已經好飽, 食唔晒lu;
同埋canele: 平日較少食, 唔習慣呢個口味🙈

突然waiter 話松露碎蛋三文治有引起朋友敏感嘅材料!! 好彩未食🤣 waiter 話可以俾返一件另一口味嘅三文治我地. 哈哈, 剛剛以為佢地好細心, 原來擺烏龍😅😅

最後推埋pastry trolley 過黎, 好吸睛呀! 除左raspberry tart 無要(因為昨晚晚飯食左), 其他每款一件.

有最signature 嘅拿破崙: 味道真係好好! 酥皮酥脆酥香! 👍🏻 但係太飽, 只食到一件😭;
new york cheesecake: 好味, 味道適中!
Madeleine: 好香檸檬味, 口感唔會乾.
士多啤梨蛋糕: 唔好睇佢個樣咁平凡, 其實佢個海棉蛋糕做得好軟身👍🏻推介!

實在太飽, 所有野都無refill. waiter 都問左我地兩次要唔要refill😁
我建議大家空肚黎食!!!

雖然食材同埋食物種類唔太特別, 但整體黎講係好好, 推介大家黎!
  • Pastry  trolley
  • Elegant Surprise
2020-11-01 1163 浏览
全城趨之若鶩嘅餐廳,每個月1號開放預約下個月嘅座位,特登較定鬧鐘先book到枱,究竟係咪真係咁好食?首先個入口有少少難搵,行外面會容易過行商場入去。餐廳唔算大,氣氛裝修當然好,好大個窗口但因為樓層太矮,所以冇任何風景可言。特別要講佢個洗手間嘅水龍頭,竟然係扭掣,咁高級嘅酒店,疫情底下都唔使用自動水龍頭,衛生情況令人擔憂。侍應上菜會介紹每一個菜式,得閒又會來斟吓茶,服務幾好。白茶帶花香,幾好飲。首先上枱嘅係鹹點,除咗鵪鶉蛋黑松露嗰個又甜又咸怪怪地之外,其他都幾好食,火腿芝士三文治出乎意料紮實濕潤,煙三文魚唔會太甜,琥珀合桃青瓜卷口感豐富。同時上枱但話係第二道菜嘅酥盒蘑菇都幾好食,夠濕潤又唔會太濕潤,調味幾好。Scone偏脆,我個人喜歡呢種比較鬆化既口感,但朋友就麻麻地。特別要提個clotted cream 雪得硬過石頭,點解唔解凍左先?之後就到甜品車,一共有兩架車,第一架係白色甜品,其中比較出色嘅係著名嘅拿破崙蛋糕同埋芝士蛋糕。其他嗰啲好普通,藍莓蛋糕太甜。朱古力車全部野都好甜。香蕉朱古力撻嘅朱古力做得幾滑,有真蕉肉,不過都係偏甜。一般般類似奶凍嘅物體質感幾好食,不過又係太甜。總括而言,

侍應上菜會介紹每一個菜式,得閒又會來斟吓茶,服務幾好。

白茶帶花香,幾好飲。

一般般類似奶凍嘅物體質感幾好食,不過又係太甜。

總括而言,鹹點好食過甜點,甜點全部偏甜,好膩。
2020-11-01
2020-10-28 1424 浏览
我個人不太喜歡Afternoon Tea, 因為夾在午餐和晚餐之間, 要顧慮的, 不只是份量上, 而是在時間上: 究竟我該不該吃午餐, 又或者是Afternoon Tea的食品如此飽肚, 我的晚餐又要怎樣安排? The Butterfly Room的Afternoon Tea可以在Lunch Time就品嚐到, 就省卻了這個大問題, 再加上可以隨時Refill. 說是Afternoon Tea Set, 不如說是Buffet還更適合. 沒有太精緻的點心架, 取而代之的是負責運送甜點的餐車, 待應則在餐車上按客人的需要夾食物, 見到份量的豐盛就甚麼外表也拋諸腦後.The Butterfly Room的鹹點我覺得還是不錯, 食材也帶點Luxurious, 像是松露和魚子醬. 我最欣賞的是松露酥皮雞肉撻, 除了松露將提升了雞肉的味道外, 酥皮的酥軟和層次也見到其心思, 沒有將貨就價. 鬆餅對我來說是Afternoon Tea的靈魂, 我覺得這家的一般, 外面很脆但內裡不夠鬆軟, 而且表面太甜令牛油酥香減少, 似Biscuit多過Scone, 而後者始終是OM的天下. 甜點分兩Parts, 第

The Butterfly Room的鹹點我覺得還是不錯, 食材也帶點Luxurious, 像是松露和魚子醬. 我最欣賞的是松露酥皮雞肉撻, 除了松露將提升了雞肉的味道外, 酥皮的酥軟和層次也見到其心思, 沒有將貨就價. 鬆餅對我來說是Afternoon Tea的靈魂, 我覺得這家的一般, 外面很脆但內裡不夠鬆軟, 而且表面太甜令牛油酥香減少, 似Biscuit多過Scone, 而後者始終是OM的天下. 甜點分兩Parts, 第一Part是朱古力甜品, 如朱古力磅裝蛋糕及Canele (也就是正中間如鈴狀的甜點), 味道很重, 如此大量的朱古力, 在味道上有點膩, 我還是覺得第二Part的甜品更能吸引我, 至少味道更多元化, 像是草莓忌廉蛋糕的天然草莓酸味, 以及Cheese Cake濃烈的鹹甜相間. 當中我最喜歡的是其Mille-feuille, 和Belon強調的多層, 薄而酥脆有點不同, 這裏的千層酥表面滲入焦糖, 酥脆口感中更為實在, 再加上雲呢拿奶油, 甜度層次豐富, 這也是少數我會Refill的甜點呢! 因為實在是太飽了.
2020-10-25 1187 浏览
講左咁耐終於食到,真係好難book😵 之前幾個月都book 唔到想要嘅日子... 去到終於明點解咁難book,因為佢真係得好少位😅butterfly room 裝修幾精緻,建議坐中間,因為窗邊係會望住停車場🤔黎個afternoon tea 好特別,present 到好似去fine dine 5courses menu 咁,最開心嘅係依家有返dessert trolley la🤣又多返個賣點☺️/Tea sandwiches/4 款sandwiches 都好好食!我自己最鍾意truffle 蛋沙律個個,松露味道好香👌🏻/Elegant surprise/佢係一個雞肉酥皮tart,酥皮鬆脆,唔會好油膩,白汁味道濃郁🐥/Freshly baked delicacies/有兩款scone,原味/ 提子乾,好鍾意佢仲係暖暖地,食落鬆軟,唔會好實,佢個柚子同埋berry 嘅jam 都唔錯,不過個人覺得偏甜,佢個clotted cream 質地特別,似醬多d🤔/Pastry trolley/唯一有d 失望嘅就係佢竟然上左朱古力甜品trolley 先🌚黎個次序調轉左有少少奇怪.... 但係anyway

/Tea sandwiches/

/Elegant surprise/

/Freshly baked delicacies/

/Pastry trolley/
唯一有d 失望嘅就係佢竟然上左朱古力甜品trolley 先🌚黎個次序調轉左有少少奇怪.... 但係anyway 我真係好鍾意佢嘅pastry trolley,見到架車都雙眼發光,每款甜品都好好食!最鍾意佢嘅vanilla mille feuille同埋raspberry tart,mille feuille 好light好鬆脆,切開佢都唔會散曬😮cheesecake 都好出色,好滑💯 佢個sponge cake 都估唔到佢咁好食😳 cream 同蛋糕比例好好,仲有一層薄jam 係中間!Madeleine 就普通!

/Confectionery trolley/
成架車都係朱古力,朱古力控一定鍾意😂 頭先都話佢次序調轉左🌚所以我都唔敢食多,想留返個肚食pastry trolley,都叫做每樣試左d,最鍾意朱古力蛋糕,朱古力味道好濃,食到朱古力苦味,唔算太甜!其他就普通!

整體黎講,全部食物都有質素,係香港數一數二好食嘅afternoon tea,環境靚,服務都唔錯,會成日refill tea同埋問下你加唔加甜品,唯一唔好嘅就係pastry 同朱古力trolley 調轉左🤨
2020-10-25 11900 浏览
傳說Rosewood 入面既Butterfly Room Afternoon Tea好難book,原來係真架。如果有心訂枱要早一個月前訂。每個月1號朝頭早9:00開始就會開放Booking。我哋去到入邊其實位唔算大,但係基本上都坐得幾滿。去到都坐得好舒服,但可惜限時2個鐘有啲唔夠喉,因為同班friends咁耐無見想吹多陣水都唔得🤷🏻‍♀️我哋果日揸左車,泊低在門口有人幫你泊車,臨走前15分鐘同佢哋講,就會有人幫你拎定架車出門口等你架喇。無記錯可以免泊2小時✌🏻。第一碟菜主要係sandwiches, 黑松露雞蛋、青瓜芝士(上面粒甜甜脆脆合桃好好食!)、煙三文魚碎蛋、芝士火腿。 對於黑松露控黎講見到原片黑松露真係心心眼😍,好香松露味。但係估唔到青瓜果款都好fresh!第二道菜係松露雜菌酥盒,上菜時微暖,菇🍄都幾爽口,酥皮脆脆。第三道菜係scones 配cotton cream & jams (有strawberry 🍓同orange & 🍋 ) 。個scone又出奇地好食😋,外面脆,入面鬆軟,又唔會乾身,仲可以再encore。feel到個strawberry jams 好足料好濃縮,另一款就

第三道菜係scones 配cotton cream & jams (有strawberry 🍓同orange & 🍋 ) 。個scone又出奇地好食😋,外面脆,入面鬆軟,又唔會乾身,仲可以再encore。feel到個strawberry jams 好足料好濃縮,另一款就明顯食到有果皮,好refreshing!

之後到甜品車出場,我哋4個人,每款蛋糕🍰都要左黎試。今次試左粟子蛋糕(蛋糕好濕身,無鬆軟感,好麻麻)、cheesecake(普普通通,無咩surprise), 柚子mousse (有清新柚子味,最底係餅乾,中間係mousse, 口感多層次), raspberry tart (酸味味好開胃), 瑪德蓮貝殼🐚蛋糕(普普通通)、當然唔少得佢地signature 既拿破倫啦(外層鬆脆,吉士甜度適中,值得encore)!

最後到朱古力🍫車出場,呢個時候真係覺得有啲「溜」。我地叫曬咁多款試,有nuts(呢個有脆脆,好食), 有酒心、有pound cake (呢個比較實心,好飽), pudding (上面有脆脆pudding有酒味), banana 🍌 chocolate cake (好match既組合,好似食緊軟心朱古力)

PS. 呢度飲coffee or tea 都可以refill 架!
要叫先記得比信封我放口罩,唔夠貼心,有啲失望。

下午茶
  • 拿破崙
2020-10-22 1004 浏览
的確較難訂位, 最終 唔死心上網 check 下, 又有得執雞喎  入到餐廳, 一個字 "舒服".  疫情關係, 4個人要分兩枱坐. 環境招待皆舒適, 無減興致 先睇餐牌 $758 + 10% 兩人. Scone 同甜品無限添加. 因為預左肚要食甜, 所以叫了茶幫助消化 先來 酥皮松露磨菇盒.  溫度適中, 微熱偏暖, 酥皮亦好鬆化.  加入了酸豆令整個雞肉盒唔會太膩 四款三文治當中.  我個人比較喜歡青瓜卷狀的那一件.  手工好, 入口清新, 配合上面的合桃, 口感和味覺有層次嘅改變 Scones 同 Madeleines 食完可以再叫.  我忍唔住再叫 Scone, 因為真係好出色, 外面脆 入面 moist, 上枱時暖暖的, 加上個果醬, 真係無可批評 因為疫情關係, 甜品改用一個盒上枱, 唔係用 trolley 任選 我地好食得甜, 大部份都好喜歡, 直至食到呢件大朱古力, 我終於投降, 準備進入痴呆狀態.  其餘3人繼續努力.最係呢個黑森林蛋糕, 真係又靚又好味.  但係因為之前件大朱古力, 我無法完成壯舉, 只係食左1/4.  有人好努力咁完成使命, 之後行唔郁只想瞓

因為預左肚要食甜, 所以叫了茶幫助消化

酒店員工熱誠款待, 十分有禮.  雖然用餐有限時, 但係唔會 chur 住你, 上食物時間分配得很好.  整個用膳十分满意
2020-09-04
庆祝纪念