2025-06-14
第一次試Rosewood嘅afternoon tea set。嚟之前都睇咗好多評語,有好有差。over我覺得就算冇好似以前咁有得refill甜品,成個set都會食到你好飽,所以其實唔需要有refill嘅存在我覺得😆By the way 佢啲飲品係可以免費refill,試咗佢嗰個特濃朱古力,真係好正,好值得推介。今次嘅主題係Spring,所以啲味道全部都係好Refreshing嘅。 今次食嘅finger sandwitch,係我食過咁多afternoon set 入邊最好食嘅一款。Pre-dessert 係一個勁 fresh 嘅 Strawberry 雪葩,仲有啲酒香🥹仲有個 Cherry 疏乎厘,印左Butterfly room signature 嘅B字,靚到真係唔想食🥹到重頭戲 dessert, 唔好睇佢得4件,其實食左前面咁多款都幾飽😆最highlight 係佢個 Mille Feuille,真係超鬆化,啲 cream又整得好 smooth ✨另外粉紅色嗰件係好鬆化,個餡有士多啤梨醬嘅蛋糕。Honey嗰一件個蜂巢同埋餅都好鬆脆,配埋啲cream超正🥹最一般般係杏仁味嘅酥餅,好重杏
到重頭戲 dessert, 唔好睇佢得4件,其實食左前面咁多款都幾飽😆最highlight 係佢個 Mille Feuille,真係超鬆化,啲 cream又整得好 smooth ✨另外粉紅色嗰件係好鬆化,個餡有士多啤梨醬嘅蛋糕。Honey嗰一件個蜂巢同埋餅都好鬆脆,配埋啲cream超正🥹最一般般係杏仁味嘅酥餅,好重杏仁味,因為我麻麻杏仁😆不過都好鬆脆嘅。
另外dessert 配有一人各2個嘅 scone, 一款原味,一款朱古力。試過太多次嘅 afternoon tea 啲 scone 唔係熱嘅,哩度嘅係暖嘅,真係超好味。另外朱古力味嘅雖然唔係正常嘅scone texture, 不過係好軟熟嘅牛奶麵包咁,仲有啲朱古力chips, very good!
最後就係有哩個朱古力 cart🍫🍪可以揀6款,不過佢見我地 celebrate anniversary,所以送多2件俾我地🥹😗個Madeleine cake 真係超正,又唔太甜😘