今日终于有机会黎一试呢个享负盛名,闻名已久嘅蝴蝶🦋的房间。呢个早两个月前黎book定嘅下午茶!一坐低,已经比超靓印有🦋嘅餐具吸引到。咁个tea究竟有咩食呢~~餐牌上系咁写:🥪Tea Sandwiches🍰Elegant Surprise 🥧Baked Delicacies🧁Pastry Trolley🍩Confectionery Trolley🫖Refillable Coffee or Tea事实上,侍应会介绍每一个递上嚟嘅咸点或甜点,但其实冇名嘅话,真系记唔到咁多😂唯一记得嘅系佢每一个咸点都好好味😋😋😋最最最喜欢系一开头𠮶个Elegant Surprise不负其名,真系好好食。至于个四个入面,最喜欢嘅系三文鱼𠮶一个,青豆𠮶个都唔错。之前有讲过,我系好钟意食英式松饼。食hightea都会特别留意个英式松饼好唔好食,而呢一个松饼系非常合格😋食晒所有咸点之后其实已经有少少饱,虽然个松饼系可以无限refill,但根本已经开始有啲饱,所以就冇refill。到甜点,有两架甜点trolley, 会轮流上黎,一个系pastry为主,一个系朱古力为主。Pastry𠮶架,我特别钟情于好似威化夹心饼嘅𠮶一

咁个tea究竟有咩食呢~~

餐牌上系咁写:
🥪Tea Sandwiches
🍰Elegant Surprise
🥧Baked Delicacies
🧁Pastry Trolley
🍩Confectionery Trolley
🫖Refillable Coffee or Tea

不负其名,真系好好食。
Elegant Surprise

至于个四个入面,最喜欢嘅系三文鱼𠮶一个,青豆𠮶个都唔错。
Tea Sandwiches

Scone

Pastry𠮶架,我特别钟情于好似威化夹心饼嘅𠮶一个脆脆同一个浸过冧酒嘅pastry,入口即溶超好食。
Pastry Trolley

朱古力𠮶度,我就几喜欢佢个黑朱古力同埋有橙肉嘅𠮶个乳酪杯。
Confectionery Trolley

茶系TWG嘅茶,我哋选咗Emperor’s White Garden同Jade of Africa。我自己就偏好Emperor’s White Garden嘅清新。
TWG  tea

特别要赞嘅系,每一个职员都好好态度,会系好想返转头帮衬嘅𠮶一只,真不愧系五星级酒店嘅员工。由入座到上菜,每一位员工都好专业,礼貌好好。喺呢度食tea,系好有贵宾级被服务嘅感觉👸🏻🤴🏻

唯一觉得唔够嘅系15:15至17:15,两个小时其实唔系好够食😂个时间可以延长啲就好😂终于明白呢度长期爆棚嘅原因。

由食物到装潢到所享受到嘅服务,都会系一间想返嚟帮衬嘅餐厅。

Afternoon tea set: $788 (for two)
TWG Tea Emperor’s White Garden
Tea  sandwiches
Elegant Surprise