今餐搞搞新意思,過咗去灣仔食Fusion菜😉呢度嘅菜式完全做到餐牌寫嘅😆紅菜頭乳酪沙律第一次食到咁好味嘅紅菜頭!紅菜頭用咗八小時醃製,食落口完全無臭青味🤤沙律有好多果仁、葵瓜子,仲落左鹹香芝士同沙律黑醋,口感味道都好豐富紹興酒法國黃油雞脾一上枱已經聞到好香,法國黃油雞夠晒嫩滑🤩雞髀肉啖啖肉,而且每一啖都食到好香濃,又好甜嘅紹興酒味道😌特色卡邦尼意粉With Chinese Jinhua dried ham (金華火腿)& local cured meat (臘肉)呢個卡邦尼意粉屬於乾身個種,每一條意粉都朔滿蛋汁😋同坊間啲卡邦尼唔同,佢用咗金華火腿同臘肉去取替煙肉,增加意粉鹹香同煙熏味😛Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖
今餐搞搞新意思,過咗去灣仔食Fusion菜😉

呢度嘅菜式完全做到餐牌寫嘅[當9唔搭8變原來好夾]😆

紅菜頭乳酪沙律

第一次食到咁好味嘅紅菜頭!
紅菜頭用咗八小時醃製,食落口完全無臭青味🤤

紹興酒法國黃油雞脾

一上枱已經聞到好香,法國黃油雞夠晒嫩滑🤩
雞髀肉啖啖肉,而且每一啖都食到好香濃,又好甜嘅紹興酒味道😌

特色卡邦尼意粉

呢個卡邦尼意粉屬於乾身個種,每一條意粉都朔滿蛋汁😋

灣仔船街35號地舖
  • 紅菜頭乳酪沙律
  • 紹興酒法國黃油雞脾
  • 特色卡邦尼意粉
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。Flagship.隱敝的西式fusion小店。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤  位於灣仔小巷中的一家情調餐廳原來主打特色中西fusion菜不是朋友介紹也不知道有這樣一家特色小店 試了幾個菜,原來也不錯 第一道是 咸蛋黃醬凱撒沙律意想不到的夾!有鹹香之外,更有濃濃的芝士味添加了中西文化交融的口感菜菜子清新與咸蛋濃香結合得恰到好處是非常成功的嘗試  特色卡邦尼意粉意粉香口,原來是用了金華火腿和臘肉做主角以中式的鹹香提升了意粉的滋味這一道菜式想必是將煙肉改頭換面變身成中式style的卡邦尼味道也很合拍   千層脆窩夫油封鴨脾窩夫是以牛角包為主角美麗的蛋汁流動加以香酥的牛角包口感特別滋味油封鴨脾口感出色保留法式滋味洛神花醬與鴨肉非常match  這家小店人手不多但勝在位置在灣仔非常方便而且出品幾有特色可以在這裡小酌一杯放鬆一下

雜感女生   好味日記

˚*Flagship.隱敝的西式fusion小店*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

位於灣仔小巷中的一家情調餐廳

原來主打特色中西fusion菜

不是朋友介紹

也不知道有這樣一家特色小店

試了幾個菜,原來也不錯

第一道是 咸蛋黃醬凱撒沙律

意想不到的夾!

有鹹香之外,更有濃濃的芝士味

添加了中西文化交融的口感

菜菜子清新與咸蛋濃香結合得恰到好處

是非常成功的嘗試

特色卡邦尼意粉

意粉香口,原來是用了金華火腿和臘肉做主角

以中式的鹹香提升了意粉的滋味

但勝在位置在灣仔非常方便

而且出品幾有特色

可以在這裡小酌一杯放鬆一下

2023-03-16 73 浏览
同朋友搵到依間小餐廳~位於灣仔船街🚤🛳紅菜頭沙律(HK$158): 店主落左黑醋,而且紅菜頭冇左草青味~表示唔太食蔬菜既我食左一半😆😆卡邦尼意粉(HK$238):值得一提係佢cross over 中式既臘肉同金華火腿, 將普通既卡邦尼加番番d 咸味~油封鴨Croffle(HK$298): 配上洛神花做既醬, 酸美美~ 令油封鴨冇咁油膩🤤 店內亦有不同美酒提供~ 可以同朋友慢慢談心食dinner~見店主由頭望到落尾👍👍好有heart 好一腳踢👍👍👍表示下次要同朋友試埋佢個大閘蟹燴飯🤤
同朋友搵到依間小餐廳~位於灣仔船街🚤🛳

表示下次要同朋友試埋佢個大閘蟹燴飯🤤
2023-03-15 56 浏览
今晚和朋友相約,我們選擇了一家位於灣仔船街的fusion 菜式餐廳作為晚餐地點。鹹蛋黃醬凱撒沙律$158醬汁用左鹹蛋鹹魚黎整,加上有粒粒米通和鹹魚乾,口感鹹香帶脆脆口感,非常開胃。脆窩夫油封鴨髀$298,鴨肉用油封的方式烹製,保持了肉質的嫩滑和鮮美。伴碟配有洛神花和蘋果蓉的醬汁,清新香甜,配搭鴨肉來食可以解膩。喜歡濃郁味道的話,店員就推薦可以界開蛋黃,鴨肉撈蛋黃汁食,味道更有層次和油香更突出。窩夫非常酥脆,可以窩夫和鴨肉一起品嚐,口感更佳。黑松露露荀意粉$158,配以黑松露醬、蘑菇和露荀,帶濃郁黑松露香氣,露荀切粒處理並融入黑松露醬裏,切粒後可增加口感又同時減少草青味;意粉面條口感非常好,有彈性,吃起来很有嚼劲。

鹹蛋黃醬凱撒沙律$158

脆窩夫油封鴨髀$298,

• 咸蛋黃醬凱撒沙律
  • Truffle Asparagus Pasta
呢間bookmark🔖左好耐,終於搵左日放工過黎船街試。呢間餐廳主打中西fusion菜,口味非常特別✨。每道菜即叫即整,可以同朋友慢慢chill住邊食邊傾🥂。🔅咸蛋黃醬凱撒沙律 ($158)鹹蛋黃加鹹魚係一個好新奇既配搭😳,以為好鹹但食落又唔會🤣。沙律菜好新鮮好爽口,加上鹹蛋黃既香味同微微鹹魚香好特別,會忍唔住一啖接一啖😆。🔅千層脆窩夫油封鴨脾 ($298)鴨脾以鴨油浸完再煎,充滿鴨香🦆,肉質嫩滑,可以輕鬆起骨🥳。店員建議可以配洛神花醬食,或者一啖鴨脾一啖croffle,沾上少許蛋黃,食落無咁油膩又香口啲🤤。🔅特色卡邦尼意粉 ($238)Carbonara用左芝士、cream加蛋黃,最特別之處係無加煙肉,反而用左臘肉同金華火腿🍗,食落更鹹香,意外地幾夾😳。另外有少少蔥食落更香,中西融合得啱啱好☺️。另外扁意粉al dente,好掛汁💕。💬原本見人分享呢間既fusion菜覺得好特別,抱住中伏既心態黎有驚喜!食落原來每樣都好夾😋✌🏻。

咸蛋黃醬凱撒沙律
🔅咸蛋黃醬凱撒沙律 ($158)

千層脆窩夫油封鴨脾
🔅千層脆窩夫油封鴨脾 ($298)

特色卡邦尼意粉
🔅特色卡邦尼意粉 ($238)

咸蛋黃醬凱撒沙律
特色卡邦尼意粉
想係灣仔附近搵下有咩好嘢食, 就係網上找了一下, 見到呢間餐廳食 Fusion 菜就去試一下,  餐廳內的佈置都細緻, 簡潔, 當日去的時間唔係好多人, 一入到去坐底, 收到 Menu, 男服務員就細心講解每道菜色的特色, 前菜我們就點了一個藍蝦試一下, 蝦的味道比較清淡, 配上芒果沙沙, 味邊剛好, 是日餐湯是甘筍湯, 味道不錯, 加多少少鹽就更好味, 個  Thai Tea Cream Burlee 好有茶味, 感覺到廚師有用心制作!!另外再點了一個豬同牛扒, 牛扒味道不錯, 口感都豐富, 但豬就比較淡! 下次有機會, 要試一下那個蟹飯!
藍蝦芒果沙沙
2023-03-11
庆祝纪念
生日
藍蝦芒果沙沙
  • Thai Tea Cream Burlee
2023-03-12 50 浏览
Flagship (灣仔)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•Clams in Sichuan Style $168•Confit Duck Leg $298•Carbonara in Chinese Style $238•另收加一服務費••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:呢間餐廳主打Fusion西餐,食傳統西餐食到悶大家真係要過嚟試吓!好多菜式都好有心思㗎😁前菜Clams in Sichuan Style,餐廳用咗新鮮沙白,食起嚟大大粒,全碟一粒沙都無,處理得好好,值得一讚嘅係佢個汁,基本上坊間食嘅四川麻辣菜都勁辣!呢度就專注喺麻上面,完全無辣味但同時好惹味,再配上牛油法包,幾有特色㗎!主菜Confit Duck Leg都好有心思,油封鴨髀配上太陽蛋同果醬一齊食,食到鴨髀嘅咸香之餘亦無咁膩,再配埋牛角包窩夫一齊食,就再添一種食法同感覺啦☺️個人最鍾意就係Carbonara in Chinese Style,Chinese Style在於用上金華火腿同臘肉去代
♥️餐點:
•Clams in Sichuan Style $168
•Confit Duck Leg $298
•另收加一服務費
♥️食評:
個人最鍾意就係Carbonara in Chinese Style,Chinese Style在於用上金華火腿同臘肉去代替傳統西式嘅Pancetta,呢個配搭真係出奇地好夾!唔會俾金華火腿同臘肉搶晒啲味,係完美地融合咗喺意粉入面,真係好有驚喜!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
灣仔船街35號地舖

#cony去灣仔#cony食西餐 #cony食意粉 #灣仔 #hkfoodie #Flagship #西餐 #Fusion菜
位於灣仔船街盡頭嘅Fusion 菜餐廳,少少難搵,但自成一角都幾有feel。上下兩層格局,似外國小酒館嘅感覺。💡咸蛋黃醬凱撒沙律 $158前菜開始已經感受到fusion嘅味道,以咸蛋黃同鹹魚做醬汁,再以炸金華火腿取代煙肉。中式嘅經典鹹香味搭住沙律菜食,夾得剛剛好,炸金華火腿好脆,好有口感。前排好興咸蛋黃,本身好怕又係個種咸蛋黃薯片味,但唔係味精味,都幾實在,呢個都幾好食~😋💡油封法國鴨脾 $298鴨脾肉質好嫩,啖啖肉咁咬好滿足。油封係指將鴨腿放入用鹽醃過鴨油到,低溫烹煮,係想鎖住啲肉汁。佢啲配菜青瓜同茄子唔係求其凍冰冰個隻,係好有心機煎過,仲要好甜,口感唔會太稔。💡大閘蟹糕燴飯 $368以大閘蟹嘅蟹膏蟹肉整成嘅ristto,本身就鍾意食蟹嘅我當然好enjoy。為咗調和膩感,仲加咗蔥同啲中式菜味,我懷疑係有芹菜,因為有一陣味都幾搶。係解咗膩,但我個人覺得隻味有啲突兀,因為本身好鍾意ristto,膩少少都ok㗎。Fusion菜最怕兩款菜mix得唔夠好,但呢間都算唔錯,feel到有心機調過味,而且店員都好好,會介紹吓菜式。

💡咸蛋黃醬凱撒沙律 $158

💡油封法國鴨脾 $298

💡大閘蟹糕燴飯 $368

2023-01-09
  • 咸蛋黃醬凱撒沙律
船街隱世文青超高質西餐廳♡︎(°´ ˘ `°)/ 等自己用美食叉下電😋 呢間好多人推薦🙆🏻‍♀️ 每樣出品都有心思 尤其塊扒 好驚喜‼️❣️八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158唔好俾佢咁中式嘅醬汁嚇親😛 係估唔到咁夾‼️好似糖醋排骨嘅汁🥰夾埋健康又好食嘅kale 新鮮蕃茄仔 同少少nuts 🍅🥜 好容易就食晒✅❣️麻唔辣四川蜆 $168蜆大大隻好鮮甜🐚 調味用左好多花椒但浸泡同煮到冇嗆辣感🌶️ 做到麻香而不辣👌🏻 就算唔食得辣嘅人都可以食到‼️醬汁濃郁係精華所在 有海鮮牛油同花椒味 點麵包一流🤤🥖❣️44 farm prime striploin steak $498🥩 香港著名rosewood扒房都係用呢間出品"(⌯︎¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧︎ 呢度名氣冇咁大 但係質素真係唔會爭好遠🙆🏻‍♀️ 如果追求食物質素可以嚟呢度就得😚Medium rare燒得好靚 肉味濃郁 邊位有排脂肪經過煎香 係人間美味💯🥺 加少少鹽同黑椒已經足夠🥰👌🏻另外兩款醬汁都好食 peppercorn同紅酒🍷 reduction配上焗蒜頭🧄菜蔬🥕🥒🌽 完全係五星級出品✅❣️Lemon tart $68檸檬撻係最好嘅結尾🍋 撻皮好脆 整體好輕盈 夠酸可以解膩😛
船街隱世文青超高質西餐廳♡︎(°´ ˘ `°)/

Lemon tart
  • Lemon  tart
  • Lemon Tart
2023-03-04 64 浏览
黎開灣仔想食啲特別嘅嘢,又想坐得舒服啲,唔想咁多人一齊逼,上網睇到呢間被稱為灣仔後花園嘅餐廳,決定過嚟試一試😍😍首先餐廳嘅裝修好有趣,喺外面有個好靚嘅燈,啱晒女仔打卡😍😍 餐廳裏邊有兩層位置提供我覺得餐廳裏面嘅菜式好有創意,有中西合璧嘅感覺,呢個沙律佢用咗八珍甜醋,甜甜酸酸好開胃😃另外個蜆都有少少麻辣既麻味,好特別,蜆肉都好新鮮👍🏼再嚟係我哋叫咗個豬,肉質嫩,外脆內軟,係好食的。推介大家過嚟試一試呀😃

另外個蜆都有少少麻辣既麻味,好特別,蜆肉都好新鮮👍🏼

再嚟係我哋叫咗個豬,肉質嫩,外脆內軟,係好食的。

推介大家過嚟試一試呀😃
2023-03-01 1241 浏览
今日去咗一間好有特色,勁有心思,而且食物質素又高嘅餐廳,而家簡直買少見少💥💥一定要推介大家去試吓,餐廳樓高兩層,餐牌上面有好多特色fusion菜,大部份都係用咗香港特色🤣🤣上面仲有一句「當九唔搭八 變原來好夾」,令我哋滿心期待,最後都冇失望😍😍香煎章魚鬚($148)🐙用咗西班牙八爪魚,大大條,估唔到雖然係前菜,但係份量好多有兩大條,而且整得好好食♥️♥️根本可以做主菜❗️伴碟既魚子同羽衣甘藍都唔求其,羽衣甘藍用咗八珍甜醋做醬汁💯💯啱啱好balance左草青味,真係估你唔到🤩🤩油封鴨髀 ($298)🦆🍗呢道絕對係功夫菜,花時間之餘亦都好考心機,經過鴨油嫩煮再香煎,做到皮脆肉嫩,切開骨肉分離,濃郁嘅鴨肉香味🫦🫦配特別調製既果醬好夾,另外店家好得意地用咗牛角包整waffle🧇令到成個菜式口感更豐富,回味無窮🤤🤤大閘蟹膏燴飯 ( $368 )🦀🦀🍚最後叫咗餐廳signature,雖然依家唔係大閘蟹旺季,但係餐廳話佢哋有合作開嘅蟹場,唔夠蟹膏嘅時候就唯有用多幾隻🥳🥳燴飯用煲仔飯上碟,成個present得好好,每一粒米都沾上上咗蟹膏,雖然膽固醇應該會爆炸,但係唔理啦食咗先算🫶🏻🫶🏻除咗蟹膏之外,仲會食到

大閘蟹膏燴飯 ( $368 )🦀🦀🍚最後叫咗餐廳signature,雖然依家唔係大閘蟹旺季,但係餐廳話佢哋有合作開嘅蟹場,唔夠蟹膏嘅時候就唯有用多幾隻🥳🥳燴飯用煲仔飯上碟,成個present得好好,每一粒米都沾上上咗蟹膏,雖然膽固醇應該會爆炸,但係唔理啦食咗先算🫶🏻🫶🏻除咗蟹膏之外,仲會食到啖啖蟹肉,絕對真材實料,味道都係好純粹嘅蟹膏味!☄️☄️絕對建議大家搵多幾個朋友仔share多幾個菜式,完全感受到店家既用心🔥🔥
  • 大閘蟹糕燴飯
  • 香煎八爪魚
2023-02-27 42 浏览
✦ 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158沙律非常清爽美味,羽衣甘藍脆爽口感,加上車厘茄等多種食材的搭配,讓口感更加豐富。最令人驚艷的是甜醋汁,帶來了獨特的風味,既甜又酸,非常開胃。✦ 避風塘豬扒 $338豬扒配港式避風塘醬料,味道十分惹味可口。豬扒口感酥脆,肉質鮮嫩多汁。避風塘醬汁則是由蒜茸、辣椒、花椒等多種香料炒香而成,口感醇厚,味道十分突出。✦ 大閘蟹糕燴飯大閘蟹糕與燴飯結合在一起,讓味覺感受更加豐富。大閘蟹糕將蒸熟的大閘蟹肉與米粉一起製成,口感韌性十足,味道鮮美。燴飯則是以米飯為主,加入蔬菜、肉類等燴煮而成,口感香濃。
✦ 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158

✦ 避風塘豬扒 $338

✦ 大閘蟹糕燴飯
燴飯則是以米飯為主,加入蔬菜、肉類等燴煮而成,口感香濃。
2023-02-27 46 浏览
Flagship • 灣仔呢間位於灣仔嘅西式餐廳主打fusion菜,之前都有試過一次,覺得菜式配搭幾特別幾有創意,比較有新鮮感,而且味道又不錯,所以決定再次encore。今次同上次一樣,人客比較少,坐得算舒服。侍應好有禮貌,又詳細解答我地關於菜式嘅問題,服務幾好👍🏼..✅ 香煎章魚鬚 🐙 $148作為一道前菜,呢道菜式將章魚鬚煎香,再配上羽衣甘藍沙律。章魚鬚有別於平時比較多食到嘅爽口質感,里面非常軟糯多汁,外面煎至帶微微焦香,好好食😋..✅ 大閘蟹糕燴飯 🦀 $368雖然依家唔係大閘蟹當造季節,不過餐廳負責人同我地講全靠佢地有指家貨源供應,所以先一年四季都有大閘蟹提供俾客人食。燴飯用意大利飯嘅煮法,加入閘膏同蟹肉,而且蟹膏同飯比例非常多,蟹味香濃,推薦👍🏼..✅ Confit Duck Leg 🦆 $298只知道呢道菜式嘅英文,不過侍應推薦呢道菜式就決定試下。鴨腿香滑,配上兩片窩夫,再伴上洛神花蘋果蓉醬,帶點酸酸甜味,鐘意嘅可以用窩夫夾住鴨肉食都得😝
Flagship • 灣仔
✅ 香煎章魚鬚 🐙 $148
✅ 大閘蟹糕燴飯 🦀 $368
✅ Confit Duck Leg 🦆 $298
💡 九唔搭八得黎又好夾既fusion菜 係繁忙既灣仔既橫街窄巷有間可以比你chill下既餐廳,入面好多等色fusion 菜,好有驚喜,最岩放工同三五知己一齊去輕鬆下🍽️八珍甜醋羽衣藍沙律用八珍甜醋黎做沙律,聽落都真係好九唔搭八,但又冇唸過原來好夾。八珍甜醋可以保持羽衣甘藍嘅口感,同時可以擗咗佢嗰啲草青味,再配上少少果仁增加口感。🍽️大閘蟹膏燴飯意大利既Risotto竟然配上大閘蟹膏,唸都冇唸過、但又出奇地有驚喜。中西合壁既Risotto,保留Riostto既口感,配上濃郁既大閘蟹膏,每啖都齒頰留香。🍽️避風塘豬排以為避風塘只可以抄蟹,原來又可配豬排。不過有別於一般避風塘配方,尼個避風塘豬排係冇辣味,反而有好香濃既香蒜味,原本豬排肉質已經好鮮嫩,加上香蒜更多左份甜味,好鬼夾!
💡 九唔搭八得黎又好夾既fusion菜

🍽️八珍甜醋羽衣藍沙律

🍽️大閘蟹膏燴飯

🍽️避風塘豬排

2023-02-18 61 浏览
港島好多特色餐廳,呢間都係中西合璧嘅Fusion菜Beet & Feta Salad 紅菜頭沙律 $158識食嘅人都知紅菜頭處理起上黎係十分困難,如果處理得唔好會好硬身同埋好重草青味,聽廚師講佢地係用咗成半日去處理,再加上意大利黑醋,食落口酸酸微微,口感就似薯仔,為咗增加佢嘅口味,仲有加咗啲羊奶芝士同埋堅果Carbonara Chinese Style 特色卡邦尼意粉 $238其實同平時嘅carbonara做法差唔多,都係有cream、cheese、egg york去撈,但係肉個part就轉咗唔係用煙肉而係用金華火腿同臘肉,所以油香味都係有增無減,成道菜又好食又特別Pickled Sauce Fish Fillet 酸菜魚 $288同中式嘅酸菜魚嘅分別係個汁比較起黎冇咁湯,呢道菜嘅汁係比較杰,雖然個汁嘅質地唔同,但係味道十分相似,微微地辣,魚亦都煎得十分金黃,但仍然好滑身!Overall係十分有創意同諗頭嘅餐廳,食物配搭好好,想試啲特色野哥以去trytry
港島好多特色餐廳,呢間都係中西合璧嘅Fusion菜

Beet & Feta Salad 紅菜頭沙律 $158