2021-04-08 855 浏览
Rosewood嘅butterfly room afternoon tea一向難book🙊今次🐷book到平日兩位真係好興奮🤩佢哋每個月1號9:00a.m開放booking:)環境方面,地方唔大,但勝在樓底幾高 坐落都幾舒服唔會有壓迫咁😚服務亦都一流👍🏻Afternoon tea $788+10% for two (9/10)坐低只需要揀飲咩就可以 飲品係refillable嘅🐷揀左飲hot chocolate🍫 朱古力非常濃厚幼滑 個人覺得好飲過法國飲嘅Angelina😌首先上碟嘅係tea sandwiches🥪每件都非常精緻🥰最出色係松露碎蛋三文治🤤另外仲有青豆撻 聽到個名當堂嚇一嚇 但食落味道又意外地唔錯🤣Elegant surprise係松露蘑菇雞肉酥盒😍為左保持溫度 連個碟都係暖嘅💃🏻就算打埋卡再食個酥盒都唔會變淋😊酥皮好鬆脆 有牛油香 再加埋松露同蘑菇呢個組合真係好夾🤤之後到可以refill嘅scone,有原味同提子味🍇口感鬆軟 可沾cotton cream、士多啤梨果醬同檸檬橙醬🍓🍊🍋其實食到呢到已經開始飽 但仲有甜品未食😂最後就係🐷最期待嘅pastry trolley同

最後就係🐷最期待嘅pastry trolley同confectionery trolley一樣係refillable🥰有十款以上嘅甜品揀 每樣都試左少少 食完真係飽到傻🤰🏻Mille Feuille真係好好味💕好crispy 而且唔會過甜 雲呢拿味香濃🤤栗子撻都可以一試 外面嘅栗子蓉好綿密 入面仲加左冧酒 鐘意帶酒香味甜品嘅朋友就唔好錯過啦🥂
📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
💰~$400/ppl
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
2021-04-04 826 浏览
先黎總結,食得好趕既一餐,樣樣野都好味,但諗住慢慢歎要傾計既唔建議去。有興趣就繼續睇落去。因為係in house guest,所以就唔需要早兩個月上網book。我當日就食15:15-17:15既時段,佢係要準時先比你入去,入到去簡下飲咩就可以了落單,全部人都係同一時段入座,你見d staff係忙到飛起。個個都好忙,所以你都要等一陣先落到單,變左兩個鐘內要扣左15分鐘係等落單。之後每一個環節都係要等around 10mins餐飲我簡左the butterfly room tea blend同白茶,兩款茶都好岩配tea。先黎一件elegant surprise - 黑松露南瓜雞肉puff,我覺得用酥皮盒形容更貼切,新鮮熱辣(包括埋隻碟😂)好食但又唔會留有印象咁樣咸點有四件sandwiches,青瓜蟹肉卷,磨菇牛肉,煙三文魚,黑松露青豆撻。四件都好味,但最好味我會簡青豆撻,青豆好大粒好fresh好爽,配埋個醬好match👍Scones有原味如提子味配clotted cream & 橙皮醬 & Berries醬。Scones好對版,有溫度有口感,外脆內軟唔會太乾帶左麵粉香。encore左一次。

Pastry Trolley 有5款可以簡,其中最好味果款係mille feuille,酥皮好鬆化,甜度岩岩好,中間個雲呢拿吉士好滑,其他甜品仲有班蘭撻,蕉糖芝士蛋糕,士多啤梨海綿蛋糕和瑪德蓮。除左士多啤梨cake普通之外(賣相「詳情睇相」及味道)另外四款都好值得食😋

之後經過漫長既歲月(more than15 minutes, 報時:1645) Confectionery trolley 終於黎,果時基於等到悶同埋心入面好急,都冇心機聽果幾款甜品係咩野,就叫佢每樣黎一款,淨係記得個香蕉朱古力撻同埋復活節蛋糕有馬拉糕味驚喜,之後白朱古力mousse, brownie and 花生朱古力就冇咩驚喜 (d名全部我作🤣果時淨係想快d食)

而十分鐘之後甜品車都再黎問我地使唔使refill, e個時候同行友人refill左mille feuille和班蘭撻,之後5分鐘後就要埋左張單先,最後17:15離座。感覺佢地好似空姐空少,自己飛左一轉台灣,由上機到落機好快完左件事咁。但佢地好attentive,因為我倒灑左水佢地好快比紙巾我,加重佢地workload真係唔好意思😓

(黎緊e段比餐廳睇既)擁有美味食物,雅致環境,優質服務,但沒有一個從善如流既system實在太可惜,用餐體驗大打折扣☹️詳情如下:我係坐最角落果張枱,所以甜品車係第一枱serve我,朱古力車就係最後,我覺得hightea應該係休閒咁enjoy食物、環境同影相打卡。本身兩個鐘係冇問題(例如四季都係兩個鐘但食得好輕鬆),我覺得餐廳需要檢討下係咪要兩架trolley serve 全場 。每枱推架trolley介紹太浪費時間,人手不足同限時情況下就唔係一個好做法。我建議應該咸點上一輪,甜點(pastry & confectionery combine in one trolley) 一齊上會比較有效率;亦可以係menu影埋今日pastry and dessert款式名,一來staff唔使再講,二來大家都知自己食緊咩,現在這個做法staff又辛苦,又要睇住時間,所以擺盤都唔夠時間砌靚佢 (Hugo同st. Regis都用trolley但人地有時間整得靚好多)。錢係要賺,但一日3場tea,staff又辛苦,客又失望,長久落去會失去支持。如果能夠改善以上問題,我相信用餐經驗一定更好。p.s. 唔知點解地毯爛到好大個loan都唔補補佢🤔
青豆撻
scones with cream and jam
青豆撻
scones with cream and jam
2021-04-03 806 浏览
Restaurant week dinner 在dining city 的restaurant week 訂了三道菜晚餐。我是為了吃這裏的甜品而來的 (笑)這裏的afternoon tea 很難訂位子,這次restaurant week 有位子,就訂了位來試試。頭盤是 煙三文魚、多士:份量挺多,味道不過不失的三文魚。Grilled Flap Steak : flap 雖然沒有很多牛脂,但是肉質軟腍,牛味濃。這裏煎得不錯,牛肉質素亦高。甜品的拿破崙蛋糕很好。餅乾結實,裏面的cream 幼滑,味道不會過甜。其他甜品質素亦很高,令我對這裏的afternoon tea 更有期望。期待下次再來。
Restaurant week dinner

我是為了吃這裏的甜品而來的 (笑)

頭盤是 煙三文魚、多士:份量挺多,味道不過不失的三文魚。

期待下次再來。

2021-03-26 921 浏览
典型的高級酒店餐廳,高樓底,裝潢有品味,沙發讓人難以拒絕,很想懶在這種環境中嘆一個下午。一個多月前訂好的位子,所以滿懷期待,結果沒有令人失望,絕對是盡情的享受。茶的種類還算齊全,也有咖啡,全部無限refill。首先是鹹點,青瓜卷印象深刻,沒有瓜的腥味,反而很清口開胃。司康的形狀比正常的迷你一點,可以留返個空間給之後的甜點。甜點份量相當足,為了這餐下午茶午餐已經省略,還是飽到捧肚。服務人員經常來問有哪些比較喜歡的需不需要添加。雖然很飽但還是添加了幾塊無法抗拒的杏仁黑朱古力,滿滿的幸福感。

茶的種類還算齊全,也有咖啡,全部無限refill。
首先是鹹點,青瓜卷印象深刻,沒有瓜的腥味,反而很清口開胃。

鹹點

司康的形狀比正常的迷你一點,可以留返個空間給之後的甜點。

scone

甜點
甜點

2021-03-26
2021-03-22 825 浏览
一個月前朋友終於book到Rosewood嘅The Butterfly Room,而我亦為咗食到一檯難求嘅afternoon tea,專登請假同朋友一齊去😆.✨Afternoon Tea✨$798 for TWO🦋Tea Sandwiches侍應逐一介紹4款鹹點,但介紹完我都唔太記得係乜😆剩係記得幾款嘅味道都唔錯,青瓜卷幾清新,黑松露三文治好香,青豆撻就幾特別!🦋Elegant Surprise呢款松露雞肉酥皮盒係唯一嘅熱食,白汁味道香濃,酥皮都算酥脆,但唔知點解用刀叉都唔易切開,最後放棄咗改用手食😅🦋Freshly Baked DelicaciesScone有兩款,分別係原味及提子味,配同clotted cream及2款果醬,clotted cream幾滑身,士多啤梨果醬比較普通,香橙果醬味道比較濃郁,夾雜橙皮嘅苦味!兩款scone其實真係幾好食,但真係太飽,最後每款只食咗一啖就放棄😅🦋Pastry Trolley 呢間餐車嘅甜品都幾好食,士多啤梨戚風蛋糕好鬆軟,入口即溶咁😋焦糖芝士蛋糕外層嘅脆脆好有口感,但味道偏甜;班蘭撻唔太甜,有陣陣班蘭香味,味道唔錯😋Lemon Madelei
✨Afternoon Tea✨$798 for TWO

🦋Tea Sandwiches

🦋Elegant Surprise

🦋Freshly Baked Delicacies

🦋Pastry Trolley
呢間餐車嘅甜品都幾好食,士多啤梨戚風蛋糕好鬆軟,入口即溶咁😋焦糖芝士蛋糕外層嘅脆脆好有口感,但味道偏甜;班蘭撻唔太甜,有陣陣班蘭香味,味道唔錯😋Lemon Madeleine唔覺有檸檬味,但都香甜鬆軟,我幾鍾意😋朋友就最鍾意忌廉拿破崙,佢最終食咗4件😋

🦋Confectionery Trolley
相反呢架餐車嘅甜品就比較失色,朱古力都偏甜😓圓形嗰款食完一啖後甜到唔想再食,只有一款dark chocolate蛋糕係香濃而唔甜😅士多啤梨mousse相對最好食,味道酸酸甜甜,仲有白色嘅脆脆,幾清新😋

🦋Refillable Coffee or Tea
分別揀咗The Butterfly Room Blend及French Earl Grey,兩款茶都好香,雖然侍應不停加水,但茶味都無變淡👍🏻

侍應服務友善又貼心,環境又舒適,好啱同閨蜜傾計打卡👍🏻食物味道及質素都ok,除咗Tea Sandwiches及Elegant Surprise外,其他都可以refill👍🏻真係好啱大食嘅甜品控🤩但我比較細食,基本上食完鹹點已經飽飽地,所以對我嚟講就唔太值,試過一次就夠啦😆
下午茶
相隔兩個月先book到既butterfly room,終於俾我等到,但係我地坐低就俾人安排坐角落位,個位置都幾差,我要求tea set可唔可以兩個人share,佢話因為甜品可以refill,所以唔可以share,咁我就話咁唔refill啦,可唔可以share?佢答我唔到,一樣話總之唔可以share,事實上唔係價錢問題,係一個tea set已經好夠我地兩個人食。我有見到有張大d既座位,4人座位,於是我要求可唔可以轉座位,佢話4:00就會有人到,所以唔可以坐,anyway最後我地冇點野就走左,服務好差 連食野share都要比人管 食物價錢同服務態度完成不成正比 職員EQ低,完全唔識變通環境方面,butterfly room好細 差過其他酒店太多 又暗 又冇人現場表演音樂 好彩冇食到,唔食係明智既選擇

anyway最後我地冇點野就走左,服務好差

連食野share都要比人管
食物價錢同服務態度完成不成正比
職員EQ低,完全唔識變通

好彩冇食到,唔食係明智既選擇
2021-03-13 902 浏览
早咗一個半月時間book,仲要上系統reserve之前嗰晚玩通宵,隻眼半開合開電腦預約。終於成功,再幫埋朋友預約。入去之前當然要同門口artpiece大笨象影相先。餐廳入面座位梳化好友距離感,原來有餐車推來推去,方便食客選擇甜點和鹹點。兩架餐車都可以任點,另外咖啡茶都可以refill。甜點最好吃係拿破崙,用個叉輕輕就可以切到一件件放入口,食落好脆口。scone 都好香牛油味,唔算乾,再加clotted cream and jam ,好吃。
2021-03-04 1416 浏览
Butterfly Room 嘅 tea 岀名係超級難卜,所以今日就慕名而來,walk in 試下,點知排waiting 第二都成功入座入面環境係幾靚嘅,都寧靜舒服。有咸點,甜點和餐飲,scones, 甜點和同款飲品都可無限refill我點了熱朱古力🍫,好甜。。服務員主動給了一杯水,冇咁溜。其實要茶會較好,可以消滯去膩。咸點味道可以,並不算一嗚驚人。松露雞肉酥皮盒,暖暖地咸點有各式三文治🥪scone 有原味和提子🍇,鬆化有牛油香。橘子🍊醬,士多啤梨🍓醬,clotted cream甜點有朱古力系列,同西餅系列。Pastry Trolley🍰士多啤梨蛋糕後面個兩條餅好難食🥴士多啤梨清甜好味,蛋糕軟綿🐚貝殼蛋糕覺得比較普通,如想encore 其他款式,可留肚不試🥧忌廉拿破崙酥皮帶焦糖香,香脆可口,忌廉幼滑,值得encore。🧁冧酒雲呢拿蛋糕蛋糕浸過酒,入口即溶,滿滿酒香。🌰栗子蛋糕栗子蓉很薄,只有面看到的部份,內裏是慕絲。總括來說,甜點可以,但沒有大驚喜。Confectionery Trolley朱古力系列。特濃朱古力,朱古力慕絲蛋糕不錯。可麗露,食唔到有焦糖和酒香,切開質感似白糖糕,但比白
Butterfly Room 嘅 tea 岀名係超級難卜,
所以今日就慕名而來,walk in 試下,
點知排waiting 第二都成功入座

入面環境係幾靚嘅,都寧靜舒服。

有咸點,甜點和餐飲,scones,
甜點和同款飲品都可無限refill

我點了熱朱古力🍫,好甜。。
服務員主動給了一杯水,冇咁溜。
其實要茶會較好,可以消滯去膩。

咸點味道可以,並不算一嗚驚人。
松露雞肉酥皮盒,暖暖地

咸點有各式三文治🥪

scone 有原味和提子🍇,鬆化有牛油香。

橘子🍊醬,士多啤梨🍓醬,clotted cream

甜點有朱古力系列,同西餅系列。

🍰士多啤梨蛋糕
後面個兩條餅好難食🥴
士多啤梨清甜好味,蛋糕軟綿
🐚貝殼蛋糕
覺得比較普通,如想encore 其他款式,
可留肚不試
🥧忌廉拿破崙
酥皮帶焦糖香,香脆可口,
忌廉幼滑,值得encore。
🧁冧酒雲呢拿蛋糕
蛋糕浸過酒,入口即溶,滿滿酒香。
🌰栗子蛋糕
栗子蓉很薄,只有面看到的部份,內裏是慕絲。
總括來說,甜點可以,但沒有大驚喜。

朱古力系列。
特濃朱古力,朱古力慕絲蛋糕不錯。
可麗露,食唔到有焦糖和酒香,
切開質感似白糖糕,
但比白糖糕硬和煙韌。。。
切嘅時候要幾用力下先切開

朱古力🍫塊係幾好味

我們吃到很飽,只refill 了一些甜品款,
胃沒有位再容納更多甜品了🤧
店員服務好,有禮,環境舒服,
食物沒有太大驚喜,所以不要太高期望。
788+10%/2 位
2021-03-02 1092 浏览
茶室空間雅緻 舒適 安靜💕枱與枱之間空間感充足可以同三五知己自成一閣傾密計牆上有蝴蝶為題嘅藝術作品與茶室名字呼應🦋淡紅淡綠貝殼造型梳化椅除左外型復古 坐得舒服之外😌仲令我聯想到一陣有機會品嚐嘅瑪德蓮蛋糕真係急不及待想立刻開始呢次甜品盛宴🍧.首先係全日唯一需要選擇嘅飲品咖啡 茶 及朱古力可以無限添飲茶嘅款式都幾多cold brew coffee👍🏻雖然好想試呢度嘅朱古力 但還是飲茶比較明智因為跟著落黎嘅食物實在太甜了.其後職員會送上一盤鹹點同是日精選分別係4件Tea Sandwiches同1件Elegant Surprise 今日嘅精選係雞肉蘑菇酥皮盒子每一件嘅味道都恰到好處 美味可口.再之後就係可以refill嘅環節1件原味英式鬆餅及1件提子味英式鬆餅配上草莓醬 香橙醬及clotted cream果醬嘅份量非常大方 令我覺得有點兒浪費提子鬆餅🍇 香橙醬🍊 clotted cream🧈 👍🏻雖然可以refill 但都係會好掙扎因為之後仲有兩架甜品trolley亦都係可以無限任點而呢兩架Signature Trolley 分別就係甜點Pastry Trolley🍮 同朱古力Confecti
茶室空間雅緻 舒適 安靜💕
而呢兩架Signature Trolley
分別就係甜點Pastry Trolley🍮
同朱古力Confectionery Trolley🍫
車上每一件甜品都好精緻
而佢地每件甜品嘅份量並唔會因為可以無限任點而偏細小 所以戰鬥力弱啲都唔得
推介人氣大熱Tahitian Vanilla Cream Filling Mille Feuille (法式千層酥配大溪地雲呢拿)👍🏻
其次係栗子撻🌰

第二輪係下午16:30-18:30
HKD 798 for two
HKD 399 for one

緊記有dress code啊👗
~smart causal~
唔好著運動/沙灘服裝🩴
男士請穿著密頭鞋及有袖襯衫
並於晚上18:00後穿著長褲👖
2021-03-01 719 浏览
終於食到一位難求的 出名難book 兩月內連平日既位都爆滿每月一號9點 online reservation 先開放兩月後既bookings eg.3月1號 訂5月位Butterfly 🦋 Room 呈現歐洲優雅茶室風格 日光照下坐係意大利Giorgetti 淡綠色天鵝絨座椅 相當舒服 貝殼型復古扶手椅真係好靚☺ 由於座位之間闊落 樓底又高 唔會聽到人地枱傾計 🍵house blend tea 🍵用綠茶作茶底 百香果,覆盆子既果味好出 配埋玫瑰,萬壽菊和櫻花 感覺好清新 頭幾次待應貼心幫我地沖水加茶時 茶香四溢☺🍵 可惜隨著加水次數 好快變淡☕Cappuccino ☕with almond milk 冇拉花 泡沫厚 都幾明顯係全自動機沖 幸好咖啡豆靚 飲落都唔燶 唔苦 仲係香噴噴☕同款任fill 而茶係fill 熱水only 比起其他會加茶/可以試埋其他款既茶 就差啲喇🧁🥧🍫🍰🍮🍯食物 🥪🌮🌯🫔🧆少有棄用層層茶架型式送上 改用fine dining 5道菜慢慢送上1.Elegant surprise - 松露雞肉磨茹酥皮盒淡淡松露香 送上泥仲暖暖的😊2.Tea Sandwiches
終於食到一位難求的 [ButterflyRoom🦋]

鬆餅質感十分酥脆 但一啲都唔乾😋
好似食緊入面軟綿綿既曲奇咁
暖笠笠香噴噴鬆餅配上新鮮牛油 真橙皮 紅莓醬 無得頂💯

之後就餐車出場
滿滿一車琳瑯滿目的甜品,充滿滿足感!🥰

4.甜點餐車

Vanilla Mille Feuille 大溪地雲呢拿千層酥

傳說中必食的千層酥 酥皮裹上焦糖,內層夾有大溪地雲呢拿醬忌廉,外脆內軟 😋

Madeleines 瑪麗蓮貝殼蛋糕
質感鬆軟 牛油香氣濃郁🧈

Mont Blanc 蒙布朗法式栗子蛋糕
面層細緻栗子蓉入口即化 層疊蛋糕口感正😋

WHISKEY BABA CAKE 威士忌巴巴蛋糕
一個 上層白朱古力忌廉 下層浸濕左帶酒香既海綿蛋糕 食落仲有淡淡檸檬香橙味🍋🍊

strawberry 🍓 cake with Ladyfinger
意大利手指餅乾包圍住士多啤梨慕絲蛋糕 🍓經典組合

食到呢度已經飽左8成😅
不過見到 銀色朱古力餐車推出 上面擺滿 望落好好食 好似發晒光既朱古力甜點

脆心榛子牛奶朱古力🌰
棒子烤得好香脆 😋

朱古力蛋糕🍞
方包形狀朱古力蛋糕外面一層🍫coating

朱古力慕斯
幼滑慕絲 偏甜

可麗露 (Canelé)
霖酒朱古力夾心🍸😚

香橙布丁🍊
酸酸甜甜,去膩一流
2021-02-28 721 浏览
早兩個月book好,去到大堂係幾靚既,入到餐廳,已經見到啲甜品車就咁放咗係食客會經過嘅地方,完全冇攞玻璃罩遮住佢.....而家疫情嘅情況,係令人不安既。鹹點OK的,但傳說中的甜品車,2架都超級普通,好失望。甜品質素同東海堂差唔多,講緊佢仲要收我$788+10%.....服務環境係OK嘅,侍應都好有禮貌,不過餐廳入邊有啲焗。同埋明明坐底嗰陣,佢同我哋講可以食到5點15分,但係佢到4點30分嘅時候就話有下一批客人,請我哋走....冇下次,太貴同CP值低。

服務環境係OK嘅,侍應都好有禮貌,不過餐廳入邊有啲焗。

冇下次,太貴同CP值低。
今日終於有機會黎一試呢個享負盛名,聞名已久嘅蝴蝶🦋的房間。呢個早兩個月前黎book定嘅下午茶!一坐低,已經比超靚印有🦋嘅餐具吸引到。咁個tea究竟有咩食呢~~餐牌上係咁寫:🥪Tea Sandwiches🍰Elegant Surprise 🥧Baked Delicacies🧁Pastry Trolley🍩Confectionery Trolley🫖Refillable Coffee or Tea事實上,侍應會介紹每一個遞上嚟嘅鹹點或甜點,但其實冇名嘅話,真係記唔到咁多😂唯一記得嘅係佢每一個鹹點都好好味😋😋😋最最最喜歡係一開頭嗰個Elegant Surprise不負其名,真係好好食。至於個四個入面,最喜歡嘅係三文魚嗰一個,青豆嗰個都唔錯。之前有講過,我係好鍾意食英式鬆餅。食hightea都會特別留意個英式鬆餅好唔好食,而呢一個鬆餅係非常合格😋食晒所有鹹點之後其實已經有少少飽,雖然個鬆餅係可以無限refill,但根本已經開始有啲飽,所以就冇refill。到甜點,有兩架甜點trolley, 會輪流上黎,一個係pastry為主,一個係朱古力為主。Pastry嗰架,我特別鍾情於好似威化夾心餅嘅嗰一

咁個tea究竟有咩食呢~~

餐牌上係咁寫:
🥪Tea Sandwiches
🍰Elegant Surprise
🥧Baked Delicacies
🧁Pastry Trolley
🍩Confectionery Trolley
🫖Refillable Coffee or Tea

不負其名,真係好好食。
Elegant Surprise

至於個四個入面,最喜歡嘅係三文魚嗰一個,青豆嗰個都唔錯。
Tea Sandwiches

Scone

Pastry嗰架,我特別鍾情於好似威化夾心餅嘅嗰一個脆脆同一個浸過冧酒嘅pastry,入口即溶超好食。
Pastry Trolley

朱古力嗰度,我就幾喜歡佢個黑朱古力同埋有橙肉嘅嗰個乳酪杯。
Confectionery Trolley

茶係TWG嘅茶,我哋選咗Emperor’s White Garden同Jade of Africa。我自己就偏好Emperor’s White Garden嘅清新。
TWG  tea

特別要讚嘅係,每一個職員都好好態度,會係好想返轉頭幫襯嘅嗰一隻,真不愧係五星級酒店嘅員工。由入座到上菜,每一位員工都好專業,禮貌好好。喺呢度食tea,係好有貴賓級被服務嘅感覺👸🏻🤴🏻

唯一覺得唔夠嘅係15:15至17:15,兩個小時其實唔係好夠食😂個時間可以延長啲就好😂終於明白呢度長期爆棚嘅原因。

由食物到裝潢到所享受到嘅服務,都會係一間想返嚟幫襯嘅餐廳。

Afternoon tea set: $788 (for two)
TWG Tea Emperor’s White Garden
Tea  sandwiches
Elegant Surprise
TWG  tea
Tea  sandwiches
  • Pastry  trolley
2021-02-22 669 浏览
絕無誇張,嘗試預訂很多次,要到今次才成功。每個月1號上午9:30 ,登入後還要成功搶閘,才可得到心儀時間。雖然,未能在第一時段去吃afternoon tea,只得下午六時半才有位,那沒法子呢!因為如果在考慮的話,就連這個時段也被搶了。首次晚餐時段吃afternoon tea,也別有一番體驗。整體上,味道非常好,份量也十分充足,反而覺得有點過量,每件蛋糕都是regular size,吃到最後真的吃不下,這個豐富的體驗,之後要禁食幾餐,才減少罪疚感😂
四款鹹點
鬆餅
甜品
Chocolate trolley
2021-01-31 981 浏览
好耐冇約姊妹出嚟high tea,好彩佢book到The butterfly room 🥰,Book咗4:30但係我哋4:15去到即時入得,佢嘅座位真係唔算多,唔怪得知佢咁難book!🌟 餐牌你會睇到佢將食品分咗做五款,另外再加refillable coffee or TWG tea ! 首先就上咗鹹食先,鹹食就冇得refill ,我覺得佢整得幾好食如果可以refill就好啦😂之後就上scone,佢其中有一款果jam好好食,果味清新好開胃,scone 偏細小但質素唔錯,再嚟就係甜品車啦,甜品車分別有兩架,scone 同甜品車上嘅甜品都係可以再點嘅,但係其實你真係唔會食到咁多,只要你每款都試已經係飽到上心口。其中一個最期待嘅朱古力磚,今日竟然係nuts 口味😭,而且仲要係牛奶朱古力🤦🏻‍♀️,唔係我杯茶!普遍甜品嘅質素都係好滑而且甜度適中,但係佢實在太多甜品,食下食下會覺得好膩😅✨$788 for two (再加一)呢個價錢食到呢個質素真係抵,如果你哋咁啱大食,仲會覺得會非常抵,如果佢中間啲甜品再轉下款式我絕對會再食👍🏻

2021-01-17
下午茶
  • Savoury Canapes
2021-01-31 1098 浏览
終於食咗呢間勁難book嘅the butterfly room🦋嘅afternoon tea,要每個月1號嘅朝早9:00準時上網搶先book到🏃🏻.坐低淨係需要揀飲咩☕️,其他嘢食就會自動送上,首先有個火雞酥皮盒,然後就有四種唔同嘅sandwich🥪,味道都唔會話特別驚艷,但係已經好過好多食英式afternoon tea嘅地方.之後落嚟嘅scone,pastry trolley同埋confectionary trolley都係可以無限refill🤩,如果食得落嘅,真心抵,不過我食完一round已經好飽🥲.Scone有原味同埋提子乾味,口感鬆化,幾高質,至於pastry同confectionary可以自己喺trolley揀食咩,咩都想試嘅我,就當然就每款都要一樣啦🤗,試晒咁多樣之後,我總結朱古力mousse蛋糕🍫、whiskey cake🥃同拿破崙好食,其他都一般,而拿破崙係唯一一樣好食到我要encore嘅食物🤤🤤,佢個雲呢拿cream,勁幼滑,有少少似食雪糕嘅感覺🍦,呢個真係超正😋.總括來講,我覺得覺得佢哋嘅afternoon tea有質素,價錢亦合理,解釋到點解咁多人食咁難book,值
總括來講,我覺得覺得佢哋嘅afternoon tea有質素,價錢亦合理,解釋到點解咁多人食咁難book,值得一試👍🏻