2023-05-24 32 浏览
今日約左位朋友去灣仔呢間期待左好耐既餐廳食fusion菜~☺️.餐廳有兩層~牆上面既圖畫好可愛😍店員會逐一介紹menu每道菜~好細心😆.🔸法國藍天使蝦刺身店員好詳細介紹藍天使蝦係全世界最乾淨既蝦,同埋個芒果莎莎汁係咁熱既天氣食一流,就叫黎試下,真係無叫錯!天使蝦口感好好,撈埋個汁食係錦上添花🤤.🔸千層脆窩夫油封鴨髀窩夫有兩舊細細舊,但好好食!鴨髀肉質幾嫩,配左洛神花醬,可以解一解膩😛.🔸21天熟成厚切豬扒豬扒好軟淋,值得一提旁邊既蔬菜都炒得好好食!份量唔少,夠飽之餘仲好滿足☺️
餐廳有兩層~牆上面既圖畫好可愛😍
店員會逐一介紹menu每道菜~好細心😆
🔸法國藍天使蝦刺身
🔸千層脆窩夫油封鴨髀
🔸21天熟成厚切豬扒
2023-05-24 31 浏览
呢度食材高質,環境有氣氛🥂呢個八珍甜醋羽衣甘藍沙律($158)🥗好正啊!啲羽衣甘藍脆嘅口感加清新味道,同埋啲果仁同芝麻嘅香氣,同加埋甜醋嘅酸甜味道,真係好好味㗎!甜醋仲可以去除羽衣甘藍嘅苦澀味👍呢個沙律唔單止好食,而且仲好健康。啲羽衣甘藍同啲蔬菜都係好有營養嘅食材,而啲果仁同芝麻就令到呢個沙律更加豐富口感同埋營養。加上啲甜醋係用天然嘅材料整嘅,唔係好似其他調味醬咁好多化學物質,所以都好健康啊👍主菜推介紐西蘭三文魚($298),係用上新鮮三文魚,啲三文魚肉質好嫩,而且好鮮甜,真係好嫩滑好好食。啲魚皮煮得啱啱好,仲要有啲香脆嘅感覺,好好食。紐西蘭三文魚肉質好有層次感,唔止係有鮮味,仲有啲淡淡嘅海洋味,令味道更加豐富。啲魚油含量高,令佢更加健康,而且啲油脂嘅味道都好細嫩,唔會太濃重👍呢度所有野都好好食,黑松露蘆筍意粉,啲意粉係啱啱好,同埋啲黑松露同蘆筍嘅味道好搭,唔會覆蓋到啲意粉嘅味道。蘆筍有啲清爽嘅味道,同啲黑松露嘅味道好夾,令味道更加豐富。最特別係餐廳細心考慮客人喜好,將蘆筍整成碎,令唔喜歡蘆筍嘅人都會被味道吸引🤩
呢度食材高質,環境有氣氛🥂

2023-05-21 33 浏览
∩(´∀`∩)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈灣仔創意Fushion菜✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈最近發掘到一間好特別的餐廳🍴晚上昏暗的燈光 環境氣氛很好門面還掛上大大的招牌 黑暗中一點明亮┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈餐廳主打中西創意菜式餐牌上也是九唔搭八的名字呢🤣店員也會耐心介紹每一道菜的特色✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜避風塘豬排 $338 (4/5)推薦✨味道有驚喜!!表面舖滿炸蒜粒粒 口腔充滿蒜香味豬排非常厚肉 慢煮方法肉質呈粉嫩顏色 也保留肉汁 入口鮮嫩又惹味🤤加入炸蒜更增添一點風味呢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜香煎章魚鬚 $148 (3.5/5)份量十足的前菜沙拉🥗章魚入口有炭香 非常煙韌好咬 羽衣甘藍加入八珍甜醋 還有三文魚籽做點綴味道甜甜的好美味😋┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜黑松露蘆筍意粉 $158 (3/5)麵條吸滿黑松露油 整體更香口口感剛好 有煙肉🥓也有蘆荀 ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜泰茶焦糖燉蛋 $78 (3/5)飯後來個甜品作結尾加入泰茶味更加有特色 而且茶味好濃郁 滿足😌┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
∩(´∀`∩)

餐廳主打中西創意菜式
餐牌上也是九唔搭八的名字呢🤣
店員也會耐心介紹每一道菜的特色✨
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜避風塘豬排 $338 (4/5)
推薦✨味道有驚喜!!
表面舖滿炸蒜粒粒 口腔充滿蒜香味
豬排非常厚肉 慢煮方法肉質呈粉嫩顏色 也保留肉汁
入口鮮嫩又惹味🤤加入炸蒜更增添一點風味呢

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜香煎章魚鬚 $148 (3.5/5)
份量十足的前菜沙拉🥗
章魚入口有炭香 非常煙韌好咬
羽衣甘藍加入八珍甜醋 還有三文魚籽做點綴
味道甜甜的好美味😋

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜黑松露蘆筍意粉 $158 (3/5)
麵條吸滿黑松露油 整體更香口
口感剛好 有煙肉🥓也有蘆荀

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜泰茶焦糖燉蛋 $78 (3/5)
飯後來個甜品作結尾
加入泰茶味更加有特色 而且茶味好濃郁 滿足😌

2023-05-21 220 浏览
上星期五去咗灣仔接男友收工,順便去食個晚飯,平時灣仔食嚟食去都係嗰幾間,最後行行下行咗去船街,發現咗間相當隱蔽嘅fusion西餐廳,不過好彩有個好大嘅霓虹招牌係門口,都好易認😌不嬲唔多好沙律,但因為男友想食就嗌咗,估唔到最後竟然係我爭住要😝 皆因佢加咗鹹蛋黃同啲鹹鹹哋嘅魚乾仔,個鹹味中和咗個草青味,食落帶有鹹香,真係食唔停口😌油封鴨脾食落幾嫩口,一啲都唔鞋,因為鴨脾係醃製而成,就咁食較重口味;口味清淡啲嘅朋友就可以點上蘋果加洛神花醬,酸酸甜甜,幾解膩!另外,仲可以點上蛋汁加埋脆窩夫一齊食,口感好有層次😋呢個飯係呢度嘅名物,鍾意食蟹膏嘅朋友,一定唔可以錯過!面頭嘅蟹蓋只係裝飾,真正嘅精華(aka蟹膏😆)其實係喺個飯到,開頭以為佢啲蟹膏只係喺面頭,但原來下面每粒飯都充滿咗蟹膏😳 趁熱食嘅話每啖都好香蟹味,而risotto軟硬適中,呢個配搭真係幾出色,最後成煲清咗🤭

鹹蛋黃醬凱撒沙律

大閘蟹糕燴飯

鹹蛋黃醬凱撒沙律
大閘蟹糕燴飯
白熊終於考曬written🥲🙏🏻同左媽媽試位於灣仔既fusion菜 餐廳位於灣仔同金鐘中間 所以都有D距離 位置隱藏喺後巷入邊 都幾隱蔽 而且餐廳外面同裏面都要行樓梯 如果有老人家同小朋友同行就要小心啲🦋-🌟-▪️ 麻唔辣四川蜆 ($168)通常麻辣都係大nono因為我唔算好食得辣🤣不過呢度既蜆竟然是齋麻唔辣🫣媽媽話都幾過癮 蜆仔都算大大隻脹卜卜而且冇沙🫨不過食嘅時候都要小心 因為放有好多一粒粒既胡椒 如果唔想咁刺激就記住睇清楚啦🤣🤣🤣▪️ 特色卡邦尼意粉 ($238)有睇開我哋食評嘅都知道我鍾意食卡邦尼意粉 基本上餐牌一有都會忍唔住嗌🤣呢度嘅卡邦尼意粉用咗金華火腿同臘肉取代煙肉 所以會有口感D同重口味少少🤏🏻不過鹹香味十足 整體黎講都幾特別!▪️ 千層脆窩夫油封鴨脾 ($298)自從Duck and Waffle撤出香港之後都冇食過鴨脾窩夫🥲呢度既鴨脾用油浸慢煮方式煮成 外皮再額外煎脆 所以都算係外面脆卜卜入面既鴨肉一切就一絲一絲咁散開 croffle質感比較厚實 上面放左流心太陽蛋😝 隔離亦有一D grilled vegetables 同放左少少紅莓醬 我地覺得醬既份量可以再多少少🤏🏻因

-🌟-
▪️ 麻唔辣四川蜆 ($168)
麻唔辣四川蜆

▪️ 特色卡邦尼意粉 ($238)
特色卡邦尼意粉

▪️ 千層脆窩夫油封鴨脾 ($298)
自從Duck and Waffle撤出香港之後都冇食過鴨脾窩夫🥲呢度既鴨脾用油浸慢煮方式煮成 外皮再額外煎脆 所以都算係外面脆卜卜入面既鴨肉一切就一絲一絲咁散開 croffle質感比較厚實 上面放左流心太陽蛋😝 隔離亦有一D grilled vegetables 同放左少少紅莓醬 我地覺得醬既份量可以再多少少🤏🏻因為鴨肉同酸酸甜甜既紅莓醬都好夾 好快就點曬🤣

-🌟-
食物都算幾特別同創新✨但係可能客人較多 食完starters之後等左一段時間先上意粉同main course 🫣不過食物質素都算對得住等待時間既!媽媽都話覺得有機會可以再黎試下其他野食~
千層脆窩夫油封鴨脾
職員好細心講解餐牌📃意想不到的驚喜✨麻唔辣四川蜆 $168前菜揀左麻唔辣,開頭都有啲擔心會唔會食完之後成個口得返辣味,但後尾職員話主要係以麻為主,但又唔會勁麻,就算前菜食之後既每道菜都唔會食唔出味道🤔就一試啦!真係好驚喜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個蜆真係做到麻而不辣,而且蜆肉新鮮爽哂啲汁!最後再用啲汁黎點麵包真係一流,汁既濃郁感爽哂係麵包到🤩🤩🍝特色卡邦尼意粉 $238過往食親的卡邦尼都係用煙肉豬肉,但餐廳玩中西合壁用臘肉同金華火腿😋估唔到既驚喜🤩食落好鹹香,再加上葱花,意外地夾🫶🏻意粉每啖都好creamy,蛋黃味濃郁✨👅Seasonal Speciality🧇千層脆窩夫油封鴨脾 $298鴨脾以鴨油醃製,充滿鴨香,而且輕鬆起骨,肉質嫩滑👍🏻再加左洛神花醬,可以一解油膩感✨窩芙再夾住鴨脾食又是另一種味蕾的享受😋餐廳大膽創新,每道菜都睇得出落足心思🫶🏻
職員好細心講解餐牌📃意想不到的驚喜

✨麻唔辣四川蜆 $168

🍝特色卡邦尼意粉 $238

Seasonal Speciality
🧇千層脆窩夫油封鴨脾 $298
千層脆窩夫油封鴨脾

餐廳大膽創新,每道菜都睇得出落足心思🫶🏻
2023-05-17 62 浏览
本身以為啲蜆會好辣,點知完全唔辣,淨係食多幾隻蜆就覺得有啲麻嘅感覺,好新奇🤣。啲蜆食落無腥味,都幾新鮮。依個真係一定要試😍😍。豬扒肉質好嫩滑,唔會煎到好乾身,啲肉粉粉地色,煎得啱啱好😋😋。點埋洛神花醬一齊食,感覺無咁油膩,食落幾清新。卡邦尼意粉同傳統做法唔同,加左金華火腿同臘肉,好特別。 卡邦尼粉好香芝士味🤤,啲意粉都彈牙👍🏻。🍽麻唔辣四川蜆:HK $168🍽️21天熟成厚切豬扒: HK $338🍽️特色卡邦尼意粉: HK $238

🍽麻唔辣四川蜆:HK $168
🍽️21天熟成厚切豬扒: HK $338
🍽️特色卡邦尼意粉: HK $238
2023-05-16 32 浏览
朋友推薦好吃便在老公生日時一試, 整體非常滿意, 老公也滿意, 食物質素好好, 店員會為食客推介店內配菜, 主食及配搭等, 有選擇困難的我來說很不錯, 試了亦沒有失望。本來想吃生蠔可惜沒有, 店員推介生蝦刺生,因老公也愛吃, 但本身不吃生蝦刺生的我來說今趟還是首次吃, 上菜時店員溫馨介紹記得生蝦刺身連碟子內的汁料配搭吃, 果然清新好吃, 甜甜酸酸, 有芒果肉還有少少辛辣的汁料, 是我接受到及喜歡的味道還有那個什麼麻唔辣蜆非常喜歡!! 老公愛飲餐湯所以問了餐湯是蕃茄湯後仍然落單, 老公很喜歡它的餐湯味道, 整體食物質素滿意, 是一間可以encore的餐廳。最驚喜是埋單後店員送來迷你檸檬撻賀生日, 小小驚喜唔係必然但好感謝店員的人情味。
2023-05-16
庆祝纪念
生日
  • 麻唔辣四川蜆
  • daily soup
  • 法國藍天使蝦刺身
2023-05-13 41 浏览
Flagship位於船街嘅最盡頭 位置較隱蔽 餐廳有兩層 地方唔算好大但都坐得舒服~ 裝修以白色 藍色同木為主 佈置得好有歐陸氣息 好chill🥳 佢地主打中西fusion菜 會將一啲中式嘅烹調手法融合到西式嘅菜式入面 好特別😛✿ 麻唔辣四川蜆 ($168)呢個蜆調味上用左好多花椒去煮 做到麻而不辣🌶️食落又麻又香 好過癮 就算唔食得辣嘅人都可以食到!蜆好大隻好新鮮 一粒沙都無 十分鮮甜 數量都好多🤩另外仲配左兩片法包 點埋啲汁食一流🥖✿ 特色卡邦尼意粉 ($238)呢度既Carbonara用左意大利正宗嘅做法 只用蛋黃同芝士黎做醬汁 好有蛋香🥚最特別係平時卡邦尼意粉通常都會加煙肉 但呢度用左金華火腿同臘肉代替 比起煙肉多咗一份鹹香味 估唔到咁夾💯另外佢地用咗扁意粉 更加有口感同掛汁🍝✿ 千層脆窩夫油封鴨脾 ($298)餐廳嘅Menu會不定期咁轉 會因應季節有唔同嘅seasonal speciality 而我地今次嚟就有油封鴨脾🦆 鴨肉用油封嘅方式黎整 肉質好嫩滑好易切開🍴另外配咗洛神花果醬 酸酸甜甜咁 配搭鴨肉一齊食有助解膩 亦可以將窩夫同鴨肉一齊食 口感更佳😆

✿ 麻唔辣四川蜆 ($168)
呢個蜆調味上用左好多花椒去煮 做到麻而不辣🌶️
食落又麻又香 好過癮 就算唔食得辣嘅人都可以食到!
蜆好大隻好新鮮 一粒沙都無 十分鮮甜 數量都好多🤩
另外仲配左兩片法包 點埋啲汁食一流🥖

✿ 特色卡邦尼意粉 ($238)
另外佢地用咗扁意粉 更加有口感同掛汁🍝

✿ 千層脆窩夫油封鴨脾 ($298)
鴨肉用油封嘅方式黎整 肉質好嫩滑好易切開🍴
呢度設計文青有格調 適合chill drink/ eat 🥂呢度主打中西合璧嘅菜式 菜式都好新穎有創意 質素亦意外地幾高🫶🥰______________________________✩ kale with patchun vinegar salad $158 羽衣甘藍質感香脆 八珍甜醋酸甜嘅口味同埋南瓜籽等果仁令羽衣甘藍開胃又易入口 健康又好食🤍🥳☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 9/10.✩ hairy crab butter risotto $368 呢個真心唔試唔得 未食過咁好食嘅risotto 雖然份量唔大 但蟹膏味濃郁 醬汁質感啱啱好 蟹肉都唔吝嗇 🥰💗☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 10/10.✩ apple purée tomahawk pork $338 蘋果蓉斧頭豬扒肉質比想像中軟 肉汁多 食落有淡淡蘋果同洛神花香💐 味道幾特別💞☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10______________________________𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗴𝗲: ✔️𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8.5/10𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 9/10

🖇 灣仔船街35號地舖
  • 大閘蟹糕燴飯
  • 八珍甜醋羽衣甘藍沙律
2023-05-11 37 浏览
朋友推介左一間食fusion菜嘅餐廳🍴講到餐廳D食物好好味😋今日就約埋朋友一齊去食下🤗我朋友就點左個法國藍天使蝦刺身 藍天使蝦好新鮮 中間夾左芒果他他醬 增加左蝦嘅鮮味來到fusion餐廳 緊係食D特別嘅菜式 我就揀左麻唔辣四川蜆 餐廳用左西餐嘅煮法 加左中國式嘅味道 有麻嘅感覺但無辣嘅味道 好特別嘅一道菜 而且蜆好大隻多汁 好好味😋另一個就揀左大閘蟹膏燴飯 呢個義大利飯用左港式煲仔飯嘅做法 味道出乎意料之外 又幾好食😋值得大家一食

2023-05-10 35 浏览
Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖Obsiblue Prawn法國藍天使蝦刺身$198號稱世界上最乾淨嘅蝦,顏色非常漂亮,你見到隻蝦藍藍地食又真係幾特別,清甜爽脆又厚肉,配埋他他一齊食,酸酸甜甜真好味。Clams in Fusion Sichuan SauceMust Try!Clams in mildly spicy sauce麻唔辣四川蜆 $168 真係唔辣,但係有四川嘅味道,麻嘅感覺都好少,但足夠刺激同惹味。蜆湯嘅味道都好濃郁,絕對可以飲呀,中西合璧來講佢可以點蒜蓉包,係特別嘅。我蜆肉好肥厚,豐富口感同味蕾。Hairy Crab Butter RisottoSeasonal Creamy hairy crab torched for buttery smell大閘蟹糕燴飯 $368勁足料,大閘蟹肌肉同埋膏用煲仔飯煮成,熬製程度極高,味道超濃,熱辣辣,完全感受到海鮮味同埋蟹香,必食。
Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖

Obsiblue Prawn
法國藍天使蝦刺身$198

Clams in Fusion Sichuan Sauce
Must Try!
Clams in mildly spicy sauce
麻唔辣四川蜆 $168

Hairy Crab Butter Risotto
大閘蟹糕燴飯 $368
2023-05-07 33 浏览
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂🏷 Flagship @灣仔👉🏻 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 Kale Salad $158清新爽口,甘脆多汁,醋味恰到好處。 這道八珍甜醋羽衣甘藍沙律的特別之處在於它的創意與健康。使用新鮮的羽衣甘藍、紅甜椒、蘋果、石榴籽等食材,搭配獨特的八珍甜醋,酸甜清爽,令人回味無窮。健康的食材搭配美味的醬汁,讓人一口接一口,心滿意足。👉🏻 紐西蘭脆皮三文魚 King Salmon $288外皮酥脆,內部鮮嫩多汁,美味鮮美。 👉🏻 特色卡邦尼意粉 Carbonara Chinese Style $238with Chinese Jinhua dried ham (金華火腿)&local cured meat 這道特色卡邦尼意粉融合了經典的義式風味和中式風味,加入了金華火腿和當地腌製肉,令味道更加豐富。濃郁的奶油醬汁與鮮嫩的意粉相融合,口感順滑,讓人意猶未盡。一定要來試試這道美味佳餚!
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂
🏷 Flagship @灣仔

👉🏻 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 Kale Salad $158

👉🏻 紐西蘭脆皮三文魚 King Salmon $288
外皮酥脆,內部鮮嫩多汁,美味鮮美。

2023-05-06 43 浏览
朋友係灣仔返工,今晚約咗佢收工食飯,帶咗我來呢間隱世中西fushion餐廳🤩 燈光柔和,加上音樂襯托,好有情調,係情侶拍拖聖地🥰🥰🌟Ships Caesar Salad🥗$158沙律菜好新鮮,醬汁加咗咸蛋黃創意十足🤩 食落微微咸香又唔會搶咗沙律醬嘅味道,開胃醒神👍🌟King Salmon$288 呢款紐西蘭脆皮三文魚好好味😋😋 皮脆肉juicy,好多魚汁,份量十足🤩🌟Carbonara Chinese Style$238轉咗用中式金華火腿加臘肉取代西式煙肉😎😎食落更香,意粉煮到條條都掛滿晒汁,口感豐富,芝士🧀️味濃,值得推介👍

🌟Ships Caesar Salad🥗$158

🌟King Salmon$288

🌟Carbonara Chinese Style$238
2023-05-04
2023-04-27 90 浏览
八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158✔️ Fusion位:用咗八珍甜醋醬汁,味道偏甜,唔酸,唔會蓋過咗羽衣甘藍嘅味道✔️羽衣甘藍新鮮,好爽脆,唔苦澀✔️topping有南瓜籽同腰果碎,仲有蕃茄仔特色卡邦尼意粉 $238✔️意粉較粗,都掛汁✔️鹹香味較重,芝士味好濃✔️Fusion位:用咗中式金華火腿同臘肉取代煙肉21 天熟成厚切豬扒 $338 ✔️煎得好香口唔嚡,油脂分布適中✔️肉質相當厚實✔️原隻烤蒜頭好滋味✔️Fusion位:醬汁係用咗蘋果蓉同埋洛神花製作,淡淡清香,都幾新穎又冇違和感Igable打卡度:8/10Taste 好味度:7.5/10 Worth revisiting返兜度:5/10
八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158
✔️羽衣甘藍新鮮,好爽脆,唔苦澀
✔️topping有南瓜籽同腰果碎,仲有蕃茄仔

特色卡邦尼意粉 $238
✔️意粉較粗,都掛汁
✔️鹹香味較重,芝士味好濃
✔️Fusion位:用咗中式金華火腿同臘肉取代煙肉

21 天熟成厚切豬扒 $338
✔️煎得好香口唔嚡,油脂分布適中
✔️肉質相當厚實
✔️原隻烤蒜頭好滋味