2023-04-27 115 浏览
有冇試過田螺連殼食?法國香草脆田螺🐚飽滿田螺肉+香草醬底下脆筒似雪糕筒咁樣配搭有驚喜 作為前菜夠哂特別大過我塊面的厚切豬扒經過醃製和慢煮口感恰到好處 依然保持肉汁醬汁係洛神花+蘋果蓉呢個豬扒我地好喜歡☺️傳統卡邦尼意粉用豬面頰肉或意式煙肉今次呢個換上金華火腿和臘肉中西合璧的化學作用 估唔到咁夾意粉當然口感剛剛好 黃金色醬汁 令人一啖接一啖餐廳位於路巷盡頭 牆上掛住一個招牌燈有上下兩層 氣氛似外國小酒館適合把酒聊天既地方💕
有冇試過田螺連殼食?
法國香草脆田螺🐚

法國香草脆田螺
特色卡邦尼意粉
特色卡邦尼意粉
2023-04-25 42 浏览
今日揀左間位於灣仔船街嘅餐廳食飯,以fusion菜為主,佢係難得一間fusion菜好好食嘅餐廳,今次我地2個人叫左三樣野1.八珍甜醋羽衣甘藍沙律依個沙律我真係覺得好有驚喜,佢個汁係用本地嘅八珍甜醋去做,醋汁淋上羽衣甘藍面,混合一齊食。本身羽衣甘藍係有種好獨特嘅味道,唔係個個岩食,但個醋汁出奇地同個種味混埋一體,非常之夾,我幾鍾意呢個醋汁,佢嘅味道唔止有啲甜味,仲有淡淡嘅香料味,食落好舒服同滿足。份量都啱啱好,係一個好正嘅開胃菜😋😋2. 21天熟成厚切豬扒呢個豬扒真係令人回味無窮。肉質非常鮮嫩,食落真係好滿足。豬扒嘅厚度啱啱好,外層煎得非常香口,每一啖都可以感受到肉嘅鮮味同埋汁水。另外,夾上個汁係用蘋果蓉+洛神花所製,點埋一齊食,好解油膩感。配菜都好好食,令整道菜品嘅味道更加豐富,尤其係佢個蒜頭,出面真係食唔返,勁正😋😋3.特色卡邦尼意粉(臘肉及金華火腿)唔好以為佢同普通卡邦尼一樣,佢最大特色係唔用堂肉,轉用臘肉同埋金華火腿,三者味道非常夾。意粉嘅口感好細緻,食落好有彈性,而臘肉同金華火腿嘅鹹香味增加左成個粉嘅層次。醬汁都好好味,最緊要係收汁收到岩岩好,冇晒多餘嘅汁,令成個味道更加實在,

1.八珍甜醋羽衣甘藍沙律

2. 21天熟成厚切豬扒

3.特色卡邦尼意粉(臘肉及金華火腿)
唔好以為佢同普通卡邦尼一樣,佢最大特色係唔用堂肉,轉用臘肉同埋金華火腿,三者味道非常夾。意粉嘅口感好細緻,食落好有彈性,而臘肉同金華火腿嘅鹹香味增加左成個粉嘅層次。醬汁都好好味,最緊要係收汁收到岩岩好,冇晒多餘嘅汁,令成個味道更加實在,而且份量都啱啱好,食落夠晒滿足。

整體黎講,餐廳食物質素同水準非常高,而且坐得舒服,好岩同三五知己黎食
2023-04-21 52 浏览
前排去到隱身喺灣仔船街角落嘅Flagship,佢地以fusion為主題嘅菜式真係好令我大開眼界~麻唔辣四川蜆係佢地嘅招牌菜,蜆肉多汁彈牙,而四川醬汁就麻而不辣;食之前將啲醬汁加落嘅蜆肉到,會更加鮮甜美味~油封鴨脾係佢地另一款受歡迎嘅菜式,鴨皮香脆而鴨肉軟腍多汁;放係鴨脾上面嘅太陽蛋好吸睛,而且隻蛋入口係好滑嫩架,配埋佢地嘅千層窩夫一齊食就好夾啦~佢地嘅卡邦尼意粉加咗金華火腿同臘肉,同出面嘅卡邦尼只係用煙肉有啲唔同,令到個意粉充滿住鹹香嘅味道~ 卡邦尼意粉嘅口感好al dente,面頭仲加咗溶咗嘅芝士醬,非常滿意~

去灣仔搵朋友食飯 佢帶左我去FLAGSHIP食平時去灣仔 完全唔知有呢間餐廳估唔到又咁高質 有驚喜🥳餐廳位置好隱世 係灣仔船街盡頭既角落😳內外裝修得好有特色 感覺好似遠離繁囂係到用餐令人可以短暫地係放鬆休息🥳食物選擇上好有創意 主打中西合壁既FUSION菜意想不到既配搭 驚喜既味道 高質👍🏻💥香煎章魚鬚配八珍甜醋羽衣甘藍沙律🐙🥗慢煮完再煎香既西班牙既章魚鬚🐙好大條亦好厚身 食落好爽同香伴八珍甜醋羽衣甘藍沙律🥗用傳統口味八珍甜醋取替黑醋做沙律汁 出奇地夾😎羽衣甘藍新鮮爽脆 仲有d三文魚子好開胃😋💥千層脆窩夫油封鴨髀🦆 🍗鴨油嫩煮後香煎 上菜已經好香大大隻太陽蛋 煎得岩岩好鴨髀皮脆肉嫩滑 帶濃香鴨味😋配上佢地牛角包整既waffle 同自家製洛神花蘋果蓉三者一齊食 好豐富既口感 😀果蓉中和左鴨肉既味 冇咁膩 好有心思既配搭🥰💥特色卡邦尼意粉🍝以中式金華火腿同臘肉配搭芝士整既卡邦尼意粉意粉有咬口 撈埋有葱 蛋黃🍳芝士🧀既醬汁 又惹味又唔會過膩 加上炒香左既臘肉既陣陣鹹香同焗到帶焦香金華火腿碎 令成個意粉既風味大大提昇😋

去灣仔搵朋友食飯 佢帶左我去FLAGSHIP食

又惹味又唔會過膩
加上炒香左既臘肉既陣陣鹹香同焗到帶焦香金華火腿碎
令成個意粉既風味大大提昇😋

2023-04-19 49 浏览
想食呢間嘢好耐,今日終於有機會同朋友試呢間,好出色嘅中西fusion菜。佢喺船街嘅街尾 ,門面都幾特別,去到門口有人幫你拉門,服務好好。員工都會走過來幫你介紹菜式,上每一道菜嘅時候都會再同你解釋,用咩材料,烹調的方法,概念,感受到每一道菜的用心。第一次食中西mix嘅fusion菜,幾有驚喜,出奇地match。前菜叫咗一份麻唔辣的 四川蜆,啲蜆好大隻,隻隻好鮮甜,仲要新鮮,食到海水味。仲用咗花椒浸佢但唔會太辣,有少少麻香嘅感覺 。伴碟有兩塊多士,將多士浸落啲湯度食好好味, 帶出咗佢麻香不辣嘅感覺。主菜叫咗king salmon ,採用新鮮三文魚, 魚皮煎到脆卜卜 ,三文魚半熟狀態,食到個皮薄肉嫩,好juicy。配上檸檬刁草汁令三文魚味道層次更豐富,更鮮甜。有少少似煙三文魚嘅味道。另一道主菜叫咗carbonara Chinese style ,用西式嘅煮法配上中式嘅材料,上面用咗金華火腿同埋臘肉來取代。鹹香味配呢個滑彈牙嘅意粉,中西fusion得嚟好好味,好驚喜。Fusion小店 ,乾淨企理,坐得好舒服。兩個人坐喺度享受下,食下dinner都係賞心樂事。
2023-04-16 39 浏览
一間主打fusion菜嘅餐廳,一開始唔容易搵,因為佢係喺行仔俾加入嘅地方,但係佢因為係一個角落入面,所以比較寧靜。餐廳職員服務態度都唔錯👍🏻第一次食中西混合嘅fusion菜,好味得來有幾夾!覺得有驚喜避風塘豬扒避風塘炒蟹就食得多,避風塘豬扒都係第一次食,擺碟一上嚟已經非常之靚,味道非常美味。豬扒肉質鮮嫩,口感比較軟,唔會好難咬,而且塊梅肉扒都係幾高質素,佢同普通出面食嘅西餐豬扒係冇咩分別,只不過口味就係避風塘,因為避風塘有炸蒜蓉同埋獨特嘅醬汁,所以比較惹味,令人食到唔停口四川麻辣牛油蜆配麵包四川麻辣其實就唔係真係好辣嘅,只有少少辣啦,所以唔會蓋過咗蜆本身嘅鮮味,即係味道唔會太濃烈,點都會食到蜆同埋牛油嘅味,我個人都幾鍾意佢嘅汁,點蒜蓉包就啱啱好蟹肉蟹膏煲仔飯其實係一到細食嘅菜都好快用咗新住埋,醬汁已經同蟹肉蟹膏混埋一齊,所以只需要一匙羹,就可以食到三種口感!然後將呢個細食嘅飯擺入中式嘅煲仔飯入面,幾有特色個人幾鍾意呢一間餐廳,寧靜嘅角落有一種與世隔絕嘅感覺,但係又不失同喧鬧嘅街道接軌,加上菜式佢有創意,推介

避風塘豬扒

四川麻辣牛油蜆配麵包

蟹肉蟹膏煲仔飯

2023-04-11 46 浏览
聽朋友講灣仔有間fusion特色菜 幾好味~ 我就約咗同事放工後chill下😗 叫咗幾道菜 吹下水又一晚😆法國香草脆田螺 $98呢個焗田螺好得意 每粒都充滿好多香草芝士同蒜蓉🤤 田螺彈牙 好好味🫶🏻 最得意就係個殻 食得咖! 因為個殼由類似脆酥皮嘅材料製成 可以連殼食🥰紐西蘭脆皮三文魚 $298用上刺身級嘅三文魚腩😍 所以廚師都冇將三文魚腩完全煮熟 只係半熟狀態 可以食到三文魚腩皮薄身又好脆 三文魚腩外圍為啱啱好熟 中心位置就仲生😚 配上檸檬叼草汁 令三文魚腩味道更豐富 仲有啲似煙三文魚添🐟特色卡邦尼意粉 $238特色就係金華火腿同臘肉 代替咗平時用卡邦尼嘅煙肉 夠晒香港特色☺️ 金華火腿同臘肉嘅鹹香味比煙肉更強 同卡邦尼好夾👏🏻 至於意粉係扁意粉 加入咗蛋黃、大量芝士 每條意粉都呈黃金色 充滿蛋香同芝士味😋

法國香草脆田螺 $98

紐西蘭脆皮三文魚 $298

特色卡邦尼意粉 $238

• 特色卡邦尼意粉
2023-04-10 60 浏览
餐廳嘅裝潢好有格調😚.📍蘋果蓉斧頭豬扒份量唔講得笑,好巨型😱斧頭扒肉質食落去比想像中鬆化,好juicy聽店員講,個醬汁係用左洛神花同蘋果蓉混合而成清清地的果香花香唔會搶左斧頭扒的肉味😜配菜有焗蒜、菇、翠玉瓜等,食落幾香口,應該係在扒爐上同時處理.📍大閘蟹糕燴飯好搞鬼的Fusion茶🤣混合左中式的煲仔飯同西方的RisottoRisotto在燴的過程加入左大閘蟹的蟹膏蟹肉所以每粒飯都吸哂D大閘蟹的精華🤤每啖食落好重蟹膏味,好鮮甜.📍八珍甜醋羽衣甘藍沙律第一次見的配搭🤪羽衣甘藍食落好爽脆醬汁用左八珍甜醋調配而成味道酸酸味味咁好開胃😇配料方面仲有蕃茄仔、南瓜籽等等

餐廳嘅裝潢好有格調😚
📍蘋果蓉斧頭豬扒
份量唔講得笑,好巨型😱
斧頭扒肉質食落去比想像中鬆化,好juicy
聽店員講,個醬汁係用左洛神花同蘋果蓉混合而成
清清地的果香花香唔會搶左斧頭扒的肉味😜

📍大閘蟹糕燴飯
好搞鬼的Fusion茶🤣
混合左中式的煲仔飯同西方的Risotto
Risotto在燴的過程加入左大閘蟹的蟹膏蟹肉
所以每粒飯都吸哂D大閘蟹的精華🤤
每啖食落好重蟹膏味,好鮮甜

📍八珍甜醋羽衣甘藍沙律
第一次見的配搭🤪
羽衣甘藍食落好爽脆
醬汁用左八珍甜醋調配而成
味道酸酸味味咁好開胃😇
配料方面仲有蕃茄仔、南瓜籽等等
2023-04-08 48 浏览
這一間位於船街的 fusion料理實在非常有驚喜, 餐廳位置比較隱蔽, 都要少少時間先至搵得到 。餐廳由前菜到甜品都非常有創意非常有特色 ,不論是大閘蟹意大利飯還是腐乳羊扒, 到是創意之作, 值得一試 。而且經openrice網上訂位更加可以享有免費飲品。 晚餐時段和一班朋友品嚐 ,價錢唔貴, 又可以品嚐, 創意 fusion料理,更加可以免費飲返一杯, 如果四個人的話餐廳更加係送一支紅酒或者白酒, 質素仲要唔錯嘅添,絕對值得推薦。
2023-02-24
2023-04-03 2572 浏览
灣仔船街相信最出名既一定係「鬼屋」,不過除左「鬼屋」,原來街尾隱藏住一個後花園「Fla舟ship」餐廳樓高兩層,地方唔算好大,但一入去就有種家的感覺,牆上既繪圖好有個人style,睇埋個menu寫住”當9唔搭8,變原來好夾”我就知道我無去錯地方😏,因為一直我都好欣賞勇於創新既菜式香煎章魚鬚配八珍甜醋羽衣甘藍沙律選取了西班牙既章魚鬚🐙,又粗又厚身,先慢煮再煎香,個種香味同煎香左既午餐肉係有幾分相似😆,可想而知係幾咁香,用八珍甜醋取代平時常用既意大利黑醋,八珍甜醋既黏稠度同酸甜度有助蓋過羽衣甘藍既草青同苦澀味,整個配搭同味道都好有驚喜麻唔辣四川蜆我對四川菜真係又愛又恨,鍾意佢既麻但又受不了佢既辣,呢個蜆竟然做到麻而不辣,大廚放了好多花椒去煮,蜆大大隻的連埋個汁一齊食,又麻又香,食到連個咀唇都麻痺埋,好過癮🤭避風塘豬排選用西班牙伊比利亞豬,煎至入面呈粉紅色,肉質又嫩又腍,配上港式風味既避風塘醬汁真係香脆惹味,我仲食到有層甜甜地既醬汁係豬排上面,個甜味令到本身好濃烈既蒜味頓時變得溫和左,無諗過咁濃味既避風塘經大廚調較個味道後係可以同豬排咁夾,好好食大閘蟹糕燴飯呢個燴飯真係不得了,用上蟹膏、蟹肉

大閘蟹糕燴飯
呢個燴飯真係不得了,用上蟹膏、蟹肉烹製,每一啖都有著蟹既鮮味,蟹膏份量亦都落得岩岩好,唔會卑人有種好膩既感覺,燴飯個面相信大廚係用左火槍輕輕燒過,增添個飯香,整個燴飯鮮香無比

美國USDA西冷牛扒
44 Farms係美國百年品牌,連Rosewood 酒店扒房HENRY都選用,呢度選取了最高級別既USDA Prime,揀左medium既熟度,肉味濃郁又夠腍,外面煎到焦脆,仲有個酸酸甜甜既醬汁,真係好好味

酸菜魚
魚皮煎至香脆,魚肉保持嫩滑,個醬汁應該加了酸菜、花椒、辣椒等等既材料打成, 見到呢碟魚後真係完全顛覆左我對酸菜魚既認知,西式既presentation ,但有著中式酸菜魚既香氣, This is insane!

Thai Tea Cream Brûlée
泰茶法式焦糖燉蛋,每啖都有著啖啖既茶香,甜度適中,個脆脆焦糖又薄又脆
Thai Tea Cream Brûlée

每一道菜都帶卑我無窮驚喜,真係色香味俱全,大廚既功力絕對功不可沒,加上店員細心對每道菜既講解,整晚都洋溢著一片開心愉快既氣氛☺️

2023-03-30 67 浏览
呢間位於灣仔船街既flagship,位置算係幾隱蔽,佢在街尾既一個角落,但隱世係一間有驚喜既餐廳。佢個招牌有啲特別,叫flagship,中間有個中文既“舟”字,想突出佢喺船街呢個位置,又想帶出佢中西合壁fusion菜既特色。佢menu上好多菜式都好有fusion 感覺,今晚我地食左幾樣,都十分之有特色。 🔸️八珍甜醋羽衣甘藍沙律 ($158,8.5/10)最特別一定係佢用左中國傳統既八珍甜醋做沙律醋!羽衣甘藍新鮮,又有南瓜籽,配埋甜甜地既八珍甜醋,比平時更加蓋過羽衣甘藍既青澀味! 🔸️大閘蟹糕燴飯 ($368,9/10)用小瓦煲上枱,好有驚喜!而佢入面係配risotto,仲要個Risotto 係十分之濃郁既大閘蟹膏味,十分十分之creamy,十分十分之好味! 🔸️避風塘豬排($338,9.4/10)必食推薦!呢個超級好食!佢呢隻新鮮黑毛豬係全球唯一一兩款豬係可以唔全熟食,餐廳就整到佢8-9成熟。切落去肉質好焾,面頭炸蒜好香真係好有避風塘口味,豬排脂肪分佈平均,外脆內軟,十分juicy,超級超級特別同好食!

🔸️八珍甜醋羽衣甘藍沙律 ($158,8.5/10)

🔸️大閘蟹糕燴飯 ($368,9/10)

🔸️避風塘豬排($338,9.4/10)
2023-03-29 58 浏览
返工好累放工梗係去食下好嘢慰勞下自己啦!喺灣仔船街搵到呢間Flagship,平時經過街口都唔覺有呢間西餐廳,原來行入少少竟然有好吃的!香煎章魚鬚大大條西班牙八爪魚吃下好彈牙,一點也不韌,帶有淡淡海水和炭燒香味,好吃好吃!配羽衣甘藍沙律菜,再加魚子伴菜,沙律汁以中式的八珍甜醋調配,甜甜酸酸好開胃~21天熟成厚切豬扒見到塊巨型豬扒好開心!餐廳用了斧頭豬扒,以炭燒方式燒烤上枱超香~豬扒燒到外脆內軟,保留肉汁,啖啖Juicy。配菜有原個蒜頭、翠肉瓜和蔬菜,清新鮮味,蘋果蓉醬汁清甜解膩,同豬扒好夾!特式卡邦尼意粉好喜歡這碟Carbonara,特別在用上金華火腿和臘肉來取代西式火腿,每口充滿鹹香味,意粉順滑彈牙,中西合碧原來都幾夾!

香煎章魚鬚

特式卡邦尼意粉

2023-03-29 1462 浏览
今天下午去灣仔做完野,約了灣仔返工的朋友晚餐,朋友話想試下啲特別野, 結果找到這一家位於船街的特色餐廳- Flagship, 餐廳位於船街最盡頭, 佈置頗有特色, 加上不同的裝飾, 踏入去有種別有洞天的感覺。餐廳主打是中西式fusion 菜, 將一些西式的菜式換上了中式的食材去烹調, 正如menu 中提及將九唔搭八的食材變成絕佳的配搭。點菜時服務員都會向客人細心講解每個菜的特色, 餐廳啲menu 選擇並不是太多, 可能正正如此,廚師更能專注精心創造搭配每一道獨特菜式。八珍甜醋羽衣甘藍沙律, 唔用黑醋,改為換上香港傳統口味八珍甜醋,經廚師精心調配後作為材料,羽衣甘藍新鮮爽脆,配上車厘茄等食材, 甜醋汁酸中帶甜, 令整體更易入口,甜味亦有能有效減少羽衣甘藍的草青味,非常開胃。特色卡邦尼意粉, 廚師以中式金華火腿及臘肉取代火腿及煙肉,配合芝士等傳統材料製作卡邦尼意粉,金華火腿和臘肉的鹹香,令整個意粉的味道較一般的卡邦尼意粉有明顯的提昇, 而且意粉麵亦夠晒彈牙有咬口。避風塘豬排, 根據店員介紹, 廚師用上了西班牙黑毛豬排,以傳統港式避風塘的醬料炮製,豬扒外面口感酥脆, 肉質鮮嫩多汁, 肥瘦適中

避風塘豬排, 根據店員介紹, 廚師用上了西班牙黑毛豬排,以傳統港式避風塘的醬料炮製,豬扒外面口感酥脆, 肉質鮮嫩多汁, 肥瘦適中, 而且豬扒非常厚身, 配合香脆的蒜粒一起吃,口感豐富。

綜合今次用餐體驗,感受到廚師好有heart地創作, 造出一系列特色創意中西fusion 菜式,令到一眾食客有一種嶄新獨特的體驗, 值得支持和鼓勵。
2023-03-28
  • 避風塘豬排
  • 八珍甜醋羽衣甘藍沙律
灣仔皇后大道東一帶一向不乏美食,有條短短船街就有間創意fusion菜,餐廳採用白色、木系🪵為主題,環境頗適合同朋友或者另一半食呢。✿ 咸蛋黃醬凱撒沙律 $158前菜系咸蛋黃醬凱撒沙律🥗有別於一般凱撒沙律,加入鹹蛋黃碎加鹹魚製成嘅醬汁,出奇地好食,令人想一食再食😋鹹蛋黃向來好受大家歡迎💛✿ 特色卡邦尼意粉 $238平時食卡邦尼有煙肉,呢度混合中式元素,用咗金華火腿同埋臘肉代替,別有新意。金華火腿口感香脆,臘肉夠肥充滿港式風味🤣食到意粉戈part冇咗食卡邦尼戈種creamy,反而感到輕盈。✿ 紐西蘭脆皮三文魚 $298三文魚扒外皮香脆,三文魚扒向來系全熟,呢度就整到半熟,可能意思系我地架吾中都會食三文魚刺身🍣所以佢地都想試吓食材系生生哋?🐟半生熟三文魚扒較一般三文魚扒軟稔。菜式有配檸檬刁草汁🌿或用檸檬吱檸檬汁令三文魚扒更美味亦可。

✿ 咸蛋黃醬凱撒沙律 $158

✿ 特色卡邦尼意粉 $238

✿ 紐西蘭脆皮三文魚 $298
2023-03-21
  • 咸蛋黃醬凱撒沙律
  • 特色卡邦尼意粉
呢間餐廳好特別混合中西元素整唔同既菜色,非常創新👍🏻每一碟菜式店員都會用心講解👍🏻《Sweet P. Fries 》🍟 佢係用番薯整嘅薯條,幾香口,感覺甜甜地既好味😋《鹹蛋黃凱撒沙律》🥗都係啦混合左中西元素,有鹹蛋黃再加埋鹹魚整成沙律醬,非常有創意😍食落好滋味😋呢個《法國香草田螺》超特別,佢個殼其實唔係真正嘅田螺殼,個殼其實係雪糕筒餅整出嚟🤭所以呢個田螺係可以成粒食非常之特別😍整到真既咁👍🏻👍🏻小朋友都岩食👍🏻好好味🤤好鍾意❤️忍唔住嗌多咗一碟黎食🤭推介⭐️《特色卡邦尼尼意粉》🍝佢將煙肉轉為中國既金華火腿,再加埋臘肉一齊整,令到個意粉昇華有唔同既層次👍🏻《紹興酒法國黃油雞髀》佢嘅雞髀係好特別嘅係雞胸肉黎🤭但食落一啲都唔係嚡👍🏻仲好入味,配料雞髀菇都好正,咬落好多汁🤤整體來講好喜歡這間餐廳夠創新夠特別,有時識到啲新奇創新嘅食物心情都特別靚啲😍

法國香草田螺

法國香草田螺